forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 15. Međunarodni festival stripa Crtani romani šou
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 21

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29619 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 28/10/2012 : 12:51:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by paro

Glavno da su meni rekli da je na CRŠ-u hrpa ljudi...1Euro, bagi, supermark..ja dolazim nema ni traga ni glasa

neki ljudi bi se zapitali da nije problem u njima
Go to Top of Page

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3840 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 28/10/2012 : 13:12:46  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message  Reply with Quote
quote:

Glavno da su meni rekli da je na CRŠ-u hrpa ljudi...1Euro, bagi, supermark..ja dolazim nema ni traga ni glasa

Paa evo mog (ne)iskustva...
Dolazim u Tvornicu oko podne,šunjam se među štandovima i kra...kupujem stripove što sebi što sinu.Sa tribina maše neki veseljak dječačkog lica i prilazi-upoznavamo se,to je od jučer moj drug Ojro.Verem se na sprat s njim i objašnjava mi kako kod nekog talijana s nagnječenim prstom očekuje crtež.Izvršili smo robnonovčanu razmjenu u vidu on meni Džudasa ja njemu ćune.Pokazuje mi prstom na nekakvu dvojicu što sjede blizu nas,jedan čupav jedan frčkav koji se podrugljivo cerekaju te nešto došaptavaju gledajući prema nama,i objašnjava da su to zlotvor i paka.Pokazuje mi još i nekog nervoznog ćelavca što trčkara uokolo i kaže da je to veber.Onaj sa škljocavcem je spiderman,i to je to,ne pozna više nikoga.
Ponovo silazim dole i vidim nekakvu škrabotinu "okupljanje trapera".Pazarim još koji strip i izlazim napolje u kafić nešto popiti.Konobarica,očigledno izgubljena u vremenu i prostoru prilazi nakon pola sata.Kasnije,dok sam joj plaćao čak je i "zaboravila" vratiti kusur.Okolo mene sve stripovske face u raznim diskusijama.Jedni pričaju o stripovima,drugi-stol do mene-o forumu i moderatorima itd.Svi prilično glasni i nemoguće je da ih se ignoriše.
U međuvremenu dolazi drug Ojro iz kasina te sjeda kod nas na jedno pićence i ugodan razgovor.Odlazi dalje u red za crtež kod lijenog talijana a ja još malo cunjam sa sinom po štandovima i pazarim štošta.
Oko šesnajs i trijes odlazimo sa mjesta događaja u pravcu omiljene mi te domaće be-ha...

Wtf?

Edited by - bagi on 28/10/2012 13:24:05
Go to Top of Page

Spiderman
Senior Member

Croatia
2746 Posts

Member since 06/11/2001

Posted - 28/10/2012 : 13:19:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Spiderman's Homepage  Send Spiderman a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by 1Euro
-spiderman (paparazzo, čovjek sa "black book", a vidio sam i onu čuvenu knjigu sa crtežima, koja je nadam se sada več popunjena, imao je još samo 6 slobodnih lista, ali tempom kakvim ide, sada je vjerovatno to več popunjeno...), super osoba, malo smo razgovarali, vjerovatno če biti još prilike na nekim od druženja, postoji mogučnost da Risar69, Dcopic i ja dođemo u Zagreb na neko piče (ako uskladimo termine haha).

psssst o toj tekici

ništa nije nacrtano na ovom CRŠ-u na tih 6 praznih listova... jbg... glupo je kaj su brojeve dijelili ujutro jer eto neki nisu mogli ujutro doći. jaaaaaaaaaaako loše organiziran taj dio.

Moj strip
Moje aukcije
Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 28/10/2012 : 13:28:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bagi

.Pokazuje mi prstom na nekakvu dvojicu što sjede blizu nas,jedan čupav jedan frčkav koji se podrugljivo cerekaju te nešto došaptavaju gledajući prema nama,i objašnjava da su to zlotvor i paka.

Ja san te pripozna sa slike, ali kad san te vidia uživo... Nisan ti se usudia prići

Trljam ruke.

Edited by - Zlotvor on 28/10/2012 13:30:07
Go to Top of Page

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3840 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 28/10/2012 : 13:53:41  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zlotvor

quote:

.Pokazuje mi prstom na nekakvu dvojicu što sjede blizu nas,jedan čupav jedan frčkav koji se podrugljivo cerekaju te nešto došaptavaju gledajući prema nama,i objašnjava da su to zlotvor i paka.

Ja san te pripozna sa slike, ali kad san te vidia uživo... Nisan ti se usudia prići

?

Wtf?

Edited by - bagi on 28/10/2012 13:53:58
Go to Top of Page

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3840 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 28/10/2012 : 14:23:16  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message  Reply with Quote
Nisam dvometraš nego prosječni forumaš od metar i devedeset a također odgovorno tvrdim da nisam bio niti u kožnjaku...Izbriši taj post prije nego ga pročita još i fikus onda sam bukvalno najebao...

p.s.

