forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Razotkrivanje mita: Demoni ludila
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 33

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 23/09/2014 : 20:38:56  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Fibra ima veliku izbornu paletu, tu su zastupljene sve teritorije stripa ove planete.
Neka od "najboljih" djela je upravo Fibra izbacila.
Zato, ne moze se tako generalizovati to sto ta izdavacka kuca objavljuje.
U uzem kontekstu se misli na autorske stripove, ali cinjenica jeste da je Fibra pustila grane na sve vrste stripova, sto je pozitivno.
Tu ima da se pronadje skoro za svaciji ukus ponesto.
O cijenama ne bih raspravljao, znam da je to bolna tacka.

To je moje misljenje. E sada, mozemo i ukuse ubaciti u igru i reci da je Mali Rendzer bolji od Kraljevstvo tvoje, Gamba bolji od Rossa, Mignacco od Ennisa.
Ukoliko je pojedinim fanovima ineteresantnije citati stripove ovih prvih od drugih, onda je tesko tu dati neki razuman argument i reci covjeku da nije u pravu. Dobro je ono u cemu covjek uziva, pa sta god da je...
;)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 20:40:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

Koji je to strip konkretno pametniji od Zagora? Dajte momci, izađite na dvoboj!

Ja ne vidim na ovom forumu strip koji bi bio pametniji, bar ne vidim neke silne intelektualno napaljujuće rasprave. Smiješno je kad se ide s tezom da je neki strip pametniji, takvi se sami pokopaju.

Jedino ako vama nije skuplji jednako što i pametniji?

Ken Parker npr. unutar Bonellja. Iako nije tema. Možemo otvoriti novu pa raspraviti o najpametnijim stripovima.

Jesi spreman otvoriti temu u kojoj bi rastumačio zašto je strip Ken Parker pametniji od stripa Zagor?

Mogu dati samo svoje viđenje. Ne znači da će se drugi složiti s njim.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 23/09/2014 : 20:41:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Da spriječim očitu prvoloptašku reakciju...

Ja ne tvrdim da je Zagor ili neki Bonelli uopćeno najpametniji, al sporim da je bilo koji drugi strip pametniji...

Pametniji u kojem smislu? Priče, ideje, dijaloga?

I ako kažeš da nijedan drugi strip nije pametniji, opet nekako ispada da je Zagor po tom piranju vrhunac...

Ne znam, ti si u raspravu uveo pojam pametniji. Što je pjesnik htio reći?

Rekao sam jasno, ne vrednujem stripove po toj odrednici pametniji... Zagor mi nije pametniji od recimo Ken Parkera, ali ne vidim po čemu je Parker pametniji od Zagora?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 20:44:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ja ne tvrdim da je Zagor ili neki Bonelli uopćeno najpametniji, al sporim da je bilo koji drugi strip pametniji...

I ako kažeš da nijedan drugi strip nije pametniji, opet nekako ispada da je Zagor po tom piranju vrhunac...

Rekao sam jasno, ne vrednujem stripove po toj odrednici pametniji... Zagor mi nije pametniji od recimo Ken Parkera, ali ne vidim po čemu je Parker pametniji od Zagora?

Pametniji, mislio sam u smislu da više potiče na razmišljanje, da je bolje napisan, da je realističniji, bliži stvarnom ljudskom vremenu i ljudskoj psihologiji.

Da ne bude zabune, ne namjeravam omalovažavati Zagora. Samo mislim da je Parker realističniji i "pametniji". Ne samo on, ali njega sam uzeo za primjer jer je ipak Bonelli pa mu je nekako najbliži od takvih stripova.

