Author |
Topic  |
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 06/12/2019 : 21:31:23
|
Čemu služi povijest? Došao sam do zaključka da na tim strukovnim školama definitivno nisam tu da ih učim povijesti. Moj posao je paziti da ne zapale učionicu i pokušati ih socijalizirati. To su mi kolege rekli prvi mjesec na poslu.
|
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 06/12/2019 : 22:47:29
|
Jel' misliš da tako i u zemljama s boljim PISA rezultatima samo paze da ne zapale učionicu?
|
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 06/12/2019 : 23:44:33
|
U europskim javnim strukovnim školama sigurno da. Evo, par stranica nazad na ovom topicu bio primjer s onim austrijskim profesorom. Prošle godine jedan "etnički" prijetio profesorici pištoljem u Francuskoj. To je jednostavno tako. U takvim školama se traži od profesora da zna održati disciplinu. Ako ih i nauči nešto gradiva to je samo bonus. |
Edited by - nagor on 06/12/2019 23:46:57 |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 07/12/2019 : 11:58:01
|
Eh, kad bi to bilo tako jednostavno. Rezultat testiranja tinejdžera na PISA testu je produkt rada školstva i općenito pokazatelj rada učitelja u određenoj državi? Tu je toliko tih kulturnih varijabli da glava boli.
Da, pojednostavim. Ideš na trg bana Jelačića i pokupiš 20ak tinejdžera i daš im PISA test. I onda učenik koji je riješio test najbolje veli da ide u XY školu. I sad bi trebao biti zaključak da je škola XY najkvalitetnija i da su tu učitelji najbolji?
Je li moguće da je na dobar rezultat tog tinejdžera utjecalo nešto što možda i nema veze s školom i učiteljima. Je li moguće da je njegov rezultat produkt mali milijun sitnih kulturnih varijabli koje su produkt okoline u kojoj živi. Već sama banalna fizička činjenica da se nalaze u najbogatijem hrvatskom gradu nešto znači. Kako onda ne bi to da, recimo, taj naši pobjednik dolazi iz situirane židovske obitelji , koja je prva imala internet u kvartu i u čijem stanu se nalazi mala studijska knjižnica. Ajmo sljedeće godine opet testirati te iste tinejdžere. Ajmo se kladit da će taj isti tinejdžer opet biti na vrhu. Zašto? Jer ide u dobru školu di su najbolji učitelji?
Ajmo u Europu i pokupimo 30ak evropskih država. U startu su te države u prednosti pred ostalim svijetom jer je PISA test eurocentričan. Masai i Inut gube u startu. I nitko me neće uvjeriti da je prosječni kineski 15godišnjak toliko bolji od svih ostalih na svijetu. Japan od kojeg bi nešto i očekivao je tek tamo negdje od 15 do 20. mjesta. Je li moguće da jedna Kina, autoritarna država, na tim testovima izabere najbolje iz top škola na koje ionako upadaju samo najbolji jer Kineza jednostavno previše ima. Što, zaključak bi morao biti da Kina ima najbolje učitelje? Zar bi to stvarno ljudi trebali vjerovati? Je li moguće da je na jednu parišku strukovnu školu također teže upasti nego na našu karlovačku jer ih jednostavno toliko više ima u Parizu i tamo postoje jači kriteriji upisa pa su već zbog toga u maloj prednosti kad ih testiraju. Je li moguće da te EU države koje su uvijek više u poretku jednostavno imaju neke te kulturne fizičke uvjete koji jednostavno odgovaraju tom eurocentričnom PISA testu. I ove bombastične indexove naslove također nabijem na k. Toliko seru protiv učitelja zadnje vrijeme, da su te rezultate predstavili ko da naši ne znaju ni čitati ni zbrojiti dva i dva.
