forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 kurikularna reforma?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 14

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3841 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 03/06/2016 : 12:15:37  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message
quote:
Originally posted by zeljko

quote:
Originally posted by boddhisatva

quote:

ne znam nista o tome
ali kad vidim pamflete i koji profil ljudi je ukljucen

ja sam za ne

Pa sad ovo bi bio vrhunac svega poradi ove rasprave
Ti si za ne, a nisi u RH
Sto se tebe ako si u BiH dotice kurikularna reforma u RH?

ne znam zašto?
što ti misliš?

možda što mi ustav garantira da sam hrvatski državljanin
ili što se sve više mojih sugrađana seli za hrvatsku
ili što imam rođaka po slavoniji i zagrebu kao pljeve ne znam im više ni broja
osim toga pradjed mi je iz okolice splita i tu imam rodbine
također nismo na kraj svijeta možda i ja nekad dođem poslom živjeti u hrvatsku ili se obiteljski preselim trbuhom za kruhom

mogao bih još ovako a možda je i ovo dovoljno

Ma kud ćeš,Žele,iz ove naše bosanske (i hercegovačke) ljepote fucati se po bijelome svijetu...

Wtf?
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/06/2016 : 13:00:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
quote:
Originally posted by vukozec

U vezi toga da je Jokića uhljebila bivša vlast:

Jokić se jedini javio na javni natječaj za svoju funkciju za koju ne prima plaću.

Možda ovo treba ponoviti još par puta za one koji vide samo ono što žele vidjeti ili ponavljaju tendeciozne izmišljotine koje su vjerojatno pročitali na dnevno.hr:

Jokić se JEDINI javio na JAVNI NATJEČAJ za svoju funkciju za koju NE PRIMA PLAĆU.

Jokić se JEDINI javio na JAVNI NATJEČAJ za svoju funkciju za koju NE PRIMA PLAĆU.

U vezi toga da nije kompententan za svoju funkciju:

Jokić je doktorirao na Cambridgeu. Tema doktorata bilo je hrvatsko obrazovanje.

Ajmo opet:

Jokić je DOKTORIRAO NA CAMBRIDGEU. Tema doktorata bilo je HRVATSKO OBRAZOVANJE.

Got it? ;)

Nažalost, trud ti je uzaludan. Kad pripravnik na stručnom osposobljavanju za rad u nastavi doktoranda s Cambridgea koji se specijalizirao upravo za zadanu temu proglasi nekompetentnim, pa onda i nonšalantno zaključi da je sigurno uhljeb postavljen po političkoj liniji, s pitanjem po čemu je on to stručan i s konstatacijom da Jokić i ostali uključeni "nemaju pojma", onda je svaka daljnja rasprava uzaludna.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 03/06/2016 : 13:09:28  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by boddhisatva

quote:

ne znam nista o tome
ali kad vidim pamflete i koji profil ljudi je ukljucen

ja sam za ne

Pa sad ovo bi bio vrhunac svega poradi ove rasprave
Ti si za ne, a nisi u RH
Sto se tebe ako si u BiH dotice kurikularna reforma u RH?

ne znam zašto?
što ti misliš?

možda što mi ustav garantira da sam hrvatski državljanin
ili što se sve više mojih sugrađana seli za hrvatsku
ili što imam rođaka po slavoniji i zagrebu kao pljeve ne znam im više ni broja
osim toga pradjed mi je iz okolice splita i tu imam rodbine
također nismo na kraj svijeta možda i ja nekad dođem poslom živjeti u hrvatsku ili se obiteljski preselim trbuhom za kruhom

mogao bih još ovako a možda je i ovo dovoljno

Sve Ok.
Ali i dalje ne vidin šta tebe boli penis i zašto bi tvoje mišljnje hrvatskom školstvu bilo nekome važno.
Ako ti kao osobi koja dolazi živit u stranu državu ta država ne paše-produži.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 03/06/2016 : 13:20:29  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message
nisam znao da hrvatsko školstvo cijeni mišljenje forumaša sa stripovi com bez obzira na lokaciju

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 03/06/2016 : 13:24:09  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:

nisam znao da hrvatsko školstvo cijeni mišljenje forumaša sa stripovi com bez obzira na lokaciju

jebe se živo hrvatskom školstvu i za učenike a ti misliš da su mu bitni forumaši?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 03/06/2016 : 13:36:54  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message
quote:
Originally posted by Johnny Difool

quote:

Jokić se jedini javio na javni natječaj za svoju funkciju za koju ne prima plaću.

