Author |
Topic |
teller
Advanced Member
Slovenia
18904 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 09/02/2013 : 13:18:49
|
mene samo zanima jedno, kad hello kaže da je to skidanje sa neta samo prekršaj...za svaki prekršaj postoji kazna...nekako je to regulirano valjda...zašto se onda ne kažnjava ako je "samo"prekršaj?...policija,tržni inšpektorat,razni uredi za zaštitu ....blabla bla...ako se teller napije i razbija u salunu stolice to nije kazneno delo jer nije nikog ubio ali je prekršaj...onda kad to nadležna tijela ustanove i podnesu prijavu..JA SAM NEVIN I NE MOGU MI NIŠTA? jer sam samo napravio prekršaj??? mogu platit bradatom krčmaru stolicu in otiči brez sankcija? iako kad razmislim bolje mislim da je tako...dok nema prijave nema prekršaja... kad je prijava, nadležni organ mora kaznit tellera... ako je tako onda Markosu u toj bici ni ne postoji drugo nego podnositi prijave...i ne samo njemu...i drugim koji se osete oštečenim...to je onda mali rat a to ne voli nitko... a nije mi jasan onaj copyright na svem i svačem kad to svatko može slobodno širit bez sankcija...ko neku slobodnu ideju... zašto zaštitit nešto kad širjenje toga predstavlja samo prekršaj za što se kažnjava....ustnim ukorom? sumljam da u Evropi to prolazi tako lako...ili su ljudi puno tolerantniji do tih anomalija ili jih i nema puno? ko zna.. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
djukak
Senior Member
2933 Posts
Member since 28/04/2005 |
Posted - 09/02/2013 : 13:25:03
|
quote: Originally posted by Poli
ne bi, ne jedem meso
ali dobro, ni ne pusim
cak me ni cijene alkohola ne diraju jer ne...
|
They have money for wars, but can't feed the poor!
Allow me to introduce first, Makaveli the Don. |
|
|
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2476 Posts
Member since 26/07/2009 |
Posted - 09/02/2013 : 13:27:08
|
quote: Originally posted by Markos
quote: Originally posted by Jasko
quote: Originally posted by NESVRSTANI Ko kuca taj i tuca. Kome je se ja to uvalačin čobane?
Ne bih da ulazim u to ko je u pravu ili ne, ali znam da je osoba sa kojom raspravljas lekar specijalista. Nikom ovde na celu avatara ne pise ko je i sta je, ali eto, cisto da znas.
Zar nije očito da čoban u ovom kontekstu ne znači zanimanje, nego stanje uma. Nešto kao razlika između seljaka i seljačine.
Šunjiću, o stanju uma sa tobom i tvojim dupeuvlakačima je stvarno suvišno govoriti. Ne znam samo da li im za podršku poklanjaš remitendu, ili im daješ da download-uju kompletno izdanje!? Ti si već vidim u najavi počeo da hapsiš, i to ljude koji čitaju tvoje stripove!? Strašno !!! Gledano sa stručne strane, ima par vas za psihijatrijsko posmatranje. I to besplatno... |
Carpe diem |
|
|
PAJDO
Senior Member
Croatia
2236 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 09/02/2013 : 13:40:06
|
quote: Originally posted by DzekDenijels
quote: Originally posted by Markos
quote: Originally posted by Jasko
quote: Originally posted by NESVRSTANI Ko kuca taj i tuca. Kome je se ja to uvalačin čobane?
Ne bih da ulazim u to ko je u pravu ili ne, ali znam da je osoba sa kojom raspravljas lekar specijalista. Nikom ovde na celu avatara ne pise ko je i sta je, ali eto, cisto da znas.
Zar nije očito da čoban u ovom kontekstu ne znači zanimanje, nego stanje uma. Nešto kao razlika između seljaka i seljačine.