PISA test sam po sebi ne bi smio imati taj privilegij da govori koje školstvo je najbolje. Eh, kad bi to bilo tako jednostavno.
|
Edited by - nagor on 07/12/2019 12:20:31 |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 07/12/2019 : 12:21:57
|
Možda bi hr učenici bili u top 10 da je bija vjeronauk na testovima? Ovako kad su ozbiljnije stvari u pitanju pušiona. |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 07/12/2019 : 18:08:28
|
Nagore, a kakav je matura pokazatelj?
https://magazin.hrt.hr/528082/konacni-rezultati-mature-cak-8748-negativnih-ocjena-iz-hrvatskog-i-matematike
Usput, na ovo tvoje žaljenje na posao učitelja povijesti se manje-više svaki zaposlenik u privatnom sektoru može samo nasmijati. Siguran sam da ti je jako stresno na poslu. Jednom kada će tvoje radno mjesto, odnosno zadržavanje istog, ovisiti o nekom pokazatelju tvojih performansi kao npr. prosječna ocjena povijesti svakog razreda kojem predaješ, onda ćeš moći plakati kako ti je teško (doduše, koliko teško može biti predavanje predmeta koji se svodi na učenje datuma i podataka napamet). A ovo što ti neki ponavljač jebe majku na satu... Jesi li se ikad zapitao je li problem u tebi? Možda nemaš dovoljno autoriteta? možda si jednostavno k... od profesora? Što god bio problem, uvijek možeš promijeniti zanimanje (osim ako te za vrijeme školovanja nisu uspjeli indoktrinirati da ćeš isti posao morati raditi cijeli život) |
Go kneel and weep
|
 |
|
vukozec
Advanced Member

5076 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 07/12/2019 : 19:42:14
|
Da vidimo dalje. Teza o "jako lošim rezultatima" se onda potkrepljuje time da je Hrvatska u svim kategorijama ostvarila bodovni pad u odnosu na rezultate od prije 3 godine. Evo usporedbe rezultata iz 2018. i 2015.: 2018. = 464, 472, 479 / 2015. = 464, 475, 487.
Vidimo dakle da je u jednoj kategoriji ostvaren u bod isti rezultat, a u druge dvije je ostvaren -9 i -6. To bi u prosjeku bilo -5 bodova ako zbrojimo sve kategorije.
Međutim, ako pogledamo ostvarenu poziciju na listi država onda je situacija ovakva: 2018. = 40, 36, 29 / 2015.= 41, 37, 31.
Dakle u pozicijskom plasmanu je u sve tri kategorije ostvaren napredak. Kako sad to? Rezultati lošiji, a plasman bolji? Znači li to možda da je bodovno lošiji rezultat hrvatskih učenika zapravo dio globalnog trenda, koji ima veze - šta ja znam, samo laički lupetam - sa navikama današnjih tinejdžera, poput modernih tehnologija koje utječu na njihove zanimacije, raspon koncentracije i radne navike?
Da vidimo mogu li brojke potvrditi tu teoriju. Uzet ću za primjer zemlju koja se obično uzima kao pojam europskog školstva (mislim da je najbolje da se zadržimo na Europi): Finsku. Finski rezultati su ovakvi: 2018.: 507, 522, 520 / 2015.: 511, 531, 526. Dakle -4, - 9 i -6, ili zbrojeno u prosjeku pad od -6.33, dakle veći od hrvatskog. Nisam dalje provjeravao, ali ako netko ima volje neka slobodno provjeri postoji li ijedna bolje plasirana europska zemlja koja nema negativan trend rezultata.
Ovaj negativan trend je svakako zabrinjavajući, ali zabrinjavajući je za cijeli Svijet, ne samo za nas. Na snazi je globalno zatupljenje. |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 07/12/2019 : 21:28:18
|
quote: Originally posted by drogsy
Nagore, a kakav je matura pokazatelj?
https://magazin.hrt.hr/528082/konacni-rezultati-mature-cak-8748-negativnih-ocjena-iz-hrvatskog-i-matematike
Usput, na ovo tvoje žaljenje na posao učitelja povijesti se manje-više svaki zaposlenik u privatnom sektoru može samo nasmijati. Siguran sam da ti je jako stresno na poslu. Jednom kada će tvoje radno mjesto, odnosno zadržavanje istog, ovisiti o nekom pokazatelju tvojih performansi kao npr. prosječna ocjena povijesti svakog razreda kojem predaješ, onda ćeš moći plakati kako ti je teško (doduše, koliko teško može biti predavanje predmeta koji se svodi na učenje datuma i podataka napamet). A ovo što ti neki ponavljač jebe majku na satu... Jesi li se ikad zapitao je li problem u tebi? Možda nemaš dovoljno autoriteta? možda si jednostavno k... od profesora? Što god bio problem, uvijek možeš promijeniti zanimanje (osim ako te za vrijeme školovanja nisu uspjeli indoktrinirati da ćeš isti posao morati raditi cijeli život)
O krf ti isusovu, kakve gluposti ti drobiš? 