A ja sam se ukenjao od pojave Ojrove pratnje tj bodigarda - mongoloidni stopedestkilaški neandrtalac (sorry Ojro,no takav dojam sam stekao) sa šakama većim od lopate Alije Sirotanovića,tipičan pripadnik Deželskih špecijalnih postrojbi...Brrrr...

Wtf?

Edited by - bagi on 28/10/2012 14:40:49
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12496 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 28/10/2012 : 15:29:58  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam dvometraš nego prosječni forumaš od metar i devedeset a također odgovorno tvrdim da nisam bio niti u kožnjaku...Izbriši taj post prije nego ga pročita još i fikus onda sam bukvalno najebao...

p.s.

A ja sam se ukenjao od pojave Ojrove pratnje tj bodigarda - mongoloidni stopedestkilaški neandrtalac (sorry Ojro,no takav dojam sam stekao) sa šakama većim od lopate Alije Sirotanovića,tipičan pripadnik Deželskih špecijalnih postrojbi...Brrrr...

nema panike, skužio sam tvoj humor i od sada više neču planuti, jer znam da je to sve zajebancija.
Inače vjerovao ili ne, izgled vara, čovjek je miran, povučen,stidljiv,... ne bi on ni mrava zgazio. On čak nije bio ni upoznat sa "našom" situacijom. Išao je sa mnom tek da mi pravi društvo, jer se znamo od malena, iz istoga smo grada, istih godina itd....ono frendovi. A da je došlo do tuče on bi prvi pobjegao a odmah za njim ja hehe.

Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12496 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 28/10/2012 : 15:33:30  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spiderman

quote:
-spiderman (paparazzo, čovjek sa "black book", a vidio sam i onu čuvenu knjigu sa crtežima, koja je nadam se sada več popunjena, imao je još samo 6 slobodnih lista, ali tempom kakvim ide, sada je vjerovatno to več popunjeno...), super osoba, malo smo razgovarali, vjerovatno če biti još prilike na nekim od druženja, postoji mogučnost da Risar69, Dcopic i ja dođemo u Zagreb na neko piče (ako uskladimo termine haha).

psssst o toj tekici

ništa nije nacrtano na ovom CRŠ-u na tih 6 praznih listova... jbg... glupo je kaj su brojeve dijelili ujutro jer eto neki nisu mogli ujutro doći. jaaaaaaaaaaako loše organiziran taj dio.

pa, ono sa black book sam mislio na poznatu knjigu recepata, sa kojom svaki gurman ne odlazi iz kuče....

PS:

...jel tako bolje?
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 28/10/2012 : 17:37:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Paa evo mog (ne)iskustva...
Dolazim u Tvornicu oko podne,šunjam se među štandovima i kra...kupujem stripove što sebi što sinu.Sa tribina maše neki veseljak dječačkog lica i prilazi-upoznavamo se,to je od jučer moj drug Ojro.Verem se na sprat s njim i objašnjava mi kako kod nekog talijana s nagnječenim prstom očekuje crtež.Izvršili smo robnonovčanu razmjenu u vidu on meni Džudasa ja njemu ćune.Pokazuje mi prstom na nekakvu dvojicu što sjede blizu nas,jedan čupav jedan frčkav koji se podrugljivo cerekaju te nešto došaptavaju gledajući prema nama,i objašnjava da su to zlotvor i paka.Pokazuje mi još i nekog nervoznog ćelavca što trčkara uokolo i kaže da je to veber.Onaj sa škljocavcem je spiderman,i to je to,ne pozna više nikoga.
Ponovo silazim dole i vidim nekakvu škrabotinu "okupljanje trapera".Pazarim još koji strip i izlazim napolje u kafić nešto popiti.Konobarica,očigledno izgubljena u vremenu i prostoru prilazi nakon pola sata.Kasnije,dok sam joj plaćao čak je i "zaboravila" vratiti kusur.Okolo mene sve stripovske face u raznim diskusijama.Jedni pričaju o stripovima,drugi-stol do mene-o forumu i moderatorima itd.Svi prilično glasni i nemoguće je da ih se ignoriše.
U međuvremenu dolazi drug Ojro iz kasina te sjeda kod nas na jedno pićence i ugodan razgovor.Odlazi dalje u red za crtež kod lijenog talijana a ja još malo cunjam sa sinom po štandovima i pazarim štošta.
Oko šesnajs i trijes odlazimo sa mjesta događaja u pravcu omiljene mi te domaće be-ha...

