Author |
Topic |
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12949 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 07/01/2016 : 02:34:09
|
Mislim da je red da jedan od najvažnijih stripovskih festivala na svijetu dobije svoju temu.
Nažalost, ovu temu ipak ne otvaram zbog najsretnijih razloga.
Ne znam koliko ste upoznati sa fukncioniranjem ovog festivala i njegovih nagrada. Uglavnom, svake godine festival sastavlja listu imena, autora koji zbog svojeg djelovanja zaslužuju priznanje za životno djelo (Grand Prix de la ville d'Angoulême). Autor koji dobije to priznanje automatski postaje predsjednik festivala koji se održava godinu dana nakon što dobije nagradu. Kao predsjednik festivala, pobjednik onda vrši određena zaduženja i funkcije.
Nedavno je objavljen popis od 30 nominiranih autora.
http://grandprix.bdangouleme.com/11/liste-candidats.html
Međutim, ako dobro pogledate, na popisu od 30 imena nema nijedne žene. Naravno, ovo je izazvalo prilično oštre reakcije.
http://robot6.comicbookresources.com/2016/01/angouleme-grand-prixs-male-only-long-list-sparks-call-for-boycott/
Počeli su se nizati pozivi na bojkot festivala, a do sada je desetak nominiranih autora povuklo svoje ime s popisa. Među onima koji su povukli svoje nominacije su Daniel Clowes, Chris Ware, Charles Burns, Riad Sattouf, Joann Sfar, Milo Manara, Pierre Christin, Etienne Davodeau, Christophe Blain, Brian Michael Bendis i Bill Sienkiewicz. Podršku bojkotu dala je i francuska ministrica kulture, Fleur Pellerin.
Da se razumijemo, svaki od autora na ovom popisu zaslužuje to priznanje. Ali doista je čudno da odbor nije mogao ponuditi barem jedno žensko ime vrijedno priznanja.
Strip jest dominantno muška profesija, ali to ne znači da nema autorica koje jednako zaslužuju to priznanje.
Čini se da je pritisak uspio, i da će voditelji festivala u Angoulêmeu dodati i ženska imena.
http://robot6.comicbookresources.com/2016/01/angouleme-to-add-women-creators-to-list-of-grand-prix-nominees/
http://www.bdangouleme.com/933,le-festival-d-angouleme-aime-les-femmes-mais-ne-peut-pas-refaire-l-histoire-de-la-bande-dessinee
http://www.bleedingcool.com/2016/01/06/angouleme-to-add-female-names-to-the-grand-prix-long-list-of-nominees/
No, kako god da se okrene, cijela stvar je ostavila gorak okus u ustima. A posebno zabrinjava način na koji je voditelj festivala - Franck Bondoux - u medijima nastojao opravdati spomenute nominacije.
http://robot6.comicbookresources.com/2016/01/nine-creators-withdraw-names-from-angouleme-grand-prix-list/
Copy-pejstat ću ovdje, da se bolje vidi.
quote: Meanwhile, Franck Bondoux, executive officer of the Angouleme International Comics Festival, defended the choices in the French newspaper Le Monde, saying the Grand Prix is a lifetime achievement award for artists who have reached a certain age. “Unfortunately, there are few women in the history of comics,” he said. “That’s the reality. Similarly, if you go to the Louvre, you will find few women artists.”
Speaking with the French website Telerama, Bondoux added, “The festival loves women, but we cannot rewrite the history of comics.” He insisted that in all the online criticism, he hadn’t seen 10 names of essential women creators who deserved the prize. Bondoux also explained that Marjane Satrapi, who has been among the nominees in recent years, is no longer eligible because she declared she’s no longer making comics, apparently applying a different standard to her than to recent Grand Prix winner Bill Watterson.
Bondouxove riječi su nevjerojatne, ali zapravo reflektiraju odnos koji je festival do sada imao prema ženama. U prošlosti su rijetke autorice našle svoje mjesto među nominiranima. A samo je jedna - Florence Cestac - doista i dobila nagradu za životno djelo. Inače, festival je počeo sa djelovanjem 1974. godine.
|
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27124 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
trolodtroje
Advanced Member
3276 Posts
Member since 14/09/2010 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25630 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9456 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 07/01/2016 : 09:31:04
|
Pozitivna diskriminacija je oksimoron! S druge strane gledajući imena ne vidim zašto recimo jedna Satrapijeva ne bi bila na listi. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 07/01/2016 : 10:01:31
|
Nitko ne želi Grand Prix zato što... eto... morali su jer je pritisak javnosti.
