Author |
Topic  |
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Member since 13/07/2013 |
Posted - 24/02/2016 : 00:48:09
|
quote: Originally posted by TomDar
quote: Originally posted by KRAS
Ali zasto neko postane vegeterijanac.pitanje je...jel to opet iz pukog malogradjanskog komplexa il je stvar frojdovske dubine...
Svi ste culi da su slovenci opiceni na planine i uopste te neke extremne sportove..a zasto
Zasto svaki slovenac vikendom gazi na neku planincugu...
Zato sto se petkom ozdero od alkohola na smrt..pa ko veli.ako sam se ubijo od pica daj da to anuliram tako da se ubijem od pentranja na jelovicu planinu...
Dakle i vegeterijanstvo nije nista drugo do pokusaj da se malo produzi zivot... ja ga jebem kome smrdi prasetina sa raznja...
Zanimljivo pitanje, zašto se postaje... Eto ja na primer, primerica mene prije 5-6 godina znam da nebi nikako shvatila mene sada. Bio sam mesožder i slično. Ali pošto sam počeo da trčim, počeo sam zapažati, da se osječam bolje, oporavak bolj, mogu dulje i više izdržati, ako sam na biljnoj ishrani. i onda sam naleteo na Scott Jurek, Rich Roll i slične dugoprugaše, koji su bili vegani. Počneš čitati literaturu i probavati sam na sebi i stvarno vidiš da djeluje. Jer kad trebaš puno "dobre" ishrane, za trčanje i izdržljivost, onda vidiš, da mi to bolje odgovara. To ja, osoba ispred 5-6 godina nebi shvatila, jer od stolice do kauča može i na staroj ishrani :) Zato ne verujem, da je baš neka moda, možda je sada u modi da se sve više govori o tome, ali svi koji su ušli zbog mode, tako če i brzo odpasti... Ali ne osuđujem nikoga, jedi šta ti paše, tako ću i ja šta mi paše... Iako sam probao oboje i vidim, šta mi odgovara, tako da mogu dati mišljenje, šta meni paše...
Ti si svoj zivot promijenio jer si se poceo kretat,poceo si se bavit sportom i zato se osjecas bolje ne zato sto ne jedes meso!Ovo da se od biljne hrane osjecas bolje pripisi blagoj autosugestiji,isto bi ti bilo da jedes meso!Pa covjece kolko ljudi ima koji su zivjeli kao ti i onda se pocnu bavit sportom i osjecaju se bolje nego prije,nije nuzna nikakva veganska ishrana!Ali svakako iams potpuno pravo hranit se kako oces! |
 |
|
tihomirduras
Senior Member

1846 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 24/02/2016 : 07:31:06
|
Ma koje meso, voće i povrće sve što vam treba je energija sunca iliti Sun gazing kratki info sa stranice http://www.solarna-joga.blog.hr/:
U 19 stoljeću britanci su u Indiji otkrili postojanje jogija koji su navodno imali više stotina godina, tako su sa velikim interesom započeli istraživati fenomen fantastično starih i vitalnih ljudi. Ti stari ljudi-jogiji poznavali su jednu od najčuvanijih tajni svih vremena"solarnu jogu" odnosno način ili tehniku s pomoću koje se direktnim upijanjem energije sunca, može podmladiti fizičko tijelo. Ljude koji su ovladali moćima manipulacije sunčevom energijom nazivaju"oni koji se hrane božjom manom" Najpoznatiji solarni jogiji 19 i 20 stoljeća su Swami Visudananda, Prahlad Djani, lutajući svetac Sun-jogi Umasankara i Hira Ratan Manek, također lutajući svetac Sun-jogi koj i nesebično prenosi suvremenim ljudima ovo prastaro znanje. Ovaj zadnje nabrojani je prošao ispitivanja NASA-e, američke agencije za svemirska istraživanja u trajanju od skoro 2 godine, a nikada ni jedan čovjek prije Maneka nije bio podvrgnut tako temeljitim i dugoročnim testiranjima.Zaključak znanstvenika NASA bio je da se radi o fenomenu, jer su sva istraživanja pokazala stvarne vrijednosti solarne joge, a neke tehnike su uklopljene i u program za obuku astronauta. Nekoliko naučnika isprobalo je osobno Solarnu Jogu i bili su fascinirani načinom i brzinom kojom su potaknuli svoje Paranormalne sposobnosti, one su kod svakog čovjeka latentne, ali ih je teško pobuditi, zato mnogi odustaju, jer sve tehnike zahtjevaju dugogodišnji svakodnevni rad, ali ne i Solarna Joga, ona brzo i moćno budi uspavane sposobnosti čovjeka, kao i njegovo zdravlje. Primjenom i svakodnevnim vježbanjem solarne joge, nestaju sva fizička i psihička oboljenja u roku od nekoliko mjeseci. Energija sunca i njen dugin spektar boja odgovaraju boji organa u ljudskoj bioplazmi- auri, iscjeljivanje bojom poznata je holisticčka metoda i primjenjuje se u SAD-u, Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Indiji......!
