Author |
Topic  |
Peyo
Advanced Member

Croatia
10660 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 14/02/2017 : 20:37:39
|
Za precizniju ocjenu morat ću uživo vidjeti ove boje i dodatke (u prvoj knjiti mi boje ovako djeluju nekako prigušeno, a u ovoj drugoj knjizi Corto ima finu žuticu na kraju zavira).
Ćirilica mi nije problem iako baš i ne razumijem zašto je tako odlučeno, ali već će se naći netko da mi dokaže kako to itekako ima smisla i kako ja ne mogu razumjeti najmudriju od svih odluka. |
 |
|
udarnik007
Senior Member

Croatia
1215 Posts
Member since 21/10/2013 |
Posted - 14/02/2017 : 21:21:17
|
Ja sam dugo guštao na ovo izdanje no, kad sam vidio da je čirilica bio sam strašno razočaran i odustao sam od kupnje. Čudi me takva odluka ali valjda postoji neko objašnjenje. Mislim da će zbog čirilice dobar dio potencijalnih mlađih kupaca iz Hrvatske odustati od izdanja jer je ne znaju čitati. Ja sam je kratko učio i jebešga, raspoznajem samo ž.
|
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 14/02/2017 : 22:04:28
|
Drago mi je što je ćirilica. Naime, nedavno kompletirao Bookglobe izdanje. Da je latinica, vjerovatno bih prešao na izdanje meni boljeg izdavača... Ovako ne moram jer ne volim čitati ćirilicu. Također, volim boju, ali bolje mi je bez takve boje. I sve super za mene.  Samo da ne pređe u naviku ćirilica, Darkwood ipak ima publiku i u HR. Najbolje bi bilo da kada se radi ćirilično izdanje, bude uporedo i latinično. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 14/02/2017 22:12:23 |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27661 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 14/02/2017 : 22:58:55
|
quote: Originally posted by Peyo
Ćirilica mi nije problem iako baš i ne razumijem zašto je tako odlučeno, ali već će se naći netko da mi dokaže kako to itekako ima smisla i kako ja ne mogu razumjeti najmudriju od svih odluka.
a šta je čudno da srpski izdavač pravi izdanje na srpskom jeziku za srpske čitatelje?
|
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 14/02/2017 : 23:04:05
|
quote: Originally posted by udarnik007 Mislim da će zbog čirilice dobar dio potencijalnih mlađih kupaca iz Hrvatske odustati od izdanja jer je ne znaju čitati.
Ali će zato zbog ćirilice potencijalni deo mlađih čitalaca iz Srbije lakše prihvatiti izdanje, jer je znaju čitati.
U pitanju je pismo koje se zvanično koristi u Srbiji. |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10660 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 14/02/2017 : 23:13:04
|
quote: Originally posted by jaki
quote: Originally posted by Peyo
Ćirilica mi nije problem iako baš i ne razumijem zašto je tako odlučeno, ali već će se naći netko da mi dokaže kako to itekako ima smisla i kako ja ne mogu razumjeti najmudriju od svih odluka.
a šta je čudno da srpski izdavač pravi izdanje na srpskom jeziku za srpske čitatelje?
Nisam komentirao jezik. |
 |
|
feniks
Senior Member

1926 Posts
Member since 08/05/2004 |
Posted - 15/02/2017 : 01:07:49
|
quote: Originally posted by Jasko
quote: Originally posted by udarnik007 Mislim da će zbog čirilice dobar dio potencijalnih mlađih kupaca iz Hrvatske odustati od izdanja jer je ne znaju čitati.
Ali će zato zbog ćirilice potencijalni deo mlađih čitalaca iz Srbije lakše prihvatiti izdanje, jer je znaju čitati.
U pitanju je pismo koje se zvanično koristi u Srbiji.
Ovo je koliko znam prvi slucaj da je korto dostupan na cirilici. Razlog vise da se kupi. |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27661 Posts
Posted - 15/02/2017 : 01:11:15
|
pa ćirilica je službeno pismo u srbiji pa ni izdanja na njoj ne bi ti trebali biti ništa neobićno. ćemu isčuđivanje?
|
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
feniks
Senior Member

