Author |
Topic |
markotamara
Senior Member
Croatia
2783 Posts
Member since 26/05/2013 |
Posted - 05/06/2014 : 21:36:39
|
Meni je ova prica fenomenalna,malo mi se u jednom momentu suza pojavila u oku, Inace nije me razocaralo kako su neki najavljivali,jbga subjektivan sam po pitanju Ferria... |
GALLIENO FERRI
|
|
|
PAJDO
Senior Member
Croatia
2236 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 06/06/2014 : 11:57:48
|
quote: Originally posted by Curunir
ne. zbog kolicine buretova bla-bla teksta slicice nemaju kamo smjestiti.
hehe skroz si u pravu. Koliko su inteligentni svi buretovi likovi Zagor se dosada trebao voziti u Voyageru Inače priča ne loša nekako me podsjeća na "Čovjeka koji je pobijedio smrt". No Ferrijev crtež je razumljivo loš, godine su ipak tu. Ali meni je i ovakav Ferri 100 puta bolji od 99% crtača iz današnjeg Zagorovog staffa. |
In spite of my rage I´m still rat in a cage... |
|
|
goghy
Average Member
Croatia
645 Posts
Member since 11/12/2012 |
|
Džedson
Average Member
534 Posts
Member since 29/04/2008 |
Posted - 06/06/2014 : 19:51:59
|
vrlo dobar burattinijev dodatak zagorovoj obiteljskoj priči. nolitta nam je dao zagor priča, boselli dugin most, a evo i bureta sa ovim gigantom, i nema se čega sramiti, dapače. s obzirom na shyamalanovski obrat na kraju (dobro ste pročitali, bure se razulario) nećemo spojlati onima koji nisu još čitali. dovoljno je reći da se većina radnje odvija u sadašnjosti, a da je zagorova majka prisutna u nekoliko flešbekova (vidimo i trenutak kad se upoznala sa zagorovim ocem - jedna od boljih scena). u rukama neraspoloženog bureta ova priča bi bila žešći karambol, no srećom od toga ni traga. bure je bio nadasve interesantan i lukav i nimalo dosadan, barem meni.
ctrež je zbilja nešto dosad neviđeno i vrijedi se osvrnuti s par rečenica naime, ovaj ogroman format će bolno i razvidno pokazati svaku grešku ili nepreciznost, a kod 85godišnjeg ferrija ih ima na maltene svakoj stranici. komprimiran u normalan format, možda crtež ne bi odskakao puno od zadnjih ferrijevih na regularnoj seriji. no uza sve čudne noge, nekonstantne pojave istih likova, malo su ovakvi, malo onakvi, povremeno neprepoznatljivog zagora i pogotovo njegovog oca, praznjikav crtež, te povremene očite intervencije nekog drugog crtača ipak stari maestro zablista svakih toliko, pogodi pravi osjećaj na zagorovom licu, kakav samo on zna nacrtati. i još uvijek rastura noćne prizore. ne znam, analogija koja mi pada na pamet su neke epizode conana koje je buscema crtao, kako izgleda, lijevom nogom, no čak i takve su imale ono nešto, teško je to opisati
scenarij 7.5 crtež 6, a što ću |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 06/06/2014 : 20:56:03
|
quote: Originally posted by markotamara
Meni je ova prica fenomenalna,malo mi se u jednom momentu suza pojavila u oku, Inace nije me razocaralo kako su neki najavljivali,jbga subjektivan sam po pitanju Ferria...
Meni je gigant ustvari solidan, ali da smo mi koji smo ranije pročitali tako i napisali, sada bi stotine vas bilo razočarano do bola
Razočaravajući je nakon gig 1 i 2, ali kada gledaš priču kao priču pesma se menja
crtež je nažalost tuga božija
|
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
|
markotamara
Senior Member
Croatia
2783 Posts
Member since 26/05/2013 |
Posted - 07/06/2014 : 11:25:22
|
Je,podbacija na crtez ali opet kad vidim da crta jos i da je njegov potpis zatvorenih ociju bih ga uvik cita |
GALLIENO FERRI
|
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17014 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 07/06/2014 : 19:44:09
|
Ferri i dalje treba crtati, nema dvojbe... Ovo je daleko od top forme, ali dovoljno dobro da se legendu ne tjera u penziju... |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 07/06/2014 : 20:06:10
|
Uzet ću ovo prvom prilikom bez obzira koliko to loše bilo unutra, ako ništa drugo ova naslovnica zaslužuje da se uvrsti u kolekciju. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17014 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 08/06/2014 : 09:28:39
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Uzet ću ovo prvom prilikom bez obzira koliko to loše bilo unutra, ako ništa drugo ova naslovnica zaslužuje da se uvrsti u kolekciju.
Ferri slab u odnosu na zlatno doba, ali jos uvijek je prepoznatljiv, i dalje je poseban gust citati njegovog Zagora... Povremeno tu ima vinjeta koje podsjecaju na Ferrija od prije 30 godina... Nista ne brini, i dalje je to za respekt. |
|
|
vice
stripovi.com suradnik
7312 Posts
Member since 29/06/2005 |
Posted - 08/06/2014 : 16:06:20
|
Ovo me podsjeća na Legendu o Wandering Fitzyju, origin priča koja je mogla bit malo produbljenija a ne ovako generična i ziheraška. Bolje je Burattinni izveja Olafov origin, nego ovo. Šteta.
Moreno je veliki ljubitelj i znalac povijesti, to je jasno, no taj modus operandi mu je pomalo monoton.