Pao sam sa stolice
Inače, malo ljudi se upozna u jednom danu, žalostno.Pa, da nema se vremena družiti, previše je stripova. Glavno da ste dobili ono, što ste tražili od stripova. t.j. stripovi-10 poena, a druženje- -2 poena.
Pa, biče bolje

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/10/2012 : 18:19:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
S tportala:

ADI GRANOV:
'U Marvelu mogu birati s kim ću surađivati'

Datum objave:
28.10.2012 10:50

Autor: Gordana Kolanović

S gostom festivala Crtani Romani Šou, bosanskim autorom koji živi u Engleskoj, razgovarali smo o njegovom radu na filmovima o Iron Manu i Osvetnicima, o tome kako se počeo baviti stripovima te kako izgleda njegov rad za Marvel, jednu od najvećih izdavačkih kuća

Adi Granov rodio se u Sarajevu, no tijekom rata seli se u Ameriku. Svoju profesionalnu karijeru započinje kao konceptualni umjetnik za Nintendo, radeći na igricama 'Bionic Commando' i 'Wave Race: Blue Storm'. Od 2003. godine crta za Marvel, i to za serijale poput Iron Mana, She Hulka, Inhumansa i Thora, prvenstveno radeći naslovnice. Priliku je dobio kada je počeo raditi na Iron Manu slavnog strip autora Warrena Ellisa. Taj angažman omogućio mu je prigodu da nacrta konceptualne ilustracije, akcijske scene i dizajn za oba filmova o Iron Manu te Osvetnicima, redatelja Jossa Whedona. Trenutačno živi u Velikoj Britaniji.

S gostom ovogodišnje 15. konvencije o stripovima, Crtani Romani Šou, razgovarali smo o inspiracijama, radu za Marvel, suradnji s Warrenom Ellisom...

- Koji su bili prvi stripovi koje ste čitali i kako je došlo do odluke da i sami postanete ilustrator?

Prvi stripovi su bili vjerojatno Disneyjevi stripovi koji su izlazili u bivšoj Jugoslaviji, a nakon toga Bonelli, Zagor... stripovi do kojih smo mogli doći. Kroz čitanje stripova zavolio sam crtež i odlučio vrlo rano da to mora biti moja karijera.

- Mnogi stripaši iz ex Jugoslavije ostvarili su internacionalnu karijeru i rade za velike izdavačke kuće Marvel, Vertigo, DC Comics, Dark Horse Comics... Održavate li kontakte s nekima od njih i što je, po vašem mišljenju, omogućilo takav uspjeh?

Poznajem osobno svega nekoliko crtača, većinom iz Hrvatske i neki od njih su mi stvarno dobri prijatelji, tako da se često vidimo. Razlog međunarodnog uspjeha je, po meni, visoka razina umjetničkih škola i kulture općenito u državama bivše Jugoslavije. Isto tako i strip kultura, koja je ovdje bila jako popularna. Strip crtači ovdje su na nekoj višoj razini u usporedbi s crtačima u drugim zemljama i ima nešto posebno u njihovom stilu.

- Postoji li u Marvelu globalizacijska politika: surađuje li kuća s brojnim strancima, tj. je li čest slučaj da u suradnji na stripu djeluju umjetnici iz raznih dijelova svijeta ili ipak i dalje dominantan utjecaj imaju američki stripaši?

U zadnjih deset godina, otkada postoji internet, granice više nisu važne što se stripa tiče. Većina nas radi tamo gdje živi, a živimo na raznim stranama svijeta. Trenutno živim u Engleskoj, a radim za Marvel u Americi, tako da stvarno nije važno mjesto stanovanja. No ipak, mislim da u SAD-u još uvijek ima više američkih strip crtača jer je to njihova kultura, oni su njen dio puno više nego mi. Francuska scena stripa je velika i Marvel želi surađivati s njihovim crtačima, no oni žele raditi samo francuske stripove jer je to dio njihove kulture. Ipak, te se granice razbijaju i ima sve više strip crtača koji rade za druge države.

- Što vas je najviše inspiriralo za rad na Iron Manu, na stilizaciji odijela i pripadajućim ilustracijama? Bavite se restauracijom i modeliranjem, koliko su vaši hobiji utjecali na konačan izgled Iron Mana?

Imalo je nešto utjecaja. To što sam radio bilo je kao crtanje za strip, ali samo na puno većoj skali. Volim unijeti sebe, svoj stil u neki lik, tako da sam Iron Manu pristupio na taj način još od kada sam krenuo crtati po pričama Warren Ellisa. Jon Fevrau, redatelj filma, vidio je moje radove i sviđali su mu se pa me pozvao da radim na filmu.

- Možete li opisati suradnju s Warrenom Ellisom?

S Warrenom sam počeo raditi tako da nismo uopće komunicirali, ali nakon tri mjeseca smo se sreli i krenuli razgovarati. Nakon toga je promijenio svoj pristup našoj suradnji i krenuo pisati o stvarima o kojima bi razgovarali. Postao je pristupačniji. Ali on jako voli raditi sam, napiše, pošalje i ništa ga drugo ne zanima. Ali on je jedan od mojih najdražih scenarista tako da me ništa nije smetalo u radu s njim i ne bi me smetalo kada bih surađivao tako u budućnosti. Kako god on hoće, meni bi bilo drago.