Edited by - Zoroasterixx on 23/09/2014 20:47:23
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 20:46:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
fibra bi meni blje kotirala (premda je i tada pitanje koliko) da nije bilo te neke pompezne priče koja je išla pride, kao bonus

ovako, znaš kako se kaže king: čovjek osjeti namjeru, pa se oneraspoloži.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 20:48:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pametniji, mislio sam u smislu da više potiče na razmišljanje, da je bolje napisan, da je realističniji, bliži stvarnom ljudskom vremenu i ljudskoj psihologiji.

ma nije ovo istina Zoroasterixx
jesi li ikada na topicu Ken Parker, ili budimo skroz otvoreni, Čuvari, Maus, stavi što god hoćeš a smatraš vrhom, dakle jesi li ikada igdje vidio raspravu živahnu, poticajnu, pametnu ako hoćeš i bližu ljudskoj biti od ove ovdje?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 20:50:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:

Isto i ja radim! To je ono što zovem, možda pogrešno "razmišljanjem". Ali ti s jedne strane tražiš bit Zagora, i tvrdiš da je daleko iznad drugih stripova, a s druge ne voliš epizodu u kojoj je ta ideja najbolje izražena, Demone.

Jedini razlog što je Zagor pao na dno je taj da bi se digao još jači. Ne možeš pokazati da je netko junak ako nisi prikazao i njegove slabosti, i kako su te slabosti prevladane. Demoni prikazaju Zagora u njegovom najslabijem izdanju, ali i najjačem. Zato su najbolji.

ovo drugo mi se više ne da. u krivu si, zagor nema slabosti u tom smislu i na toj razini u kojoj ti razmišljaš. to je pričin, razdvoj znanja i bitka i tako dalje...

da parafraziram Nietzschea: Zagor nema dno; nije čak ni plitak.

Pa ti doživljavaš Zagora ne kao čovjeka, nego kao mitsku figuru, savršenstvo bez mane...a ja ne volim superheroje i njima slične. Jer savršenstvo bez mane ne postoji. Vjerujem u savršenstvo unatoč manama. Zagor je veći i jači USPRKOS tome što ima nedostatke, što je ponosan i ponekad grub, pa i ohol, i što se slomio pod razumljivim okolnostima. On je div dobra, usudio bih se reći, zbog svojih slabosti. Bez njih je samo dosadna i prazna figura.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 20:53:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

jesi li ikada na topicu Ken Parker, ili budimo skroz otvoreni, Čuvari, Maus, stavi što god hoćeš a smatraš vrhom, dakle jesi li ikada igdje vidio raspravu živahnu, poticajnu, pametnu ako hoćeš i bližu ljudskoj biti od ove ovdje?

Pa sjećam se rasprave o Aster Blistoku koju si upravo ti pokrenuo prije više godina, isto su bila pokrenuta zanimljiva pitanja. A kvalitetna rasprava je uostalom i do fanova, ne samo do stripa. Zagor ima mnogo fanova, a Parker nema.

A razlog što je ova rasprava poticajna je što pričamo o najboljoj Zagorovoj epizodi koja nadilazi sve ostale. Možeš li tako pričati o Thundermanu, Hordama zla, Alkemičaru?

Edited by - Zoroasterixx on 23/09/2014 20:55:06
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 20:56:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Zagor ... se slomio pod razumljivim okolnostima.

ovo je Zagor

ostalo je pogrešno mišljeno, nejasno mišljeno, zbrkano mišljeno, zlobno mišljeno

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 20:58:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Zagor ... se slomio pod razumljivim okolnostima.

ovo je Zagor

ostalo je pogrešno mišljeno, nejasno mišljeno, zbrkano mišljeno, zlobno mišljeno

Ali Zagor je i čovjek koji si je pucao u glavu pred Hellingenovim grobom. Osim ako ne izbacimo cijelu priču iz Zagorova "canona".
Ovako izgleda kao da se pretvaraš da se ništa u Demonima nije dogodilo.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 20:58:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

A razlog što je ova rasprava poticajna je što pričamo o najboljoj Zagorovoj epizodi koja nadilazi sve ostale. Možeš li tako pričati o Thundermanu, Hordama zla, Alkemičaru?

pa... da

na "sjekiri" smo to i dokazali.

ps - Demoni nisu najbolja epizoda Zagora.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 21:00:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali Zagor je i čovjek koji si je pucao u glavu pred Hellingenovim grobom.

cijeli topic je razaranje te teze
Zagor si ne puca u glavu. to čini samo Sclavijev "Zagor".
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:00:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

pa... da

na "sjekiri" smo to i dokazali.

ps - Demoni nisu najbolja epizoda Zagora.

