Author |
Topic |
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 07/01/2016 : 16:50:58
|
quote: Originally posted by jurica
^ ovo gore bi trebala biti konstruktivna rasprava?
Ne, to je poziv na konstruktivnu raspravu. Poruka je: ajmo ne mlatit praznu ideološku slamu, nego razgovarat o tome koje autorice treba čitati i zašto. |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19776 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 07/01/2016 : 16:52:14
|
Cv, u jednom si trenutku svoje rasprave zamjenio osobe. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27126 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
Posted - 07/01/2016 : 16:58:01
|
quote: Originally posted by tinton
Cv, u jednom si trenutku svoje rasprave zamjenio osobe.
Skužio sam naknadno, da, al ne da mi se ispravljat.
|
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6179 Posts
Member since 04/06/2007 |
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 07/01/2016 : 17:12:53
|
quote: Originally posted by culture vulture
Ti radiš u marketinškoj agenciji pa valjda vjeruješ da se marketingom (pa bio on u formi reklame ili u formi prestižne nagrade) može utjecati na nečiji ukus. Ja to ne vjerujem.
agree to disagree. idemo dalje :-)
"Svima nam se svidjela" meni nije nešto posebno uvjerljiv argument i samo sam te htio pozvati da argumentiraš malo bolje.
a gle gdje je meni problem kod argumentiranja: meni je za barem pola onih koji su se na popisu NAŠLI nemoguće naći rezon za to. po nekakvim kriterijima koje ja doživljavam da bi trebali utjecati na nagrađivanje.
a u k... izgleda da su uklonili stranicu s nominacijama pa nemrem navesti 5-6 primjera kako sam namjeravao!!! oni izvorni koje sam prije spomenuo meni ni po kojem kriteriju koji mogu smisliti, a da mi je razuman ne bi upali.
samo da se razumijemo: ja mislim da već 30 nominacija znači da se njih ne nominira kako bi svi imali podjednake šanse, nego da je nominacija nagrada sama po sebi, odnosno - da je to lista sastavljena kako se nitko baš eminentan ne bi uvrijedio... inače bi IMHO napravili listu od 3-4 ozbiljna kandidata za nagradu. ZATO mi baš bode oči da se nisu sjetili na isti način pogurati 2-3 žene koje, po meni, toliko barem zaslužuju već i po kriteriju svidljivosti ili, ako hoćeš, kvalitete.
u tom smislu, ako su stavili Stan Leeja i Chrisa Warea u isti koš iz kojeg će izvući nekog dobitnika nagrade, ja stvarno ne znam po kojem se to kriteriju dodjeljuje? jedino što mi pada na pamet je kulturni utjecaj (cultural impact), ali ne kužim zašto bi se dodjeljivala nagrada za kulturni utjecaj? kulturni utjecaj je nagrada sam po sebi + nema ga smisla dodjeljivati unutar jednog medija pošto defakto nije okovan medijem (Stan Leejev kulturni utjecaj je više proizašao iz njegovih poslovnih vještina, dijelom čak i kao plod sreće, uvjeren sam u to, te iz utjecaja koji ima IZVAN stripa, dok je njegov stripovski utjecaj, u samom mediju - minoran).
a ako se išlo ubaciti po malo od svačega što trenutno drži strip na životu i gura ga naprijed, što se meni čini najbliže stvarnosti - morali su prepoznati da je sve više žena u i oko medija i da je to na svaki zamislivi način pozitivno za medij. elem, makar i na silu ugurati kakvu ženu.
