Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
ivanl
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/motorhead.jpg)
Croatia
15808 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 14/02/2021 : 05:38:14
|
Svagdanju borbu i Povratak zemlji nosim u sjecanju kompletno i jasno, ali sad nakon ove 'sprehe' moram izvuci i Astronaute pa ponoviti gradivo. |
Los cukar na fritulama! |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
kasper
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
10907 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
anto
Advanced Member
![](avatars/w601093823423.6784.jpg)
Serbia
21384 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 14/02/2021 : 10:16:16
|
quote: Originally posted by kasper
meni su astronauti toliko losi da ih nisam zavrsio dugo cekam les entremondes, al nista
na mlati i idi zameni pelene |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 14/02/2021 10:17:31 |
|
kasper
Advanced Member
10907 Posts
Posted - 14/02/2021 : 10:22:12
|
quote: Originally posted by anto
quote: Originally posted by kasper
meni su astronauti toliko losi da ih nisam zavrsio dugo cekam les entremondes, al nista
na mlati i idi zameni pelene
tja, dok se nosi siroki povoj zabranjeni su mi takvi poslovi ![](icon_smile_big.gif) |
|
Markos
Webmaster
![](icon_star_red.gif) ![](icon_star_red.gif) ![](icon_star_red.gif) ![](icon_star_red.gif) ![](icon_star_red.gif)
![](AvatarUpload/KPAvatar.jpg)
Croatia
29478 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
naker
Advanced Member
![](AvatarUpload/hellboy avatar1.jpg)
4984 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 07/10/2021 : 21:24:46
|
Svagdanja borba mi spada u onaj tip stripova za koje mislim da bih mogao ispisati tri stranice onoga što me živcira ali gde je opšta ideja i premisa kojom se strip bavi toliko jaka da nadilazi sve mane i koji bi bez razmišljanja preporučio svakome da ga pročita bar jednom u životu ![](icon_smile.gif)
Kada neki strip otpočne sa scenom gde se ismevaju psiholozi koji niti mogu, niti se trude da pomognu ljudima i samo gledaju na sat kako bi naplatili terapiju imao sam neugodan osećaj da će mi glavni lik biti iritantan do zla boga. I nisam pogrešio, glavni protagonista ovog stripa je momak koji je najpametniji na svetu, dokon čovek koji se svađa sa svakim na koga naiđe jer on sve najbolje zna i život treba da bude onakav kakav on misli da treba da bude i treba da se kreće brzinom koja samo njemu odgovara jer ceo svet se vrti oko njega i tu je samo zbog njega. On daje otkaz i seli se na selo gde skoro godinu dana provodi radeći praktički ništa i meni je baš drago što ljudi u EU imaju taj luksuz da uzmu godinu dana slobodno jer im se to može, on je hvala bogu pacifista i čovek modernih shvatanja kojemu nije problem da ismeva politiku Francuske u Alžiru bez da je odslužio dan vojnog roka (scena kada mu onaj dedica lupi šamarčinu jer priča o nečemu o čemu ništa ne zna mi je omiljeni momenat u stripu), njemu nije problem da iznosi svoja promišljanja o ozbiljnim temama ali zato u slobodno vreme pravi detinjaste fore sa bratom i puši vutru kao neki klinja i nadasve se ponaša nezrelo.. Da li možeš biti arogantniji od ovoga? ![](icon_smile_big.gif)
