Author |
Topic |
verab
Senior Member
Croatia
2785 Posts
Member since 22/01/2015 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26949 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8360 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 10/07/2022 : 12:24:43
|
quote: Originally posted by verab
@alexts
Zašto se odlučilo da prva tabla ide s lijeve strane umjesto s desne? Koja je logika iza toga?
Koliko je meni poznato to nikad do sada nisu uradili. Čemu baš kod kod ovog stripa ta odluka?
Odgovor je sledeći:
Weapon X je originalno objavljivan po 8 strana. Ako se u trejdu obuhvataju i naslovne strane, kao kod ČK, to je ukupno 8+1=9. Dakle, epizode od po 9 strana treba pakovati jedne za drugim. Ako se ne ubacaju prazne strane, a pošto je broj strana neparan, to praktično znači da svaka druga epizoda počinje na "pomerenoj" strani, odnosno na parnoj/levoj, a ne na desnoj/neparnoj. Vi ste se uhvatili za prvu epizodu, ali isto je sa trećom, petom, sedmom itd.
ČK nije donela odluku da ubaca prazne strane (bilo bi ih više, jer su delovi kratki, više strana ukupno, utiče na cenu itd.), a nije donela odluku ni da naslovnice izbaci (kao u nekim američkim trejdovima - sa parnim brojem strana tj 8 po delu, sve je lako "na svom mestu"). |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8360 Posts
Posted - 10/07/2022 : 12:40:44
|
Dalje
nije tačno da ČK nikad do tada ili posle nije "remetila" redosled strana. Radili su to oni, a radili su i drugi ovdašnji izdavači. Ne mogu sada napamet da navodim primere, ali sećam se i forumaša, koji su negodovali protiv toga.
Što je najgore, rađeno je to sa evropskim stripom, gde su epizode duge, od po 46 i više strana i gde nema potrebe za tim. I gde zaista često postoji neka vizija autora koja strana u stripu bi trebalo da bude levo, a koja desno.
Kod američkog stripa, još uvek nije neko uspostavio čvrsto pravilo o tome da strane moraju da imaju samo jedan nepromenjiv raspored, a pogotovo ne da su domaći izdavači svesni takvog pravila. Vodilo se računa, samo o tome, da ako postoje strane koje se čitaju "zajedno" (leva i desna čine celinu), da se obavezno tako i štampaju, a da se pre ili posle njih ubaci neka prazna strana, ako u trejdu ima potrebe da bi se to ostvarilo.
Kod američkih trejdova, gde epizoda sa naslovnicom ima neparan broj strana (22+1 npr) najčešće se ne vodi računa o tome koja je strana leva/desna (kojom počinje epizoda, a samim tim i ostale). Imam(o) svi dosta takvih trejdova. |
|
|
verab
Senior Member
Croatia
2785 Posts
Posted - 10/07/2022 : 14:28:42
|
Napisao sam "koliko je meni poznato", a poznato mi je iz 100-tinjak njihovih izdanja koje imam, ne da mi se sad jednog po jednog provjeravati pa ću ti vjerovati na riječ. Ali stvarno ne pamtim ni jedno izdanje, nebitno o izdavaču, u kojem je strip počeo s "lijevom stranom". |
|
|
verab
Senior Member
Croatia
2785 Posts
|
verab
Senior Member
Croatia
2785 Posts
|
jagodanbg
Senior Member
2839 Posts
Member since 17/07/2019 |
Posted - 11/07/2022 : 22:37:00
|
'Imitator' sasvim korektan strip. Mislim da je mogao slobodno na više stranica. Crtež i atmosfera odlični, dobra priča, ali mi nešto zbrzana na kraju (mada sam ga čitao u 3 dana, totalno različito raspoloženje, pa je možda i do mene). |
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
|
knauso
New Member
299 Posts
Member since 18/12/2020 |
Posted - 16/07/2022 : 09:29:19
|
Stvar je u tome da treba raditi prelom kako je originalno crtac/scenarista zamislio. Pa makar jos po jedna bela strana nek postoji.
I nije samo prva epizoda kod Weapon x nego se pomere dalje i neke druge epizode.
Mozda bi bilo dobro da stoji na naslovnici: Ovo je jeftinije izdanje, pa su ispomerane table, odlucite da li da kupite ili ne.
