forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Zagor specijal proljeće 2014
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 05/05/2014 : 14:53:44  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Kupio u Italiji...vizuelni utisak fantastičan. Priču još čitam. Kažem svoje posle

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 05/05/2014 : 15:11:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Ovo je prvi Zagorov specijal koji sam kupio odmah po izlasku (prvi je bio Nulta godina Darkwooda - takvom naslovu i onoj naslovnici jednostavno nisam mogao odoljeti), a sad me već zanima valja li i koliko.
Na samo listanje crtež mi je lagano razočaranje, jer je premračan (netipično za Zagora), previše vuče na Dylana i s previše kadrova u kojem je sve u mrklom mraku dok samo svijetli (???) krug s orlom na majici.

pa koji je prvi ovaj ili nulta godina darkwooda,odluci se nemogu oba bit prva
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 05/05/2014 : 20:44:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Sorry, greška, ovo je drugi a Darkwood anno zero je bio prvi.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4313 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 06/05/2014 : 20:22:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Ponekad se vraćaju i ponekad mi dođe da si opalim dva tri šamara što dajem novce za ovakav proljev.

Bure- Čovjek na 500 priča napiše 10 dobrih. Ova naravno nije među njima. Svaki scenarij on mora napisati po nekoj svojoj jeftinoj šabloni. Dijalozi? Strava i užas.
Dajte molim vas pročitajte razgovor ona dva razbojnika na početku. Evo karikiram:
Kostner: Nismo smjeli ubiti onu ženu Froste.
Frost: Prestani Kostnere
Kostner: Zagor nam je za petama Froste
Frost: Prošli smo kroz kanjon ali kiša je padajući izbrisala naše tragove Kostnere
Kostner: Htio bih biti siguran kao i ti Froste ali ipak...
Frost: Umaraš me Kostnere

...
...
i tako dalje i tako dalje svi se međusobno nepotrebno imenuju i opet Bure objašnjava očito i ne dopušta čitatelju da stvori vlastitu sliku.

Pročitao sam nekoliko komentara u kojima se tvrdi da je ovaj strip atmosferičan. Ne znam kakve kriterije imaju drugi ali meni nisu dovoljne 3 mračne i kišovite table da bih proglasio strip atmosferičnim. Nema tu napetosti kad se već prije polovice stripa može naslutiti nastavak radnje. Atmosfera se mora pustiti a ne servirati kroz priču.
Akcijske scene su urađene na silu, tu nema kruha. Jednostavno loše.

Ovo je toliko pravocrtna i jednodimenzionalna priča da je to sramota za čovjeka koji je napisao na tone scenarija.
Da se razumijemo, ovo bi moglo proći ono tamo ranih 60' ali danas nema teorije.

Crtež solidan do vrlo dobar. Barison ima dobar osjećaj za kadriranje ali povremeno mu se omakne pokoja krakata spodoba.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 06/05/2014 : 20:57:06  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

Ponekad se vraćaju i ponekad mi dođe da si opalim dva tri šamara što dajem novce za ovakav proljev...
... ali unatoč tome spremam ga na policu da ga mogu ponekad opet pročitati.

quote:
Crtež solidan do vrlo dobar. Barison ima dobar osjećaj za kadriranje ali povremeno mu se omakne pokoja krakata spodoba.

Dobro da nije u pitanju neka morska epizoda jer bi bilo hobotnica k'o u priči.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua

Edited by - DODSFERD on 06/05/2014 20:58:50
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 06/05/2014 : 21:18:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ponekad se vraćaju i ponekad mi dođe da si opalim dva tri šamara što dajem novce za ovakav proljev.

Bure- Čovjek na 500 priča napiše 10 dobrih. Ova naravno nije među njima. Svaki scenarij on mora napisati po nekoj svojoj jeftinoj šabloni. Dijalozi? Strava i užas.
Dajte molim vas pročitajte razgovor ona dva razbojnika na početku. Evo karikiram:
Frost: Prošli smo kroz kanjon ali kiša je padajući izbrisala naše tragove Kostnere

...
...
i tako dalje i tako dalje svi se međusobno nepotrebno imenuju i opet Bure objašnjava očito i ne dopušta čitatelju da stvori vlastitu sliku.

