Author |
Topic |
Mozes77
New Member
103 Posts
Member since 12/11/2020 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5474 Posts
Member since 06/10/2011 |
Posted - 13/06/2021 : 23:33:25
|
quote: Originally posted by karven
Kada je radio Družinu od vešala, negde 1976/7, Magnus je još bio sveže revoltiran Alanom Fordom i svim stvarima koje je radio sa Bunkerom. Prezirao je masprodukciju, kilometarske serijale, a pogotovu likove koji se iz broja u broj nikako ne menjaju i samo održavaju status quo. Ono što je on želeo od AF jeste da se likovi menjaju, sazrevaju, razvijaju, a ne samo da se sve svodi na repetativne fore iz broja u broj. Družina od vešala je njegov odgovor na to (i nikako nije razina ili dve ispod, naprotiv, već je genijalan serijal sve zrelijeg Magnusa). Družina se menja, razdvaja, likovi imaju svoj tok i neminovan kraj. I da, više je reč o epskoj fantastici nego humorističkom serijalu, iako se neki od zapleta vrte oko ciničnih postavki (đavolica kojoj oko otekne od namigivanja i slično). Eto i na gornjem primeru, kralj igra šah sam sa sobom dok mu se kraljevstvo osipa. Da li je mogao taj taktički talenat za šah da upotrebi da odbrani kraljevstvo? Naravno, ali to ne čini. Ko neki danas koji su opsednuti digitalnim tehnologijama, pa to samo pokazuje koliko je Magnus bio ispred svog vremena. No, to je već dublja rasprava o Družini, debelo potcenjenom serijalu.
Elem, prevod je stvar ličnog ukusa i navike. Table su montirane onako kako je to uradio Rizzoli u svoje dve istovetne knjige. A strip je genijalan, kao i sve što je Magnus radio nakon što se ratosiljao Bunkera. :-)
Genijalan strip u svakom smislu...likovi i njihov medjusobni odnosi lice na one iz Alana Forda, samo je "okruzenje" drugacije...Berto Manistra je Sir Oliver, Kruska kmet Bob Rock itd... Predobra je Druzina |
|
|
jagodanbg
Senior Member
2913 Posts
Member since 17/07/2019 |
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6921 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 14/06/2021 : 12:50:30
|
quote: Originally posted by Mozes77
Ja ih pitao za Bluberija, rekli da ce na leto 4 i 5.
Valjda hoće, mada sam očekivao brži ritam. |
loading...
|
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3323 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 14/06/2021 : 13:00:03
|
quote: Originally posted by Dwayne_Looney
Valjda hoće, mada sam očekivao brži ritam.
Izbaciće 5 integrala za manje od godinu dana, kakav bi ti ritam? |
|
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6921 Posts
Posted - 14/06/2021 : 13:27:53
|
quote: Originally posted by Red Marquis
quote: Originally posted by Dwayne_Looney
Valjda hoće, mada sam očekivao brži ritam.
Izbaciće 5 integrala za manje od godinu dana, kakav bi ti ritam?
Gledaj, nisam ni čitao serijal dosad i namjeravam tek kad se kompletira. Komanču su završili brzo, bilo je prije stvari koje su zaustavili. Zar samo mene čudi što će ubrzo pola godine od zadnjeg broja? Mogu ispaliti ostatak u 2 ture u 3 mjeseca, ne bi me čudilo, nepredvidivi su. |
loading...
|
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3323 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 14/06/2021 : 13:48:33
|
Pa Marketprint i DW posle su izdavali jedan godišnje, mislim okej što bi ti hteo brže, hoću i ja da to kompletiram, ali to nikako nije spor ritam. A možda i prevodioc ne može tek tako brzo da ispali skoro 30 albuma, možda i nije do ČK kakav je tempo... |
|
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6921 Posts
Posted - 14/06/2021 : 14:15:26
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Pa Marketprint i DW posle su izdavali jedan godišnje, mislim okej što bi ti hteo brže, hoću i ja da to kompletiram, ali to nikako nije spor ritam. A možda i prevodioc ne može tek tako brzo da ispali skoro 30 albuma, možda i nije do ČK kakav je tempo...
