Author |
Topic  |
1Euro
Advanced Member

12626 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 25/05/2014 : 09:40:58
|
quote: Originally posted by mogorovic
Prije petnaestak minuta je završila aukcija originala u dobrotvorne svrhe. Na početku su prodavani originalni crteži strip-fanova (uglavnom prezentirani na stranicama ovog foruma) za iznose od 300 - 500 kuna, a kasnije su išli radovi domaćih etabliranih autora i, na kraju, inozemnih gostiju, koji su dostizali i do 6.000 kuna. Ne moram napominjati da su, po već uobičajenom običaju, organizatori pokupovali najvrijednije radove, a i mnoge niže klase, da se aukcija ne "osramoti". Moje slutnje od prethodnog dana su se obistinile, festival se sveo na ugodno druženje stripofila (ali zaista ugodno), koji su ciljano došli u Makarsku. Obnoviteljsko izdanje Mafesta nije uspjelo privući ljude koji su u temi stripa "slučajni prolaznici". Nije privučeno niti domicilno stanovništvo, niti prilično brojni turisti. Čitava forma Mafesta sličila je na jedan klasični dvodnevni stručni seminar, na primjer: liječnika, inženjera ili učitelja, kakvi su česti po našim ljetovalištima ili hotelima, nešto zatvorenog tipa, s minornim interesom javnosti. Izgleda da je jedini interes čitave organizacije festivala, bio isključivo kolekcionarski kontekst priredbe, jer se glavno zanimanje svodilo na nadmetanje za originalima na aukciji, te "prošnju" krokija i crteža strip crtača, naravno, sa posvetom. Edukacijski aspekt, kao i umjetnički, potpuno je izostao. Poslovni je aspekt, obzirom na ponuđeno, bio utopija.
Tribine i dalje gotovo nitko nije slušao, svi su za svojim stolovima sjedili i bili zaokupljeni svojim razgovorima i temama. To se jako dobro vidjelo po pljesku jedva desetak ljudi, po završetku pojedine tribine. Jagma za crtežima s posvetom, kao i prethodnog dana.
Posjet izložbe originalnih radova u galeriji - katastrofalan. Ta je izložba toliko bila "važna" organizatoru, da su je počeli skidati već 15 minuta prije službenog kraja radnog vremena galerije. Kasnije se ispostavilo, zbog nekih od originala, koji su ponuđeni na aukciji. Burza stripova, kao i prethodnog dana, s tim da su očajni izlagači već po zatvaranju burze u 19,00 sati, morali početi skupljati svoje kutije i krpice, odnosno isprazniti dvoranu.
Večeras mnogi pakuju kofere, tako da je onih nekoliko crtica iz sutrašnjeg jutarnjeg završnog programa, od minornog interesa. Više sreće druge godine!
sve po starom...sječam se prepucavanja od strane Dveribada (sada Lastan), koji se je več tada ljutio na Dade u vezi ovih aukcijskih plakata. Mislim da je on bio jedini, koji im je malo "pomutio" poslove i usvojio neke originale, koje je kasnije poklonio (mislim da Markosu?), tako da RESPECT! Da li je i ove godine bio Lastan tamo i "pomutio" poslove Dadama), pa barem kod nekog plakata?
Jer svi znamo koliko su Dadama važni ovi plakati, pa eto svaki tko ih pobjedi, zaslužuje pljesak! Iako nemam ništa protiv Dade, dapače, čak bi sa velikim guštom pogledao njihovu kolekciju originalnih plakata, mora da bude ko u Muzeju..... ALI NE VOLIM, DA IMA NETKO (bilo tko) MONOPOL nad bilo čemu, pa zbog toga svaka čast za ovakve "Lonesome Rangers", kao što su Lastan i slični koji imaju novca da kupe po koji plakat! |
 |
|
Davor2403
Average Member

Bosnia and Herzegovina
769 Posts
Member since 24/08/2010 |
Posted - 25/05/2014 : 09:41:45
|
I za mene, poslije 2011 i 2012 ovaj najbolji MAfest do sada! Ne znam, nekako mi je sve ležernije, gosti odlični i pristupačni, za razliku od 2012 kad su bili smješteni i crtali u hotelu Meteor, sada im je nekako puno lakše bilo prići i popričati, uzeti ako ništa potpis.. Za brojeve se duuugo stajalo u redu, pa možda i sat vremena, i na kraju opet ne dobijete crtež jer nemate dovoljno dobar broj no što je tu je... Lokacija odlična, more sunce i zanimljiva ekipa...