Solarna joga je bila dugo čuvana tajna. Njena tajna se odnosila na dve činjenice:
1. Možemo direktno upijati svu potrebnu životnu energiju od sunca preko očiju, tako da nam druga hrana nije potrebna.
Hemoglobin igra istu ulogu u našoj krvi kao hlorofil u biljkama, jer ima isti sastav osim jednog elementa, a oči su mjesto gdje se krv direktno izlaže sunčevoj svjetlosti. Na taj način se krv puni solarnom energijom koja hrani i isceljuje cijeli naš organizam.
2. Oči se mogu postepeno naviknuti na jaku sunčevu svjetlost.
Nepripremljene oči bi izložene suncu bile trajno oštećene. Ali one se mogu postepeno, oprezno, mesecima, prilagođavati sve jačoj svetlosti tako da mogu bez štetnih posledica gledati direktno u sunce 44 minuta, koliko je potrebno da sva krv prođe kroz oči kako bi se napunila energijom.
Gledanje u sunce - Sungazing je nešto što se izvodi samo jednom u životu obično u periodu od 9 mjeseci. Možete podjeliti izvođenje na tri faze. Od 0-3 mjeseca, od 3-6 mjeseci i od 6-9 mjeseci. Morate povremeno hodati bosonogi 45 minuta do kraja svog života. Vještina iziskuje gledanje u izlazak ili zalazak sunca jednom dnevno samo tokom sigurnih sati. Nikakva šteta se neće desiti vašim očima tokom jutarnjih i večernjih sigurnih sati. Sigurni sati su bilo koje vrijeme unutar jednog sata poslije izlaska sunca ili prije zalaska sunca. Čovjek je tada zaštićen od izloženosti jake svjetlosti sunca, koja je opasna za vaše oči. Da bi odredili vrijeme izlaska ili zalaska sunca, možete pratiti lokalne novine. Oba vremena su dobra za izvođenje - zavise samo od individualnih pogodnosti.
Pored izuzetne koristi od UV zraka koje su neophodne organizmu za rad hipofize i imunitet, gledanje u sunce takođe ima dodatne prednosti dobijanja vitamina A i D tokom jednosatnog sigurnog perioda. Vitamin A je neophodan za zdravlje vašeg oka, jedini vitamin koji je oku potreban. Ako gledate u sunce, to će vam pomoći da imate bolji vid bez naočala. Za one koje ne mogu početno da gledaju u sunce tokom sigurnih perioda, sunčanje (sunbathing) je efektivna metoda za primanje sunčeve energije manjom brzinom dok ne budu spremni za gledanje u sunce. Držite lice ka sucu zatvorenih očiju. Tako se sunčaju oči. Ne koristite kremu za sunčanje, one su pune štetnih sastojaka. Kada vam se tijelo zagrije vi se znojite a znoj je otpadni produkt i mora izaći iz tijela. Kada ste premazani losionima i kremama - one se degeneriraju i kemikalije vam ulaze u tijelo.
|
 |
|
tihomirduras
Senior Member

1846 Posts
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 24/02/2016 : 09:28:08
|
quote: Originally posted by Kruger
quote: Originally posted by izivko
Da je mrkva zdrava, zec bi bio jak i dugo bi živio.
Ne znam za vas, ali ja sam mrkvožder, nije mi gadan sok od mrkve, niti mi je mrkva uopće gadna za jesti, baš naprotiv “ udavim “ se jedući je.
