Author |
Topic |
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 27/02/2016 : 22:11:21
|
Da, i ja sam očekivao klišeje što se tiče Hellingenove prošlosti. Pa, manje više je tako i bilo jedino nije zbog "nesreće" poludio. Takav je, očito, već bio.
quote: Originally posted by nagor
Bit ću jako iznenađen ako Bure složi nešto drukčije od ovog ispod:
Hellingen je bio nadobudan mladi znanstvenik. Roditelji su ga vjerojatno napustili dok je bio još mali. Nije bio loš na početku. Zapošljava ga vojska. Za njih radi napredne stvari. Nadređeni ne cijeni njegov genij. Dolazi do neke nesreće, koja ga emocionalno mijenja. Zamjera vojski i čovječanstvu. Postaje zao i želi zavladati svijetom.
Dakle, nadam se da neće biti tih klišeja, ali teško, da će se Bure usuditi sa nečim jačim. :(
|
Edited by - nagor on 27/02/2016 22:11:56 |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3461 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 27/02/2016 : 22:12:47
|
Da, i ja sam očekivao klišeje što se tiče Hellingenove prošlosti. Pa, manje više je tako i bilo jedino nije zbog "nesreće" poludio. Takav je, očito, već bio.
Bit ću jako iznenađen ako Bure složi nešto drukčije od ovog ispod:
Hellingen je bio nadobudan mladi znanstvenik. Roditelji su ga vjerojatno napustili dok je bio još mali. Nije bio loš na početku. Zapošljava ga vojska. Za njih radi napredne stvari. Nadređeni ne cijeni njegov genij. Dolazi do neke nesreće, koja ga emocionalno mijenja. Zamjera vojski i čovječanstvu. Postaje zao i želi zavladati svijetom.
Dakle, nadam se da neće biti tih klišeja, ali teško, da će se Bure usuditi sa nečim jačim. :(
Ili možda: Hellingen je bio nadobudan mladi znanstvenik kojem je doticaj sa naprednom atlantidskom tehnologijom utjecao na duševno zdravlje. :) |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3461 Posts
Posted - 27/02/2016 : 22:15:49
|
Uh, još bolje. :)
U MM-u saznajemo da je Atlantida posjedovala strojeve koji su dovodili ljude do ludila. No upitno je li Atlantida iz Zagora i Atlantida iz MM-a ista. |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3461 Posts
Posted - 27/02/2016 : 22:38:06
|
Pitanje je, hoće li se u osmom Hellingenu pojaviti oba Hellingena koja se prže kod Wendiga ili će se njih dvojica stopiti u jednog? I hoće li dobri Hellingen koji se smirio još odigrati neku ulogu? |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 28/02/2016 : 08:22:36
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
Da, ali kasnije Hellingen nigdje ne spominje da traži superiorne ljude s kojima bi zajedno vladao svijetom, već naglašava da je sam vrhunac ljudskog roda.
nije baš tako opet ti skrećem pozornost na Vječnu magiju
izgleda da ćemo obojica morati ponoviti tu priču
ali: što su Akkronijanci nego superiorna rasa s kojom Hellingen sklapa pakt da ovladaju svijetom?
razumiješ. Akkronijanci su u "priči" upravo na bazi "superiornosti"
tako da je nagor kao i obično;), u krivu: Nolitta je itekako ukazao, a to što nije eksplicitno, tj. banalno rekao doslovne fraze, to ga podiže u našim očima!! |
Edited by - stinky on 28/02/2016 08:23:05 |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3461 Posts
Posted - 28/02/2016 : 09:00:03
|
quote: Originally posted by stinky
Da, ali kasnije Hellingen nigdje ne spominje da traži superiorne ljude s kojima bi zajedno vladao svijetom, već naglašava da je sam vrhunac ljudskog roda.
ali: što su Akkronijanci nego superiorna rasa s kojom Hellingen sklapa pakt da ovladaju svijetom?
tako da je nagor kao i obično;), u krivu: Nolitta je itekako ukazao, a to što nije eksplicitno, tj. banalno rekao doslovne fraze, to ga podiže u našim očima!!