Jedan od najvećih aduta ovoga stripa je što je u vremenu izlaska bio aktuelan i prikazao je Francusku onakvu kakva je izgledala u to vreme. Ovo je u neku ruku mač sa dve oštrice jer nisam siguran koliko je strip dobro "ostario" i koliko je uspeo da pogodi sa kojim će se svim izazovima susresti francuska i evropska politika u bližoj / daljoj budućnosti. Autor priča o problemu "outsourcinga" gde se jedna sa drugom gase fabrike i kompanije sele na tržišta sa jeftinom radnom snagom ali danas nema potrebe seliti firme napolje kada je jeftina radna snaga došla u Evropu, nazvaćemo ovo "insourcingom" gde priliv imigranata menja pravila igre tržišta rada i uopšteno način života i razmišljanja. Rezultat je isti jer su "patriotske" orijentisane stranke desnice dobijale i dobijaće sve veći broj pristalica, ali razlog koji dovodi do toga je malo drugačije prirode
Ali sve ovo gore navedeno je manje bitno jer šta je život ako ne večiti susreti sa arogantnim i antipatičnim ljudima kojima nema broja, likovi koji misle da su najpametniji na svetu i suština svagdanje borbe je naučiti kako da izađeš na kraj sa njima ali ne zbog toga da bi tebi život bio bolji već zbog tvoje dece, kao što se protagonista ovog stripa promeni i sazri tek u četvrtom albumu kada postane otac, jer samo su deca bitna, sve što radimo činimo da njima bude bolje, da im bude bolje nego što je nama bilo, jedna večita svagdanja borba gde se trudimo da našu decu naučimo kako da se na pravilan način izbore sa neizbežnom svagdanjom borbom koja ih čeka.. Univerzalna, lako shvatljiva i poučna poruka i to je nešto po čemu se pamti ovaj strip ![](icon_smile_approve.gif) |
|
pcoro
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
Croatia
2331 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 11/10/2021 : 09:02:54
|
Tužan i reakcionaran post Možda sam ga krivo shvatio, ali najgora mi je ova zadnja rečenica da su ljudi u kurcu i da je najbolje što možemo napravit naučit djecu da se nose s tim, da bi onda i oni mogli učiti svoju djecu da izdrže i tako dalje u beskraj..
Meni je u sjećanju da Svagdanja borba govori da je život lijepa sočna breskvica, koja možda ima mali malo truliji dio koji ne kvari okus previše. Zapravo tu i nema nikakve strašne borbe, samo nekih nedoumica koje se same od sebe riješe. |
|
naker
Advanced Member
4984 Posts
Posted - 11/10/2021 : 10:11:03
|
Pa to je Daytripper ![](icon_smile_big.gif)
Što je najgore Marko nije ni hteo da bude otac sve dok ga lepša polovina nije na to nagovorila. Čak i dok gledamo kako se igra sa devojčicom on se "bori" i sumnja da će joj moći biti dobar uzor. Uostalom četvrti album se po atmosferi bitno razlikuje od prethodnih i izašao je godinu dana pre pojave Blasta, mislim da je to dovoljan pokazatelj u kom stanju svesti je bio autor i koji je bio njegov generalan stav o životu u tom momentu ![](icon_smile.gif) |
|
pcoro
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
Croatia
2331 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 11/10/2021 : 10:43:19
|
Ma ne, Daytriper je prezašećerena breskva iz konzerve, u glukoznom sirupu koji izaziva začepljenje žila ![](icon_smile_big.gif)
SB je ta prirodna breskvica, ona sa crvom. Autor možda i je bio u nekoj depri ali to mi se ne vidi toliko kroz strip, ja to nisam osjetio, više sam osjetio te neke nedoumice. Npr, to da nije htio imat djecu, nije baš tako, pa na kraju krajeva, imao ih je, samo se bojao, bio nesiguran ali je riješio to riješio i ajmo dalje. |
|
borg
Senior Member
![](AvatarUpload/borg.jpg)
Serbia
2295 Posts
Member since 13/01/2020 |
|
naker
Advanced Member
4984 Posts
|
kasper
Advanced Member
10907 Posts
|
izivko
Advanced Member
![](AvatarUpload/images(167).jpg)
Germany
12784 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
naker
Advanced Member
4984 Posts
|
Poli
Advanced Member
![](AvatarUpload/Kailash sunrise.jpg)
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 11/10/2021 : 14:16:53
|
...sto je zapravo cista nirvana, nema gore, nema dole, nema sutra, nema jucer, sve je beskrajno, vjecno i ispravno.