ALI
nisam baš siguran da je pozitivna diskriminacija oksimoron. Pretpostavljam daje logika iza toga da je "pozitivna diskriminacija" prema nekome zapravo "negativna diskriminacija" prema nekome drugom pod ljepšim imenom?
Ne znam baš. Žene su u umjetnosti dosta dugo i donedavno bile diskriminirane, znamo da su neke pisale/snimale/crtale pod muškim pseudonimima itd. a posljedica toga je - da ih je nesrazmjerno malo. E sad, netko bude pisac, kritičar, crtač stripova... pa trideset godina kasnije postaje autoritet za svoje polje. Eto, zato što je u tome dugo i zna što govori.
Međutim, ako su većina autoriteta, posljedicom gorespomenutog, pripadnici jednog spola, vrlo je vjerojatno da će lakše i prepoznavati talent koji je bliži njima. Ne znam baš puno žena koje vole npr. redateljski opus Alaina Robbe-Grilleta. zašto? vjerojatno zato što je svoje filmove krcao tek punoljetnim djevojkama koje gole paradiraju u većini kadrova. Meni se takav umjetnički pristup jako sviđa, ali avaj! moju suprugu ostavlja ravnodušnom :-)
itd.
Uglavnom, mislim da u trenutku kad je velika većina autoriteta za strip muškog roda, određena pozitivna diskriminacija nije "negativna diskriminacija prema muškarcima", nego pokušaj STVARANJA ženskih autoriteta kako ne bismo morali čekati pet generacija da se stvar izravna (što se svakako hoće dogoditi ako se stvari puste svojim tokom, a žene prestanu diskriminirati, što mislim da u ovom trenutku nije upitno). Po meni to je naprosto fer.
Naravno da nitko ne smatra da treba odmah odjebati, ne znam, Chrisa Warea kako bi se nagrada dodijelila nekoj balavici koja je prošli tjedan samizdala svoj anarhofeministički pamflet u stripu na osam stranica A6 formata, ali... 30 nominiranih! niti jedna žena? danas, s mnogim superzanimljivim autoricama, to naprosto nije realno. na stranu pozitivna diskriminacija, to je nastavak diskriminacije, ne objektivnost. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12949 Posts
Posted - 07/01/2016 : 10:04:13
|
quote: Originally posted by manhunter
Ubiće nas politička korektnost.
Politička korektnost ili ne, mene je u cijeloj priči najviše iznenadilo to što Franck Bondoux nema pojma o čemu govori, i da vodstvo Angoulêmea zapravo ima dvostruka mjerila. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21323 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 07/01/2016 : 10:16:47
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Međutim, ako dobro pogledate, na popisu od 30 imena nema nijedne žene. Naravno, ovo je izazvalo prilično oštre reakcije.
Prijatelju Bušido - da se razumemo,ti si za mene najbolji forumaš na scomu! Ali bre brate,ubijaš me u pojam sa tolikom političkom kotektnošću. Te zašto se napadaju pederi,pa što su žene diskriminisane,kako to da je antisemitizam prisutan na forumu,...
Za sve sam te ipak razumeo,ali za ovo ne. Mislim,ne kažem da nema dobrih strip autorica - sad sam baš pročitao Imovinu od Rutu Modan i stvarno sam zadovoljan sa ovim stripom i Modaninim radom,ali iskreno ženske autorice su jako malo zastupljene u ovoj umetnosti, i ,svaka čast pojedinim, ne zaslužuju da budu u prvih 30,50 ili već koliko strip autora.
A muka mi je i od ovih što su povukli svoje ime sa popisa. Generalno,muka mi je od licemerja zapadnog sveta.
A glede liste najboljih 30 autora bez ijedne žene,uz dužno poštovanje ženskom rodu i uz izvinjenje na nepristojnosti,zabole me patka što ih nema na istoj.
|
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 07/01/2016 10:17:26 |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19776 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 07/01/2016 : 10:22:05
|
Nema niti jednog jedinog crnca na listi! Hoće li se i na to žaliti i povlačiti imena s liste?
EDIT: anto, čemu uvođenje gejeva i židova? |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
Edited by - tinton on 07/01/2016 10:23:51 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21323 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 07/01/2016 : 10:24:42
|
quote: Originally posted by tinton
Nema niti jednog jedinog crnca na listi! Hoće li se i na to žaliti i povlačiti imena s liste?