Pročitao sam nekoliko komentara u kojima se tvrdi da je ovaj strip atmosferičan. Ne znam kakve kriterije imaju drugi ali meni nisu dovoljne 3 mračne i kišovite table da bih proglasio strip atmosferičnim. Nema tu napetosti kad se već prije polovice stripa može naslutiti nastavak radnje. Atmosfera se mora pustiti a ne servirati kroz priču.

Ovo je toliko pravocrtna i jednodimenzionalna priča da je to sramota za čovjeka koji je napisao na tone scenarija.

I nije da si u krivu ali ja sam teski zagorovac pa mi je ipak dobro sve osim crteza!!!

Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 06/05/2014 : 22:50:10  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message  Reply with Quote
quote:

...
...

Slažem se, priča je jakoo plitka. Užasno mi smeta u novijim epizodama, pogotovo kod Buratinija, što se u pričama užasno malo desi (radnje) i jako malo (ne brojem stranica) vremenski traju. Recimo imam dojam da je ova priča trajala par sati, Zagor se sukobio s nekoliko kvazi zombi snagatora ( + vepar ), izvukao nekoliko zaključaka, i otkrio jako loše skriven izvor cijele priče... Dijalozi su ravni nuli, tu su da bi ih bilo, dobro je to Cromwell objasnio. Likovi također ne služe svrsi, čisto su tu da ih bude, pogotovo Čiko, sa tim toliko dosadnim apetitom i lošim zezancijama. Sjećam se nekih Zagorovih priča, posebno Nolitinih (RIP) i Boselijevih, gdje se radnja skladno i polako razvija, dijalozi su tu da upotpune priču, imaju svrhu, broj stranica bude idealno iskorišten, priče su imale atmosferu... Ovdje to nije slučaj, ovdje samo crtež pokušava dočarati loš scenarij i to je po meni uspjelo, jer ovo nismo vidjeli u Zagoru i radovao bih se ukoliko bi Barison nastavio crtati Zagora. Mene malo ovim crnilom podsjeća na D'Arkanđela, meni je on dobar iako je omražen na siteu :D

Uglavnom dobar crtež i efektna naslovnica, ali priča je cirkus :X Ista boljka kao i u redovnoj seriji... Još više se nadam JA sagi... Bure zna napisati dobru stvar kad ima prostora, ali kao što je rečeno, jedna dobra na mnogo loših, treba mu podrška na Zagoru...
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9399 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 06/05/2014 : 23:08:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Par stvari koje meni smetaju. SADRŽI SPOILERE!

Priča je ispričana po istoj šabloni kao i Nuccijev Vukodlak, čak ima i jedan polutwist više pa opet su fanovi prema njoj puno kritičniji. Krimić s elementima nadnaravnog koji gotovo ničemu ne služi osim za atmosferu po meni bolje funkcionira na manje stranica. Vukodlaku ne ide u prilog ni to što je Bure izignorirao mitologiji koju je Boselli napravio oko vukodlaka u trećem Vampiru te je praktično napravio nastavak Nolittinog prvog vukodlaka. Ali hej, Nuccio!

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 06/05/2014 : 23:19:54  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Par stvari koje meni smetaju. SADRŽI SPOILERE!

Priča je ispričana po istoj šabloni kao i Nuccijev Vukodlak, čak ima i jedan polutwist više pa opet su fanovi prema njoj puno kritičniji. Krimić s elementima nadnaravnog koji gotovo ničemu ne služi osim za atmosferu po meni bolje funkcionira na manje stranica. Vukodlaku ne ide u prilog ni to što je Bure izignorirao mitologiji koju je Boselli napravio oko vukodlaka u trećem Vampiru te je praktično napravio nastavak Nolittinog prvog vukodlaka. Ali hej, Nuccio!

U pravu si, isti šablon, nedavno sam čitao vukodlaka, osjetio sma nešto familijarno u ovoj priči, Ipak mi je vukodlak bolji od ovoga, fluidniji, atmosferičniji. Što se tiče toga Boseli-Buratini odnosa prema vukodlaku, ja sam to sebi predstavio kao odvojene pojave, tj. da ti vukodlaci nemaju baš isto porijeklo XD
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 06/05/2014 : 23:54:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
UŽAS OD CRTEŽA...

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18873 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 07/05/2014 : 07:58:48  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by globinjo

UŽAS OD CRTEŽA...

naravno, kad smo navikli na visoke esse-geese i Mitton standarde..
treba pustit po strani da Zagor nema takvih crtaća ko Mark,Blek i Miki...pa je ovo za Zagora i solidno...nije Barison Ferri ili Donatelli.
edit: danas se konačno izdanje probudilo i na slovenskim kioscima...

