Author |
Topic |
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6128 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 31/01/2017 : 15:23:07
|
quote: Originally posted by roland
pa naravno beg, to se podrazumeva a oružije je za zaštitu.
Po mome mišljenju u ovakvoj situaciju u sagi gde muž pušta da jedna tek porođena trudnica izlaže svoj život a on da čuva dete je što se mene tiče je vredno svakog prezira. Ja sa takvim likom nikako ne mogu da se saživim.
Po mome mišljenu takav muškarac je metilj-ameba kome je samo do svoga dupeta stalo. Tek porođena trudnica ide u izviđanje terena a on menja pelene.
A eto, nećemo se nikada složiti jer ja uopće nisam razmišljao o tome dok sam čitao. Jest malo nelogično da je ona čim rodi tako aktivna, ali možda se 'krilati' lakše oporavljaju :)
OK, mislim da smo nas dvojica iscrpli sve varijacije na temu, isključujem se dok se netko novi eventualno ne uključi sa novim viđenjem :) |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
roland
New Member
Serbia
187 Posts
Member since 09/07/2007 |
Posted - 31/01/2017 : 15:26:58
|
quote: Originally posted by Beva
pa naravno beg, to se podrazumeva a oružije je za zaštitu.
Po mome mišljenju u ovakvoj situaciju u sagi gde muž pušta da jedna tek porođena trudnica izlaže svoj život a on da čuva dete je što se mene tiče je vredno svakog prezira. Ja sa takvim likom nikako ne mogu da se saživim.
Po mome mišljenu takav muškarac je metilj-ameba kome je samo do svoga dupeta stalo. Tek porođena trudnica ide u izviđanje terena a on menja pelene.
A eto, nećemo se nikada složiti jer ja uopće nisam razmišljao o tome dok sam čitao. Jest malo nelogično da je ona čim rodi tako aktivna, ali možda se 'krilati' lakše oporavljaju :)
OK, mislim da smo nas dvojica iscrpli sve varijacije na temu, isključujem se dok se netko novi eventualno ne uključi sa novim viđenjem :)
slažm se dosta o tome prešli smo uzduž i popreko |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10404 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 31/01/2017 : 16:13:08
|
quote: Originally posted by Peyo
Prava SAGA od korespodencije ...
Morat ću je pročitati da vidim da li je bljak ili mljac ...
Pa valjda je jasno da to zavisi samo od tebe. Mišljenja su podjeljena, jedne istine nema. Pitanje je samo kako ćeš ti reagirati na taj strip. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10404 Posts
Posted - 31/01/2017 : 17:50:12
|
Naravno, Obi-wane, nemam namjeru arbitrirati.
Kao što si napisao važan je osobni doživljaj. Netko ga s drugima dijeli, a netko nema potrebe.
Mnoga "popljuvana" izdanja su rasprodana, a ona "navikana" skupljaju prašinu u skladištima. |
|
|
roland
New Member
Serbia
187 Posts
Posted - 31/01/2017 : 20:16:35
|
Evo baš čitam šta se o Sagi piše na Darkwoodovom forumu i naleteh na buduća dešavanja koja nas očekuju u Sagi, Pjerooo napisao tekst
videćete sve se dešava u pravcu u kome je i krenulo dok Alana dobija posao i radi Marko sedi kući i čuva bebu I u ratu i u miru naš Markan ostade mama.
Pjerooo
Odg: Mala od skandala, iliti, SAGA « Odgovor #133 poslato: Decembar 14, 2014, 09:28:16 pm »
Saga v4 (#19-24)
Uprkos losem trecem trejdu (#13-18), uzeh da slistim cetrvti trejd nadajuci se da ce stvari krenuti nabolje. Na moju zalost, to se nije desilo, a utisci su itekako pomesani.