Šunjiću, o stanju uma sa tobom i tvojim dupeuvlakačima je stvarno suvišno govoriti. Ne znam samo da li im za podršku poklanjaš remitendu, ili im daješ da download-uju kompletno izdanje!? Ti si već vidim u najavi počeo da hapsiš, i to ljude koji čitaju tvoje stripove!? Strašno !!! Gledano sa stručne strane, ima par vas za psihijatrijsko posmatranje. I to besplatno...
Po tebi se nitko od ovdje prisutnih ne bi trebao slagati s Markosom jer će svi biti dupeuvlakači?? Zar se ne možemo u nečemu ne slagati, a u nečemu slagati? Primjećuješ li da se vodi normalan razgovor i nitko osim tebe ne govori bezobrazno! Na kraju krajeva da Markos tako dili stripove kapom i šakom šta bi mu ostalo za prodaju?? Šta je čudno u tome da čovjek brani svoje stavove??
|
In spite of my rage I´m still rat in a cage... |
|
|
djukak
Senior Member
2933 Posts
Posted - 09/02/2013 : 13:42:14
|
Po meni ovakva rasprava je apsolutno nepotrebna.
Skeniranje i stavljanje na net bilo čega što podleže autorskim pravima je nezakonito i predstavlja krivično delo. To znači i stripovi i muzika i filmovi i softver itd.
Član 243. stav 1. Krivičnog zakona BiH:
Ko bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje kada je odobrenje prema zakonu Bosne i Hercegovine potrebno, ili protivno njihovoj zabrani, fiksira na materijalnu podlogu, reproducira, umnoži, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko državne granice, prikaže, izvede, odašilje, prenese, učini dostupnim javnosti, prevede, prilagodi, obradi, preradi ili na drugi način upotrijebi autorsko djelo, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
Siguran sam da i vi u Hrvatskoj i Srbiji imate sličnu odredbu.
Znači Marko je apsolutno u pravu. E sad druga je stvar što je danas na netu sve dostupno, ali to je neka druga priča. Poenta jeste da je to krivično delo i na nosiocu autorskog prava je da se odluči da li će nešto prijaviti ili ne ako već organi gonjenja sami to ne započnu.
PS Da me ne bi nego optužio da sam neki dupeuvlakač ili slično bilo kojem izdavaču, samo da jasno kažem da od Fibre nemam niti jedan strip a od Libellusa svega 2 komada. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29385 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 09/02/2013 : 13:47:03
|
quote: Originally posted by DzekDenijels Šunjiću, o stanju uma sa tobom i tvojim dupeuvlakačima je stvarno suvišno govoriti. Ne znam samo da li im za podršku poklanjaš remitendu, ili im daješ da download-uju kompletno izdanje!? Ti si već vidim u najavi počeo da hapsiš, i to ljude koji čitaju tvoje stripove!? Strašno !!! Gledano sa stručne strane, ima par vas za psihijatrijsko posmatranje. I to besplatno...
Svatko tko me hvali, dobije besplatan Moebius komplet, naravno.
Ajde pitaj Slobu iz Darkwooda, kojeg očito jako cijeniš, što će ti reći po tom pitanju. Nije li, uostalom, on već pokrenuo sudske tužbe protiv ljudi koji su ukrali i prodavali njegova izdanja? Je li i to strašno? Pitaj Marlowea, Colta, Padoru, System comics što misle. Uvjeren sam da ćemo svi mi po tvom stručnom mišljenju biti za "psihijatarsko posmatranje"? Sram te može biti. |
Trouble will find me |
|
|
brni
Advanced Member
Croatia
10434 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 09/02/2013 : 13:47:44
|
Momci opustimo se i stanimo na balun..kljuc na topice i nastavimo di smo stali..ka sta sam i reka, tema je jako delikatna i nema smisla puno o njoj sirit raspravu.. |
"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva" |
|
|
Krscho
Junior Member
Croatia
380 Posts
Member since 19/06/2011 |
Posted - 09/02/2013 : 13:58:57
|
Neznam kako je u hrvatskoj točno zakon šta ti izvuko ovaj BiH no ono šta znam je da imas pravo napraviti backup nekakvoga filma ako posjeduješ orignalni iflm na nekom mediju si ili na hdd-u, to je tvoje pravo jer ti si kupio taj proizvod i imaš pravo na jendo backup kopiju u slučaju da ti se orginalni proizvod ošteti.
Znači kopija za osobnu upotrebu, krivično djelo postaje onaj moment kada ti tu kopiju posudujes, raspotranjujes itd., a to se tesko moze dokazati zbog torenta ko je ta osoba bila jer svi znamo kako funkcionira torent |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 09/02/2013 : 13:59:20
|
quote: Originally posted by Markos koji su ukrali i prodavali njegova izdanja
ti nisi (inicijalno) pričao o tome i to je opet sasvim druga stvar
ti si pričao da te onaj tko je pročitao sken, pokrao.
a zamisli recimo sljedeću situaciju: jedan tip kupi tvoj strip. time on stječe jedan predmet koji je u njegovom vlasništvu. i recimo da sada on taj predmet iznajmljuje drugima, njima nekolicini koji pristaju da mu plate da im ovaj posudi. jesu li te i oni pokrali? ili on?
ili još apsurdnije: jedan kupi tvoj strip i nauči ga napamet. čak se dotjera do toga da zna povući neke škrabotine, pomalo oponašati. i onda radi čajanke na kojima doslovno ispriča tvoj strip i još ga slikovno kolko-tolko predoči. je li to krađa ili performans ili što? |
|
|
djukak
Senior Member
2933 Posts
Posted - 09/02/2013 : 14:01:24
|
quote: Originally posted by Krscho
Neznam kako je u hrvatskoj točno zakon šta ti izvuko ovaj BiH no ono šta znam je da imas pravo napraviti backup nekakvoga filma ako posjeduješ orignalni iflm na nekom mediju si ili na hdd-u, to je tvoje pravo jer ti si kupio taj proizvod i imaš pravo na jendo backup kopiju u slučaju da ti se orginalni proizvod ošteti.
Znači kopija za osobnu upotrebu, krivično djelo postaje onaj moment kada ti tu kopiju posudujes, raspotranjujes itd., a to se tesko moze dokazati zbog torenta ko je ta osoba bila jer svi znamo kako funkcionira torent
I vi imate identičnu odredbu Krivičnog zakona. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29385 Posts
Posted - 09/02/2013 : 14:03:23
|
quote: Originally posted by Krscho Znači kopija za osobnu upotrebu, krivično djelo postaje onaj moment kada ti tu kopiju posudujes, raspotranjujes itd., a to se tesko moze dokazati zbog torenta ko je ta osoba bila jer svi znamo kako funkcionira torent
To ti samo misliš. |
Trouble will find me |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29385 Posts
Posted - 09/02/2013 : 14:04:40
|
quote: Originally posted by stinky a zamisli recimo sljedeću situaciju: jedan tip kupi tvoj strip. time on stječe jedan predmet koji je u njegovom vlasništvu. i recimo da sada on taj predmet iznajmljuje drugima, njima nekolicini koji pristaju da mu plate da im ovaj posudi. jesu li te i oni pokrali? ili on?
On.
quote: Originally posted by stinky ili još apsurdnije: jedan kupi tvoj strip i nauči ga napamet. čak se dotjera do toga da zna povući neke škrabotine, pomalo oponašati. i onda radi čajanke na kojima doslovno ispriča tvoj strip i još ga slikovno kolko-tolko predoči. je li to krađa ili performans ili što?
Performans. |
Trouble will find me |
|
|
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2476 Posts
Posted - 09/02/2013 : 14:07:54
|
quote: Originally posted by PAJDO Po tebi se nitko od ovdje prisutnih ne bi trebao slagati s Markosom jer će svi biti dupeuvlakači?? Zar se ne možemo u nečemu ne slagati, a u nečemu slagati? Primjećuješ li da se vodi normalan razgovor i nitko osim tebe ne govori bezobrazno! Na kraju krajeva da Markos tako dili stripove kapom i šakom šta bi mu ostalo za prodaju?? Šta je čudno u tome da čovjek brani svoje stavove??
