Author |
Topic  |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 20/01/2013 : 14:20:38
|
Komp je star više od 9 godina i još uvijek odgovara mojim potrebama. Od kada sam ga kupio tuli (zvuk pri pokretanju) Sada tuli i s vremena na vrijeme dok radi pogotovo kada je hladnije. Problem je što se komp teško pali. Zaključio sam da je to sve navedeno do napajanja. I stvarno, uzmem fen i zagrijem nazad napajanje, upali se. E sada to ide sve teže i morat ću kupiti novo napajanje za 9 godina star kompjuter. Napajanje je TK-930 TX od 300W Kada ga kupim, mogu li ja to sam odšarafati, zamjeniti i spojiti sve kako je bilo ili moram zvati u pomoć nekoga tko se razumije u to?
|
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 20/01/2013 14:58:49
|
|
wolf
Advanced Member

4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 20/01/2013 : 14:35:47
|
400W ATX 20-pinsko napajanje bi trebalo biti dostatno. Ako nisi nikad imao posla s tim bolje nađi nekoga tko će to napraviti. |
 |
|
wolf
Advanced Member

4577 Posts
|
wolf
Advanced Member

4577 Posts
Posted - 20/01/2013 : 14:53:28
|
Još nešto - s obzirom da vrlo vjerojatno nemaš ni jedan SATA disk ili DVD pogon pazi da ti napajanje ima dovoljno molex konektora. |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 20/01/2013 : 14:59:57
|
Mogao si sve to na francuskom napisati jer nemam pojma šta si rekao.  Ja se naime u to ne razumijem... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
wolf
Advanced Member

4577 Posts
Posted - 20/01/2013 : 15:07:28
|
Ne trebaš se razumjeti nego samo reci to kad odeš u trgovinu računalne opreme. Tražiš ATX napajanje od 400W, da ima 20-pinski konektor za spojiti na ploču i dovoljno molex konektora za disk i DVD. Onaj u trgovini će te sasvim dobro razumjeti.
Nađi nekoga tko će ti to spojiti.
E, da. Još nešto - nadam se da nemaš neko brand kućište (tipa Dell, HP ili ono T-Com čudo Hoću Internet edition) nego standardno ATX, inače postoji velika nmogućnost da za takvo kućište ne nađeš napajanje. |
Edited by - wolf on 20/01/2013 15:09:56 |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 20/01/2013 : 15:21:49
|
Originally posted by wolf
Ne trebaš se razumjeti nego samo reci to kad odeš u trgovinu računalne opreme. Tražiš ATX napajanje od 400W, da ima 20-pinski konektor za spojiti na ploču i dovoljno molex konektora za disk i DVD. Onaj u trgovini će te sasvim dobro razumjeti.
Nađi nekoga tko će ti to spojiti.
E, da. Još nešto - nadam se da nemaš neko brand kućište (tipa Dell, HP ili ono T-Com čudo Hoću Internet edition) nego standardno ATX, inače postoji velika nmogućnost da za takvo kućište ne nađeš napajanje.
Piše na napajanju TK-930 TX od 300W Hvala, probat ću pronaći to što si mi savjetovao.  |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 20/01/2013 : 15:29:58
|
Btw, novija 24-pinska napajanja isto možeš koristiti jer imaju odvojiv dio konektora s 4 pina.
Mislim da je ovo moje staro takvo jer ima nešto manje odvojeno neuštekano... |
 |
|
wolf
Advanced Member

4577 Posts
Posted - 20/01/2013 : 16:45:51
|
Originally posted by Obi-wan
Btw, novija 24-pinska napajanja isto možeš koristiti jer imaju odvojiv dio konektora s 4 pina.
Mislim da je ovo moje staro takvo jer ima nešto manje odvojeno neuštekano...
To odvojeno može biti i ono dodatno 4-pinsko napajanje za ploču, ali i za grafičke kartice. Tebi je samo bitno da imaš mogućnost spojiti 20-pinski konektor, jer te stare ploče nemaju 24-pinske priključke. Nadalje, u slučaju da na ploči imaš i taj dodatni 4-pinski priključak (najčešće iznad hladnjaka procesora), nemoj to zaboraviti spojiti. Mada, s obzirom na starost ploče nekako sumnjam da to imaš, pogotovo ako stroj nije u startu bio igraća konfiguracija. |
 |
|
stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts
Member since 15/10/2010 |
Posted - 21/01/2013 : 15:13:50
|
Originally posted by Obi-wan
Komp je star više od 9 godina i još uvijek odgovara mojim potrebama. Od kada sam ga kupio tuli (zvuk pri pokretanju) Sada tuli i s vremena na vrijeme dok radi pogotovo kada je hladnije. Problem je što se komp teško pali. Zaključio sam da je to sve navedeno do napajanja. I stvarno, uzmem fen i zagrijem nazad napajanje, upali se. E sada to ide sve teže i morat ću kupiti novo napajanje za 9 godina star kompjuter. Napajanje je TK-930 TX od 300W Kada ga kupim, mogu li ja to sam odšarafati, zamjeniti i spojiti sve kako je bilo ili moram zvati u pomoć nekoga tko se razumije u to?
Daj opiši malo to tuljenje. :) Da li je to vibracija, zujanje i slično ili bipanje preko ugrađenog zvučnika? Obično je problem u ventilatoru, kod promjena temperatura treba mu neko vrijeme da se stabilizira, zagrije... Možda i ne trebaš mijenjati napajanje, pokušaj ga ispuhati od prašine, pretpostavljam da se nakupilo prašine u 9 godina.
U kakvom ti je stanju cooler na procesoru? Moguće je da i on tuli.
Kupi komprimirani zrak u spreju, dođe oko 25kn. Samo pazi kad ispuhuješ ventilator da ga zrak ne zavrti prebrzo jer ga to može shebati. Najbolje ga je držati rukom dok ispuhuješ prašinu. Isto tako možeš malo našpricati WD-a, tako da bolje klizi. 
Ako baš želiš promijeniti napajanje, najbolje ti je to koje imaš skinuti i sa njim otići u prodavaonicu po novi, tako barem nećeš fulati priključke. |
 |
|
|
Topic  |
|