Meni je sirova mrkva odlicna, vec od maloga, kuhana tak-tak, ali sok od mrkve ... yaik!
Rahazlame, promasio si fudbal. TomDar ti trci maratone jos kada je bio mesojed, nije poceo tek sada trcati. 
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts
Member since 20/08/2006 |
Posted - 24/02/2016 : 10:14:28
|
To sto se vegetarijanska/veganska ishrana cini zdravijom nije iskljucivo zbog mesa kao mesa, nego sto obicno mesozderi ispadaju svezderi, pa pored svakakvih vrsta mesa kao sto je prerađeno meso, kobasice, pastete, salame.. fastfood.. vecina ne pazi nista pa jede i cips, smoki, slatkise i svakakve gluposti koje su apsolutno nezdrave. Ja jos nisam sreo vegeterijanca koji ce sebi kuci isprziti pomfrit, ispohovati sir i pojesti sa 1/2 kile tartar sosa. Jednostavno po pravilu paze na ishranu a ovi drugi naravno ako nema neki problem, jedu i kruh uz testeninu Inace svaki organizam je prica za sebe, treba slusati svoje telo jer ce nam samo reci sta mu odgovara, kad i koliko. Meni tako dodje potreba za povrcem, pogotovo spanac, blitva..ili beli luk strasno u poslednje vreme, svako vece pre spavanja ga moram jesti, jednostavno moram, zena kaze da joj ne smeta tako da ok  Meso, snicle, piletina, telece..2-3x nedeljno, riba obavezno 2x nedeljno, brancin, losos, sardele..moze i skoljke, dagnje u belom vinu, sa celerom, porilukom, salotkom i belim lukom naravno  Ma ne treba biti 100%, budite 70% vegetarijanac i sve ok, energija postoji u jednoj i drugoj ishrani, meni su npr jaja sa slaninom za dorucak vrh, to me drzi ceo dan, isto tako mogu jesti pitu sa povrcem i jogurt, salatu, štruklje sa vrganjima..pa opet imam puno energije da odradim uvece boks trening od 90 min. U poslednje vreme jedem dosta manje mesa, ne fali mi, ne osecam potrebu. To da bi jednog dana postao skroz vegetarijanac ne verujem, nema sanse, na kraju i da hocu, sve bi mogao da ostavim osim jednog.. Onaj osecaj kad zamirise vruce pecenje iz furune, prasetina jagnjetina svejedno, bitno da je vruce, da je reš i da je slano... i da je pored mene rakija.  |
 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 24/02/2016 : 11:29:01
|
quote: Originally posted by Rahazlam
quote: Originally posted by dcopic
@culture vulture @GGg
Više manje se slažem sa svime što ste napisali u zadnjim postovima. Ja sam se u ovaj topic samo uključio u raspravu da kažem da su ljudi koji su na biljnoj ishrani puno zdraviji i žive dulje. Za to naravno imam hrpu dokaza, a tko želi za početak neka pogledam dva dokumentarca i pročita knjigu koju sam naveo. I to je to, jednostavno!
Da ali to nije istina,ovi filmovi nisu relevantni jel naginju na jednu stranu,tjst veganska kampanja i "prijatelji životinja".Ja tebi sad mogu postavit dokaza kolko oces da to nije tako kako si naveo,takve kvazi dokaze je lako skupit.Veganstvo nema znanstvenu potporu,od pravih znanstvenika a ne od kvazi znanstvenika koji dolaze iz krugova "prijatelji životinja" i slično!
Baš si smješan! 
Nisi niti pogledao. Nema nikakve veganske kampanje, nikakvih prijatelja životinja, samo čista znanost i višedesetljetna istraživanja. Sada vidim da nema šanse da ćeš pročitati koju knjigu, ali sat i pol možeš izdvojiti za film. Dok ćeš gledati zapiši na papir točno što te mući pa ćemo proanalizirati.