Točno S tim da Akronijanci nisu ljudi :) |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 28/02/2016 : 09:18:15
|
Hellingen je hardkor materijalist. za njega nema "ljudi". hoću reći, on je "predisponiran" da ne zna što je to eminentno ljudsko... ne razumije "vječnu magiju" ljudskog bitka, za njega je "dobro" što god je funkcionalno organizirano (s izrazitim naglaskom na tehnološku stranu; duhovnoj dimenziji on pretpostavlja strojeve, mehaniku). u tom smislu, Akkronijanci su za njega "ljudi", racionalno strukturirani organizmi.
neki su pričali koješta o posljednjoj Nolittinoj priči, ali ona je upravo ingeniozna (kako sam već pokazao na jedan teži, hermetičniji način). ta, oproštajna, epizoda govori o tome što sam gore skicirao. |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 28/02/2016 : 09:24:58
|
tako da je nagor kao i obično;), u krivu: Nolitta je itekako ukazao, a to što nije eksplicitno, tj. banalno rekao doslovne fraze, to ga podiže u našim očima!!
Točno S tim da Akronijanci nisu ljudi :)
Što bi značilo da je uznapredovao u svojim idejama, tj. u stupnjevima zloće jer dok je u mladosti smatrao bijelu rasu superiornijom, kasnije su ga pripadnici te rase odbacili što bi značilo da mu sada ona više nije dovoljna nego je naglasak prebačen na intelekt, a tko je veći reprezent toga nego izvansemaljska rasa na naprednom tehnologijom. |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Posted - 28/02/2016 : 09:27:44
|
Nisam mislio da je to moguće niti mi je previše drago priznati ali stinky je upravo spasio jedan dio Burattinijevog Hellingena. :D |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 28/02/2016 : 09:36:40
|
quote: Originally posted by solar
Nisam mislio da je to moguće niti mi je previše drago priznati ali stinky je upravo spasio jedan dio Burattinijevog Hellingena. :D
;) pa ja sam odmah rekao da nije stvar u sadržaju, nego u obradi sadržaja (prevedeno: ne treba a priori napadati ideju o Hellingenu rasistu, jer - to može i te kako dobro biti razvijeno. dakle, Burattinija ne treba u toj točki rušiti, nego u izvedbi ---- za koju, pravo rečeno, ovoga trena ne znam kakava je... ali, iskustvo, i komentari, kaže da bi on mogao umrtviti ono što je "živo" u ideji) |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Posted - 28/02/2016 : 09:39:38
|
Zato sam i rekao "dio" jer je izvedba prilično grozna, ali barem srž ideje o rasizmu nije kontradiktorna sa Hellingenovim likom kako sam do sada bio uvjeren. |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3461 Posts
Posted - 28/02/2016 : 09:45:00
|
Nisam mislio da je to moguće niti mi je previše drago priznati ali stinky je upravo spasio jedan dio Burattinijevog Hellingena. :D
Ipak, Stinky je bio u pravu u nečem drugom Bilo bi zanimljivije prikazati Hellingenova klona kako se pretvara u naci doktora nego pričati o njegovoj prošlosti. |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Posted - 28/02/2016 : 11:07:00
|
U biti... nagor je ko i običnu u pravu, ali stinky to ne želi priznati... :)
Zar nisi čitao prošlu stranicu. Eksplicitnost, implicitnost... Sve smo to već utvrdili. Čak je i kiky, jedan dylandogovac, pogodio bit prije tebe. ;) |
|
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 28/02/2016 : 12:28:22
|
I taj čitav koncept pada u vodu kada dodjemo do Helingenovog obrazloženja u Buretovoj izvedbi da je matori svo vreme planirao da izda i otera Akronjane nakon što mu pomognu da se istrebe žuti, crni i crveni. Bljak. |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
|
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 28/02/2016 : 13:05:59
|
quote: Originally posted by karven I taj čitav koncept pada u vodu kada dodjemo do Helingenovog obrazloženja u Buretovoj izvedbi da je matori svo vreme planirao da izda i otera Akronjane nakon što mu pomognu da se istrebe žuti, crni i crveni. Bljak.
kakav idiotizam, to moze samo bure |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 28/02/2016 : 15:06:22
|
Zar takav potez treba biti čudan, pa većina zločinaca razmišlja na sličan način. Koliko se sjećam, Bosellijev Hellingen je pokušao preveslati Wendiga izigravajući suradnju s njime, tako da ovo dođe na isto. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 28/02/2016 : 15:12:41
|
S tim da se ni u osnovnoj ideji Hellingena-rasiste ja ne mogu složiti ni sa kim, pa ni stinkyjem. Ona se može pripojiti Nolittinom viđenju te uz strašno dobru izvedbu (koju nismo i niti ćemo dobiti) delimično i prihvatiti kao stvaranje novog narativno plodnog tla za dobrano obradjeno tematsko polje Hellingena-zloće-ludog naučnika.
