forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Kolorka 29 - Svagdanja borba
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

ivanl
Advanced Member

Croatia
15808 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 14/02/2021 : 05:38:14  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Svagdanju borbu i Povratak zemlji nosim u sjecanju kompletno i jasno, ali sad nakon ove 'sprehe' moram izvuci i Astronaute pa ponoviti gradivo.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10907 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 14/02/2021 : 07:08:00  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
meni su astronauti toliko losi da ih nisam zavrsio
dugo cekam les entremondes, al nista
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21384 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/02/2021 : 10:16:16  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

na mlati
i idi zameni pelene

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 14/02/2021 10:17:31
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10907 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 14/02/2021 : 10:22:12  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by kasper

na mlati
i idi zameni pelene

tja, dok se nosi siroki povoj zabranjeni su mi takvi poslovi
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 17/06/2021 : 19:12:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Od danas u prodaji novo izdanje Svagdanje borbe!

Trouble will find me
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4984 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 07/10/2021 : 21:24:46  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Svagdanja borba mi spada u onaj tip stripova za koje mislim da bih mogao ispisati tri stranice onoga što me živcira ali gde je opšta ideja i premisa kojom se strip bavi toliko jaka da nadilazi sve mane i koji bi bez razmišljanja preporučio svakome da ga pročita bar jednom u životu

Kada neki strip otpočne sa scenom gde se ismevaju psiholozi koji niti mogu, niti se trude da pomognu ljudima i samo gledaju na sat kako bi naplatili terapiju imao sam neugodan osećaj da će mi glavni lik biti iritantan do zla boga. I nisam pogrešio, glavni protagonista ovog stripa je momak koji je najpametniji na svetu, dokon čovek koji se svađa sa svakim na koga naiđe jer on sve najbolje zna i život treba da bude onakav kakav on misli da treba da bude i treba da se kreće brzinom koja samo njemu odgovara jer ceo svet se vrti oko njega i tu je samo zbog njega. On daje otkaz i seli se na selo gde skoro godinu dana provodi radeći praktički ništa i meni je baš drago što ljudi u EU imaju taj luksuz da uzmu godinu dana slobodno jer im se to može, on je hvala bogu pacifista i čovek modernih shvatanja kojemu nije problem da ismeva politiku Francuske u Alžiru bez da je odslužio dan vojnog roka (scena kada mu onaj dedica lupi šamarčinu jer priča o nečemu o čemu ništa ne zna mi je omiljeni momenat u stripu), njemu nije problem da iznosi svoja promišljanja o ozbiljnim temama ali zato u slobodno vreme pravi detinjaste fore sa bratom i puši vutru kao neki klinja i nadasve se ponaša nezrelo.. Da li možeš biti arogantniji od ovoga?

Jedan od najvećih aduta ovoga stripa je što je u vremenu izlaska bio aktuelan i prikazao je Francusku onakvu kakva je izgledala u to vreme. Ovo je u neku ruku mač sa dve oštrice jer nisam siguran koliko je strip dobro "ostario" i koliko je uspeo da pogodi sa kojim će se svim izazovima susresti francuska i evropska politika u bližoj / daljoj budućnosti. Autor priča o problemu "outsourcinga" gde se jedna sa drugom gase fabrike i kompanije sele na tržišta sa jeftinom radnom snagom ali danas nema potrebe seliti firme napolje kada je jeftina radna snaga došla u Evropu, nazvaćemo ovo "insourcingom" gde priliv imigranata menja pravila igre tržišta rada i uopšteno način života i razmišljanja. Rezultat je isti jer su "patriotske" orijentisane stranke desnice dobijale i dobijaće sve veći broj pristalica, ali razlog koji dovodi do toga je malo drugačije prirode