Ili npr: nije za prave strip fanove, uzmite samo ako vam sluzi da prekratite vreme dok ste u wc-u
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8360 Posts
Posted - 16/07/2022 : 13:49:46
|
quote: Originally posted by knauso
I nije samo prva epizoda kod Weapon x nego se pomere dalje i neke druge epizode.
quote: Originally posted by alexts
Weapon X je originalno objavljivan po 8 strana. Ako se u trejdu obuhvataju i naslovne strane, kao kod ČK, to je ukupno 8+1=9. Dakle, epizode od po 9 strana treba pakovati jedne za drugim. Ako se ne ubacaju prazne strane, a pošto je broj strana neparan, to praktično znači da svaka druga epizoda počinje na "pomerenoj" strani, odnosno na parnoj/levoj, a ne na desnoj/neparnoj. Vi ste se uhvatili za prvu epizodu, ali isto je sa trećom, petom, sedmom itd.
ČK nije donela odluku da ubaca prazne strane (bilo bi ih više, jer su delovi kratki, više strana ukupno, utiče na cenu itd.), a nije donela odluku ni da naslovnice izbaci (kao u nekim američkim trejdovima - sa parnim brojem strana tj 8 po delu, sve je lako "na svom mestu").
|
|
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1990 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 16/07/2022 : 15:50:00
|
sa CK sajta: 5 zemalja, Žerom Lerekile Luelin Čarobna knjiga će u junu objaviti prvi integral „5 zemalja“, u prevodu Olje Petronić.
Izgleda da su mislili na sledecu godinu... |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
paranoid
Junior Member
339 Posts
Member since 28/09/2008 |
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17099 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
verab
Senior Member
Croatia
2785 Posts
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 29/07/2022 : 19:21:52
|
Ima li ovo smisla čitati bez ostatka Hickmanovih Avengersa i New Avengersa? |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
Edited by - Paka01 on 29/07/2022 19:22:01 |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12931 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 29/07/2022 : 19:27:14
|
quote: Originally posted by Paka01
Ima li ovo smisla čitati bez ostatka Hickmanovih Avengersa i New Avengersa?
Ne baš, jer funkcionira kao kulminacija svega. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 29/07/2022 : 20:18:22
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by Paka01
Ima li ovo smisla čitati bez ostatka Hickmanovih Avengersa i New Avengersa?
Ne baš, jer funkcionira kao kulminacija svega.
Eh, jebiga, to sam i pretpostavljao... |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
|
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 29/07/2022 : 20:32:22
|
pa zapravo, to nije istina. ovo nije priča o uništenju 616 i ultimate univerzuma. ovo je priča o tome šta je bilo posle. istom logikom bi onda bilo besmisleno čitati secret wars ako nije objavljen ceo ultimate univerzum, što je pogrešno. event ko event, izgrađen je na nečemu što je dovelo do njega, ali sasvim lepo funkcioniše kao samostalna celina. čak i bolje nego većina modernih krosovera. |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 29/07/2022 : 20:39:48
|
Ne znam, to mi se čini kao kriva logika razmišljanja... Naravno da ne treba čitati apsolutno sve što vodi ka nekom eventu, no Secret Wars je produžetak Hickmanovog angažmana na (New) Avengersima i mislim da bi ga trebalo gledati kao cjelinu s ta dva serijala. |
|
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 29/07/2022 : 21:17:20
|
Pa ne znam baš... Mislim, kao neko ko je to iščitao smatram da Secret wars sasvim dobro funkcioniše kao zasebna celina. Okej, ako si isto sve to pročitao i imaš drugačije mišljenje - poštujem.
|
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12931 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 29/07/2022 : 23:30:32
|
quote: Originally posted by karven
Pa ne znam baš... Mislim, kao neko ko je to iščitao smatram da Secret wars sasvim dobro funkcioniše kao zasebna celina. Okej, ako si isto sve to pročitao i imaš drugačije mišljenje - poštujem.
Hickmanovi Avengers nemaju pravi završetak. Secret Wars se direktno nastavljaju, to je pravi završetak.
Mislim, ok, nulti broj dosta dobro rezimira ono što se dogodilo sve do početka Secret Wars. Ali rekao bih da bi bila prava šteta ne pročitati cijelu priču. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3296 Posts
Member since 06/11/2017 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia