Author |
Topic  |
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 19/02/2017 : 00:38:43
|
quote: Originally posted by Peyo
Po komentarima koje sam čitao na Darkwood forumu stekao sam dojam (ako je taj uzorak mjerodavan) da vi u Srbiji žalite zato što je manjak strip izdanja na ćirilici.
Koliko ih ima? Ne verujem da je merodavan. Verujem da bi vecini Srba bilo draze da i vi mozete da uzivate u svim izdanjima iz susedne drzave. Znam da meni bi. Moje starije dete cita podjednako dobro oba pisma. A ima samo 10 godina. |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
11929 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 19/02/2017 : 00:47:27
|
Drago mi je da vidim izdanje na cirilici ali ne znam kako se izdavacau to isplati, ne znam koliko ide na trziste u Hrvatskoj i Sloveniji i BiH ali mislim da svaki prodati primerak vredi, tako da sam pre za latinicu, radi opstanka izdavaca. |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
agochkov
New Member

293 Posts
Member since 17/10/2012 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Posted - 20/02/2017 : 19:25:30
|
Jebote, ko da mi Marsovac odgovorio ... ili na marsovskom.
Pojma nemam sta si mi htio odgovoriti, ili poruciti.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
agochkov
New Member

293 Posts
Member since 17/10/2012 |
Posted - 20/02/2017 : 19:46:01
|
quote: Originally posted by Poli
Jebote, ko da mi Marsovac odgovorio ... ili na marsovskom.
Pojma nemam sta si mi htio odgovoriti, ili poruciti.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Azbuka
Ne znam koje si godiste, ali mislio sam da ste svi ucili nesto u skoli o staroslavenskom jeziku, Cirilu i Metodiju, glagoljici...
Ono gore je staroslavenska azbuka (cirilica), koja se danas modificirana koristi u Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Rusiji, Ukrajini, Belorusiji itd...
Azbuka dolazi iz az-buki-vjedi...
https://en.wikipedia.org/wiki/Cyrillic_script
|
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Posted - 20/02/2017 : 20:33:44
|
To sam vec par puta napisao - kod nas u osnovnoj smo presli sr/hr jezik svi sa peticom ako si uspio procitati par reci na cirilici. I to je bilo manje vise sve sto smo "naucili" (ne znam odakle su dovukli onu baburinu, ali to sigurno nije bila uciteljica posto nas nije nista naucila). Aha, godiste sam '78.
Znaci, na srpskom abeceda nije ista kao na slovenackom ili na hrvatskom. Ja sam mislio da svi idemo sa A B C D E F G H itd. (naravno uz meke i tvrde c-je, oni koji ih imaju).
Ali ovo vise nema veze sa Kortom i DW ... odnosno ima, mozda jos jedan mali pokazatelj zasto ne mogu citati cirilice (to jest, tesko mi je ... mucno zapravo, isto kao njemacki, talijanski, spanski itd. svaki "strani" jezik - u ovom primeru "pismo" - stripove citam samo na slo/hr/sr-latinica i na engleskom, ostalo me ne zanima pa ni da je XY strip u pitanju).
|
|
 |
|
Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts
Member since 16/12/2008 |
Posted - 20/02/2017 : 20:52:56
|
Ovo me podsjeti na legendarnog Radovana III i kako je Deka Stanislav učio azbuku: A, B, V, G, D a kad je došao do E rekao -E do k**ca! i bacio bukvar. :-) Poštujem odluku da bude na ćirilici ali svejedno mislim da su na latinici mogli prodati nešto knjiga i kod nas. Ovako, stativa. |
There Is a Light That Never Goes Out |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17254 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 20/02/2017 : 22:02:34
|
Kad bismo pisalo staroslovenskom ćirilicom, vjerovatno bi mnogi koji normalno čitaju tekstove na savremenoj ćirilici imali ozbiljnih teškoća. Nije uopšte jednostavno čitati neki tekst na staroslovenskom, ne samo zbog nerazumijevanja riječi, nego i zbog ovih slova. |
 |
|
Lex
New Member

Serbia
194 Posts
Member since 12/09/2004 |
Posted - 21/02/2017 : 09:19:17
|
Abeceda (a b c d, latinicom) jeste ista, ali azbuka (az buki odnosno a b v, ćirilicom) je nešto što je drugačije složeno. :) |
Kick You Down Like Gravity! |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21526 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 21/02/2017 : 10:42:12
|
quote: Originally posted by Nostromo
Ovo me podsjeti na legendarnog Radovana III i kako je Deka Stanislav učio azbuku: A, B, V, G, D a kad je došao do E rekao -E do k**ca! i bacio bukvar. :-)
 (hebote,koliko sam puta gledao tu kultnu predstavu,i svaki put me neka fora dobro nasmeje;a i knjiga je vrh) |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 21/02/2017 10:43:04 |
 |
|
hagal
Starting Member

53 Posts
Member since 15/09/2015 |
|
www2
Senior Member

.jpg)
Croatia
1059 Posts
Member since 11/02/2009 |
Posted - 22/02/2017 : 08:24:06
|
Bilo je i vrijeme......Perle izlaze brzinom koja ne obećava ništa dobroga :( |
The sea was angry that day, my friends - like an old man trying to send back soup in a deli. |
 |
|
hagal
Starting Member