Da krenemo od svetlih tacaka - Fionin crtez je i dalje sjajan, autentican i trenutno ne znam niti jednog crtaca koji bolje oslikava ekspresije lica. U svakom trenutku, cak i bez poznavanja konteksta, pa i bez teksta, po izrazu lica apsolutno je jasno kako se svaki lik oseca u datom trenutku. Zasluzuje nagrade koje dobija i upravo je ona najveci razlog zbog kojeg se vracam ovom serijalu. Druga svetla tacka je pitkost samog stripa, koji tece poput fine ambrozije.
Tu se otprilike zavrsavaju pohvale.
Poput treceg trejda, i u cetvrtom stvari ponajvise skripe oko scenarija. Razvlacenje radnje se nazalost nastavlja, tj. glavni tok tapka u mestu dok se oko njega, poput pecuraka posle kise, radjaju nove pratece radnje. Medju novim likovima najvise se istice Dengo, kako karakterno tako i po tezini posledica svojih akcija. Bilo je krajnje vreme da saznamo nesto vise o carstvu robota i to smo konacno i dobili. Tu su Dengo, zatim Kralj robota, novi prestolonaslednik i naravno, sam princ Robot IV. Lepo je dobiti uvid u funkcionisanje tog kraljevstva i nezadovoljstvo koje se krije medju njegovim pripadnicima nizih staleza. Smeta mi sto Dengo, od najobicnijeg domara odjednom postaje Rambo, i uspeva da pobegne prilicno daleko, a onda iznosi neki najbanalniji plan koji prosto ne ide uz nekoga ko je prilicno lepo organizovano ubio kraljicu, oteo prestolonaslednika i uspeo da prebegne na drugu planetu. Jos jedna mana u vezi sa njim je utisak da sluzi kao nosilac nasilnih scena, koje su tu nasilja radi. Vraticu se na to nesto kasnije.
The Will se skoro uopste ne pojavljuje u ovom trejdu, te se njegova prica ne pomera puno sa mrtve tacke, izuzev na samom kraju ovog trejda gde srecemo Gwendolyn, dobijamo neke informacije i cliffhanger za sledece poglavlje.
Vreme je da se okrenemo i glavnim junacima, Alani i Marku. Utociste su nasli na Gardeniji, gde zive manje-vise skriveno, ne izlazuci se javnosti i opasnostima koje bi odatle mogle da uslede. Alana radi kao glumica u futuristickoj tehno-sapunici ne bi li mogla da izdrzava porodicu (i ispuni svoj san pride), dok Marko ostaje kod kuce da cuva dete. I slepom je jasno kako ce se stvari odvijati - stay at home dad upoznaje neku stay at home mom, nerazumevanje izmedju supruznika, Marko se oseca beskorisno jer ne moze da finansijski doprinese, Alana se razbija od posla i ne stize da vidi dete itd. Dakle, imamo elemente koji bespovratno vode u matricu americkih (i pridruzenih) sapunica.
Kako je ovaj serijal uspeo da predje iz sf epopeje u mlaku sf sapunicu? Porodicni element je oduvek bio tu u centru price, tako da se povremeno skretanje u bare sapunice nije moglo izbeci, ali jedno je zagaziti u baru, a sasvim drugo je u nju potonuti. Da li je u pitanju lenjost scenariste? Zelja da prica vec sada prilagodi nekoj buducoj ekranizaciji? Vreme ce pokazati. Tokom citanja, padalo mi je na pamet da je Vaughan napravio zanimljivu sintezu - sopstveni serijal pretvara u sapunicu dok njegov glavni lik u samom stripu glumi u istoj. Ipak, ne verujem da je postojala takva namera.
Obecah da cu se vratiti na ranije pomenuto nasilje. Vaughan sam kaze (kroz jednog od likova) da pricu prodaje seks. Toga ovde svakako ima (Alana\Marko, The Will\Stalk, Robot IV na planeti kurvi), a bilo je toga i ranije, te nije za cudjenje. Saga je uvek koketirala sa elementima seksa i nasilja - ponekad su bili tu cisto provokacije radi, nekada je tako delovalo ali je bilo obecano da ce biti razjasnjeno (famozni kadar na princevom ekranu), a dobrim delom su bili sasvim opravdani. U cetvrtom trejdu su mi ti elementi delovali vise neukusno, nepotrebno da bi se izgurala poenta i bili su tu sami sebe radi. Svakako ima i dobrih sok momenata (ubistvo kraljice), a i sasvim bespotrebnih (likvidacija glumacke trupe). Sem seksa i nasilja, tu su jos i psovke kojima Saga oduvek obiluje. Ranije su mi bile svrsishodnije (pocetni strana prve epizode recimo), dok sada ostaje utisak da likovi sve vise i vise posezu za vulgarnostima samo da bi to zvucalo kul. Nije kul, smara i izgleda kao da isti glas prica kroz sve njih.
Saga u poslednja dva trejda fokusira pogresne elemente na kojima je nacinjena. Imamo inflaciju seksa, nasilja i psovanja, pred kojima se povukla srz stripa - avantura u velikom univerzumu i porodica koja ratuje sama protiv svih. Dodajmo i eroziju kvaliteta te porodicne price koja je celu stvar odvela u sapunicu. Srecom, prokletinja je i dalje dovoljno zarazna da me natera da bacim pogled na sledece poglavlje kada bude bilo dostupno. Makar zbog Fioninog crteza, jer vec uveliko gubim strpljenje i vezanost koju sam imao za aktere ove price.
6/10 |
|
|
Tutta
Advanced Member
Germany
32401 Posts
Member since 19/02/2010 |
Posted - 31/01/2017 : 21:36:32
|
Recenzija sa najpoznatije stranice u Njemačkoj - Splashcomics.de
Comic-Besprechung - Saga 4: Saga 4
Autor der Besprechung: Jons Marek Schiemann
Geschichten: Saga 4 (Saga Volume 4) Autor: Brian K. Vaughan, Zeichner / Colorist: Fiona Staples
Story:
Alana, Marko und Hazel haben mitsamt Markos Mutter und dem Geisterbabysitter Zuflucht auf einem Planeten gesucht und versuchen ein geregeltes Leben aufzubauen. Während Marko den Hausmann gibt, tritt Alana als Darstellerin in beginnt, hat das auch starke Auswirkungen auf die Familie, die sich zudem gerade in einer Krise befindet.
Meinung:
Mit Saga geht eine der besten derzeitigen Serien in die nächste Runde und lässt kein bisschen nach. Das fängt schon mit einem mutigen ersten Bild in diesem Band an, das manche als obszön empfinden dürften, aber doch typisch für so manches ist, was die Serie von Starautor Brian K. Vaughan ausmacht.
Gezeigt wird wie ein Baby gerade den Mutterleib verlässt. Man sieht den Kopf wie er aus der weiblichen Scheide auftaucht umgeben von Blut. Das dürfte gerade in den puritanischen USA ein kleiner Aufreger gewesen sein. Aber es macht gleichzeitig deutlich wie sehr sich diese Serie von anderen unterscheidet. Die hier gerade werdende Mutter ist nämlich die Robotprinzessin und ihr Blut ist blau. Was zu ihrem Adel passt und damit gleichzeitig eine kleine satirische Spitze ist. Der Clou geht aber noch weiter: wie bekannt haben hier die Roboter Fernseher als Köpfe und was sieht man bei dem noch nicht ganz geborenen auf dem Bildschirm? Ein Testbild. Es ist schräg, satirisch, lustig, provokant. Alles in einem Bild und symbolisiert gleichzeitig weitere Themen der Serie: Liebe (die zur Geburt von Kindern führt), Blut (hier die Geburt, aber auch sonst geht es manchmal durchaus gewalttätig zu), Eros und Thanatos, der Kreislauf von Leben und Tod.
Überhaupt sind es hier die zeichnerischen Details von Fiona Staples welche den großen Charme und den Witz ausmachen, wenn etwa der König Robot das erste Mal auftaucht, mit einem riesigen Panoramaflatscreenfernseher als Kopf und als Zepter eine Fernbedienung (!), oder wenn sich die Emotionen der Roboter in ihrem Bildschirm spiegeln.