činjenica da je taj famozni Bondoux (za kojega sam upravo po prvi put čuo) ponudio argument koji je sam festival prekršio ne kod nominacije, nego kod NAGRADE, samo me utvrđuje u tome da neki apsolutnih kriterija ni nema.
očigledno ne mogu sad argumentirati 30 autora/ica koje smatram da je trebalo uvrstiti (morao bih to prvo sam sa sobom raščistiti, jasno ti je da je to ogroman posao), a vjerojatno bi bilo i licemjerno, jer ja bih sigurno uvrstio 2-3 žene na račun pozitivne diskriminacije. ne zato što mislim da bi neka od njih trebala dobiti GP, nego zato što, koliko to ja kužim, to i nije popis s namjerom da se olakša odabir najboljeg.
trebam li tebi uopće govoriti koga bih ja odabrao? najbolje da ne znaš... :-P |
|
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7859 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 07/01/2016 : 20:11:47
|
Pozivam na bojkot ovog topica jer nijedna zena nije postala u njemu. A i cijeli forum je nekako gay. :-)
Btw, Satrapi je bila nominitana prijasnjih godina. |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
ivi skoj
Senior Member
Croatia
2120 Posts
Member since 07/12/2015 |
Posted - 07/01/2016 : 21:11:26
|
Manje više su muške i ženske nagrade odvojene, kako u sportu, filmu... Zašto nisu napravili dvije nominacije za najboljeg ženskog i muškog stripaša pa bi bili manje više svi zadovoljni, a i interes bi se povečao jer bi se proširila baza. 1955 Rosa Parks je sjela u autobus kao crnkinja i nije se htjela ustati da bijelac sjedne, pa je završila na sudu, a danas crnci imaju nagradu za najboljeg crnog izvođača (što je isto diskriminacija, jer bi se oni naljutili da ima najbolja za bijelca). Vremena se mijenjaju, pa što ne bi i nominacije za strip.
|
samo još vjeverice, Pola i Slatea cekam |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12949 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 07/01/2016 : 21:20:14
|
Uh, na toliko postova želim odgovoriti, ali nemam baš snage ni volje. Pa ćemo to malo skratiti.
Ovako, tintone, Jurice i svi ostali, evo vam originalnog popisa nominiranih autora.
I tintone, prije nego počneš govoriti o rasnoj/nacionalnoj/etničkoj (ne)raznolikosti, dobro prouči ova imena.
quote: BRIAN M. BENDIS
CHRISTIAN BINET
CHRISTOPHE BLAIN
FRANÇOIS BOURGEON
CHARLES BURNS
PIERRE CHRISTIN
DANIEL CLOWES
RICHARD CORBEN
COSEY
ETIENNE DAVODEAU
NICOLAS DE CRÉCY
EDIKA
CARLOS GIMÉNEZ
EMMANUEL GUIBERT
HERMANN
ALEJANDRO JODOROWSKY
STAN LEE
MILO MANARA
TAIYÔ MATSUMOTO
LORENZO MATTOTTI
FRANK MILLER
ALAN MOORE
QUINO
RIAD SATTOUF
JOANN SFAR
BILL SIENKIEWICZ
JIRO TANIGUCHI
NAOKI URASAWA
JEAN VAN HAMME
CHRIS WARE
|
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19776 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 07/01/2016 : 21:22:32
|
Kad sam rekao da nema niti jednog crnca, prvo sam provjerio sve autore s liste, ali one obnovljene liste sa ženama. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12949 Posts
Posted - 07/01/2016 : 21:24:20
|
Ja bih volio da sad znalci poput Mr Bushida predlože neka imena pa da rasprava krene u tom smjeru - ne zašto nema buhuhu više žena ah ja sam tako prosvijećen, nego koje bi autorice zasluživale tu nagradu. Pritom bih također volio da se autorice ne nabrajaju tek tako nego da se bar ukratko obrazloži što je to u njihovom radu (a ne spolu) dovoljno iznimno da bi zasluživalo jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu stripa.
