Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
canobi
Starting Member
56 Posts
Member since 05/11/2005 |
Posted - 29/12/2013 : 13:34:50
|
quote: Originally posted by Poli
Mislim da je dobar odabir ("reprinta"), plus bas to, prigodno je i za siri krug. I jeftinije. Uz casopis. Sve 5. ![](icon_smile.gif)
Foster je bolje ispao nego u SF-ovoj reviji, zbog drugacijeg papira. Ali nekako mi se cini da su s ovim brojem zabrazdili, dio sadrzaja bi bolje pasao u Glas Koncila. Kad gledam bilo koju ovakvu reviju, uvijek se sjetim PZ-ove krilatice "za djecu od 7 do 77 godina" - to mi se cini kao jako dobar recept za ne samo prodajne rezultate nego i citanost. A danasnje izdanje za one od 7,17 pa skoro i 27 godina ima jako malo ili nista sadrzaja - ovaj broj ce kupiti i procitati starci a klinci ce ga prolistati u par sekundi i onda baciti u kut. Normalno, sudbina je ovakvih revija da prije ili kasnije zavrse u kutu, ali bilo bi bolje da svaki broj pokrije sto siru publiku, kao sto je to sigurno uspjelo u proslom s Bednjanecovim stripom. A mladja publika mozda ne trosi novce za kupnju revije danas, ali je buducnost i garancija za dugovjecnost ovakvih projekata i izdanja. Svejedno veseli da je u uvodniku najavljeno nastavljanje izdavanja, a i malo opusteniji sadrzaj sa popularnijim stripovima, bas me zanima sto se sprema i kako ce ispasti pa i dalje iskreno zelim ovoj reviji da postane pravi mainstream uspjeh. |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
Poli
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/Kailash sunrise.jpg)
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
BiDi
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
Slovenia
2444 Posts
Member since 06/05/2002 |
Posted - 29/12/2013 : 14:14:58
|
quote: Originally posted by canobi A danasnje izdanje za one od 7,17 pa skoro i 27 godina ima jako malo ili nista sadrzaja - ovaj broj ce kupiti i procitati starci a klinci ce ga prolistati u par sekundi i onda baciti u kut.
To je to. List za matorce. Strip treba da se na ovaj masovni način približi mladoj publici, matori (nostalgičari) če već nekako do njega.
Pa to je to kad stripove izdaju ljudi iz nekog drugog doba. |
Tako mi mlijeka u prahu, kidam naljevo |
Edited by - BiDi on 29/12/2013 14:16:40 |
|
canobi
Starting Member
56 Posts
Posted - 29/12/2013 : 15:44:35
|
quote: Originally posted by Poli
Znaci, unutra nema drugih stripova ili po koji kratak?
Ima Pero Skitnica i Njezni na po jednoj stranici i to je sve za najsiru publiku. Kordejev strip, koliko god Kordej vizualno rastura, ne bi svrstao u takav za najsiru publiku ali cak i da je, opet je to stripic kojeg procitas u minuti iako ima 8 stranica, jer dijalog i radnja su mu, ajmo reci - jednostavni. Ostatak je Fosterova Bernadetteina pjesma, nastavak Jaimiea McPethersa i tekstovi o Gibbonijevom dozivljaju stripa, ukazanjima u Lourdesu i Medjugorju (?!) i Fosterova biografija. |
Edited by - canobi on 29/12/2013 15:49:15 |
|
mogorovic
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 29/12/2013 : 22:37:40
|
quote: Originally posted by Lastan
Ma neće,ali činilo se prigodnim stavit taj strip od Fostera zbog Božića i Nove godine.....čisto zbog znatno manjeg broja prodanih primjeraka one "klubske" Strip revije u odnosu na ovo izdanje uz novine koje se proda u daleko većem broju primjeraka.Samo to.
