forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Zeljko = Ferri
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 41

dupli
Senior Member

Croatia
1065 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 03/11/2014 : 13:41:15  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zeljko Ferri
Naravno da mi ne bi smetalo Stavi slobodno

Thanks.
Go to Top of Page

Josip2000
Average Member

712 Posts

Member since 20/08/2014

Posted - 03/11/2014 : 13:55:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Josip2000's Homepage  Send Josip2000 a Private Message  Reply with Quote
lol šta je ovo
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 03/11/2014 : 13:58:36  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Josip2000

lol šta je ovo

Fenomenalno kadriranje.

Najbolje kadriranje od ponuđenih. Bravo dupli.
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 03/11/2014 : 14:01:33  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
Bravo, dupli! Još, samo kada bi malo ovaj prvi kadar bio u većem formatu, malo izduženiji, kroz dva reda (jer ipak je to jako dinamična scena pada u borbi, kroz otvor u bezdan nepoznate prostorije), nauštrb druge sličice (jer je uzimanje kolca ipak manje uzbudljivo, bez obzira na upečatljiv rakurs), to bi bilo to! Vrlo zanimljivo i dinamički okretno rješenje.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 03/11/2014 : 14:42:36  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Bez obzira na izvrsne kadrove ovakvog karikaturalnog Zagora nikada ne bih čitao.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22332 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 03/11/2014 : 14:52:42  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dupli

quote:
Originally posted by mogorovic
Ovaj prvi kadar Venturijeve stranice, kao da ga je dupli nacrtao!?

U stvari, ne bih ga tako postavio. Ono su bile sugestije na Željkovu postavku kadra. Ja bih kadar vjerojatno postavio ovako:

Sad kad je 8. tabla postavljena u dvije verzije, malo me zainteresiralo pa sam probao vidjeti kako bih ja to raskadrirao u bonelli formatu.
Željko, da li bi ti smetalo ako tu postavku 8. table postam ovdje?
Zanimalo bi me što će ljudi reći.

Ovo je kadriranje koje Ferri cesto koristi na naslovnicama, ali rijetko u stripovima.

Sto se tice druge kompletne table; izgleda mi previse haoticno i premalo razradjeno. Kao da izmedju prve i druge, kao i trece i cetvrte vinjete nedostaje po jedan kais.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6153 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 03/11/2014 : 14:56:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

Bez obzira na izvrsne kadrove ovakvog karikaturalnog Zagora nikada ne bih čitao.

Poanta je u kadriranju, većina profesionalnih crtača uradi ovakve skicirane table prije crtanja. Pomaže i kod postavki table, a i kod ostavljanja dovoljno prostora za ostale elemente, npr. kvadrate za didaskalije, tekstualne oblačiće i slično.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1065 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 03/11/2014 : 15:17:38  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa normalno da ne bi! Zagor je ipak komercijalno isplativ strip, a za to treba imati dobru ambalažu.

Ovo je prva faza crtanja. Sad tek ide osnovna olovka na hameru. Onda detaljna olovka. Zatim tuš i na kraju davež - brisanje olovke.

Mada, ovako nešto ti je već dovoljno da ti urednik ponudi izradu probnih tabli.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 03/11/2014 : 15:22:16  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Ovaj topic je odličan zbog kvalitetne izmjene mišljenja, zaista se da i naučiti nešto! Samo tako nastavite.
Željku naravo želim uspjeh i puno vježbe u budućnosti jer će samo tako biti bolji. :)
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29623 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 03/11/2014 : 15:26:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

kadrovi i jesu u pitanju
crtež ovdje nije važan
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1065 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 03/11/2014 : 15:57:45  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior
Ovo je kadriranje koje Ferri cesto koristi na naslovnicama, ali rijetko u stripovima.