Libellus su kraljevi najveći, u 4 ture jučer su podijelili pa sigurno preko svojih 200 glanc izdanja, to je bio ono što mi kažemo suk neviđeni kad bi Renky najavio da se možemo zaletjeti po stripove, ne znam neki su se smješkali i stidljivo promatrali, ali ja sam otišao kući sa 2 Martya, 2 Marty giganta, 2 Skrivena Lica, 3 kolor Zagora i IRS br 1 Bilo je stvarno svega i svačega, i praktično se nije dijelilo samo ono što je izašlo u zadnjih godinu...
Što se tiče posjete, jučer je bila dobra, bilo Poljaka, Slovenaca, Amera i dr. ali svi su tu ciljano, nema tu neke zainteresiranosti od domaćih ili turista, ali dobro što je tu je..
Ponuda na burzi definitivno loša i oskudna, svega par štandova osim Fibre, Libellusa i Bookglobea, teško je bilo šta bilo za pronaći, od novih izdanja iz Srbije nigdje ništa... A libellus je među oštećenima imao praktično svega i svačega, neki stripovi su doista oštećeni, ali većina glanceri, cijene 29.90, 39.90 i 49.90, kolor Zagor i tex po 90-110, kolor Dylan 70, bilo Riđobradog tonu 
Sve u svemu ja prezadovoljan, samo što su u Hrvatskoj evo sad već u sezonu razvalili sve ceste pa smo umjesto 200 napravili 350 kilometara, a bez da je igdje bilo oznake na cesti.. |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29660 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 25/05/2014 : 11:13:49
|
quote: Originally posted by 1Euro
Jer svi znamo koliko su Dadama važni ovi plakati, pa eto svaki tko ih pobjedi, zaslužuje pljesak! Iako nemam ništa protiv Dade, dapače, čak bi sa velikim guštom pogledao njihovu kolekciju originalnih plakata, mora da bude ko u Muzeju..... ALI NE VOLIM, DA IMA NETKO (bilo tko) MONOPOL nad bilo čemu, pa zbog toga svaka čast za ovakve "Lonesome Rangers", kao što su Lastan i slični koji imaju novca da kupe po koji plakat!
Monopol? Da ti objasnim kako funkcioniraju aukcije - tko ponudi vise dobije aukciju |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 25/05/2014 : 11:44:09
|
inače Mafest bia ok,jedino šta je bilo vidljivo manje svita nego prije dvi godine. |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
1Euro
Advanced Member

12626 Posts
Posted - 25/05/2014 : 11:46:37
|
quote: Originally posted by supermark
Jer svi znamo koliko su Dadama važni ovi plakati, pa eto svaki tko ih pobjedi, zaslužuje pljesak! Iako nemam ništa protiv Dade, dapače, čak bi sa velikim guštom pogledao njihovu kolekciju originalnih plakata, mora da bude ko u Muzeju..... ALI NE VOLIM, DA IMA NETKO (bilo tko) MONOPOL nad bilo čemu, pa zbog toga svaka čast za ovakve "Lonesome Rangers", kao što su Lastan i slični koji imaju novca da kupe po koji plakat!
