Author |
Topic  |
-jeremija-
Senior Member

Serbia
1611 Posts
Member since 14/08/2012 |
Posted - 30/09/2012 : 13:30:53
|
Poll Question:
Jednostavno pitanje, koje ZP vam je omiljeno?
Ono staro, koje je bilo centralni bend New Primitives pokreta, zajedno sa Bombaj Štampom, Crvenom Jabukom, Elvisom J. Kurtovićem, a koje je kao vokal imalo Neleta i Seju kao tekstopisca;
Ono Neletovo, nastalo 1996/7. koje je izdalo album "Ja nisam odavle", sa nekoliko ljubavnih pesama i dosta onih koje se osvrću na sociološku situaciju i rat i njegove posledice, a posle počeo da radi sa Kusturicom kao "The No Smoking Orchestra";
Ono Sejino, tzv. "zagrebačko", koje od 1997. i albuma "Fildžan viška" izdaje pesme raznih tematika, manje new-primitives-like, ali sa ništa manje kvalitetnim tekstovima, i novim fantastičnim gitaristom, sa Sejom kao trenutnim vokalom?
Ili možda sva tri?
|
|
Edited by - -jeremija- on 30/02/2014 00:00:15 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
|
wesskowaz
Advanced Member

Serbia
11814 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2951 Posts
Member since 06/03/2012 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 30/09/2012 : 13:55:39
|
Prvo, normalno... Ovo Sejino Zagrebačko je isto stvarno super i volin ih upalit često. Neletovo Beogradsko je čista bezvezarija. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
-jeremija-
Senior Member

Serbia
1611 Posts
Posted - 30/09/2012 : 14:00:58
|
Meni su iskreno sva tri, jer ne bih oprostio sebi da pređem preko ovih pesama:
Domovina
i Tri ratna havera
Ali isto tako me ova sahrani:
|
 |
|
mavra
Junior Member

439 Posts
Member since 13/01/2011 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
|
-jeremija-
Senior Member

Serbia
1611 Posts
|
Mairosu
Advanced Member

6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 30/09/2012 : 15:16:35
|
7. septembar, oko 22h uvece, slecem na aerodrom Butmir u Sarajevu. Docekuju me moji domacini, ubacuju u auto, idemo u grad, koji prvi put vidim posle...bezmalo 20 godina.
I dok mi ljudi pricaju svasta, ja ih kulturno zaustavim, i pitam...momci...a gde je ulica Fuada Midzica ?
Postoji nekoliko ploca koje su enkapsulirale dusu gradova bivse republike, i koje slusaoca mogu odvesti na putovanje bez izlaska iz fotelje. Kao sto Azra i Suncana Strana Ulice slikaju Zagreb, kao sto Dolgcajt slika Ljubljanu, kao sto Partibrejkersi slikaju Beograd, Djavoli Split, Odlazi Cirkus celu Vojvodinu...tako Das ist Walter slika Sarajevo.
Greska.
Das ist Walter jeste Sarajevo.
Slusanje tog albuma - i njegovog cesto nepravedno zapostavljenog naslednika, Sabah w/ Shejtan, nadrealno je iskustvo za post-raspadnu omladinu koja je Sarajevo, i uopste, Bosnu, videla samo sa jednocifrenim godinama.
Gde su koji kurac Kreka Banovici ? Sta je to "GRANAP" ? I gde je Sedrenik ? Gde su, i sta su, Bare ? Gde je Kino Prvi Maj ? Ko je Asim Ferhatovic Hase ? Jel' u Zenici postoji samo zatvor, ili jos nesto zapravo ? Sta je to djenaza ? I ko je daidza, na ciju se vec "djenazu" ide ?
I gde bre igra nizerazredni Vratnik, sem u nizim ligama, sto je jasno ?
Sva ta pitanja, a odgovora jako malo u ono doba predinternetno...ali nije ni bilo veze...sada sam pametniji za sve te odgovore, ali slika u mojoj glavi je ostala ista.
PS. Sreca pa sam prvog Elvisa J slusao tek kada sam bio malo bolje lingvisticki i kulturno obrazovan - bog te jebo, za one pesme i prosecnom intelektualcu treba recnik...
|
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
 |
|
pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Member since 29/02/2012 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8220 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 30/09/2012 : 15:46:16
|
samo je jedno zabranjeno pušenje i za mene je to najbolji bend cijele juge tako da mi je glupo glasat za predratnu ili poslijeratnu postavu oba perioda imaju velike pjesme neletovo pušenje je nešto drugo
|
if you tolerate this, then your children will be next |
 |
|
velka031
Advanced Member

