forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Razotkrivanje mita: Demoni ludila
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 33

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 24/09/2014 : 20:41:10  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Uf što ste se raspisali, ipak, što više kvalitetnih sudionika, to će rasprava bit bolja (p.s. drago mi je vidjeti Willera ovdje). :)

quote:
Ali, nije! Tj. je jedino ako pođemo od pretpostavke da je (Nollitina) ideja Zagora fundamentalno pogrešna.

Po meni se Nolitta i Sclavi (u "Demonima") ne mogu izjednačiti, čak ni približiti.
Da, svjestan sam toga da je "pravi" (Nolittin) Zagor čovjek s manama, zato i jest ono što jest. Dovoljno je sjetiti se "Zimske zmije", priče sa Seminolama, pa i "Zagor priča" da vidimo tko je Duh sa sjekirom.
Sclavijev Zagor, u "Demonima", je suštinski različit od samog sebe. Nesiguran, neodlučan, depresivan, psihički labilan i na kraju očajnik-samoubojica. Povrh svega toga mu Sclavi (Kiki Manitu) još drži prodike te ga konačno vraća u njegovu maštariju - naivni Nolittin Darkvud, gdje su svi živi, zdravi i veseli.

quote:
Baza Demona Ludila je sledeća:

1 -Zagor (i svi likovi oko njega) je karakterno, psihološki, kako god hoćete, Nolittin
2 -Situacija pred koju je Zagor postavljen je Sclavijeva
3 -Zagorova reakcija na Sclavijevu situaciju je predvidiva prema njegovom psih.profilu kojeg je kreirao i razvio Nolitta.

Sve je to Sclavi, nema tu Nolitte. Onih par stranica na kraju su Nolitta, naravno u Sclavijevim očima.

quote:
U tome je fora, totalno smo suprotnih mišljenja.

I to je za ljude, složit ćemo se da se ne slažemo. :)

Edited by - solar on 24/09/2014 21:14:55
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 24/09/2014 : 20:47:26  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

manhunter, bit će pravih stvari jednom. možda ćeš ti tu imati jednu važnu ulogu;)

Koliko ja vidim stinky se samoproglasio prorokom, a za druge ima mjesta samo u ulozi sljedbenika, nikako na istom nivou, samo ispod. Zauzvrat ce te imati s vremena na vrijeme pohvalu od njega. Oni koji budu imali drugacije misljenje bice proglazseni neuracunljivima. :D

Samo je problem sto jedan kralj nikoga ne slijedi, kraljevi imaju svoje kraljevstvo.
Ako se ne varam, i kod pataka je slicna situacija.
Za Sunce nisam siguran.
A ni Hannibal Lector se nije nikome klanjao, isto kao sto ni Zorro ne jebe zivu silu.

Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 24/09/2014 : 20:48:22  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Za Sunce nisam siguran.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/09/2014 : 20:57:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

manhunter, bit će pravih stvari jednom. možda ćeš ti tu imati jednu važnu ulogu;)

Koliko ja vidim stinky se samoproglasio prorokom, a za druge ima mjesta samo u ulozi sljedbenika, nikako na istom nivou, samo ispod. Zauzvrat ce te imati s vremena na vrijeme pohvalu od njega. Oni koji budu imali drugacije misljenje bice proglazseni neuracunljivima. :D

Samo je problem sto jedan kralj nikoga ne slijedi, kraljevi imaju svoje kraljevstvo.
Za Sunce nisam siguran.
A ni Hannibal Lector se nije nikome klanjao, isto kao sto ni Zorro ne jebe zivu silu.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 24/09/2014 : 21:16:27  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

ovo je Zagor

ostalo je pogrešno mišljeno, nejasno mišljeno, zbrkano mišljeno, zlobno mišljeno

Druze, da me ne shvatis pogresno, ali to jeste Zagor, isto kao i ovo:

ili ovo:

Sve je to Zagor, sve su to njegove karakteristike. Slomljen, izgubljen, na momente se predaje.
Ali isto kao i u Divovima, tako je i ranije poslije lomljena smogao snagu da se dalje bori, ili ponekad i nije, vec je jednostavno imao ludu srecu da ga neko spasi, sto je slucaj u ove obadvije epizode iz kojih sam stavio slike.

Slika tvoga Zagora, kako ga opisujes od samog pocetka, nije nista drugo do jednostrana iluzija, slicna Porobijinoj (izvini na poredjenju). I u njegovim ocima je Zagor nepobjediv, to je zakljucio nakon dvije i pol procitane epizode.