8748 negativnih ocjena iz matematike i hrvatskog, tisuću više nego lani? Pa budući da se ovo mjeri tek desetak godina, manje viši isti profesori su istim metodama učili i generaciju koja je postigla najbolje rezultate u zadnjih deset godina. Kako sad to? Dakle isti profesori, iste metode, ali odjednom milijardu jedinica više. Dakle, po članku dođe da su lijeni nesposobni profesori jedini krivi što ove godine ima 8 tisuća više jedinica. Bravo, Sherlock!
Prosječna ocjena povijesti svakog razreda? Što to znači. Podarim svima petice, dignem prosjek i ja sam naj profesor? Ili ovo prema čemu ide, da će nas učenici ocjenjivati koliko nas vole pa će se prema tim ocjenama određivati koeficijenti za plaće. Čekaj da vidiš koliko će tek onda biti jedinica na maturi i kakva će biti disciplina na satovima kad nas sistem natjera da se u ime plaće ulizujemo najlošijim učenicima.
Privatni sektor? Imali smo jednog iz struke koji je prije radio, kako se to kaže, u "industriji". Izdržao je godinu i pol. Kaže da je otišao zbog "novih izazova". Čuo sam da se najboljem kolegi požalio da nije bio naviknut toliko se pripremati doma za posao. Kako sad to. Mogao je piti kavice i uživati u praznicima koji traju koliko ono. Pola godine? Tako da te floskule o tome kako je jedini teški posao privatni sektor i industrija ne drže vodu.
Ti si iz mog pisanja zaključio da sam nesretan na poslu. Nisam. Branim svoj posao kao ozbiljan i zajeban jer se ne radi o miješanju mrtvog betona na gradilištu niti o učenju datuma nego o mladim ljudima sa kojima treba biti oprezan. Vidiš, zbog toga za u razred nisu nogometni navijači poput tebe. Treba znati.
Svaki posao ima svoje minuse i pluseve. Javljam se ovdje jer mi dopizdilo vaše pametovanja o tome kako se biti učitelj samo svodi na učenje datuma i podataka i praznike. Pa daj što čekaš. Dođi u prosvjetu.
Da, jedino što si pogodio je autoritet. Nije da ga nemam. Glavni problem je što zbog društva koje razmišlja poput tebe si je autoritet danas puno teže napraviti. Recimo, ja službeno uopće nemam pravo poslati učenika van iz razreda jer me poslao u kurac jer time kršim njegovo pravo do obrazovanja. Prošle godine su nam uveli da ako ga želim poslati van na hlađenje mu moram prije toga omogućiti prostor i zadaću negdje u knjižnici di će on sjediti, rješavati zadatke i razmišljati o tome što je napravio. Jel to ima smisla u praksi? Ali tako mora biti jer se neki pametnjaković poput tebe toga sjetio. To što u praksi nema smisla nema veze.
Daj mi reci čime se ti baviš, da zajedno prokomentiramo.  |
Edited by - nagor on 07/12/2019 21:34:47 |
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts
Posted - 07/12/2019 : 22:39:07
|
quote: Originally posted by nagor
8748 negativnih ocjena iz matematike i hrvatskog, tisuću više nego lani? Pa budući da se ovo mjeri tek desetak godina, manje viši isti profesori su istim metodama učili i generaciju koja je postigla najbolje rezultate u zadnjih deset godina. Kako sad to? Dakle isti profesori, iste metode, ali odjednom milijardu jedinica više. Dakle, po članku dođe da su lijeni nesposobni profesori jedini krivi što ove godine ima 8 tisuća više jedinica. Bravo, Sherlock!
Koji si ti majstor izmotavnja, svaka čast. Ne, ja i moj kurac smo krivi. Ne možemo ni ja ni ti ulaziti u to koliko i kako je neki profesor bio konstantan u svojim metodama, jer nemamo pojma, ali možda je upravo u tome i problem, nemijenjnju metoda. Te metode bi kao trebale bit nešto univerzalno i konačno za sve generacije? Najlakše je reći da vlada "globalno zatupljivanje", sve me strah koliko je tvoja generacija bila nadarena.
Prosječna ocjena povijesti svakog razreda? Što to znači. Podarim svima petice, dignem prosjek i ja sam naj profesor? Ili ovo prema čemu ide, da će nas učenici ocjenjivati koliko nas vole pa će se prema tim ocjenama određivati koeficijenti za plaće. Čekaj da vidiš koliko će tek onda biti jedinica na maturi i kakva će biti disciplina na satovima kad nas sistem natjera da se u ime plaće ulizujemo najlošijim učenicima.
