Author |
Topic |
dupli
Senior Member
Croatia
1065 Posts
Member since 26/11/2009 |
|
Josip2000
Average Member
712 Posts
Member since 20/08/2014 |
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 03/11/2014 : 13:58:36
|
quote: Originally posted by Josip2000
lol šta je ovo
Fenomenalno kadriranje.
Najbolje kadriranje od ponuđenih. Bravo dupli. |
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 03/11/2014 : 14:01:33
|
Bravo, dupli! Još, samo kada bi malo ovaj prvi kadar bio u većem formatu, malo izduženiji, kroz dva reda (jer ipak je to jako dinamična scena pada u borbi, kroz otvor u bezdan nepoznate prostorije), nauštrb druge sličice (jer je uzimanje kolca ipak manje uzbudljivo, bez obzira na upečatljiv rakurs), to bi bilo to! Vrlo zanimljivo i dinamički okretno rješenje. |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 03/11/2014 : 14:42:36
|
Bez obzira na izvrsne kadrove ovakvog karikaturalnog Zagora nikada ne bih čitao. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22332 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 03/11/2014 : 14:52:42
|
quote: Originally posted by dupli
quote: Originally posted by mogorovic Ovaj prvi kadar Venturijeve stranice, kao da ga je dupli nacrtao!?
U stvari, ne bih ga tako postavio. Ono su bile sugestije na Željkovu postavku kadra. Ja bih kadar vjerojatno postavio ovako:
Sad kad je 8. tabla postavljena u dvije verzije, malo me zainteresiralo pa sam probao vidjeti kako bih ja to raskadrirao u bonelli formatu. Željko, da li bi ti smetalo ako tu postavku 8. table postam ovdje? Zanimalo bi me što će ljudi reći.
Ovo je kadriranje koje Ferri cesto koristi na naslovnicama, ali rijetko u stripovima.
Sto se tice druge kompletne table; izgleda mi previse haoticno i premalo razradjeno. Kao da izmedju prve i druge, kao i trece i cetvrte vinjete nedostaje po jedan kais. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6153 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 03/11/2014 : 14:56:27
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Bez obzira na izvrsne kadrove ovakvog karikaturalnog Zagora nikada ne bih čitao.
Poanta je u kadriranju, većina profesionalnih crtača uradi ovakve skicirane table prije crtanja. Pomaže i kod postavki table, a i kod ostavljanja dovoljno prostora za ostale elemente, npr. kvadrate za didaskalije, tekstualne oblačiće i slično. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1065 Posts
Posted - 03/11/2014 : 15:17:38
|
Bez obzira na izvrsne kadrove ovakvog karikaturalnog Zagora nikada ne bih čitao.
Pa normalno da ne bi! Zagor je ipak komercijalno isplativ strip, a za to treba imati dobru ambalažu.
Ovo je prva faza crtanja. Sad tek ide osnovna olovka na hameru. Onda detaljna olovka. Zatim tuš i na kraju davež - brisanje olovke.
Mada, ovako nešto ti je već dovoljno da ti urednik ponudi izradu probnih tabli.
|
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 03/11/2014 : 15:22:16
|
Ovaj topic je odličan zbog kvalitetne izmjene mišljenja, zaista se da i naučiti nešto! Samo tako nastavite. Željku naravo želim uspjeh i puno vježbe u budućnosti jer će samo tako biti bolji. :) |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 03/11/2014 : 15:26:14
|
kadrovi i jesu u pitanju crtež ovdje nije važan |
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1065 Posts
Posted - 03/11/2014 : 15:57:45
|
quote: Originally posted by King Warrior Ovo je kadriranje koje Ferri cesto koristi na naslovnicama, ali rijetko u stripovima.