Ali sve ovo gore navedeno je manje bitno jer šta je život ako ne večiti susreti sa arogantnim i antipatičnim ljudima kojima nema broja, likovi koji misle da su najpametniji na svetu i suština svagdanje borbe je naučiti kako da izađeš na kraj sa njima ali ne zbog toga da bi tebi život bio bolji već zbog tvoje dece, kao što se protagonista ovog stripa promeni i sazri tek u četvrtom albumu kada postane otac, jer samo su deca bitna, sve što radimo činimo da njima bude bolje, da im bude bolje nego što je nama bilo, jedna večita svagdanja borba gde se trudimo da našu decu naučimo kako da se na pravilan način izbore sa neizbežnom svagdanjom borbom koja ih čeka.. Univerzalna, lako shvatljiva i poučna poruka i to je nešto po čemu se pamti ovaj strip
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2331 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 11/10/2021 : 09:02:54  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Tužan i reakcionaran post Možda sam ga krivo shvatio, ali najgora mi je ova zadnja rečenica da su ljudi u kurcu i da je najbolje što možemo napravit naučit djecu da se nose s tim, da bi onda i oni mogli učiti svoju djecu da izdrže i tako dalje u beskraj..

Meni je u sjećanju da Svagdanja borba govori da je život lijepa sočna breskvica, koja možda ima mali malo truliji dio koji ne kvari okus previše. Zapravo tu i nema nikakve strašne borbe, samo nekih nedoumica koje se same od sebe riješe.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4984 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 11/10/2021 : 10:11:03  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Pa to je Daytripper

Što je najgore Marko nije ni hteo da bude otac sve dok ga lepša polovina nije na to nagovorila. Čak i dok gledamo kako se igra sa devojčicom on se "bori" i sumnja da će joj moći biti dobar uzor. Uostalom četvrti album se po atmosferi bitno razlikuje od prethodnih i izašao je godinu dana pre pojave Blasta, mislim da je to dovoljan pokazatelj u kom stanju svesti je bio autor i koji je bio njegov generalan stav o životu u tom momentu
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2331 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 11/10/2021 : 10:43:19  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ma ne, Daytriper je prezašećerena breskva iz konzerve, u glukoznom sirupu koji izaziva začepljenje žila

SB je ta prirodna breskvica, ona sa crvom. Autor možda i je bio u nekoj depri ali to mi se ne vidi toliko kroz strip, ja to nisam osjetio, više sam osjetio te neke nedoumice. Npr, to da nije htio imat djecu, nije baš tako, pa na kraju krajeva, imao ih je, samo se bojao, bio nesiguran ali je riješio to riješio i ajmo dalje.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2295 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 11/10/2021 : 10:51:07  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Strip o sazrevanju.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4984 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 11/10/2021 : 11:12:56  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Svaki slice of life strip je u neku ruku priča o sazrevanju
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10907 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 11/10/2021 : 11:16:19  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by borg

Strip o sazrevanju

i odlasku u mrak
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12784 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 11/10/2021 : 13:35:59  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
A poslije noći slijedi novi dan.

Have mercy
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4984 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 11/10/2021 : 14:12:01  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Koji je isti kao prethodni
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 11/10/2021 : 14:16:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

...sto je zapravo cista nirvana, nema gore, nema dole, nema sutra, nema jucer, sve je beskrajno, vjecno i ispravno.

:D

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21384 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 11/10/2021 : 18:58:41  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
kakav je ovaj nejker depresivac

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3326 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 11/10/2021 : 19:32:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Nadam se da živi u stanu, jer ako ima tavan...uf
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4984 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 11/10/2021 : 20:07:06  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Harman i Braća Fasmer su mi omiljeni stripovi