- Objašnjenje za laike: kako se odvija kreativan proces između scenarista i vas? Konkretno, dobijete li samo tekst i sami ga vizualizirate ili već postoji oslikani scenoslijed?

To uvijek ovisi o scenaristu ili projektu. Neki scenaristi vole raditi sami i ja dobijem gotov scenarij pa crtam. Neki su skloniji suradnji i možeš s njima razgovarati. Moj trenutni status u Marvelu je takav da mogu birati s kim ću surađivati, mogu i predlagati priče, pa Marvel zaposli scenarista kojeg odobrim, tako da tu onda ima puno više suradnje.

- Kako tretirate pojam superheroja: je li povezan s mitologijskim, religijskim, mističkim ili adolescentskim kontekstom? Jesu li oni novi bogovi ili produžetak pubertetske narcisoidne projekcije?

Mislim da ima i jednog i drugog u superjunacima, mitologije i adolescentskog konteksta. No osobno mislim da su priče o superjunacima samo priče, uzbudljive, zanimljive, fantastične priče, no samo priče. Isto tako mislim da su mitologije zanimljive priče o nečemu što nije stvarno. Strip junaci možda jesu moderne mitologije, no što se tiče mog rada i mene, bitno mi je da radim zanimljive, dobre crteže. Neke filozofije iza tih tema me sada nešto previše ne zanimaju.

- Što mislite o trendu ekranizacije stripova u zadnjih 15 godina? Koje su po vama adaptacije uspjele, a koji su stripovi nepovratno 'izgubljeni' u lošim filmskim verzijama?

Stripovi daju nešto što je već napravljeno, što je uspješno, zato Hollywood voli filmske adaptacije stripova. Po uspješnosti stripa mogu procijeniti uspješnost filma. U prošlosti, strip adaptacije nisu bile dobre jer Hollywood nije poštovao taj neki osjećaj i temu stripa, nego su mu više pristupali na apsurdan način. No kasnije, pogotovo kada je Marvel otvorio svoj vlastiti studio, počeli su više poštivati strip i raditi filmove koji ne pokušavaju od njih napraviti nešto drugo, već samo film po predlošku dobrog stripa. Ali što se Hollywooda tiče, mislim da nikada nešto nije izgubljeno, uvijek snimaju nove pokušaje, promijenjene pristupe... ako nešto nije uspjelo, oni će ponovno pokušati. Ništa nije izgubljeno zauvijek. Recimo Batman, svi su mislili da je Batman izgubljen, uništen nakon što je 'Batman & Robin' izašao, a sad su Batmani među najuspješnijim filmovima zadnjih godina.

- Zanimaju li vas osobno teme koje ilustrirate ili radite kao profesionalac? Koje bi projekt rado ilustrirali po svom izboru?

Mene zanima ako mogu nekako vlastiti stil unijeti u to. Ako mogu uzeti superheroja i napraviti ga na svoj način, taj me proces rada, dizajna i ilustracije zanima. U stripu ovisi tko piše, a tko crta. Ne pratim jedan lik, uvijek pratim razne umjetnike i scenariste jer će svatko od njih napraviti nešto zanimljivo s likovima, unijeti sebe u njih. Tako i ja pristupam radu, želim unijeti svoj stil i tu mi postaje zanimljivo.

- Tko su po vama, najbitniji suvremeni strip autori, oni koji pomiču granice žanra?

Od scenarista Jodorowsky, Alan Moore, Ellis definitivno, Frank Miller, prije i Mike Mignola. Volim ljude koji unesu neki svoj glas, svoj svemir i pretvore nešto što je obična priča u vlasništvu velikih korporacija, a oni to na neki način pretvore u svoju priču. A od crtača, ima cijela jedna mlada generacija koja nadmašuje i neke velikane prijašnjih desetljeća, no teško mi je sada izdvojiti nekoga.

- Što vas najviše privlači, a što vas odbija u vašoj profesiji?

Prednosti su to što je posao zanimljiv i nikada nije isti, uvijek nešto novo dobiješ. Isto tako, većina nas crtača radi sama za sebe i imamo slobodu, mogućnost da živimo gdje god želimo i naravno, uvijek mi je bila želja crtati za život tako da radim nešto što stvarno volim. A opet s druge strane, kada radiš sam za sebe, ponekad je teško naći motivaciju, odraditi posao koji trebam, pa malo igram igrice, surfam internetom. Kako nisi u uredu, nekada je teško nagovoriti samog sebe da radiš, a tu je i manjak kontakta s drugim ljudima u ovakvoj vrsti posla. Zna biti dosta samotno.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/10/2012 : 18:23:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
S tportala:

DAVID LLOYD:
'Mrzim stripove o superherojima'

Datum objave:
28.10.2012 10:00

Autor: Gordana Kolanović

Britanski autor, najpoznatiji po grafičkoj noveli 'O za Osvetu', otkrio nam je kako je bilo surađivati s legendarnim stripašima Alanom Mooreom, Grantom Morrisonom, Warrenom Ellisom, što misli o holivudskim ekranizacijama stripova, festivalima, ulozi žena u stripu, velikim izdavačkim kućama i superherojima

David Lloyd gost je zagrebačkog festivala stripa Crtani romani šou, koji se ove godine održava u Tvornici kulture. Svoju karijeru u stripovima počeo je 70-ih godina, crtajući 'Hall of Horrors', 'TV Comic' te nekoliko naslova za Marvel UK. Sa piscem Steve Parkhouseom stvorio je poznatog šund avanturističkog lika Nighta Ravena.