Inhaltlich gibt es manche Wendungen die jetzt schon den nächsten Teil sehnsüchtig erwarten lassen. Wozu auch der Soapanteil ordentlich beiträgt. Denn die Ehe der beiden Hauptfiguren gerät in eine Krise. Marko als Hausmann kann mit sich nicht sonderlich viel anfangen und gerät in erotische Verlockung. Wohingegen Alana in den Sog von Drogen gerät. So wird der reine Soapanteil erheblich dramatisch verstärkt und ist dementsprechend sehr mitreißend. Aber es gibt auch gehörige satirische Elemente, vor allem auf das TV mit seinen Soap Operas, deren Mechanismen hier auf eine Metaebene gehoben werden, weil sie hier eben auch als Space Opera in Form eines Comics präsentiert werden.
Aber man kann beruhigt sein: auch Action kommt vor, die durchaus verstörend ist. Da Liebe und Soap ein zentraler Bestandteil sind, ist es immer wieder aufschreckend, dass die Gewalt sehr blutig ausfällt und auch manche Körperteile weggeschossen werden. In diesem Teil ist das aber auch mit einem Hauch Sozialkritik verbunden, da ein Revolutionär seine persönliche Rache zu einer gesellschaftlichen Umwälzung machen will. Und am Ende fliesst alles ineinander und sorgt für manche neue Konstellationen.
Das Gesamtbild der Serie legt sich dabei komplett auf die Figuren, schafft es aber gekonnt, deren Entwicklung eng in die Handlung einzubetten, indem alle Ereignisse Konsequenzen haben, die sich dann wieder auf neue Handlungen ausweiten. Stark.
Fazit:
Ein starker Band, der ein gehöriges Tempo vorlegt und doch sehr auf die Emotionen der Hauptfiguren eingeht und langfristiges dramatisches Potential bietet. Aber auch der Witz und satirische Spitzen kommen nicht zu kurz.
- Story - Satire - emotionale Entwicklungen der Figuren - Ideenreichtum
/
Sad, kome više vjerovat?
Citiram -
"Uprkos losem trecem trejdu (#13-18), uzeh da slistim cetrvti trejd..."
- u Njemačkoj je treći dio oduševljeno primljen. |
+IN HOC SIGNO VINCES+
|
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12725 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
Tutta
Advanced Member
Germany
32401 Posts
Posted - 31/01/2017 : 21:58:45
|
Naravno, Zemljače!
Općenito Saga me uopće nije zanimala, ni najmanje. A kroz ovu priču, šta ja znam, imam svega i svačega, more se i ovo uzeti. Ako valja, odlično, ako ne, ko ga šiša. Poklonit ću nekom. |
+IN HOC SIGNO VINCES+
|
|
|
roland
New Member
Serbia
187 Posts
Posted - 31/01/2017 : 22:14:53
|
quote: Originally posted by Tutta
Naravno, Zemljače!
Općenito Saga me uopće nije zanimala, ni najmanje. A kroz ovu priču, šta ja znam, imam svega i svačega, more se i ovo uzeti. Ako valja, odlično, ako ne, ko ga šiša. Poklonit ću nekom.
Pročitaj pa presudi tako je najbolje, ima dosta ljudi kojima se to sviđa, možda će i tebi biti dobra. |
|
|
roland
New Member
Serbia
187 Posts
Posted - 31/01/2017 : 22:16:36
|
Recenzija sa najpoznatije stranice u Njemačkoj - Splashcomics.de
Comic-Besprechung - Saga 4: Saga 4
Autor der Besprechung: Jons Marek Schiemann
Geschichten: Saga 4 (Saga Volume 4) Autor: Brian K. Vaughan, Zeichner / Colorist: Fiona Staples
Story:
Alana, Marko und Hazel haben mitsamt Markos Mutter und dem Geisterbabysitter Zuflucht auf einem Planeten gesucht und versuchen ein geregeltes Leben aufzubauen. Während Marko den Hausmann gibt, tritt Alana als Darstellerin in beginnt, hat das auch starke Auswirkungen auf die Familie, die sich zudem gerade in einer Krise befindet.