1926 Posts
Member since 08/05/2004 |
Posted - 15/02/2017 : 01:17:49
|
quote: Originally posted by jaki
pa ćirilica je službeno pismo u srbiji pa ni izdanja na njoj ne bi ti trebali biti ništa neobićno. ćemu isčuđivanje?
+1
Kao stripofil shvatio bih ovakve reakcije da je srpski izdavac kupio prava na neki naslov za sve bivse ju republike i onda objavio cirilicno izdanje. U ovom slucaju postoji hrvatsko izdanje. Nisam siguran da li je cak krenuo i reprint?
|
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27661 Posts
|
udarnik007
Senior Member

Croatia
1215 Posts
Member since 21/10/2013 |
Posted - 15/02/2017 : 06:35:55
|
Imam 35 godina i znam da je zvanično pismo u Srbiji čirilica. Sad, da li će broj mladih u Srbiji navaliti na izdanje zbog toga i da li će to biti jednak broju onih koji će kod nas odustat od izdanja zbog istog ostaje da vidimo. Da se razumije, nemam ništa protiv čirilice, učio sam je u prvom osnovne no, nije mi ostala u glavi i žao mi je što je ne znam čitati. |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19590 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 15/02/2017 : 07:59:02
|
ne sekiram se, ni zbog čirilice ni Corta... Nikad mi nije bio neki vrh. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7935 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
www2
Senior Member

.jpg)
Croatia
1062 Posts
Member since 11/02/2009 |
Posted - 15/02/2017 : 08:12:38
|
Također mi nije jasna ćirilica i zato ne kupujem.....inače svakako.....nadam se da ovo neće postati češća praksa Darkwooda kao kod Komika recimo :( |
The sea was angry that day, my friends - like an old man trying to send back soup in a deli. |
 |
|
vronski 3
Senior Member

2374 Posts
Member since 10/01/2014 |
Posted - 15/02/2017 : 08:58:06
|
quote: Originally posted by teller
ne sekiram se, ni zbog čirilice ni Corta... Nikad mi nije bio neki vrh.
Auuuu, oprosti mu Gospode, ne zna šta govori.... |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 15/02/2017 : 09:24:19
|
Lakse nego da je na latinici? Zar ju ne znaju citati? 
Malo se salim, ali malo je i ozbiljno pitanje. Ako me secanje ne vara, kada je bilo jedno od Komikovih izdanja u pitanju (mozda Sr. zamak) i zasto je na cirilici, odgovor je bio, da ce se tako povecati broj kupaca nego da je na latinici. Pa me samo zivo zanima, da li je to istina. Da li postoji neki izracun, prakticko iskustvo ... za to?
Drukcije ni mene CM ne tangira toliko, pa ni nisam siguran da li bi se odlucio za kupovinu (jos do danas se nisam odlucio gde poceti, sa kojim izdavacem - drugim recima, osim sirotinje u par brojeva Politikinog zabavnika - na latinici, nemam CM).
Ali bi mi sigurno zasmetalo da recimo DW promeni iz latinice na cirilicu kod vec postojecih serijala. No, u takvu budalastinu ne verujem. Barem se nadam.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
Edited by - Poli on 15/02/2017 09:25:22 |
 |
|
cerichus
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1693 Posts
Member since 01/02/2007 |
Posted - 15/02/2017 : 09:24:31
|
quote: Originally posted by vronski 3
Auuuu, oprosti mu Gospode, ne zna šta govori....
Čovjek je makar pošten pa prizna. Ja recimo volim Malog rendžera (priznajem), ali dovoditi ga u istu ravan sa Kortom je svetogrđe  |
Elvis has just left the building! |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19590 Posts
Posted - 15/02/2017 : 09:36:02
|
quote: Originally posted by cerichus
quote: Originally posted by vronski 3
Auuuu, oprosti mu Gospode, ne zna šta govori....
Čovjek je makar pošten pa prizna. Ja recimo volim Malog rendžera (priznajem), ali dovoditi ga u istu ravan sa Kortom je svetogrđe 
naravno...za Tellera... šalim se, dobar je Corto, imam čak neka slo izdanja predpotopna ali nikad mi nije bio tako dobar da ga bi više čitao ili kolekcionirao... jbg.da je izlazio u Bonelliju možda bi danas imao profil Corto a ne Teller. Volio bih ga u koloru pročitat ali na lako razumljivom jeziku... Čirilica mi to nije, nažalost iako sam je učio... Poštujem odluku izdavaća, sad dal je pametna-vrijeme če pokazat.
|
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
Edited by - teller on 15/02/2017 09:36:56 |
 |
|
goksi
Senior Member