Ja ću to vrlo rado učiniti. Samo se bojim da će se cijela rasprava svesti na ovo:
Ja kažem neko ime, a svi ostali odgovaraju: tko je to; nikad čuo; nisam čitao; ona ne valja, itd. |
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 07/01/2016 : 22:28:32
|
Rasprava je bespredmetna, jer na ovom forumu sudjeluje 99,9 % muškaraca, a 0,1 % žena. Stoga bi ovaj forum trebalo bojkotirati ili zabraniti. Ili silom prijaviti žene i puškom ih tjerati da sudjeluju u raspravama. Tada bi sve bilo prema zadanim spolnim i rodnim kvotama. I svi bi bili sretni i nasmijani, kao u vrijeme planske privrede. I bila bi nevažna kvaliteta rasprave, jer je važno sudjelovati, a Mr. Bushida ne bi moralo brinuti što bi se mnogi diskutanti pitali: "Tko je taj autor, ispričavam se, autorica!?" |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12949 Posts
Posted - 07/01/2016 : 22:49:47
|
Što se tiče cijele ove rasprave o seksizmu, ja čak niti ne moram ulaziti u to da bih diskreditirao ovaj početni popis nominacija.
Citirat ću opet što je rekao Bondoux:
quote: Meanwhile, Franck Bondoux, executive officer of the Angouleme International Comics Festival, defended the choices in the French newspaper Le Monde, saying the Grand Prix is a lifetime achievement award for artists who have reached a certain age. “Unfortunately, there are few women in the history of comics,” he said. “That’s the reality. Similarly, if you go to the Louvre, you will find few women artists.”
Speaking with the French website Telerama, Bondoux added, “The festival loves women, but we cannot rewrite the history of comics.” He insisted that in all the online criticism, he hadn’t seen 10 names of essential women creators who deserved the prize. Bondoux also explained that Marjane Satrapi, who has been among the nominees in recent years, is no longer eligible because she declared she’s no longer making comics, apparently applying a different standard to her than to recent Grand Prix winner Bill Watterson.
Kratko i jasno, Bondoux ne zna što bi rekao pa govori izmišljotine.
Kada netko kaže: “Unfortunately, there are few women in the history of comics”, to je čista laž. Ja sam povjesničar, i mene kao čovjeka kojeg zanima prošlost stripa, ova izjava vrijeđa. Da netko s takvom laži opravdava svoju nesposobnost. I još to zaokružuje sa snobovskim i potpuno deplasiarnim argumentom o ženama u Louvreu.
A ovo sa Satrapijevom i njezinim stripovskim umirovljenjem je čista smijurija. Bill Watterson je 1995. godine okačio svoje olovke o klin, ali to ih nije spriječilo da ga pretprošle godine nominiraju i dodijele mu nagradu. Čisti dvostruki kriteriji.
Da ne ispada da izmišljam, evo koliko je vodstvo Angoulêmea zapravo nesposobno, ili neobrazovano, odaberite:
http://bdegalite.org/le-fibd-dit-ne-pas-pouvoir-refaire-lhistoire-de-la-bd-et-na-clairement-pas-lintention-de-la-moderniser/
quote: BD Egalite also posted an email showing that festival organizers had reached out to the group to supply a list of women creators to be added. The group refused to do so, pointing out that if festival organizers had done their job, they would have no problem finding women worthy of inclusion.
|
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 07/01/2016 : 22:51:54
|
Jedno je sudjelovanje na nekom forumu, dobrovoljno i prema vlastitim afinitetima, a nešto sasvim drugo politika dodjeljivanja nagrada na možda i najprestižnijem svjetskom festivalu stripa. Jedno je dragovoljna odluka o neobveznom forumašenju, a drugo svjesno - svejedno da li iz neznanja ili nemara, iz pukog seksizma ili možda kulturnog rasizma - zanemarivanje udjela čitavog jednog roda u određenoj umjetnosti. Problem i jest u pitanju "Tko je taj autor, pardon autorica?", kako se "ironično" i s konotacijom apsurda postavlja, koje se barem u Angoulemeu ne bi smjelo postavljati, jer bi ondje trebali znati za najkvalitetnije i najpopularnije svjetske autorice, i iste valorizirati ravnopravno s autorima. Pa onda kad se suoče s posve opravdanim bojkotom glasovitih autora i uglednih kandidata, nevješto se krenu posipati pepelom i raditi si još veću štetu.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12949 Posts
Posted - 07/01/2016 : 22:59:50
|
Inače, za vas koji želite raspravljati o tome zaslužuje li neka autorica svoje mjesto na listi nominiranih ili ne, evo šest imena koja su objavljena na službenoj stranici festivala i nakon toga ekspresno izbrisana (zajedno s imenima njihovih muških kolega):
- Lynda Barry - Julie Doucet - Moto Hagio - Chantal Montellier - Marjane Satrapi - Posy Simmonds |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12949 Posts
Posted - 07/01/2016 : 23:06:14
|
E, i da ne zaboravim:
quote: Originally posted by Giuda Ballerino
Citam ono koji su to tuzni razlozi zbog kojih Bushido otvara topic, sto li je, kad ono... anto je sve rekao, potpis.