Ta rasprava nije ni upola tako dobra kao ova ovdje. Ovdje smo došli do same srži. Do točke gdje postaje jasno tko doživljava Zagora kao čovjeka, a tko kao superjunaka bez mane.
Ne vjerujem u superjunake. Zagor je čovjek.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:02:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ali Zagor je i čovjek koji si je pucao u glavu pred Hellingenovim grobom.

cijeli topic je razaranje te teze
Zagor si ne puca u glavu. to čini samo Sclavijev "Zagor".

Onda se cijela ova priča također nikada nije dogodila. Raspravljamo o epizodi koja ne postoji.
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 23/09/2014 : 21:02:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

nije li ovo gore samo wallpaper?

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 23/09/2014 : 21:03:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Da ne bude zabune, ne namjeravam omalovažavati Zagora. Samo mislim da je Parker realističniji i "pametniji". Ne samo on, ali njega sam uzeo za primjer jer je ipak Bonelli pa mu je nekako najbliži od takvih stripova.

1. "Više potiče na razmišljanje" - Nemamo iz čega to zaključiti. Sudeći po aktivnosti na stripaškim forumima, najvitalnije teme su one o Zagoru. Spomenut ću famoznu sjekiru, ta tema je sveobuhvatna ko što je i Zagor svežanrovski strip. Nekako je logičnije zaključiti da Zagor bar u jednakoj mjeri (vidi što sam popustljiv! Sram me) potiče na razmišljanje. (Zapravo u većoj, ali bit ću blag)

2. "Bolje napisan" -opet jako apstraktno. To ciljaš na kvalitetu scenarija? Ovdašnja mišljenja će Zagorove vrhunce vrednovati jako visoko. Pogledaj ove kontroverzne Demone, ljudi koji nisu zagorovci tvrde najbolji Bonelli. Ali nevažno, kako bolja pisanost čini pametniji strip?

3. "Realističniji, bliži stvarnom ljudskom vremenu i psihologiji"- kako je točno realističniji=pametniji? Jel dokumentaristički zapis , knjiga "Gola Istina" pametnija od knjige "Biblija" ?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 21:04:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ni ja ne vjerujem u superjunake. štoviše, superjunaci fuj.

Zagor je čovjek.
jedino je pitanje što je tebi čovjek, a što meni. ovo gore za kormilom, to je čovjek.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 23/09/2014 : 21:07:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Pa sjećam se rasprave o Aster Blistoku koju si upravo ti pokrenuo prije više godina, isto su bila pokrenuta zanimljiva pitanja. A kvalitetna rasprava je uostalom i do fanova, ne samo do stripa. Zagor ima mnogo fanova, a Parker nema.

Može se živo i jako široko raspravljati o bilo kojoj epizodi. Viđeno mnogo puta.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 23/09/2014 : 21:08:55  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

ovako, znaš kako se kaže king: čovjek osjeti namjeru, pa se oneraspoloži.

Ima tu jos jedna stvar, vecinu "velikih" stripova koje je Fibra objavila ja sam procitao u stranim izdanjima, u vrijeme kada ti stripovi nisu bili ni planirani da ce izaci kod nas.
Tako da ne vezem te stripove za Fibru, iako shvatam da to vecina radi, jer su po prvi put imali priliku da ih procitaju u tom izdanju.
Od same Fibre nemam vise od nekih pet knjiga, ali sto se tice stripova na drugim jezicima, koje je i Fibra objavila ili ce uskoro objaviti, tih imam pun klinac.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:09:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

ni ja ne vjerujem u superjunake. štoviše, superjunaci fuj.