Monopol? Da ti objasnim kako funkcioniraju aukcije - tko ponudi vise dobije aukciju
da, ali isto tako nije fer da se GREBU jedni te isti za te plakate (DADE) a drugima ne prepuštaju ništa....mislim organiziraju Festival, a onda pokupe skoro sve plakate, jer imaju više novca od ostalih. Mislim, to ti je slično, kao da ja napravim piknik, pozovem puno ljudi a onda se samo ja kupam u bazenu, pijem pivo, jedem čevape,...dok me ostali gledate. Mislim da se tako nešto zove, SUKOB INTERESA, pa mi se ne čini fer da Dade pokupuju sve najbolje plakate, eto toliko, ovo je moje mišljenje. |
 |
|
1Euro
Advanced Member

12626 Posts
Posted - 25/05/2014 : 11:51:40
|
quote: Originally posted by lwood
inače Mafest bia ok,jedino šta je bilo vidljivo manje svita nego prije dvi godine.
izgleda da im ono "ucenjivanje" od prošlogodišnjeg propuštenog Mafesta, nije urodilo plodom.... Ja mislim da bi sličan Festival trebali napraviti negdje u Istri iz barem dva razloga:
-Italijanima je bliže, pa če se lakše dobiti goste -bliže je i Slovencima, pa če i njih biti puno više, a i dosta drugim npr Zagrebčanima je bliže
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 25/05/2014 : 12:04:56
|
inače Mafest bia ok,jedino šta je bilo vidljivo manje svita nego prije dvi godine.
izgleda da im ono "ucenjivanje" od prošlogodišnjeg propuštenog Mafesta, nije urodilo plodom.... Ja mislim da bi sličan Festival trebali napraviti negdje u Istri iz barem dva razloga:
-Italijanima je bliže, pa če se lakše dobiti goste -bliže je i Slovencima, pa če i njih biti puno više, a i dosta drugim npr Zagrebčanima je bliže
baš če talijani masovno ič izvan italije na strip festival.hau jes no uostalom imaju svoje festivale  |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 25/05/2014 : 12:06:14
|
Monopol? Da ti objasnim kako funkcioniraju aukcije - tko ponudi vise dobije aukciju
da, ali isto tako nije fer da se GREBU jedni te isti za te plakate (DADE) a drugima ne prepuštaju ništa....mislim organiziraju Festival, a onda pokupe skoro sve plakate, jer imaju više novca od ostalih. Mislim, to ti je slično, kao da ja napravim piknik, pozovem puno ljudi a onda se samo ja kupam u bazenu, pijem pivo, jedem čevape,...dok me ostali gledate. Mislim da se tako nešto zove, SUKOB INTERESA, pa mi se ne čini fer da Dade pokupuju sve najbolje plakate, eto toliko, ovo je moje mišljenje.
ali tebi niko ne brani da dođeš s keson novaca i to pokupuješ |
 |
|
1Euro
Advanced Member

12626 Posts
Posted - 25/05/2014 : 12:09:17
|
baš če talijani masovno ič izvan italije na strip festival.hau jes no uostalom imaju svoje festivale 
mislio sam na GOSTE IZ ITALIJE (crtače i scenariste) a ne običan puk...vidiš i sam da svake godine netko od gostiju otkaže....a da bi im bilo bliže sigurno bi došli....
U biti i mi u Sloveniji bi mogli organizirati neki takav festival...pa barem jednodnevni npr,....ne znam zašto kod nas se toga nitko nije sjetio,...no još uvijek nije prekasno. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 25/05/2014 : 12:12:42
|
eto ti ideje. organiziraš strip festival u Celju.pa vidiš iz prve ruke kako funkcionira  |
Edited by - lwood on 25/05/2014 12:13:09 |
 |
|
1Euro
Advanced Member

12626 Posts
Posted - 25/05/2014 : 12:14:11
|
da, ali isto tako nije fer da se GREBU jedni te isti za te plakate (DADE) a drugima ne prepuštaju ništa....mislim organiziraju Festival, a onda pokupe skoro sve plakate, jer imaju više novca od ostalih. Mislim, to ti je slično, kao da ja napravim piknik, pozovem puno ljudi a onda se samo ja kupam u bazenu, pijem pivo, jedem čevape,...dok me ostali gledate. Mislim da se tako nešto zove, SUKOB INTERESA, pa mi se ne čini fer da Dade pokupuju sve najbolje plakate, eto toliko, ovo je moje mišljenje.
