Author |
Topic  |
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Member since 07/01/2008 |
Posted - 07/09/2013 : 22:33:38
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Draga Charlie, s jedne strane mi je žao što si odlučila odustati od pokušaja čitanja Pedeset nijansi sive, jer su te barem načelno sama tema i način njezine razrade zanimale, a s druge strane te razumijem jer si zaključila da je jednostavno riječ o lošoj literaturi na koju nema smisla gubiti vrijeme. Ne nam tko je od nas dvoje luđi, možda ipak ja koji apriori i bez osobnog uvida vjerujem kritičarima, a ne ti koja želiš svemu dati šansu i uvjeriti se na "vlastitoj koži". Slažem se, Indijski nokturno je i meni odličan, svakako i bolji od Filozofije vina, ali ipak ne bih podcijenio jako dobrog Hamvasa. Kod njega sam možda pristran jer mi se izuzetno svidio u Jasminu i maslini, i nemam osobitih problema s njegovim pomalo nametljivim, patronizirajućim i docirajućim stilom, makar se slažem da to može smetati.
Samo za uvid, tu je par linkova za Hamvaseva Jasmina i maslinu, da stekneš makar vrlo površan dojam o čemu je riječ. Na vlastitu odgovornost preporučam knjigu, pa što bude...
http://blog.dnevnik.hr/vaseljena/2008/10/1625448753/bla-hamvas-jasmin-i-maslina.html
http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=100006206
http://www.antoniosiber.org/kap_prokletstva.html
I nešto malo šire...
http://pustopoljina.wordpress.com/tag/bela-hamvas/
A sad idem gledati tekmu!
Malo sam nas premjestila. Ja volim biti Nomad, nadam se da ni vama nije problem seljakanje po forumu, zanimljivije je, mislim. A ovo je ionako nekako vise "moje" mjesto.
Znate li da ste prvi muskarac koji mi je poklonio knjige i time dotakli mjesto u mojoj dusi gdje jos nitko nije bio. Lijep je to osjecaj. Imam pms, crni pojas-treci dan, pa sam malo osjecajnija, malo cendrava danas, recimo, ali se volim i takvu, kada odajem vise od sebe. A sto se Hamvasa tice, citajuci njegovu "Filozofiju" imam dojam kao da je knjigu pisao s casicom vina viska u sebi i erekcijom koju je odlucio..(ne znam kako se to rece.. hmmm)isprazniti iz sebe pisuci. Doista je prvi pisac koji me na taj nacin iritira pisuci o svemu meni znanom, i toliko puta opjevanom, ili tek napisanom.. Ali, ta njegova prepotencija, mora da je u meni pronasla krivi spoj i iskre frcaju na sve strane dok ga citam, do te mjere da se ulovim kako se svađam s njim. Ovakvu reakciju na citanje jos nisam imala. No, ne dam se i uspjet cu ja, snazna sam i mogu otrpjeti stosta, pa cu i njega. :)
Otvorila sam linkove i prosla ih ovlas. Sad cu sve procitati, kad zavrsim ovaj post. Nadam se da necu i tu zapoceti prepirku s piscem, a vjerujte mi, neke stvari nisu do pms-a. Jednostavno sam takva. Ko magarac Vitezova Orijenta - Zazum, kad ga povuku za rep.
Sto sam jos htjela rec. Da, ona pjesma na francuskom, nesto o cvijecu i ruzama, rado bih ju procitala, ili na youtube cula, ali pojma nemam kako se zove niti cija je, pa ljubazno molim da mi osvjezite sjecanje.
Sad odoh u boj sa Belom Hamvasom na stranice s Vasih linkova. Moj temperament kojeg on tako dobro umije raspaliti veceras umirujem Arsenom, hvala Vam sto ste darivali moju dusu. :)
|
~ Prvo suputnik onda put ~
|
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 08/09/2013 : 11:24:26
|
Jasmin i Maslina
http://www.scribd.com/doc/142204733/Bela-Hamva%C5%A1-Jasmin-i-maslina

Život, tamo gdje niče, čist je isladak, pleasure which there is in life itself, slast koja je u samom životu. Ne napustiti izvor znači biti djevičanski. Etruščani su klesali cvjetove na grobovima svojih žena - niime, ni išta drugo, ni godine, ni položaj. O čemu govori nadgrobni kamen? Ona koja tu leži bila je cvijet, znala je živjeti to o čemu su mudraci samo mislili
William Wordsworth bio je usamljen čovjek. Njegovu samoću nije opravdavala njegova sudbina. Nije doživio osobite udarce, nije bio pogrešno shvaćen, nije bio potisnut ni proganjan. Bio je rodjeni usamljenik, a njegovu samoću nije mogao ublažiti ni čovjek, ni žena, ni prijatelj, ni zajednica. Srodnost, vezu s ljudskim bićem, nikad nije mogao istinski osjećati i nije znao što znači sjediniti se s čovjekom u simpatiji, ljubavi, prijateljstvu. Njegovo srce nije dodirnuo kolektivni osjećaj. Tek kada je išao šumom, kada je sjedio na stjenovitim obroncima, kada je šetao obalom rijeke ili jezera, kada se zagledao u zvjezdano nebo, bivao je manje usamljen - kada je u drveću, planinama,vodama i oblacima prepoznao samoću istovjetnu svojoj vlastitoj. Osjećaj ushićenosti spram prirode za njega je bila jedina mogućnost sudjelovanja u nekoj zajednici kako bi mu život bio u dodiru s drugim životima. Živio je onako kako je napisao o jednom stablu: stajao je sam usred sredine vlastitoga mraka - stajao je usred same sredine vlastite samoće..
..Kada ta borba zapocne, kada me netko toliko ostrasti i "povuce za rep" moj temperament, izazove mnostvo reakcija i emocija, poznavajuci sebe, vec sam u prvim trenucima znala, ali sam zadrzala za sebe, dok ne budem iznova potpuno sigurna da tada mogu reci kako se između mene i pisca događa carolija trenutka, osjecaj tolike bliskosti, pomucen mojim osjecajem da se sudaraju dvije, gotovo identicne ostrascenosti, gdje jedna nastoji istisnuti drugu u konfliktu sa samom sobom, i kako na koncu to biva, sada samo mogu reci da mi se desio pisac za kojeg znam da mu se zelim potpuno predati jer ne mogu drugo nego ga strasno, citalacki ljubiti. |
|
Edited by - Just_Charlie on 08/09/2013 11:30:50 |
 |
|
zlatko900
Average Member

955 Posts
Member since 28/01/2012 |
Posted - 08/09/2013 : 11:44:09
|
quote: Originally posted by Just_Charlie
Jasmin i Maslina
http://www.scribd.com/doc/142204733/Bela-Hamva%C5%A1-Jasmin-i-maslina

Život, tamo gdje niče, čist je isladak, pleasure which there is in life itself, slast koja je u samom životu. Ne napustiti izvor znači biti djevičanski. Etruščani su klesali cvjetove na grobovima svojih žena - niime, ni išta drugo, ni godine, ni položaj. O čemu govori nadgrobni kamen? Ona koja tu leži bila je cvijet, znala je živjeti to o čemu su mudraci samo mislili
William Wordsworth bio je usamljen čovjek. Njegovu samoću nije opravdavala njegova sudbina. Nije doživio osobite udarce, nije bio pogrešno shvaćen, nije bio potisnut ni proganjan. Bio je rodjeni usamljenik, a njegovu samoću nije mogao ublažiti ni čovjek, ni žena, ni prijatelj, ni zajednica. Srodnost, vezu s ljudskim bićem, nikad nije mogao istinski osjećati i nije znao što znači sjediniti se s čovjekom u simpatiji, ljubavi, prijateljstvu. Njegovo srce nije dodirnuo kolektivni osjećaj. Tek kada je išao šumom, kada je sjedio na stjenovitim obroncima, kada je šetao obalom rijeke ili jezera, kada se zagledao u zvjezdano nebo, bivao je manje usamljen - kada je u drveću, planinama,vodama i oblacima prepoznao samoću istovjetnu svojoj vlastitoj. Osjećaj ushićenosti spram prirode za njega je bila jedina mogućnost sudjelovanja u nekoj zajednici kako bi mu život bio u dodiru s drugim životima. Živio je onako kako je napisao o jednom stablu: stajao je sam usred sredine vlastitoga mraka - stajao je usred same sredine vlastite samoće..
..Kada ta borba zapocne, kada me netko toliko ostrasti i "povuce za rep" moj temperament, izazove mnostvo reakcija i emocija, poznavajuci sebe, vec sam u prvim trenucima znala, ali sam zadrzala za sebe, dok ne budem iznova potpuno sigurna da tada mogu reci kako se između mene i pisca događa carolija trenutka, osjecaj tolike bliskosti, pomucen mojim osjecajem da se sudaraju dvije, gotovo identicne ostrascenosti, gdje jedna nastoji istisnuti drugu u konfliktu sa samom sobom, i kako na koncu to biva, sada samo mogu reci da mi se desio pisac za kojeg znam da mu se zelim potpuno predati jer ne mogu drugo nego ga strasno, citalacki ljubiti.
Nemogu,a da nebacim opasku,sorry... Ali po ovome napisanom William me podsjeća na-mene samoga... |
 |
|
bagi
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
3841 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 08/09/2013 : 11:48:06
|
Zaboravio si u postu podastrijeti charliti još i broj telefona te adresu hehehe...Nadasve patetično ili u drugu ruku uzevši-vrhunski upad hehehe... |
Wtf?
|
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 08/09/2013 : 11:56:25
|
quote: Originally posted by bagi
Zaboravio si u postu podastrijeti charliti još i broj telefona te adresu hehehe...Nadasve patetično ili u drugu ruku uzevši-vrhunski upad hehehe...
Bagi, dobar ti dan 
imas li omiljenog pisca? pjesnika? godisnje doba? Jako bih rado da u tom obliku sudjelujes ovdje i podjelis s nama misaone kapljice svog zivota.. rado cu s tobom prozboriti o jeseni, melankonliji.. svemu sto nas puca ovih dana.. |
|
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 08/09/2013 : 12:01:36
|
quote: Originally posted by zlatko900 Nemogu,a da ne bacim opasku,sorry... Ali po ovome napisanom William me podsjeća na-mene samoga...
Nije to nista strasno, a tako je lijepo priznati.. Premda J.Mario Simmel u naslovu knjige kaze "Nitko nije otok", sto jeste na koncu tocno, ali prvenstveno smo otoci, koji oceanom zivota kruze ne bi li sreli sebi slicne.. |
|
 |
|
bagi
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
3841 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 08/09/2013 : 12:01:42
|
Zaboravio si u postu podastrijeti charliti još i broj telefona te adresu hehehe...Nadasve patetično ili u drugu ruku uzevši-vrhunski upad hehehe...
Bagi, dobar ti dan 
imas li omiljenog pisca? pjesnika? godisnje doba? Jako bih rado da u tom obliku sudjelujes ovdje i podjelis s nama misaone kapljice svog zivota.. rado cu s tobom prozboriti o jeseni, melankonliji.. svemu sto nas puca ovih dana..
