forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 LUKAS
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

wesskowaz
Advanced MemberSerbia
6440 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 04/07/2019 :  04:53:35  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Super sto je ovo izgurano, iako ne uzimam.
Nadam se da ce nastaviti AW. E, to vec uzimam. :)

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

verab
Average Member

Croatia
773 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 04/07/2019 :  08:33:10  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
Veliko hvala Sarghanu na reckama, da nije bilo njih odavno bih odustao od ovog kapanja. Možda i kupim ova zadnja 4 broja, ali nikad više. Prije bih sebi ogulio kožu s leđa, tranširao i pojeo na lešo nego se upustio u bilo koji novi Phoenixov serijal... ili novu sezonu "starog".

"smece te kudi, govno ti sudi, pravo ti budi..."
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
5487 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 04/07/2019 :  09:31:29  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
bezveze vam je ta kritika stvarno...PP je sa ova 4 komada odjednom zavrsio prvu sezonu... imali su problema sa stamparijom pa odatle i ovoliki zastoj..ali su opet u to vrijeme izdali i darwina, tropski bluz, 3 knjige UT ( jos su nam duzni prequel), bilo je i amerikanaca, francuza...sad su da odjednom sa ova 4 broja pokazali da misle ozbiljno i da ce zavrsiti serijal..ne znam zasto ne bi uzeli ako u ovo doba iduce godine opet izbace 3-4 broja odjednom..a u medjuvremenu izbace i poneki broj adama w. ili saguara cak..

ljudi se trude i mi ih trebamo podrzati u tome pogotovo sto su ovo sve serijali koji nemaju alternativu kod nas...
Go to Top of Page

verab
Average Member

Croatia
773 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 04/07/2019 :  11:08:57  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
"problemi u štampariji" traju tri godine? u skoro tri godine, jedva su porodili dva broja. pa nisu to omnibusi zlatom opločani u drvenom slipcaseu. dvije bonelli sveske u tri godine i kritika je bez veze? a dobro, bit će da je...

baš me zanima kad će završiti Waidov run na Daredevilu, trejd godišnje, jedan u dvije godine...? u najboljem slučaju, ako ne bude "problema u štampariji" eto nam cijeli trk do 2026. ajde zamisli da su oni uzeli, nedajbože, raditi Fablese. u svom optimalnom ritmu kad sve ide ko po loju, knjiga godišnje, serijal bi bio kompletiran za 24 godine. plus-minus godina-dvije. a možda se varam, možda bi objavili jednu knjigu, pa za pola godine drugu i onda odjednom preostale 22 + specijale.
da živim ko kornjača i kenjam lovu ne bih se uzrujavao, doduše ne uzrujavam se ni ovako... drugih izdanja i drugih izdavača ne manjka, tako da...

"smece te kudi, govno ti sudi, pravo ti budi..."
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1341 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 08/07/2019 :  21:07:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Inače, u recenzijama sam namjero zanemario reference, inspiracije i aluzije koje postoje u svakom broju, no vrijedi napomenuti kako su Medda i Benevento za svaki broj iz prve sezone naveli "5 stvari koje niste znali..." o tom broju gdje se u kratkim crtama osvrću na neke od tih stavki. Tu i tamo daju uvid u neki behind-the-scene detalj oko razrada scena i proces izrade, što nekima može biti zanimljivo za pročitati.

Razmišljam da neke od tih stavki prenesem i na ovaj topic, no do tada, evo linka (talijanski SBE) gdje se nalaze linkovi za svih dvanaest epozoda prve sezone :

https://www.sergiobonelli.it/news/iniziative-bonelliane/38574/Tutti-i-segreti-della-prima-serie.html


Edited by - Sarghan on 08/07/2019 21:11:11
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
18338 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 08/07/2019 :  21:12:42  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Zašto to nisi ubacio u zanimljivosti recenzije?
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1341 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 08/07/2019 :  21:53:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Fak, engleske verzije baš ne rade, pa evo ugrubo primjer kako to izgleda za prvi broj. Vjerojatno ću s vremenom prevesti i detalje za ostale brojeve.