Ma dobro, tko će udovoljiti svačijim željama. Nije mi toliko do brzine koliko do "davanja znakova života". 😆 Recimo, kad bi me netko pitao hoću li da se serijal s npr. 6 integrala završi u godinu dana s po 3 integrala u 2 ture ili s integralom svako 2 mjeseca, za drugu sam opciju. Ali, ok, važno je da se za Bluberija ne treba plašiti najgoreg. |
loading...
|
|
|
Alex Ferguson
Starting Member
19 Posts
Member since 29/04/2019 |
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6357 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 14/06/2021 : 14:51:10
|
quote: Originally posted by Alex Ferguson
Meni je konkretno njihov ritam prebrz, nisam još ni Asteriksa ni Džeremaju kompletirao, a oni samo dodaju li dodaju :)
Ima nešto u tome. I ja mislim da su ipak malo prebrzi,ali opet, bolje i tako, nego da godinama čekamo kompletiranje. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
19067 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 14/06/2021 : 20:10:42
|
Ovi izdavaci osim Veselog su svi ludo brzi.. Ne vidim da se netko mora bunit na ritam izdanja.. Jedino je sporo vreme od plate do plate.. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
Edited by - teller on 14/06/2021 20:11:10 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11885 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Kerempir
Senior Member
1618 Posts
Member since 09/10/2018 |
Posted - 15/06/2021 : 08:24:42
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
Ubili ste mi entuzijazam sada. :D Ništa, skenovi here I come. ;)
Strip će ti se sigurno svidjeti, ali citaj prvo skenove, čak će ti bolje leći hrvatski dijalekti kojim govore likovi. Ja sam ga čitao na tabletu taman u tom AF formatu i baš mi je legao. Nisam znao da je reklamiran kao srednjovjekovni AF, jer to definitivno nije, ima humora ali ide sasvim drugim pravcem.
Maxmagnus mi je isto meh. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21319 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 15/06/2021 : 22:38:50
|
quote: Originally posted by going going
Nek neko okači spisak izdanja koja se prodaju za 500 ili 1000 din kad bude video najavu, hvala!
+1 |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6357 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 16/06/2021 : 08:13:03
|
Pročitao sam tj probao čitati ova dva privjua od ČK....nije mi sjelo nikako (prvi sam pročitao cijeli, drugi na pola odustao). Rekao bi ja da se apsolutno slažem sa ekipom koja veli da ovo nema veze sa AF. I još nešto me zasmetalo, bacite oko na privjue, ugl, malo se čita sa lijeva na desno, a malo prvo gornja lijeva, pa donja lijeva pa gornja desna sličica...poprilično iritantno, pogotovo kad nema ni strelica ni nikakvih naznaka u kojem bi se smjeru trebalo čitati. Vidim da ste pisali da je ovo Magnus preslagivao pa ne kužim koji mu je bio vrag, ali em mi sam strip nije legao, em me ovo sa smjerom čitanja ubilo u pojam.
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
Edited by - DiSkAcH on 16/06/2021 14:41:35 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21319 Posts
Posted - 16/06/2021 : 14:39:42
|
najavljeni Paper Girls i Sweet Tooth u ČK izdanju - nigde zvanično,već Skrobonja na fejsu. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
jagodanbg
Senior Member
2913 Posts
Member since 17/07/2019 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5474 Posts
Member since 06/10/2011 |
Posted - 16/06/2021 : 17:25:26
|
Pročitao sam tj probao čitati ova dva privjua od ČK....nije mi sjelo nikako (prvi sam pročitao cijeli, drugi na pola odustao). Rekao bi ja da se apsolutno slažem sa ekipom koja veli da ovo nema veze sa AF. I još nešto me zasmetalo, bacite oko na privjue, ugl, malo se čita sa lijeva na desno, a malo prvo gornja lijeva, pa donja lijeva pa gornja desna sličica...poprilično iritantno, pogotovo kad nema ni strelica ni nikakvih naznaka u kojem bi se smjeru trebalo čitati. Vidim da ste pisali da je ovo Magnus preslagivao pa ne kužim koji mu je bio vrag, ali em mi sam strip nije legao, em me ovo sa smjerom čitanja ubilo u pojam.