Pa ako to možeš napraviti tek tako, onda podari svima petice. Ja nisam baš siguran da možeš, a što se tiče ocijenjivnja profesora od strane učenika, apsolutno da. Dobro si me sjetio. Vidiš, kad sam se ja školovao za tip zrakoplova za zrakoplovnog mehaničara, na kraju svakog coursa od pojedinog predavača ocijenjivali bismo dvadesetak segmenata njegovog načina predavanja i ni jedan od predavača nije pokazivao nikakve ulizivačke tendencije iako je naše ocijenjivanje utjecalo na njegov daljnji ostanak u tom poslu. doduše, to je bilo privatan course pa je možda malo nezgodno uspoređivati ga s prosvjetom. ah.
Privatni sektor? Imali smo jednog iz struke koji je prije radio, kako se to kaže, u "industriji". Izdržao je godinu i pol. Kaže da je otišao zbog "novih izazova". Čuo sam da se najboljem kolegi požalio da nije bio naviknut toliko se pripremati doma za posao. Kako sad to. Mogao je piti kavice i uživati u praznicima koji traju koliko ono. Pola godine? Tako da te floskule o tome kako je jedini teški posao privatni sektor i industrija ne drže vodu.
Prije će biti da je otišao zato što je naviknut da bude plaćen po učinku, a ne po stažu ili statusu. Zašto bi se mučio ako će biti jednako plaćen kao i onaj koji ne radi ništa na satu.
Ti si iz mog pisanja zaključio da sam nesretan na poslu. Nisam. Branim svoj posao kao ozbiljan i zajeban jer se ne radi o miješanju mrtvog betona na gradilištu niti o učenju datuma nego o mladim ljudima sa kojima treba biti oprezan. Vidiš, zbog toga za u razred nisu nogometni navijači poput tebe. Treba znati.
Pa ti očito ne znaš ako te šalju u kurac. Ja sam u srednjoj imao profesoricu kojoj bismo govorili svakave gadarije (ne ja osobno), a s druge strane imali smo profesoricu koja nas je svojim psihičkim igricama držala pod apsolutnom kontrolom. neki joj zbog toga nisu ostali dužni, naravno, ali tek poslije zadnjeg dana četvrtog razreda. Neke smo s druge strane poštovali jednostavno jer su bili dobri i zanimljivi predavači. Treba znati, jebiga.
Svaki posao ima svoje minuse i pluseve. Javljam se ovdje jer mi dopizdilo vaše pametovanja o tome kako se biti učitelj samo svodi na učenje datuma i podataka i praznike. Pa daj što čekaš. Dođi u prosvjetu.
Vrlo rado. Vjerujem da bi to bio izuzetno zabavan i nemonoton posao. ja zapravo i mogu kao aviomehaničar doći predavati u svoju bivšu zrakoplovnu školu, ali bi mi doduše smetalo što bih vrlo vjerojatno i uza sav svoj trud bio manje plaćen od idiota koji je meni predavao igrajući se na skype-u dok smo mi čitali skripte 4 školska sata za redom.
Da, jedino što si pogodio je autoritet. Nije da ga nemam. Glavni problem je što zbog društva koje razmišlja poput tebe si je autoritet danas puno teže napraviti. Recimo, ja službeno uopće nemam pravo poslati učenika van iz razreda jer me poslao u kurac jer time kršim njegovo pravo do obrazovanja. Prošle godine su nam uveli da ako ga želim poslati van na hlađenje mu moram prije toga omogućiti prostor i zadaću negdje u knjižnici di će on sjediti, rješavati zadatke i razmišljati o tome što je napravio. Jel to ima smisla u praksi? Ali tako mora biti jer se neki pametnjaković poput tebe toga sjetio. To što u praksi nema smisla nema veze.
To zapravo u praksi itekako ima smisla, jer ovako ovaj ode i uleti u drugi razred s profesorom s manjkom autoriteta, pa tamo pravi sranja (to sam doživio više puta)
I daj mi molim te objasni kako ti to ja i društvo otežavamo uspostavljanje autoriteta? Bojiš se biti prestrog? Dobit ćeš otkaz? Nemoj me zajebavat.