Možda ovo treba ponoviti još par puta za one koji vide samo ono što žele vidjeti ili ponavljaju tendeciozne izmišljotine koje su vjerojatno pročitali na dnevno.hr:

Ajmo opet:

Got it? ;)

Nažalost, trud ti je uzaludan. Kad pripravnik na stručnom osposobljavanju za rad u nastavi doktoranda s Cambridgea koji se specijalizirao upravo za zadanu temu proglasi nekompetentnim, pa onda i nonšalantno zaključi da je sigurno uhljeb postavljen po političkoj liniji, s pitanjem po čemu je on to stručan i s konstatacijom da Jokić i ostali uključeni "nemaju pojma", onda je svaka daljnja rasprava uzaludna.

Ajde, da stanem na stranu kolege Dartha.
Iako se nikako ne bih složio da su reformu slagali nekompetentni uhljebi, ovaj dio sa analizom originalnih povijesnih izvora mu je na mjestu. Darth, iako pripravnik, bio je u razredu pred 30ak tinejdžera, koji samo traže priliku da pogledaju na mobitel i boli ih on stvar za stare Grke (večinu)... i kao takav, Darth je kompetentan za govoriti što neke stvari znače u praksi.

To sa analizom izvora su te floskule koje se nalaze i u aktualnim kurikulima. Zvuće lijepo na papiru... učenik zna kritički ovrednotiti bla bla bla, ali u večini razreda te stvari nisu realne. Dijete u koje ne kuži tko su uopće Grci, ne zna uopće što su ratovi, a kamoli kakav tamo grčko-perzijski nema što tražiti u Herodotu. Izgubljeno vrijeme, koje je bolje da se utroši na utvrđivanje i ponavljanje.

Pretpostavlja se da su svi učenici male spužve genijalci koje žele upijati znanje. Takvi su manjina. U strukovnim ili obrtničkim školama takvih jedva da i ima. Nema smisla trošiti vrijeme na Tukidida, ako se učenik ne zna ni pravilno potpisati. I nije tu kriv profesor hrvatskog nego prije svega roditelj odnosno kontekst iz kojeg učenik dolazi. Zbog toga sam za veću autonomiju profesora. Ne da se ide slijepo po operativnim ciljevima iz kurikula (iako su neke stvari temeljne i takve nećemo zaobići) nego da profesor ocijeni na čemu se treba raditi.

Edited by - nagor on 03/06/2016 13:39:21
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 03/06/2016 : 13:47:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message
quote:

Ajde bogaret' ne trkeljaj...

Ko da je jedan doktorand zabrazdio i izgubio doticaj s realnošću...Ja ih znam bar nekoliko iz područja obrazovanja kojima bih zakonom zabranio pristup školama i učenicima. A nemam doktorat i ne treba mi da to vidim.

Ivan griješi u tome što misli da je 'ne sviđa mi se' dovoljno dobar argument protiv kurikularne reforme. Da, jebiga, ne sviđa ti se. Sigurno ima još takvih ljudi. Al reforme obrazovanja (sustava) se ni ne moraju, niti ne mogu, sviđat svima. To je isključivo autoritarna odluka s vrha i treba bit takva. Bolje je kad je donose deklarativni stručnjaci (ne znam ništa o Jokiću pa ne mogu komentirat) nego političari, ali u nečelu je svejedno. Što god se donijelo, neće se svidit svima i neće bit savršeno (hint: Bolonja), a na profesorima je da provode, svidilo im se ili ne, jebiga - to im je posao.

Da se demokratski raspravljamo po hrvatskom običaju s ciljem da se svidi većini, sve bi to trajalo dvadeset godina i ništa se ne bi napravilo.

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

wolf
Advanced Member

4577 Posts

Member since 05/08/2003

Posted - 03/06/2016 : 14:29:29  Show Profile Show Extended Profile  Send wolf a Private Message
quote:
Originally posted by Mali_Mate

quote:

Ajde bogaret' ne trkeljaj...

Ko da je jedan doktorand zabrazdio i izgubio doticaj s realnošću...Ja ih znam bar nekoliko iz područja obrazovanja kojima bih zakonom zabranio pristup školama i učenicima. A nemam doktorat i ne treba mi da to vidim.

Ivan griješi u tome što misli da je 'ne sviđa mi se' dovoljno dobar argument protiv kurikularne reforme. Da, jebiga, ne sviđa ti se. Sigurno ima još takvih ljudi. Al reforme obrazovanja (sustava) se ni ne moraju, niti ne mogu, sviđat svima. To je isključivo autoritarna odluka s vrha i treba bit takva. Bolje je kad je donose deklarativni stručnjaci (ne znam ništa o Jokiću pa ne mogu komentirat) nego političari, ali u nečelu je svejedno. Što god se donijelo, neće se svidit svima i neće bit savršeno (hint: Bolonja), a na profesorima je da provode, svidilo im se ili ne, jebiga - to im je posao.

Da se demokratski raspravljamo po hrvatskom običaju s ciljem da se svidi većini, sve bi to trajalo dvadeset godina i ništa se ne bi napravilo.

