Author |
Topic  |
Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 15/09/2015 : 13:23:01
|
Charlie, ugodno čitanje.
Prije 5-6 godina pročitao sam "Širenje područja borbe" i "Elementarne čestice"... i napravio pauzu, koja traje sve do danas.
U svakom slučaju, iduća na redu mi je "Platforma" (ali i ona će još pričekati), pa tek onda "Mogućnosti otoka".
Houellebecq je u javnosti vrlo kontroverzna figura, naravno, njegovi stavovi (islamofobični npr.) ne moraju nužno ili uopće utjecati na kvalitetu djela. |
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Member since 07/01/2008 |
Posted - 16/09/2015 : 00:01:14
|
quote: Originally posted by Willer
Charlie, ugodno čitanje.
Prije 5-6 godina pročitao sam "Širenje područja borbe" i "Elementarne čestice"... i napravio pauzu, koja traje sve do danas.
U svakom slučaju, iduća na redu mi je "Platforma" (ali i ona će još pričekati), pa tek onda "Mogućnosti otoka".
Houellebecq je u javnosti vrlo kontroverzna figura, naravno, njegovi stavovi (islamofobični npr.) ne moraju nužno ili uopće utjecati na kvalitetu djela.
Znaš..ima nešto s tom knjigom...poput predigre već..i danas me povukla za nos jer nije u odjelu u koji sam došla vidjevši da je slobodna, već mi na upit knjižničarka dodatnim klikom, kojeg ja nisam učinila doma, pokaže kako da vidim na kojoj lokaciji u gradu je knjiga dostupna ..?!?.. Jedna je u drugoj zoni grada, druga se nalazi u bibliobusu, za čije sam kretanje gradom zatražila da mi isprintaju raspored i sutra će biti ulovljen od strane frendice koja živi blizu i predala sam joj člansku i papirić s nazivom.. ovo je više toliko suludo, da sam morala napisati..
Zadovoljila sam se "otokom" koji se s tolikom lakoćom čita i oduševljena sam brutalnom britkošću i humorom u početku, što je očito jer sam podijelila s narodom to na drugoj temi..dok me neke stvari, na koje sam naišla nakon toga grebu dok čitam..doslovno mislim..kao da se ribež odlučio provozati po zaštitnoj mi ovojnici duše i ostrugati do krvi taj sloj. Osjećaj toga je ..ne kao da rana peče, kad se porežeš, već ti žarač užareni pali površinu rane. I tada shvatim da boli. Nije knjiga kriva. Bol je svježa. :) |
~ Prvo suputnik onda put ~
|
Edited by - Just_Charlie on 16/09/2015 00:02:29 |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
|
bagi
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
3841 Posts
Member since 29/12/2002 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Posted - 17/09/2015 : 20:40:07
|
quote: Originally posted by bagi
100 % nepobitni dokazni materijal...Religije mogu ići ispod tepiha...
Uvijek su i bile ..prasina ispod tepha  |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
 |
|
Gruz
Starting Member

Croatia
79 Posts
Member since 20/07/2005 |
Posted - 19/09/2015 : 11:37:40
|
quote: Originally posted by manhunter Šta smo imali pre par hiljada godina? Plemenske ratove bez nekog velikog povoda. Otimanje žena iz jednog sela, da bi ih odveli u drugo da bi služile kao hodajuće fabrike beba. Ubistvo nije bilo kažnjivo. Ubiješ čoveka i odeš svojim putem. Nisi morao da brineš da li će te neko ganjati zbog toga, eventualno neko od familije. Opštenje sa članovima porodice, životinjama i sl. Ima toga i danas, ali je svima jasna ona moralna poruka. Da ne spominjemo i to da je većina zapovesti iz Biblije uvrštena u krivične zakonike većine zemalja. Tako da ne vidim zašto je loše ponekad poslušati i te religijske knjige? U stvari, još uvek čekam murdoca da mi odgovori na to pitanje, ali konkretno, bez isprazne demagogije.
