forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Evolucija je jedina istina.
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 60

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/07/2015 : 10:31:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
pa dobro, jesi li ti razumio išta od ovog trećiput ponavljanja?
ako jesi, onda donekle shvaćaš da se tema može ponavljati in infinitum. milijun puta. i opet je nećemo iscrpiti. ona može postati evenutalno dosadna (taj se čas bliži, elvudinjo), mogu diskutantni otpadati jer su stigli do granice (razumijevanja) = nagor i dawkinsekipica, uključivši elvuda, ali uopće je nezamislivo da bi se došlo do kraja, da bi se p o t p u n o z n a l o. iskustvo opovrgava znanje, ajde malo meditiraj o tome.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/07/2015 : 10:33:47  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
normalno da se može ponavljat do besvijesti.
samo u biti dokazuje koliko je školstvo u q i ništa više.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/07/2015 : 10:38:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
školstvo je također luk i voda. ali ne iz razloga kojih ti misliš (ako uopće išta misliš;)
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/07/2015 : 11:08:27  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
da je školstvo bolje nekog đavla bi i naučili.
bar o osnovnim stvarima koje vas okružuju.

Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 16/07/2015 : 11:21:06  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message
Nema smisla prebacivati krivnju na školstvo i onda čekati da
netko riješi probleme školstva.
Može se djelovati odmah na način da se iniciraju i učestvuje u
raspravama koje potiču kritičko razmišljanje.
Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 16/07/2015 : 11:29:10  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message
quote:
Originally posted by dupli

Da, samo što ovo nije rasprava već podjebavanje, tako da mi uopće nije jasno zašto se trudiš...

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 16/07/2015 : 12:28:34  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

ali ajde da ti odgovorim, onako kako jedan nemač pojma (nagor) odgovara (i zagovara) teoriju evolucije... i ti s tim nemaš problema. pa da vidim kako ćeš se izvući ovdje. evo, isti princip odgovora, pa da vidimo gdje ti (ili ova puknuta ekipa) praviš razliku.

dakle, ti razumiješ što znači "in infinitum". tu se slažemo.
i sada ti kažeš, ali to bi podrazumijevalo... da se stalno otkriva nešto novo... nove elementarne čestice... novi zakoni... a to proturječi sadašnjem iskustvu.

ali!

argument a la nagor "evolucija me ponijela": što je sadašnje iskustvo prema milijunima godina. jel znaš ti što su milijuni godina? možemo li si zamisliti milijune godina? e pa vidiš, u tim milijunima godina krije se mogućnost novih, fantastičnih, pronalazaka, o kojima sada ne možemo ni sanjati. tko zna što će se otkriti, možda blu blu, a možda i ble ble.

...
ajmo sada korak unatrag.
ajde neka ti zauzmeš poziciju sjekire, a ja malo filozofiram. pa da vidimo gdje ćeš i kako lupiti.

ajmo probati malo raspravljati o pojmovima sigurnost, iskustvo, dokaz...

evo, probat ću ja nešto nabaciti, a ti lupi, lupaj... ali onda probaj ti nešto nabaciti.

kažem: dokazuje se nešto tamo gdje nisi siguran.
"dokaz" nikada ne daje apsolutnu sigurnost - on se približava, da kažem tako. a da bi nekoga uvjerio, treba biti takav da ovaj to može iskusiti. iskustvo, u pravom smislu, je baš to: opovrgavanje prethodnog mijenja ("teorije"). ne vidim gdje bi se mogao zaustaviti taj "proces". on zaista ide in infinitum. iskustvo je "otvorenost". npr. kada svjedočiš nečemu što opovrgava neku poznatu i priznatu teoriju (isključimo sada specijalne slučajeve da haluciniraš i sl.), dakle, tada radiš na dokazima za to novo iskustvo. u znanstvenom svijetu, pokušat ćeš uobličiti novu teoriju itd.

da se "iskustvo" nikada ne može ukinuti u "znanju" ili "sebeznanju", to također spada u jedno iskustvo. može se raditi grandiozni sistem a la Hegel, ali ni to nije i ne može biti Konačna Riječ. jer dođe Heidegger i uputi na "temporalnu analizu tubitka". i tako... beskonačno.

ako se sad vratimo Husserlu i Idejama... on kaže da ima jedna apsolutna sigurnost. ne sa strane "svijeta", tu ništa nije sigurno u tom smislu. jedino sa strane Ja (svakog Ja) je apsolutna sigurnost - jesam.
ja jesam - apsolutna sigurnost.

