forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Razotkrivanje mita: Demoni ludila
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 33

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 24/09/2014 : 17:09:25  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Willer

Taj netko može biti netko tko ne pojednostavljuje situaciju na bijelo-dobro i crno-loše, ne dopušta si proizvoljne krajnosti, taj netko je čovjek-heroj, realistični Zagor, sličan svim ljudima koji su činitelji dobra na svijetu (jer drukčijih činitelja dobra nema!)

Divno si ovo napisao. Hvala.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 17:11:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

1.Možda ga je (nepažljivog čitača), u tom slučaju, na krivi trag navela činjenica ... Kod Nollite su momenti analize/prokazivanja Zagora izvan glavnog fokusa, utopljeni u previše promašenih metaka ... ali to ne znači da ih nema i da im nije posvećena nezanemariva pozornost.

2. Sclavi je ... naglasak stavio na potencijal razotkrivanja istine kojega je iskoristio do maksimuma i to na formalno izvanredan način.

3. Ali ta nas činjenica dakle NE VODI do KRAJNJEG zaključka, o nekoj ključnoj prijelomnoj točki, nekom KONAČNOM “sumraku Boga”.

Jer nikakvog “kraja”, a kamoli kakvoga iznenadnog prijeloma jednostavno nema! Kako je, npr., Zagor u Demonima ludila “POSTAO” … “nesigurna i psihički labilna osoba koja počini samoubojstvo”, kad dobro znamo da je Zagor NASTAO kao nesigurna i psihički labilna osoba koja počini… ubojstvo… Indijanaca!?

1. ali ne
prije će biti da si ti taj "nepažljivi čitač", što i nije neki grijeh budući si morao proći gomilu postova, nema te itd.

međutim je već sugerirano da je "problematika Demona" obrađena na superiorniji način u prvom Supermikeu. o tom potom.

2. o "formalnom iskorištenju do maksimuma" vidi prethodni post. tautologija.
istina - koju je istinu (raz)otkrio Sclavi, a koju otkrio Zagor? nije li to početna "teza" o klaunu? e pa ovo ja negiram.

3. da, vodi nas. jer je ovo sclavijev obračun s nama.

između dvije "nesigurne i psihički labilne osobe", dakle između dva Zagora među kojima ti povlačiš identitet, nalazi se provalija.

Zoroasterixxovim terminima: "nesigurna i psihički labilna osoba koja počini samoubojstvo" je kraj Zagora, dočim je "nesigurna i psihički labilna osoba koja počini… ubojstvo… Indijanaca" tek slabost. da, "slabosti" Zagor prevladava (i zato je ovako velik. jelen nije isti na početku u epizodi Zasjeda u šumi i epizodi Nestali istraživač, jer je Zagor puno toga naučio), ali slabosti nisu = slamanje.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/09/2014 : 17:25:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Griješiš ako misliš da se čak i slamanje ne može prevladati. Zagor je prevladao i tu točku.
Nemoj gledati Zagorovo samoubojstvo tako doslovno. Shvati to kao neku vrstu smrti i uskrsnuća. Da je Sclavi samo htio ismijati Zagora, onda bi kraj bio dylandogovski, konfuzan, melankoličan, depresivan. A umjesto toga imamo jedan od najsretnijih krajeva u serijalu. Nakon toliko mraka u priči, imamo svijetlo.

U prvom Supermiku također imamo Zagora suočenog s mogućnošću poraza. Ali tamo nije poražen, a čak i da ga je Supermike porazio, Zagor bi i dalje bio živ, a tko zna, možda Supermike ne bi tako loše vladao Darkwoodom . Ali u Demonima sve je na kocki, Darkwood, životi njegovih prijatelja i njegov vlastiti život. I ovdje Zagor nije pred mogučnošću poraza. Zaista je poražen - na trenutak - a zatim se vraća kao konačni pobjednik.
Također, u cijeloj ovoj analizi zaboravili smo na lik - Hellingena!
Hellingen, do ove epizode, je bio tek stereotipan ludi znanstvenik. Ali ovdje se uzdigao do razine Zagorova demona. Njegova jedina svrha postala je mučenje Zagora. I kad mu je Zagor pokazao tu bolesnu mržnju, slomio se. I na kraju je Zagor taj koji je otvorio vrata raja vlastitom nemezisu. Vrhunac njegove plemenitosti.

Edited by - Zoroasterixx on 24/09/2014 17:36:51
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 17:31:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ne gledam ja doslovno, nego ti

ajmo malo stati na loptu i vratiti se bazi (što bi reko Patak)

ajmo raspraviti "samuobojstvo"

"Shvati to kao neku vrstu smrti i uskrsnuća."

dakle, ti ovako shvaćaš to ?

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/09/2014 : 17:38:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

ne gledam ja doslovno, nego ti

ajmo malo stati na loptu i vratiti se bazi (što bi reko Patak)

ajmo raspraviti "samuobojstvo"

"Shvati to kao neku vrstu smrti i uskrsnuća."

dakle, ti ovako shvaćaš to ?

Kao što sam rekao, da, na kraju se Zagor ponovno vraća, još veći nego što je prije bio. Sclavi ga nije ponizio, uzdignuo ga je.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 17:40:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx
Ali u Demonima sve je na kocki, Darkwood, životi njegovih prijatelja i njegov vlastiti život. I ovdje Zagor nije pred mogučnošću poraza. Zaista je poražen - na trenutak - a zatim se vraća kao konačni pobjednik.
Hellingen, do ove epizode, je bio tek stereotipan ludi znanstvenik. Ali ovdje se uzdigao do razine Zagorova demona. Njegova jedina svrha postala je mučenje Zagora. I kad mu je Zagor pokazao tu bolesnu mržnju, slomio se. I na kraju je Zagor taj koji je otvorio vrata raja vlastitom nemezisu. Vrhunac njegove plemenitosti.

joj, to je vrlo naivno, Zoro

mislim, ja sam o ovome već pisao (na ovom topicu!), samo što ili nisam shvaćen od mnogih (vrlo vjerojatno) ili je previđeno (također moguće)

znaš što mu je pokazao Zagor? znaš li ti, Zorasterixx, što je Zagor rekao Hellingenu?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/09/2014 : 17:43:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Ali u Demonima sve je na kocki, Darkwood, životi njegovih prijatelja i njegov vlastiti život. I ovdje Zagor nije pred mogučnošću poraza. Zaista je poražen - na trenutak - a zatim se vraća kao konačni pobjednik.

joj, to je vrlo naivno, Zoro

mislim, ja sam o ovome već pisao (na ovom topicu!), samo što ili nisam shvaćen od mnogih (vrlo vjerojatno) ili je previđeno (također moguće)

znaš što mu je pokazao Zagor? znaš li ti, Zorasterixx, što je Zagor rekao Hellingenu?

Što mu je rekao? Istinu, da je mrtav, i da umjesto da to prihvati i počiva u miru, i da bude zahvalan za ono što je dobio unatoč svojoj zloći, on je nastavio mrziti i tražiti osvetu. Hellingen na kraju više i nije negativac, nego jadnik. Zagor je uništio zloću u njemu i podario mu vječni mir.

Btw ne sjećam se tog tvog posta, puno toga je bilo.

Edited by - Zoroasterixx on 24/09/2014 17:44:12
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 17:48:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kao što sam rekao, da, na kraju se Zagor ponovno vraća, još veći nego što je prije bio. Sclavi ga nije ponizio, uzdignuo ga je.

ma kakvi

quote:
Da je Sclavi samo htio ismijati Zagora, onda bi kraj bio dylandogovski, konfuzan, melankoličan, depresivan. A umjesto toga imamo jedan od najsretnijih krajeva u serijalu.

imamo, ne melankoličan, depresivan, konfuzan kraj nego - ironičan!!

shvaćaš li ti to?! ili kako da ti utuvim u glavu;)))

i početak i kraj su ironija.
pa Sclavi ti to gotovo doslovno (po)kaže kada se Kiky "našali" sa Zagorom. sve je isto, sve mirno i glatko, redovito u Darkwoodu, a onda stari Kikač (iliti Sclavi) uradi finalni, oproštajni podjeb Zagora - kao "igraj se ti Darkwooda, ali sada znaš da te nadgledam u svakom trenutku, a vidio si kako je Gospodar strašan i kako ruši čega se dotakne" - a Zagor se na to moronski smješi, i dalje ne kuži (kao ni ti) jer je stupido, jer je luda koja je zadovoljna da je "doma"... da se igra Darkwooda.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/09/2014 : 17:55:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

ma kakvi

quote:
Da je Sclavi samo htio ismijati Zagora, onda bi kraj bio dylandogovski, konfuzan, melankoličan, depresivan. A umjesto toga imamo jedan od najsretnijih krajeva u serijalu.

imamo, ne melankoličan, depresivan, konfuzan kraj nego - ironičan!!

shvaćaš li ti to?! ili kako da ti utuvim u glavu;)))

i početak i kraj su ironija.
pa Sclavi ti to gotovo doslovno (po)kaže kada se Kiky "našali" sa Zagorom. sve je isto, sve mirno i glatko, redovito u Darkwoodu, a onda stari Kikač (iliti Sclavi) uradi finalni, oproštajni podjeb Zagora - kao "igraj se ti Darkwooda, ali sada znaš da te nadgledam u svakom trenutku, a vidio si kako je Gospodar strašan i kako ruši čega se dotakne" - a Zagor se na to moronski smješi, i dalje ne kuži (kao ni ti) jer je stupido, jer je luda koja je zadovoljna da je "doma"... da se igra Darkwooda.

Ako je to tako kako ti kažeš, znači li to je Zagor trebao Kikija odbaciti, suprotstaviti mu se? Ne mislim ja da je Manitu u ovoj epizodi baš fer prema Zagoru, ali na kraju se njegovom zaslugom Hellingen smirio, a Zagor je od jednog običnog junaka postao legenda.

Ovako kako ti gledaš na tu epizodu je vrlo cinično i kad bi tako bilo cijela priča ne bi imala nikakvog smisla. I nisam siguran koliko ima smisla poistovjećivanje Sclavija sa likom Kikija.

Ako je Sclavijev Zagor kreten zato što je zadovoljan što je doma i što nije poslao Manitua u onu stvar, onda reci jel to nešto što bi Nolittin Zagor uradio? Što bi uradio taj pravi Zagor?

Ako je Zagor prihvatio Manitua, i ako je on njegov izaslanik na Zemlji, onda je onaj štos na kraju (jer to i jest humor) više dobroćudan nego ciničan. Manitu će uvijek biti sa Zagorom, a i njegovi mrtvi prijatelji poput Akote. Mislim, može se cijela stvar protumačiti i ovako kako si je ti protumačio, ali u tom slučaju cijela epizoda, kako sam rekao, postaje besmislena, i suvišna. A nije.

Zagor nije lik koji živi u ciničnom univerzumu. On ne propituje moralne vrijednosti, i zato ne propitkuje ni Manitua. Ako je zbog toga Zagor stupido koji se moronski smiješka, onda smo došli do točke gdje si ti taj koji želi Zagora da bude cinik, da odbaci Boga, da ide po svojim pravilima i da nikoga ne sluša. Je li to Nolittin Zagor?

Edited by - Zoroasterixx on 24/09/2014 18:12:12
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 24/09/2014 : 18:09:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

1.Možda ga je (nepažljivog čitača), u tom slučaju, na krivi trag navela činjenica ... Kod Nollite su momenti analize/prokazivanja Zagora izvan glavnog fokusa, utopljeni u previše promašenih metaka ... ali to ne znači da ih nema i da im nije posvećena nezanemariva pozornost.

2. Sclavi je ... naglasak stavio na potencijal razotkrivanja istine kojega je iskoristio do maksimuma i to na formalno izvanredan način.

3. Ali ta nas činjenica dakle NE VODI do KRAJNJEG zaključka, o nekoj ključnoj prijelomnoj točki, nekom KONAČNOM “sumraku Boga”.

Jer nikakvog “kraja”, a kamoli kakvoga iznenadnog prijeloma jednostavno nema! Kako je, npr., Zagor u Demonima ludila “POSTAO” … “nesigurna i psihički labilna osoba koja počini samoubojstvo”, kad dobro znamo da je Zagor NASTAO kao nesigurna i psihički labilna osoba koja počini… ubojstvo… Indijanaca!?

1. ali ne
prije će biti da si ti taj "nepažljivi čitač", što i nije neki grijeh budući si morao proći gomilu postova, nema te itd.

međutim je već sugerirano da je "problematika Demona" obrađena na superiorniji način u prvom Supermikeu. o tom potom.

2. o "formalnom iskorištenju do maksimuma" vidi prethodni post. tautologija.
istina - koju je istinu (raz)otkrio Sclavi, a koju otkrio Zagor? nije li to početna "teza" o klaunu? e pa ovo ja negiram.

3. da, vodi nas. jer je ovo sclavijev obračun s nama.

između dvije "nesigurne i psihički labilne osobe", dakle između dva Zagora među kojima ti povlačiš identitet, nalazi se provalija.

Zoroasterixxovim terminima: "nesigurna i psihički labilna osoba koja počini samoubojstvo" je kraj Zagora, dočim je "nesigurna i psihički labilna osoba koja počini… ubojstvo… Indijanaca" tek slabost. da, "slabosti" Zagor prevladava (i zato je ovako velik. jelen nije isti na početku u epizodi Zasjeda u šumi i epizodi Nestali istraživač, jer je Zagor puno toga naučio), ali slabosti nisu = slamanje.

Mislim da nisi ubrao kontekst ovoga pod 1. To nije bilo upućeno tebi ili Kingu ili bilo kojem zagorovcu neovisno o zagorovskom svjetonazoru; naprotiv, bilo je upućeno onima koji uopće ne vide ili ne žele vidjeti "problematiku Demona" bilo gdje kod Nollite ili uopće ikoga osim kod Sclavija.

A je li ju bolje obradio Nollita ili Sclavi ili netko treći, to je druga tema.

Nisi pažljivo čitao. Ja zasad nisam Poncha, tj. preciznije, solarova me referenca navela na zaborav vaše rasprave s početka topica.

A kao i Poncho u navedenoj raspri, tako i ja

3. Smatram da ne vodi. I kao što rekoh, ti i Djole slažete se da vodi. (Nije naravno argument u raspravi "može li se slamanje prevladati ili ne može?", niti ga takvim predstavljam, ali je svejedno i više nego zanimljivo.)

Nemam, bar za danas, ništa posebno novo dodati na citirano pitanje. Stvar je interpretacije, u kojoj ti na žalost uopće ne uzimaš u obzir rasplet stripa.

EDIT: evo, jesi. Ironija, jel? Navelo me na pomisao na moj dug s Antologijskih stvari, o ironiji kod Bosellija (ironiji u odnosu na "bitno"). O tom potom, i o jednom i o drugom, samo ne znam kad, potrudit ću se.

Edited by - Willer on 24/09/2014 18:14:34
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 18:13:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Što mu je rekao? Istinu, da je mrtav, i da umjesto da to prihvati i počiva u miru, i da bude zahvalan za ono što je dobio unatoč svojoj zloći, on je nastavio mrziti i tražiti osvetu. Hellingen na kraju više i nije negativac, nego jadnik. Zagor je uništio zloću u njemu i podario mu vječni mir.

e da
Zagor je rekao Hellingenu da je mrtav. zatim mu je podario vječni mir.

ovdje su bitna, upravo ključna za shvaćanje, dva pitanja:

1.kako je Zagor znao da je Hellingen mrtav?
2.kakav vječni mir dobije Hellingen?

1. Zagor je znao da je Hellingen mrtav, jer mu je to rekao Kiky (1. razina = Bog 2. razina = Sclavi).

a kako se uopće susreće Boga?
Bog je instanca koja sve zna ----- ne zaboraviti ovu usputnu primjedbu

via unitiva... via purgativa... via iluminativa. u stripu Zagor nije imao nijedno ovo "via" ezoterijskim inicijacijama, nego je prošao svoje "via" u jedan mah - jednim dobro smještenim metkom u slijepoočnicu.

dakle, Zagor je umro.

Bog mu je rekao da je Hellingen mrtav.
Zagor se sjetio te Božje riječi.

Ali, nije se sjetio ... kako je uopće došao pred Boga??!! Zagor se nije pitao otkuda on pred licem Boga??

Ne, jer je Zagor moron. Tako nam prikazuje Sclavi. Čitatelji su isto moroni, jer se nisu pitali ovo (je li Sclavi u pravu??!!!)

Rješenje: Zagor je također mrtav. Hellingen je mrtav. Ali, i Zagor je mrtav.

2. Vječni mir Hellingenu = igraj se na svemirskom brodu

Vječni mir Zagoru = igraj se Darkwooda

Kiky vraća Hellingena u svemirski brod (sretan završetak), Zagora u Darkwood (sretan završetak), a zapravo je to ironija... jer je Sclavi do tog trenutka već POKAZAO ... kako se dekonstruira Zagor, kako se tobože podiže strip Zagor na "formalno izvanredan način" (o koji se čak jedan Willer poskliznuo) i manje-više podvukao poantu da su čitatelji također debili.. zato im "sretan završetak". uz finalnu, dilandogovsku pošalicu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 18:16:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Stvar je interpretacije, u kojoj ti na žalost uopće ne uzimaš u obzir rasplet stripa.

šališ se!!!

nisi ti pročitao cijeli topic, o tome se radi.

ja UPRAVO uzimam u obzir rasplet. to je jedna od POLAZNIH TOČAKA mog rušenja Demona.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/09/2014 : 18:20:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

e da
Zagor je rekao Hellingenu da je mrtav. zatim mu je podario vječni mir.

ovdje su bitna, upravo ključna za shvaćanje, dva pitanja:

1.kako je Zagor znao da je Hellingen mrtav?
2.kakav vječni mir dobije Hellingen?

1. Zagor je znao da je Hellingen mrtav, jer mu je to rekao Kiky (1. razina = Bog 2. razina = Sclavi).

a kako se uopće susreće Boga?
Bog je instanca koja sve zna ----- ne zaboraviti ovu usputnu primjedbu

via unitiva... via purgativa... via iluminativa. u stripu Zagor nije imao nijedno ovo "via" ezoterijskim inicijacijama, nego je prošao svoje "via" u jedan mah - jednim dobro smještenim metkom u slijepoočnicu.

dakle, Zagor je umro.

Bog mu je rekao da je Hellingen mrtav.
Zagor se sjetio te Božje riječi.

Ali, nije se sjetio ... kako je uopće došao pred Boga??!! Zagor se nije pitao otkuda on pred licem Boga??

Ne, jer je Zagor moron. Tako nam prikazuje Sclavi. Čitatelji su isto moroni, jer se nisu pitali ovo (je li Sclavi u pravu??!!!)

Rješenje: Zagor je također mrtav. Hellingen je mrtav. Ali, i Zagor je mrtav.

2. Vječni mir Hellingenu = igraj se na svemirskom brodu

Vječni mir Zagoru = igraj se Darkwooda

Kiky vraća Hellingena u svemirski brod (sretan završetak), Zagora u Darkwood (sretan završetak), a zapravo je to ironija... jer je Sclavi do tog trenutka već POKAZAO ... kako se dekonstruira Zagor, kako se tobože podiže strip Zagor na "formalno izvanredan način" (o koji se čak jedan Willer poskliznuo) i manje-više podvukao poantu da su čitatelji također debili.. zato im "sretan završetak". uz finalnu, dilandogovsku pošalicu.

1. Ovo me podsjetilo na jednu tezu koju sam pročitao davno ranije, da nije samo Hellingen mrtav, nego i Zagor, i da je poslije ove epizode zapravo Zagor na "vječnim lovištima". Ali da jest, kako bi onda mogao susretati svoje prijatelje i živjeti kao i ranije?
2. I opet, tvoja postavka da je Zagor dobio vječni mir se zapravo svodi da je i Zagor mrtav kao i Hellingen. Ali ta postavka nije dokazana u samom stripu, a obaraju je i slijedeće priče u kojima je jasno da je Zagor živ.
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 24/09/2014 : 18:23:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Stvar je interpretacije, u kojoj ti na žalost uopće ne uzimaš u obzir rasplet stripa.

šališ se!!!

nisi ti pročitao cijeli topic, o tome se radi.

ja UPRAVO uzimam u obzir rasplet. to je jedna od POLAZNIH TOČAKA mog rušenja Demona.

A ne vodim bilješke kvragu, to je sve!

Ovaj topic je cijela znanost.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 18:30:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
ali u tom slučaju cijela epizoda, kako sam rekao, postaje besmislena,

dobro jutro;)))

quote:
Zagor nije lik koji živi u ciničnom univerzumu.

haha
bravo!!!

Zagor nije lik iz ciničnog filma, ali... SCLAVI JEST!!!!!!!!!!

otuda cijela ova priča i jedan strip kao DEMON LUDILA!!!

quote:
onda smo došli do točke gdje si ti taj koji želi Zagora da bude cinik, da odbaci Boga, da ide po svojim pravilima i da nikoga ne sluša. Je li to Nolittin Zagor?

ne da "odbaci Boga", nego - ODBACI SCLAVIJA! Sclavi = Bog u Demonu, razumiješ to?

da, Nolittin Zagor, a što je još važnije, moj (bimbov, ponchov, solarov...) obrće stvar i šalje Sclavija da se igra Dylana Doga.

ergo,

ZAGOR POSTOJI. SClavi je pokušao, posrnuo i pao u depresiju (i na niže stripove, DDoga itd.)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 18:35:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

2. I opet, tvoja postavka da je Zagor dobio vječni mir se zapravo svodi da je i Zagor mrtav kao i Hellingen. Ali ta postavka nije dokazana u samom stripu, a obaraju je i slijedeće priče u kojima je jasno da je Zagor živ.

probaj sada pročitati ponovo sve što sam pisao na ovoj stranici (ako već ne možeš sve postove, ima ih puno)

irelevantno je "što je u stripu"

nemoj biti doslovan

Zagor je mrtav... u... očima... Sclavija... i njegove škole... (djole, porobija i slični darknajteri) ==> otuda ironija ==> tobože sretan kraj = stereotipni završetak laganog, šund-štiva kakvim Sclavi vidi Zagora ... "i živjeli su dugo i sretno"
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/09/2014 : 18:38:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
ali u tom slučaju cijela epizoda, kako sam rekao, postaje besmislena,

dobro jutro;)))

quote:
Zagor nije lik koji živi u ciničnom univerzumu.

haha
bravo!!!

Zagor nije lik iz ciničnog filma, ali... SCLAVI JEST!!!!!!!!!!

otuda cijela ova priča i jedan strip kao DEMON LUDILA!!!

quote:
onda smo došli do točke gdje si ti taj koji želi Zagora da bude cinik, da odbaci Boga, da ide po svojim pravilima i da nikoga ne sluša. Je li to Nolittin Zagor?

ne da "odbaci Boga", nego - ODBACI SCLAVIJA! Sclavi = Bog u Demonu, razumiješ to?

da, Nolittin Zagor, a što je još važnije, moj (bimbov, ponchov, solarov...) obrće stvar i šalje Sclavija da se igra Dylana Doga.

ergo,

ZAGOR POSTOJI. SClavi je pokušao, posrnuo i pao u depresiju (i na niže stripove, DDoga itd.)

Ali vidiš, ja nisam ljubitelj Sclavija. Ne volim Dylana.
Ali mi se ova priča svidjela jer je nisam doživio kao ciničnu.
Ne znam je li Sclavi namjeravao narugati se Zagoru i nije me briga.
Bitno je da je napisao odličnu priču koja se može shvatiti i na idealističan način (Zagor kao božanski poslanik).

Ovdje je vrijeme da znam koja je epizoda za tebe vrhunac Zagora.
Prvi Supermike? Zimska Zmija?
Ovo je bitno da znam, ako je ova priča subverzija, koja je priča najistinitija?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 18:49:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
kako misliš da te nije briga?
naravno da te briga, jer, ako nisi skužio, čitavo me popodne daviš oko Demona ludila;))) kužiš, prošla su 3-4 sata, ti si se pitao, propitkivao, a ja sam mukotrpno odgovarao da bismo došli na početak: na ono što sam ionako napisao na početku moje analize ovog stripa. e to ja zovem jebanje ježa!!

ali, nema veze, sve u službi domovine... i Zagora
ova je rasprava poluga za tvoj razvoj, napredak, i tako baš tvoja dobra briga... meni nije toliko fundamentalna, ali mi je drago, jer sam učinio jedno - dobro djelo;)

ps - nisam još odlučio koja je epizoda vrhunac za mene. polako. bit će. ja i neki prijatelji (koje sam i na ovom topicu stekao) već duže vrijeme razvijamo pravu zagorologiju. bdij!!!
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/09/2014 : 18:54:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

kako misliš da te nije briga?
naravno da te briga, jer, ako nisi skužio, čitavo me popodne daviš oko Demona ludila;))) kužiš, prošla su 3-4 sata, ti si se pitao, propitkivao, a ja sam mukotrpno odgovarao da bismo došli na početak: na ono što sam ionako napisao na početku moje analize ovog stripa. e to ja zovem jebanje ježa!!

ali, nema veze, sve u službi domovine... i Zagora
ova je rasprava poluga za tvoj razvoj, napredak, i tako baš tvoja dobra briga... meni nije toliko fundamentalna, ali mi je drago, jer sam učinio jedno - dobro djelo;)

ps - nisam još odlučio koja je epizoda vrhunac za mene. polako. bit će. ja i neki prijatelji (koje sam i na ovom topicu stekao) već duže vrijeme razvijamo pravu zagorologiju. bdij!!!

Briga me za Sclavija. Ne raspravljam sa Sclavijem.
Štogod da je on namjeravao, ostaje činjenica da se priča može shvatiti na više načina, ja sam je shvatio na idealističan, a ti na ciničan način. Tvoj problem je što si ne možeš utuviti u glavu mogućnost da to nije jedini način i što proglašavaš budalama sve ljubitelje ove priče.

Zato raspravljam s tobom, da ti pokažem da se ova priča ne mora shvatiti samo na tvoj način, kao subverziju, blasfemiju, svetogrđe, nego kao posvetu.

I da - priča se mora shvatiti sama za sebe! Unutar priče Zagor je pobjednik, a ako je Sclavi bio ironičan, ako se narugao, to samo znači da nije uspio, jer su priču većina shvatili kao vrhunac Zagora. To je tek onda vrhunska ironija.

Na kraju je sve to nebitno - bitno je je li ovo dobra priča? Jest.

Nemoj misliti da je tvoje tumačenje ove priče jedino ispravno.

Edited by - Zoroasterixx on 24/09/2014 18:59:43
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25331 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 24/09/2014 : 19:05:30  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

ja i neki prijatelji (koje sam i na ovom topicu stekao) već duže vrijeme razvijamo pravu zagorologiju. bdij!!!

Krajnje je vreme!

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/09/2014 : 19:11:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

quote:

ja i neki prijatelji (koje sam i na ovom topicu stekao) već duže vrijeme razvijamo pravu zagorologiju. bdij!!!

Krajnje je vreme!

Za ključanje teme?

Ne slažem se sa Stinkyem, ali priznajem da sam se malo previše zanio u ovoj raspravi. Pa se ispričavam ako sam, nenamjerno, uvrijedio Zagorove fanove.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25331 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 24/09/2014 : 19:29:48  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Za ključanje teme?

Ne slažem se sa Stinkyem, ali priznajem da sam se malo previše zanio u ovoj raspravi. Pa se ispričavam ako sam, nenamjerno, uvrijedio Zagorove fanove.

Ma kakvo ključanje teme?
Ne, krajnje je vreme za ovo što sam citirao od stinkyja.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/09/2014 : 19:32:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

quote:

Za ključanje teme?

Ma kakvo ključanje teme?
Ne, krajnje je vreme za ovo što sam citirao od stinkyja.

Znam, šalio sam se.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 20:01:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Zoroasterixx, moje tumačenje nije jedino ispravno... samo je najbolje;))))

manhunter, bit će pravih stvari jednom. možda ćeš ti tu imati jednu važnu ulogu;)
za sada je to tek jedna ideja koja treba bistrenje... pa pravo formuliranje... pa odluku. polako, mladi smo;) ako te presretne jednom jedna poruka, nemoj se iznenaditi;) zato i ti - bdij!!
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25331 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 24/09/2014 : 20:19:40  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

manhunter, bit će pravih stvari jednom. možda ćeš ti tu imati jednu važnu ulogu;)

Ja uvek imam važnu ulogu, hteli to neki ili ne (i ne mislim na tebe).

quote:

zato i ti - bdij!!

Go to Top of Page
Page: of 33 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000