Author |
Topic  |
|
Torghal
Senior Member

Croatia
1985 Posts
Member since 27/09/2004 |
Posted - 03/10/2016 : 11:40:32
|
Kad sam pocea prije pet godina crtat stripove,crta bi mjesecno 30-40 stranica,sada nacrtam 7-10.Ono sta me zanima jest to je li trud koji sada ulazem u crtez vrijedan toga sta crtam toliko manje strana.Bi li bilo bolje da crtam losije i nacrtam vise stripove ili da se vise trudim oko crteza a da bude manji broj stripova.Jer ma koliko se ja trudia crtez ce uvik bit amaterski.Koliko je ustvari bitan crtez u mojim stripovima?Da bolje docaram o cemu govorim evo par primjera crteza nekoc i sad:

|
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29656 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 03/10/2016 : 12:05:47
|
meni su tvoji stripovi odlični pročitao sam sve postavljene na stripove.com
međutim, primjetan je ogroman napredak u crtačkom stilu čak i prije ovih tabli koje si postavio na ovom topicu
moje mišljenje je da se držiš tog tempa od 7-10 stranica mjesečno podignut će ti strip u cjelinu na neku višu razinu, ipak je strip vizualni medij
|
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29704 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
verab
Advanced Member

Croatia
3152 Posts
Member since 22/01/2015 |
Posted - 03/10/2016 : 12:45:55
|
po meni, crtački si samo ispeglao "stari" crtež i s tim izgubio na onoj neposrednoj sirovoj kvaliteti koju si na početku imao. a koju tvoji stripovi trebaju i s kojom bolje funkcioniraju. |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13028 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 03/10/2016 : 13:52:42
|
quote: Originally posted by verab
po meni, crtački si samo ispeglao "stari" crtež i s tim izgubio na onoj neposrednoj sirovoj kvaliteti koju si na početku imao. a koju tvoji stripovi trebaju i s kojom bolje funkcioniraju.
+1 |
Have mercy |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8226 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 03/10/2016 : 15:23:03
|
crtež je u svakom slučaju bolji ali, budimo realni, to još uvijek nije kvalitetan crtež u smislu usporedivosti s ostalim, profesionalnim crtačima niti treba biti niti je meni to važno kod tvojih stripova niti ti možeš svoj crtež dovasti do puno viših razina dakle, po meni, piši i crtaj što više možda da nađeš neku sredinu od 15-20 stranica? |
if you tolerate this, then your children will be next |
 |
|
Zagor12
Advanced Member

- kopija.jpg)
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
|
Gru
Average Member

839 Posts
Member since 07/01/2014 |
Posted - 03/10/2016 : 19:07:05
|
Pošto si ti crtač koji stripove crta (i piše) prvenstveno za svoj gušt, probaj naći neku zlatnu sredinu u kojoj te broj izbačenih strana neće zamoriti, a opet na drugu stranu da te ne frustrira mali broj nacrtanih stranica ako težiš kvaliteti.
|
Edited by - Gru on 03/10/2016 19:07:37 |
 |
|
xilrion
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3033 Posts
Member since 16/12/2010 |
Posted - 03/10/2016 : 19:13:19
|
iskreno, bolje onaj tvoj stari stil, jer ovaj novi je malo ukočen i umjetan dok je stari ipak prirodan i slobodniji. mislim, dobro je da napreduješ i radiš na crtanju ali imam osjećaj da ovo nisi baš ti. moj savjet ti je da izbaciš sve suvišno. |
https://xilrion.deviantart.com/ |
 |
|
Torghal
Senior Member

Croatia
1985 Posts
Posted - 03/10/2016 : 19:32:22
|
Hvala svima na komentarima,dosta ste pomogli.Danas sam pokusa iz svog gusta nacrtat nekoliko prijasnjih tabli iz Savrsene buducnosti na stari,sirovi nacin, cisto da vidim kako bi to izgledalo.Ali ne ide.Jednostavno vise nemam u sebi taj sirovi,slobodniji izrazaj.Ali mislim da je ista stvar i sa mojim scenarijima.Ni oni vise nisu tako sirovi kao na pocetku.Jebiga,covik se u pet godina promini,izgubi onu zestinu koju ima,ali dobije neke druge stvari.Ne razmisljas isto sa 32. i sa skoro 38.Uglavnom hvala svima jos jednom na pomoci. |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
Torghal
Senior Member