Daj mi reci čime se ti baviš, da zajedno prokomentiramo. 
douchebag police, zar nije očito? |
Go kneel and weep
|
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts
Posted - 07/12/2019 : 22:49:37
|
Branim svoj posao kao ozbiljan i zajeban jer se ne radi o miješanju mrtvog betona na gradilištu
Na ovo sam se zaboravio osvrnuti. Vidiš, upravo zbog ovakvog stava nitko normalan vas ne podržava. Baš bih te volio vidjeti kao miješaš beton, i je li ga uopće znaš pripremiti. podjsećaš me na još jedng profesora koji nam je govorio nakon svakog lošeg usmenog kako trebamo promijeniti struku, kako se traže slastičari, pekari, kao da je riječ o nekom nižem zanimanju... |
Go kneel and weep
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 07/12/2019 : 23:02:45
|
Branim svoj posao kao ozbiljan i zajeban jer se ne radi o miješanju mrtvog betona na gradilištu
Na ovo sam se zaboravio osvrnuti. Vidiš, upravo zbog ovakvog stava nitko normalan vas ne podržava. Baš bih te volio vidjeti kao miješaš beton, i je li ga uopće znaš pripremiti. podjsećaš me na još jedng profesora koji nam je govorio nakon svakog lošeg usmenog kako trebamo promijeniti struku, kako se traže slastičari, pekari, kao da je riječ o nekom nižem zanimanju...
Možda zna pripremit bitumensku smjesu?  Al stvarno nagore,navija si se ka da si abdominalni kirurg u nekoj skupoj privatnoj klinici.
|
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 08/12/2019 : 00:18:39
|
Na ovo sam se zaboravio osvrnuti. Vidiš, upravo zbog ovakvog stava nitko normalan vas ne podržava. Baš bih te volio vidjeti kao miješaš beton, i je li ga uopće znaš pripremiti. podjsećaš me na još jedng profesora koji nam je govorio nakon svakog lošeg usmenog kako trebamo promijeniti struku, kako se traže slastičari, pekari, kao da je riječ o nekom nižem zanimanju...
Primjer je bio metafora u smislu da nije isto raditi sa stvarima ili sa ljudima. Ništa protiv majstora sa gradilišta. 
Dakle, ti si mehaničar. Da, sad tvoje pisanje ima nekog smisla. Ti popravljaš strojeve. Pošten posao. Trebamo i takve. Osim činjenice da si jednom išao u školu za mehaničare ti sa školstvom odnosno o tome kako je biti profesor nemaš pojma. |
Edited by - nagor on 08/12/2019 00:30:07 |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 08/12/2019 : 00:22:32
|
quote: Vrlo rado. Vjerujem da bi to bio izuzetno zabavan i nemonoton posao.
Joj, što bih dao te vidim u jednom pravom razredu. 
Ovako. Pusti sad to da sam ti antipatičan. Mene po defaultu ne šljiviš. OK. Ali daj, ako imaš koga u školstvu, pitaj ih malo o tome. Ono, prijatelja po mogućnosti s kojim si si dobar. Ja ti garantiram da je lakše popravljati strojeve nego kontrolirati razred pun nezainteresiranih tinejdžera.  |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 08/12/2019 : 00:27:13
|
quote: Originally posted by lwood
Možda zna pripremit bitumensku smjesu?  Al stvarno nagore,navija si se ka da si abdominalni kirurg u nekoj skupoj privatnoj klinici.
Ma kakva kirurgija. Ne volim kad seru po mojoj profesiji. U razredu moram paziti da ne uvrijedim njihove mlade umove. Jednom specijalcu na forumu valda mogu spustiti.
I fora kod miješanja betona je u pravilnom doziranju vode. Dosta specijalaca misli, budući da smjesa cementa i pijeska u miješalcu djeluje jako suho, da treba dodati puno vode. Ali ne znaju da u biti treba manja mjera nego što ti instinkt na prvu kaže. Evo, moje skromno iskustvo iz gradilišta.  |
 |
|
morski
Senior Member

2668 Posts
Member since 09/08/2014 |
Posted - 08/12/2019 : 08:45:32
|
u celoj ovoj diskusiji, vama koji "napadate" nagora nedostaje objektivan stav. svoju sliku formirate na osnovu ličnog iskustva koje je svedeno na vas ili vašu decu kao učenike. a to zaista nije dovoljno. da bi se stekao pravi utisak o nečemu, potrebno je malo "uživljavanja" u situaciju, potrebno je "obući tuđe cipele".