.jpg)
Croatia
17084 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 30/09/2012 : 15:56:30
|
Glasao za opciju 4, jer svako razdoblje ima svoje zlatne trenutke, ali da je bilo u ponudi samo 3 opcije glasao bih za prvo, originalno razdoblje grupe... mr murdoc je dobro rekao, i mene pjesma Kanjon Drine podsjeća na strepnju pred nadolazećim, neizbježnim ratom o kome su pričali stariji, a i mi na pragu puberteta smo slutili što će to značiti... Pjesma budi nelagodu i ružna sjećanja svojim zlokobnim proročantvom, koje se, nažalost, ispunilo... Vjerojatno i u daleko crnjoj formi nego što je itko mogao i zamisliti... Zabranjeno pušenje su jedan od mojih omiljenih bandova! |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 30/09/2012 : 16:01:04
|
quote: Originally posted by velka031
Glasao za opciju 4, jer svako razdoblje ima svoje zlatne trenutke, ali da je bilo u ponudi samo 3 opcije glasao bih za prvo, originalno razdoblje grupe... mr murdoc je dobro rekao, i mene pjesma Kanjon Drine podsjeća na strepnju pred nadolazećim, neizbježnim ratom o kome su pričali stariji, a i mi na pragu puberteta smo slutili što će to značiti... Pjesma budi nelagodu i ružna sjećanja svojim zlokobnim proročantvom, koje se, nažalost, ispunilo... Vjerojatno i u daleko crnjoj formi nego što je itko mogao i zamisliti... Zabranjeno pušenje su jedan od mojih omiljenih bandova!
Pesma jos zanimljivije zvuci kada je slusas kroz kanjon drine (kao sto sam je ja slusao)  Pesma krece optimisticno i tako se zavrsava, ali izmedju... Prava babaroga  |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
|
Markos
Webmaster

Croatia
29621 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 30/09/2012 : 16:33:06
|
Najbolje je definitivno prvo i originalno pušenje, a prvi albumi oba "nova" pušenja su mi bili dobri, poslije je već postalo pomalo otužno. I onda prije par tjedana gledajući izvrstan film Copie conforme (http://www.imdb.com/title/tt1020773/) čujem "Ženi nam se Vukota" francuski original, pa me to "malo" razočaralo. |
Trouble will find me |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
|
-jeremija-
Senior Member

Serbia
1611 Posts
Posted - 30/09/2012 : 16:58:45
|
Karajlić je jednostavno pukao. Izgubio se u novom svetu. Pokušao je da se adaptira, a kako se i odojče u odrastanju najpre ugleda na one njemu najbliže, tako je i Nele, po uzoru na Emira i Bregu postao klošar...
Taj album "Ja nisam odavle" je poslednje normalno što je uradio. |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
|
-jeremija-
Senior Member