Serbia
1965 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 15/02/2017 : 10:11:20
|
quote: Originally posted by mpavin
Pročita san jednog ili dva od Bookgloba - Corto je debelo precijenjen.
Ovo je i moje mišljenje. Meni je ovo krajnje prosečan strip. |
 |
|
swamp thing
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 15/02/2017 : 10:12:21
|
Znači, ovdje poštuješ odluku izdavača, a Politiku si nazivao nacionalističkom zbog PZ na ćirilici? Hajd drago mi je bar da je onaj moj prošlogodišnji ban nečemu poslužio, počeo si "poštovati odluku". |
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 15/02/2017 : 10:18:28
|
moja preporuka je da, ako nista, obavezno probate ova dva stripa. komuna, bg ili dw, al da to budu bas ova dva za pocetak |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 15/02/2017 : 10:22:23
|
Citam ... razlog bi navodno mogao biti i zbog prava za regiju ... BG/SA (cirilica je kao drugaciji jezik, i ne sudi u taj paket). Ne znam, prije bih rekao da gledaju na jezik/drzavu, a ne pismo jezika.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19590 Posts
Posted - 15/02/2017 : 10:38:35
|
quote: Originally posted by swamp thing
Znači, ovdje poštuješ odluku izdavača, a Politiku si nazivao nacionalističkom zbog PZ na ćirilici? Hajd drago mi je bar da je onaj moj prošlogodišnji ban nečemu poslužio, počeo si "poštovati odluku".
a čuj, čovjek se iz prošlih greška nešto naući... kod PZ emocije su proradile, ipak je PZ ljubav moje mladosti... svaki petak novi PZ, to se ne zaboravi lako... Još mi je i danas krivo da nije na latiničnom pismu ali nadam se, čak sam siguran da nije razlog nacionalizam... Nije tako teško kod novinskog lista tog imena povući pararelu sa politikom. |
|
 |
|
vronski 3
Senior Member

2374 Posts
Member since 10/01/2014 |
Posted - 15/02/2017 : 10:54:25
|
quote: Originally posted by swamp thing
Znači, ovdje poštuješ odluku izdavača, a Politiku si nazivao nacionalističkom zbog PZ na ćirilici? Hajd drago mi je bar da je onaj moj prošlogodišnji ban nečemu poslužio, počeo si "poštovati odluku".
a čuj, čovjek se iz prošlih greška nešto naući... kod PZ emocije su proradile, ipak je PZ ljubav moje mladosti... svaki petak novi PZ, to se ne zaboravi lako...
Onda sam znači i ja kao novinar PZ tvoja ljubav...?    |
 |
|
Hajo
Senior Member

1912 Posts
Member since 26/12/2008 |
Posted - 15/02/2017 : 11:01:26
|
quote: Originally posted by going going
DARKWOOD radi DC - 2016 Edition!
Kingdom Come