jasno da postoje i ovakvi i onakvi u prosveti, jasno je da nisu svi sjajni, ali zašto ne uzmete ovo što vam se iznosi kao realan problem iz prve ruke? iskustva koja ste vi imali i koja su vam stvorila sliku su jednostrana. liče mi na traume. a u celoj slici koje je vaše mesto?
da li ste vi bili oni koji su želeli, a nije im bilo omogućeno? jednostavno, niste imali s kim da naučite. toliko ste izgarali za znanjem, a oni koji je trebalo da vam ga prenesu, to nisu činili. nešto čisto sumnjam da je to bilo tako.
ili se desilo ono što se svima desi, pre ili kasnije: sazrevanje. shvatilo se da se mnogo propustilo i pošto smo prema univerzalnom balkanskom mentalitetu skloni da druge krivimo za svoje neuspehe, ko nam je kriv? pa nastavnici. nisu nas ništa naučili.
naravno i roditelji imaju tu ulogu krivca, nije baš da su pošteđeni, ali nastavnici su nekako glavni. i onda iz te perspektive pljuj po sistemu. nagor vam iznosi realne situacije i vi umesto da mu barem donekle poverujete i razmislite o sebi i svojoj deci kako da se to izbegne, da ne-daj-bože prodiskutujete sa učiteljima i nastavnicima svoje dece, da unapredite sistem, vi ga nipodaštavate.
hajde da uzmemo da svako od vas ima barem jedno svoje dete i koliko puta ne može da izađe na kraj sa njim. šta mislite kako je nekome ko ima 200 tuđe dece? šta ćete reći? on je plaćen i školovan da se bavi njima.
e pa nije. tu i jeste problem. plaćen je da ih obrazuje i vaspitava (mada je ova druga uloga toliko svedena da je gotovo neizvodljiva), ali uslovi za izvođenje tog procesa su rudarski teški.
zamislite da vi morate da vaspitavate i podižete svoje rođeno dete prema zakonu o porodici. koliko puta ste prekršili neki član? da li vam je dolazila inspekcija? da li ste osvanuli u novinama?
za kraj preneću priču koju znam iz druge ruke. koleginica koja je radila kao nastavnik mašinske grupe predmeta u srednjoj mašinskoj tehničkoj školi u srbiji je otišla u sloveniju da radi u nekoj firmi kao mašinski inženjer. tek po odlasku i promeni posla i sredine je izjavila da je posao u školi neuporedivo teži i da se nikada ne bi u školu vratila. |
Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 08/12/2019 : 09:51:57
|
quote: Originally posted by lwood
Ma kakva kirurgija. Ne volim kad seru po mojoj profesiji. U razredu moram paziti da ne uvrijedim njihove mlade umove. Jednom specijalcu na forumu valda mogu spustiti.
I fora kod miješanja betona je u pravilnom doziranju vode. Dosta specijalaca misli, budući da smjesa cementa i pijeska u miješalcu djeluje jako suho, da treba dodati puno vode. Ali ne znaju da u biti treba manja mjera nego što ti instinkt na prvu kaže. Evo, moje skromno iskustvo iz gradilišta. 
ma dobro,jebeš sad beton.  I to ako ih sad ne zanima ,ne znači da ih neće u daljnem životu zanimat. bar pojedince. Mene je na kraju OŠ zanimala samo biologija.
 Poanta je u tome,koliko uopće imaju smisla neki predmeti za neke škole? Npr,kolegica išla na prekvalifikaciju za kuvaricu i tamo je imala vjeronauk.  Mislin wtf? Alan Ford. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 08/12/2019 : 09:55:55
|
quote: Originally posted by morski
u celoj ovoj diskusiji, vama koji "napadate" nagora nedostaje objektivan stav. svoju sliku formirate na osnovu ličnog iskustva koje je svedeno na vas ili vašu decu kao učenike. a to zaista nije dovoljno. da bi se stekao pravi utisak o nečemu, potrebno je malo "uživljavanja" u situaciju, potrebno je "obući tuđe cipele".
jasno da postoje i ovakvi i onakvi u prosveti, jasno je da nisu svi sjajni, ali zašto ne uzmete ovo što vam se iznosi kao realan problem iz prve ruke? iskustva koja ste vi imali i koja su vam stvorila sliku su jednostrana. liče mi na traume. a u celoj slici koje je vaše mesto?