ali tebi niko ne brani da dođeš s keson novaca i to pokupuješ
pa ja da sam slučajno tamo, ja znam kako bi ih naterao da potroše novac, pa bi i ja nešto kupio... Ako oni plačaju po 6000 kuna za plakat, neka, znači da bi bidao svaki plakat do 5000, a onda bi im ga prepustio, pa bi se na kraju valjda i oni istrošili pa ne bi mogli više bidati,....ali ovakva nadmetavanja i LUDE cijene su bez veze. Umjesto, da se svi kolekcionari dogovorimo prije aukcije koji če uzeti neki plakat, pa da ne dižemo cijenu za bez veze, svatko bi mogao kupiti po jedan ili dva originala za 500 kuna,....a ako netko želi darivati u dobrotvorne svrhe, pa nitko mu ne brani. Mogu Dade i kasnije da davaju u dobrotvorne svrhe koliko god žele a ne da te nateraju da preplatiš neki plakat.... |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 25/05/2014 : 12:15:49
|
mislio sam na GOSTE IZ ITALIJE (crtače i scenariste) a ne običan puk...vidiš i sam da svake godine netko od gostiju otkaže....a da bi im bilo bliže sigurno bi došli....
Ti zbilja misliš da oni svoja gostovanja otkazuju zato što im je Makarska tobože predaleko?
A što je tek s gostima koji nisu iz Italije? |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 25/05/2014 : 12:17:31
|
nema tu nikakvog preplačivanja. nešto vridi koliko je neko spreman iskeširat. ka i bilo koje aukcije |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29660 Posts
Posted - 25/05/2014 : 12:17:52
|
a ti dodji sa parama i pokupuj sve da im pokazes nitko tebi nije kriv sto nemas para osim toga, ja sam mislio da je cilj (DOBROTVORNIH) aukcija skupiti sto vise novaca |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29660 Posts
Posted - 25/05/2014 : 12:27:40
|
[Umjesto, da se svi kolekcionari dogovorimo prije aukcije koji če uzeti neki plakat, pa da ne dižemo cijenu za bez veze, svatko bi mogao kupiti po jedan ili dva originala za 500 kuna,....a ako netko želi darivati u dobrotvorne svrhe, pa nitko mu ne brani. Mogu Dade i kasnije da davaju u dobrotvorne svrhe koliko god žele a ne da te nateraju da preplatiš neki plakat....
quote: osim toga, ja sam mislio da je cilj (DOBROTVORNIH) aukcija skupiti sto vise novaca
|
 |
|
1Euro
Advanced Member

12626 Posts
Posted - 25/05/2014 : 12:32:19
|
a ti dodji sa parama i pokupuj sve da im pokazes nitko tebi nije kriv sto nemas para osim toga, ja sam mislio da je cilj (DOBROTVORNIH) aukcija skupiti sto vise novaca
ne budi naivan. Cilj je OGREBSTI se za što više plakata, pa da ih se ima, da ih se pokaziva nekim močnim ljudima (direktori,političari,bankari,menadžeri,...), koji dođu dadama u posjet, gdje se puše Cohiba cigare, pije 100 godina star Wiskey,..i gušta u tim REMEK DJELIMA, koje su si samo oni mogli priuštiti. To što ide novac u dobrotvorne svrhe, to ti je još samo jedan plus onako usput, ZA REKLAMU.... Pa na kraju krajeva, može se i donirati u Dobrotvorne svrhe, pa neka donira onaj tko želi,....a ne da ga se prisiljava u to nerealnim cijenama plakata. |
 |
|
budo
Starting Member
.jpg)
Croatia
97 Posts
Member since 21/01/2008 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 25/05/2014 : 15:21:36
|
1euro, baš si eurocentričan... Nemoj sve gledati kroz lovu. kako ti je supermark rekao, odi u makarsku drugu godinu i pokupuj ti sve na aukcijama, pa ćeš se i ti ogrepsti o najbolje primjerke. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19567 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 25/05/2014 : 16:32:54