O kakvom ti vjerskom moralu govoriš? Kamenovanje ljudi zbog preljuba? Kamenovanje djece koja su "zločesta"? Smrt za apostate? Ubijanje ljudi koji nepoštuju subotu? To su sve "morali" bazirani na religiji. Tko bi to želio osim religijskih fanatika? Ti misliš da je to moralno jer dolazi iz religije? Moral koji mi imamo danas dolazi od sekularne strane, moral koji je racionaliziran, prodiskutiran i koji je zasnovan na inteligentnom dizajnu. Ako pogledaš moral koji je prihvačen među modernim ljudima danas: mi više nevjerujemo u ropstvo, vjerujemo u jednakost žena, vjerujemo u nježnost, u obzirnost prema životinjama, to su sve recentne stvari koje imaju vrlo malo veze sa Biblijom ili Kuranom. One su se razvije tjekom povjesti, kroz koncenzuz rasuđivanja, trezvenog razgovaranja, filozofiranja i to je došlo do takve mjere da doslovno moraš tražiti moralne mrvice u Bibliji i Kuranu.
No naravno ljudi danas, pogotovo vjernici, nisu upoznati direktno sa Biblijom u smislu da su je čitali. Mnogi ljudi grade svoje mišljenje o Bibliji iz holivudskih filmova i cenzuriranih Biblija koje izdaje crkva poput "Biblija za djecu" ili "Biblija za mlade dame" itd. gdje je uklonjen genocid, netrepeljivost prema ženama, razne nastranosti itd.
Na primjer tih Deset zapovjedi i Mojsije - što misliš da je Mojsije prvo napravio kada je dobio 10 zapovjedi? Došao je dolje sa brda i vidio da su ljudi napravili Zlatno tele te je onda razbio 10 zapovjedi i što je onda napravio? Da li znaš ili ti moram reći? Većina ljudi misli da se onda zemlja počela tresti te je progutala nekolicinu ljudi i Mojsije je bio ljut, no onda se smirio - tako je prikazano u filmu "10 zapovjedi" sa Charltonom Hestonom no Biblija nam govori: Kad je Mojsije sišao i vidio zlatno tele, bio je toliko bijesan da je bacio ploče i razbio ih (Bog mu je poslije dao novi komplet ploča pa je to bilo u redu). Mojsije je zgrabio zlatno tele, spalio ga, samljeo u prašinu, pomiješao s vodom i natjerao ljude da to progutaju. Onda je rekao svima iz svećeničkog plemena Levi da uzmu mačeve i ubiju što je više moguće ljudi. Njih je bilo oko 3000 pa se moglo očekivati kako će to biti dovoljno da se zadovolji ljubomorna Božja zlovolja. Ali ne, Bog još nije bio zadovoljen. U posljednjem stihu tog groznog poglavlja njegov završni udarac sastojao se u tome da pošalje pošast na preostale ljude 'jer su oni napravili tele koje je Aaron napravio'.
I onda ta zapovjed "Ne ubij" je značila zapravo "Ne ubij drugog Židova", jer prvo što rade je idu ubijati druga plemena poput Midijanaca. Knjiga Brojeva govori o tome kako je Bog potaknuo Mojsija da napadne Midijance. Njegova vojska brzo je poubijala sve muškarce i spalila sve midijanske gradove, ali je poštedjela žene i djecu. Ta milosrdna obuzdanost Mojsijevih vojnika njega je razbjesnila i on je naredio da se pogube svi dječaci i sve žene koje nisu bile djevice. Ali svu žensku djecu, koje ne znaju muškarca tako što su legla s njime, ostavite na životu za sebe' (Knjiga brojeva 31:18).
Tako da svi koji govore da je Biblija dobar uzor moralistima ili nemaju pojma o Bibliji ili su bolesni psihopati. Dokaz tome su i silne verzije Biblija koje sam ranije naveo, jer ljudi očito pristupaju sa moralom kojeg su stekli izvan Biblije i onda iz tog užasa vade nekoliko dobrih stvari ili mjenjaju loše stvari u dobre.