Dez Skinn, osnivač časopisa Warrior, zamolio je Lloyda da mu napravi novog šund lika zbog uspjeha Ravena. S Alan Mooreom je surađivao na nekoliko brojeva Doctora Whoa, te su zajedno odlučili za Warrior napraviti 'O za Osvetu'. Kada je časopis Warrior propao, strip je otkupio DC, te ga izdao u boji, nakon čega je postigao veliku popularnost. Strip je kasnije adaptiran u film, no Alan Moore se odrekao autorskih prava i sudjelovanja u izradi filma, te je tako samo Lloyd potpisan kao crtač i autor u filmu, koji je postigao veliki uspjeh. Osim Moorea, Lloyd je surađivao s cijelim nizom poznatih scenarista te generacije, poput Grant Morrisona i Jamie Delanoa na 'Hellblazeru', Garth Ennisa na 'War Storyu' i Warren Ellisa na 'Global Frequencyju'.

Nakon predavanja i potpisivanja autograma brojnim obožavateljima na strip konvenciji, razgovarali smo sa slavnim umjetnikom o samim počecima bavljenja stripom, idejama koje ga okupiraju te o njegovom novom, pionirskom projektu u izdavaštvu, digitalnom strip magazinu Aces Weekly u kojem okuplja autore diljem svijeta.

- Kako je izgledao vaš prvi susret sa stripom i što vas je potaklo na rad u devetoj umjetnosti?

Kad sam imao 12 godina, naišao sam na nevjerojatan strip 'Wrath of the Gods', koji me zbilja inspirirao i do danas ostao najbolja stvar koju sam ikada pročitao. Strip je bio objavljen u magazinu zvanom Boy's World, crtao ga je britanski ilustrator Ronald Embleton. To je bilo toliko fantastično nacrtano, da je svaki tjedan predstavljao novu avanturu dok sam čekao da izađe nastavak. Počeo sam povremeno crtao stripove u srednjoj školi, kupovao sam različite stripove i naišao na radove Stevea Ditkoa, koautora na serijalu Spiderman. On je uspijevao svojim stilom crtanja stvoriti nevjerojatnu atmosferu i bio je druga osoba koja me nadahnula da se bavim stripovima. Nakon školovanja dugo sam crtao reklame, a u slobodno vrijeme i na stankama za ručak, crtao sam vlastite stripove. Nakon toga sam radio ilustracije i svaštario nekoliko godina, što je bilo korisno da izbrusim svoje vještine. Moj prvi pravi profesionalni proboj u svijetu stripa dogodio se 1977. godine kad sam nacrtao skice za izdavača koji je radio za TV serijal 'Loganov bijeg'. Od tada sam počeo dobivati brojne ponude od drugih izdavača i sve se okrenulo u smjeru stripa.

- Široj publici postali ste poznati po radu na liku pulp akcijskog heroja zvanog Night Raven, u noir priči smještenoj u doba prohibicije. Stan Lee nije odobrio vaš rad, smatrao ga je hermetičnim za Marvelove čitatelje, te ste pred kraj serijala zamijenjeni drugim crtačem. Kako je to utjecalo na vašu karijeru?

Urednik koji je surađivao sa mnom na realizaciji Night Ravena, napustio je Marvel, osnovao je svoju izdavačku kuću i htio je sličan lik i priču sličnog sadržaja te me angažirao da radim na stripu 'O za Osvetu'. Upoznao me se s briljantnim i neponovljivim piscem Alanom Mooreom, sjeli smo, porazgovarali i osmislili priču koju smo kasnije mjesecima razrađivali i dorađivali.

- Alan Moore na glasu je kao osobenjak, je li suradnja s njim bila kaotična?

Sva ta priča o njegovoj ekscentričnosti samo je dio izmišljenog lika koji sam Moore predstavlja publici. To je sve odnedavna popularno. Kad sam ja radio s njim, bio je u biznisu samo dvije godine i bio je potpuno prizemljen i običan tip. Naravno, usto što je bio 'običan', bio je i genijalan scenarist s originalnim idejama. Odlazio je na konvencije i bio hipi, kao i svi ostali u to doba. Prestao je odlaziti na strip konvencije kad je oko njega nastala tolika histerija da su ga obožavatelji počeli slijediti i proganjati na WC-u preklinjući ga za autogram dok je obavljao nuždu. Tada mi je priznao da mu je sve to postalo nepodnošljivo. Nije mogao više normalno funkcionirati zbog svoje popularnosti. Isto tako, on zbilja ne voli putovati, zato ne obilazi festivale. On je oduvijek bio karakter veći od života ali kad smo radili zajedno nije bilo nikakvih naznaka neobičnosti u suradnji, bio je vrlo discipliniran i jako sam uživao radeći s njim. Radili smo šest do osam stranica mjesečno, što nam je davalo puno vremena za razmišljanje i eksperimentiranje. Također, bili smo inspirirani istim knjigama i filmovima, pa smo se našli na toj razini.