|
Istina euro...mislim da pretjerujes...nisi bio jos dole i ne poznas situaciju...mislim da samo kroz mogorovicev post trazis opravdanje da nisi isao dole...nikad do sada...steta jer propustat dobro druzenje i zabavu...pa i da nema stripova-more je to i najljepse mesto na jadranu u pitanju....nije se rodio jos davsve zadovolji...evo dade cak delile brezplatno stripove pa jih opisali ko teske kapitaliste,izrabljivace,monopoliste....a cuj...ima se moze se...ti si bar tako pun ideja pa mi nije jasno kako su oni ustanovili libellus a ne ti...ti nebi kupovao crteze sigurno...cak ni sa humanitarnom notom a?...meni je oprosti to sve mlacenje prazne slame....ljudi su dole,neki uzivaju,neki odlaze razocarani a mi kucari mozemo samo citat,slusat i zalit da je proslo bez nas....bar kod mene je taj slucaj. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
Edited by - teller on 25/05/2014 16:33:51 |
 |
|
Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
Posted - 25/05/2014 : 17:43:39
|
quote: Originally posted by teller
,,, a mi kucari mozemo samo citat,slusat i zalit da je proslo bez nas....bar kod mene je taj slucaj.
I meni je žao što sam propustio ovu godinu, samo sam par Gand-ovih slika vidio, eh. Iako nisam neki striparoš, sledeču godinu idem prvi put, bar zbog zabave i da več jednom vidim Makarsku. a jedna godina prodje kao kvrc sa prstima. Jedva čekam još slika od ostalih. Nadam se da ste se imali dobro i dobili stripove i ostalo koje ste hteli. |
Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli! |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 25/05/2014 : 17:51:32
|
Ma da, jasna shema. Dodje jedan bankar iz Hypo Leasinga, vidi kod Dade na steni jednog Texa s teskom cevcinom u rukama i odmah odveze kesu.
A tek politicari, cetveronoske bi molili Dade za potpis!! Heh, mogle bi i Dade u politiku. :D
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
1Euro
Advanced Member

12626 Posts
Posted - 25/05/2014 : 18:02:29
|
quote: Originally posted by Risar_69
,,, a mi kucari mozemo samo citat,slusat i zalit da je proslo bez nas....bar kod mene je taj slucaj.
I meni je žao što sam propustio ovu godinu, samo sam par Gand-ovih slika vidio, eh. Iako nisam neki striparoš, sledeču godinu idem prvi put, bar zbog zabave i da več jednom vidim Makarsku. a jedna godina prodje kao kvrc sa prstima. Jedva čekam još slika od ostalih. Nadam se da ste se imali dobro i dobili stripove i ostalo koje ste hteli.
sljedeče godine možemo iči zajedno.
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 25/05/2014 : 18:18:28
|
Istina euro...mislim da pretjerujes...nisi bio jos dole i ne poznas situaciju...mislim da samo kroz mogorovicev post trazis opravdanje da nisi isao dole...nikad do sada...steta jer propustat dobro druzenje i zabavu...pa i da nema stripova-more je to i najljepse mesto na jadranu u pitanju....nije se rodio jos davsve zadovolji...evo dade cak delile brezplatno stripove pa jih opisali ko teske kapitaliste,izrabljivace,monopoliste....a cuj...ima se moze se...ti si bar tako pun ideja pa mi nije jasno kako su oni ustanovili libellus a ne ti...ti nebi kupovao crteze sigurno...cak ni sa humanitarnom notom a?...meni je oprosti to sve mlacenje prazne slame....ljudi su dole,neki uzivaju,neki odlaze razocarani a mi kucari mozemo samo citat,slusat i zalit da je proslo bez nas....bar kod mene je taj slucaj.
skupia san 2 libellus MM-a. čisto da se pohvalin  |
 |
|
Topic  |
|
|
|