A odakle moral i altruizam u ljudima? Pa altruizam je jezgra svake prijateljske ljudske zajednice, pa čak i životinjskih. Reci mi samo jesi li ikad bio dio kruga prijatelja u kojemu jedan član nikada ništa ne daje već samo uzima? Ne, zato što takva osoba uvijek bude izopćena, jer svaki put kada pomažeš nekom prijatelju očekuješ da će ti to već jednom uzvratiti kada i tebi bude trebala pomoć. To je sve proizišlo iz evolucije i nije trebalo nikakvog čarobnjaka da usadi bićima u mozak, jer ljudi za prijatelje i suradnike češće odabiru one koji su velikodušniji. I teško da možeš očekivati da će te drugi tretirati moralno ako nisi isto napravio za njih, jer ne možeš uvjeriti druge da si ti bolji i da ti zaslužuješ da te bolje tretiraju nego druge. Pogotovo kada pomažeš rodbini i vlastitoj djeci, jer oni nose vrlo slične gene koji će kroz njih nastaviti živjeti i kada tebe više ne bude. Hipoteza Boga za moral i altruizam ima mnogo problema. Ne može, recimo, objasniti koje su to moralne vrijednosti usađene od Boga, a koje, ako i jedne, od sekularnog rasuđivanja. Ne objašnjava zašto je Crkva do relativno nedavno odobravala ropstvo, mučenje i prezir prema ženama kao ispravno ponašanja, dok se sada to vidi kao nemoralno. Sjeti se samo američkog građanskog rata gdje su preko bajoneta i sa brojnim ljudskim žrtvama morali uvjeriti pobožni Jug da je ropstvo loša stvar.
|
Edited by - Gruz on 19/09/2015 11:41:13 |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 19/09/2015 : 11:42:37
|
dobar text osin u zadnjem dilu di spominješ am.građ rat. nije ih toliko smetalo ropstvo koliko secesija. |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 19/09/2015 : 12:47:22
|
quote: Originally posted by lwood
dobar text osin u zadnjem dilu di spominješ am.građ rat. nije ih toliko smetalo ropstvo koliko secesija.
E baš si poentirao ovim nepotrebnim "ispravkom". Svaka čast.
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 19/09/2015 : 12:48:19
|
quote: Originally posted by nagor
dobar text osin u zadnjem dilu di spominješ am.građ rat. nije ih toliko smetalo ropstvo koliko secesija.
moran reč istinu. takav san.  |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 19/09/2015 : 12:51:08
|
quote: Originally posted by nagor
moran reč istinu. takav san. 
Nisam to mislio kao pohvalu. Gruz se potrudi, istraži i utemelji svoju misao o hipokriziji starog religijskih teksta, a ti ga popraviš na djelu, koji je najmanje bitan za njegov odličan post.  |
Edited by - nagor on 19/09/2015 12:52:23 |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26026 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 19/09/2015 : 12:55:20
|
quote: Originally posted by Gruz
O kakvom ti vjerskom moralu govoriš?
Govorim o hrišćanskom moralu. Mislio sam da je to bar lako da se zaključi ali eto, očigledno i nije... Sve što si ti napisao, sam napisao i ja. Tek sa Isusovom pojavom je počelo pravo propovedanje morala i teranje na pridržavanje istog. Od tada imamo i ono "okreni drugi obraz" i "ljubi bližnjeg svog". Biblija se satoji iz dva dela, mislim da ti je to poznato. I u tom prvom (jevrejskom) delu sve vrvi od borbi, ubijanja, silovanja, incesta i prevara. I to sam i napisao, ako si dobro čitao (a izgleda da nisi). U novom, hrišćanskom delu, se težište pomera na prave vrednosti iz ovog starog dela. Isus kaže sam da se ljudi ne pridržavaju Božijih zapovedi,zbog tog se stvara ogromna opozicija koja Isusa predstavlja kao šarlatana. Imaš finu pričicu o farisejima i njemu. Na kraju krajeva, on je izabran da završi na krstu umesto Varave, zato što je sveštenstvu to više odgovaralo. Od tog dana počinje hrišćanstvo i počinju da se sve više propovedaju hrišćanske vrednosti.
Ovo što nabrajaš za ropstvo i sl. je više nego bezvezno. Ne znam da li postoji država i društveno uređenje koje se uvek i bezrezervno ponašalo u skladu sa tim vrednostima.
Jedan pametan čovek je jednom rekao: "Ako je Hristos razapet zbog ovakvih ljudi i ovakvog sveta, onda je to greška Neba. U Božije ime je ubijeno više ljudi nego što se sotona ikada ponadao. Ipak, ja blagosiljam Boga, možda on zna zašto je svet ovakav"
Tako da nemoj da kriviš religiju što je ljudi ne poštuju. Mi smo krivi ako ne poštujemo moralna načela, bez obzira da li su ona religiozna ili ne.
quote:
Tako da svi koji govore da je Biblija dobar uzor moralistima ili nemaju pojma o Bibliji ili su bolesni psihopati.