Meinung:
Mit Saga geht eine der besten derzeitigen Serien in die nächste Runde und lässt kein bisschen nach. Das fängt schon mit einem mutigen ersten Bild in diesem Band an, das manche als obszön empfinden dürften, aber doch typisch für so manches ist, was die Serie von Starautor Brian K. Vaughan ausmacht.
Gezeigt wird wie ein Baby gerade den Mutterleib verlässt. Man sieht den Kopf wie er aus der weiblichen Scheide auftaucht umgeben von Blut. Das dürfte gerade in den puritanischen USA ein kleiner Aufreger gewesen sein. Aber es macht gleichzeitig deutlich wie sehr sich diese Serie von anderen unterscheidet. Die hier gerade werdende Mutter ist nämlich die Robotprinzessin und ihr Blut ist blau. Was zu ihrem Adel passt und damit gleichzeitig eine kleine satirische Spitze ist. Der Clou geht aber noch weiter: wie bekannt haben hier die Roboter Fernseher als Köpfe und was sieht man bei dem noch nicht ganz geborenen auf dem Bildschirm? Ein Testbild. Es ist schräg, satirisch, lustig, provokant. Alles in einem Bild und symbolisiert gleichzeitig weitere Themen der Serie: Liebe (die zur Geburt von Kindern führt), Blut (hier die Geburt, aber auch sonst geht es manchmal durchaus gewalttätig zu), Eros und Thanatos, der Kreislauf von Leben und Tod.
Überhaupt sind es hier die zeichnerischen Details von Fiona Staples welche den großen Charme und den Witz ausmachen, wenn etwa der König Robot das erste Mal auftaucht, mit einem riesigen Panoramaflatscreenfernseher als Kopf und als Zepter eine Fernbedienung (!), oder wenn sich die Emotionen der Roboter in ihrem Bildschirm spiegeln.
Inhaltlich gibt es manche Wendungen die jetzt schon den nächsten Teil sehnsüchtig erwarten lassen. Wozu auch der Soapanteil ordentlich beiträgt. Denn die Ehe der beiden Hauptfiguren gerät in eine Krise. Marko als Hausmann kann mit sich nicht sonderlich viel anfangen und gerät in erotische Verlockung. Wohingegen Alana in den Sog von Drogen gerät. So wird der reine Soapanteil erheblich dramatisch verstärkt und ist dementsprechend sehr mitreißend. Aber es gibt auch gehörige satirische Elemente, vor allem auf das TV mit seinen Soap Operas, deren Mechanismen hier auf eine Metaebene gehoben werden, weil sie hier eben auch als Space Opera in Form eines Comics präsentiert werden.
Aber man kann beruhigt sein: auch Action kommt vor, die durchaus verstörend ist. Da Liebe und Soap ein zentraler Bestandteil sind, ist es immer wieder aufschreckend, dass die Gewalt sehr blutig ausfällt und auch manche Körperteile weggeschossen werden. In diesem Teil ist das aber auch mit einem Hauch Sozialkritik verbunden, da ein Revolutionär seine persönliche Rache zu einer gesellschaftlichen Umwälzung machen will. Und am Ende fliesst alles ineinander und sorgt für manche neue Konstellationen.
Das Gesamtbild der Serie legt sich dabei komplett auf die Figuren, schafft es aber gekonnt, deren Entwicklung eng in die Handlung einzubetten, indem alle Ereignisse Konsequenzen haben, die sich dann wieder auf neue Handlungen ausweiten. Stark.
Fazit:
Ein starker Band, der ein gehöriges Tempo vorlegt und doch sehr auf die Emotionen der Hauptfiguren eingeht und langfristiges dramatisches Potential bietet. Aber auch der Witz und satirische Spitzen kommen nicht zu kurz.
- Story - Satire - emotionale Entwicklungen der Figuren - Ideenreichtum
/
Sad, kome više vjerovat?
Citiram -
"Uprkos losem trecem trejdu (#13-18), uzeh da slistim cetrvti trejd..."