|
Edited by - dcopic on 24/02/2016 11:33:53 |
 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Posted - 24/02/2016 : 11:30:56
|
Inače jesenas zasadio i svoj voćnjak, 100 stabala na 2 dunuma. Uglavnom šljiva, jabuka, kruška, višnja, trešnja. Sada na proljeće nešto lješnjaka, aronije, par oraha
Svaka čast!  |
 |
|
KRAS
Advanced Member

.jpg)
Slovenia
7797 Posts
Member since 18/05/2003 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Posted - 24/02/2016 : 11:53:55
|
quote: Originally posted by culture vulture
Zdrava hrana nije nužno puno skuplja. Evo ti primjer iz moga života. Prošlu jesen sam kao i svake godine nabrao oko 200kg pravih domaćih jabuka i spremio ih za zimu i izdržat će sve do šestog mjeseca. Platio sam ih možda 600kn. Znači oko 3kn za kg. Sve vrste povrća kupujem na jednoj kmetiji koja ima organsku proizvodnju. Znam nekada napuniti i dvije vrećice za desetak eura. Itd, imam još dosta primjera. Uglavnom hrana mi je jedan mali trošak. Stvar je u organizaciji. Svu tu hranu bih više platio u trgovinama i bila bi znatno slabije kvalitete.
OK, ali ako si ti našao zlatnu žilu, ne znači da postoji zlatna žila za svakoga. Nema dovoljno domaćih jabuka po 3 kn za svakog stanovnika Hrvatske. Zašto nema je drugi razgovor, ali činjenica je da trenutno nema. Većina nas, dakle, ili mora jesti jabuke od polietilena ili plaćati 25kn po kili.
Što se tiče autizma, cijepiva i sl. - sve to stoji, i naravno da je zabrinjavajuće, ali je li to u ikakvoj vezi s prehranom, to je bilo moje pitanje.
Ma nije zlatna žila. Ovdje u Sloveniji imaš malih farmi koliko hoćeš i svaka ima veći broj stabala jabuka. To su sve stara stabla jako visoka, pa treba uložiti truda da se nabere. Ljudi su sretni da netko dođe pobrati i još im plati. Zato je cijena dobra. Isto je i u Hrvatskoj. A sad, ako bi svi ljudi iz velikih gradova krenuli po domaće jabuke na selo naravno da bi cijene rasle. Što se vidi i po cijeni jabuka u bio trgovinama.
Osvrnuo bih se i na ono što si prije napisao, da je veganstvo postalo nekakav kult ili vjera u zapadnom svijetu, nekakva religija, jer im kršćanstvo više ne odgovara pa duhovnu glad ispunjavaju odrescima iz soje i grljenjem drveća?!
Zanimljivo razmišljanje! Ne znam što bih ti odgovorio. Poznajem vegetarijance i vegane samo iz naših krajeva, u većini stvari su više manje kao i svi drugi ljudi. A sad ako to tamo negdje u nekom mjestu u SAD-u postaje religija, ne bih znao ništa o tome. |
Edited by - dcopic on 24/02/2016 11:59:57 |
 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Posted - 24/02/2016 : 11:59:17
|
Sas duzno postovanje.to veganstvo je obicno preseravanje..lako je bit sad vegeterijanac kad ima svega u izobilju...
Mislim da si pogriješio! 
Prije bi se reklo: lako je sada biti mesožder kad ima svega u izobilju. Prije 50-100 godina meso nije bilo dostupno kao danas. Jeli su ga rijetko. Danas ga ima na svakom ćošku. Eto voze ga i brodovima iz južne amerike. |
 |
|
KRAS
Advanced Member

.jpg)
Slovenia
7797 Posts
Member since 18/05/2003 |
Posted - 24/02/2016 : 12:12:54
|
Sas duzno postovanje.to veganstvo je obicno preseravanje..lako je bit sad vegeterijanac kad ima svega u izobilju...
Mislim da si pogriješio! 
Prije bi se reklo: lako je sada biti mesožder kad ima svega u izobilju. Prije 50-100 godina meso nije bilo dostupno kao danas. Jeli su ga rijetko. Danas ga ima na svakom ćošku. Eto voze ga i brodovima iz južne amerike.