To ja i govorim cijelo vrijeme, ali što vrijedi kad se Jokića striktno brani s prizme tko ga je tu postavio.

Sjećam se Primorca kad je preuzeo obrazovanje. Vrhunski stručnjak u genetici i forenzici, pa ipak se totalno pogubio u onim svojim eksperimentima u obrazovnom sustavu. Još od tada do danas obrazovanje srlja u bezdan.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/06/2016 : 14:31:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
@ Mali_Mate

Pa zbog toga se i posljednjih nekoliko desetljeća samo priča o reformi a ništa se nije napravilo. I onda dođe stručna osoba koja ima znanje, entuzijazam i organizacijske sposobnosti, okupi 400 ljudi koji slože reformu i sve se konačno pomakne koracima koji su u dosadašnjem kontekstu ravni onima od sedam milja.

Ali Ivan vidiš zna da su i Jokić i svi oko njega uhljebi koji "pojma nemaju" (njegove riječi) i postavljeni od strane politike, uz pitanje "po čemu je to on uopće stručan".

Pa kad on tako nonšalantno otpiše i Jokića i svu tu ekipu, gdje je moje trkeljanje? Zar u tome što bih trebao pretpostaviti da je i Jokić izgubio doticaj s realnošću, jer si pak ti upoznao nekoliko takvih, pa to onda ekskulpira Ivana.

No o svemu što zasad znam o Jokiću, i na temelju njegovih istupa, nikakvog gubitka doticaja s realnošću tu nema, dapače. U svoj aktualnoj kakofoniji jedino su on i njegova ekipa racionalni i realni.

Edited by - Johnny Difool on 03/06/2016 14:32:04
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 03/06/2016 : 14:38:37  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

jebe se živo hrvatskom školstvu i za učenike a ti misliš da su mu bitni forumaši?

pa ti prvi nisi znao šta ćeš napisati pa si počeo lupetarat neke nepovezane stvari

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 03/06/2016 : 14:52:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:

Ajmo opet:

Bla, bla, bla...

quote:

Pa moj Džoni, legendo, što se mene tiče, taj Jokić je mogao postići i pet doktorata na pet različitih sveučilišta (tipa Yaleu, Oxfordu, Harvardu, Stanfordu, UCLA - i...) i imati pet različitih specijalizacija, i to još uvijek ništa ne govori o njegovim kompetencijama. Svjedok kometencija su njegove sposobnosti (ono što mi kažemo talent iliti kliker) i rad i postignuća unutar njega.

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 03/06/2016 15:28:35
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 03/06/2016 : 15:04:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:

@ Mali_Mate
Pa zbog toga se i posljednjih nekoliko desetljeća samo priča o reformi a ništa se nije napravilo. I onda dođe stručna osoba koja ima znanje, entuzijazam i organizacijske sposobnosti, okupi 400 ljudi koji slože reformu i sve se konačno pomakne koracima koji su u dosadašnjem kontekstu ravni onima od sedam milja.

Ali Ivan vidiš zna da su i Jokić i svi oko njega uhljebi koji "pojma nemaju" (njegove riječi) i postavljeni od strane politike, uz pitanje "po čemu je to on uopće stručan".

Pa kad on tako nonšalantno otpiše i Jokića i svu tu ekipu, gdje je moje trkeljanje? Zar u tome što bih trebao pretpostaviti da je i Jokić izgubio doticaj s realnošću, jer si pak ti upoznao nekoliko takvih, pa to onda ekskulpira Ivana.

No o svemu što zasad znam o Jokiću, i na temelju njegovih istupa, nikakvog gubitka doticaja s realnošću tu nema, dapače. U svoj aktualnoj kakofoniji jedino su on i njegova ekipa racionalni i realni.

Pa moj Džoni, rekao sam ti, dovoljno ti je pročitati i proanalizirati samo dio tog kurikuluma pa da vidiš na šta to liči.

Rekao sam već, osobno sam svjedočio intelektualnom nazadovanju generacija. Generacija koje imaju izuzetno velikih problema u sastavljanju jedne suvisle rečenice (bez zajebancije, objašnjavanje i povezivanje nekih temeljnih stvari, pa zatim snalaženje na npr. karti im je totalna nepoznanica), pa kako će onda, u praksi, takav kurikulum profunkcionirati?

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 03/06/2016 15:14:37
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 03/06/2016 : 15:13:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:
Originally posted by nagor

quote:

quote:

Ajmo opet:

Got it? ;)

Ajde, da stanem na stranu kolege Dartha.
Iako se nikako ne bih složio da su reformu slagali nekompetentni uhljebi, ovaj dio sa analizom originalnih povijesnih izvora mu je na mjestu. Darth, iako pripravnik, bio je u razredu pred 30ak tinejdžera, koji samo traže priliku da pogledaju na mobitel i boli ih on stvar za stare Grke (večinu)... i kao takav, Darth je kompetentan za govoriti što neke stvari znače u praksi.