ako sad o tome razmišljam, što on kaže, onda: apsolutna sigurnost nije znanje. ne da se dokazati (niti ne treba). ali da sam ja sigurniji u to da jesam, da postojim, nego da ti postojiš, dupli, da se majmun može razviti u čovjeka, da će sutra izaći sunce - ha, pa to stoji.

ovo je jedina neposrednost koju ikada i pod bilo kakvim uvjetima mogu imati.
sve ostalo je posredno - znanje je posredno.

ali!
iz toga za mene ne slijedi jurica-skeptik. to što ja ništa ne mogu apsolutno sigurno znati, ne znači da ne mogu zauzimati stavove, čak odlučne stavove. iskustvo kaže da je bolje uzimati odlučne stavove nego kilaviti (tu upadaju ovi tvoji "slabići" iz pričice).

dakle, da probamo na jednostavni, forumski, način reći: ja tebi, dupli, ne mogu dokazati da postojim, ali bez obzira na to, za mene je ovo sigurnija istina nego bilo što što ti imožeš izvesti na način dokaza.

to je prva teza.

druga je da ona nije dovoljna za (su)život među drugima, među istim takvim Ja-ima. jer, budući oni ne mogu imati ovu apsolutnu sigurnost za mene (nego opet svaki u sebe), ako želim s njima živjeti moram tražiti neke druge puteve - posredne. puteve znanja. dokaza. tu 'žrtvujem' apsolutnu sigurnost, ali dobivam komunikaciju, intersubjektivnost. s njima se mogu ili ne razumjeti. ali, ako nisam Zvijer ili Bog kako kaže filozof, onda tražim načine.

i ovaj topic, makar neće niti može dati "stvarne učinke a la justicesmall", jedan je prilog razumijevanju. traženju.

je li fizika naj-način razumijevanja?

pa, meni ne.
ali ajde sada ti.

Recimo da bih se složio s tobom da živimo prije pedesetak godina. Danas ne baš.
Nije problem u bla, bla i blu, blu. Mogu se složiti da njih
može biti in infinum. Problem je u načinu na koji se svi ti nivoi
bla, bla i blu, blua mogu ponašati. Ono što smo skužili u zadnjih
pedesetak godina je da za novu teoriju ne trebamo prvo
eksperimentalnu
indiciju pa da se to onda ne slaže s nečim i onda moramo popravljati
teoriju. Simetrija se ispostavila kao ultimativni princip za
postavljanje svih naših teorija. Da smo to znali prije, neke stvari
bi puno prije otkrili. Npr. što bi bile te simetrije. Evo, tvrdnja da
je svaka točka u svemiru jednako dobra kao točka promatranja za
direktnu matematičku posljedicu ima translacijsku invarijantnost iz
čega se u dva reda računa izvede zakon očuvanja impulsa.
Kužiš?
Više ne kažemo:
"Ovo je zakon očuvanja impulsa. To je prirodni zakon. Možda ga je
stvorio Bog ali možda i nije. Kako god, neupitan je."
Ne, danas kažemo:
"Iz bilo koje točke u svemiru možete promatrati svijet i donositi
zaključke. Iz toga direktno slijedi zakon očuvanja impulsa."
Hajmo reći, više nije zakon već posljedica logičnog zahtjeva da bi
opis svijeta uopće bio moguć: možeš gledati od kud hoćeš i uvijek ćeš
vidjeti isto.
Znaš od kud slijedi Zakon očuvanja energije? Iz trivijalnog zahtjeva
da je svejedno kada ću početi gledati svijet. Mogu ga početi gledati
danas, mogu sutra, mogu kad god prohtijem.
A pazi ovo ludilo. Iz uvjeta da ja mogu raditi eksperimente na
recimo električno nabijenim objektima bez da moram brinuti da li je
netko u susjednom gradu ili na drugom kraju svemira također odlučio
praviti eksperimente s nabijenim objektima slijedi da mora postojati
elektromagnetsko polje i to točno onakvo kakvo vidimo i koristimo.
Nikakvo drugačije.
Nemoguće je imati jednostavnije principe za opis svijeta od ovih
tipa: iz svake točke možeš promatrati, kad želiš, bez obzira da li
netko drugi promatra itd...
Kad se oni zapišu matematički dobiješ ono što mi zovemo u modernoj
fizici: prave teorije. E sad, matematički konzistentno je uopće
moguće sve ove jednostavne principe zapisati samo za nekoliko
različitih tipova objekata. I gle. Samo takve tipove i vidimo.
Nikakve druge. Niti ćemo ih moći vidjeti ako želimo da su oni početni
principi ispunjeni.
Ali, kužiš, alternativa je da kažeš: svaka stvar, tocka, trenutak,
atom... je specijalan i ima tocno određenu svrhu. To za posljedicu
ima totalnu nemogućnost formuliranja opisa prirode u matematičkom
smislu. A ono što nas baš iskustvo ući je da je jedino u što smo
uvijek mogli biti sigurni i što apsolutno nikad ni u najmanjem in
infinum ni u najvećem in infinum nije omanulo, jedino i samo
matematika.
A matematika je čista esencija logike.
Kažeš li da matematika nije sigurna automatski se dovodiš u situaciju
da niti jedan argument ne možeš koristiti za dokazivanje bilo čega.
Možeš jedino reći: Ništa ne znam i nikad i neću znati. Ali tu tvrdnju
ne možeš dokazati. Čim kreneš izvoditi, pojavi se logika, a onda
priznaješ matematiku i evo ti kompletna fizika za vratom.