Nazovi još jednom bilo koga psihopatom, zbog njegovih religioznih ili bilo kakvih ubeđenja, letiš sa ovog foruma. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 19/09/2015 13:02:29 |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26026 Posts
Posted - 19/09/2015 : 13:01:49
|
Ma čini ti se, lwoode. To su ovi Severnjaci hteli da otvore oči pokvarenom hrišćanskom Jugu šta su prave vrednosti. Pobedili su i sada je blagostanje. Eto, ima već pedeset godina kako crnci imaju pravo glasa, ehej! A isto tako, sada se toliko poštuju da se ubijaju na ulici kad ukradu žvaku ili čokoladu u radnji. Baš su milosrdni ovi Severnjaci, uskraćuju ljudima muke i višegodišnju robiju zbog takvog užasnog dela.
A isti ti Severnjaci više favorizuju takozvane "republikance", koji veruju u nadmoćnost bele rase, i koji su više nego religiozni, oni koji su već dvadesetak puta napadali druge države pod izgovorom "demokratije i pravih vrednosti", samo da bi se dokopali nekog bogatstva iz te zemlje. Pobedili su Severnjaci, dobro je tako.
|
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 19/09/2015 : 13:28:54
|
quote: Originally posted by manhunter
Ma čini ti se, lwoode. To su ovi Severnjaci hteli da otvore oči pokvarenom hrišćanskom Jugu šta su prave vrednosti. Pobedili su i sada je blagostanje. Eto, ima već pedeset godina kako crnci imaju pravo glasa, ehej! A isto tako, sada se toliko poštuju da se ubijaju na ulici kad ukradu žvaku ili čokoladu u radnji. Baš su milosrdni ovi Severnjaci, uskraćuju ljudima muke i višegodišnju robiju zbog takvog užasnog dela.
A isti ti Severnjaci više favorizuju takozvane "republikance", koji veruju u nadmoćnost bele rase, i koji su više nego religiozni, oni koji su već dvadesetak puta napadali druge države pod izgovorom "demokratije i pravih vrednosti", samo da bi se dokopali nekog bogatstva iz te zemlje. Pobedili su Severnjaci, dobro je tako.
aj iskopaj topic o am.građ ratu pa čitaj. tamo smo več sve raspravili.
|
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
|
Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts
Posted - 19/09/2015 : 15:01:15
|
Mi danas i te kako, prvenstveno kroz praksu, vjerujemo i u ropstvo i u grubost i u nejednakost žena i u neobzirnost prema životinjama.
A o izvorima svega navedenog imamo potpuno suprotna gledišta.
Dovoljno je vidjeti aktualnu izbjegličku krizu, prilikom koje se neki deklarirani ateist/agnostik bez problema slaže s deklariranim religioznim/vjernikom, a ne slaže uopće s drugim deklariranim ateistom/agnostikom. Prilikom koje se neki deklarirani religiozni/vjernik bez problema slaže s deklariranim ateistom/agnostikom, a ne slaže uopće s drugim deklariranim religioznim/vjernikom.
Kako je to moguće? Kriva religija čak i za to? Ili je možda kriv ateizam čak i za to? Teško, i jedno i drugo. Jer za dokazivati jedno odnosno drugo bila bi nam potrebna kako golema selekcija činjenica, tako neprestani dvostruki kriteriji. |
 |
|
Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts
Posted - 19/09/2015 : 15:24:34
|
quote: Originally posted by Gruz
O kakvom ti vjerskom moralu govoriš? Kamenovanje ljudi zbog preljuba? Kamenovanje djece koja su "zločesta"? Smrt za apostate? Ubijanje ljudi koji nepoštuju subotu? To su sve "morali" bazirani na religiji. Tko bi to želio osim religijskih fanatika? Ti misliš da je to moralno jer dolazi iz religije? Moral koji mi imamo danas dolazi od sekularne strane, moral koji je racionaliziran, prodiskutiran i koji je zasnovan na inteligentnom dizajnu. Ako pogledaš moral koji je prihvačen među modernim ljudima danas: mi više nevjerujemo u ropstvo, vjerujemo u jednakost žena, vjerujemo u nježnost, u obzirnost prema životinjama, to su sve recentne stvari koje imaju vrlo malo veze sa Biblijom ili Kuranom. One su se razvije tjekom povjesti, kroz koncenzuz rasuđivanja, trezvenog razgovaranja, filozofiranja i to je došlo do takve mjere da doslovno moraš tražiti moralne mrvice u Bibliji i Kuranu.