Croatia
1985 Posts
Posted - 03/10/2016 : 21:29:13
|
quote: Originally posted by Tonto
Radi ono što te veseli.
Problem je jedino kad ima puno toga sta te veseli a nemos sve stic.U mom konkretnom slucaju puno stripova u glavi koje bi tia realizirat ali nemos sve odjednom. |
 |
|
kriticni
New Member

Serbia
279 Posts
Member since 04/12/2009 |
Posted - 03/10/2016 : 22:33:25
|
quote: Originally posted by Torghal
Radi ono što te veseli.
Problem je jedino kad ima puno toga sta te veseli a nemos sve stic.U mom konkretnom slucaju puno stripova u glavi koje bi tia realizirat ali nemos sve odjednom.
Znam, ne mora da znaci, ali je velika vjerovatnoca da ces se u jednom trenutku morati odluciti samo za jedno, ili crtanje ili pisanje. Iz mog ugla, na tvom mjestu bi se okrenuo pisanju. To sto ima u tvojoj glavi tvoja ruka ne moze stici ispricati. Bez obzira na pomenuto, hvale si vredan autor. |
www.deviantart.com/kriticni |
 |
|
Torghal
Senior Member

Croatia
1985 Posts
Posted - 03/10/2016 : 22:53:29
|
quote: Originally posted by kriticni
quote: Originally posted by Torghal
Radi ono što te veseli.
Problem je jedino kad ima puno toga sta te veseli a nemos sve stic.U mom konkretnom slucaju puno stripova u glavi koje bi tia realizirat ali nemos sve odjednom.
Znam, ne mora da znaci, ali je velika vjerovatnoca da ces se u jednom trenutku morati odluciti samo za jedno, ili crtanje ili pisanje. Iz mog ugla, na tvom mjestu bi se okrenuo pisanju. To sto ima u tvojoj glavi tvoja ruka ne moze stici ispricati. Bez obzira na pomenuto, hvale si vredan autor.
Kad smo vec kod pisanja,jucer san pocea pisat scenarij za Slatea 2 tako da naostri olovke. |
 |
|
SenG
Junior Member

Canada
393 Posts
Member since 23/04/2006 |
Posted - 03/10/2016 : 22:54:23
|
+1 za kvantitet, jer priče koje ti napišeš za života ilustrirat će generacije nakon tebe ;) |
Ich bin nur ein Schauspieler |
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 06/10/2016 : 03:24:18
|
Po meni, to je pitanje koje se ne postavlja. Crtež bi, banalno, trebao biti funkcionalan priči. Nadograditije, pokazati je iz drugog ugla, ili iz najboljeg mogućeg. Moj savjet je da se zapitaš zašto ti danas treba više vremena nego prije?Šta pokušavaš pa ti treba više vremena? Pokušavaš li samo više upeglati crtež? U tom slučaju, na pogrešnom si tragu. To se radi tako što se, ono, uzmu knjige anatomije, vuku beskrajne linije perom dok ne nađeš svoj potez, gledaju tutoriali itd... Ali da li je to ono što ti je bitno? Ja mislim da trebaš uzeti sebi isto onoliko vremena koliko trenutno uzimaš za crtež. Ali, ne da bi "upeglao" crtež ili ga učinio komercijalnijim. Razmisli o svakoj liniji (mada znam da je to sumanuto!) i o načinu na koji ona doprinosi onom što želiš ispričati, i o načinu na koji govori O TEBI! Postoje ljudi koji su sveli crtež na minimum linija, ali kakve su to linije čovjeće! Ponekad imam osjećaj da je više vremena trebalo Munozu da nacrta jednu tablu nego, lupam, Neal Adamsu. Jer Adams zna anatomiju, kompoziciju, šrafiranje, perspektivu, dubinu kadra, i to je sve super i ja to jako volim. Ali imam osjećaj da je Munjoz morao povući 100 puta jednu liniju da dođe do TE linije koja mu je trebala, jer on i nema ništa drugo osim linija i ploha. (ok prestaću, nasrao sam se!) |
 |
|
Tata i sin
Junior Member

396 Posts
Member since 01/07/2016 |
Posted - 06/10/2016 : 13:58:17
|
Kvantitet! Koliko god se trudio u kvalitetu bićeš uvek podložan kritici. Kvantitet (produktivnost) je egzaktna stvar koju ti niko ne može osporiti i koliko god loš bio uvek će se nekome dopasti. Ukusi su različiti. |
 |
|
|
Topic  |
|