1.
1) Na 5. stranici , druga vinjeta prikazuje zid i nadgrobne ploče gdje je Lucas pokopan. Na najdonijim pločama mogu se vidjeti dva imena poznata čitateljima Bonellijevih stripova: Rebecca Lawrence (pravo ime Legs Weaver ) i Massimo Donati (jedan od glavnih likova mini-serijala "Caravan" na kojem su Michele Medda i Michele Benevento prvi put zajedno surađivali).2) Na velikoj vinjeti nakon naslova na 7. stranici , po prvi put se pojavljuju dva ponavljajuća elementa koji će biti prisutni u daljnjim brojeima. Jedna od njih je reklamni pano "Make 'em Smile", a drugi je prvo pojavljivanje skitnice opsjednutog obacima koji će se (najmanje po jedanput) pojavljivati u svakom idućem broju. Skitnica ovdje nosi znak s natpisom "Clouds are the answer" , što je ujedno i ironična referenca na "misterij/fenomen oblaka" kojim je ujedno započeo (ali i završio) Meddin prvi mini-serijal "Caravan", ali i koji je u doba njegovog izlaska izazvao živahnu diskusiju među (talijanskim) čitateljima.3) Na zadnjoj vinjeti na 13. strani, na zidu doma Robertijevih vidi se poster plavokose djevojke. U prvoj verziji scenarija/table, na posteru se također nalazilo ime te djevojke: Marilyn Monroe. Ipak, autori su kasnije donijeli radikalnu odluku da u pričama neće postojati čak ni najmanje reference koje bi povezivale Lukasov svijet sa stvarnim svijetom 20. i 21. stoljeća (iz tog sam razloga, u duhu poštivanja odluke autora u vezi citata i referenci, odlučio u recenzijama posve izostaviti bilo kakve zanimljivosti o referencama i aluzijama).4) Na 54. stranici po prvi put je imenovana valuta Lukasovog svijeta: Eps. Eps je abrivacija od znaka epsilon iz grčkog alfabeta (koji je također inspiriralo ime za valutu Euro). U prvoj verziji scenarija se valuta pisala kao "ɛ's", s izvornim grčkim znakovima. Ipak, autori su se u konačnoj verziji ipak odlučili za jasniju i puno čitljiviju "eps" verziju.5) Na 78. stranici, vidimo primjer pojednostavljivanja i "nemoguće fizike" karakteristične za stripove i većinu akcijskih filmova. U ovoj sceni, Lukas progoni kamion s dvoje negativaca. Jedan od njih prelazi iz kabine kamiona u njegov "stražnji kontejner" iz kojeg se naginje sa stražnje strane kako bi pokušao pogoditi Lukasov kombi. U stvarnosti, kamioni takvog tipa imaju fizički odvojenu kabinu od "kontejnerskog" dijela. Ipak, autori su se odlučili na taj "nerealistični" detalj kako bi scena dobila određenu dozu spektakularnosti, izvlačeći se na izjavu koju Antonio Serra uvijek voli ponavljati: "U stripovima je sve moguće".izvor: https://www.sergiobonelli.it/news/news/38535/Tutti-i-segreti-del-primo-Lukas.html
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1341 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 08/07/2019 :  21:54:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Zašto to nisi ubacio u zanimljivosti recenzije?Iz razloga navedenog u gornjem postu pod broj 3
Mada, razmišljam da link na talijansku verziju naknadno ubacim u zanimljivosti za svaku recenziju, pa koga zanima neka pročita.

Edited by - Sarghan on 08/07/2019 21:55:23
Go to Top of Page

AlenT
New MemberCroatia
158 Posts

Member since 19/11/2009

Posted - 05/09/2019 :  09:29:42  Show Profile Show Extended Profile  Send AlenT a Private Message  Reply with Quote
Koliko se radnja prvih 12 epizoda Lukasa može smatrati kao odvojena cjelina od Lukas Reborna?
Pitam jer bih čitao i prvih par epizoda su mi dobre, ali ne znam je li Lukas Reborn nužan za razumijevanje serijala i hoće li ga naš izdavač uopće uspjeti lansirati.
Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000