No naravno ljudi danas, pogotovo vjernici, nisu upoznati direktno sa Biblijom u smislu da su je čitali. Mnogi ljudi grade svoje mišljenje o Bibliji iz holivudskih filmova i cenzuriranih Biblija koje izdaje crkva poput "Biblija za djecu" ili "Biblija za mlade dame" itd. gdje je uklonjen genocid, netrepeljivost prema ženama, razne nastranosti itd.
Na primjer tih Deset zapovjedi i Mojsije - što misliš da je Mojsije prvo napravio kada je dobio 10 zapovjedi? Došao je dolje sa brda i vidio da su ljudi napravili Zlatno tele te je onda razbio 10 zapovjedi i što je onda napravio? Da li znaš ili ti moram reći? Većina ljudi misli da se onda zemlja počela tresti te je progutala nekolicinu ljudi i Mojsije je bio ljut, no onda se smirio - tako je prikazano u filmu "10 zapovjedi" sa Charltonom Hestonom no Biblija nam govori: Kad je Mojsije sišao i vidio zlatno tele, bio je toliko bijesan da je bacio ploče i razbio ih (Bog mu je poslije dao novi komplet ploča pa je to bilo u redu). Mojsije je zgrabio zlatno tele, spalio ga, samljeo u prašinu, pomiješao s vodom i natjerao ljude da to progutaju. Onda je rekao svima iz svećeničkog plemena Levi da uzmu mačeve i ubiju što je više moguće ljudi. Njih je bilo oko 3000 pa se moglo očekivati kako će to biti dovoljno da se zadovolji ljubomorna Božja zlovolja. Ali ne, Bog još nije bio zadovoljen. U posljednjem stihu tog groznog poglavlja njegov završni udarac sastojao se u tome da pošalje pošast na preostale ljude 'jer su oni napravili tele koje je Aaron napravio'.
I onda ta zapovjed "Ne ubij" je značila zapravo "Ne ubij drugog Židova", jer prvo što rade je idu ubijati druga plemena poput Midijanaca. Knjiga Brojeva govori o tome kako je Bog potaknuo Mojsija da napadne Midijance. Njegova vojska brzo je poubijala sve muškarce i spalila sve midijanske gradove, ali je poštedjela žene i djecu. Ta milosrdna obuzdanost Mojsijevih vojnika njega je razbjesnila i on je naredio da se pogube svi dječaci i sve žene koje nisu bile djevice. Ali svu žensku djecu, koje ne znaju muškarca tako što su legla s njime, ostavite na životu za sebe' (Knjiga brojeva 31:18).
Tako da svi koji govore da je Biblija dobar uzor moralistima ili nemaju pojma o Bibliji ili su bolesni psihopati. Dokaz tome su i silne verzije Biblija koje sam ranije naveo, jer ljudi očito pristupaju sa moralom kojeg su stekli izvan Biblije i onda iz tog užasa vade nekoliko dobrih stvari ili mjenjaju loše stvari u dobre.
A odakle moral i altruizam u ljudima? Pa altruizam je jezgra svake prijateljske ljudske zajednice, pa čak i životinjskih. Reci mi samo jesi li ikad bio dio kruga prijatelja u kojemu jedan član nikada ništa ne daje već samo uzima? Ne, zato što takva osoba uvijek bude izopćena, jer svaki put kada pomažeš nekom prijatelju očekuješ da će ti to već jednom uzvratiti kada i tebi bude trebala pomoć. To je sve proizišlo iz evolucije i nije trebalo nikakvog čarobnjaka da usadi bićima u mozak, jer ljudi za prijatelje i suradnike češće odabiru one koji su velikodušniji. I teško da možeš očekivati da će te drugi tretirati moralno ako nisi isto napravio za njih, jer ne možeš uvjeriti druge da si ti bolji i da ti zaslužuješ da te bolje tretiraju nego druge. Pogotovo kada pomažeš rodbini i vlastitoj djeci, jer oni nose vrlo slične gene koji će kroz njih nastaviti živjeti i kada tebe više ne bude. Hipoteza Boga za moral i altruizam ima mnogo problema. Ne može, recimo, objasniti koje su to moralne vrijednosti usađene od Boga, a koje, ako i jedne, od sekularnog rasuđivanja. Ne objašnjava zašto je Crkva do relativno nedavno odobravala ropstvo, mučenje i prezir prema ženama kao ispravno ponašanja, dok se sada to vidi kao nemoralno. Sjeti se samo američkog građanskog rata gdje su preko bajoneta i sa brojnim ljudskim žrtvama morali uvjeriti pobožni Jug da je ropstvo loša stvar.