Preporucio bih ti jedno: Kreni da citas serijal od pocetka, epizodu za epizodom, slika tvog "perfektnog" Zagora ce nestati, a svi elementi koje prebacujes Sclaviju za unistenje Zagora, naci ces i u epizodama prije Demona, u vecoj ili manjoj mjeri.

Ne postoji epizoda Zagora koju nisam procitao najmanje dva puta, to se odnosi na novije price.
trenutno citam od pocetka(od broja jedan) cijeli serijal po sedmi ili osmi put. Nevjerovatno je koliko sitnica zapadaju za oci kada obnavljas gradivo u vise navrata.

Ima ljudi koji su prirodni talenti, ali bez ucenja dzaba im to.
Ti imas talenat, ali moras da se bacis i na bubanje.
Da predjes barem jednom cijeli serijal, siguran sam da bi drugacije razmisljao o Zagoru.
Mozda bi ga onda i zamrzio, jer bi tvoja iluzija njegove karakterizacije onda nestala.

Kod mene to ne moze da se desi, jer ja ga volim sa svim njegovim vrlinama, ali i manama, a upoznat sam odlicno sa obje strane.
To je prava ljubav. Na nekome voliti i one manje lijepe osobine, a ne samo superiornost. Kako kod strip junaka, tako i sa osobama u realnom zivotu.
Samo na taj nacin mozes da volis bezuslovno, bez straha da ti se ljubav jednog dana rasprsne jer skontas da je sve samo iluzija, jer nisi vidjeo osobu u pravom svjetlu.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 24/09/2014 : 21:24:04  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Sve je to Zagor, sve su to njegove karakteristike. Slomljen, izgubljen, na momente se predaje.

Slažem se.
quote:
Ali isto kao i u Divovima, tako je i ranije poslije lomljena smogao snagu da se dalje bori, ili ponekad i nije, vec je jednostavno imao ludu srecu da ga neko spasi, sto je slucaj u ove obadvije epizode iz kojih sam stavio slike.

Nije isto, u tome i jest cijeli štos.
Je li na ovim slikama Zagor imao pištolj? Jest, ako je isto zašto se nije ubio?

Nije se ubio jer je vjerovao, ako ne u sebe onda u druge ili u "drugo".

Edited by - solar on 24/09/2014 21:25:22
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25331 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 24/09/2014 : 21:33:02  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Za Sunce nisam siguran.

Ako se sa nekim nisam u prošlosti slagao, onda je to stinky. Evo i on će ti potvrditi.

Samo, ja volim kvalitetnu raspravu i kvalitetne sagovornike. A on jeste jedan od takvih. Uz sve svoje vrline i mane (koje svi mi imamo).
Tako da nemam razloga da se nekome "klanjam". Ja sam king of my castle, ali taj castle nije ovde na forumu.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 24/09/2014 : 21:33:38  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

quote:

Slažem se.
quote:

Nije isto, u tome i jest cijeli štos.
Je li na ovim slikama Zagor imao pištolj? Jest, ako je isto zašto se nije ubio?

Nije se ubio jer je vjerovao, ako ne u sebe onda u druge ili u "drugo".

Zaboravljas da je u vise navrata bio spasen od strane drugih ljudi, samoubistvo se moglo i prije desiti da nije u odredjenim momentima imao toliko srece koliko jeste.
Samo sto je Sclavi otisao jednom korak dalje od Nolitte, ali u stvari na isto se svodi. Mrtav-ozivio, ali ipak je opet tu sa novom snagom za borbu. Kod Nolitte se to cesto nije ni desilo, spasen je i tu je kraj. Novi uspon nakom lomljenja nismo vidjeli, jer se prica zavrsava spasavanjem.
Jos jednom, kao sto sam u vise navrata rekao: Nista ovdje nije novo, pa cak ni Zagorova smrt. Predavao se i prije, ali je Sclavi sve te stvari iz prijasnjih epizoda visestruko naglasio, pa tako, kao sto rekoh, ko do sada nije vidjeo neke stvari, sada sigurno jeste.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 24/09/2014 : 21:38:07  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Samo, ja volim kvalitetnu raspravu i kvalitetne sagovornike. A on jeste jedan od takvih. Uz sve svoje vrline i mane (koje svi mi imamo).