- Koji su to utjecaji bili?

Obožavali smo seriju 'The Prisoner' (SF špijunska serija autora Patricka McGoohana, koja je zbog atmosfere orvelovske paranoje i korištenja elemenata kontrakulture stekla kultni status), bez koje ne bi bilo ni stripa 'O za Osvetu', koji je iz tog serijala izvukao bit poruke o rušenju postojećeg društvenog uređenja. Zatim: 'Fahrenheit 451', Orwellova '1984', knjige Harlana Ellisona, Raya Bradburya... Obožavam SF, fantasy i horror, to su bile moje opsesivne teme. Kod kuće čuvam veliku kolekciju knjiga, filmova i stripova tih žanrova. Nažalost, danas ne stižem čitati više gotovo ništa.

- Je li vam rad na grafičkoj noveli 'O za Osvetu' dao prigodu za uvođenje inovativnih postupaka i ideja?

Kad sam crtao 'O za Osvetu' imao sam potpunu kontrolu nad kreativnim procesom. Prije toga, sav moj rad tijekom 80-ih bio je naručen. Zbog izdavača i urednika koji nije imao dovoljno sredstava da nas podupire, dobili smo potpunu slobodu za rad na stripu. Upravo zbog toga dobio sam jedinstvenu priliku izraziti se u umjetnosti na način koji mi prije nije bio dozvoljen. Primjerice, uvijek sam bio zainteresiran kako razbiti brojne predrasude koje postoje o stripovima: mnogi misle da je to samo za djecu, da to nije umjetnost, najčešći opis je 'poluknjiževnost za nepismene'. To je oslikavalo najčešća razmišljanja o stripu kao umjetnosti. Želio sam odmaknuti čitatelje od tih ideja. Velik dio predrasuda bio je povezan sa zvučnim efektima. Alan Moore i ja na početku smo se složili da neće biti zvučnih efekata poput wham ili kaboom. A druga stvar je bila uklanjanje oblačića misli iznad glava likova. Oni su predstavljali arteficijalnost i mnogi ljudi su to doživljavali glupim. Riješili smo se i toga, a opisi su nam poslužili kao zamjena za oblačiće misli koje je Alan prikazivao više u formi toka svijesti. Želio sam zadržati jasnu narativnu liniju a opet razigrati crtež, približiti ga filmskom pričanju sadržaja. Stil sam prilagodio tjeskobnom i beznadnom tonu priče o totalitarnom režimu.

- Kako ste reagirali nakon što je grupa hakera-aktivista pod zajedničkim imenom Anonymous iskoristila masku buntovnika Guya Fawkesa iz 'O za Osvetu' kao svoj zaštitni znak djelovanja?

Jako sam zadovoljan što je grupa Anonymous preuzela naš lik kao simbol svoje borbe. Sjajna stvar vezana uz tu masku je što predstavlja otpor represiji. Nema konkretne političke filozofije iza toga osim samog ustajanja protiv tiranije. Pokret Occupy, hakeri Anonymous i korištenje maske u antiscijentološkim prosvjedima, jako me veselilo.

Maska Guya Fawkesa poslužila je kao simbol otpora

- Što mislite o adaptaciji stripa 'O za Osvetu', filmu koji je režirao James McTeigue i o scenariju koji su napisala braća Larry i Andy Wachowski ?

Nakon što sam prvi put pogledao film bio sam ugodno iznenađen. To je slična priča ali druga verzija, drago mi je da je uz sve zahtjeve Hollywooda, dakle toliko uloženih milijuna i potpuno drugačiju ciljanu publiku, ispao pristojan uradak. Iskreno, bojao sam se rezultata kad su mi braća Wachowski pokazali svoj scenarij, pitao sam ih jesu li zainteresirani za moje mišljenje. Iako su rekli da jesu, znao sam da ne mogu ništa promijeniti u konačnici. Sugerirao sam im da izmjene neke stranputice i slijepe ulice u scenariju, što su učinili, ali nikakve radikalne izmjene u njihovoj prilagođenoj verziji nisu se dogodile. Odabiru glumaca nisam imao prigovore. Čudno je vidjeti kako likovi kojima ste posvetili toliko pažnje izgledaju oživljeni, na velikom ekranu.

- Mislite li da su holivudske ekranizacije naštetile stripu kao mediju te dovele do pretjeranog pojednostavljivanja i svođenja na banalno ispraznu akcijsku šablonu?