- u Njemačkoj je treći dio oduševljeno primljen.
još da si i nama preveo šta braća Nemci kazuju, pa da vidimo šta hvale, možda su oni sagledali neku dubinu... |
|
|
Tutta
Advanced Member
Germany
32401 Posts
Posted - 31/01/2017 : 23:14:20
|
Naravno, Zemljače!
Općenito Saga me uopće nije zanimala, ni najmanje. A kroz ovu priču, šta ja znam, imam svega i svačega, more se i ovo uzeti. Ako valja, odlično, ako ne, ko ga šiša. Poklonit ću nekom.
Pročitaj pa presudi tako je najbolje, ima dosta ljudi kojima se to sviđa, možda će i tebi biti dobra.
Slažem se.
A ovaj Jons Marek Schiemann veli,
" Sa Sagom ide jedna od najboljih, aktualnih serija u sljedeću rundu... "
" Jedna jaka epizoda, iako je brzina raspleta velika, vrlo puno se ulazi u emocije glavnih aktera. Dogoročni dramatični potencijal je ponuđen. No, šala i satirike, također nisu zaboravljene. "
Pozitivno: Priča, satira, emocionalni razvoj likova, inventivnost
Uglavnom, na netu sam sam pozitivno pročitao o Sagi. Na dva,tri mjesta sam naletio na (malo) negativnu kritiku crteža. "Fiona Staples se ne snalazi baš najbolje sa sf tematikom"
A jedan od najvećih pluseva što govori za Sagu, jest Fibra (Markos). Ne znam što je sve dosad izdato, ali ono što znam, vrti se u kategoriji - dobar(1/3), vrlo dobar(1/3) & odličan(1/3). Da li je Fibra koje "smeće" izdala, ne znam. Svako to drugačije gleda. Što se mene tiče, pod ocjenu dobar, spada onaj bolji dio Bonellija. |
+IN HOC SIGNO VINCES+
|
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6310 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 01/02/2017 : 07:44:48
|
Ma Saga je odlicna, crtez je dobar, ali da malo jednostavan kao uostalom i kod vecine amera. Vec sam napisao da mi bas zato super odgovara ovaj format u kojem ga Fibra izdaje. Vidio sam da postoje i velika izdanja ovakvih amera (mozda sam bas Sagu vidio), ali to mi je tako besmisleno.
@Tutta: Pa procitaj privju sa Fibre, tako sam se ja zapalio i kupio ;) |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1701 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 01/02/2017 : 10:34:02
|
quote: Originally posted by roland Ma uopšte nije u pitanju šta ja očekujem nije mi logično da profesionalni vojnik u toku bega sa ženom nosi dete u naručiju a da ga žena predvodi, da ona ide u izviđanje terena a on da menja pelene, da u slučaju napada ona brani porodicu jer su joj ruke slobodne a on da beži sa detetom.
Zar takav strip (ona menja pelene, on brani porodicu) ne bi bio hiljadu puta dosadniji i stereotipniji?
|
Dosta je bilo praštanja! |
|
|
roland
New Member
Serbia
187 Posts
Posted - 01/02/2017 : 13:52:38
|
quote: Originally posted by KuntaKinte
quote: Originally posted by roland Ma uopšte nije u pitanju šta ja očekujem nije mi logično da profesionalni vojnik u toku bega sa ženom nosi dete u naručiju a da ga žena predvodi, da ona ide u izviđanje terena a on da menja pelene, da u slučaju napada ona brani porodicu jer su joj ruke slobodne a on da beži sa detetom.
Zar takav strip (ona menja pelene, on brani porodicu) ne bi bio hiljadu puta dosadniji i stereotipniji?
Kunta jel ti uopšte čitaš šta ja pišem
Dakle nije stvar šta je originalno ili ne već je problem što se meni neke stvari gade i gnušam ih se.