I ne samo Ferri. Mislim da je i naslovnica onog Dilan Doga s "terminatorom" na istu foru. Takvo kadriranje je zahvalno jer oba lika "ulaze" u kadar i to anfas pa im je izraz lica vidljiv. Čini mi se da se ne koristi često u stripovima jer ga je malo nezgodno povezati sa sljedećim kadrom. Ovdje bi to lako išlo jer je sljedeći kadar u narednom kaišu i vampir skače na Zagora. Zato sam vampira stavio da dolazi s plafona jer se onda sljedeći kadar može efektno izvesti jer vampir skače na Zagora iz gornjeg desnog kuta.
quote: Originally posted by King Warrior Sto se tice druge kompletne table; izgleda mi previse haoticno i premalo razradjeno. Kao da izmedju prve i druge, kao i trece i cetvrte vinjete nedostaje po jedan kais.
Misliš, nedostaje kadar, a ne kaiš? Između prve i druge bi trebao ići još jedan kadar ali onda bi ovaj prvi kadar trebao ići na prethodnu tablu, a tamo vidimo (venturijeva tabla postana ovdje) samo upad u rupu. Ja sam se nadovezao na tu tablu. Da sam radio i prethodnu, sedmu tablu, prvi kadar ove table bio bi zadnji kadar sedme table. Između trećeg i četvrtog kadra ne treba dodatni kadar. Kad sam postavljao tablu vodio sam se s prethodna dva primjera tj. podrazumijevao sam da je broj kadrova točno zadan i da je točno određeno što na kojem treba biti. Da imam apsolutnu slobodu, sigurno ne bih ovako raskadrirao i ne bih robovao bonellijevom formatu u kojem moraju biti na tabli tri kaiša. Npr. vjerojatno u scenariju piše kako u predzadnjem kadru vampir umire, a onda u zadnjem Zagor stoji iznad mrtvog vampira i nešto govori. No, smrt vampira i to da Zagor govori se sve može skombinirat u jednom, zadnjem kadru na foru mog predzadnjeg kadra s tim da se vampir nacrta kako je več većim dijelom kostur i prašina. S tom intervencijom se dobija još jedan slobodan kadar na tabli i borba se može produžiti. Baš me zanima koliko su scenaristi u bonelliju zadrti i inzistiraju na kadrovima kako su ih oni zamislili.
|
|
|
sergej773
Senior Member
Cuba
1922 Posts
Member since 03/06/2012 |
Posted - 03/11/2014 : 16:42:00
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by Zoroasterixx
quote: Originally posted by mogorovic Ovaj prvi kadar Venturijeve stranice, kao da ga je dupli nacrtao!?
U stvari, ne bih ga tako postavio. Ono su bile sugestije na Željkovu postavku kadra. Ja bih kadar vjerojatno postavio ovako:
Sad kad je 8. tabla postavljena u dvije verzije, malo me zainteresiralo pa sam probao vidjeti kako bih ja to raskadrirao u bonelli formatu. Željko, da li bi ti smetalo ako tu postavku 8. table postam ovdje? Zanimalo bi me što će ljudi reći.
Pitam se bi li ovaj crtež prošao kod Burattinija?
Za Burattinija ne znam, ali kod mene prolazi bez problema. Ovakvog Zagora bih rado čitao.
Takođe |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19772 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 03/11/2014 : 16:46:40
|
quote: Originally posted by King Warrior
Ovo je kadriranje koje Ferri cesto koristi na naslovnicama, ali rijetko u stripovima.
Sto se tice druge kompletne table; izgleda mi previse haoticno i premalo razradjeno. Kao da izmedju prve i druge, kao i trece i cetvrte vinjete nedostaje po jedan kais.