Stari je zavjet raznobojna knjiga, pisana, dotjerivana i prepravljana od mnogih pisaca tokom tisućljeća, koja sadrži u sebi značajnu evoluciju od primitivnog autoritarizma i klanske orijentacije do ideje o radikalnoj slobodi čovjeka i bratstvu svih ljudi. Stari zavjet je revolucionarna knjiga; njegova je osnovna tema oslobođenje čovjeka od incestuozne veze s tlom i krvi, od pokoravanja idolima, od ropstva, od moćnih gospodara, a za slobodu pojedinca, naroda i cijelog čovječanstva. (...) U nekoliko riječi prikazat ću svoj pristup Bibliji u ovoj knjizi. Ne gledam na Bibliju kao na "riječ božju", ne samo zbog povijesnih ispitivanja koja su pokazala da su je napisali ljudi - različiti ljudi, koji su živjeli u različitim vremenima - već i zato što nisam teist. Ipak, za mene je to izuzetna knjiga, koja izražava norme i principe, koji su zadržali svoju valjanost kroz tisuće godina. To je knjiga koja je ljudima pružila još uvijek valjanu viziju, koja čeka na svoje ostvarenje. Nije je napisao jedan čovjek, niti ju je izdiktirao Bog; ona izražava genij ljudi, koji su kroz mnoge generacije vodili borbu za život i slobodu.
Iz knjige Ericha Fromma "Bit ćete kao Bog". Bavi se Starim zavjetom i toplo je preporučam. Novim zavjetom i povijesti ranog kršćanstva više se bavi u "Dogmi o Kristu".
Ugledni teoretičar književnosti Terry Eagleton napisao je pak "Razum, vjera i revolucija: refleksije o raspravi oko Boga" koja se također bavi Novim zavjetom. Također preporuka. |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
|
Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 20/09/2015 : 10:36:10
|
quote: Originally posted by manhunter Tek sa Isusovom pojavom je počelo pravo propovedanje morala i teranje na pridržavanje istog.
Naravno da nije. Antipater Tarsuški i Panetlije među prvima a Hrizip i Epiktet među utjecajnijima i to u vrijeme PRIJE stvaranja Novog zavjeta. |
Bok, kako si.
|
Edited by - Cromwell on 20/09/2015 10:36:47 |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Posted - 20/09/2015 : 11:20:08
|
quote: Originally posted by Cromwell
quote: Originally posted by manhunter Tek sa Isusovom pojavom je počelo pravo propovedanje morala i teranje na pridržavanje istog.
Naravno da nije. Antipater Tarsuški i Panetlije među prvima a Hrizip i Epiktet među utjecajnijima i to u vrijeme PRIJE stvaranja Novog zavjeta.
Yeep, krscanski moral je tek blijeda kopija istih..ustvari uopce nije moral  |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26026 Posts
Posted - 20/09/2015 : 11:43:49
|
quote: Originally posted by Cromwell
Naravno da nije. Antipater Tarsuški i Panetlije među prvima a Hrizip i Epiktet među utjecajnijima i to u vrijeme PRIJE stvaranja Novog zavjeta.
Naravno da nije, bilo je i ranije toga. Ali je sa Isusom počelo da se širi. Sa njime i apostolima je ukazivanje na licemerje postalo jedna od glavnih tema pri propovedanju. Naravno, ne treba zaboraviti da je hrišćanstvo nastalo kasnije, kroz jevanđelja i da se uobličavalo kroz vekove.