Aaaaaaa. Sad bacih pogled. nema ni jednog srbina na listi!!!
quote: Originally posted by tinton
EDIT: anto, čemu uvođenje gejeva i židova?
ne znam za jevreje,ali čim se pomenu pederi krene dobra svađa! |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 07/01/2016 10:25:50 |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19776 Posts
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12949 Posts
Posted - 07/01/2016 : 10:33:16
|
quote: Originally posted by anto
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Prijatelju Bušido - da se razumemo,ti si za mene najbolji forumaš na scomu! Ali bre brate,ubijaš me u pojam sa tolikom političkom kotektnošću. Te zašto se napadaju pederi,pa što su žene diskriminisane,kako to da je antisemitizam prisutan na forumu,...
Za sve sam te ipak razumeo,ali za ovo ne. Mislim,ne kažem da nema dobrih strip autorica - sad sam baš pročitao Imovinu od Rutu Modan i stvarno sam zadovoljan sa ovim stripom i Modaninim radom,ali iskreno ženske autorice su jako malo zastupljene u ovoj umetnosti, i ,svaka čast pojedinim, ne zaslužuju da budu u prvih 30,50 ili već koliko strip autora.
A muka mi je i od ovih što su povukli svoje ime sa popisa. Generalno,muka mi je od licemerja zapadnog sveta.
A glede liste najboljih 30 autora bez ijedne žene,uz dužno poštovanje ženskom rodu i uz izvinjenje na nepristojnosti,zabole me patka što ih nema na istoj.
Anto, ne trollaj. |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 07/01/2016 : 10:40:36
|
Nego, nema ni jednog izbjeglice na listi (ili ima?)!
A sta cemo s invalidima, ima li i njih!?
Ima li homoseksualaca, jer i oni postoje.
I tako dalje i tako i tako dalje ... u glavnom, zabluzili su do daske. *facepalm*
Pa sto ne odabiru odvojeno muskarce i zene? Ali opet ostaje "problem", sta je sa "ostalima"? :D
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
Edited by - Poli on 07/01/2016 10:42:30 |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4438 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 07/01/2016 : 10:51:06
|
Pa, činjenica je da u svijetu ima dovoljno strip autorica da bi se i one našle na listi. Dovoljno je malo proguglati da bi se vidjelo koliko ih npr ima samo u jednom Japanu ili SAD-u. Stvarni problem bi bio kad bi samo zato što je žena, neka odnjela pobjedu pored takvih autora kakvi su trenutno na listi.
I jedva čekam da Čarlita skuži ovaj topik. Ne gine nam 4 dana uvrijeđenog divljanja i sumanutog blebetanja po forumu. |
Bok, kako si.
|
Edited by - Cromwell on 07/01/2016 10:56:57 |
|
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 07/01/2016 : 10:57:20
|
Ovakve rasprave nisu ništa novo u svijetu umjetnosti. Vode se ne samo oko prestižnih nagrada, nego i oko svakog pregleda neke povijesti neke umjetnosti koji netko sastavi. Probajte napisati bilo kakvu knjižicu o bilo čemu u umjetnosti i čut ćete istu stvar: "Zašto žene nisu zastupljenije? Gdje su LGBQIT umjetnicie? Gdje su druge rase? Gdje je stvaralaštvo psihički bolesnih ljudi? Gdje je AIDS?"
U 99% slučajeva sve se to svodi na to da taj newspeak daje svakom mediokritetu dojam da ima nešto za reći. I da mu se čak i ona nekolicina koja shvaća da je to tek carevo najnovije ruho boji protusloviti, da ne bi ispala neprosvijećenom.
Ja bih volio da se ova rasprava ipak ubroji u onaj 1% slučajeva kad to nije samo nadmetanje u političkoj korektnosti. A za to je potrebno govoriti konkretno: Koje su po vama autorice zaslužile taj grand prix i zašto.
Ja osobno među ovim ženskim imenima pridodanim na listu, s izuzetkom Chantal Montellier, ne vidim nijedno koje bi zasluživalo tu nagradu. Ne zato što su žene nego zato što to ili uopće nisu stripašice (Marjane Satrapi - padobranka u svijetu stripa, uspjela dosadnim autobiografskim stripovima samo zato jer su smješteni u Iran, strip kao takav je zapravo uopće ne interesira i na koncu ga, sasvim očekivano, i napušta) ili su alternativne/underground umjetnice (Lynda Barry (da, Angoulemci, piše se Lynda, ne Linda!) i Julie Doucet) ili jednostavno zato što su sasvim osrednje (Posy Simmonds). (Rad Moto Hagio uopće ne poznajem pa ga ne mogu komentirati.)
