forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Razotkrivanje mita: Demoni ludila
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 33

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 21:18:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

U prvom Supermikeu Zagor je također lik koji biva ponižen od nekoga tko je naizgled jači i sposobniji, ali bez morala. Na kraju se uzdigao iznad njega, ali ne zato što je pobijedio u dvoboju, nego jer mu je spasio život iako Supermike to ničim nije zaslužio.

bravo!

tu sam problematiku natuknuo. jednom ćemo raspraviti kako to da prvi Supermike šije Demone u "uzdizanju Zagora".
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:20:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

quote:

quote:

[quote]Originally posted by Zoroasterixx

[quote]Originally posted by stinky

Može se živo i jako široko raspravljati o bilo kojoj epizodi. Viđeno mnogo puta.

Može se živo i jako raspravljati o svemu ako nađeš prave ljude za to.
Ja npr. ne mogu nešto puno reći o priči "Thunderman" osim da je jako loša.

I zamisli, ti pravi ljudi čitaju "nepametnog" Zagora. Kako se to uklapa u tezu o pametnijim stripovima?

To nije stvar toliko pameti koliko strasti.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:23:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

i chico je čovjek. ali ako postavimo pitanje hijerarhije (znam, nije pristojno ni korektno), tko je "gore", a tko "dolje", ako se tako banalno možemo izraziti?

Ali što bi Zagor bio bez Chica?
I taj "niži čovjek" mu je bio koristan mnogo puta.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 21:24:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pa je li ljudska karakteristika "strast" (makar je nisi precizno definirao, pa moramo nagađati) manje vrijedna od "pameti" (također nisi definirao)?

tko ti je na ovom topicu "strastan" a tko "pametan", pa da imamo nekakvu referencu?
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 23/09/2014 : 21:24:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

[quote]Originally posted by stinky

Može se živo i jako široko raspravljati o bilo kojoj epizodi. Viđeno mnogo puta.

Može se živo i jako raspravljati o svemu ako nađeš prave ljude za to.
Ja npr. ne mogu nešto puno reći o priči "Thunderman" osim da je jako loša.

I zamisli, ti pravi ljudi čitaju "nepametnog" Zagora. Kako se to uklapa u tezu o pametnijim stripovima?

To nije stvar toliko pameti koliko strasti.

Koja strast? Nisam kupio Zagora ima bar deset godina, a da nisam pročita par skenova u zadnjih 3 mjeseca, mogao bih reći da nisam pročita Zagora ima 5 godina. A vidim i da Stinky rijetko kupuje i čita. Samo se King čini kao žestok kolekcionar na ovoj temi.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 23/09/2014 : 21:26:51  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

U prvom Supermikeu Zagor je također lik koji biva ponižen od nekoga tko je naizgled jači i sposobniji, ali bez morala. Na kraju se uzdigao iznad njega, ali ne zato što je pobijedio u dvoboju, nego jer mu je spasio život iako Supermike to ničim nije zaslužio.

Pa ne znam bas!
Spasio mu je zivot kada je vidjeo da ce dobiti mec...
Prvi Supermike je izbacio ono najgore iz Zagora: Zavist! Ljubomoru! Bolesnu zelju da bude broj jedan!

Vidjeli smo te odvratne osobine kod naseg junaka, pa ako je vec Zagor negdje bio ponizen, onda u toj epizodi, upravo zbog nabrojanih stvari.

Inace, da me neko pogresno ne shvati, ta prica je odlicna, samo sto je Zagor ponizen, mnogo vise od nekog imaginarnog ponizenja u Divovima.
Na kraju je dobio mec protiv Mikea, ali ne mogu da ne povucem paralelu sa ovom slikom, jer jbg tako nekako ispada, barem u tom prvom okrsaju sa Supermikeom:

Edited by - King Warrior on 23/09/2014 21:27:56
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:29:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

pa je li ljudska karakteristika "strast" (makar je nisi precizno definirao, pa moramo nagađati) manje vrijedna od "pameti" (također nisi definirao)?

tko ti je na ovom topicu "strastan" a tko "pametan", pa da imamo nekakvu referencu?

Nije manje vrijedna! Obadvije su vrijedne, ni ne isključuju jedna drugu. Samo želim reći da to što Zagor ima najviše fanova, pa čak možda i najstrastvenije fanove ne znači i da je najbolji i najpametniji strip.
Pa evo, ti si "strastan" jer ti Zagor očigledno puno znači i unosiš puno strasti u to što pišeš.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 21:29:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

razumijem što si htio reći, ali si jako pogrešno to formulirao (u samom svom svijetu vrijednosti)

ne može nijedan čovjek biti "koristan" drugom čovjeku, pa ma kako ovaj bio "viši", bolji, jači itd...
to je instrumentalno shvaćanje čovjeka, fetišizam robe itd.

nego je Chico toliko čovjek da prihvaća svoje i Zagorovo "mjesto" u kozmosu, tj. Platon bi rekao da jedan i drugi rade najbolje i da je to pravednost, čak Ideja Dobra.