Slazem se! Sjecam se i ja da smo nekad bili nemesisi, ko bi rekao da ce mi jednog dana postati simpatican. Ali ok, od tada je evoluirao on, evoluirao i ja.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25331 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 24/09/2014 : 21:39:02  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
[br

Druze, da me ne shvatis pogresno, ali to jeste Zagor, isto kao i ovo:

ili ovo:

Ali isto kao i u Divovima, tako je i ranije poslije lomljena smogao snagu da se dalje bori,

Da ponovim opet svoje viđenje: ovo gore je upravo taj nolitijanski pristup stripu , ne samo Zagoru. I upravo se sa time Sclavi "obračunao" u Demonima. Nema tu neke velike filozofije- u starim stripovima je sve u službi priče i zabave, nema toliko ulazaka u dubinu duše glavnih junaka, tek u naznakama. Likovi su skoro pa dvodimenzionalni i tek je sa Sclavijem i to u Vuku Samotnjaku, počelo i neko filozofiranje. Sve posle toga je logički tok događaja.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3470 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/09/2014 : 22:04:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Zapitajmo se na trenutak: bi li Demoni Ludila bili bolji da je izostavljena scena sa samoubojstvom? Da je Zagor odmah, umjesto da si je pucao u glavu, shvatio što radi i da je zatim krenuo pucati na Hellingenov grob? I da je sam shvatio o čemu se radi bez Manituove pomoći? Bi li to učinilo ovu epizodu boljom, "zagorovskijom"?
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2286 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/09/2014 : 22:31:50  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Dobro govori King Warior. Treba stvari staviti u povijesni kontekst: prije i nakon Demona ludila su bila teška vremena za Zagora. Pad prodaje i odlazak jednog roditelja (Nolite) kao da su utjecali na samog lika koji je postajao sve slabiji.
I prije je znao pobrati batine od kakvog jačeg negativca (kao npr. Kurtz iz Nasilja u Darkvudu) ali nikad nije morao zaboraviti fer plej i pucati u golorukog protivnika u Alkemičarevim žrtvama. Također, u tim vremenima bi često znao fasovati dobre batine i od sporednih likova, skroz nebitnih ljudi (kao u epizodi Jeti ili Ljudima iz ambisa).
Sjećam se kako sam čitao Jetija i vidio kako ga je doslovno prebio eimenovi turbanđija. Na naslovnici idućeg broja je bilo neko opako čudovište, a i sam Jeti je bio u igri i činilo mi se da Zagor nema baš puno izgleda protiv takvih protivnika kad mu je i ovaj običan čova bio previše.
Te Zagorove lošije izvedbe su trajale skoro do Nestalog istraživača, kada mu je nova ekipa dala skoro nadčovječne moći, veliku samouvjerenost i nadmoćnu inteligenciju. Današnji Zagor je psihički, fizički i intelektualno superiorniji Zagoru prije broja 300. Jedino u čemu je tadašnji Zagor bio bolji je ta moralna nadmoć koja se sad pomalo izgubila. Mislim da je stari Zagor bio čuvar, lučonoša dobra dok ovaj današnji više teži avanturi. To je samo dojam koji ne mogu suvislo obrazložiti.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 24/09/2014 : 22:33:52  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by PijaniPatak

-Zagor (i svi likovi oko njega) je karakterno, psihološki, kako god hoćete, Nolittin
-Situacija pred koju je Zagor postavljen je Sclavijeva
-Zagorova reakcija na Sclavijevu situaciju je predvidiva prema njegovom psih.profilu kojeg je kreirao i razvio Nolitta.

e to si lijepo sabrao
ono gdje se mi razilazimo, što ti još nisi "prokužio": "nama", jednoj grupi zagorovaca (bimbo, ja, poncho...) je Zagor već "nadrastao" okvire koje mu je dao njegov kreator.

I tu se slažem sa vama, ali neke su osnove, pogotovo karakterne, ostale manje-više tokom kompletnog "ZS perioda" (neuspele Toninellijeve epizode ne računam). A u ovoj epizodi, poštivanje tih osnova (uz ukrasne varijacije) su razlog zašto se ne slažem sa vama da DL ne štima.

quote:
ti kažeš da je "predvidivo prema psih. profilu koji je kreirao Nolitta" (i sve da ovo stoji, u što sad ne ulazim skroz, jer bih zaista trebao pažljivo iščitati mnoge početne i zlatne Nolittine epizode za pravi sud), dakle, sve i da to stoji, meni (i ovima) je ta situacija nemoguća. to se ne može dogoditi, Zagor se ne može slomiti.
osim toga, te "situacije" nema u Sclavijevom rješenju.