Zato se uvijek i napada biologija. Od svih prirodnih znanosti ona je
najmanje matematizirana i velikim dijelom deskriptivna. No, to se
počelo mijenjati unazad nekoliko godina.
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 16/07/2015 : 12:35:15  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message
quote:
Originally posted by andjusticeforall

quote:
Originally posted by dupli

Da, samo što ovo nije rasprava već podjebavanje, tako da mi uopće nije jasno zašto se trudiš...

Zato što mi moje školovanje moji roditelji nikad sami ne bi mogli
priuštiti. Zahvaljujući postojanju države i porezima i roditelji
svih podjebatora su financijski potpomogli moje školovanje. Njima
sam dužan. Ako su im djeca, recimo to, "izgubljena" možda im barem
unuke mogu spasiti.
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 16/07/2015 : 12:39:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
dupli si ti fizicar ili matematicar?

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 16/07/2015 : 12:43:01  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message
quote:

pa dobro, jesi li ti razumio išta od ovog trećiput ponavljanja?
ako jesi, onda donekle shvaćaš da se tema može ponavljati in infinitum. milijun puta. i opet je nećemo iscrpiti. ona može postati evenutalno dosadna (taj se čas bliži, elvudinjo), mogu diskutantni otpadati jer su stigli do granice (razumijevanja) = nagor i dawkinsekipica, uključivši elvuda, ali uopće je nezamislivo da bi se došlo do kraja, da bi se p o t p u n o z n a l o. iskustvo opovrgava znanje, ajde malo meditiraj o tome.

Ah, stinky, opet ti o nerazumijevanju. Spominješ imena ljudi koji razumiju stvar, a ti svoje nerazumijevanje skrivaš u petparačkoj filozofiji. Još si i duplog spustio na svoj nivo. Jadnik, fizičar, se mora probijati kroz tvoje namjerno zamršene tekstove, jer je tebe strah reći nešto kroz britke i jasne rečenice.

Ali dobro, dupli to shvaća kao jedno lagano razgibavanje uma i želi te izvesti na jednu zajedničku platformu na kojoj možete graditi činjenice, ali šteta što je tebe toga strah i onda se sakriješ u krajnom relativizmu:

"ja tebi, dupli, ne mogu dokazati da postojim, ali bez obzira na to, za mene je ovo sigurnija istina nego bilo što što ti imožeš izvesti na način dokaza."

Pusti duplom da vodi riječ. Ti slušaj i shvatit ćeš istinu o vranama i još čemu.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/07/2015 : 13:11:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
da, matematika.
to je okej. slažem se.

ali da ti, počevši još jučer, ili danas, ili kad god hoćeš, nećeš izračunati kako ću se ja ponašati - u to sam uvjeren dok mi ne pokažeš drukčije.

uzmi koji god hoćeš zadatak: evo, izračunaj mi koji je film bolji: Terminator ili Predator?
ako postigneš matematsku sigurnost, onda ću, tim iskustvom, početi mijenjati neke stavove.