Lastane, obzirom da naslovnicom dominira Julesov crtež međugorskog ukazanja, te uvažavajući prikazane kolorirane kadrove istoimenog stripa na unutarnjim stranicama, da li je moguće, kao pandan Fosterovom izričaju Lourdeskog ukazanja, ponovno objaviti, na stranicama Strip revije večernjeg lista, dotični Julesov strip, koji je izdan samo davne 1990. godine, u ograničenom izdanju, pa makar i ne bio objavljen u koloru!? I Fosterov rad na Bernardetti je praktično bio zaboravljen i objavljen samo jednom u Americi. Ne dajmo da se to događa i s radovima hrvatskih klasika stripa. Usput, broj koji sam danas kupio, bio je neuvezan potpuno, dva srednja arka su bila slobodnostojeći listovi, pa sam sve morao razmontirati i ponovno sam broširati. U kratkom vremenu ovo je već drugi put da imam tehničkih nedostataka s izdanjima Stripforuma. Pozdrav!![](icon_smile_wink.gif) |
|
Kauboj
New Member
![](icon_star_gold.gif)
100 Posts
Member since 29/12/2012 |
|
ZagorXXL
New Member
![](icon_star_gold.gif)
![](AvatarUpload/Frieza.gif)
Croatia
146 Posts
Member since 30/12/2012 |
Posted - 09/01/2014 : 19:34:08
|
Trebalo bi u ovu strip reiju malo o mangama nešto! :D I imam jedno pitanje: Planirali li Večernji ili ova udruga Stripforum pokrenut neki strip na kioscima(osim ovoga Hrvatska povijest)? |
|
canobi
Starting Member
56 Posts
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/Muten roshi.jpg)
Croatia
12955 Posts
Member since 23/09/2005 |
|
ninel
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/bulledencre16.jpg)
Serbia
1584 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
Lastan
Senior Member
![](AvatarUpload/logo(1).jpg)
1096 Posts
Member since 22/07/2011 |
|
rommel
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/avatar2(3).jpg)
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Posted - 26/01/2014 : 21:05:40
|
quote: Originally posted by Lastan
U nedjelju 26.01 2014 na kioscima u Hrvatskoj STRIP REVIJA VEČERNJEG LISTA + Večernji list za 9,90 kn!!!!!!!!!!!!!!!!!!
![](http://i43.tinypic.com/2ilho9d.jpg)
Odličan broj, sa patinom nostalgije prekrivenim, gotovo zaboravljenim, remek-djelima američkog novinskog stripa! Svi mladi stripoljubci, pogotovo oni koji se vole nazivati autorima stripa i strip-crtačima, neka prostudiraju anatomiju pokreta i kadriranje u zadanom formatu sličice u maestralnom Romeu Brownu i Tiffany Jones, pa onda neka "pljuju" po "neatraktivnim i dosadnim" stripovima za "starce". Bogatstvo boje u Herlock Sholmesu i ostalim prilozima, je veliki napredak i iznenađenje za novinsko strip-izdanje, po cijeni od 10,00 kuna. Samo neka potraje...![](icon_smile_wink.gif) |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/Muten roshi.jpg)
Croatia
12955 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 26/01/2014 : 21:43:21
|
quote: Originally posted by mogorovic
Odličan broj, sa patinom nostalgije prekrivenim, gotovo zaboravljenim, remek-djelima američkog novinskog stripa!
Romeo Brown i Tiffany Jones su britanski stripovi. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
DOMI
Advanced Member
![](avatars/1081539187.jpg)
Croatia
5133 Posts
Member since 19/06/2007 |
Posted - 27/01/2014 : 09:00:56
|
da, ovo sve djeluje više nego retro i super što izlazi... sva sreća da iza izdanja stoji Večernjak pa su "sredstva osigurana" - bez strahovanja od naprasnog gašenja..
45 godina Alan Forda u HR SUPER Klasik 29 već na kioscima ![](icon_misterno.gif) |
• 54 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju • |
|
dupli
Senior Member
Croatia
1073 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 27/01/2014 : 10:19:35
|
quote: Originally posted by mogorovic Odličan broj, sa patinom nostalgije prekrivenim, gotovo zaboravljenim, remek-djelima američkog novinskog stripa! Svi mladi stripoljubci, pogotovo oni koji se vole nazivati autorima stripa i strip-crtačima, neka prostudiraju anatomiju pokreta i kadriranje u zadanom formatu sličice u maestralnom Romeu Brownu i Tiffany Jones, pa onda neka "pljuju" po "neatraktivnim i dosadnim" stripovima za "starce". Bogatstvo boje u Herlock Sholmesu i ostalim prilozima, je veliki napredak i iznenađenje za novinsko strip-izdanje, po cijeni od 10,00 kuna. Samo neka potraje...![](icon_smile_wink.gif)
Hvala na sugestiji. Iako nisam mladi stripoljubac (40+) prihvatio sam se predloženog zadatka i mnogo toga novog naučio. Vjerujem da će mi usvojena znanja pomoći u budućem radu.