Upravo to...pre su ljudi na selu jeli meso nekoliko puta godisnje.obicno za vjerske praznike.ali glad za mesom bila je svakodnevna.sjetimo se samo dobrog joze i svinjske glave...nekazem da se danas ne preteruje u zderanju mesa.ali ako pogledamo koliko vremena potrace vegosi da bi dosli do svoje ishrane.nemoze se to nikako drugacije protumacit nego preseravanje |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 24/02/2016 : 12:45:18
|
Kras: "ali ako pogledamo koliko vremena potrace vegosi da bi dosli do svoje ishrane.nemoze se to nikako drugacije protumacit nego preseravanje"
ne znam tko sve su "vegosi" po tebi, pa ako se tu i ja ubrajam (nisam vegan, vegetarijanac sam), eto, da dođem do moje ishrane treba mi samo skoknuti do prve trgovine ili na pijacu, ono, ode mi pola dana na to 
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Posted - 24/02/2016 : 13:08:44
|
Upravo to...pre su ljudi na selu jeli meso nekoliko puta godisnje.obicno za vjerske praznike.ali glad za mesom bila je svakodnevna.sjetimo se samo dobrog joze i svinjske glave...nekazem da se danas ne preteruje u zderanju mesa.ali ako pogledamo koliko vremena potrace vegosi da bi dosli do svoje ishrane.nemoze se to nikako drugacije protumacit nego preseravanje
Pa koliko misliš da vremena treba da veganu ili vegetarijancu da dođe do hrane?! Nema tu neke razlike za nas krajne korisnike, kao što Poli kaže.
Globalno je drugačije. Evo što sam napisao nedavno:
četiri puta je manja poraba energije kod veganske prehrane deset puta je manja poraba zemlje četrnaest puta je manja poraba vode
Iskrčeno je dvije trećine amazonske prašume kako bi napravili pašnjake i polja za uzgoj soje namijenjene za prehranu stoke.
Dalje, za proizvodnju jedne kile mesa potrebno je oko 50000 litara vode, što znači da svatko u evropi godišnje potroši oko 4mil L vode. Pa onda za proizvodnju kile govedine potrebno je oko 10kg stočne hrane što je potpuno neučinkovito. Na kraju ispada da s resursima s kojima prehraniš jednog modernog svejeda moglo bi se nahraniti sedam vegetarijanaca ili čak 20 vegana! Prema podacima UN-a dnevno umire preko 20000 djece. |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 24/02/2016 : 13:11:59
|
quote: Originally posted by Poli
Kras: "ali ako pogledamo koliko vremena potrace vegosi da bi dosli do svoje ishrane.nemoze se to nikako drugacije protumacit nego preseravanje"
ne znam tko sve su "vegosi" po tebi, pa ako se tu i ja ubrajam (nisam vegan, vegetarijanac sam), eto, da dođem do moje ishrane treba mi samo skoknuti do prve trgovine ili na pijacu, ono, ode mi pola dana na to
Možda ne potrošiš više vremena ali sigurno potrošiš više novca kada odeš u kupovinu nego da izvadiš pile iz leda ili kakvu kobasu i šunku iz pušnice.  |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
Edited by - DODSFERD on 24/02/2016 13:15:28 |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 24/02/2016 : 13:18:12
|
quote: Originally posted by tihomirduras
iako meni najviše pomaže energija vjetra, koja mi suši kobasice , špek, buđole, šunke, itd.
Upravo to, samo što je ova zima bila slaba po tom pitanju, barem ovdje kod mene. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
 |
|
tihomirduras
Senior Member

1846 Posts
Posted - 24/02/2016 : 13:29:13
|
quote: Originally posted by DODSFERD
iako meni najviše pomaže energija vjetra, koja mi suši kobasice , špek, buđole, šunke, itd.
Upravo to, samo što je ova zima bila slaba po tom pitanju, barem ovdje kod mene.
i kod mene, zato je ventilator na 3 već mjesec dana  |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 24/02/2016 : 13:41:23
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Upravo to, samo što je ova zima bila slaba po tom pitanju, barem ovdje kod mene.
Pa mi nismo baš područje za sušenje mesa, pogotovo ti koji živiš uz Savu, a ja sam nekih 9 km od nje i nekih 2 – 3 km od Struga, a 500 m od jezera. Mi smo nizinsko područje u blizini rijeke/rijeka, količina vlage je dosta velika, što ne odgovara za sušenje mesa. dakle sve što izvučemo je dobro, a mi to radimo izvrsno. |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 24/02/2016 : 15:53:31
|
quote: Originally posted by Rahazlam
@culture vulture @GGg
Više manje se slažem sa svime što ste napisali u zadnjim postovima. Ja sam se u ovaj topic samo uključio u raspravu da kažem da su ljudi koji su na biljnoj ishrani puno zdraviji i žive dulje. Za to naravno imam hrpu dokaza, a tko želi za početak neka pogledam dva dokumentarca i pročita knjigu koju sam naveo. I to je to, jednostavno!