To sa analizom izvora su te floskule koje se nalaze i u aktualnim kurikulima. Zvuće lijepo na papiru... učenik zna kritički ovrednotiti bla bla bla, ali u večini razreda te stvari nisu realne. Dijete u koje ne kuži tko su uopće Grci, ne zna uopće što su ratovi, a kamoli kakav tamo grčko-perzijski nema što tražiti u Herodotu. Izgubljeno vrijeme, koje je bolje da se utroši na utvrđivanje i ponavljanje.

Pretpostavlja se da su svi učenici male spužve genijalci koje žele upijati znanje. Takvi su manjina. U strukovnim ili obrtničkim školama takvih jedva da i ima. Nema smisla trošiti vrijeme na Tukidida, ako se učenik ne zna ni pravilno potpisati. I nije tu kriv profesor hrvatskog nego prije svega roditelj odnosno kontekst iz kojeg učenik dolazi. Zbog toga sam za veću autonomiju profesora. Ne da se ide slijepo po operativnim ciljevima iz kurikula (iako su neke stvari temeljne i takve nećemo zaobići) nego da profesor ocijeni na čemu se treba raditi.

Iskreno, kad sam bio na tom stručnom vijeću vezanom za predstavljanje tog kurikuluma, to me podsjetilo na onu literaturu koju sam imao na faksu na metodici ("Nastavna metodika u riječi i slici"). Literaturu koja polazi samo od toga da nastava učenika motivira (i taj dio "učenika motivira" se u knjizi ponavlja doslovno milijun puta), i sve se svodi na to da kao svi učenici samo slušaju i rade ono što im nastavnik kaže. A one temeljne izjave o tome da nastavnik treba znati kako i na koji način učeniku nešto prenijeti, o tome ni slova. Kao niti nekog kritičkog osvrta ili savjeta za nastavni proces - primjerice, kako postupiti i što napraviti kad nekolicina učenika ometa nastavu ili za to nisu zainteresirani. U prijevodu, nula realizma i sve se svodi samo na puko teoretiziranje i idealiziranje. Kao i taj kurikulum.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 03/06/2016 : 15:18:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message
quote:

@ Mali_Mate

Kad kažem "nekoliko" to je...eufemizam. Jedno sam vrijeme intenzivno proučavao metodičku/pedagošku/didaktičku literaturu i svu su odreda pisali doktori znanosti. Odnos budalaština i pametnih stvari ide u korist budalaština. Glavni metodičari s kroatistike žive na nekom drugom planetu i tako. Hoću reć, nije nimalo rijetko ni neobično da stručanjci s područja obrazovanja odu na kvasinu. Neću reć da se to desilo Jokiću, jer ne pratim ni lik ni djelo, al da se Ivanu odriče pravo da kritizira Jokića samo zato što je Jokić doktor nečega, a Ivan tek puki profesor (stručni ispit tu nema nikakve veze, to je jedna dosadna, dugotrajna i krajnje nekorisna formalnost) - pa to je jedan zanimljivi, rigidni formalizam koji polaže puno vjere u doktore znanosti S druge strane, kad se sjetim Ivanovog tupljenja oko Drakule, onda i njegove kritike uzimam sa zrnom soli

Ja bih ko profesor hrvatskoga (koji nit radi nit namjerava radit u školi) prvi izbacio Marulića, Držića, petrarkiste i cijelo 17. stoljeće hrv. literature iz lektire i kompletnog programa hrv. jezika (a meni osobno sve navedeno je baš super). Mogu to i argumentirati, al zašto - to je samo jedno mišljenje. Imam opcije: radit u školi kako mi se kaže, ne radit u školi, sudjelovat u javnoj raspravi ili steć formalne kvalifikacije da na idućoj reformi ja budem u radnoj skupini za reforme. To su i Ivanove opcije. I svih protivnika reformi u ovom obliku. Državni ili bilo koji drugi školski sustav je nužno ideološki (idealistički) i nikad neće u potpunosti odgovarat praksi

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/06/2016 : 15:19:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
@ Darth Ivan

Ja sam barem toliko pristojan ta tebe višekratno ne oslovljavam s "moj Ivane", pa bih molio da se kloniš tih intimiziranja jer te ne poznajem, nisam te nikad ni vidio a nemam ni želju upoznati te.

Nakon ovog pogotovo, jer dakako da tebi - pripravniku na stručnom osposobljavanju - ni najviše stručne kvalifikacije nisu mjerilo stručnosti, jer "tko je on" ili "tko su oni", "u čemu je to njegova stručnost", "pojma nemaju" itd., itsl.

Nego, ti znaš da je Jokić nesposoban, da nema "talent iliti kliker", da "pojma nema". Ma hajde, kako i na temelju čega?