Napisao sa kako nisi pročitaoČ
Po mome mišljenju u ovakvoj situaciju u sagi gde muž pušta da jedna tek porođena trudnica izlaže svoj život a on da čuva dete je što se mene tiče vredno svakog prezira. Ja sa takvim likom nikako ne mogu da se saživim.
Meni je krivo što sam ovim uvredio metilje i amebe ali nisam znao sa čim takvu individuu da uporedim.
Marko mi je najodvratniji karakter u serijalu, ne mogu i nikada neću shvatiti da muškarac, ponavljam tek porođenu trudnicu pušta da se izlaže opasnosti a on da mrsi muda, a pritom u tako ekstremnoj situaciji da majka izgubi život a dete ostane bez nje.
Za mene to nije muškarac već "duhovno kastrirani" degenerik.
E sada kome se on kao lik sviđa svaka čast to govori o njemu ne o meni. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6128 Posts
Posted - 01/02/2017 : 14:01:56
|
E sada kome se on kao lik sviđa svaka čast to govori o njemu ne o meni.
Mislim da malo preozbiljno sve ovo shvaćaš i analiziraš :)
Evo, meni se sviđa kako je Vaughan zamislio Marka, da sam ozbiljan kao ti ovo što si napisao shvatio bih kao uvredu, ali nema smisla potezati takve rečenice oko jednog stripa. Nadam se da se slažeš. |
|
|
roland
New Member
Serbia
187 Posts
Posted - 01/02/2017 : 14:06:03
|
quote: Originally posted by Beva
E sada kome se on kao lik sviđa svaka čast to govori o njemu ne o meni.
Mislim da malo preozbiljno sve ovo shvaćaš i analiziraš :)
Evo, meni se sviđa kako je Vaughan zamislio Marka, da sam ozbiljan kao ti ovo što si napisao shvatio bih kao uvredu, ali nema smisla potezati takve rečenice oko jednog stripa. Nadam se da se slažeš.
Zašto da shvatiš kao uvredu?
Ja sam suptilno napisao šta mislim o tome, kunta me i i posle toga pitao, pa rekao da mu odgovorim najiskrenije kako ne bi bilo zabune.
Ja iskreno ovo mislim, nemam nameru bilo koga da vređam, ovo što sam napisao se ne odnosi na nikoga posebno sa ovog foruma, ko se pronađe pronađe, šta sam ja kriv.
Dakle da ponovim, ovo nije nikakva provokacija ili vređanje ovo je samo moje najiskrenije mišljenje. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6128 Posts
Posted - 01/02/2017 : 14:19:39
|
Zašto da shvatiš kao uvredu?
Ja sam suptilno napisao šta mislim o tome, kunta me i i posle toga pitao, pa rekao da mu odgovorim najiskrenije kako ne bi bilo zabune.
Ja iskreno ovo mislim, nemam nameru bilo koga da vređam, ovo što sam napisao se ne odnosi na nikoga posebno sa ovog foruma, ko se pronađe pronađe, šta sam ja kriv.
Dakle da ponovim, ovo nije nikakva provokacija ili vređanje ovo je samo moje najiskrenije mišljenje.
Meni se sviđa i lik Ameriga Centobucchija, recimo. Lik je ubojica, silovatelj i što sve ne, ali je odlično napisan i zabavan. Ne znam što to govori o meni? |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10404 Posts
Posted - 01/02/2017 : 14:34:19
|
Rolande,
Nije potrebno da ti se neki lik svidi da bi strip bio vrijedan čitanja.
Npr. Torpedo mi se ne sviđa (ne daj bože identifikacije s tim debilom) pa opet taj strip mi je zabavan i vizualno itekako privlačan.
Ti imaš problem s ovim stripom zato što ti je Marko ogavan kao lik s obzirom na tvoj doživljaj svijeta i života.