dakle,
matematika jest sigurna, ali ti ne pomaže da dokažeš "teoriju evolucije". ako ti pomaže, evo ti dokaži. izračunaj. pa napravi. to da je "svijet" isključivo fizikalna stvar, to je nesporazum. ako nije, ako ti sada tu govoriš da se može doći do "posljednjih stvari", zadnjih struktura, evo ti još jedan zadatak: dođi do tih struktura. kada ih razumiješ, to drugim riječima znači da možeš time raspolagati, štoviše da možeš napraviti. napravi jedan svijet i ja ću biti više uvjeren u to što ti pričaš.
ti kažeš da ne znaš, ne razumiješ što je to svijest, kako nastaje i istovremeno kažeš da potpuno možeš opisati svijet tako što ćeš 'gledati' električno nabijene objekte. da je apsolut nekakva fizikalna tvar (ma što bila) - dok je upravo suprotno. svijest je apsolut, a ovo sve relativno, tj. u odnosu-na-svijest. iz tog kruga nećeš niti možeš ikada izaći, dupli = nemaš nikakvo gledište izvan svijesti (eventualno neka "mistična iskustva").

ukratko,
fizika može nešto opisati. može i nešto napraviti i pravi.
ali ne može objasniti čovjeka. niti svijet itd. kada to pokušava raditi, prelazi u filozofiju, psihologiju, sociologiju itd.
Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 16/07/2015 : 13:38:18  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message
Ukratko, ovo samo potvrđuje da se radi o podjebavanju, između ostalog ponavljati tridesetak puta argument o prazninama u raznim varijacijama (za ono što ne možemo objasniti, uhvatit ćemo se Boga, kao kakve (bespotrebne) štake).

A duplom svaka čast na altruističkim pobudama.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/07/2015 : 13:46:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
ne, ti si podjebant.
tip koji ama baš ništa ne razumije, ali stavlja komentare, nagorovske.

Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 16/07/2015 : 13:51:52  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message
Ma naravno, odi si pročitaj unazad ovih 50-ak stranica i bit će ti jasno tko vrti argument o prazninama.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/07/2015 : 13:56:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
ne pada mi na pamet da čitam 50 stranica spama. ako imaš što reći, kaži, budi muško. jel možeš izračunati što ću u narednih 10 minuta uraditi? ne trebaju ti ni ulazni podaci, kad kažeš da me poznaješ, sve znaš, podjebant sam, pun praznina. ajde školovani, daj doprinesi nečemu, daj stvarni učinak, umjesto klošarskog dobacivanja.
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 16/07/2015 : 14:04:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
onanirat ces na svoje postove? jel mi ide matematika?

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/07/2015 : 14:04:25  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
jel znaš da ribe ubijene dinamiton ne isplivaju sve na površinu?

Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 16/07/2015 : 14:10:56  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message
Rado bih ostao divanit s vama, no idem na kupanjac, a ti Stinky za to vrijeme možeš spinat ovu tezu: "Papa Franjo nije ono što je Štinky želio".

Cheers :)

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/07/2015 : 14:19:30  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
dobar je papa .tamani kokino lišče.
ne šmrče kox ka ove umišljene seljačine i neznalice.

Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 16/07/2015 : 14:57:42  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message
quote:

da, matematika.
to je okej. slažem se.

ali da ti, počevši još jučer, ili danas, ili kad god hoćeš, nećeš izračunati kako ću se ja ponašati - u to sam uvjeren dok mi ne pokažeš drukčije.

uzmi koji god hoćeš zadatak: evo, izračunaj mi koji je film bolji: Terminator ili Predator?
ako postigneš matematsku sigurnost, onda ću, tim iskustvom, početi mijenjati neke stavove.

dakle,
matematika jest sigurna, ali ti ne pomaže da dokažeš "teoriju evolucije". ako ti pomaže, evo ti dokaži. izračunaj. pa napravi. to da je "svijet" isključivo fizikalna stvar, to je nesporazum. ako nije, ako ti sada tu govoriš da se može doći do "posljednjih stvari", zadnjih struktura, evo ti još jedan zadatak: dođi do tih struktura. kada ih razumiješ, to drugim riječima znači da možeš time raspolagati, štoviše da možeš napraviti. napravi jedan svijet i ja ću biti više uvjeren u to što ti pričaš.
ti kažeš da ne znaš, ne razumiješ što je to svijest, kako nastaje i istovremeno kažeš da potpuno možeš opisati svijet tako što ćeš 'gledati' električno nabijene objekte. da je apsolut nekakva fizikalna tvar (ma što bila) - dok je upravo suprotno. svijest je apsolut, a ovo sve relativno, tj. u odnosu-na-svijest. iz tog kruga nećeš niti možeš ikada izaći, dupli = nemaš nikakvo gledište izvan svijesti (eventualno neka "mistična iskustva").

ukratko,
fizika može nešto opisati. može i nešto napraviti i pravi.
ali ne može objasniti čovjeka. niti svijet itd. kada to pokušava raditi, prelazi u filozofiju, psihologiju, sociologiju itd.

