U prijevodu Dolje Hitler! U podnaslovu Zašto Karl nije želio biti biciklist.
Jochen Voit (1972) živi u Berlinu. Radi kao knjižar, glazbeni novinar i povjesničar. Ovo mu je treći scenarij koji je napisao i navodno je istinita priča.
Hamed Eshrat (1979) rođen je u Teheranu. Studirao je vizualne komunikacije na Akademiji umjetnosti u Berlinu. Osim crtanja stripova, Eshrat radi kao dizajner, slobodni umjetnik i autor u Berlinu.
Karl Metzner je starac koji živi u Erfurtu. Preživio je dvije diktature ali ne voli pričati o tome. Kao tinejdžer borio se protiv nacionalsocijalizma, završio u zatvoru i uz puno sreće sačuvao živu glavu. Kasnije u DDR-u živi kao protestantski pastor, upoznaje Stasi te pokušava sačuvati vlastiti integritet. Što nije nimalo lako...
Ne znam komu je ovo namijenjeno. Valjda omladini, da ne zaborave.
- Moj uzor, Erich Metzte...
- Bio sam mali i slabašan. A nisam si mogao priuštiti ni bicikl.
Willy Brandt (1913-1992) rođen je kao Herbert Frahm, dakle izvanbračno dijete, u Lübecku. Majka Martha Fram bila je prodavačica a otac učitelj John Heinrich Möller. Ime oca nije navedeno prilikom upisa a Brandt ga nije nikada upoznao iako je znao za njega.
Pod utjecajem djeda učlanio se u SPD. Bio je zastupnik prvog njemačkog Bundestaga 1950, a 1957 izabran je za gradonačelnika Berlina. Na saveznim izborima 1969 odnosi pobjedu i u koaliciji s FDP-om postaje 4. savezni kancelar. 1971 dobio je Nobelovu nagradu za mir...
Solidna biografija o jednom od najvećih njemačkih poslijeratnih političara. Može se pročitati ali i ne mora. Ja osobno volim biografije i bit će ih još.
Genossin Kuckuck (Reprodukt 2023, 448 str.) - Anke Feuchtenberg
"Kerstin stiže prekasno: njezina baka je već pokopana, a foto album koji joj je obećan ne može se pronaći. Ne može pobjeći od stare seoske škole u kojoj je njezina baka bila učiteljica ruskog jezika i gdje je odrasla..."
Još jedna umjetnica iz DDR-a koja proživljava svoje djetinjstvo u socijalizmu. Na ovom djelu radila je više od desetljeća. Meni se nije svidjelo ubacivanje fantasy elementa.