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!

Edited by - teller on 07/05/2014 10:54:17
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 07/05/2014 : 11:12:49  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Pomalo se slažem sa Cromwellom, ne usuđujem se zapitati da li ipak malo više.

Burattiniju nema spasa, čovek je nekada davno bio veliki talenat ali sada se više koncentrisao da priča ima dobar preview nego na samu priču. Dijalozi katastrofa, dinamika nepostojeća jer je svaka scena providno scrsishodna i nabačena. Mislim, dovoljno je reći da sam ovaj specijalac čitao u više navrata, ništa me nije teralo da pičim dalje jer imam osećaj da je u pitanju obična krimi priča u kojoj je doktorova supruga glavni villain. Ako jeste, onda za Burattinija stvarno nema nade...ni za Zagora.

Barison je ok, što mi je razočaravajuće. Oko horror ugođaja mu se nema šta reći, ti je odličan. Ipak valja uzeti u obzir da je radio po Buretovom scenariju. Ponekad produži ruke, a prečesto Zagiju zatvori oči i u krupnim planovima. Kadrovi odlični. Kontrast između crnog i belog je prejak (crtež pati za detaljima), par puta sam imao utisak da gledam crtež Franka Millera Ali par tipičnih Barisonovih poza (razvaljivanje vrata nogom ili polukruzni udarac savijen u kolenu dok je telo nagnuto nazad su me podsetili na doba kada je crtao Lazarusa Ledda, kada je bio daleko detaljniji, precizniji, čistiji i hebeniji.

ugl. i pre nego dovršim čitanje: Barisone, sedi 6
Burattini, sedi 2 (ako je doktorova žena villain ima da te oborim)

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4313 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 07/05/2014 : 11:23:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
@Rahazlam: pazi, i ja sebe smatram teškim zagorovcem ali neću probaviti svaki drek samo zato što na njemu piše Zagor.

@jasa: Ovo za vremenski tok si dobro zaključio, imao sam totalno isti dojam čitajući. U cijeloj priči su događaji totalno loše ukomponirani u tijek radnje. Sve scene u kojima bi se zapravo trebala isplesti priča djeluju nepovezano i usputno. O Chicu da ne govorimo.

I sada kad je Deers spomenuo vukodlaka mi se upalila lampica zašto mi to sve izgleda tako šablonski. S tom razlikom da je vukodlak ipak puno bolji i atmosferom i crtežom i pričom dok su Bosellijevi vukodlaci baš onakvi kakvi trebaju biti. jezivi i tajanstveni, kao odvojena rasa sa svojim (mogućim) univerzumom.

@globinjo: a kakva ti je priča?
Mislim, bilo bi jako dobro kad bi se Bonelli podforum napokon odmaknuo od površnosti i uvijek iste neplodne spam rasprave o dobrom i lošem crtežu.

(EDIT)
@Patak: izbaci spojler (znam, cijela priča je spojler ali ipak...)

Bok, kako si.

Edited by - Cromwell on 07/05/2014 11:28:10
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 07/05/2014 : 11:27:25  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mislim, bilo bi jako dobro kad bi se Bonelli podforum napokon odmaknuo od površnosti i uvijek iste neplodne spam rasprave

to...i mir u svetu

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 07/05/2014 11:32:04
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 07/05/2014 : 11:33:37  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote

Nemoj mi reći da sam ovom jednom pretpostavkom SPOJLAO

Ubiću tog Burattinija

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 07/05/2014 : 14:35:22  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Ne znam sta vam fali u ovoj epizodi, dijalozi su normalni kao i u vecini ostalih Zagora. Cini mi se da su se Cromwell i Jasa malo zamorili od citanja Zagora.

Evo ima jedan dijalog Zagora i Cika koji mi je bio bas dobar i podsetio me na odnos Zagora i Cika iz vremena GianLuigija Bonellija (kada je Zagor bio mnogo ostriji prema Ciku)

Na groblju
Zagor: Bolje bi bilo da odes po onaj asov (lopatu) tamo, Ciko!
Ciko: S-sta ce ti?
Zagor: Da te njime udarim po glavi, ako ga ne doneses odmah!

Prica je pravi horror/mistery sa dosta akcije. Ova epizoda nikada ni nije bila planirana da bude dubokoumna nego zabavna i brza, sto i jeste!