Glavna ideja superiornosti hellingena nije nikada bila rasistička nego intelektualna. Zato je davao indijance Akkronijanima, moćnike zvao neukim majmunima, naučnike šarlatanima i Akkronijane rasom njega dostojna. Razradim posle. Telefonom je nemoguće. Rasizam možemo nazvati mogućom verzijom, ali ona je nova i ničim iz ranijih susreta opravdana. |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 28/02/2016 15:16:14 |
|
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 28/02/2016 : 15:20:53
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Zar takav potez treba biti čudan, pa većina zločinaca razmišlja na sličan način. Koliko se sjećam, Bosellijev Hellingen je pokušao preveslati Wendiga izigravajući suradnju s njime, tako da ovo dođe na isto.
al Boselijev H. nije imao ovako bedan razlog. ovo je kod bureta je dno, civilizacijsko dno |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Posted - 28/02/2016 : 15:21:12
|
quote: S tim da se ni u osnovnoj ideji Hellingena-rasiste ja ne mogu složiti ni sa kim, pa ni stinkyjem. Ona se može pripojiti Nolittinom viđenju te uz strašno dobru izvedbu (koju nismo i niti ćemo dobiti) delimično i prihvatiti kao stvaranje novog narativno plodnog tla za dobrano obradjeno tematsko polje Hellingena-zloće-ludog naučnika.
Ni meni nikako ne sjeda Hellingen-rasist, ali sama ta ideja ipak nije u potpunosti kontradiktorna sa Hellingenovim likom što ne znači da je trebalo poći tim putem, a da ne govorimo o tragičnom burattinijevskom pristupu. |
Edited by - solar on 28/02/2016 15:24:29 |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 28/02/2016 : 15:32:58
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Zar takav potez treba biti čudan, pa većina zločinaca razmišlja na sličan način. Koliko se sjećam, Bosellijev Hellingen je pokušao preveslati Wendiga izigravajući suradnju s njime, tako da ovo dođe na isto.
Hellingen je po prirodi solista, ali je uvek težio ka priznanju da je vredan pripadnik ljudskog roda tj. da ga ljudi prihvate kao genija. Sa Akkronijanima je to i dobio: socijalno okruženje u kojem može da vrši interakciju sa drugima ali i dokaže svoju nadmoć nad ljudima. Akkronijani su mu, ukratko, najbolje što mu se ikada desilo. Nije imao razloga da ih izda i tera ih iz svog života. Wendigo je, s druge strane, metafizički entitet koji mu je magijom pružio mogućnost tehnološkog uzdizanja (opet, do akkronijanskog sv.broda) ali je takođe i entitet koje je od njega zahtevalo podređenost, ukidalo mu njegovu nezavisnost i mogućnost ka superiornosti kojoj teži. Jedina zajednička konstanta koju su posedovali i zahvaljujući kojoj su se udružili je količina zla koju gaje/poseduju u sebi. Ta podređenost Wendigu je dovela do izdaje. Sa Akkronom Hellingen je imao partnerstvo, a ne sukob interesa ili hijerarhijskog položaja. |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 28/02/2016 : 16:09:24
|
Kao što je neko citirao što sam rekao u blogu, Helingen je bio intelektualno uzdignut, arogantan, sujetan i pomalo lid. Možda su mogli da mu se ubace neki rasisitički stavovi, ali ako su deo njegovog sekundarnog mišljenja i sam intelektualni trend tog doba. Ali, Bure je napravio od Helingena nekoga ko je vidjen tim rasističkim idejama. Neko kome su one uži delokrug rada, i kome su one razlog razmimoilaženja sa celom naučnom zajednicom. Ispao je sitna duša i rasistički fanatik koji je bio spreman da sve baci niz vodu zbog svojih antropoloških ubedjenja. Razumeo bih da je njegov razlaz sa naučnicima nastao oko bežičnog prenosa energije, radio-talasa, nuklearne energije... Ali da čoveka koji je tako klišeizirano prikazan kao pripadnik intelektualnog aparthejda svede na rang nekog eugenika!? Pardon my French, to je apsolutna nebuloza koja toliko idskače od karaktera Helingena da mi stvarno nije jasno kako uopšte postoje ljudi koji to opravdavaju na sve sile. |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
|
|
Topic |
|