Zagor je čovjek.
jedino je pitanje što je tebi čovjek, a što meni. ovo gore za kormilom, to je čovjek.

Slažem se, ali i Chico je čovjek. Zar nije? Zagor je idealni čovjek, Chico je sljedbenik ideala.
Usporedbe s Demonima ću izostaviti jer ih, i sam kažeš, ne priznaješ kao dio Zagorova opusa.
A ja ti kažem da ova slika s kormilom ima puno veću težinu kada se zna što je sve prošao da bi postao to što jest.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:12:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

[quote]Originally posted by Zoroasterixx

[quote]Originally posted by stinky

Može se živo i jako široko raspravljati o bilo kojoj epizodi. Viđeno mnogo puta.

Može se živo i jako raspravljati o svemu ako nađeš prave ljude za to.
Ja npr. ne mogu nešto puno reći o priči "Thunderman" osim da je jako loša.

Edited by - Zoroasterixx on 23/09/2014 21:12:45
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 21:12:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Raspravljamo o epizodi koja ne postoji.

u izvjesnom smislu si u pravu: Demoni su manje stvarni nego recimo prvi Supermike.

ono što te zbunjuje uveliko: nije presudno što netko misli o Zagoru, neki "autor", čak nije presudno ni što sam "tvorac" Nolitta misli ako hoćemo do kraja. bitno je što je ideja Zagora, kako je prepoznata njegova bit od strane Velikog Prepoznavatelja (stinky-bimbo-poncho-solar itd.). to onda POSTOJI, a ostalo je slučajnost (neka bezvezna priča tipa Časovi očaja), bizarnost (Demoni) i sl.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 23/09/2014 : 21:16:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

[quote]Originally posted by stinky

Može se živo i jako raspravljati o svemu ako nađeš prave ljude za to.
Ja npr. ne mogu nešto puno reći o priči "Thunderman" osim da je jako loša.

I zamisli, ti pravi ljudi čitaju "nepametnog" Zagora. Kako se to uklapa u tezu o pametnijim stripovima?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:17:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Raspravljamo o epizodi koja ne postoji.

u izvjesnom smislu si u pravu: Demoni su manje stvarni nego recimo prvi Supermike.

ono što te zbunjuje uveliko: nije presudno što netko misli o Zagoru, neki "autor", čak nije presudno ni što sam "tvorac" Nolitta misli ako hoćemo do kraja. bitno je što je ideja Zagora, kako je prepoznata njegova bit od strane Velikog Prepoznavatelja (stinky-bimbo-poncho-solar itd.). to onda POSTOJI, a ostalo je slučajnost (neka bezvezna priča tipa Časovi očaja), bizarnost (Demoni) i sl.

U prvom Supermikeu Zagor je također lik koji biva ponižen od nekoga tko je naizgled jači i sposobniji, ali bez morala. Na kraju se uzdigao iznad njega, ali ne zato što je pobijedio u dvoboju, nego jer mu je spasio život iako Supermike to ničim nije zaslužio.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 21:17:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Slažem se, ali i Chico je čovjek. Zar nije? Zagor je idealni čovjek, Chico je sljedbenik ideala.
Usporedbe s Demonima ću izostaviti jer ih, i sam kažeš, ne priznaješ kao dio Zagorova opusa.
A ja ti kažem da ova slika s kormilom ima puno veću težinu kada se zna što je sve prošao da bi postao to što jest.

ma priznajem ih!!!
kao bizarnost

i chico je čovjek. ali ako postavimo pitanje hijerarhije (znam, nije pristojno ni korektno), tko je "gore", a tko "dolje", ako se tako banalno možemo izraziti?
Go to Top of Page
Page: of 33 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000