da li ste vi bili oni koji su želeli, a nije im bilo omogućeno? jednostavno, niste imali s kim da naučite. toliko ste izgarali za znanjem, a oni koji je trebalo da vam ga prenesu, to nisu činili. nešto čisto sumnjam da je to bilo tako.
ili se desilo ono što se svima desi, pre ili kasnije: sazrevanje. shvatilo se da se mnogo propustilo i pošto smo prema univerzalnom balkanskom mentalitetu skloni da druge krivimo za svoje neuspehe, ko nam je kriv? pa nastavnici. nisu nas ništa naučili.
naravno i roditelji imaju tu ulogu krivca, nije baš da su pošteđeni, ali nastavnici su nekako glavni. i onda iz te perspektive pljuj po sistemu. nagor vam iznosi realne situacije i vi umesto da mu barem donekle poverujete i razmislite o sebi i svojoj deci kako da se to izbegne, da ne-daj-bože prodiskutujete sa učiteljima i nastavnicima svoje dece, da unapredite sistem, vi ga nipodaštavate.
hajde da uzmemo da svako od vas ima barem jedno svoje dete i koliko puta ne može da izađe na kraj sa njim. šta mislite kako je nekome ko ima 200 tuđe dece? šta ćete reći? on je plaćen i školovan da se bavi njima.
e pa nije. tu i jeste problem. plaćen je da ih obrazuje i vaspitava (mada je ova druga uloga toliko svedena da je gotovo neizvodljiva), ali uslovi za izvođenje tog procesa su rudarski teški.
zamislite da vi morate da vaspitavate i podižete svoje rođeno dete prema zakonu o porodici. koliko puta ste prekršili neki član? da li vam je dolazila inspekcija? da li ste osvanuli u novinama?
za kraj preneću priču koju znam iz druge ruke. koleginica koja je radila kao nastavnik mašinske grupe predmeta u srednjoj mašinskoj tehničkoj školi u srbiji je otišla u sloveniju da radi u nekoj firmi kao mašinski inženjer. tek po odlasku i promeni posla i sredine je izjavila da je posao u školi neuporedivo teži i da se nikada ne bi u školu vratila.
Izvinićeš,al gadno se varaš.  nagora i bilo kojeg profu niko nije tira da rade u školi. Znači ,birali su sami. Znali su bar otprilike sa čim se suočavaju. Mene je svojevremeno isto nagovaralo na nešto slično al mi nije padalo napamet. Zašto? Jer neman ni volje ni živaca nekog učit nešto,pogotovo masu tinejđera koje uglavnom ne zanima ništa osim droge i sexa. Pa ko voli nek izvoli. |
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts
Posted - 08/12/2019 : 16:35:18
|
Primjer je bio metafora u smislu da nije isto raditi sa stvarima ili sa ljudima. Ništa protiv majstora sa gradilišta. 
Dakle, ti si mehaničar. Da, sad tvoje pisanje ima nekog smisla. Ti popravljaš strojeve. Pošten posao. Trebamo i takve. Osim činjenice da si jednom išao u školu za mehaničare ti sa školstvom odnosno o tome kako je biti profesor nemaš pojma.
Zapravo imam, jer dok sam radio u Croatiji Airlines podučavao sam praksu kao asistent praktikantima iz moje bivše škole, kao i nekim kolegama iz Nigerije i Zimbabvea koji su se došli tamo školovati se za taj posao. Također, planiram biti i predavač teorije jednog dana kad malo ostarim, to je normalno u ovom poslu. |
Go kneel and weep
|
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts
Posted - 08/12/2019 : 17:04:21
|
quote: Vrlo rado. Vjerujem da bi to bio izuzetno zabavan i nemonoton posao.
Joj, što bih dao te vidim u jednom pravom razredu. 
Ovako. Pusti sad to da sam ti antipatičan. Mene po defaultu ne šljiviš. OK. Ali daj, ako imaš koga u školstvu, pitaj ih malo o tome. Ono, prijatelja po mogućnosti s kojim si si dobar. Ja ti garantiram da je lakše popravljati strojeve nego kontrolirati razred pun nezainteresiranih tinejdžera. 
