forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Težina vs. cijena vs. jezik
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 30/10/2016 : 14:06:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Ovo me pomalo muči već neko vrijeme.
Prvo sam kupovao pojedinačna izdanja. Onda su počela izlaziti integralna izdanja pa sam počeo to kupovati jer mi se čini super imati sve u jednom uvezu.
U zadnje vrijeme mi se čini da su ta masivna izdanja kudikamo teža za rukovanje pa opet razmišljam o kupovini tanjih stripova.
U toj nedoumici, dolazi do dupliranja naslova - USA, HR, SR izdanja. Ponekad imam čak i sva tri. Pa se tu kao kategorija nameće i cijena.
Najlakši primjer je u slučaju 2 najpopularnija izdavača neBonelli stripova kod nas, a to su Fibra i Darkwood. Proizvodnja stripova je jeftinija u Srbiji pa su tako i stripovi uglavnom jeftiniji. Fibra tome parira tako što izdaje debele integrale koji po odnosu cijena / količina pariraju, a često i pobijede srpska izdanja. No, takve stripove je teško držati u rukama jer su često teški nekoliko kilograma. Također me peče savjest ako moram na stolu otvoriti relativno skup strip na 180 stupnjeva jer znam da to mora ostaviti trag. I onda mi opet padne na pamet kupiti neko izdanje sa manje stranica, ali u više tomova. Ovo nije nužno vezano za FB i DW (to samo jedan primjer), može biti u pitanju i USA izdanje, Čarobna knjiga, Bookglobe ili bilo koji drugi izdavač.

Da li vam je kod kupnje stripova najvažnija cijena, jezik ili težina (kilogrami) kod odluke koje izdanje ćete kupiti?

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 30/10/2016 14:44:42

jaki
Advanced Member

Croatia
26847 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 30/10/2016 : 14:16:07  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
jezik,tj. kvaliteta prijevoda i tehnička kvalitete(vrsta papira,oštar otisak),pa zatim cijena na kraju težina(da je neka normalna da se može čitati bez problema).

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21136 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 30/10/2016 : 14:24:50  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
uvek sam za integrale/omnibuse/"debeljuce" mnogo pre nego za pojedinačne albume/sveske !!!
i zbog cene i zbog činjenice da (uglavnom) odmah dobijam kompletnu priču .

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 30/10/2016 14:35:11
Go to Top of Page

cerichus
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1623 Posts

Member since 01/02/2007

Posted - 30/10/2016 : 14:32:39  Show Profile Show Extended Profile  Send cerichus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

uvek sam za integrale/omnibude/"debeljuce" mnogo pre nego za pojedinačne albume/sveske !!!

+1

Elvis has just left the building!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 30/10/2016 : 14:36:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
U načelu su mi i cijena i jezik (hrvatski, srpski ili engleski) i tehnička kakvoća podjednako bitni za opći dojam o stripu.

Što se tiče protočnosti odnosno čitljivosti tj. lakoće čitanja, ona mi je izravno vezana uz jezik (naravno, izrazito preferiram hrvatski) i kakvoću prijevoda. Ako je prijevod slab ili loš, tj. ako otežava i usporava čitanje, strip drastično gubi.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 30/10/2016 : 14:42:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
quote:

uvek sam za integrale/omnibuse/"debeljuce" mnogo pre nego za pojedinačne albume/sveske !!!

+1
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 30/10/2016 : 14:42:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cerichus

quote:

uvek sam za integrale/omnibude/"debeljuce" mnogo pre nego za pojedinačne albume/sveske !!!

+1

Ne muči vas što stip ima 3 kg. pa ga je "teško" čitati?

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

cerichus
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1623 Posts

Member since 01/02/2007

Posted - 30/10/2016 : 14:49:58  Show Profile Show Extended Profile  Send cerichus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:

quote:

+1

Muči pomalo, ali još više me muči iščekivanje narednog broja ako je priča intrigantna. Ne bi ni to bilo problem ako bi se u razumnom roku mogao očekivati nastavak, ali u današnjem strip izdavaštvu zna se desiti višegodišnji razmak između izlaska dvije epizode. Ja sam odrastao na strip-magazinima koji su redovno izlazili pa si sa sigurnošću iščekivao narednu epizodu stripa koji si započeo čitati. Eto to je uglavnom razlog zašto danas preferiram integrale.

Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 30/10/2016 : 14:50:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

+1

Važnije mi je da bude čvrst jer ge ne kupujem samo za sebe. A i neću ga čitati u tramvaju, nego u nekom udobnom položaju u kojemu težina neće igrati ulogu. Ako je strip umjetnost, onda mu želim dopustiti da i bude umjetnost. Usporedi Van Goghove Suncokrete koji se nalaze u muzeju i markicu za pisma s tom slikom. Znam, neki će reći da se i marke skupljaju, ali ja samo govorim o vlastitim preferencijama.
Go to Top of Page

Bachy
Senior Member

Croatia
1753 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 30/10/2016 : 14:53:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
Nisi jedini s takvim problemom...
Ali našao sam način kako čitati "debele i teške" stripove a da ti ne otpadne ruka ili da ti se ne ošteti hrbat...
Sjedneš u fotelju ili se zavališ u amaku, na noge si lijepo staviš neki omanji jastučak, strip pažljivo položiš na jastučak, zamoliš ženu da ti donese tvoje omiljeno piće i bezbrižno uživaš u blagodatima navedenog medija.

Na taj način strip nikada ne otvaraš do kraja, a čitaš ga bezbrižno i bez straha da će ostati trag na hrbatu...

A što se tiče pitanja, da li kupiti omnibus/integral ili pojedinačna izdanja...?
Ovisi šta prvo počnem skupljati... npr. Blueberry, počeo sam skupljati Bookglobeova izdanja, pa je onda Marketprint krenuo sa svojim integralčičima koji su mi odlični, pa sad skupljam i jedno i drugo...
The Walking Dead, počeo sam skupljati Darkwoodova izdanja (meke korice), onda je Fibra izbacila Omnibus, sad kupujem samo Fibru - jeftinije je i već je skoro stignut i originalni serijal, dok Darkwood dođe do 25 knjige...
Mister No, kupujem "debeljuce" od Veselog Četvrtka, prvenstveno zbog cijene i ritma izlaženja...
Comanche, kupio sam Strip-agentove integrale i uopće se ne kajem... Marketprintova izdanja nisam ni pogledao...
Spaghetti Brothers, kupio Fibrin integral odmah prvi dan čim ga se moglo naručiti preko interneta, razlog: rasprodana prva 3 albuma i cijene na aukcijama im često prelaze realnu vrijednost...
Skupljam i izdanja Čarobne Knjige - Marvel Essential i The Best Of te Princa Valijanta jer su to jednostavno savršena izdanja za kolekcionare...

Uglavnom primat dajem cijeni, kvalitetnoj grafičkoj obradi i kvalitetnom prijevodu.

Oj, budi svoj!
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 30/10/2016 : 14:53:32  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
Meni smeta gabarit. Lepše je i lakše za rukovanje kada su pojedinačni albumi ili razumniji integrali. Naspram toga, jezik me uopšte ne interesuje, dokle god ga razumem. Srpski, hrvatski, engleski, svejedno mi je. Dok god je prevod adekvatan, nebitno je. U sredini su tehnikalije koje manje ili više utiču. SC vs HC mi je tu nebitan.

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 30/10/2016 : 15:01:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bachy

Ali našao sam način kako čitati "debele i teške" stripove a da ti ne otpadne ruka ili da ti se ne ošteti hrbat...
Sjedneš u fotelju ili se zavališ u amaku, na noge si lijepo staviš neki omanji jastučak, strip pažljivo položiš na jastučak, zamoliš ženu da ti donese tvoje omiljeno piće i bezbrižno uživaš u blagodatima navedenog medija.

Na taj način strip nikada ne otvaraš do kraja, a čitaš ga bezbrižno i bez straha da će ostati trag na hrbatu...

Ja doduše volim ležati no, što da ne probam i...
Odmah isprobano i funkcionira.
Imam pogodan jastučić srećom. Ako se ne varam strip je 2/3 na jastučiću, a donja trećina pada malo ispod. Ovako na kratko se čini ok., vidjet ćemo kako je za leđa na duže staze.
Hvala.

Edited by - Obi-wan on 30/10/2016 18:55:28
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 30/10/2016 : 15:17:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Jedina integralna izdanja s čitanjem kojih imam problema su Darkwoodovi Conani, koje zbog glomaznosti ne mogu čitati nikako drugačije osim u ležećem položaju, na krevetu ili na podu.

Sve ostalo je jednostavnije i praktičnije.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

karlitos
New Member

243 Posts

Member since 29/10/2016

Posted - 30/10/2016 : 16:27:27  Show Profile Show Extended Profile  Send karlitos a Private Message  Reply with Quote
Ja sam za pojedinačne albume. Lakše je čitati, a i nekako mi je draže vidjeti na polici više stripova nego jedan debeli.
Jezik mi nije toliko važan dok ga razumijem.
Go to Top of Page

Bachy
Senior Member

Croatia
1753 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 30/10/2016 : 16:48:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ja doduše volim ležati no, što da ne probam i...
Odmah isprobano i fukncionira.
Imam pogodan jastučić srećom. Ako se ne varam strip je 2/3 na jastučiću, a donja trećina pada malo ispod. Ovako na kratko se čini ok., vidjet ćemo kako je za leđa na duže staze.
Hvala.