Jesam li ja tebe nekako uvrijedio ili povrijedio?
Znam da smo par puta nešto raspravljali, ali ti bi se uglavnom jako brzo povukao. Tako da ne znam o čemu je riječ. |
|
|
Giuda Ballerino
Senior Member
Japan
2649 Posts
Member since 02/03/2014 |
Posted - 07/01/2016 : 23:27:48
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
E, i da ne zaboravim:
quote: Originally posted by Giuda Ballerino
Citam ono koji su to tuzni razlozi zbog kojih Bushido otvara topic, sto li je, kad ono... anto je sve rekao, potpis.
Jesam li ja tebe nekako uvrijedio ili povrijedio?
Znam da smo par puta nešto raspravljali, ali ti bi se uglavnom jako brzo povukao. Tako da ne znam o čemu je riječ.
Nije, sto ces me uvrijediti, nego se slazem s antom u potpunosti, jel te anto vrijedjao sa svojim postom i jel sam ja tebe uvrijedio? Nemoj biti toliko osjetljiv.
Ukratko ti si forumas broj jedan sto ce potvrditi skoro svi ovdje, mene je na citanje posta navuklo ono prvo sto si spominjao kao otvaram topic ponukan nesretnim razlozima, pa ajde da vidim koji su to razlozi, nesto ozbiljno, crne slutnje kad ono nesto u sto uopce ne vjerujem a to je neravnopravnost spolova. Mozda sam nekad i vjerovao u to, ali otkad mi je u pet sest slucaja isto toliko zena popalilo posao u drzavnoj sluzbi pred nosom preko veze a ja postigao bolje rezultate na natjecaju, e tu vise ne vjerujem u te stvari, toga u zapadom svijetu vise nema, adios. |
Kaizoku ou ni ore wa naru! |
|
|
cronos six
Advanced Member
Serbia
7925 Posts
Member since 09/09/2008 |
Posted - 07/01/2016 : 23:50:25
|
Nije, sto ces me uvrijediti, nego se slazem s antom u potpunosti, jel te anto vrijedjao sa svojim postom i jel sam ja tebe uvrijedio? Nemoj biti toliko osjetljiv.
Ukratko ti si forumas broj jedan sto ce potvrditi skoro svi ovdje, mene je na citanje posta navuklo ono prvo sto si spominjao kao otvaram topic ponukan nesretnim razlozima, pa ajde da vidim koji su to razlozi, nesto ozbiljno, crne slutnje kad ono nesto u sto uopce ne vjerujem a to je neravnopravnost spolova. Mozda sam nekad i vjerovao u to, ali otkad mi je u pet sest slucaja isto toliko zena popalilo posao u drzavnoj sluzbi pred nosom preko veze a ja postigao bolje rezultate na natjecaju, e tu vise ne vjerujem u te stvari, toga u zapadom svijetu vise nema, adios.
zene su preuzdignute ali zasluzuju zadovoljstvo pa onda pisanje i crtanje tako da se slazem sa antom i guidom...tj,turis ih na kurac i to ne zbog neke agresije vec sto to zele,a dodao bih i vole. |
Juznjak! Tex Willer.
|
|
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6927 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 07/01/2016 : 23:59:07
|
Uh al se zabavih u prethodnih 20-ak minuta. ja mislio neki francuski strip i gledam koje je to BD remek djelo, puno postova u kratkom vremenu, bi li i mene moglo zainteresirati kad tamo... nisam uopće kompetentan sudjelovati u raspravi ali u diskriminaciju žena nimalo ne vjerujem i drago mi je da je ustavni sud ukinuo političku, tzv. pozitivnu diskriminaciju s onim kvotama o broju žena na listama.