Da ali to nije istina,ovi filmovi nisu relevantni jel naginju na jednu stranu,tjst veganska kampanja i "prijatelji životinja".Ja tebi sad mogu postavit dokaza kolko oces da to nije tako kako si naveo,takve kvazi dokaze je lako skupit.Veganstvo nema znanstvenu potporu,od pravih znanstvenika a ne od kvazi znanstvenika koji dolaze iz krugova "prijatelji životinja" i slično!
Baš si smješan! 
Nisi niti pogledao. Nema nikakve veganske kampanje, nikakvih prijatelja životinja, samo čista znanost i višedesetljetna istraživanja. Sada vidim da nema šanse da ćeš pročitati koju knjigu, ali sat i pol možeš izdvojiti za film. Dok ćeš gledati zapiši na papir točno što te mući pa ćemo proanalizirati.
Gle nemoram ni gledat film,dobro znam argumente "prijatelja životinja".Pricat ce o tome kako smo mi ljudi genetski biljojedi,onda ce uspoređivati nas probavni trakt sa probavnim traktor drugih biljojeda i mesojeda i doći ce do zaključka da smo biljojedi!Zatim ce pričati o tome kako bi bilo dobro za cijelu planetu kad bi svi ljudi bili na veganskoj ishrani jer je to dobro za ekologiju i da se za prehranu životinja uništavaju velike količine plodne zemlje,bla,bla,bla.Zatim ce pricat o tome kako je meso nezdravo kako uzrokuje rak,kako oslabljuje imunitet,kako su vegani jači,brzi,izdržljiviji.Onda ce nam pricat sto je to potrebno ljudskom tijelu da se razvije u zdravo tijelo i kako svega toga ima u biljnoj hrani,mozda počne pricat o dalekoj povijesti naših predaka i govorit kako oni nisu jeli meso nego su brali plodove,jel ipak ljudska saka nije stvorena za lovit divljač nego za brat plodove!Ali ipak ce svoju djecu hraniti svejedskom ishranom(vrh licemjerja)jel je sigurnije,ko zna sta se dijetetom moze dogodit ako je na veganskoj ishrani od rođenja!Ako sam propustio neki argumenti Dopic slobodno ga napisi,neznam od kud si izvukao ovaj film al internet je pun veganskih videa!Tesko da bi ja i ti mogli tu nešto proanalizirat jer nismo stručnjaci,možemo se jedino koristit logikom! |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 24/02/2016 : 16:01:02
|
quote: Originally posted by Poli
Da je mrkva zdrava, zec bi bio jak i dugo bi živio.
Ne znam za vas, ali ja sam mrkvožder, nije mi gadan sok od mrkve, niti mi je mrkva uopće gadna za jesti, baš naprotiv “ udavim “ se jedući je.
Meni je sirova mrkva odlicna, vec od maloga, kuhana tak-tak, ali sok od mrkve ... yaik!
Rahazlame, promasio si fudbal. TomDar ti trci maratone jos kada je bio mesojed, nije poceo tek sada trcati. 
Super,znaci njegov osjećaj možemo prepisat blagoj autosugestiji,on je vjerojatno mislio da ce se osjećat bolje nakon sto izbaci meso iz prehrane i osjeća se bolje! Sta sa 99% sportaša koji su na svejedskoj ishrani??Jel bi i njima savjetovao da pređu na vegansku ishranu? |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 24/02/2016 : 16:09:26
|
Upravo to...pre su ljudi na selu jeli meso nekoliko puta godisnje.obicno za vjerske praznike.ali glad za mesom bila je svakodnevna.sjetimo se samo dobrog joze i svinjske glave...nekazem da se danas ne preteruje u zderanju mesa.ali ako pogledamo koliko vremena potrace vegosi da bi dosli do svoje ishrane.nemoze se to nikako drugacije protumacit nego preseravanje
Pa koliko misliš da vremena treba da veganu ili vegetarijancu da dođe do hrane?! Nema tu neke razlike za nas krajne korisnike, kao što Poli kaže.