OK, razumem, trebaš malo obnoviti to gradivo. Tu nema frke
Što se tiče "predvidivosti", pišem dole.

quote:
ovo što je Sclavi uradio nije "savršeno scenarističko rješenje za slamanje Zagora", nego je to jedna - tautologija!

mnogo vas je oduševljeno scenarističkim rješenjem "Sclavi je doveo Zagora do točke slamanja, jer mu je zapalio i razorio Darkwood".

na prvu to izgleda efektno, ali opet kažem - to je banalnost. banalno je jer je tautologija.

...(smanjujem citat...

Zagor = Darkwood.

ako hoćemo, i u nolitijanskoj postavci, ova gornja formula stoji: Zagor = Darkwood.

znači, i da bude još jasnije, Zagor nije: neki čovjek, obučen u crvenu majicu, ima sjekiru, skače po drveću, brz je, jak je itd.
Zagor je: sve ovo plus Darkwood, tj. izgradnja ravnoteže u tom svijetu, posredovanje između bijelaca i indijanaca itd.

s druge strane, vrijedi obratno: Darkwood nije geografsko mjesto, šuma itd. Darkwood je to plus Zagor.Sclavi je zapalio Darkwood, što je zapravo isto što i - srušiti Zagora....

i to je ono što ne štima u ovoj epizodi.

Lepo rečeno.
I lepo zamišljeno.
Verujem da ćemo se sa tom simbolikom svi složiti. Zagor = Darkwood.

"Kužim" ja tebe savršeno, druže. I zavidim tvom zanosu i posvećenosti Zagoru uopšte, a ukućani su mi svedoci da sam se od divote prekrstio kad sam video da si reanimirao zg deo forumaša, i jebeno mi je žao što se mimoilazimo u mišljenju oko ove epizode (jebeno diskutabilne, i juče i danas a i sutra)...svejedno, kada te sretnem alkohol ti ne gine...a poneću i DL sa sobom

Osvrnuću se za sada za ovu konstataciju:

quote:
sve i da to stoji, meni (i ovima) je ta situacija nemoguća. to se ne može dogoditi, Zagor se ne može slomiti.
osim toga, te "situacije" nema u Sclavijevom rješenju.

situacija nije jedna, nego je u pitanju dugi niz situacija u kratkim razmacima.

Zagor trpi sledeće (i svaka sledeća situacija hrani prethodnu):

1. Jelen progovara, "proročki" tajanstveno, pretvara se u "zmaja" (ili šta je već) i dok ga napada raspline se u vazduhu

2. Mrtvi zec ga ujeda za ruku (objašnjenje o "dešava se da se mrdaju i nakon što su ubijene bi bilo zadovoljavajuće da se rane nisu kao i jelen rasplinule)

3. Logorska vatra se pretvara u plamene ruke i drže ga u ropcu dok nije pao u nesvest. ("Pao si u vatru?")

Kratka epizoda koja glavnom liku donosi sumnje oko sopstvene psih.stabilnosti. Kada govorimo o Zagoru i njegovom egu, to nije nimalo naivno.

4. Nataani, sećanje na Hellingena i uznemirujuća misao da jelenovo "tiho zbogom" ima veze sa njim. Odmah zatim, "zmaj" se vraća i rasplinjava. Sugestija, ali nimalo umirujuća.

Sa umom nešto nije u redu, samoljublje narušeno. Vratiti ga postaje imperativ, stoga:

5. Burna i nasilna reakcija na Akotovo "nešto mora da ti je pomutilo um", iako je istinitost izjave i sam konstatovao pre toga. A način na koji je verbalno nasrnuo na Akota nas navodi na zaključak da nije samo ego povređen, već i autoritet. Jedna labilnost se nadovezuje na drugu, i u glavi nastaje pravi pakao.

