forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Comics is any art you can read
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

culture vulture
Senior Member

1583 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 30/07/2024 : 22:10:15  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

moje pitanje glasi: da li to ima nešto zajedničko sa činjenicom da su gornji autori slikali sapfo, ahileja i judu u savremenoj odeći?

da li je njihov pristup isto povezivanje prošlosti i sadašnjosti ili im je namera da se priče prosto približe publici?

pogledaj tu troju, ko kolažna razglednica iz renesansne italije.

A, čuj, anakronizmi su česti u takoreći svim periodima umjetnosti. I uglavnom su svjesni i namjerni.
A razlozi zašto se pojavljuju mogu biti različiti. Uz ovo što si i sam naveo (univerzalnost priče i približavanje publici), mogu biti i npr.:

- umjetnici nisu nikad bili baš ignorantni, znali su da su moda, arhitektura, vegetacija, pejzaži i sl. bili drugačiji u npr. Izraelu prije puno stoljeća, ili čak tisućljeća, ali nisu uvijek imali odakle saznati kakvi su točno bili... pa su, umjesto da crtaju nešto iz mašte, radije crtali nešto suvremeno i lokalno
- kao umjetnik, znaš i sam da umjetnici često puno više uče od drugih umjetnika nego od prirode... često su naprosto trebali model za neku pozu, scenu ili što već i uzeli bi ga gotovog s neke slike koja nije imala nikakve veze s tim mjestom i vremenom i nije ih bilo briga za to što su detalji anakroni - važno je da je slika uspjela
- umjetnička tradicija i stil - slijedile su se određene umjetničke konvencije koje su se bile uspostavile kroz mnoge generacije i koje su uključivale anakron(ističk)e elemente koji su već postali dio prihvaćenoga vizualnog jezika... odstupanje od toga moglo je zbuniti gledatelje ili čak biti smatrano nepriličnim (štatijaznam, tunike i toge stoljećima već nitko nije nosio i odijevati likove u njih se nekome moglo činiti kao da ih se prikazuje kao polugole pa ih se lijepo obuklo u suvremenu odjeću i zakopčalo do grla)
- simbolika - nešto je moglo u dobu kad je slika nastajala imati simboličko značenje poput neke vrline, poroka, socijalnog statusa itsl.
- neke stvari namjerno nisu htjeli prikazivati, jer su im bile mrske... imali smo gore primjer sa "sinagogom" iz koje starozavjetni proroci izvlače cigle dok se ne uruši - u to doba Židovi nisu bili baš popularni i jednostavno se nije htjelo prikazivati njihov Hram, nego ga se svjesno kristijaniziralo u zdanje koje izgleda kao crkva, čak iako na kraju ispadne da se ruši crkva, a ne sinagoga
- pokrovitelji (patroni) umjetnosti su u to doba bili kraljevi, plemići i Crkva, koji su često htjeli da slike odražavaju njihov svijet i vrijeme i njihovo mjesto/status u njemu pa su htjeli na slici vidjeti sebe, svoj dvorac, svoje kraljevstvo itd.

Najčešće se radilo o nekoj kombinaciji bar nekoliko od tih mogućnosti.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1583 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 28/08/2024 : 08:33:08  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Za slučaj da je naš nadobudni student tek u osnovnoj školi:

https://www.yazagames.com/

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.06 seconds. Snitz Forums 2000