Nego, nastavite vi |
loading...
|
Edited by - Dwayne_Looney on 08/01/2016 00:00:18 |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
Posted - 08/01/2016 : 09:50:38
|
Ja bih volio da sad znalci poput Mr Bushida predlože neka imena pa da rasprava krene u tom smjeru - ne zašto nema buhuhu više žena ah ja sam tako prosvijećen, nego koje bi autorice zasluživale tu nagradu. Pritom bih također volio da se autorice ne nabrajaju tek tako nego da se bar ukratko obrazloži što je to u njihovom radu (a ne spolu) dovoljno iznimno da bi zasluživalo jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu stripa.
Ja ću to vrlo rado učiniti. Samo se bojim da će se cijela rasprava svesti na ovo:
Ja kažem neko ime, a svi ostali odgovaraju: tko je to; nikad čuo; nisam čitao; ona ne valja, itd.
A čuj... S jedne strane, ne možeš utjecati na to kamo će razgovor otići. Ti, pliz, svakako napiši svoje ekspertno mišljenje, istresi nam iz rukava neka imena za koja većina nas nije nikad ni čula, a dalje - nije tvoja briga. S druge, pak, strane, normalna stvar da će u razgovoru o tome tko zaslužuje taj GP uvijek biti odgovora tipa "ona ne valja". Pa ne razgovara se o tome koje sve žene crtaju stripove nego koje su dovoljno iznimne za taj GP. Dakle, čim nađeš vremena i volje - samo se ti raspiši. Na neki način nam to i duguješ, budući da si ti pokrenuo temu. |
|
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
Posted - 08/01/2016 : 10:05:45
|
@ jurica: Mi se zapravo u vezi cijele ove teme ne slažemo samo u jednom - da umjetniku nije dovoljno biti kvalitetan, nego mu je nužna i neka promocija, spominjanje imena, nečije "guranje". To je tema o kojoj se u biti samo možemo složiti da se ne slažemo pa ja ne bih dalje tupio o tome, bar ne na forumu. Možemo na nekoj kavi, al nema potrebe da druge time tupimo (iako zapravo i nije offtopic). |
|
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
Posted - 08/01/2016 : 10:23:07
|
(...) “Unfortunately, there are few women in the history of comics,” he said. “That’s the reality. Similarly, if you go to the Louvre, you will find few women artists.”
(...)
I još to zaokružuje sa snobovskim i potpuno deplasiarnim argumentom o ženama u Louvreu.
Ako je mišljeno na način na koji sam ja shvatio, nije potpuno deplasirano. Ja sam to shvatio ovako: kad kažete "renesansa/manirizam/barok", prvo vam na pamet padaju muški autori, iako jest bilo i izuzetno talentiranih žena. Zašto prvo ime koje će vam pasti na pamet nije Sophonisba Anguissola ili Artemisia Gentileschi? Pa riječ je o umjetnicama koje ni po čemu ne zaostaju za svojim muškim suvremenicima. Da, ali činjenica je da su te umjetničke pravce stvorili i pokretali muškarci, dok su im se žene priključivale. Nije da Artemisia nije bila dobra, ali barok bi i bez nje postojao. Jednako kao što bi postojao i bez Cigolia, Prettija ili Paggija. Ne radi se tu o tome kojeg je spola umjetnik, nego o tome tko je pokrenuo i nosio pravac. Prirodno je da nam prvo padaju na pamet i da su u pregledima umjetnosti najzastupljeniji prvi i najprominentniji umjetnici. Eksperti će svakako znati i za Sophonisbu i Artemisiju, ali i za te desetke manje prominentnih muških autora. Za laike je ipak prirodno da, ako ikog znaju, onda to budu imena poput Michelangela i Caravaggia. Ne zato što su muškarci, nego zato jer su važniji.
|
|
|
Topic |
|
|
|