I ne samo Ferri. Mislim da je i naslovnica onog Dilan Doga s "terminatorom" na istu foru. Takvo kadriranje je zahvalno jer oba lika "ulaze" u kadar i to anfas pa im je izraz lica vidljiv.
Čini mi se da se ne koristi često u stripovima jer ga je malo nezgodno povezati sa sljedećim kadrom. Ovdje bi to lako išlo jer je sljedeći kadar u narednom kaišu i vampir skače na Zagora. Zato sam vampira stavio da dolazi s plafona jer se onda sljedeći kadar može efektno izvesti jer vampir skače na Zagora iz gornjeg desnog kuta.

quote:
Sto se tice druge kompletne table; izgleda mi previse haoticno i premalo razradjeno. Kao da izmedju prve i druge, kao i trece i cetvrte vinjete nedostaje po jedan kais.

Misliš, nedostaje kadar, a ne kaiš? Između prve i druge bi trebao ići još jedan kadar ali onda bi ovaj prvi kadar trebao ići na prethodnu tablu, a tamo vidimo (venturijeva tabla postana ovdje) samo upad u rupu. Ja sam se nadovezao na tu tablu. Da sam radio i prethodnu, sedmu tablu, prvi kadar ove table bio bi zadnji kadar sedme table.
Između trećeg i četvrtog kadra ne treba dodatni kadar.
Kad sam postavljao tablu vodio sam se s prethodna dva primjera tj. podrazumijevao sam da je broj kadrova točno zadan i da je točno određeno što na kojem treba biti. Da imam apsolutnu slobodu, sigurno ne bih ovako raskadrirao i ne bih robovao bonellijevom formatu u kojem moraju biti na tabli tri kaiša. Npr. vjerojatno u scenariju piše kako u predzadnjem kadru vampir umire, a onda u zadnjem Zagor stoji iznad mrtvog vampira i nešto govori. No, smrt vampira i to da Zagor govori se sve može skombinirat u jednom, zadnjem kadru na foru mog predzadnjeg kadra s tim da se vampir nacrta kako je več većim dijelom kostur i prašina. S tom intervencijom se dobija još jedan slobodan kadar na tabli i borba se može produžiti. Baš me zanima koliko su scenaristi u bonelliju zadrti i inzistiraju na kadrovima kako su ih oni zamislili.
Go to Top of Page

sergej773
Senior Member

Cuba
1922 Posts

Member since 03/06/2012

Posted - 03/11/2014 : 16:42:00  Show Profile Show Extended Profile  Send sergej773 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

quote:

U stvari, ne bih ga tako postavio. Ono su bile sugestije na Željkovu postavku kadra. Ja bih kadar vjerojatno postavio ovako:

Sad kad je 8. tabla postavljena u dvije verzije, malo me zainteresiralo pa sam probao vidjeti kako bih ja to raskadrirao u bonelli formatu.

Pitam se bi li ovaj crtež prošao kod Burattinija?

Za Burattinija ne znam, ali kod mene prolazi bez problema. Ovakvog Zagora bih rado čitao.

Takođe
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19772 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 03/11/2014 : 16:46:40  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Slažem se, ali to je očito problem scenarija pošto dva kadra fale i kod Željka, a bome i kod Monike. Osim toga, duplijev kadar je vrhunski.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 03/11/2014 : 19:33:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Hocemo duplog kao Zagorovog crtaca!
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 03/11/2014 : 20:00:03  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Morao bi drastično popraviti finalnu verziju crteža da ga prime u SBE.

Edited by - DODSFERD on 03/11/2014 20:01:15
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7140 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 03/11/2014 : 20:40:31  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
Dupli je majstor kadriranja, pripovjedanja! Samo tesko da bi njegov crtacki stil pasao Zagoru, a vjerovatno ne bi ni on pristao raditi strip sa losijim scenaristickim rijesenjima od onih kakva on ima u glavi.

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 03/11/2014 : 21:15:31  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message  Reply with Quote
dupli, a da ti pošalješ table? :)

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7140 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 03/11/2014 : 21:18:59  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alen

dupli, a da ti pošalješ table? :)

Haha! Pa da mora Burattinijev scenarij mjenjat.