Umjesto kreacionisti i evolucionisti koristit ću pojam vjernici i
nevjernici. Opširniji je od samo kreacionista i evolucionista.
Namjerno koristim termin nevjernici, a ne ateisti jer on uključuje
i sve ostale nereligiozne kao skeptike itd...

Tu smo sad po meni došli do prave stvari.
Pustite evoluciju, Zemlju staru 10000 godina, nastanak života,
postanak svemira i slične trivijalnosti.

Svijest!
Pod pojmom svijest ne podrazumijevam inteligenciju. Umjetna inteligencija
se već čini da je na dohvat ruke.
Mislim baš na očitu, trivijalnu, običnu svijest. I dijete zna
što je to.

Kao što vjernici znaju da je dovoljno diskreditirati slučajnost
da bi se nevjernička zgrada urušila, tako i nevjernici znaju da je
dovoljno diskreditirati svijest da se vjernička zgrada sruši.
No, cijena diskreditiranja svijesti je užasna.
Za razliku od slučajnosti gdje bi uvijek imali alternativu u
postojanju Boga, kada bi diskreditirali svijest kompletni duhovni
život bi se urušio.
To bi doslovno značilo da smo uspjeli poništiti same sebe. Stinky
bi sada rekao da je to jaka indicija da Bog postoji jer jedino
što ću ikada moći tvrditi sa sigurnošću je da Ja postojim.
(Stinky, pretpostavljam da si u konačnici htio pokazati ovako nešto?)
Ali ta tvrdnja ne kaže ništa o tome da li je moguće ili ne
diskreditirati svijest. Diskreditirati svijest je toliko strašan čin
da većina mojih kolega znanstvenika s kojima sam razgovarao uopće ne
želi ni pomisliti na to, a kamo li pokušati. Bez obzira da li se
radi o vjernicima ili nevjernicima. Srećom, svijest je jedan od onih
pojmova koje je užasno teško definirati, a svima koji su svijesni je
potpuno jasno na što se taj pojam odnosi. Upravo zbog te "nemogućnosti"
točne definicije mišljenja sam da bi svijest mogla ostati nedodirljiva
za bilo kakav ozbiljniji "nevjernički" napad.
Naravno, ne znači da sam u pravu.

Eto, to su neka moja razmišljanja.
Otvoren sam za diskusiju.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 16/07/2015 : 15:05:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
dupli

U drugom filmu dio stručnjaka pobija neke evolucionističke tvrdnje, po meni pokazuju dobru volju, ne bahate se. Što se više radi na proučavanju određene materije više je spoznaje i dolazi do različitog pogleda na istu stvar, kako vidimo ovo će se i dalje proučavati proces nije završen, a tko zna hoće li ikada biti, pogotovo što ni evolucionisti ni kreacionisti ne mogu riješiti onaj problem mutacije gena kod ljudi, što će nam s vremenom postati velik problem. Vidimo kako i neki evolucionisti u nešto sumnjaju i tako dalje i tako dalje. Bilo bi jako dobro kad bi se javno sučelili evolucionisti i kreacionisti, nama ne bi ništa preostalo nego kupiti kokice i promatrati to sučeljavanje.
Onaj kemičar ( Židov ) je dosta vrckav, valjda mu se ne da previše mučiti oko zabluda evolucionista, zna se i dobrano našaliti, a kozmolog je možda malo bahat, kad sam kaže usudio bi se otići korak dalje i reći kozmologija je religija. Pitao bih te dupli što misliš o tome i htio bih vidjeti što je krivo u radioaktivnom datiranju i kozmologiji kreacionista? Mada se to ne može tako jednostavno objasniti kad je to preširoka i komplicirana priča, ona duga strana bi opet imala što za nadodati, pa bi prva strana opet nešto drugoj strani našli nešto što misle da je krivo i tako u nedogled do konca svijeta.
Što se tiče citata iz Biblije oni su tu zbog moralnosti.

p.s

pa dupli stvarno mi nije jasno zašto si me u onom igrokazu prikazao kao zadrtog vjernika, ja mislim kako se zadrtost može primijeniti i na tebe, kako si ti možda zadrti tvrdoglavi znanstvenik koje se nikad ne će složiti s mišljenjem drugog kolege znanstvenika, jer kako i sam znaš ti ne znaš sve.