Globalno je drugačije. Evo što sam napisao nedavno:
četiri puta je manja poraba energije kod veganske prehrane deset puta je manja poraba zemlje četrnaest puta je manja poraba vode
Iskrčeno je dvije trećine amazonske prašume kako bi napravili pašnjake i polja za uzgoj soje namijenjene za prehranu stoke.
Dalje, za proizvodnju jedne kile mesa potrebno je oko 50000 litara vode, što znači da svatko u evropi godišnje potroši oko 4mil L vode. Pa onda za proizvodnju kile govedine potrebno je oko 10kg stočne hrane što je potpuno neučinkovito. Na kraju ispada da s resursima s kojima prehraniš jednog modernog svejeda moglo bi se nahraniti sedam vegetarijanaca ili čak 20 vegana! Prema podacima UN-a dnevno umire preko 20000 djece.
Al ovo jednostavno nije tocno,mos mislit da bi se s resursima kojim prehranis jednog modernog svejeda mogao prehranit 20 vegana?  Jedino ako jedu sijeno i travu,onda da,a i krave bi bez ljudi izumrle zimi od gladi.Di ste onda prijatelji životinja?? |
 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Posted - 24/02/2016 : 16:43:39
|
@Rahazlam
Kako hoćeš! 
Sve one argumente prijatelja životinja koje si naveo nema u filmu, samo znanost. Ali tebe to očigledno ne zanima, ti imaš svoju istinu i držiš se toga ko pijan plota. Da si ti neki pravi tip, koji zna što govori i obrazovan je o ovoj temi ti bi napravio ovo:
pogledao bi dokumentarac, zapisao gluposti i izjave iz njega i drugi dan bi se pojavio ovdje i napisao: vidiš dcopic, ovo i ovo ti nije točno jer na ovom i ovom mjestu imaš preciznije podatke i izjava ovoga i onoga doktora ne drži vodu zbog istraživanja i podataka u knjizi toj i toj.
Rasturio bi me i poslao u mirovinu da se bavim šivanjem goblena i čitanjem kapetana Mikija. I dokazao bi da si u pravu. Ali čega se onda bojiš, da bi gledanje tog filma možda poljuljalo tvoju vjeru?! 
Evo po treći puta čitam što si sve napisao u ova zadnja tri replaya, gledam i nevjerujem!  |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 24/02/2016 : 16:59:39
|
@Rahazlam
Kako hoćeš! 
Sve one argumente prijatelja životinja koje si naveo nema u filmu, samo znanost. Ali tebe to očigledno ne zanima, ti imaš svoju istinu i držiš se toga ko pijan plota. Da si ti neki pravi tip, koji zna što govori i obrazovan je o ovoj temi ti bi napravio ovo:
pogledao bi dokumentarac, zapisao gluposti i izjave iz njega i drugi dan bi se pojavio ovdje i napisao: vidiš dcopic, ovo i ovo ti nije točno jer na ovom i ovom mjestu imaš preciznije podatke i izjava ovoga i onoga doktora ne drži vodu zbog istraživanja i podataka u knjizi toj i toj.
Rasturio bi me i poslao u mirovinu da se bavim šivanjem goblena i čitanjem kapetana Mikija. I dokazao bi da si u pravu. Ali čega se onda bojiš, da bi gledanje tog filma možda poljuljalo tvoju vjeru?! 
Evo po treći puta čitam što si sve napisao u ova zadnja tri replaya, gledam i nevjerujem! 
Nisam reko da neću gledat film,pogledat ću kad ulovim vremena ali imam ja i nešto za tebe.Sutra ću stavit par videa,jer sad nemam vremena,smiješno ti je ali sve sam točno napiso!Neznam jesi li ti vegan ili ne,ako jesi onda mi je teško razgovarat budući da bi te mogao uvrijediti,ne zato sto mi je to namjera nego znam da su vegani onako dosta plahi,dosta se lako uvrijede dok oni mogu vrijedan koga i koliko hoće! |
 |
|
GGG
Senior Member

Slovenia
2559 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 24/02/2016 : 22:58:32
|
GGG, broj stanovništva se povećava u zemljama u kojima industrijske proizvodnje baš i nema, dok u ovim gdje je taj tip proizvodnje postao sveprisutan broj stanovnika pada.