1. Ako želiš da ti crtež bude “maestralan” trejsaj s fotografije. 2. Ako prakticiraš 1. nemoj se strogo držati “anatomije pokreta” jer će ti crtež biti “neatraktivan”. 3. Ako već robuješ “anatomiji pokreta” izbjegavaj “zadani format sličice” jer će ti strip izgledati “dosadan”. 4. Ako ne možeš izbjeći “zadani format sličice” nek ti strip barem bude tiskan u velikom formatu jer i “čiča Gliša” je “maestralno” nacrtan kad se gleda iz aviona.
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
![](AvatarUpload/Trg maršala Tita 1.jpg)
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 27/01/2014 : 11:06:22
|
quote: Originally posted by DOMI
da, ovo sve djeluje više nego retro i super što izlazi... sva sreća da iza izdanja stoji Večernjak pa su "sredstva osigurana" - bez strahovanja od naprasnog gašenja..
45 godina Alan Forda u HR SUPER Klasik 29 već na kioscima ![](icon_misterno.gif)
Mene budućnost revije baš i brine zbog ovog boldanog, jer ne znam dokle u današnje vrijeme može tako. Apsolutno sam i za klasiku, domaću i stranu, retro dizajn, kolor i sve to, ali me strah da baš zbog toga jednog dana netko u Večernjem ne kaže da je to prestaromodno za današnju publiku, i stavi točku na sve. Inače, Romeo Brown mi je kao mlađem tinejdžeru u Stripoteci bio pravo otkriće, guštao sam onda a guštam i danas, i volio bih kad bi ga netko, recimo Fibra, objavio u pravom izdanju, onako kao Ripa Kirbyja.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Posted - 27/01/2014 : 12:29:34
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by mogorovic
Odličan broj, sa patinom nostalgije prekrivenim, gotovo zaboravljenim, remek-djelima američkog novinskog stripa!
Romeo Brown i Tiffany Jones su britanski stripovi.
Točno! Kada sam ih nazvao "američkim", nisam mislio na stvarne izvore njihova nastanka, već na kategoriju stripovnog izraza, koja je izrasla na američkim novinskim stripovima, najviše, kako većina od nas zna, okupljenih kroz distribucijsku kuću "King features sindicate", koja je vršila distribuciju i zaštitu autorskih prava, ne samo za američke, nego i za mnoge europske autore. U Americi je postavljen likovni standard za izgled novinskog stripa u dnevnim trakama, koji je prihvaćen i u Britaniji i Europi. |
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Posted - 27/01/2014 : 12:46:23
|
quote: Originally posted by dupli
[quote]Originally posted by mogorovic Odličan broj, sa patinom nostalgije prekrivenim, gotovo zaboravljenim, remek-djelima američkog novinskog stripa! Svi mladi stripoljubci, pogotovo oni koji se vole nazivati autorima stripa i strip-crtačima, neka prostudiraju anatomiju pokreta i kadriranje u zadanom formatu sličice u maestralnom Romeu Brownu i Tiffany Jones, pa onda neka "pljuju" po "neatraktivnim i dosadnim" stripovima za "starce". Bogatstvo boje u Herlock Sholmesu i ostalim prilozima, je veliki napredak i iznenađenje za novinsko strip-izdanje, po cijeni od 10,00 kuna. Samo neka potraje...![](icon_smile_wink.gif)
Žao mi je što ironiziraš činjenicu, da je neupitna definicija dobrog strip-crtača, prvenstveno poznavanje anatomije u pokretu, kako čovjeka, tako i životinja, a da se pravi majstori poznaju upravo u kadriranju u zadanim ograničenjima (kao što je novinski format sličice). Zabluda bi bila reći da su loši stripovi, oni koji se temelje na slobodnijem likovnom izrazu i slobodnoj postavi stranice, sa većim i manjim kadrovima, kao napr. tvoj, koji je po mojem mišljenju, jako dobar. No, mnogi se, ustvari, pokušavaju skriti kroz avangardni izričaj, jer nisu savladali temeljne elemente crtanja, kao što su već navedeni pojmovi, zatim perspektiva, sjenčenje, postava izvora svjetla, dosljednost i prepoznatljivost lika izgledom i stasom od početka do kraja stripa i sl. Nitko ne kaže da i takvi crtači nemaju pravo crtati stripove, i da se ti stripovi nekome ne moraju sviđati, no ne može se previdjeti kvaliteta izraza velikih crtača, koji su i stekli svjetsku slavu kroz isto tako svjetsku distribuciju, a za što je zaslužna, svakako, njihova "maestralnost", ma kako tu riječ htjeli ironizirati. Puno uspjeha u daljnjem radu! ![](icon_smile_big.gif)