Ako ste obožavatelj lika Thora, nećete se buniti što je Hollywood učino od Thora ili ostalih srodnih superheroja, ionako su izdavači stalno mijenjali izgleda svojih likova, pa nema velike razlike u percepciji. Supermen i Spiderman su već toliko puta iskorišteni u TV serijama i filmovima, izlizani su do krajnjih granica. Mrzim stripove o superherojima. Odrastao sam čitajući rane radove o Fantastičnoj četvorci i Spidermanu i uživao sam u njima. Tada. Ali osjećam prezir prema superherojima zato što su preuzeli medij. Kad ljudi pomisle na strip, pomisle na superheroje. Ogroman potencijal jednog medija reduciran je na jedan segment. Industrija se nikad nije htjela proširiti, Marvel i DC Comics, stalno vrte iste priče. Uz sve te prihode, nikad nisu napravili ništa novo, proširili horizonte, samo igraju na sigurno i masovnu proizvodnju.

- Kakva je situacija na alternativnoj strip sceni u Engleskoj?

U Britaniji imamo dugu tradiciju undergorund stripova, a izdavač Knockabout comics, najistaknutiji je u tom polju. Stripovi na internetu sad preuzimaju alternativnu scenu i zaobilaze izdavače. Ne postoji ništa globalno povezano u smislu prezentacije i proboja na mainstream tržište. Izdavači nikad nisu imali povjerenja u eksperimentalne autore. Nisu nikad ulagali u njih. Postoji i '2000 AD', tjedni SF magazin preko kojeg su se proslavili brojni autori, Neil Gaiman, Bryan Talbot, Grant Morrison...to je jedini kreativni strip magazin izvan mainstreama, koji je opstao u Engleskoj. Svi ostali underground potencijali preselili su u Ameriku. Tijekom 80-ih, kad engleski izdavači još nisu poklanjali pozornost mladim talentima, svi su se oni odselili. Ono što je mogla biti kreativna i pokretačka snaga britanske strip industrije, nestalo je, ne postoji više. Ostaje nam samo utješna misao, da čak i ako objavljuju u Americi, i dalje su to engleski autori.

- Surađivali ste s mnoštvom slavnih autora, opišite nam kako je bilo raditi s Grantom Morrisonom i Warrenom Ellisom.

Nisam imao puno kontakata s Grantom, dok sam radio s njim na 'Hellblazeru', samo mi je proslijeđen scenarij, kojeg sam se držao. Bilo je lako i dosta sam eksperimentirao. S Warrenom Ellisom i zajedničkim radom na 'Global Frequency', nije teklo tako glatko, morali smo raspravljati o brojnim pojedinostima oko kojih se nismo mogli uskladiti. Opet sam našao način da pristupim priči, trčanju preko krovova Londona, na drugačiji način. Morao sam zadržati dizajn i pokret kinetičkim i energičnim cijelo vrijeme. To nastojanje da zadržim energičnost bilo je fizički iscrpljujuće koliko i samo trčanje.

- Čini se da u vašem opusu prevladavaju priče o distopijskim, tjeskobnim vizijama budućnosti, no je li to nešto čemu prirodno težite kad tražite priču ili je samo koincidencija? Kako iznova pronaći svjež i originalan pristup sadržaju i crtežu?

Najvažnije je uživati. Koristim se različitim alatima za ilustriranje, uvijek sam birao drugačiji stil za drugačiju priču. Gvaš tehnika u pričama o duhovima dala je ugodan, snažan i pomalo sablastan osjećaj; ako crtam nešto lakše, koristim se drugačijom tehnikom. Digitalizacijom medija, sve se otvorilo, danas se možete koristiti čime god hoćete. A što se tiče odabira sadržaja, točno, imam mračnu maštu i privlače me depresivnije priče kao i dramatični konflikti. Volim dramu i akciju, što ne znači da ne mogu raditi i druge žanrove, i u njima sam se okušao.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/10/2012 : 21:00:45  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Nego, šteta što ste potegli iz drugih država, a nismo se ni svi ni upoznali ni podružili... Uvijek pitam tko je tu i jel s foruma. falilo je jedno pravo okupljanje ovih dana, jedna prava masovka.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Spiderman
Senior Member

Croatia
2746 Posts

Member since 06/11/2001

Posted - 28/10/2012 : 21:15:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit Spiderman's Homepage  Send Spiderman a Private Message  Reply with Quote
A ti nisi ni dočekao onu rakiju :D

Moj strip
Moje aukcije
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/10/2012 : 23:00:45  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Evo najmlađeg člana foruma (13!) koji je aktivno pohodio sve tribine i pazario sve novitete na CRŠ-u... Svaka čast, malo je popravio prosjek godina.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 29/10/2012 15:56:16
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/10/2012 : 23:18:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Uh, dobro je, ima i mlađarije!

Blago njemu, jer mi u njegovo doba nismo imali tako velik izbor odličnih stripova i izvrsnih izdanja.