Šalu na stranu; Marko se tokom igranja sa curicom nijednom nije nasmešio, brat je u jednom momentu prestao da se pojavljuje, najveći uspeh u karijeri i susret sa njegovim idolom je bio veliko razočarenje, psiholog koji je trebao da mu pomogne je zaspao tokom seanse, politička situacija loša, a biće sve gora, gradilište kao lepa uspomena na detinjstvo porušeno, da li je uopšte potrebno spominjati šta se desilo sa njegovim ćaletom i dnevnikom? Englezi su ovaj strip preveli kao "Ordinary victories", svagdanje / svakodnevne pobede jel, može se shvatiti kao "pirove pobede", jer koliko god pobeda odneo znaš da ćeš poslednju izgubiti. Ne može se reći da ovde nema lepih momenata jer ih ima, ali Svagdanja borba je u suštini tužan i depresivan strip. A Blast je počeo da izlazi godinu dana nakon Svagdanje Ovo nisu moji lični stavovi o životu već pokušaj interpretacije šta je Larcenet hteo da poruči ovim stripom
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 11/10/2021 : 21:11:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Stinky, ti li si!? :o

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2295 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 11/10/2021 : 21:39:28  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Ovo je drama, ne slice of life. Na drugom topiku je ridiculus lepo preneo definiciju slice of life.
A strip je pozitiva sa dozom humora. Jeste da glavni lik pada, ali stalno ustaje. Na kraju je on na jednom novom početku. Porodica, deca, posao...
Meni je strip ostao u lepom sećanju. Nikakve depresije i tako to.
I verovatno najbolja Fibrina kolorka.

Resistance is futile.

Edited by - borg on 12/10/2021 01:07:08
Go to Top of Page

Kerempir
Senior Member

1618 Posts

Member since 09/10/2018

Posted - 12/10/2021 : 11:27:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Kerempir a Private Message  Reply with Quote
Ne sjećam se depre ali ponukalo me da ponovo pročitam strip. Dosta sam ga gutao i dosta ga pamtim, ali ipak je prošlo par godina od zadnjeg čitanja.
Go to Top of Page

petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1207 Posts

Member since 03/12/2014

Posted - 12/10/2021 : 12:18:53  Show Profile Show Extended Profile  Send petarStripovi10 a Private Message  Reply with Quote
Strip je vrhunski. Ali meni je scenaristički bolji i koliko se sjećam smješniji bio Povratak zemlji. Zapravo nekako su mi vrlo slični (crtački naravno identični), a Povratak bolji.
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2760 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 12/10/2021 : 14:01:59  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Hvala Marku za Svagdanju Borbu, otkrovenje je bilo kada je izaslo, jos imam one dve knjige uvecanog a4 formata, sada sam citao mnogo slicnih stripova, ali Svagdanja ostaje jedinstvena.

Iako je strip vedrog tona, slazem se sa nakerom gledano kroz albume, i kako zivot ide, vremenom mu je pogled na svet nekako turobniji, bez nade u bolje sutra. Sa ove distance je i imao pravo.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11913 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/10/2021 : 18:28:42  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
U pravu je Naker. Svakako remek delo franucskog stripa 21. veka. I strip koji treba svako da procita. Uskoro se bacam na Blasta u integralnom Orka izdanju. Samo da zavrsim Diplomatske hronike i par Zagora sto me cekaju.
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 13/10/2021 : 09:32:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Po mom skromnom misljenju, svagdanja ima pravu meru humoristicnih i tuznih momenata, savrseno izbalansiranu, tako da se ne moze reci ni da je cista komedija niti cista drama. Ne znam je l slice of life ili ne, ali kao i svaki zivot, prikazuje uspone i padove. Gotivim Nakerove osvrte, ali ni meni strip nije bio bas depresivan, cak mi je treci deo (ono u caletovoj radionici) bio tuzniji nego ozloglaseni cetvrti (kazem ozloglaseni jer se navodi da je prethodio Blastu itd). Na stranu sto mi je Blast bolji, ali Blast je ipak najcrnja depra, mnogo vise nego Svagdanja. U cetvrtom delu Svagdanje mi je ostala upecatljiva scena kad ga recimo pukne panicni dok posmatra cerku kako se igra. Ali mi ni taj 4. deo nije ostao u secanju kao mnogo depresivniji od prva tri. Mozda jer je zasnovao porodicu pa ga to vuce napred.

Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000