Serbia
1611 Posts
Posted - 30/09/2012 : 17:14:54
|
Nemoj zezat paka, ima bar 7 dobrih:
Gile šampion - klasična priča sa asfalta o klincu koji iz siromaštva postaje boy-toy, u želji da se brzo obogati, i na kraju naravno najebe. Šablon svakog trećeg mladića sa beogradskog asfalta mračnih devedesetih.
Tri ratna havera - pesma gde se Nele oprašta sa idejom jugoslovenstva, gde pokazuje kako je svaki entitet zapravo gajio ono nacionalno u sebi, ali isto tako nije mogao staviti državu pre prijateljstva. Uz gomilu anonimnih izuzetaka. Jugoslaviju ostavlja u poslednjim stihovima tamo gde ona zapravo i pripada: u snu, a uz nju vezuje i sve što je lepo i vredno pamćenja.
Nema nigdje nikoga - simpatičan ljubavni tekst uz dobru muziku.
Ja nisam odavle - izgubljenost jednog izbeglice u novom svetu, u kom nema one "raje" na koju je on navikao, nesposobnost čoveka da shvati kako to da je stranac i tamo gde je živeo ceo život i odakle je proteran, ali i tamo gde je izbegao, tamo gde su ga svrstavaju jezik i ime.
Od istorijskog AVNOJ-a - još jedna agresivna pesma gde očajnik, izgubljen u tom novom svetu, svu krivicu prebacuje na svog oca i njegovu generaciju, idealističku i koja se borila za nešto. Bukvalno logičan nastavak i kraj "Dana republike".
Ljubav udara tamo gdje ne treba - jedna remarkistička priča u kojoj je ljubav u ratu moguća, uopšte, priča o svetu u kom je ljubav moguća samo onda ako strada, jer rat i razmirice ne prestaju da progone sve onda dok ljubavnici ne odluče da spale sve oko sebe, i stradaju, eventualno nastave život na kontinentu gde (takođe) niko ne mari za njih. Jedan rekvijem ljubavi.
Odlazi voz - jedna tragična, ali živahna priča o pijanoj voznoj kompoziciji, punoj ljudi koji su morali ostaviti prošlost iza sebe da bi krenuli, vođeni pijanom lokomotivom, u neki daleki svet, u kom leži perspektiva. Pesma je na kraju, mada bi trebala biti na početku. Zapravo se stekne neki dojam da je ceo album rađen u nekoj formi retrospektive.
|
 |
|
leshwolsh
New Member

Serbia
275 Posts
Member since 04/06/2006 |
Posted - 30/09/2012 : 17:22:58
|
quote: Originally posted by Mairosu
Gde su koji kurac Kreka Banovici ? Sta je to "GRANAP" ? I gde je Sedrenik ? Gde su, i sta su, Bare ? Gde je Kino Prvi Maj ? Ko je Asim Ferhatovic Hase ? Jel' u Zenici postoji samo zatvor, ili jos nesto zapravo ? Sta je to djenaza ? I ko je daidza, na ciju se vec "djenazu" ide ?
I gde bre igra nizerazredni Vratnik, sem u nizim ligama, sto je jasno ?
PS. Sreca pa sam prvog Elvisa J slusao tek kada sam bio malo bolje lingvisticki i kulturno obrazovan - bog te jebo, za one pesme i prosecnom intelektualcu treba recnik...
Koliko se ja secam postojao je recnik na unutrasnjim stranama ploca. Ne mogu tacno da se setim na kojim albumima je bilo, ali tvrdim da je postojao recnik najmanje na jednom albumu na unutrasnjim stranama omota ploce. |
https://www.youtube.com/channel/UCXej4FbiT-28h9Yf5MTM3fQ/featured |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
|
-jeremija-
Senior Member

Serbia
1611 Posts
|
Mairosu
Advanced Member

6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 30/09/2012 : 20:20:17
|
quote: Originally posted by leshwolsh
Koliko se ja secam postojao je recnik na unutrasnjim stranama ploca. Ne mogu tacno da se setim na kojim albumima je bilo, ali tvrdim da je postojao recnik najmanje na jednom albumu na unutrasnjim stranama omota ploce.
Dok dodjoh do ploca, naucih i dva legitimna strana jezika :D Sve sto sam tada imao je bila TDK D-90 kaseta :D Mislim da recnik postoji na Sabahu - nisam 100%. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
 |
|
Topic  |
|