Pametan je on filozofski i književni teoretičar, i to je jasno, no fali mu ona iskra koju npr. Boselli ima, a koja dodaje onu hiperrealističnu avanturističku notu, i obogaćuje Zagorov svijet fantazijom, kako tematike, tako i same psihologije likova.
Po intervjuima i konferencijama, vidljivo je da je i Moreno zabavan i karizmatičan kao ličnost, i po onoj kratkoj priči Stria vidljivo je da i on može bit zajebant ka scenarist.
Pitam se onda koliku ulogu u toj njegovoj pripovjedačkoj monotoniji i preuveličanom i otegnutom argumentiranju i najočitijih logičkih stvari ima i sama ograničenost Bonellijeve kuće u kategoriziranju Zagora kao stripa koji ne smije bit previše kompliciran?
Hoćemo li ikad ponovno svjedočiti hrabroj priči van okvira stereotipa poput Divova Dobra i Zla, i je li za to doista potrebna osoba poput Sclavija koja je čak i psihički platila cijenu genijalnosti (klinička depresija)? |
And like that... he's gone. |
Edited by - vice on 08/06/2014 18:04:30 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26826 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 08/06/2014 : 17:13:49
|
quote: Originally posted by vice
Pitam se onda koliku ulogu u toj njegovoj pripovjedačkoj monotoniji i preuveličanom i otegnutom argumentiranju i najočitijih logičkih stvari ima i sama ograničenost Bonellijeve kuće u kategoriziranju Zagora kao stripa koji ne smije bit previše kompliciran?
Sve si rekao. Bure je pametan i načitan čovjek ali treba spustiti nivo scenarija na najniži zajednički nazivnik. večinom Zagora čitaju djeca i ne baš pametni "odrasli". |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 08/06/2014 : 17:37:15
|
Ambicioznije, slojevitije i kompleksnije priče kod Bonellija generalno su izuzetak, štoviše eksces, a ne pravilo. Pravilo je: ne talasaj, radi mediokritetske pričice za nezahtjevne čitatelje koji žele samo ubiti pola sata-sat vremena, i drži se onog što provjereno komercijalno prolazi a ne pokušavaj ništa što bi moglo na bilo koji način ugroziti serijal. Paradoksalno je da se zapravo svi scenaristi "od imena" (Sclavi, Castelli, Boselli, Medda, Serra i Vigna...), pa i Burattini u dobroj mjeri, najprije dokažu nečim svježim, originalnim i barem donekle slojevitim, da bi smjesta bili prisiljeni zatomljavati inovativnost i svježinu i prilagođavati se srednjostrujaštvu. A kad bi se na razini čitave kuće odlučili za malo više hrabrosti pa i eksperimentiranja, lako moguće da bi sve bilo bolje, možda i znatno bolje, ne samo u kvalitativnom nego i u komercijalnom smislu.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 08/06/2014 : 18:08:25
|
Bravo vice, bravo Johnny. Odlični komentari.
To je to. Scenaristi su loši? Nije to problem. Loši su jer su primorani reciklirati obrazac. Problem je što malo tko ima hrabrosti za napisat nešto jače. |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 08/06/2014 : 19:54:33
|
quote: Originally posted by solar
Nema vam druge nego se prebacit na "Le Storie".
Ma najbolje odmah prijeći na ''Story'' jer su tamo priče iz stvarnih života. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4313 Posts
Member since 10/09/2011 |
|
Hajo
Senior Member
1873 Posts
Member since 26/12/2008 |
Posted - 10/06/2014 : 01:07:05
|
Jučer kupio i na brzinu prolistao. Definitivno najlošiji Ferrijev crtež... ikad. Šteta tih 59 kuna. Ma bilo bi šteta i da je koštao 11 kuna! |
''Prijatelji postoje da bi cinili uzaludne stvari'' -Groucho |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 10/06/2014 : 10:34:45
|
Priča me ugodno iznenadila. Pitka i dinamična, 95% novog Zagora daleko je lošije. Tako da se malo s time pretjeralo. Crtež je nažalost dno dna. Kako si Ferri može dopustiti ovako nešto, nije mi jasno. Umjesto da je otišao u mirovinu kao legenda, otići će kao katastrofa za koju svi jedva čekaju da prođe... Tužno. |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
Hajo
Senior Member
1873 Posts
Posted - 10/06/2014 : 11:37:24
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Trebao si prolistati prije kupovine, sada je kasno žaliti.
Kao kolekcionar, ne žalim ja ništa. Kupio bih ga i da sam ja nacrtao! Ali kao čovjek zdravih očiju... E, to je druga priča... |
|
|
Hajo
Senior Member
1873 Posts
Posted - 10/06/2014 : 11:40:03
|
quote: Originally posted by Curunir
Priča me ugodno iznenadila. Pitka i dinamična, 95% novog Zagora daleko je lošije. Tako da se malo s time pretjeralo. Crtež je nažalost dno dna. Kako si Ferri može dopustiti ovako nešto, nije mi jasno. Umjesto da je otišao u mirovinu kao legenda, otići će kao katastrofa za koju svi jedva čekaju da prođe... Tužno.
Što se crteža tiče, presvete riječi! Što se priče tiče, nisam još pročitao, ali pošto je Curunir u pitanju... Mislim da nema mjesta sumnji da je baš tako! |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 10/06/2014 : 12:17:52
|
eh, nemoj sad očekivati brda i doline ali mislim da je nepotrebno označena kao potpuno loša i dosadna. baš nije. |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
Topic |
|