Verujem da će ti reakcija na rečeno verovatno biti kolutanje očima ("jelen, zec i iluzije nisu dovoljne da ga toliko moralno slome" ili nešto sl.). Stoga, digresija. Nolittin Zagor 1) gubi strpljenje pri pogledu na Mikea Gordona dok je ovaj još u civilu pokazuje sve svoje veštine i nameće svoju superiornost. "Supermike" provokaciju tek da ne spominjemo. Dovoljno je prelistati određene scene. 2) je bio sav "grogi" kada je video telo vampira Rakosija kada se ovaj istopio na suncu, i ko zna koliko bi dugo proveo sumnjajući u svoj zdravi razum da ga dr Metrevelić nije dodatno prosvetlio po tom pitanju (iako, kada već znaš da se nalaziš pred nečim neprirodnim, možeš valjda da očekuješ svašta). Dok sam kucao zaboravio sam još tuce sličnih primera (utakmica je na tv-u), ali zaključak kojem težim je jedan: nije prvi put da Zagorov ego posrne pred neobjašnjenim-natprirodnim, ili pri osećaju ugroženosti (da li ega ili autoriteta) reaguje agresivno. Stoga mi nije toliko teško prihvatiti da su prva četiri slučaja dovela do petog. Ni gledajući sa aspekta psihologije ni sa aspekta zg mitologije. Sve je to već viđeno. Ono što prca/prijatno iznenađuje (zavisi od čitaoca) je što to nikad nije bilo ovako spojeno i intenzivno obrađivano.

Ostanimo onda pri zaključki, ako ništa diskusije radi, da je Zagor psihički "okrnjen"...više nije bitno da li je to bio jelen, zec itd. ili sve to zajedno. Sada je "okrnjen" jer je izgubio samopouzdanje. Sami strah od mogućnosti da je lud ga izluđuje (u svakom smislu te reči)

Srećom, iako jezivo i psihodelično, sledi izlečenje ritualom pobede nad Ah-Eh-Najem. Demon ludila je, iako biće iz legendi, manje apstraktan neprijatelj od običnog ljudskog ludila, i kao takvo je ranjivije. Šta se desilo u Rakumovoj pećini je, u ovom kontekstu, nebitno. Nije nebitno, ali možemo izostaviti i vratiti se tome kasnije ako bude potrebno.

Bitno je da je ludilo/demon pobeđen, i da se Zagor oseća savršeno bistro.
Idemo dalje

6. "Mora da si polu..." PLJAS! Taknut živac! Ali čekaj, svi kažu da...Zar je moguće da sam umislio i Perryja? Ali nisam lud, nisam! Akoto me je izlečio! Čekaj...Lud...pomislio sam "lud"...ludilo...Demon ludila...
Izlečen, ali TEK izlečen. Svi mi rekonvalescenti se prvih dan-dva nesvesno paranoično čuvamo da se opet ne razbolimo. Tako je Zagoru bila dovoljna ova konfuzija da opet posumnja u sebe. I jovo-nanovo, po ne znam koji put u serijalu, odbrana ega i autoriteta se čini šakama...protiv celog utvrđenja

Nakon toga nastupa papazjanija sa Titanom, uskrslim Hellingenom i sukobom u pećini. Ludilo više nije problem, ali je zamenjeno ogromnim stresom, vratolomnog skakanja iz jedne nelogičnosti u drugu. Situacija je smirena, Hellingen je "gotov", ali ožiljci su tu, i nemaju vremena da zarastu:

7.Tonka, najbolji prijatelj, umire u poštenom dvoboju. Em zato što on nije bio tu em zato što nema pravo ni da se sveti za to.

Ogorčenje i tuga

8. Krvare skalpovi sa koplja Mohawka (MOHAWKA!) i u tom selu on više nije ni autoritet ni dobrodošao.

9."Tvoj san o miru je samo san"

Razočarenje

10.Totalno raskrinkavanje pred svim poglavicama ("Nolittin indijanac ne bi bio tako domišljat!"). Nakon okrnjenog uma, ega i autoriteta, sledi ogorčenje i tuga, razočarenje, da bi sada nastupio konačni udarac i autoritetu i životnom smislu. O umiranju da i ne pričamo. Uglavom, Čovek sa Sekirom leži ponižen i oboren.

11. Dok je bio u nesvesti, mnoga je krv prolivena pa i nevina.

"Duh sa sekirom je pao na kolena i zaplakao"

12.Rat

13. Rat u kojem on nije između, nego deo njega.

Suvišno je reći da je bitka za njega bila suicidne prirode.

14. Čiko puca u njega

15. Čiko gine

16. "Moj svet više ne postoji...ja nakon svega hodam kao duh (bez svrhe...ne zna ni kako je došao na Nataani)

I nakon svega toga, samoubistvo je nelogično?