Ja bih volio da sad znalci poput Mr Bushida predlože neka imena pa da rasprava krene u tom smjeru - ne zašto nema buhuhu više žena ah ja sam tako prosvijećen, nego koje bi autorice zasluživale tu nagradu. Pritom bih također volio da se autorice ne nabrajaju tek tako nego da se bar ukratko obrazloži što je to u njihovom radu (a ne spolu) dovoljno iznimno da bi zasluživalo jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu stripa.
|
Edited by - culture vulture on 07/01/2016 11:01:14 |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19776 Posts
Posted - 07/01/2016 : 10:59:34
|
quote: Originally posted by Cromwell
Pa, činjenica je da u svijetu ima dovoljno strip autorica da bi se i one našle na listi. Druga stvar je koliko su one nama subjektivno dobre i znamo li uopće za njih. Stvarni problem bi bio kad bi samo zato što je žena neka odnjela pobjedu pored takvih autora kakvi su trenutno na listi. Ne može, sorry.
Pa dobro, ovo je ipak nagrada za životno djelo. Znaći autor(ica) stvarno mora biti ime. Nije dovoljno da se bavi stripom. Satrapi je vjerojatno zaslužila ulazak u to društvo, ali to je jedna autorica, a tko zna koliko je autora zaslužilo nominacije pa ipak nije dobilo.
Ima li netko prvi popis nominiranih autora? Baš me zanima koga su izbacili da bi ubacili neke žene.
I jedva čekam da Čarlita skuži ovaj topik. Ne gine nam 4 dana uvrijeđenog divljanja i blebetanja po forumu.
Trenutno je zaokupljena blebetanjem po topicu o izbjeglicama, tako da smo mirni neko vrijeme. |
|
|
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 07/01/2016 : 11:17:46
|
quote: Originally posted by culture vulture
Pritom bih također volio da se autorice ne nabrajaju tek tako nego da se bar ukratko obrazloži što je to u njihovom radu (a ne spolu) dovoljno iznimno da bi zasluživalo jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu stripa.
pošteni zahtjev, ali mi se ne da :-) naprosto mi tema nije dovoljno zanimljiva. evo umjesto toga na brzinu: ja osobno mislim da Rumiko Takahashi, Marjane Satrapi i Julie Doucet spadaju u to društvo prije nego Emmanuel Guibert, Stan Lee ili Jean Van Hamme.
Rumiko Takahashi: Maison Ikkoku je valjda generacijska stvar. to smo svi čitali, svima nam se svidjelo, evo meni je bila prva manga koja mi se stvarno svidjela i koja me je uvjerila da u tom stilu pripovijedanja "ima nešto više". tek kasnije sam, paradoksalno, počeo čitati Tezuku :-)
Marjane Satrapi: slažem se za padobranstvo, nisam čak ni oduševljen s njezinim radom, ali po meni je važan i popularan, a ako bih išao kriterijem koje autore osobno volim i posebno visoko valoriziram, pet bi ih s izvornog popisa ostalo, a dvajspet onih za koje bi mi se smijali da ih i spomenem bi upalo.
Julie Doucet: ne kužim argument alternative/avangarde? pa dobivali su Grand Prix prvaci alternative/avangarde poput Arta Spiegelmana i Roberta Crumba? ne kužim taj argument da me ubiješ. |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19776 Posts
Posted - 07/01/2016 : 11:24:59
|
Ne zato što su žene nego zato što to ili uopće nisu stripašice (Marjane Satrapi - padobranka u svijetu stripa, uspjela dosadnim autobiografskim stripovima samo zato jer su smješteni u Iran, strip kao takav je zapravo uopće ne interesira i na koncu ga, sasvim očekivano, i napušta)
Moram se složiti s ovom ocjenom Satrapijeve. Iako je kod mene donesena na osnovu jednog stripa, a kod tebe, pretpostavljam, na osnovu više njih. |
|
|
|
KOMIKO
Senior Member
Serbia
1950 Posts
Member since 05/02/2012 |
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 07/01/2016 : 11:55:28
|
quote: Originally posted by jurica
Pritom bih također volio da se autorice ne nabrajaju tek tako nego da se bar ukratko obrazloži što je to u njihovom radu (a ne spolu) dovoljno iznimno da bi zasluživalo jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu stripa.
pošteni zahtjev, ali mi se ne da :-) naprosto mi tema nije dovoljno zanimljiva. evo umjesto toga na brzinu: ja osobno mislim da Rumiko Takahashi, Marjane Satrapi i Julie Doucet spadaju u to društvo prije nego Emmanuel Guibert, Stan Lee ili Jean Van Hamme.