Ti si valjda osoba s "talentom iliti klikerom",pa si mjerodavan lijevom nogom otpisivati nekoga kao nestručnjaka, neznalicu i nekompetentnog.

A sve što je Jokić sa suradnicima dosad napravio govori upravo suprotno, da je riječ o osobama koja znaju, mogu, trude se i vjeruju u ono što rade. I koji znaju animirati i motivirati druge.

Ali zavraga im to, zavraga i doktorati s Cambridgea, Oxforda, Stanforda i ostalih najjačih sveučilišta, kad su u tvom oku manji od makova zrna, neznalice i nekompetentni.

Edited by - Johnny Difool on 03/06/2016 15:20:11
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 03/06/2016 : 15:23:17  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
Evo napokon teme na kojoj i najpraznijem i najispranijem umu može postati jasno što se, dovraga, događa s ovim svijetom.
Kad se, navodno, razgovara o "ljudskim pravima i slobodama", migrantima, zašto nijedna žena nije nominirana za Angoulemski Grand prix i sličnim lažnim dilemama (logička pogreška, jelte, u stilu: "Ili je ksenofobija OK ili granice treba otvoriti. Ksenofobija nije OK, ergo, dolje granice"), onda se lako prodaju jeftine fore, channeling poruka dobrohotnih anđela Zapada se glatko poturuje pod naprednu i slobodnu misao i slično.
Ali kad svjetina izađe na ulice tražiti "kurikularnu reformu", "suvremeno obrazovanje" i "slobodno mišljenje, a ne mrak dogmi", tko u tom prizoru ne vidi ništa krivo, ludo i zastrašujuće... ne trebam ni dovršiti rečenicu.
Ako svjetina na ulici traži kruha, ja ću je prvi podržati. Ali kad svjetina traži "obrazovanje", ja uzimam pasoš i pakiram kofere za još jedan poduži egzil. Jer "svjetina traži obrazovanje" nije tek parolica koja stavlja "morona" u "oksimoron", nego zadnja sirena prije nego krene krvoproliće.

Evo nekih od zahtjeva za "cjelovitom kurikularnom reformom" kako je vidi i zahtijeva svjetina: "Hrvatska Božje volje Hrvatska može bolje"; "Ne želim da vjeruju, želim da istražuju"; "Izbori se za sekularnu republiku"...

Istina je da smo ovdje čuli i ishitrene i duboko netočne sudove tipa da Jokić nije kompetentan i da je jednostavno uhljeb. Jokić jest kompetentan i nije ni uhljeb niti tek "doktorand", kako kaže Johnny, nego je doktor znanosti, s osobnim iskustvom nekoliko različitih obrazovnih sustava (domaći, američki i britanski) i podužom relevantnom bibliografijom. Ali, ali, ali.
Ništa ne znači to što se u reformu, na ovaj ili onaj način, uključilo 60-ak tisuća prosvjetara, što je ekspertna skupina sastavljena od kompetentnih ljudi i što joj je na čelu visokvalificirana osoba. To su nužni, ali ne i dovoljni, uvjeti da bi se provela reforma školstva koja bi bila na korist ovom društvu. Ključan uvjet koji nedostaje jest - suglasnost oko toga što se uopće želi postići. Naravno, konkurentnost naše mladeži na svjetskom tržištu znanja i vještina, obrazovanje koje će ih osposobiti za suvremeni svijet, u kojem matrice njemačkog pozitivizma i marksizma na koje smo mi navikli odavno nemaju nikakvog mjesta... to se podrazumijeva. Ali A) kako to ostvariti i nije baš dječja igra i B) to nitko nije niti u jednom trenutku osporio, niti o tome govore citirani transparenti. Zna se o čemu se ovdje raspravlja. Prvo, tu su duboko sporni pasusi u lektiri, s pedofilijom i pornografijom, iz pera suvremenih piskarala tipa Zoran Ferić. I zna se tko se protiv takvih pasusa buni, a tko ih brani i zašto. Kao drugo, tu je pitanje vjeronauka u školi. Pa toga kako ćemo formulirati ovu ili onu natuknicu o događajima u domaćoj povijesti od 1941. do danas. I, napokon, ono najvažnije - tzv. "građanski odgoj", čitaj: indoktrinacija djece.