Ne pričamo ovde samo o spaljivanju Darkwooda (/Zagora), nego konstantnom, intenzivnom i dugotrajnom "prcanju u mozak" koje je dovelo do toga da čovek izgubi sve: i respekt i selfrespekt i prijatelje i "toplinu ognjišta" i smisao života i volje za sutra. Nolittin Zagor se predavao i pod manjim pritiskom (sad mi pade na pamet putovanje splavom u "Američkoj odiseji" a kasnije, kad se malo razbistrim, ću se sigurno setiti i drugih Nolittinih primera)

Bio je Zagor isto tako milje puta i jak u određenim situacijama, ali ovakvom pritisku nikad nije bio izložen!
Po čemu je samoubistvo nelogično? Dajte mi nešto konkretnije od "nije to Zagor"

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 24/09/2014 : 22:43:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Već nekoliko stranica topica rasprava stoji u mjestu i teško da će se iz njega maknuti, i to zbog jednog jedinog razloga.

Svi zagorovci, sli baš svi od Poncha i Zoroasterixxa do Kinga i PPatka (donekle mi se kao iznimka čini, ali zasad samo čini solar), pa čak i Willera koji se načelno predstavlja kao "neutralan" i "objektivan", našli su se pred zidom i nepremostivom preprekom:

- kako sa samima sobom i u sebi pomiriti tu ključnu suprotnost da im se Demon... toliko sviđa, a da je zapravo riječ o priči koja potpuno podriva i ruši Zagora, i to na svim razinama, od postulacije samog lika i njegovog mitskog tj. pseudobožanskog habitusa preko razaranja njegovog (mikro)svijeta Darkwooda (naglasak na "njegovog" jer bez Zagora nema ni Darkwooda, odnosno kako stinky kaže "Zagor = Darkwood, onakav kakav postoji zahvaljujući jedino samo i njemu tj. njegovoj (samo)volji), do čak i fizičkog Zagorova uništenja tj. njegova počinjena suicida kao krajnje točke priznavanja neuspjeha, nemoći i uzaludnosti svog poslanja.

Kako pomiriti toliku suprotnost da ti se toliko sviđa i da toliko uživaš u priči omiljenog si popkulturnog lika, a da je ta priča u praktički svakom segmentu (na 494 stranice naprama posljednjih 20, a i tada s figom u džepu) potpuna negacija tog istog lika i njegova (mikro)svijeta, da je to ne-Zagor i antizagor?

I iz te nemogućnosti pomirenja tolikih suprotnosti rađaju se sve te kontradiktornosti u stavovima zagorovaca, ono što sam za Kinga nazvao pokušajem sjedenja na dvije stolice tj. grubo licemjerjem i dvoličnošću, a za što se ovdje ispričavam.

On je samo manje verbalno vješt u pokušajima da samom sebi objasni tu kontradiktornost, svakako manje vješt od PPatka i Willera koji su sposobni potegnuti kojekakve sofizme i nategnutom dijalektikom kakti pomiriti nepomirljivo, a što i nakon svega ostaje suštinski nepomirljivo.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 22:46:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
king,
ti pogrešno zaključuješ da ja želim neke sljedbenike ------ ne, ja tražim ljude i prijatelje.
mislim, ovo sada što ti pišeš je reakcija. reakcija na "novi šerif u gradu". ma to je za klince.
ali opet, ne mogu te ja uvjeravati da nije tako kako ti to (sada) vidiš. to moraš sam spoznati.
ako ti kažem: ne želim manipulirati kako ti zapravo imputiraš, ti mi ne vjeruješ, jer navodno nisam iskren ili što već.
kada o ovome porazmisliš, o tome što govoriš, onda: 1. mi ne možemo biti prijatelji i svaki na svoju stranu ili 2. spoznaš svoju grešku i postajemo sve bolji

ne može se ozbiljno biti sa nekim, ako držiš da taj nije iskren. to je suština, king, a ostalo je iluzija.

što se tiče sclavija i nolitte, i to pogrešno vidiš. to su toliko dva različita svijeta da tu nema BITNIH dodira, a ima površnih sličnosti u zagorovim sumnjama i slabostima. zagor koji ima trenutke slabosti kod nolitte je ČOVJEK, kod sclavija je podsmijeh.
nolitta i ne može rušiti svog junaka, kada ga je POSTAVIO. sclavi može kada mu ne znači ništa, tj. on gotovo da prezire takav tip čovjeka, "šumskog" čovjeka. od prve epizode, Planina bogova, Sclavi ismijava zagora ----- to su također detalji, king, detalji njegovih epizoda na zagoru. trebalo bi ih sada sabrati, a ima li se toliko vremena? ako mi bude volja, možda pokažem i to..