Slažem se, ali to je očito problem scenarija pošto dva kadra fale i kod Željka, a bome i kod Monike. Osim toga, duplijev kadar je vrhunski. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 03/11/2014 : 20:00:03
|
Morao bi drastično popraviti finalnu verziju crteža da ga prime u SBE. |
Edited by - DODSFERD on 03/11/2014 20:01:15 |
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7140 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7140 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
dupli
Senior Member
Croatia
1065 Posts
Posted - 04/11/2014 : 01:17:40
|
DODSFERD, vidim ja di to vodi. "Nacrtaj ti nama, brate, Zagora kako spada pa onda filozofiraj." "Zajebi ove tvoje skice i điđa-miđe. Daj nešto Ferrijevski s dvajst kila šrafure ako moreš. Jel pošteno?" Pošteno. Nisam pazio na perspektive ali kao da netko pazi u Zagorovom stafu
Nemam se namjeru prijavljivat u SBE. Nisam dobar tušer, a vjerojatno bi se i brzo uspio posvađati sa scenaristom. Zna D.J. o čemu priča |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17039 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 04/11/2014 : 01:56:41
|
Popravljaš se imenjače, ovaj Zagor u predjelu ruku me podsjeća na Cassarovog ali je glava bolje odrađena. Znači da barem jedan Cassaro leti van a ti upadaš u ekipu. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8590 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 04/11/2014 : 12:48:01
|
Dupli, ja se neću pridružiti hvalospjevima, a ti mi nećeš zamjeriti jel tako...
Prvi kadar mi je loš. Kompozicija je nikakva, akteri su presitini i prazan prostor ispod njih mi je pregolem. Slažem se s mogorovicem o veličini prva dva kadra i s primjedbama o tome da kao da fali kadar između prva dva. Mislim da je bolje da zagor leži na zemlji u drugom kadru, radnja mi se tako bolje prati.
Druga dva kadra su zakon, ali mi je zadnji opet sumnjiv. Kako je to zadnji kadar u stripu nisam siguran da bi zagor trebao biti prikazan s leđa. To mi funkcionira ako lik odlazi sa scene u takvom kadru, ali zagor je još tu... iznad leša, moćan i jak, pobjednik. Željko je tu po meni bio na najboljem tragu samo je zagor morao biti bliže, popunjavati kadar. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
Posted - 04/11/2014 : 12:56:55
|
Vidite, sve ovo o cemu se ovde debatuje je samo dokaz koliko ljudi, toliko cudi :) Uvek ce biti oni kojima ce se svidjati nesto sto se drugima ne svidja i obratno. Trebalo bi ovako, a ovi kazu onako. Nikad udovoljiti Pronadjite bilo koju tablu iz Zagorovog stripa u prodaji i isto ovako cete naci gomilu gresaka i gomilu mogucih predloga da je kadar mogao biti ovakav, ili onakav. Sve je relativno.
Na primer, "Divovi Dobra i Zla" bi mogao skroz drugacije da izgleda sa potpuno drugacijim kadriranjem, mozda bi bio bolji, a mozda bi bio losiji. Sve je relativno. Ali mislim da su to sve sitnice i da treba uzivati u Zagorovim stripovima. Zagor za mene JESTE RELIGIJA ali niposto mi nije nauka kojoj moramo prilaziti lenjirom i sestarom |
|
Edited by - Zeljko Ferri on 04/11/2014 12:58:26 |
|
|
ike666
Average Member
709 Posts
Member since 01/11/2012 |
Posted - 04/11/2014 : 14:45:44
|
quote: Originally posted by Zeljko Ferri Zagor za mene JESTE RELIGIJA ali niposto mi nije nauka kojoj moramo prilaziti lenjirom i sestarom
Eh da Burat zna hrvatski ili srpski odmah bi te zaposlio nakon ovakvih riječi |
Rendal Mutant, Tkac, Jednooki Džek, Vatreno oko... |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8611 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 04/11/2014 : 18:00:55
|
quote: Originally posted by Tonto
Dupli, ja se neću pridružiti hvalospjevima, a ti mi nećeš zamjeriti jel tako...
Prvi kadar mi je loš. Kompozicija je nikakva, akteri su presitini i prazan prostor ispod njih mi je pregolem.
Prazan prozor ispod ovde ima svrhu - pokazuje visinu, odnosno nagoveštava pad koji će se desiti (a koji ovde zbog brzine pripovedanja ne vidimo). Da je kompozicija takva da su likovi u centru, odnosno da je kadar odsečen neposredno ispod likova, ne bi smo znali da je reč o padu sa neke visine. |
|
|
Topic |
|