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1073 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 27/01/2014 : 14:33:16
|
quote: Originally posted by mogorovic Žao mi je što ironiziraš činjenicu, da je neupitna definicija dobrog strip-crtača, prvenstveno poznavanje anatomije u pokretu, kako čovjeka, tako i životinja, a da se pravi majstori poznaju upravo u kadriranju u zadanim ograničenjima (kao što je novinski format sličice). Zabluda bi bila reći da su loši stripovi, oni koji se temelje na slobodnijem likovnom izrazu i slobodnoj postavi stranice, sa većim i manjim kadrovima, kao napr. tvoj, koji je po mojem mišljenju, jako dobar. No, mnogi se, ustvari, pokušavaju skriti kroz avangardni izričaj, jer nisu savladali temeljne elemente crtanja, kao što su već navedeni pojmovi, zatim perspektiva, sjenčenje, postava izvora svjetla, dosljednost i prepoznatljivost lika izgledom i stasom od početka do kraja stripa i sl. Nitko ne kaže da i takvi crtači nemaju pravo crtati stripove, i da se ti stripovi nekome ne moraju sviđati, no ne može se previdjeti kvaliteta izraza velikih crtača, koji su i stekli svjetsku slavu kroz isto tako svjetsku distribuciju, a za što je zaslužna, svakako, njihova "maestralnost", ma kako tu riječ htjeli ironizirati. Puno uspjeha u daljnjem radu! ![](icon_smile_big.gif)
Malo ironije nikad ne škodi. Inače, ja sam veliki ljubitelj realističnog crteža i jasno mi je o čemu pričaš. No, kako idem stariji sve mi je važnija priča i način pripovijedanja. Nažalost, izgleda da su bolje i tečnije priče gotovo uvijek crtane avangardnim izričajem. Naravno, i vrijeme donosi svoje. U svoj toj žurbi teško da se itko više stigne fokusirati na detalje. A vrag je baš u detaljima. Hvala na komplimentu za strip. ![](icon_smile_blush.gif) Lijep pozdrav.![](icon_smile_big.gif) |
|
canobi
Starting Member
56 Posts
Posted - 27/01/2014 : 16:30:00
|
quote: Originally posted by Johnny Difool Mene budućnost revije baš i brine zbog ovog boldanog, jer ne znam dokle u današnje vrijeme može tako. Apsolutno sam i za klasiku, domaću i stranu, retro dizajn, kolor i sve to, ali me strah da baš zbog toga jednog dana netko u Večernjem ne kaže da je to prestaromodno za današnju publiku, i stavi točku na sve.
Nece se to dogoditi dok god je revija profitabilna. Bilo bi zanimljivo znati da li jest, ili se barem krece prema tome?
Meni se ovaj broj, po pitanju staromodnog, ipak cini daleko od prethodnog. Uzet cemo da je prethodni bio malo pozuren na konto praznika Herlock vjerujem da moze proci, pogotovo ovakav u boji, poprilicno dobro i kod mladje populacije. A i onaj Snoopy na naslovnici je lijepo pogodjen da ih privuce da bar krenu listati reviju, a kad otvore prvu stranicu i odmah ga vide u stripu - mislim da se nisu mogli bolje posloziti mamci i nadam se da ce rezultirati dobrim ulovom nekih novih stripoman(ijak)a. Ako nastave u ovom smjeru s izborom stripa, pa jos malo udahnu zivota i opuste se u tekstovima/clancima, ovo se lako moze pretvoriti u reviju koju cita cijela obitelj kakva kod nas vec dugo ne postoji i to je najbolji nacin da se strip-publika osjetno prosiri i pomladi. |
|
Kauboj
New Member
![](icon_star_gold.gif)
100 Posts
Posted - 27/01/2014 : 23:29:50
|
U Vecernjem listu su, kako kaze osoba dobro upucena u poslovanje te medijske kuce zadovoljni tirazom Striprevije. Posebno isticu profesionalnost glavnog urednika Striprevije Mladena Novakovica i njegove ekipe iz Stripforuma. A to znaci da za Stripreviju nema zime :) |
|
Lastan
Senior Member
1096 Posts
|
Kauboj
New Member
![](icon_star_gold.gif)
100 Posts
|
Lastan
Senior Member
1096 Posts
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|
|
|