ali da budem iskren, već mi postaje dosadno ovo oko Demona
rekao sam podosta toga, nekima se svidjelo, neki su se maltene uvrijedili (Patak, ti??)
"istina će vas osloboditi", to je jedini moto, king.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 24/09/2014 : 22:57:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
uh, sad ste se raspisali
Patak, odgovorim ti sutra (ako budem više imao volje i snage i živaca;))))))

ps - jebooooote, da i johnny difool lupi rezolutan post??!! eh, ljudi, moram pohvaliti difoola. koješta.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 24/09/2014 : 23:00:38  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
@stinky
bio zbog nekih delića postova 1.koje sam pogrešno protumačio 2.koje nisi napisao s namerom da me uvrediš.
1. je "jebešga, umoran sam" 2. je "ma, no sikiriki"

(dobro ti je ovo 1. i 2. fora za dopisivanje...što bi rekli fejsbuklije: "kradem!:)"

ajde pičimo dalje. Imaš svetu misiju moga prosvetljenja ;) nimalo laku

@Johnny

"manje vješt od PPatka i Willera koji su sposobni potegnuti kojekakve sofizme i nategnutom dijalektikom kakti pomiriti nepomirljivo, a što i nakon svega ostaje suštinski nepomirljivo."

O spaljivanju i happy endu imam još priče. Čekam da me se razuveri u predvidivosti zg samoubistva...konkretnim argumentima, a ne retorikom

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 24/09/2014 : 23:01:36  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

uh, sad ste se raspisali
Patak, odgovorim ti sutra (ako budem više imao volje i snage i živaca;))))))

ps - jebooooote, da i johnny difool lupi rezolutan post??!! eh, ljudi, moram pohvaliti difoola. koješta.

Raspisali se...Čuj ko mi kaže

Odlaziš, odlaziš, rušiš mi sne
ondak mogu i ja mozak na stand by

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 24/09/2014 23:39:38
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 24/09/2014 : 23:33:24  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

ti pogrešno zaključuješ da ja želim neke sljedbenike ------ ne, ja tražim ljude i prijatelje.

Moze biti, ali izgleda drugacije. Doslovno u svakom postu spustas svoje sagovornike. To su ti i drugi prebacili, dakle ne moze se reci da fantaziram.

quote:

ne može se ozbiljno biti sa nekim, ako držiš da taj nije iskren. to je suština, king, a ostalo je iluzija.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 24/09/2014 : 23:39:23  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

I iz te nemogućnosti pomirenja tolikih suprotnosti rađaju se sve te kontradiktornosti u stavovima zagorovaca, ono što sam za Kinga nazvao pokušajem sjedenja na dvije stolice tj. grubo licemjerjem i dvoličnošću, a za što se ovdje ispričavam.
On je samo manje verbalno vješt u pokušajima da samom sebi objasni tu kontradiktornost, svakako manje vješt od PPatka i Willera koji su sposobni potegnuti kojekakve sofizme i nategnutom dijalektikom kakti pomiriti nepomirljivo, a što i nakon svega ostaje suštinski nepomirljivo.

I onda meni prebacujes licemjerje...

Mislim da su moji stavovi jasni, pogotovo u jednom postu na ovoj stranici sam dosta toga objasnio. Nemam ja sta samom sebi da objasnjavam. Nema tu ni kontradiktornosti ni licemjerja, niti bilo sta u tom pravcu. Ako je to tesko razumiti, onda ne znam ni ja.

Medjutim, ocigledno da je problem jedan drugi... ne svidja mi se sto opet pokusavas da me analiziras. Osjecam podrugljivi ton u tvom piskaranju, i to mi se nimalo ne svidja.

Vidim da jos uvijek kaskas zbog onog mog pomalo grubog posta. Kulturno sam te vec jednom pustio da mi uzvratis, ali sada smo kvit.
Pretjerano emotivan ili ne, treba da znas kada treba da se zaustavis.

Zato, bio bih ti zahvalan da me zaobidjes, moju verbalnu vjestinu sigurno ne zelis da upoznas.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 25/09/2014 : 00:04:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Pa još sam ti se ispričao zbog onih grubih i neprimjerenih riječi, zaboga, a sad je i to problem.

I u čemu sam ja to licemjer, kako jasno impliciraš, u tome što pokušam naknadno uz ispriku obrazložiti svoje prejake riječi?

I ne, ne kaskam zbog tvog posta, na koji si mi ti "kulturno pustio da ti uzvratim" (ti boga, koji egoizam! - ti dopuštaš da ti netko odgovori na forumu????), jer nemam nikakvih razloga ni potreba za bilo kim kaskati, pa tako ni za tobom.