Dan dobar. Jedino što me puca ovih dana je glavobolja,a,hvala bogu,za navedene teme imam svakodnevnog sagovornika utjelovljenog u svojoj ženi...Na ovom sajtu ispoljavam samo svoju neozbiljnu stranu hehehehe.... |
Wtf?
|
 |
|
zlatko900
Average Member

955 Posts
Posted - 08/09/2013 : 12:02:49
|
Na krivome si putu,sorry. Nije to moj stil upadanja,nego istina-kad malo vratim film unatrag. Dugo je za pričati,pa se neću ni truditi,a ni ne osjećam potrebu da se nekome opravdavam.  |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 08/09/2013 : 12:25:07
|
Bagi, dobar ti dan 
imas li omiljenog pisca? pjesnika? godisnje doba? Jako bih rado da u tom obliku sudjelujes ovdje i podjelis s nama misaone kapljice svog zivota.. rado cu s tobom prozboriti o jeseni, melankonliji.. svemu sto nas puca ovih dana..
Dan dobar. Jedino što me puca ovih dana je glavobolja,a,hvala bogu,za navedene teme imam svakodnevnog sagovornika utjelovljenog u svojoj ženi...Na ovom sajtu ispoljavam samo svoju neozbiljnu stranu hehehehe....
Aha.. thanks for sharing with us. |
|
 |
|
zlatko900
Average Member

955 Posts
Posted - 08/09/2013 : 12:33:17
|
quote: Originally posted by zlatko900 Nemogu,a da ne bacim opasku,sorry... Ali po ovome napisanom William me podsjeća na-mene samoga...
Nije to nista strasno, a tako je lijepo priznati.. Premda J.Mario Simmel u naslovu knjige kaze "Nitko nije otok", sto jeste na koncu tocno, ali prvenstveno smo otoci, koji oceanom zivota kruze ne bi li sreli sebi slicne..
...a dobrim dijelom je taj ocean bez granica,pa prođe i cijeli život,a da se ne nađe netko sličan... ili-ako se i pronađe-uvelike je to "na krivom mjestu i u krivo vrijeme"... Sada se moram nasmijati jer mi proletila kroz glavu ona rečenica koju tako često slušamo- "eh,ma baš sam maloprije..." ili "...ma da je samo malo prije..."  |
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 08/09/2013 : 12:36:31
|
aha.. ja sam se odavna prestala zamarati vremenom.. prije, poslije, ranije, kasnije..svejedno je.. Na koncu, sve na isto dođe. |
|
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 08/09/2013 : 12:54:01
|
Draga Charlie, lijepo je i zanimljivo pratiti kako se sa svakom novom pročitanom stranicom, da ne kažem s novom pročitanom rečenicom, mijenja tvoj odnos prema djelu pisca i prema samom piscu s kojim si je do jučer svađala i koji te odbijao. Nije li to slično životu, u kojem često bježimo od ljudi i odnosa koji nas na prvi pogled provociraju i uznemiruju, čak i plaše, ponekad i u tolikoj mjeri da se poželimo od njih sakriti, da bismo s vremenom shvatili da nas upravo ti ljudi i odnosi tjeraju na ratzmišljanja i preispitivanja, ponajprije nas samih a onda i svega oko nas. Pa onda u sebi počinjemo otkrivati sličnosti s onim što nas je plašilo i odbijalo, upravo zbog te sličnosti, pa se prepoznajemo i pronalazimo bliskosti i tako započinjemo novu i pomalo bizarnu vezu. Ovo je dobro mjesto za ovu priču, kao što bi bilo i svako drugo, jer se sve uvijek i svugdje ionako nastavlja i nadovezuje jedno na drugo, pa i u ovom virtualnom mikroverzumu. Nema na čemu i zbog Arsena, ja sam iz stadija arsenofila odavno prešao u arsenologe, i na njega kroz proteklih 25 godina navukao barem petoro ljudi, pa će toga biti još. Uživaj u Hamvasu, vinu, maslinama, jasminu, knjigama, glazbi... u životu...
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
|
zlatko900
Average Member

955 Posts
Posted - 08/09/2013 : 13:10:24
|
aha.. ja sam se odavna prestala zamarati vremenom.. prije, poslije, ranije, kasnije..svejedno je.. Na koncu, sve na isto dođe.