Ovo je popis visokoškolskih programa na kojima sam ja formalno studirao: Sveučilište u Rijeci, Pomorski fakultet; Lyon III, engleski/literatura; Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, povijest umjetnosti i kroatistika; Oxford, magisterij iz povijesti; University of London, pravo; University of Birmingham, doktorat. Uz to sam razmišljao o, prijavljivao se i polagao prijemne na, slušao predavanja i koketirao sa čitavim nizom visokoškolskih institucija, od dramske akademije do teologije, od fizike do studija ilustracije na daljinu, u pet europskih zemalja.
I znate što ja, nakon tog dugog i razgranatog obrazovnog puta, imam za reći o tome kako reformirati domaće obrazovanje? Nešto u ovom stilu: "Pa, to je tema za dugu i ozbiljnu raspravu... Koju bi trebali voditi jedino ljudi koji uopće znaju o čemu se tu razgovara". Kad vidim svjetinu na ulici i ljude skromnih intelektualnih sposobnosti, infinitezimalno niskoga nivoa obrazovanja i s apsolutno nikakvim iskustvima izvan sustava koji bi reformirali kako ispucavaju snažna mišljenja i pjevaju "Kad bi svi ljudi na svijetu", mogu se samo uhvatiti za glavu.
Živimo u dobu u kojem imbecili koji od obrazovanja ne razumiju ništa osim "Svjetlo protiv mraka" traže "slobodno, kritičko mišljenje". I skupljaju se u desecima tisuća, da po trgovima rješavaju pitanja koja niti nisu niti imaju čime promisliti.
Tko sad ne vidi da je sve to najobičnije ludilo i ne prestane se svrstavati na bilo koju stranu tih fiktivnih ideoloških sukoba, sada ću dovršiti rečenicu, jednostavno je idiot.

Inače, smislena rasprava o obrazovanju bila bi nešto poput onoga što smo vodili na topicu "Na rubu znanosti", tamo negdje od 5. stranice. Šteta što je mladjo u međuvremenu odstrijelio dobar broj tih sugovornika.

Edited by - culture vulture on 03/06/2016 15:24:14
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 03/06/2016 : 15:24:15  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message
quote:
A one temeljne izjave o tome da nastavnik treba znati kako i na koji način učeniku nešto prenijeti, o tome ni slova. Kao niti nekog kritičkog osvrta ili savjeta za nastavni proces - primjerice, kako postupiti i što napraviti kad nekolicina učenika ometa nastavu ili za to nisu zainteresirani. U prijevodu, nula realizma i sve se svodi samo na puko teoretiziranje i idealiziranje. Kao i taj kurikulum.

Da, to je to Darth.

Sjećam se satova didaktike i pedagogike na faksu. Sve neke lijepe floskule, a kad je par ljudi pitalo što napraviti konkretno u ovom ili onom slučaju profesor nije imao odgovor. Zakmafulirao odgovor teorijom. Netko će reći, zbog toga ste vi profesori tu da prosudite, ali zajebi stvar kad će država i institucije stati na stranu nadrkanog roditelja koji će te optužiti da si perverznjak jer je učenica sakrila šalabahter u dopičnjaku, a ti si to kao profesor primjetio i tražio da ti ga izruči...

Edited by - nagor on 03/06/2016 15:24:51
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/06/2016 : 15:28:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
quote:
Originally posted by Mali_Mate

quote:

@ Mali_Mate

Kad kažem "nekoliko" to je...eufemizam. Jedno sam vrijeme intenzivno proučavao metodičku/pedagošku/didaktičku literaturu i svu su odreda pisali doktori znanosti. Odnos budalaština i pametnih stvari ide u korist budalaština. Glavni metodičari s kroatistike žive na nekom drugom planetu i tako. Hoću reć, nije nimalo rijetko ni neobično da stručanjci s područja obrazovanja odu na kvasinu. Neću reć da se to desilo Jokiću, jer ne pratim ni lik ni djelo, al da se Ivanu odriče pravo da kritizira Jokića samo zato što je Jokić doktor nečega, a Ivan tek puki profesor (stručni ispit tu nema nikakve veze, to je jedna dosadna, dugotrajna i krajnje nekorisna formalnost) - pa to je jedan zanimljivi, rigidni formalizam koji polaže puno vjere u doktore znanosti S druge strane, kad se sjetim Ivanovog tupljenja oko Drakule, onda i njegove kritike uzimam sa zrnom soli

Ja bih ko profesor hrvatskoga (koji nit radi nit namjerava radit u školi) prvi izbacio Marulića, Držića, petrarkiste i cijelo 17. stoljeće hrv. literature iz lektire i kompletnog programa hrv. jezika (a meni osobno sve navedeno je baš super). Mogu to i argumentirati, al zašto - to je samo jedno mišljenje. Imam opcije: radit u školi kako mi se kaže, ne radit u školi, sudjelovat u javnoj raspravi ili steć formalne kvalifikacije da na idućoj reformi ja budem u radnoj skupini za reforme. To su i Ivanove opcije. I svih protivnika reformi u ovom obliku. Državni ili bilo koji drugi školski sustav je nužno ideološki (idealistički) i nikad neće u potpunosti odgovarat praksi

Naravno da razina Ivanova obrazovanja nije ni najmanje sporna, uz to idu i odgovarajuća stručnost i upućenost, ali upravo je on onaj koji Jokića i ekipu jednostavno otpisuje s čitavim nizom floskula i predrasuda, od "uhljebi" i "pojma nemaju" do "postavljeni po političkoj liniji" i "u čemu je to njegova stručnost".