No s obzirom na tvoj kasniji post - onaj u kojem stinkyju tvrdiš da sam ja "jedan od vas" (nisam, niti to želim biti, daleko bilo), zapravo si licemjer i opet ti jer si jednostavno nedosljedan i kontradiktoran, budući sad opet nisam "jedan od vas" i trebam te zaobilaziti.

No to nije nikakav problem, ni dosad se nismo nešto sretali po topicima pa je vrlo lako izvedivo.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 25/09/2014 : 00:18:32  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

No to nije nikakav problem, ni dosad se nismo nešto sretali po topicima pa je vrlo lako izvedivo.

Upravo tako. Ja sam vecinom na Zagorovim topicima, kao sto je na primjer ovaj.
Do unazad nekoliko dana nisam znao ni da postojis.
Ako vec hoces da skrenes paznju na sebe, pokusaj to uraditi na jedan kvalitetan nacin. Napisi tekst za sajt, prikljuci se raspravama na forumu o stripovima koje dobro poznajes, nesto u tom pravcu...Nebitno, radi sta zelis, ali mene zaobidji.

Sve najbolje.

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 25/09/2014 : 00:24:39  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
To ko kojoj grupi pripada je jedan od najtežih slučajeva apsurda na ovom topicu. Svako malo se neko pojavi ko će da učestvuje u raspravi analizirajući forumaše ove i one, aludirajući na grešku koju "mi" (King, ja, ne znam ko još) pravimo bez da kažu išta konkretnije. Stinky i solar su imali dobre pokušaje, ali se prvi ponekad izgubi u retorici a drugi (po prvi put da to kod solara vidim) odgovara previše sažeto a da bi mi išta dokazao.

Jednostavno prestanite da me stavljate u koš i sa ovim i sa onim, klanovi su mi uvek bili jebeno iritantni. Zovem se Darko i pripadam samo sebi.

I željan sam znanja

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 25/09/2014 00:29:38
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 25/09/2014 : 00:55:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Upravo tako. Ja sam vecinom na Zagorovim topicima, kao sto je na primjer ovaj.
Do unazad nekoliko dana nisam znao ni da postojis.
Ako vec hoces da skrenes paznju na sebe, pokusaj to uraditi na jedan kvalitetan nacin. Napisi tekst za sajt, prikljuci se raspravama na forumu o stripovima koje dobro poznajes, nesto u tom pravcu...Nebitno, radi sta zelis, ali mene zaobidji.

Sve najbolje.

Unatrag četiri godine sam napisao više tekstova za sajt, konkretno za rubriku Magazin na temu filmskih ekranizacija stripova i općenito stripa na filmu, negdje preko 10 i svakako su bili pismeniji od tvojih (barem po onom što sam imao snage pročitati do kraja), radio sam to "na kvalitetan način" i ne zbog skretanja pažnje na sebe jer mi to ne treba, a zbog pretrpanosti poslom nažalost ne stignem pisati i više, iako me Dee često nagovara.

Čitavo to vrijeme uspješno smo se zaobilazili jer se ti praktički ni ne mičeš od Zagora.

Uz ispriku što sam ti i opet odgovorio iako mi nisi "kulturno pustio da ti uzvratim", barem mi ostaje satisfakcija da nisam "jedan od vas", od grupe čijim si me članom uz isprike prije dva dana tako ljubazno proglasio.

A što mogu kad mi bodu oči tvoje nelogičnosti, kontradikcije i skakanja u vlastita usta, pa još uz takve logičke i verbalne vratolomije.

Eto toliko, sad je stvarno dosta.

Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 25/09/2014 : 07:33:55  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
a drugi (po prvi put da to kod solara vidim) odgovara previše sažeto a da bi mi išta dokazao.

Mi se mimoilazimo u nekim ključnim stvarima, a sve je to dotaknuto u postovima. Ostalo je (za mene) bespotrebno širenje rasprave na manje bitne stvari.
Jer čemu se spuštati u konstrukciju scenarija kada imamo posve suprotna stajališta što taj scenarij u cjelini uopće znači i što se s njime želi postići.

Slažem se s Johnnyjem, uzdižući ovu priču na vrh, mi (Zagorovci) kopamo sami sebi tlo pod nogama jer je ona u osnovi negacija Zagora.
Go to Top of Page
Page: of 33 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.29 seconds. Snitz Forums 2000