:D
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
anto
Advanced Member
![](avatars/w601093823423.6784.jpg)
Serbia
21384 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
Red Marquis
Advanced Member
![](AvatarUpload/rsz_buddy_1.jpg)
Serbia
3326 Posts
Member since 06/11/2017 |
|
naker
Advanced Member
4984 Posts
Posted - 11/10/2021 : 20:07:06
|
Harman i Braća Fasmer su mi omiljeni stripovi ![](icon_smile_big.gif)
Šalu na stranu; Marko se tokom igranja sa curicom nijednom nije nasmešio, brat je u jednom momentu prestao da se pojavljuje, najveći uspeh u karijeri i susret sa njegovim idolom je bio veliko razočarenje, psiholog koji je trebao da mu pomogne je zaspao tokom seanse, politička situacija loša, a biće sve gora, gradilište kao lepa uspomena na detinjstvo porušeno, da li je uopšte potrebno spominjati šta se desilo sa njegovim ćaletom i dnevnikom? Englezi su ovaj strip preveli kao "Ordinary victories", svagdanje / svakodnevne pobede jel, može se shvatiti kao "pirove pobede", jer koliko god pobeda odneo znaš da ćeš poslednju izgubiti. Ne može se reći da ovde nema lepih momenata jer ih ima, ali Svagdanja borba je u suštini tužan i depresivan strip. A Blast je počeo da izlazi godinu dana nakon Svagdanje Ovo nisu moji lični stavovi o životu već pokušaj interpretacije šta je Larcenet hteo da poruči ovim stripom ![](icon_smile.gif) |
|
Poli
Advanced Member
![](AvatarUpload/Kailash sunrise.jpg)
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
borg
Senior Member
![](AvatarUpload/borg.jpg)
Serbia
2295 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 11/10/2021 : 21:39:28
|
Ovo je drama, ne slice of life. Na drugom topiku je ridiculus lepo preneo definiciju slice of life. A strip je pozitiva sa dozom humora. Jeste da glavni lik pada, ali stalno ustaje. Na kraju je on na jednom novom početku. Porodica, deca, posao... Meni je strip ostao u lepom sećanju. Nikakve depresije i tako to. I verovatno najbolja Fibrina kolorka. |
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 12/10/2021 01:07:08 |
|
Kerempir
Senior Member
1618 Posts
Member since 09/10/2018 |
Posted - 12/10/2021 : 11:27:59
|
Ne sjećam se depre ali ponukalo me da ponovo pročitam strip. Dosta sam ga gutao i dosta ga pamtim, ali ipak je prošlo par godina od zadnjeg čitanja. |
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1207 Posts
Member since 03/12/2014 |
Posted - 12/10/2021 : 12:18:53
|
Strip je vrhunski. Ali meni je scenaristički bolji i koliko se sjećam smješniji bio Povratak zemlji. Zapravo nekako su mi vrlo slični (crtački naravno identični), a Povratak bolji. |
|
john connor
Senior Member
Serbia
2760 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 12/10/2021 : 14:01:59
|
Hvala Marku za Svagdanju Borbu, otkrovenje je bilo kada je izaslo, jos imam one dve knjige uvecanog a4 formata, sada sam citao mnogo slicnih stripova, ali Svagdanja ostaje jedinstvena.
Iako je strip vedrog tona, slazem se sa nakerom gledano kroz albume, i kako zivot ide, vremenom mu je pogled na svet nekako turobniji, bez nade u bolje sutra. Sa ove distance je i imao pravo. |
|
going going
Advanced Member
![](AvatarUpload/x43qkm.jpg)
Serbia
11913 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 12/10/2021 : 18:28:42
|
U pravu je Naker. Svakako remek delo franucskog stripa 21. veka. I strip koji treba svako da procita. Uskoro se bacam na Blasta u integralnom Orka izdanju. Samo da zavrsim Diplomatske hronike i par Zagora sto me cekaju. |
|
Jocko
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/41XRrQTcRFL.jpg)
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 13/10/2021 : 09:32:43
|
Po mom skromnom misljenju, svagdanja ima pravu meru humoristicnih i tuznih momenata, savrseno izbalansiranu, tako da se ne moze reci ni da je cista komedija niti cista drama. Ne znam je l slice of life ili ne, ali kao i svaki zivot, prikazuje uspone i padove. Gotivim Nakerove osvrte, ali ni meni strip nije bio bas depresivan, cak mi je treci deo (ono u caletovoj radionici) bio tuzniji nego ozloglaseni cetvrti (kazem ozloglaseni jer se navodi da je prethodio Blastu itd). Na stranu sto mi je Blast bolji, ali Blast je ipak najcrnja depra, mnogo vise nego Svagdanja. U cetvrtom delu Svagdanje mi je ostala upecatljiva scena kad ga recimo pukne panicni dok posmatra cerku kako se igra. Ali mi ni taj 4. deo nije ostao u secanju kao mnogo depresivniji od prva tri. Mozda jer je zasnovao porodicu pa ga to vuce napred.
|
|
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|