53 Posts
Member since 15/09/2015 |
Posted - 22/02/2017 : 14:07:51
|
Rekli su da su zbog objektivnih okolnosti bili prisiljeni privremeno usporiti Perle i Karusel no od njih neće odustati... :) |
 |
|
bisley
Senior Member

Croatia
1194 Posts
Member since 08/06/2005 |
|
stripadzija
Average Member

Slovenia
509 Posts
Member since 03/03/2009 |
Posted - 22/02/2017 : 14:56:43
|
quote: Originally posted by hagal
Rekli su da su zbog objektivnih okolnosti bili prisiljeni privremeno usporiti Perle i Karusel no od njih neće odustati... :)
Odustajanje bi bilo žali Bože, ne propuštam ni jedno izdanje Perli i Karusela. |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Posted - 22/02/2017 : 17:22:28
|
Zna li se (ako ima neki insajder) koliko Konana bi moglo doci u ovoj godini? Nista manje od jedan Divlji mac i jedne Hronike, to je minimum, a nadam se 2 + 2.
Super bi bilo da ima koja Julia vise nego prosle godine, plus jos koja JDJP ...
I naravno, dva Parkera. :)
|
|
 |
|
Hajo
Senior Member

1899 Posts
Member since 26/12/2008 |
Posted - 24/02/2017 : 12:01:01
|
quote: Originally posted by Poli
Zna li se (ako ima neki insajder) koliko Konana bi moglo doci u ovoj godini? Nista manje od jedan Divlji mac i jedne Hronike, to je minimum, a nadam se 2 + 2.
Super bi bilo da ima koja Julia vise nego prosle godine, plus jos koja JDJP ...
I naravno, dva Parkera. :)
E da, i mene zanima C(K)onan!  |
''Prijatelji postoje da bi cinili uzaludne stvari'' -Groucho |
 |
|
doktor78
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
354 Posts
Member since 01/05/2003 |
Posted - 24/02/2017 : 21:53:59
|
Meni apsolutno ne smeta ćirilica, potičem iz vremena ex-Yu kada smo jednu sedmicu u školi pisali latinicu, a drugu ćirilicu (bar je kod nas u BiH bilo tako). Mene interesuje jedna druga stvar: koliko se razlikuje ovo Darkwoodovo izdanje Corta u odnosu na Bookglobeovo? Ko od ova dva izdavača ne ide po redu, jer i na ovom sajtu izmedju "Balade o slanom moru" i "U znaku jarca" imaju navedene dvije epizode. Ili je ovo Darkwoodovo izdanje kao neki integral? |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9137 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 24/02/2017 : 22:52:13
|
quote: Originally posted by doktor78
Meni apsolutno ne smeta ćirilica, potičem iz vremena ex-Yu kada smo jednu sedmicu u školi pisali latinicu, a drugu ćirilicu (bar je kod nas u BiH bilo tako). Mene interesuje jedna druga stvar: koliko se razlikuje ovo Darkwoodovo izdanje Corta u odnosu na Bookglobeovo? Ko od ova dva izdavača ne ide po redu, jer i na ovom sajtu izmedju "Balade o slanom moru" i "U znaku jarca" imaju navedene dvije epizode. Ili je ovo Darkwoodovo izdanje kao neki integral?
Misliš na redosled nastajanja stripova? Ti uvek možeš, ako nabaviš sve ili ono što te zanima, da na polici poređaš po redosledu koji želiš. Mislim da nema brojeva po rikni. |
 |
|
wesskowaz
Advanced Member

Serbia
11712 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 25/02/2017 : 11:49:50
|
Meni apsolutno ne smeta ćirilica, potičem iz vremena ex-Yu kada smo jednu sedmicu u školi pisali latinicu, a drugu ćirilicu (bar je kod nas u BiH bilo tako). Mene interesuje jedna druga stvar: koliko se razlikuje ovo Darkwoodovo izdanje Corta u odnosu na Bookglobeovo? Ko od ova dva izdavača ne ide po redu, jer i na ovom sajtu izmedju "Balade o slanom moru" i "U znaku jarca" imaju navedene dvije epizode. Ili je ovo Darkwoodovo izdanje kao neki integral?
Meni se cini da Bookglobovo izdanje u boji prati castermanovu seriju od 14 albuma u boji. Brojevi na riknama su 1 i 13 za ova dva sto su izasla cini mi se.
Ovo sto izdaje Darkwood bi moglo biti izdanje u 12 albuma neko novije castermanovo? |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21526 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
doktor78
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
354 Posts
Member since 01/05/2003 |
Posted - 25/02/2017 : 19:09:07
|
quote: Originally posted by alexts
Misliš na redosled nastajanja stripova? Ti uvek možeš, ako nabaviš sve ili ono što te zanima, da na polici poređaš po redosledu koji želiš. Mislim da nema brojeva po rikni.
Pa ima li neke povezanosti u radnji, pa da je redoslijed bitan? Pitam jer sam Corta citao daaaaavno pa se niceg ne sjecam. |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10516 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Topic  |
|