je li to Ideja Dobra, Zoroasterixx? svatko na svom mjestu, svakome prema potrebama i od svakog prema mogućnostima?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 21:31:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Pa ne znam bas!
...

uu, griješiš King.

morat ćemo jednom raspraviti i izvaditi Supermikea iz naftalina
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 21:33:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa evo, ti si "strastan" jer ti Zagor očigledno puno znači i unosiš puno strasti u to što pišeš.

dobro si me skužio
ja jesam strastan oko bitnih stvari

a tko ti je "pametan"?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:35:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

razumijem što si htio reći, ali si jako pogrešno to formulirao (u samom svom svijetu vrijednosti)

ne može nijedan čovjek biti "koristan" drugom čovjeku, pa ma kako ovaj bio "viši", bolji, jači itd...
to je instrumentalno shvaćanje čovjeka, fetišizam robe itd.

nego je Chico toliko čovjek da prihvaća svoje i Zagorovo "mjesto" u kozmosu, tj. Platon bi rekao da jedan i drugi rade najbolje i da je to pravednost, čak Ideja Dobra.

je li to Ideja Dobra, Zoroasterixx? svatko na svom mjestu, svakome prema potrebama i od svakog prema mogućnostima?

Chico ni ne želi biti junak. On želi samo mir, ali zbog prijateljstva se odriče svega što voli da bi pomogao Zagoru.
Tako da, ok, on radi najbolje što može (iako ne uvijek jer nekad zna biti baš kukavica).
"svakome prema potrebama", malo Karla Marxa? To je lijepa ideja. Samo nisam siguran u to treba li svatko ostati zauvijek na jednom mjestu. I tu dolazimo do pitanja: treba li Zagor uvijek ostati div dobra? Ako bi svijet postao oslobođen zla, koja je uloga diva dobra?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:36:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

dobro si me skužio
ja jesam strastan oko bitnih stvari

a tko ti je "pametan"?

Možda King Warrior u ovoj temi, jer iako je Zagorofil ipak piše pomalo "hladne glave" i brani i druge stripove s vremena na vrijeme.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 23/09/2014 : 21:38:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Izgleda da je teza o pametnijim stripovima raspršena ko Hellingenove iluzije.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:39:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Izgleda da je teza o pametnijim stripovima raspršena ko Hellingenove iluzije.

Nije to ni bila neka "teza" , ali ajde. Nisam stigao odgovoriti na onaj tvoj komentar pa ću sada.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 21:42:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
I tu dolazimo do pitanja: treba li Zagor uvijek ostati div dobra? Ako bi svijet postao oslobođen zla, koja je uloga diva dobra?

da, dobro pitanje

ali, može li svijet biti "oslobođen zla" ili je to onda mrtav svijet iliti statika?
u svijetu bez zla svi smo divovi dobra.

ali sad si otišao u baš baš metafizičke spekulacije a nismo skolastici. tek zagorovci.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:45:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

[quote]Originally posted by Poncho

[quote]Originally posted by Poncho

1. "Više potiče na razmišljanje" - Nemamo iz čega to zaključiti. Sudeći po aktivnosti na stripaškim forumima, najvitalnije teme su one o Zagoru. Spomenut ću famoznu sjekiru, ta tema je sveobuhvatna ko što je i Zagor svežanrovski strip. Nekako je logičnije zaključiti da Zagor bar u jednakoj mjeri (vidi što sam popustljiv! Sram me) potiče na razmišljanje. (Zapravo u većoj, ali bit ću blag)

2. "Bolje napisan" -opet jako apstraktno. To ciljaš na kvalitetu scenarija? Ovdašnja mišljenja će Zagorove vrhunce vrednovati jako visoko. Pogledaj ove kontroverzne Demone, ljudi koji nisu zagorovci tvrde najbolji Bonelli. Ali nevažno, kako bolja pisanost čini pametniji strip?

3. "Realističniji, bliži stvarnom ljudskom vremenu i psihologiji"- kako je točno realističniji=pametniji? Jel dokumentaristički zapis , knjiga "Gola Istina" pametnija od knjige "Biblija" ?

1. Kako točno broj rasprava o nekom stripu dokazuje da on "potiče na razmišljanje"? Mislim da bi se trebala više gledati kvaliteta tih rasprava. Ima itekako kvalitetnih rasprava i na temi o francuskim stripovima. Samo u puno manjem broju. Dokazuje li popularnost nekog djela samo po sebi da je ono vrijedno?
2. Pa mislim da je jasno ako je strip bolje napisan da to pokazuje da je i vrijedniji čitanja. Bar ja tako mislim.
3. Realističniji jest pametniji, ali ne u smislu dokumentarističke, suhe realnosti, već u smislu bliskosti ljudskom životnom iskustvu.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:48:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
I tu dolazimo do pitanja: treba li Zagor uvijek ostati div dobra? Ako bi svijet postao oslobođen zla, koja je uloga diva dobra?

da, dobro pitanje

ali, može li svijet biti "oslobođen zla" ili je to onda mrtav svijet iliti statika?
u svijetu bez zla svi smo divovi dobra.

ali sad si otišao u baš baš metafizičke spekulacije a nismo skolastici. tek zagorovci.

Pa i zagorologija je u neku ruku znanost.

Jesi li čitao onaj DJ-ev strip gdje Zagor odlazi u Washington baviti se papirologijom i osnuje obitelj? U njemu je on promjenio svoju ulogu, više nije div dobra, nego običan čovjek.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/09/2014 : 21:50:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

1. Kako točno broj rasprava o nekom stripu dokazuje da on "potiče na razmišljanje"? Mislim da bi se trebala više gledati kvaliteta tih rasprava. Ima itekako kvalitetnih rasprava i na temi o francuskim stripovima. Samo u puno manjem broju. Dokazuje li popularnost nekog djela samo po sebi da je ono vrijedno?
2. Pa mislim da je jasno ako je strip bolje napisan da to pokazuje da je i vrijedniji čitanja. Bar ja tako mislim.
3. Realističniji jest pametniji, ali ne u smislu dokumentarističke, suhe realnosti, već u smislu bliskosti ljudskom životnom iskustvu.

fini pokušaji Zoroasterixx, i volio bih ti zavrtiti glavu, ali dovoljno je bilo za ovo veče. bilo je veselo (Patak će se šokirati;), i ja vas pozdravljam. sutra ću dati nove strasne i sjajne odgovore na sva Zoroasterixxova životna pitanja.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 21:51:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

fini pokušaji Zoroasterixx, i volio bih ti zavrtiti glavu, ali dovoljno je bilo za ovo veče. bilo je veselo (Patak će se šokirati;), i ja vas pozdravljam. sutra ću dati nove strasne i sjajne odgovore na sva Zoroasterixxova životna pitanja.

Samo nemoj to shvatiti osobno, vidim koliko ti znači Zagor.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 23/09/2014 : 21:58:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Kako onda ti pametniji stripovi potiču na razmišljanje kada su njihove rasprave-mrtve? Nekako je čudno da se više i življe raspravlja o manje pametnim stripovima, zar ne? Ili i ovi manje pametni potiču na razmišljanje? Ovo su već Demoni ludila!

Bolje napisan rekoh da ti je apstraktna kategorija. Ali i ako je neki strip bolje napisan, jel onda pametniji?

Stani, onda ti je Gola istina pametnija od Biblije? Ako imaš neku predrasusu spram Biblije uzmi si onda neki drugi primjer...

Shvaćaš li kako je ta teza o pametnijim stripovima promašena?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 22:05:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kako onda ti pametniji stripovi potiču na razmišljanje kada su njihove rasprave-mrtve? Nekako je čudno da se više i življe raspravlja o manje pametnim stripovima, zar ne? Ili i ovi manje pametni potiču na razmišljanje? Ovo su već Demoni ludila!

Bolje napisan rekoh da ti je apstraktna kategorija. Ali i ako je neki strip bolje napisan, jel onda pametniji?

Stani, onda ti je Gola istina pametnija od Biblije? Ako imaš neku predrasusu spram Biblije uzmi si onda neki drugi primjer...

Shvaćaš li kako je ta teza o pametnijim stripovima promašena?

To je subjektivno mišljenje, a ne teza. Ali zamijenimo riječ pametniji sa riječju kvalitetniji ako hoćeš.
Misliš li da je popularnost uvijek dokaz kvalitete? Na internetu ćeš naći bezbroj rasprava o Harry Potteru npr., puno više nego o Zagoru. Znači li to da je Harry Potter kvalitetniji? Ili da više potiče na razmišljanje? Ili samo da je popularniji?

Edited by - Zoroasterixx on 23/09/2014 22:07:49
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 23/09/2014 : 22:07:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Onda ipak nisu pametniji?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 23/09/2014 : 22:09:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Onda ipak nisu pametniji?

Ja mislim da jesu. Ne mislim da su svi stripovi jednaki, ima boljih i gorih. I mislim točno to, bolje napisan strip je pametniji od loše napisanog stripa.
Svaka dobra priča je realistična i to mora biti. Realizam nije isto što i dokumentarizam.

Edited by - Zoroasterixx on 23/09/2014 22:11:18
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 23/09/2014 : 22:14:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Harry Potter nije strip, govorim o vitalnosti i dubini rasprava na stripovskoj sceni. Harry Potter u svijetu knjiga ima neke druge konkurente.

Još nikako utvrditi tu kategoriju pametnosti stripa. Zagor očito isto potiče razmišljanje kad potiče na žive rasprave. A rekoh, s banalnim primjerom Gole Istine, realističnost nije isto što pametnost.

Ili ti ipak želiš govoriti o kvalitetnosti?
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 23/09/2014 : 22:15:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Svaka dobra priča je realistična? Ti to ozbiljno?
Go to Top of Page
Page: of 33 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000