Jel to po onoj japanskoj- ako trčeći loviš pticu nećeš je nikada uloviti,nego stani mirno na jednom mjestu i ptica će ti sama sletjeti na rame?  |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 08/09/2013 : 13:59:07
|
a gle moje omiljeno forumsko gunđalo. Prevedi to na svahili barem, da se razumije. Ja ti znam samo dobro ono- Maldito!   |
|
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 08/09/2013 : 16:19:03
|
quote: Originally posted by zlatko900
aha.. ja sam se odavna prestala zamarati vremenom.. prije, poslije, ranije, kasnije..svejedno je.. Na koncu, sve na isto dođe.
Jel to po onoj japanskoj- ako trčeći loviš pticu nećeš je nikada uloviti,nego stani mirno na jednom mjestu i ptica će ti sama sletjeti na rame? 
Ne. Vec po onoj mojoj - svakim zapocetim trenutkom srece paralelno zapocinje odbrojavanje do trenutka prelaska tog stanja u tugu, sjetu..itd, itd. Od kud god krenulo odbrojavanje, na isto ti dođe. Brojaci vode samo u jednom smjeru. Kad to shvatis, prestanes se zamarati vremenom. Velike rijeci prestaju znaciti, emocije se ne daju uzburkati, I pocinjes zivjeti svoje vlastito vrijeme.. U njemu nema vremena. |
|
 |
|
zlatko900
Average Member

955 Posts
Posted - 08/09/2013 : 17:10:10
|
Sreća-relativan pojam i prolazan pojam. I trebaš se roditi s njom. Ili je imaš ili nemaš. A vrijeme broje oni koji se boje starosti i smrti. I tko prije bude svjestan da smo svi ovdje samo u prolazu-prije će se veseliti svakom novom danu.  |
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 08/09/2013 : 17:57:43
|
quote: Originally posted by zlatko900
Sreća-relativan pojam i prolazan pojam. I trebaš se roditi s njom. Ili je imaš ili nemaš. A vrijeme broje oni koji se boje starosti i smrti. I tko prije bude svjestan da smo svi ovdje samo u prolazu-prije će se veseliti svakom novom danu. 
Ne mislim tako. Svoju srecu gradis i njegujes sam. I u svom miru radis s njom sto te volja. Moje i tvoje brojanje vremena nije isto i ne da mi se trositi vrijeme da ti objasnim svoje vrijeme.
|
|
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 08/09/2013 : 19:33:10
|
Pjesma o kojoj smo pričali je Pour toi mon amour Jacquesa Preverta...
a, e.. Prevert. Nasmijavam sad samu sebe pokusajem da ju izgovorim na francuskom..zabavno je. Netko bi mogao naici i upitati, kako ono: - jel se vi to gusite ili francuski pricate? khhh khhh .. |
|
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 08/09/2013 : 20:09:31
|
Draga Charlie, lijepo je i zanimljivo pratiti kako se sa svakom novom pročitanom stranicom, da ne kažem s novom pročitanom rečenicom, mijenja tvoj odnos prema djelu pisca i prema samom piscu s kojim si je do jučer svađala i koji te odbijao. Nije li to slično životu, u kojem često bježimo od ljudi i odnosa koji nas na prvi pogled provociraju i uznemiruju, čak i plaše, ponekad i u tolikoj mjeri da se poželimo od njih sakriti, da bismo s vremenom shvatili da nas upravo ti ljudi i odnosi tjeraju na ratzmišljanja i preispitivanja, ponajprije nas samih a onda i svega oko nas. Pa onda u sebi počinjemo otkrivati sličnosti s onim što nas je plašilo i odbijalo, upravo zbog te sličnosti, pa se prepoznajemo i pronalazimo bliskosti i tako započinjemo novu i pomalo bizarnu vezu. Ovo je dobro mjesto za ovu priču, kao što bi bilo i svako drugo, jer se sve uvijek i svugdje ionako nastavlja i nadovezuje jedno na drugo, pa i u ovom virtualnom mikroverzumu. Nema na čemu i zbog Arsena, ja sam iz stadija arsenofila odavno prešao u arsenologe, i na njega kroz proteklih 25 godina navukao barem petoro ljudi, pa će toga biti još. Uživaj u Hamvasu, vinu, maslinama, jasminu, knjigama, glazbi... u životu...