Štoviše, dotični se evo i dalje pokapa, pa s njegovih olimpskih visina nikakva mjerila ne vrijede, stručnost i obrazovanost su apstraktne kategorije koje ništa ne znače, pa onda stručnost i kompetentnost iz njegove perspektive i ne postoje. Osim što, kako se čini, sebe smatra glavnim arbitrom tuđe stručnosti i kompetentnosti.

Eh da, i ja sam već bio napisao nešto o višegodišnjem uvijek istom tupljenju i davljenju sa Stokerom i Drakulom, ali sam to naknadno izbrisao da ne potežem stare priče.

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 03/06/2016 : 15:29:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:

@ Darth Ivan

Ja sam barem toliko pristojan ta tebe višekratno ne oslovljavam s "moj Ivane", pa bih molio da se kloniš tih intimiziranja jer te ne poznajem, nisam te nikad ni vidio a nemam ni želju upoznati te.

Nakon ovog pogotovo, jer dakako da tebi - pripravniku na stručnom osposobljavanju - ni najviše stručne kvalifikacije nisu mjerilo stručnosti, jer "tko je on" ili "tko su oni", "u čemu je to njegova stručnost", "pojma nemaju" itd., itsl.

Nego, ti znaš da je Jokić nesposoban, da nema "talent iliti kliker", da "pojma nema". Ma hajde, kako i na temelju čega?

Ti si valjda osoba s "talentom iliti klikerom",pa si mjerodavan lijevom nogom otpisivati nekoga kao nestručnjaka, neznalicu i nekompetentnog.

A sve što je Jokić sa suradnicima dosad napravio govori upravo suprotno, da je riječ o osobama koja znaju, mogu, trude se i vjeruju u ono što rade. I koji znaju animirati i motivirati druge.

Ali zavraga im to, zavraga i doktorati s Cambridgea, Oxforda, Stanforda i ostalih najjačih sveučilišta, kad su u tvom oku manji od makova zrna, neznalice i nekompetentni.

Ono kaj meni osobno smeta je to što ti, kao glavni protuargument mome, meni nabijaš na nos moje pripravništvo i stručno osposobljavanje za rad (u prijevodu: neiskustvo), kako bi dokazao da nemam pravo ili da nemam pojma o onome što govorim. Iako sam jasno naveo već nekoliko puta primjere iz vlastite prakse na kojima mogu temeljiti svoje iskustvo. A ti još nisi rekao ništa drugo osim toga da su ti likovi kompetentni zato što imaju iza sebe godine rada i diplomu. Kao da je to jedini dokaz nečijih sposobnosti kao takvih.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 03/06/2016 : 15:32:06  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
https://youtu.be/ytHymgstkiA

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 03/06/2016 : 15:33:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message
quote:
Originally posted by Darth Ivan

Iskreno, kad sam bio na tom stručnom vijeću vezanom za predstavljanje tog kurikuluma, to me podsjetilo na onu literaturu koju sam imao na faksu na metodici ("Nastavna metodika u riječi i slici"). Literaturu koja polazi samo od toga da nastava učenika motivira (i taj dio "učenika motivira" se u knjizi ponavlja doslovno milijun puta), i sve se svodi na to da kao svi učenici samo slušaju i rade ono što im nastavnik kaže. A one temeljne izjave o tome da nastavnik treba znati kako i na koji način učeniku nešto prenijeti, o tome ni slova. Kao niti nekog kritičkog osvrta ili savjeta za nastavni proces - primjerice, kako postupiti i što napraviti kad nekolicina učenika ometa nastavu ili za to nisu zainteresirani. U prijevodu, nula realizma i sve se svodi samo na puko teoretiziranje i idealiziranje. Kao i taj kurikulum.

A čuj, to nije (samo) Jokićev problem. To kako napraviti stvari u praksi, kako zainteresirati učenike itd. to je tvoj problem. A problem je veći zato što ni tebe, ko ni mene (čini mi se da si predbolonjac?) nisu obrazovali za profesore već za znanstvenike kojima je, eto, zakonom dopušten rad u nastavi. Obrazovanje nastavika ne svodi se samo na nekoliko sati metodike u strogo kontroliranim uvjetima.