A sto se tice Vukodlaka, meni je i bolje sto se Burattini odvojio od Bosselijeve ideje o vukodlacima iz epizode Vampir. Bosseli je hteo da napravi da su vukodlaci kao neka sekta koja sluzi vampririma ili tako nesto. Meni licno vise odgovara klasicniji krvolocni Vukodlak koji ide i rusi sve redom.

Edited by - going going on 07/05/2014 14:35:58
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 07/05/2014 : 14:55:00  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Bio sam u pravu glede villaina...ne čitajte moje gornje postove. Dođe mi da ćapim Burattinija i zakačim ga na jednu od onih mesarskih kuka, ali ne ko u ovom specijalcu nego kao jednog od one braće blizanaca u DD "Titanic"

Glede Čika, baš sam antidepresiva radi čitao "Morsku stravu" u OP izdanju. Ima ona scena na početku u kojoj Zagi i Čikac idu uz obalu mora, za vreme pljuska. To je meni sjajan i interesantan dijalog! Uopšte, Bosellijev Čiko ima ličnost i određenu dozu sarkazma i nešto malo muda uz već epski kukavičluk. Ko lista "Morsku stravu" neka malo obrati pažnju na njega. To je Čiko kojeg bih želeo da čitam. Ovaj od Burattinija koji podseća na početnog Bonellija mi je već zastareo i tupav. I stvarno ne mogu naći niti jedan dijalog da ga postavim ovde i kažem da je baš baš dobar

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 07/05/2014 : 16:24:49  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Nisu ni meni najjasnije ove kritike.
Evo recimo dio koji je izdvojio Cromwell sa Kostnerom i Frostom, tako je jebeno odradjen da nisam ni obracao paznju na to sta njih dvojica govore. Ovo mi izgleda kao trazenje dlake u jajetu.
A sto se tice Chica, pa napokon je Chico...Chico! Moze se moderno pristupiti stripu a da se ne dira karakterizacija likova.
Ne moze on iz klovna izrasti u nesto za sta nije stvoren.
Ovdje imamo jedan novi, mracniji vizuelni pristup Zagoru.

Mozemo biti zahvalni sto jedan kalibar tipa Barison crta Zagora i tako je jebeno odradio strip da sam epizodu vec dva puta procitao za kratko vrijeme. Po prvi put poslije mnogo godina da mi se desilo tako nesto.
Na stranu dobre epizode poput vukodlaka i drugog giganta, ali mi je van pameti porediti Vernija i Nuccija sa Barisonom. Pogotovo Vernija.

Samo ne razumijem bas najbolje ni kritike zbog Bureta, problem je kada previse objasnjava i gusi strip dijalozima, pa je problem kada napise brz akcioni strip. Izgleda da je uvijek problem ako on potpise epizodu, bez obzira sta i kako.
Ne smatram ga ni ja najboljim scenaristom ikada, ali mi u posljednje vrijeme postaje smijesno kada citam kritike na njegov racun, jer kritika je uvijek tu, bez obzira sta i kako da uradi.

Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 07/05/2014 : 16:26:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Ja mislim da je stvar u vremenu bure nema vremena dovoljno se posvetiti svakoj epizodi onolko kolko bi trebo,gledaj ovako i oni su ljudi stisce ih vrijeme zurba nervoza ovdje se ljudi zale da imaju stresan poso moze bit da je i pisanje stripova stresan poso ja vam kazem daj bureu vremena kolko oce da napise jednu epizodu i vidjeli bi pa to bi bilo savrsenstvo jer bure je ipak umjetnik!!!Sto se crteza tice meni osobno je los al crtez je ionako stvar osobnog ukusa cinjenica je da su svi crtaci u boneliju umjetnici i da znaju crtat ima izuzetaka al neda mi se o tome(hvala bogu jako rijetko)!!
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 07/05/2014 : 16:33:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
[quote]Originally posted by Cromwell

@Rahazlam: pazi, i ja sebe smatram teškim zagorovcem ali neću probaviti svaki drek samo zato što na njemu piše Zagor.