Recimo mene ne privlače stripovi u kojima se žene šaketaju, natječu u podrigivanju, tetoviranju, prđenju, lokanju, psovkama i ostalim sličnim aktivnostima sa muškarcima. |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12725 Posts
|
www2
Senior Member
Croatia
1054 Posts
Member since 11/02/2009 |
Posted - 01/02/2017 : 14:47:03
|
Rolande, samo pitanjce jedno......daj molim te osim ovog šta si napisao (šta voli svaki iole normalan stripofil) napiši neki tvoj top stripova i filmova samo da vidim, da ti probam ući u glavu.....jako me zainteresirala ova tvoja "borba" protiv Sage. |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1701 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 01/02/2017 : 15:02:36
|
quote: Originally posted by KuntaKinte
Kunta jel ti uopšte čitaš šta ja pišem
Čitam! Pročitao sve Ja se slažem sa tvojim stavovima o većini stvari, da ne pomisliš da ja imam neki fetiš prema izmetu i slično Koliko i ti se gnušam ovog neoliberalnog kvazi kapitalističkog govneta od sveta u kome živimo i koji je Von preslikao u svoj marko kosmos u Sagi.
Ono što hoću da kaže je, nadam se da ćemo da se skapiramo, da je Von Marka NAMERNO napravio metiljavkom, nije hteo da ga učini bezgrešnim, super moralnim, besprekorno podređenim super vojnikom. Prosto jer je to dosadno za čitanje (ok, možda nekima nije, pa čitaju i dalje Zagora i Supermena)! Jok, Marko je kakav je, vojnik (verovatno ne preterano dobar u svom "poslu"), ali i MUŠKARAC. On je jednostavno po tim nekim ljudskim karakteristikama podređen Alani kao dominantnijoj ženki i to je to. Kažem, nisu svi junaci Bad Spenser i Džon Vejn.
Čitam ovo u trejdovima na engliš, kako koji izađe, ponekad se vratim pa krenem otpočetka jer mi je mozak krečana (peti trejd čeka na čitanje, pa ću verovatno i sad od prvog da pročitam). Zato možda nisam merodavan da detaljno analiziram sa tobom u sitna crevca. Sve ovo je moj opšti, generalni stav, gde sam Sagu zaista doživeo kao lako zabavno SF štivo gde je akcenat na ove ovakve likove (polušmokljan sa dominantnom ženom) koji se probijaju kroz univerzum kakav im je dat (zajeban, sjeban, neoliberalni), onako kako umeju, igraju sa kartama koje su im date.
Opet, ne čini mi se da Von ima nameru da morališe ni o ovom našem svetu, ni o svom izmišljenom, on konstatuje da je to tako, ubacuje figurice u igricu i gleda šta će da se desi. Šok radi šoka i muda preko cele strane su nepotrebni, ne smatram Sagu remek delom koje mora da se pročita, ali mi je na dobrom trećem mestu Vonovih sopstvenih serijala (posle Ex Machine i Y, pre Paper Girls i Runaways)
|
Dosta je bilo praštanja! |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10404 Posts
Posted - 01/02/2017 : 15:16:19
|
quote: Originally posted by izivko
E, meni se Torpedo baš sviđa. Volio bih biti Torpedo bar na mjesec dana.
100 ljudi 100 ćudi, jarane.
Netko bi htio biti morski pas.
Trećeg veseli da bude samo Mad Dog . |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12725 Posts
Posted - 01/02/2017 : 15:21:18
|
quote: Originally posted by Peyo
quote: Originally posted by izivko
E, meni se Torpedo baš sviđa. Volio bih biti Torpedo bar na mjesec dana.
100 ljudi 100 ćudi, jarane.
Netko bi htio biti morski pas.
Trećeg veseli da bude samo Mad Dog .
Jasno.
Bolje i Torpedo nego ova bijeda iz Sage. Objesio bi se za jaja. |
Have mercy |
|
|
Golub
Average Member
Croatia
568 Posts
Member since 01/02/2017 |
Posted - 01/02/2017 : 16:18:54
|
Imam prvi trejd Sage i da budem iskren, iako ima nekih zanimljivih ideja i trenutaka, strip me se nije nešto posebno dojmio. Štoviše, mislim da se radi o jednom od slabijih Vaughanovih radova. Čak bih ga nazvao pretencioznim. |
|
|
Topic |
|
|
|