"Popravljati strojeve" Vidi se da ni ti nemaš pojma ni o mom poslu. Ne služi aviomehaničar nekoj airline kompaniji da "popravi stroj", to može svaki idiot nakon nekog vremena prakse, već da sa svojim potpisom pusti avion u let. Zamisli da si sam samcat u nekoj dalekoj pripizdini na aerodromu, dođe avion s defektom, krepala mu je jedna hydro-pumpa ili control unit za neku letnu površinu, nije bitno. Ti moraš donijeti odluku (naravno, u skladu s manualima) hoće li taj avion nastaviti letjeti odmah ili ćeš ga prizemljiti dok se defekt ne riješi. naravno, moraš uzeti u obzir da štogod napraviš u prvoj opciji tvoja evenutalna greška može utjecati na kvalitetu života od 100-200 putnika koji će biti na tom idućem letu jer se tvoje eventualne greške ne mogu ispraviti u zraku, ili, ako se odlučiš za drugu opciju, moraš uzeti u obzir da ćeš kompaniju koštati hrpu novaca jer svaki sat na koji avion samo provede na zemlji u nekom wastelandu košta pun kurac, o nekom eventualnom korištenju hardvera za održavanje od druge kompanije u tuđini da i ne govorim, što može utjecati na budućnost tvojeg radnog mjesta i visinu plaće. Imaš pola sata. Ogroman stres.
I ti sad meni pričaš kako je tebi teško izaći na kraj s nekom tamo balavurdijom. Mogu se samo smijati
Ok, ne kažem da je lako, ali daj se prestani postavljati u poziciju kao da radiš najodgovorniji i najstresniji posao na svijetu. Ne radiš, stari moj. Ne radim ga ni ja, a kamoli ti. I ne, nisi mi antipatičan, tu i tamo napišeš neku notornu glupost na forumu i onda mi digneš tlak sa ustrajanjem u branjenju te gluposti, ali u suštini mislim da si dobar dečec. priznajem da sam malo bio i bahat u onom prvom postu, ali iako sam napustio Hrvatsku prije 15 mjeseci, svejedno me i dalje živcira gledati kako se ista raspada svakim danom sve više, a ljudi i dalje ustraju u mentalnoj retardaciji |
Go kneel and weep
|
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9955 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 08/12/2019 : 21:23:31
|
Iskreno idu mi na kurac i nagor i protivnici nagora. Nagor jer me zivcira. I ovi drugi koji nemaju pojma o tom poslu i seru govna, a da nemaju pojma o poslu kojim se Nagor bavi. I nisu nikad bili sa njegove strane u ucionici. Jbg, svi smo bili ucenici, ali ne znam bas tko je ovdje osim Nagora ( koji me btw zivcira) ucitelj? Jel moze on vama srati kako da radite svoj posao? Jebeni balkan. Svj se razumiju u tudji posao, a svoj nema nitko pojma raditi.
|
Mrzim mrznju! |
 |
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7927 Posts
Member since 02/09/2005 |
Posted - 08/12/2019 : 21:47:02
|
Nisam tvrdio da imam najteži posao na svijetu. Meni tlak digne tvrdnja da je biti učitelj najlakši posao na svijetu.
Ako uzmem za primjer većinu mojih učitelja u osnovnoj i srednjoj to i je jedan od najlakših poslova na svitu. |
Edited by - mpavin on 08/12/2019 21:50:28 |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Posted - 08/12/2019 : 22:01:10
|
quote: Originally posted by mpavin
Nisam tvrdio da imam najteži posao na svijetu. Meni tlak digne tvrdnja da je biti učitelj najlakši posao na svijetu.
Ako uzmem za primjer većinu mojih učitelja u osnovnoj i srednjoj to i je jedan od najlakših poslova na svitu.
Ovisi o razredu.  |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 08/12/2019 : 22:05:57
|
quote: Originally posted by mamlaz
Iskreno idu mi na kurac i nagor i protivnici nagora. Nagor jer me zivcira. I ovi drugi koji nemaju pojma o tom poslu i seru govna, a da nemaju pojma o poslu kojim se Nagor bavi. I nisu nikad bili sa njegove strane u ucionici. Jbg, svi smo bili ucenici, ali ne znam bas tko je ovdje osim Nagora ( koji me btw zivcira) ucitelj? Jel moze on vama srati kako da radite svoj posao? Jebeni balkan. Svj se razumiju u tudji posao, a svoj nema nitko pojma raditi.
Ko plača ima pravo i srat.  |
 |
|
Topic  |
|
|
|