Na mladima svijet ostaje...

Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12496 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 28/10/2012 : 23:18:48  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
tog malog sam i ja upoznao, iz pravog je "tijesta", dečko na mestu!
Go to Top of Page

maddox031
Senior Member

Croatia
1941 Posts

Member since 23/09/2011

Posted - 29/10/2012 : 08:49:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit maddox031's Homepage  Send maddox031 a Private Message  Reply with Quote
ja sam bio vrlo kratko - nekih sat i pol

uspio sam kupiti svašta :)

pogledati malo kako crtaju Granov, Lloyd i Bob

Bio na tribini s Brecciom i dobio potpis na Alvara ;)

Dobro iskorištenih sat i pol, vidimo se nagodinu nadam se duže vremena - pa vas i upoznam

There can be only one, me!
Go to Top of Page

Krscho
Junior Member

Croatia
380 Posts

Member since 19/06/2011

Posted - 29/10/2012 : 09:06:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Krscho a Private Message  Reply with Quote
I ja sam vidio tog malog i popričo s njim u petak
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 29/10/2012 : 09:13:15  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Mali, javi se!

Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 29/10/2012 : 09:53:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
Ja sam bio u nedjelju od 15 do 16 sati.
Malo sam prošao đir po štandovima, zakasnio na Zimonića i poslušao Darka Perovića. Lik je stvarno bio dobar, zanimljivo mi je bilo kad je pričao da Francuzi imaju problem zbog potrebe za hiperprodukcijom jer se nikome ne da čekati po godinu-dvije na novu epizodu nekog serijala, a što je do prije 10-ak godina u Francuskoj bilo normalno.
I ne mogu vjerovati da ako se neko novo izdanje ne proda u prvih par dana u velikom broju, ide na skladište ili otpis. Znači, Darko kaže da rade tako da se novo izdanje stavi u izlog i na vidljivo mjesto striparnice pa ako se ne proda u prvi dan-dva, ide odmah dolje, nakon kratkog vremena se pakira i vraća izdavaču kao remitenda, a izdavači da ne bi morali plaćati troškove skladištenja sve skupa šalju na rezanje ili paljenje.

Čini mi se da sam na tribini prepoznao DeeCaya (po slikama s foruma) koji je sjedio s nekom ekipom, ali pošto se ne poznamo nisam uspostavio "the first contact"

Inače, atmosfera je bila malo sumorna, falila je neka muzika u Velikom pogonu i malo bolje svjetlo. Dobro, dan je bio šugav i hladan i bila je gluha ura pa se valjda reflektiralo na opću atmosferu.
U Malom pogonu je bilo znatno ugodnije, miris makiata u hladno poslijepodne popravi mnoge manjkavosti..

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page

Spiderman
Senior Member

Croatia
2746 Posts

Member since 06/11/2001

Posted - 29/10/2012 : 10:23:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Spiderman's Homepage  Send Spiderman a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Amos

Malo sam prošao đir po štandovima, zakasnio na Zimonića i poslušao Darka Perovića. Lik je stvarno bio dobar, zanimljivo mi je bilo kad je pričao da Francuzi imaju problem zbog potrebe za hiperprodukcijom jer se nikome ne da čekati po godinu-dvije na novu epizodu nekog serijala, a što je do prije 10-ak godina u Francuskoj bilo normalno.

Zimonić nije imao tribinu. Naime, Zlatki je bilo prehladno za izlazak

Moj strip
Moje aukcije
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 29/10/2012 : 10:31:42  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
-na Libeliusovom štandu radi super ekipa, jedna lijepa djevojka, jedan ljubazan mladič, dosta toga su mi znali savjetovati oko Teksa, Magičnog, super ekipa!

Eto, izgleda da sam razgovarala s 1euro o Magičnom i Texu a da nisam bila svjesna te časti. Sad pokušavam prevrtiti film i nikako se ne mogu sjetiti koji si... Jesi li bio sam ili s ekipom/ženom/djecom/kućnim ljubimcem? (Bilo je tamo i nekih pasa.)

Još jednom se zahvaljujem svima koji su čekali crteže za mene i spidermanu što je doveo Perovića na moj štand.
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 29/10/2012 : 10:36:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spiderman

quote:
Originally posted by Amos

Zimonić nije imao tribinu. Naime, Zlatki je bilo prehladno za izlazak

Uh, odmah mi je lakše
Kada bude neko buduće predstavljanje Zlatke onda mi se sigurno neće dogoditi da i ja zakrmim dok poslije ručka stavljam djecu na spavanje...

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 29/10/2012 : 10:38:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
mali jos ima i dobar ukus, Linkoln!!

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

fikus
Senior Member

1966 Posts

Member since 02/11/2010

Posted - 29/10/2012 : 10:53:27  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mamlaz

mali jos ima i dobar ukus, Linkoln!!

A tek kad uzme Klaru u ruke...

always progressive, never conventional!
Go to Top of Page
Page: of 21 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page