Rumiko Takahashi: Maison Ikkoku je valjda generacijska stvar. to smo svi čitali, svima nam se svidjelo, evo meni je bila prva manga koja mi se stvarno svidjela i koja me je uvjerila da u tom stilu pripovijedanja "ima nešto više". tek kasnije sam, paradoksalno, počeo čitati Tezuku :-)
Marjane Satrapi: slažem se za padobranstvo, nisam čak ni oduševljen s njezinim radom, ali po meni je važan i popularan, a ako bih išao kriterijem koje autore osobno volim i posebno visoko valoriziram, pet bi ih s izvornog popisa ostalo, a dvajspet onih za koje bi mi se smijali da ih i spomenem bi upalo.
Julie Doucet: ne kužim argument alternative/avangarde? pa dobivali su Grand Prix prvaci alternative/avangarde poput Arta Spiegelmana i Roberta Crumba? ne kužim taj argument da me ubiješ.
Apsolutno se slažem, ali i ne samo to.
Koliko recimo ima autorica mangi darovitih i zanimljivih poput Rumiko Takahashi, a za koje dobrim dijelom upravo i zbog politike Angoulemea i stavova Francka Bondouxa još ne znamo, a lako moguće nikad nećemo ni saznati.
Problem je u apriornom seksizmu koji se lako detektira i kod Bondouxa i kod nekih forumaša (recimo anto) od kojih to nikad ne bih očekivao. Na temelju nedovoljnog poznavanja stvari (a kako ćemo je i poznavati kad primjerice Bondoux autorice u startu smatra manje vrijednima), donose se generalni zaključci o ako baš ne bezvrijednima, a ono svakako manje vrijednim opusima autorica koje (opuse), gle paradoksa zbog kojeg se vrtimo u krug, nemamo ni priliku upoznati.
Pa se za otpisivanje umjetničkih ostvarenja čitavog jednog roda pronađu slažem se osrednja Posy Simmonds i meni odlična "padobranka" (otkad je to diskreditirajuće?) Marjane Satrapi, ili recimo to da se nekome Imovina Rutu Modan ne sviđa. A istodobno se nema uvid u čitavo more recimo japanskih autorica koje se također u đuture otpisuje, makar ograničenost svojih spoznaja i anto priznaje ("ne kažem da nema dobrih strip autorica"), ali svejedno tjera po svom i seksistički omalovažava kompletno stripovsko stvaralaštvo ženskog roda.
Apsolutno podržavam autore koji su odlučili bojkotirati festival, makar se slažem s tim da će se naknadnim intervencijama postići kontraefekt.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Giuda Ballerino
Senior Member
Japan
2649 Posts
Member since 02/03/2014 |
Posted - 07/01/2016 : 11:56:35
|
Citam ono koji su to tuzni razlozi zbog kojih Bushido otvara topic, sto li je, kad ono... anto je sve rekao, potpis. |
Kaizoku ou ni ore wa naru! |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12765 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19776 Posts
Posted - 07/01/2016 : 11:59:55
|
Ali Johnny, zašto je diskriminacija to što nema ni jedne žene, a nije to što nema ni jednog crnca? |
|
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 07/01/2016 : 12:24:10
|
Hm, recimo da je "žensko pismo" u stripu kao i u književnosti i u određenoj mjeri na filmu sasvim prihvaćena i uobičajena stvar, s određenim poetikama, senzibilitetima i kompletnim autorskim prosedeima, dok za izraženije "crnačko pismo" u stripu barem ja zasad nisam čuo, što ne znači da ga nema, odnosno da nije artikulirano ili da neće uskoro biti.
Ako ćemo stvar tjerati do apsurda, mogli bismo utvrđivati postotne udjele Židova, plavokosih, plavookih itd. među kandidatima, ali za razliku od žena njih u čovječanstvu ipak nema barem ravnopravan broj kao i muškaraca, pa čak i moguće koji postotak više.
Žena ima otprilike jednak broj kao i muškaraca, pa je logično da ih jednostavno mora biti više - zašto ne i jednako - i među političarima, medijskim djelatnicima, upravljačkim strukturama na svim razinama i u svim strukama, pa tako i među valoriziranim atrip-autoricama.
Stavovi kakvi su Bondouxovi upravo i doprinose tome da žene kao autorice stripova i dalje ostaju u sjeni muških kolega, a dok nemamo dovoljan kvantitativni i kvalitativni uvid u stvaralaštvo darovitih dama ne možemo ih, pa ni ne smijemo, otpisivati kao apriorno manje zanimljive i vrijedne.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Topic |
|
|
|