Edited by - Kruger on 16/07/2015 16:01:17
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 16/07/2015 : 15:10:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
dupli

Kad već pričaš o svijesti, mislim kako su oni u filmu to odlično, kao znanstvenici, objasnili, nevjernicima treba nešto kako ne bi imali moralnu odgovornost, jer znanost ne pruža odgovore o moralnosti. Nevjernicima treba nova religija koja je popustljiva ako kojim slučajem učine nešto krivo.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 16/07/2015 : 15:37:20  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
Stinky, što se mene tiče i dalje piši te tvoje kvaziintelektualne napise koji ne služe ničemu jer i ne znače ništa ali vrijeđati i ponižavati ljude nećeš.
Već sam sto puta rekao - ziher je taj tvoj prepotentni i bahati stav zapravo ispušni ventil jer si u stvarom životu puno puno manje od onoga što jesi i što bi želio biti ali to ne opravdava a) ja sam najveći a vi mi niste ni do malog prsta stav b) vrijeđanje i spuštanje svima.
Stoga ili stani ili ćeš biti udaljen sa foruma.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 16/07/2015 : 15:41:37  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
Mislim, kao da sad ja napišem nešto tipa:Intelektualna premoć Zagorove sjekire kao vrhunskog udaračkog bića ima moć nad Zagorov sviješću kao i nad njegovom sudbinom, jer sudbina znač i BITI ali ne biti u prepovijesno-kvaziumjetničkom smislu gdje je sloboda jednaka raciju, a sve ostalo nij ni bli zu IDEALU SLOBODE a kamoli slobodi sa velikm S. Ali tu sam ja došao do vrha saznanja a vi mali crvi me možete samo gledati kako letim prema visinama. Jer ja sam shvatio i bit i ideal. A vi niste.

Jako, jel' da?
Vau koja filozofija.
Kak sam pametan.

Stinky, get a life.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/07/2015 : 15:53:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
slažem se, dupli
recimo da s ovim zadnjim tvojim postom, da smo se negdje nekako našli. ono, barem načelno.

jedino što ja ne vidim kako bi se to uopće moglo izvesti "diskreditirati svijest". to se ne može učiniti, budući da sam uvijek-već-svjestan kada god nešto "činim". prestanak svijesti = apsolutna negacija = smrt. jedino Ništa za koje nekako-znamo, mada naravno nitko od nas iskustveno, pravo rečeno - ništa ne znamo o smrti. osim da zamišljamo kao jedno Ništa.
s druge strane, sve što "znamo", sve ide kroz svijest. dakle, sve je relativno, u odnosu na--- svijest. drugim riječima, nekakav apsolutni objekt, to je nezamislivo. izvan svijesti, svaki "objekt" je ništa, u tom smislu da uopće ne možemo reći da li on postoji ili ne.

zato i ja mislim da si u pravu kada kažeš "da bi svijest mogla ostati nedodirljiva
za bilo kakav ozbiljniji "nevjernički" napad". jer tu smo došli do granice preko koje ne ide.

uostalom, o tome su već brojni pisali, ozbiljno, jako, duboko, kako već hoćeš. sada čitam Husserla, njegove formulacije te stvari. mogli bismo zajedno čitati, dosta je zajebano, da ne kažem - teško. a nije filozofija koja te ne bi zanimala, nego mi se čini da je jedna takva, unekoliko se približava prirodoznanstvenom, mislim, u smislu egzaktne metode. teška logička izvođenja, neka vrst matematike riječima;)
uglavnom, ako si zainteresiran, možemo čitati i raspravljati na mejl ili kako već. ti možeš davati kritiku sa strane fizike i toga što ti je blisko i što bolje znaš od mene.
uglavnom, ništa obavezno, eto, ideja. naravno, treba imati vremena, volje i odlučnosti;)
ja ću to imati za nekih 10 dana;)
Go to Top of Page
Page: of 60 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.5 seconds. Snitz Forums 2000