Govorim o industrijskoj proizvodnji hrane. Postoji globalno tržište hrane i porast stanovništva u nerazvijenim zemljama je omogučen jeftinim rižem, kukurozom, palmovim uljem, ... |
Stara Huta za 36 minuta |
 |
|
GGG
Senior Member

Slovenia
2559 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 25/02/2016 : 00:39:16
|
Problem cijele te priče između vegetarijanstva i svežderstva (mesožderstva) je ta, da pokušava govoriti o nekim bioliškim uzrocima i posljedicama iz asasvim krivog polazišta. Podjela na biljnu, "živu" životinjsku (mljeko, jaja) i "mrtvu" životinjsku hranu potpuno je arbitrarna. Sa biološkog stajališta hranu djelimo na tri grupe: 1. izvor energije (ugljikohidrati, masti ali i proteini) 2. proteini, koji su potrebni, za rast, razvoj, razmnožavanje i održavanje organizma i 3.ostale tvari, koje su potrebne za sve navedeno pod 2 (minerali, vitamini, esencijale masne kiseline...). OK, tu je još dosta drugog (balastne tvari, probiotici...), ali na kraju se utjecaj svega toga svede na grupu 1., 2. ili 3.. Problem proteina je taj, što se nalaze u grupi 1. i 2. Ako proteine gledamo samo kao izvor energije, sve što govore promotori vegetarijanstva (i prenosi dcopic) stoji, uključujuči i one izračune o energiji i vodi. Ali, ako se ograničimo samo na proizvodnju proteina kao takvih, računica je sasvim druga. Proteina je u mesu 15 do 50%, a u biljkama dosta manje - neke sjemenke prelaze 10%, ali grah i soja kao najznačajnije proteinske biljke imaju oko 5%. Gledano samo sa stajališta, da za istu količinu proteina trebamo 4 puta više graha ili soje, se več tu izjednačimo sa peradarstvom. Osim toga, te su biljke zahtjevnije što se tiče gnojenja, što još poveča energijsku potrošnju i opterečivanja voda i okoliša. Večinu mesa možemo jesti praktički sirovog, dok je kod proteinskih biljaka potrebna znatna prerada (uporedite vrijeme i energiju za pripremu 10 deka purečeg odreska ili kile graha), što dodatno utječe na energetsku računicu. Još je jedan problem sa biljnim proteinima - sastav esencijalnih aminokiselina varira, pa je treba kombinirati razne vrste biljnih izvora. To u principu nije problem, ali oni izračuni utroška vode i energije za kelj i chia sjemenke ne izgledaju tako krasno kao kod riže ili kukuruza. Ako gledamo sa stajališta, da imamo pokrivene sve tri grupe hrane, meso je s te strane možda najbolje, ali ni meso ne pokriva sve, a uz to meso sadrži i dosta tvari, koje nam nisu potrebne i opterečuju organizam (hemoglobin, ostaci DNA). I aminokiseline same su biokemijski dosta težke za razgradbnju i opterečuju metabolizam. Biokemijski gledano najoptimalnija varianta je ovo-lakto vegetarijanstvo + riba, ali pošto smo drugačija "kalibrirani" (to sam objasnio u jednom od prijašnjih postova), odluka za takav životni stil zato može biti samo osobna i racionalna.
Kod (na sreču manjeg) djela promotora vegetarijanstva i veganstva, problem je i negativan, prezirljiv, agresivan i čak religiozan pristup cjeloj priči (može se uporediti npr relaciju vegetarijanci/svežderi i nepušači/pušači). Nitko neče prestati jesti meso, ako mu govoriš, da je glup i primitivan (jedino ako ti to u krevetu desetak puta ponovi dama razvijenih materinskih atributa). Iz tog pristupa se često počinju razvijati neke čudne teorije, na koje se ljepe i druge slične, od raznih medicinskih alternativa, preko chemtrailsa, pa sve do ljudi guštera. Večina nas sveždera je naletjela na kakvog takvog pa zbog toga možda odreagiramo pretjerano defanzivno. |
Stara Huta za 36 minuta |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
|
Topic  |
|
|