Molim, i drugi put...
Ja skoro sve stripove koji su teži od kilograma čitam tako.
Obije ruke su ti slobodne za listanje i pridržavanje listova, opuštene su, a i ako ležiš u amaki, jednom rukom se još lagano i ljuljuškaš...

Oj, budi svoj!
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5439 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 30/10/2016 : 16:53:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
Integrali naravno...osim u slucaju Alvara i Spageta, gde integral apsolutno ne zbog manjeg formata a samim tim i vizuelnog gubitka "lepote" citanja. Prevod, jako bitan narocito za stripove gdje je "narativno" u prvom planu
Go to Top of Page

Spiderman
Senior Member

Croatia
2746 Posts

Member since 06/11/2001

Posted - 30/10/2016 : 16:57:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Spiderman's Homepage  Send Spiderman a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mene muči i to i papir i integrali zato ni ne kupujem ništa više. Lakše mi je izdvojiti manju sumu novaca više puta nego za jedan integral. Ovak bi si mjesečno mogao priuštiti album pa onda drugi mjesec drugi nego skupljati i onda ode na nekaj drugo. Teško je danas izdvojiti par sto kuna mjesečno odjednom. JBG to je moje mišljenje. Sjajni papir mrzim a ne znam zakaj preferiraju njega, grrrr.

A i mrzim onu priču... pa tvrde korice nisu ništa skuplje od mekanih. Da nisu u tisku ali u prodaje se itekako to vidi...

Moj strip
Moje aukcije
Go to Top of Page

Bachy
Senior Member

Croatia
1753 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 30/10/2016 : 18:00:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spiderman

quote:

Mene muči i to i papir i integrali zato ni ne kupujem ništa više. Lakše mi je izdvojiti manju sumu novaca više puta nego za jedan integral. Ovak bi si mjesečno mogao priuštiti album pa onda drugi mjesec drugi nego skupljati i onda ode na nekaj drugo. Teško je danas izdvojiti par sto kuna mjesečno odjednom. JBG to je moje mišljenje. Sjajni papir mrzim a ne znam zakaj preferiraju njega, grrrr.

U integralima prevladava "sjajni" papir zato što je tanji, na taj je način strip tanji, mada po mojem sudu i teži...

Oj, budi svoj!
Go to Top of Page

Spiderman
Senior Member

Croatia
2746 Posts

Member since 06/11/2001

Posted - 30/10/2016 : 19:01:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit Spiderman's Homepage  Send Spiderman a Private Message  Reply with Quote
quote:

U integralima prevladava "sjajni" papir zato što je tanji, na taj je način strip tanji, mada po mojem sudu i teži...

To je bilo samo onako napisano. Znam zašto je sve to tako. Godinama sam u toj struci pa mi je jasno.

Moj strip
Moje aukcije
Go to Top of Page

Kum Ruzvelt
Junior Member

357 Posts

Member since 03/09/2011

Posted - 30/10/2016 : 19:29:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Kum Ruzvelt a Private Message  Reply with Quote
Meni uvijek vise odgovaraju integrali.. sto deblji to bolji. Upravo ta masivnost ih cini posebnim i vise kolekcionarskim. To, na kraju krajeva, I nisu stripovi za siroke narodne mase vec, koliko vidimo u zadnje vrijeme, samo za probrane tj. prave kolekcionare.
Citanje takodje ne pravi problem jer 99,9% vremena koje takvi stripovi provedu u necijem vlasnistvu, u stvari, stoje na policama i mi samo gledamo hrbate.. licno I sam volim voajerisati stripove uredno slozene na policama. Tih 0,01% vremena koje mi takvi stripovi provedu u rukama nekako se uspijem izboriti s njima..
Ovo ostalo, jezik, papir, mi ne predstavlja problem posto pripadam onoj Ex Yu generaciji koja dobro poznaje sve jezike sa ovih prostora..

Edited by - Kum Ruzvelt on 30/10/2016 19:31:51
Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2476 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 30/10/2016 : 20:28:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
Pre svega kvalitet samog izdanja: HC,dobra naslovnica i hrbat, kvalitetan uvez.
Jezik mi je manje-više nebitan. Srpski, hrvatski, engleski..sve to razumem.
Više volim integrale, iz razloga navedenih u prethodnim postovima...
Ali samo do određenog broja strana. Tu mislim na integrale koji izgledaju kao enciklopedije: Alvar Mayor, Spaghetti Brothers, Živi mrtvaci...U tom slučaju prednost imaju pojedinačna izdanja.