Kako god, pričali smo o moralnim vrednostima i porukama hrišćanstva. Moje još uvek neodgovoreno pitanje je bilo zašto su te vrednosti loše? Zato što dolaze iz neke religiozne knjige, pa su samim tim nerelevantni, ili iz nekog drugog razloga? Do sada sam stekao utisak (iz onog Gruzovog posta), da su ta pravila loša zato što ih se retko ko pridržava. A to ne mogu da prihvatim kao odgovor. |
|
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 20/09/2015 : 12:08:24
|
Kršćanstvo ne treba gledati kao religiju mira i tolerancije, naprotiv! "Tko nije sa mnom, taj je protiv mene!" "Došao sam vam donijeti mač, a ne mir!" To su Isusove riječi iz Evanđelja, obilno citirane prilikom paleža, klanja i silovanja pod znakom križa. Sve ove lamentacije o tome da je kršćansko učenje (u svojem, kao, čovjekoljubivijem i miroljubijvijem dijelu) donijelo nešto revolucionarno i novo padaju u vodu pred spoznajom da su altruizam, suosjećanje i spremnost da se pomogne drugome zapravo evolucijski alati koji su se pokazali nužnima za opstanak ljudske vrste. O ovome pročitati i u raspravi Umberta Eca i milanskog nadbiskupa Martinija 'Odakle svijetli svjetlost dobra', iz njihove prepiske u La Reppubblici 'U što vjeruje tko ne vjeruje' (Izvori, Zagreb, 1996.). Dapače, smatram da su poganske religije Rima i Helade bile daleko tolerantnije prema 'drukčijima' od kršćanstva, ranog i današnjeg. |
Edited by - VALTER on 20/09/2015 12:18:14 |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Posted - 20/09/2015 : 12:12:42
|
quote: Originally posted by VALTER
Kršćanstvo ne treba gledati kao religiju mira i tolerancije, naprotiv! "Tko nije sa mnom, taj je protiv mene!" "Došao sam vam donijeti mač, a ne mir!" To su Isusove riječi iz Evanđelja, obilno citirane prilikom paleža, klanja i silovanja pod znakom križa. Sve ove lamentacije o tome da je kršćansko učenje (u svojem, kao, čovjekoljubivijem i miroljubijvijem dijelu) donijelo nešto revolucionarno i novo padaju u vodu pred spoznajom da su altruizam, suosjećanje i spremnost da se pomogne drugome zapravo evolucijski alati koji su se pokazali nužnima za opstanak ljudske vrste. O ovome pročitati i u raspravi Umberta Eca i milanskog nadbiskula Martinija 'Odakle svijetli svjetlost dobra', iz njihove prepiseke u La Reppubblici 'U što vjeruje tko ne vjeruje' (Izvori, Zagreb, 1996.). Dapače, smatram da su poganske religije Rima i Helade bile daleko tolerantnije prema 'drukčijima' od kršćanstva, ranog i današnjeg.
 |
Edited by - mr murdoc on 20/09/2015 12:13:06 |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26026 Posts
Posted - 20/09/2015 : 12:22:46
|
quote: Originally posted by VALTER
Kršćanstvo ne treba gledati kao religiju mira i tolerancije, naprotiv! "Tko nije sa mnom, taj je protiv mene!" "Došao sam vam donijeti mač, a ne mir!" To su Isusove riječi iz Evanđelja, obilno citirane prilikom paleža, klanja i silovanja pod znakom križa. Sve ove lamentacije o tome da je kršćansko učenje (u svojem, kao, čovjekoljubivijem i miroljubijvijem dijelu) donijelo nešto revolucionarno i novo padaju u vodu pred spoznajom da su altruizam, suosjećanje i spremnost da se pomogne drugome zapravo evolucijski alati koji su se pokazali nužnima za opstanak ljudske vrste. O ovome pročitati i u raspravi Umberta Eca i milanskog nadbiskupa Martinija 'Odakle svijetli svjetlost dobra', iz njihove prepiske u La Reppubblici 'U što vjeruje tko ne vjeruje' (Izvori, Zagreb, 1996.). Dapače, smatram da su poganske religije Rima i Helade bile daleko tolerantnije prema 'drukčijima' od kršćanstva, ranog i današnjeg.
quote: Originally posted by manhunter
Jedan pametan čovek je jednom rekao: "Ako je Hristos razapet zbog ovakvih ljudi i ovakvog sveta, onda je to greška Neba. U Božije ime je ubijeno više ljudi nego što se sotona ikada ponadao. Ipak, ja blagosiljam Boga, možda on zna zašto je svet ovakav"
|
|
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
|
Topic  |
|
|