Naravno da NE! Stavovi su isključivo lična stvar, i nemam ništa protiv razmene mišljenja. Svako može da brani svoje stavove, naravno. Ali ne i da vređa! Ako pogledaš koju stranu nazad videćeš ko je počeo. Poslednji post je provokacija za Šunjića... I ne znam samo zašto toliko smeta ako neko ceni Slobu, Colta, Milana, Igora ili nekog drugog izdavača!? Nisam primetio da se neko od njih toliko cima i raspravlja po forumima. Ljudi jednostavno rade svoj posao...
|
Carpe diem |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25331 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 09/02/2013 : 14:14:01
|
Auh, što se zastranili ovde svi...
Sto puta prežvakana tema i ljudi nikako da ukapiraju neke stvari. Vidim žale se ljudi koji nemaju para da "isprate sve što bi hteli" a izdavači su podigli cene? Pa stavite sebi prioritete, kupujte samo ono što vas stvarno zanima i samo ono što možete da ispratite. Time ćete izvršiti pritisak na izdavače, koji će onda morati da koriguju cene, pa ćete možda moži i da kupite nešto više. Izgleda da velika većina ljudi živi još uvek u sedamdesetim-osamdesetim godinama prošlog stoleća kada je da se isprati sve što je izlazilo u jednom mesecu bilo potrebno novca kao danas za jedan tvrdokoričeni integral. A i tada velika većina nije plaćala iz svog džepa, pa nas nije bilo ni briga. Strip je svuda postao luksuz, nigde luksizna izdanja ne koštaju malo para.
Što se skenova tiče, mislim da se ogromna većina ovih koji misle da sken ne škodi izdavačima vodi onim geslom "tuđe hoćemo, svoje ne damo" i da bi prvi počeli da viču i kukaju kada bi neko njima oduzeo/pozajmio nešto što im pripada.
A i licemerno je doći izdavaču na njegovu stranicu i mahati mu ispred nosa da skeniranje stripova koje on izdaje nije ništa strašno. Hajde neka neko otvori na darkwoodovom forumu topic i neka napšie da ima većinu Slobinih izdanja u skenovima, koje će, najverovatnije, da podeli i drugima. Čisto da vidimo kako će da reaguju tamo. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29385 Posts
Posted - 09/02/2013 : 14:18:27
|
quote: Originally posted by DzekDenijels Naravno da NE! Stavovi su isključivo lična stvar, i nemam ništa protiv razmene mišljenja. Svako može da brani svoje stavove, naravno. Ali ne i da vređa! Ako pogledaš koju stranu nazad videćeš ko je počeo. Poslednji post je provokacija za Šunjića... I ne znam samo zašto toliko smeta ako neko ceni Slobu, Colta, Milana, Igora ili nekog drugog izdavača!? Nisam primetio da se neko od njih toliko cima i raspravlja po forumima. Ljudi jednostavno rade svoj posao...
Dobro ti je brko rekao, ti si najobičniji troll. |
Trouble will find me |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8173 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 09/02/2013 : 14:53:55
|
prije nekih 14-15 godina sam odlučio svoje raspale stripoteke i eksove s aster blistokom skenirat, malo u fotošopu posvijetliti, popravit kontrast, isprintat i uvezat i jebote, uspio sam u dva dana nakon posla skenirat jednu jedinu epizodu i odustao sam - ljudi moji, ima tu posla tako da, ako mi netko može pojasniti koji motiv goni ljude da uzmu iz knjižnice 50 stripova od 100 stranica, skeniraju ih i stave na net - stvarno ne razumijem tu potrebu i još frajer ostavi signature knjižnice da mu se lakše uđe u trag |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
Barney
Average Member
Croatia
685 Posts
Member since 20/03/2011 |
Posted - 09/02/2013 : 14:54:04
|
Skrenuli ste s teme. Nakon 300 metara uđite u kružni tok i izađite na trećem izlazu, kako bi se vratili na glavnu ulicu koja Vas vodi do odredišta |
Žene gutaju tablete da muškarce ne bi boljela glava |
|
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6225 Posts
Member since 29/02/2012 |
|
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2476 Posts
Posted - 09/02/2013 : 14:54:38
|
quote: Originally posted by Markos Dobro ti je brko rekao, ti si najobičniji troll.