Pa gledaj ja necu rec da je drek(da je los je al nije drek) ima zagora za koje bi reko da su drek al ovaj to nije definitivno a i ti isto uzmes najgluplji razgovor u stripu za primjer koji je trajao najvise tri stranice a i nije bio tako glup kako si ti ovdje napisao tako da si pretjero s blacenjem stripa mopiso si strip kao zivi uzas
Go to Top of Page

Džedson
Average Member

534 Posts

Member since 29/04/2008

Posted - 07/05/2014 : 18:07:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Džedson a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Burattiniju nema spasa, čovek je nekada davno bio veliki talenat ali sada se više koncentrisao da priča ima dobar preview nego na samu priču. Dijalozi katastrofa, dinamika nepostojeća jer je svaka scena providno scrsishodna i nabačena.

bure nikad nije bio talent. katastrofalni i infantilni dijalozi kojima je u stanju minirati bilo koju svoju priču su uz njega otkad se pojavio. on je više primjer nekoga tko je dobio bezbroj prilika, pa se metodom pokušaja i promašaja uzdigao do pristojne razine oko broja 500. nakon toga ide njegovo najkonstantnije i najzanimljivije razdoblje, barem meni.

no blesava manituova škrinja i ovaj tanušni, tanušni scenarij za specijalac su podsjetnik da treba uvijek skakati od sreće kad mu uspije priča. u ovom se specijalcu bure poslužio starom toninellijevom metodom da tučnjavom nabije potreban broj stranica, samo što je pouzdani zanatlija toninelli to uglavnom znao zamaskirati prirodnim i zabavnim dijalozima.
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 07/05/2014 : 18:43:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Imam dojam da su svi od ovog specijalca ocekivali puno kao i ja!!Mozda zbog naslovnice ili jer je prvi bureov nakon dugo vremena neznam!!
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4313 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 07/05/2014 : 19:18:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Nisu ni meni najjasnije ove kritike.
Evo recimo dio koji je izdvojio Cromwell sa Kostnerom i Frostom, tako je jebeno odradjen da nisam ni obracao paznju na to sta njih dvojica govore. Ovo mi izgleda kao trazenje dlake u jajetu.

U ovih nekoliko godina forumašenja sam shvatio upravo to što si sad napisao. Ako se tebi svidi crtež gotovo nikad priču nećeš sagledati objektivno. To ne vrijedi samo za Zagora nego i za ostale stripove koje komentiraš. Protiv toga apsolutno nisam protiv (to je tvoje pravo) ali ne možeš mi reći da su glupavi dijalozi traženje dlake u jajetu. Je li tebi zvuči prirodno da nakon svake druge rečenice imenuješ svojeg sugovornika? To se radi jedino u crtanim filmovima iz razloga koje nadam se ne trebam objašnjavat ( ta nisam Burattini).
Kažete to je detalj- da, ali to je detalj koji se ponavlja iz epizode u epizodu. A Captain Obvious za radnim stolom ne shvaća i/ili ne želi promijeniti ono što mu hrpa fanova spočitava.
Uostalom ako ne vidiš i osjećaš da su dijalozi klišejasti i govore očite stvari onda ne znam što da ti kažem.

quote:
A sto se tice Chica, pa napokon je Chico...Chico! Moze se moderno pristupiti stripu a da se ne dira karakterizacija likova.
Ne moze on iz klovna izrasti u nesto za sta nije stvoren.
Ovdje imamo jedan novi, mracniji vizuelni pristup Zagoru.

Evo Patak je dao lijepi primjer.
Takav Chico nek bude Chico u Chico svojim specijalcima. Koji su propali jel, pitajmo se zašto
Trebalo bi zbrojiti koliko puta su se u ovom specijalcu (vrlo maštovito) odigrale slične scene na koje je Chico odreagirao s ''Mamaa!''.
Ako je Boselli (a i Burattini ponegdje) postavio nove standarde koji su vrlo dobro prihvaćeni onda čemu skretanje prema fundamentalnome. To je čisto nazadovanje a retro možda može povremeno bljesnuti u grafičkom izričaju dok u storytellingu nema šanse.

quote:
Samo ne razumijem bas najbolje ni kritike zbog Bureta, problem je kada previse objasnjava i gusi strip dijalozima, pa je problem kada napise brz akcioni strip. Izgleda da je uvijek problem ako on potpise epizodu, bez obzira sta i kako.

Ne znam što bi ovo trebalo značiti. Problem su neka njegova djela a ne on sam. Ok ovo drugo je možda nekim ljudima na forumu koji su mu slali svoje radove pa ih je izignorirao
Meni su u top 5 Zagorovih priča ikad dvije Burattinijeve. On bi mogao napisati dobru priču (evo imamo Čovjek koji je pobijedio smrt) ali ne želi. Cilja na kvantitetu a ne kvalitetu na što ukazuju i neke njegove aktivnosti u zadnje vrijeme. I to je problem.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 07/05/2014 : 19:56:12  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Ja se slazem sa Kingom.