Carpe diem
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17018 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 30/10/2016 : 21:47:54  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Preferiram tanje stripove, često nemam izbora, odnosno izbor je preskup, pa kupujem deblje, recimo VČ Mister No, a ne Libellus, koji je neusporedivo ljepše izdanje, ali ludo preskupo.
Go to Top of Page

Hajo
Senior Member

1875 Posts

Member since 26/12/2008

Posted - 30/10/2016 : 22:30:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit Hajo's Homepage  Send Hajo a Private Message  Reply with Quote
Vi stripove čitate?! Ja ih uglavnom samo slažem na policu.

''Prijatelji postoje da bi cinili uzaludne stvari'' -Groucho
Go to Top of Page

cerichus
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1623 Posts

Member since 01/02/2007

Posted - 30/10/2016 : 23:25:00  Show Profile Show Extended Profile  Send cerichus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Hajo

Vi stripove čitate?! Ja ih uglavnom samo slažem na policu.

Poneki se i pročita

Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10816 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 31/10/2016 : 00:43:29  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by emirem

Nekad smo imali sve brojeve, pa smo pricu procitali kroz dve-tri sveske. Danas 30 godina kasnije kupujemo integrale/enciklopedije/tomove debele kao cjepanice i ponekad se pitamo hoce li nase slijedece generacije citati nase stripove.
Pa klinci kad vide tate i mame koje knjizurine imaju na policama od par kila, naravno da ce ih to odbiti od daljnjeg citanja, jer to je teska literatura, hej, pazi, stvarno TESKA literatura i stivo.
Doduse, nisu svi stripovi teza kategorija, ali i debljina istih ima efekt, "uff, kako debela knjiga, kad cu to procitati! "
Nekada su, dobro, ima ih danas jos na kioscima, zabavnici, ne mikijevi kao nekada, ali sumnjam da ce biti opet nekog jaceg revivala na strip sceni i da ce mladi okrenuti tom mediju masovno.
Nastupa generacija novih fosila, to smo mi, ne? I naravno, kupit cemo neki integral nekog nama dragog strip iz djetinjstva, a za ove novije generacije primjetio sam kako se zna masivno kupovati BD i to noseci u kolicima hrpu stripova A4 formata.
Primjetio sam da ih dosta u zadnje vrijeme puno kupuje BD, jer imaju neke jako dobre formule za prodaju, a to su sarolikost zanrova, scenariji, moderni pristup i filmsko kadriranje.
Osobno, imam par integrala, ali nisu buce, a preferiram pojedinacne knjige od BD-a,a neki jaci integral od mozda 4-5 knjiga je za podnijeti.
Recimo "Prometheus" seijal se izdaje integrale po tri epizode jer bio bio pretezak, s obzirom da ih je ok 12-13 knjiga, a jos se radi druga sezona.
Korice, papir, svejedno mi je kakva forma i kvalitet, ionako neke stripove rijetko danas mozes procitati vise puta. Vise sudim strip po sadrzaju nego po koricama i papiru na kojem je odstampan.

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15788 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 31/10/2016 : 00:52:03  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Najvise volim albume integrale radi kompaktnosti, sve na jednom mjestu mi se cini prilicno zgodnim. Ali i normalni albumi od 48 strana kad ih je vise su nice za vidjeti. Cijena je, rekao bi najvise bitna, ali svi smo svjesni da veca kvaliteta knjige trazi vecu cifru. A posto su danas sve to mali tirazi i cijena je veca. Debeljuce ala Walkin dead su naravno nezgodni za citanje, ali moze se ako pazis. Ne otvarajte ga skroz vec pod kutom da ne ostane trag presavijanja na hrbatu. Mozda je najprakticniji Alan Ford, dvije slike po strani i format za citanje bilo gdje. Preferiram citat lezeci a neke su knjizurine zaista teske za to. Dakle cijena je izgleda najbitnija svima, al iovako ionako na kraju kupim sve sta me zanima. Hrvatskom jeziku uvjek dam prednost iako nemam nikakvih problema s skupljanjem stripova na jezicima "regiona". Engleske stripove ne uzimam iako engleski znam kao i hrvatski. Uzimao sam nesto Taljanskih da poboljsam malo taj jezik ali sam se i tih stripova oslobodio. Volim da su stripovi kvalitetno i jasno otisnuti na ljepom papiru al i tako se opet vracamo na cijenu.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.15 seconds. Snitz Forums 2000