A što se tiče pukog idealiziranja i teoretiziranja. Moja generacija je imala slične primjedbe prema programu nastave hrv. jezika i iznijeli smo te primjedbe Vesni Muhoberac. Njen odgovor je bio (i zapravo je točan) da to nisu ni idealiziranja ni teoretiziranja i da se sve to može. I stvarno - kad pogledaš - ona može. Pomaže joj što radi u elitnoj gimanziji u Zagrebu, a ne u frizerskoj školi u Žrnovnici, al ona je takva da bi to mogla izvest i tamo. To što 80% ostalih profesora to ne može izvest nju ne zanima. Ima da to rade il da se ne bave profesurom. Kažem, donekle je u pravu.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/06/2016 : 15:35:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
quote:
Originally posted by Darth Ivan

quote:

@ Darth Ivan

Ono kaj meni osobno smeta je to što ti, kao glavni protuargument mome, meni nabijaš na nos moje pripravništvo i stručno osposobljavanje za rad (u prijevodu: neiskustvo), kako bi dokazao da nemam pravo ili da nemam pojma o onome što govorim. Iako sam jasno naveo već nekoliko puta primjere iz vlastite prakse na kojima mogu temeljiti svoje iskustvo. A ti još nisi rekao ništa drugo osim toga da su ti likovi kompetentni zato što imaju iza sebe godine rada i diplomu. Kao da je to jedini dokaz nečijih sposobnosti kao takvih.

O ovome boldanom se i radi. Otkud ti znaš da Jokić ili bilo tko iz njegova tima nemaju iskustva i vlastite prakse? To jednostavno ignorantski pretpostavljaš, baš kao i to da su nekompetentni, uhljebi, postavljeni od strane politike i ono "u čemu je uopće njegova stručnost".

Najgrublje rečeno, iz svega dosad pročitanog i poslušanog o reformi kurikuluma - koja će u provedbi dakako nailaziti na brojne prepreke poput privlačenja pozornosti učenika i njihova motiviranja, ali one će se rješavati u hodu - ja u Jokiću i njegovu timu vidim kompetentnog stručnjaka koji ima i volju i energiju.

Ti pak tvrdiš da je politički uhljeb koji pojma nema.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 03/06/2016 : 15:37:44  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
na kraju če ostat sve kako je i sada
https://youtu.be/k05P9XXo29M

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 03/06/2016 : 15:41:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:

Naravno da razina Ivanova obrazovanja nije ni najmanje sporna, uz to idu i odgovarajuća stručnost i upućenost, ali upravo je on onaj koji Jokića i ekipu jednostavno otpisuje s čitavim nizom floskula i predrasuda, od "uhljebi" i "pojma nemaju" do "postavljeni po političkoj liniji" i "u čemu je to njegova stručnost".

Da, a rekao sam i zašto. Zato što sam slušao u školi (sa Skypea) njegovo predstavljanje kurikularne reforme negdje tamo poslije Božića i Nove godine i na mene je ostavio dojam kao da je sve samo zna objasniti teoretski (s papira) ali da nema pojma kako to provesti u praksi. A za sam kurikulum sam rekao, sve se kreće od neke idealne crte, bez ikakvog realizma i kritičke analize stvarne situacije.

quote:
Štoviše, dotični se evo i dalje pokapa, pa s njegovih olimpskih visina nikakva mjerila ne vrijede, stručnost i obrazovanost su apstraktne kategorije koje ništa ne znače, pa onda stručnost i kompetentnost iz njegove perspektive i ne postoje. Osim što, kako se čini, sebe smatra glavnim arbitrom tuđe stručnosti i kompetentnosti.

Ne, ti pokapaš sam sebe jer unedogled ponavljaš da su ti ljudi obrazovani i stručni, a kao jedini argument toj tezi je ti je izjava da imaju doktorate na najprestižnijim svjetskim sveučilištima. Što se mene tiče, ja nisam rekao da nečije obrazovanje i stručnost ne znače apsolutno ništa, nego da nisu jedini i isključivo presudan kriterij u tome koliko je netko u nečemu kvalitetan ili ne.

A iskreno, ne znam u čemu, osim po obrazovanosti, se Jokić iskazao da je stručan. Evo, prosvijetli me.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 03/06/2016 : 15:42:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:

O ovome boldanom se i radi. Otkud ti znaš da Jokić ili bilo tko iz njegova tima nemaju iskustva i vlastite prakse? To jednostavno ignorantski pretpostavljaš, baš kao i to da su nekompetentni, uhljebi, postavljeni od strane politike i ono "u čemu je uopće njegova stručnost".

Najgrublje rečeno, iz svega dosad pročitanog i poslušanog o reformi kurikuluma - koja će u provedbi dakako nailaziti na brojne prepreke poput privlačenja pozornosti učenika i njihova motiviranja, ali one će se rješavati u hodu - ja u Jokiću i njegovu timu vidim kompetentnog stručnjaka koji ima i volju i energiju.

Ti pak tvrdiš da je politički uhljeb koji pojma nema.

Odgovorio sam ti u prethodnom komentaru, pa da ne ponavljam.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page
Page: of 14 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.55 seconds. Snitz Forums 2000