Epizoda je pravo osvezenje i iznenadjenje i za ediciju specijal i za citav serijal. Odlican crtez i triler/horror kombinacija koju nismo videli odavno.

Nema Buretovog dosadnog objasnjavanja, nema dugackih i napornih dijaloga.
Cromwell kaze da je u zadnje vreme Bure zamenio kvantitet sa kvalitetom, ja bih rekao bas obrnuto. Od 500. broja se Burattini maksimalno trudi da napise odlicne price i uspeo je: Kameni div, Okrutni Hawak, Omca za Gambit, Vukodlak, U potrazi za Zagorom, Dvorac na nebu, Covek koji je pobedio smrt, onda iz nadolazece JA sage svi hvale Mumiju sa Anda...
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 07/05/2014 : 20:19:33  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Cromwell, ipak ostaje cinjenica da ti je to ultimativni dokaz da je ovo los strip, to oslovljavanje imenima.
Dok su tebi pred ocima sjevala imena razbojnika na te tri stranice, ja sam vidjeo scene pune mracne atmosfere, od pojave Zagora na stijeni, pa do prepada. Da li sam ja vidjeo taj tekst? Jesam, ali u ovom slucaju je to bila sporedna stvar, pa mu nisam pridavao preveliku paznju. Pitanje i za tebe, da li si ti vidjeo te scene i povezao sa tekstom u jednu cjelinu, ili si ipak prebrzo samo procitao tekst i prelistao dalje?

Sto se tice ovoga: " Ako se tebi svidi crtež gotovo nikad priču nećeš sagledati objektivno. To ne vrijedi samo za Zagora nego i za ostale stripove koje komentiraš. "
Samo ne znam koliko se uopste moze govoriti o nekoj objektivnosti, jer smatram da tako nesto ne postoji.
Tebi je "objektivno" ovaj strip los jer su razbojnici jedan drugog imenima oslovljavali, meni je "objetktivno" dobar iz navedenih razloga u prethodnim postovima.
Strip je ipak spoj price i crteza, jedno bez drugog ne mogu da funkcionisu. U nekim slucajevima prednost ima prica, u drugim crtez, sve zavisi od djela.

quote:

Takav Chico nek bude Chico u Chico svojim specijalcima. Koji su propali jel, pitajmo se zašto
Trebalo bi zbrojiti koliko puta su se u ovom specijalcu (vrlo maštovito) odigrale slične scene na koje je Chico odreagirao s ''Mamaa!''.
Ako je Boselli (a i Burattini ponegdje) postavio nove standarde koji su vrlo dobro prihvaćeni onda čemu skretanje prema fundamentalnome. To je čisto nazadovanje a retro možda može povremeno bljesnuti u grafičkom izričaju dok u storytellingu nema šanse.

Serijal Chico nije propao zbog lose karakterizacije, vec zbog izuzetno losih, nemastovitih i operisanih od humora epizoda. Vidim da se tu slazemo. Nije problem u liku, vec u autorima koji su pisali one splacine.

I opet, sada bi mogao da se javi Opti i da kaze kako su te epizode bile super smijesne, to ne znaci da je on u pravu, niti nas dvojica.
I opet objektivnost gubi smisao.

Kazes da treba drzati Bosellijev pravac glede Chica, jer je on kao autor bio uspjesan.
Jeste bio uspjesan, ali sigurno ne zbog pristupa Chicovom liku. Uopste, kod njega Chico skoro da nije postojao, bio je privjesak, tek neki lik koji je popunjavao stranice, nepotreban u cijeloj sagi.
Cinjenica jeste da Boselli nije znao sta da radi sa Chicom, u njegovim pricama je jednostavno smetao. Koliko se sjecam jednom je cak nesto slicno i izjavio.
To ne znaci da i drugi autori treba da se drze tog pravca, samo zato jer je Boselli svojevremeno podigao prodaju.
Niti to znaci da Chico sa humoristickim scenama znaci korak unazad, ili da je to nesto lose.
Sve moze da dobro funkcionise, svaki lik, svaka prica, sve je do autora na koji nacin ce to da nam predstave.
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000