Šunjiću, ti nikako da se dozoveš pameti. Ako je imaš, mada čistom sumnjam! Ili imaš previše slobodnog vremena, pošto ti posao stoji, pa pokušavaš da se praviš pametan na svom sajtu!? Vidi, mene sve ovo zabavlja, i možeš da pišeš koliko hoćeš. Nego, odluči se već jednom kako ćeš da me vređaš. Jesam li trol (kao što kaže tvoj dupeuvlakač brko) ili čobanin!? U svakom slučaju, najbitnije je da nisam kao ti, JADNIČE... |
Carpe diem |
|
|
brni
Advanced Member
Croatia
10434 Posts
Posted - 09/02/2013 : 14:56:18
|
quote: Originally posted by ken2
prije nekih 14-15 godina sam odlučio svoje raspale stripoteke i eksove s aster blistokom skenirat, malo u fotošopu posvijetliti, popravit kontrast, isprintat i uvezat i jebote, uspio sam u dva dana nakon posla skenirat jednu jedinu epizodu i odustao sam - ljudi moji, ima tu posla tako da, ako mi netko može pojasniti koji motiv goni ljude da uzmu iz knjižnice 50 stripova od 100 stranica, skeniraju ih i stave na net - stvarno ne razumijem tu potrebu i još frajer ostavi signature knjižnice da mu se lakše uđe u trag
Mislim ako obratimo pozornost na boldano dolazimo do zakljucka zasto si odusta.. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26843 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 09/02/2013 : 15:02:09
|
quote: Originally posted by manhunter Što se skenova tiče, mislim da se ogromna većina ovih koji misle da sken ne škodi izdavačima vodi onim geslom "tuđe hoćemo, svoje ne damo" i da bi prvi počeli da viču i kukaju kada bi neko njima oduzeo/pozajmio nešto što im pripada.
Niko ne brani izdavačima da se bore protiv onih koji skeniraju njihove stripove i stavljaju u opticaj pa čak i prijavama policiji,nego je u početku topica izdavač rekao kako su skenovi krivi što su stripovi skupi,što se ne prodaju stripovi na kioscima i što je on platio 100 000 eura za prava i da ne zna kako će ih povratiti.Za prve dvije tvrdnje mišljenja sam da nisu istinite a za treću sam siguran da ćemo platiti mi kupci tih stripova.Uostalom kad imaš 100 000 eura za platiti prava za nekoliko desetina stripova onda znači da ide dobro izdavaču inače se ne bi upuštao u tqakve avanture. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8173 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 09/02/2013 : 15:02:15
|
quote: Originally posted by brni
prije nekih 14-15 godina sam odlučio svoje raspale stripoteke i eksove s aster blistokom skenirat, malo u fotošopu posvijetliti, popravit kontrast, isprintat i uvezat i jebote, uspio sam u dva dana nakon posla skenirat jednu jedinu epizodu i odustao sam - ljudi moji, ima tu posla tako da, ako mi netko može pojasniti koji motiv goni ljude da uzmu iz knjižnice 50 stripova od 100 stranica, skeniraju ih i stave na net - stvarno ne razumijem tu potrebu i još frajer ostavi signature knjižnice da mu se lakše uđe u trag
Mislim ako obratimo pozornost na boldano dolazimo do zakljucka zasto si odusta..