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1065 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 04/11/2014 : 01:17:40  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
DODSFERD, vidim ja di to vodi.
"Nacrtaj ti nama, brate, Zagora kako spada pa onda filozofiraj."
"Zajebi ove tvoje skice i điđa-miđe. Daj nešto Ferrijevski s dvajst kila šrafure ako moreš. Jel pošteno?"
Pošteno.
Nisam pazio na perspektive ali kao da netko pazi u Zagorovom stafu

Nemam se namjeru prijavljivat u SBE. Nisam dobar tušer, a vjerojatno bi se i brzo uspio posvađati sa scenaristom. Zna D.J. o čemu priča
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17039 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 04/11/2014 : 01:34:55  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Bravo!
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 04/11/2014 : 01:56:41  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Popravljaš se imenjače, ovaj Zagor u predjelu ruku me podsjeća na Cassarovog ali je glava bolje odrađena.
Znači da barem jedan Cassaro leti van a ti upadaš u ekipu.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8590 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 04/11/2014 : 12:48:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Dupli, ja se neću pridružiti hvalospjevima, a ti mi nećeš zamjeriti jel tako...

Prvi kadar mi je loš. Kompozicija je nikakva, akteri su presitini i prazan prostor ispod njih mi je pregolem. Slažem se s mogorovicem o veličini prva dva kadra i s primjedbama o tome da kao da fali kadar između prva dva. Mislim da je bolje da zagor leži na zemlji u drugom kadru, radnja mi se tako bolje prati.

Druga dva kadra su zakon, ali mi je zadnji opet sumnjiv. Kako je to zadnji kadar u stripu nisam siguran da bi zagor trebao biti prikazan s leđa. To mi funkcionira ako lik odlazi sa scene u takvom kadru, ali zagor je još tu... iznad leša, moćan i jak, pobjednik. Željko je tu po meni bio na najboljem tragu samo je zagor morao biti bliže, popunjavati kadar.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 04/11/2014 : 12:56:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
Vidite, sve ovo o cemu se ovde debatuje je samo dokaz koliko ljudi, toliko cudi :)
Uvek ce biti oni kojima ce se svidjati nesto sto se drugima ne svidja i obratno. Trebalo bi ovako, a ovi kazu onako. Nikad udovoljiti
Pronadjite bilo koju tablu iz Zagorovog stripa u prodaji i isto ovako cete naci gomilu gresaka i gomilu mogucih predloga da je kadar mogao biti ovakav, ili onakav.
Sve je relativno.

Na primer, "Divovi Dobra i Zla" bi mogao skroz drugacije da izgleda sa potpuno drugacijim kadriranjem, mozda bi bio bolji, a mozda bi bio losiji. Sve je relativno.
Ali mislim da su to sve sitnice i da treba uzivati u Zagorovim stripovima. Zagor za mene JESTE RELIGIJA ali niposto mi nije nauka kojoj moramo prilaziti lenjirom i sestarom

Edited by - Zeljko Ferri on 04/11/2014 12:58:26
Go to Top of Page

ike666
Average Member

709 Posts

Member since 01/11/2012

Posted - 04/11/2014 : 14:45:44  Show Profile Show Extended Profile  Send ike666 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zeljko Ferri
Zagor za mene JESTE RELIGIJA ali niposto mi nije nauka kojoj moramo prilaziti lenjirom i sestarom

Eh da Burat zna hrvatski ili srpski odmah bi te zaposlio nakon ovakvih riječi

Rendal Mutant, Tkac, Jednooki Džek, Vatreno oko...
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8611 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/11/2014 : 18:00:55  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Dupli, ja se neću pridružiti hvalospjevima, a ti mi nećeš zamjeriti jel tako...

Prvi kadar mi je loš. Kompozicija je nikakva, akteri su presitini i prazan prostor ispod njih mi je pregolem.

Prazan prozor ispod ovde ima svrhu - pokazuje visinu, odnosno nagoveštava pad koji će se desiti (a koji ovde zbog brzine pripovedanja ne vidimo). Da je kompozicija takva da su likovi u centru, odnosno da je kadar odsečen neposredno ispod likova, ne bi smo znali da je reč o padu sa neke visine.
Go to Top of Page
Page: of 41 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000