Hamvas, vino, masline, knjige, glazba, zivot..
Lijepo ste to poslozili. I tocno, jako ispravno. Zar me toliko poznate da ste znali koje mi knjige odabrati. Jer, najprije sam morala prestati bjezati jednu dionicu puta, pa se natrag vratiti spremna priznati da Hamvas u meni mene iznova budi, da Jasmin i Maslina .. osjecaj je kao da sam zaljubljena. Nema to ime, ni vrijeme, ni mjesto. Samo jako lijep osjecaj. |
|
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Posted - 08/09/2013 : 22:45:00
|
Jasmin i Maslina - Okusi

Razmišljao sam kakav bi okus mogla imati lijepa žena. Ne ona koja me nagazi utramvaju i gruba je. Ne žena - kako da to kažem? Vjerujem, shvaćate. Nije o tome riječkakvo bi njezino meso bilo da se isprži. Bilo bi meso, i to ne osobito ukusno. Mislim naženu koju čovjek voli kada je zaljubljen. Što bi bilo kad bi čovjek bio u stanju uzeti uusta tu ljubav i taj poljubac i tu ženu mogao okusiti?Svakako bi bila nalik na čokoladu, na vrlo finu, plemenitu, čistu mliječnu čokoladu ukojoj još ima nekog slatkog i omamljujućeg začina. Tvar joj je vjerojatno tako prhka da je čovjek samo stavi u usta, a ona se i bez žvakanja lagano rastopi. Ali okus žene, takosam zamišljao tada, nije tako crvenosmedj okus poput čokolade, nego više poputmaslaca, žut, a ima nešto i od cvjetače, osobito ako je s vrhnjem i nije prekuhana, ali jeipak mekana. Ima malo okusa suhoga vina što može udariti u glavu. Naravno, drukčiji jeokus plave, a drukčiji crne žene. U plavoj ima najviše mlijeka, a u crnoj najviše žeste. U bjeloputoj, plavookoj i crnokosoj ženi, osim toga, ima još nekog rijetkog začina, kojemusličnog nisam do sada nigdje okusio, a mislim da ga i nema drugdje osim u njoj.Još bih htio nešto ispričati. Znam da okus ima i transcendentni nagon. Nepce ponekad zna i o nadnaravnom i pruža iskustvo o vječnim stvarima. Jeste li čuli o vodiživota? Sigurno. Samo je niste pili. No ja jesam, jednom mi je u snu bila podarena takva povlastica, mogao sam je piti. Ponudila mi ju je jedna žena. Tek kada sam je već popio i probudio se, shvatio sam - bila je to voda života. Bila je ružičasta, svijetla poputsvijetlog crnog vina, i pjenaste kapi priljubile su se uza staklo. Miris je bio malo slan, poput mora, jedva primjetno. Vrlo čist miris poput nepoznatog cvijeta ili biljnog soka. Uokusu sam prvo prepoznao ulje. Od maslinovoga slabije, blaže i mekše. Pomalo poputkrvi i morske vode, poput voćnoga soka, ali netvarnije, nestalnije, blaže, a istodobnodublje. Ni hladna ni topla, tako mlaka kakvu još nisam pio, kao da je mlaka od života usebi. Kliznula je niz moje grlo poput mlijeka ili vina, ali još prisnije. Kao da nije nidospjela u želudac, nego se širila iz grla. Posve sam omeknuo od toga. I snaga koju samusisao, nije bila gruba snaga, nego tiho, pulsirajuće blještavilo.Odjednom sam počeo iznutra svijetliti. Otada sigurno znam da život ako se očisti odsvega što nije život, postaje zgusnut i onda je to ekstaza bez riječi.
|
|
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
|
Topic  |