Author |
Topic |
|
KOMIKO
Senior Member
Serbia
1950 Posts
Member since 05/02/2012 |
Posted - 30/09/2016 : 00:10:08
|
Poštovani čitaoci, predstavljamo Vam novu knjigu naše edicije "Meridijani" koja donosi grafički roman Povratak jastreba osičara holandske autorke Eme de Jong.
O delu:
Simon Antonis vlasnik je knjižare u vreme krize. Zbog slabog poslovanja prinuđen je da je zatvori. Dok se vraćao kući iz skladišta, sudbina ga odvodi na prugu gde postaje svedok samoubistva. Ovaj događaj ostavlja na njega snažan utisak. Sećanja iz detinjstva sve više naviru i njegov život se postepeno pretvara u nemiran san. Regina, mlada devojka koju slučajno sreće, jedina je koja uspeva da mu pruži mir i ljubav za kojima žudi.
Eme de Jong svrstava se među najtalentovanije mlade umetnike na holandskoj strip sceni. Pošto je 2011. godine diplomirala na smeru za animaciju, počela je sa radom kao autorka stripa, ilustratorka i animatorka na filmu i televiziji. Njen strip u kaiševima Isečci (Snipperts) svakodnevno izlazi u holandskim dnevnim novinama Metro. Povratak jastreba osičara njen je prvi grafički roman.
„Povratak jastreba osičara delo je Eme de Jong, jedne od trenutno najvećih telenata holandske strip scene. Priča, ispričana kroz flešbekove, ukršta dva događaja koji formiraju čvor osećanja krivice. Traumatičan događaj u sadašnjosti aktivira traumu iz detinjstva. Glavni junak je dvaput „stajao u prvom redu”, bio je svedok dve tragedije koje nije sprečio ili nije mogao da spreči. No, to tek otvara spiralu samoispitivanja u kome se fantazmagorično meša ono što smo čitali u knjigama sa onim što doživljavamo.” Zoran Đukanović
O autorki:
Višestruko nagrađivana autorka stripa, animatorka i ilustratorka Eme de Jong rođena je 1988. godine u Roterdamu u Holandiji. U njenom radu primetni su uticaji evropskog stripa i japanskih mangi. Sa samo 17 godina objavljuje svoju prvu strip-knjigu Eme TV (Aimée TV). Od tada je uradila 11 strip serijala uključujući i veoma uspešni dnevni geg-strip Isečci (Snippers) koji izlazi u listu Metro. Pored toga bavila se ilustrovanjem dečjih knjiga, uredničkim poslovima, muzičkim spotovima i video-artom, a neki od tih radova stigli su i do Muzeja Vitni u Njujorku. U septembru 2014. objavila je svoj prvi grafički roman pod nazivom Povratak jastreba osičara koji joj je doneo nagradu Sen Mišel za najbolji strip na holandskom jeziku 2014. godine. Ovaj grafički roman uskoro izlazi i na engleskom, francuskom i španskom jeziku, a u pripremi je i njegova filmska adaptacija.
Tehnički podaci: Eme de Jong - Povratak jastreba osičara Biblioteka Meridijani, knjiga 9 Strana: 160 Štampa: crno-belo Povez: meki (šiveno, sa klapnama) Sajamska cena: 900 dinara
|
www.komiko.rs www.zlatnodoba.com info@komiko.rs |
|
KOMIKO
Senior Member
Serbia
1950 Posts
|
Tornadomaster
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2509 Posts
Member since 01/08/2009 |
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7277 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15787 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
KOMIKO
Senior Member
Serbia
1950 Posts
|
Unngenant
Junior Member
Serbia
397 Posts
Member since 28/02/2012 |
Posted - 11/10/2016 : 10:10:18
|
Posle pročitanog, neko bi rekao ništa spektakularno. Ižvakana priča u slice of life stripovima.
U potrazi za izgubljenim vremenom su priče koje me uvek dotaknu jer često se meni dešava zbog mojeg izrazito segmentiranog pamćenja da određeni događaji, sitnice mi pokrenu neku davnu "izgubljenu" sliku. Tako nekako sam i doživeo ovaj strip bliskim. Doduše ovde je "okidač" ekstremne prirode, ali je sve fino ukomponovano.
Veoma subjektivna 4/5. |
|
|
zokalav
Senior Member
2036 Posts
Member since 24/08/2010 |
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6040 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 02/11/2016 : 15:42:25
|
Svidio mi se 'Povratak'...
Crtež odličan, sugestivan...
Priča govori o neispunjenim snovima i načinu nošenja s kriznim situacijama, ispričana na način da se sadašnjost i prošlost glavnog junaka isprepliću dok ne saznamo što je na kraju bilo.
Nekome će kraj možda biti očekivan, mene je iznenadio i jak mi je taj moment (da ne spojlam, onaj tko je čitao znat će na što mislim).
Još jedan strip koji sam uzeo samo da probam i koji mi se baš svidio. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
KOMIKO
Senior Member
Serbia
1950 Posts
|
anto
Advanced Member
Serbia
21133 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 01/07/2017 : 17:10:39
|
Svideo mi se strip. Što rekoste, ništa spektakularno/revolucionarno,ali sasvim lep slice of life. Jedino nisam presrećan završnicom - uvek "štekam" kod tih fantazmagoričnih detalja, kojima ovde obiluje kraj. Pošto sam vazda bio glup da lepo rastumačim te metafore i simbolike,pitanje: Spojleri: znači Reginu je Simon izmislio? kakva je fora sa Lolitom? Spojler ende.
Crtež mi je jako lep.
3.5/5 |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 01/07/2017 17:11:23 |
|
|
Mrkva
Senior Member
1184 Posts
Member since 11/09/2016 |
Posted - 01/07/2017 : 17:18:08
|
@ anto: Bez brige, za nekoliko dana neces se ni sjecati tog "kljuca" tumacenja stripa :) Ja se ne sjecam, ali sad si me potaknuo da opet pogledam sto je ono bilo :) |
|
|
|
Topic |
|