culture vulture
Senior Member
1583 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 30/07/2024 : 22:10:15
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
moje pitanje glasi: da li to ima nešto zajedničko sa činjenicom da su gornji autori slikali sapfo, ahileja i judu u savremenoj odeći?
da li je njihov pristup isto povezivanje prošlosti i sadašnjosti ili im je namera da se priče prosto približe publici?
pogledaj tu troju, ko kolažna razglednica iz renesansne italije.
A, čuj, anakronizmi su česti u takoreći svim periodima umjetnosti. I uglavnom su svjesni i namjerni. A razlozi zašto se pojavljuju mogu biti različiti. Uz ovo što si i sam naveo (univerzalnost priče i približavanje publici), mogu biti i npr.:
- umjetnici nisu nikad bili baš ignorantni, znali su da su moda, arhitektura, vegetacija, pejzaži i sl. bili drugačiji u npr. Izraelu prije puno stoljeća, ili čak tisućljeća, ali nisu uvijek imali odakle saznati kakvi su točno bili... pa su, umjesto da crtaju nešto iz mašte, radije crtali nešto suvremeno i lokalno - kao umjetnik, znaš i sam da umjetnici često puno više uče od drugih umjetnika nego od prirode... često su naprosto trebali model za neku pozu, scenu ili što već i uzeli bi ga gotovog s neke slike koja nije imala nikakve veze s tim mjestom i vremenom i nije ih bilo briga za to što su detalji anakroni - važno je da je slika uspjela - umjetnička tradicija i stil - slijedile su se određene umjetničke konvencije koje su se bile uspostavile kroz mnoge generacije i koje su uključivale anakron(ističk)e elemente koji su već postali dio prihvaćenoga vizualnog jezika... odstupanje od toga moglo je zbuniti gledatelje ili čak biti smatrano nepriličnim (štatijaznam, tunike i toge stoljećima već nitko nije nosio i odijevati likove u njih se nekome moglo činiti kao da ih se prikazuje kao polugole pa ih se lijepo obuklo u suvremenu odjeću i zakopčalo do grla) - simbolika - nešto je moglo u dobu kad je slika nastajala imati simboličko značenje poput neke vrline, poroka, socijalnog statusa itsl. - neke stvari namjerno nisu htjeli prikazivati, jer su im bile mrske... imali smo gore primjer sa "sinagogom" iz koje starozavjetni proroci izvlače cigle dok se ne uruši - u to doba Židovi nisu bili baš popularni i jednostavno se nije htjelo prikazivati njihov Hram, nego ga se svjesno kristijaniziralo u zdanje koje izgleda kao crkva, čak iako na kraju ispadne da se ruši crkva, a ne sinagoga - pokrovitelji (patroni) umjetnosti su u to doba bili kraljevi, plemići i Crkva, koji su često htjeli da slike odražavaju njihov svijet i vrijeme i njihovo mjesto/status u njemu pa su htjeli na slici vidjeti sebe, svoj dvorac, svoje kraljevstvo itd.
Najčešće se radilo o nekoj kombinaciji bar nekoliko od tih mogućnosti. |
Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati. |
|
|