dobro, možda je bilo i 10-12 godina danas sve ide brže ali opet ne ide nego stranica po stranica pa opet treba uložiti truda i vremena ali koji je motiv dati se u takav posao? to mene zanima |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
brni
Advanced Member
Croatia
10434 Posts
Posted - 09/02/2013 : 15:07:38
|
dobro, možda je bilo i 10-12 godina danas sve ide brže ali opet ne ide nego stranica po stranica pa opet treba uložiti truda i vremena ali koji je motiv dati se u takav posao? to mene zanima
Ma da ali kad bi isa potrosit na svu potrebnu masineriju da se priblizim kvalieteti orginalnih izdanja di bi dosa..jos bi tu tribalo se povezat s nekim da me obuci kako da to sve radim itd itd..
Motiv?
Mislim da je dovoljno pogledat stripove od lms od prije 30-40 godina koji su se prodali preko ovog foruma a izgledaju ko da su sad izasli iz tiskare.. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29385 Posts
Posted - 09/02/2013 : 15:11:21
|
quote: Originally posted by DzekDenijels Šunjiću, ti nikako da se dozoveš pameti. Ako je imaš, mada čistom sumnjam! Ili imaš previše slobodnog vremena, pošto ti posao stoji, pa pokušavaš da se praviš pametan na svom sajtu!? Vidi, mene sve ovo zabavlja, i možeš da pišeš koliko hoćeš. Nego, odluči se već jednom kako ćeš da me vređaš. Jesam li trol (kao što kaže tvoj dupeuvlakač brko) ili čobanin!? U svakom slučaju, najbitnije je da nisam kao ti, JADNIČE...
Naravno da nisi... Tebi novac nije problem. |
Trouble will find me |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29385 Posts
Posted - 09/02/2013 : 15:12:53
|
quote: Originally posted by jaki Niko ne brani izdavačima da se bore protiv onih koji skeniraju njihove stripove i stavljaju u opticaj pa čak i prijavama policiji,nego je u početku topica izdavač rekao kako su skenovi krivi što su stripovi skupi,što se ne prodaju stripovi na kioscima i što je on platio 100 000 eura za prava i da ne zna kako će ih povratiti.Za prve dvije tvrdnje mišljenja sam da nisu istinite a za treću sam siguran da ćemo platiti mi kupci tih stripova.Uostalom kad imaš 100 000 eura za platiti prava za nekoliko desetina stripova onda znači da ide dobro izdavaču inače se ne bi upuštao u tqakve avanture.
Pročitaj još jednom.
http://www.potlista.com/dnevniboravak/razgovori/2534-interview-mate-skugor-zgodnim-mi-se-ucinila-prica-otvoriti-klub-pa-sam-to-napravio.html
Ljudi često ne znaju kako ide stvar s menadžerima i misle da je koncerte dosta lako organizirati. Stvarno je sve dosta komplicirano. Ima tu dosta otimačine između raznih promotora ne samo u Hrvatskoj, nego u regiji. Zna se licitirati, ići s ciframa gore i ako uđete u taj začarani krug iz kojeg teško ima izlaza, to je gotova priča. Jednom kada na taj način kreneš funkcionirati, tu se sve raspada. Počneš ovom poslu pristupati hazarderski, postaneš ovisnik. Ne baš potpuno identično, ali strašno je slično ovisnosti o kocki. Ideš s mišlju 'evo još ovo, još ovo, sad će mi se sve vratiti, sad ću uložiti, vratit će mi se sve ono od prije, platit ću sve dugove', a samo sve dublje i dublje propadaš. Takve stvari se najčešće događaju ljudima i to ne samo u Hrvatskoj. Znam nekoliko ljudi u široj regiji koji su radili megavelike koncerte - svi su prije ili kasnije propadali zbog takvog načina poslovanja. Jednostavno, to te ponese. Počinješ živjeti nekakav život van bilo kakvih normalnih poimanja, u nekoj drugoj sferi i kad te to sasiječe - gotov si. Čak i ako si uspješan u tom načinu funkcioniranju jednog dana se brutalno prizemljiš.
|
Trouble will find me |
|
|
Topic |
|