Ne znam kako ce sad izgledati ovaj strip ponsjvise zbog prevoda koji jeste "fora" kao i kod Forda. U ono doba mi je prevod savrseno legao uz strip. I naravno da glavni junaci imaju slicnosti sa fordovcima. Secam se da mi je Kruska kmet bio kao Bob Rik, Berto Manistra fakin kao Sir Oliver...itd. Drugacije je samo mesto i vremenski okvir, ali znam da je humor imao duh ovog kao kod AF. Bas su me obradovali Carobnjaci |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11885 Posts
Posted - 16/06/2021 : 22:45:32
|
quote: Originally posted by anto
najavljeni Paper Girls i Sweet Tooth u ČK izdanju - nigde zvanično,već Skrobonja na fejsu.
Opa, još Lemira! Najedanput poplava Lemira kod srpskih izdavača! Je l ces da nabavljaš Gideon falls i Royal city, antoane? Meni deluju oba baš interesantno. Ali prvo moram da pročitam Okrug eseks. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21319 Posts
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
2023 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 17/06/2021 : 08:29:14
|
quote: Originally posted by going going
Opa, još Lemira! Najedanput poplava Lemira kod srpskih izdavača! Je l ces da nabavljaš Gideon falls i Royal city, antoane? Meni deluju oba baš interesantno. Ali prvo moram da pročitam Okrug eseks.
Ja uzeo juce Gideon Falls i Royal City u AF-u. Super izgleda ali pitanje kad ce doci na red za citanje. Okrug Eseks je obavezno stivo! |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11449 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 17/06/2021 : 09:03:46
|
Preporučam Gideon Falls, pogotovo ako volite nešto na shemu mindfuck krimića koji onako pomalo baca na Twin Peaks. Prva dva trejda su odlična, dok kasnije kvaliteta donekle padne jer Lemire ode previše u širinu, al idalje je to sve do kraja na jednoj sasvim pristojnoj razini. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
Edited by - Paka01 on 17/06/2021 09:04:10 |
|
|
Vlladimir
Senior Member
2045 Posts
Member since 26/08/2009 |
Posted - 17/06/2021 : 14:39:56
|
quote: Originally posted by Dr. Zistis
Ne znam kako ce sad izgledati ovaj strip ponsjvise zbog prevoda koji jeste "fora" kao i kod Forda. U ono doba mi je prevod savrseno legao uz strip. I naravno da glavni junaci imaju slicnosti sa fordovcima. Secam se da mi je Kruska kmet bio kao Bob Rik, Berto Manistra fakin kao Sir Oliver...itd. Drugacije je samo mesto i vremenski okvir, ali znam da je humor imao duh ovog kao kod AF. Bas su me obradovali Carobnjaci
-Doktor Nadir i ''njegovo veličanstvo'' žabac su neki ekvivalent sa Sir Oliverom, pa možda čak i Zlatikum i Slatkooki u nekoj meri.
-Berto je više personifikacija samog Romaninija
- Bob Rock je faktički Guildenstein, carev glasnik, dok se za njegovog tragičnog komornika Rosencranza, može reći da je posprdna verzija Alana Forda.
Nekih drugih komparacija sa AF likovima i nema baš. U odnosu na AF, Družina je višeslojniji serijal, likovi koje Družina sreće su koloritniji, pa i urnebesniji (Crnorizac, Magož i Že, kapetan Balvan npr.), priče su smislenije, kadriranje je bolje i dinamičnije... sve u svemu, jako kvalitant (i crtački i scenaristički), ali nažalost neopravdano potcenjen serijal.
|
Ana Tomaskovic kraljica! |
|
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1191 Posts
Member since 03/12/2014 |
Posted - 17/06/2021 : 15:33:54
|
quote: Originally posted by Vlladimir ... sve u svemu, jako kvalitant (i crtački i scenaristički), ali nažalost neopravdano potcenjen serijal.
Jedva čekam da ga konačno nabavim u luksuznom izdanju Čarobne knjige. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11885 Posts
|
Topic |
|