forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog 160 - Jesenski Lutalice
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

King Warrior
stripovi.com suradnikSwitzerland
17106 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 13/10/2017 :  09:31:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit King Warrior's Homepage  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Izuzetno konfuzna epizoda...U kojem vremenskom periodu se odvija priča? Radi li se o paralelnom univerzumu ili je jednostavno jedna od onih priča koja se nikad nije desila, a mogla bi u nekoj skorijoj budućnosti? Grouchovo odsustvo od dvije godine ne može u serijalu tek tako nezapaženo da prođe.

Pozdravljam ideju jedne takve priče, samo zbog kakve takve logike to Grouchovo odsustvo bi trebalo smanjiti na nekoliko mjeseci, a ne na nekoliko godina. Glavna priča nema kraja, može biti da to ima nekog smisla za upućene fanove, ali za većinu ljudi koji ne provode slobodno vrijeme na Dylanovom forumu već samo pročitaju strip, epizoda djeluje previše konfuzno i nedorečeno. Upravo zbog toga se i ja lomim kako da gledam na ovu priču.

Ima dosta dobrih elemenata unutar same epizode, kao na primjer izgradnja napetosti oko pojave Groucha, to je autor fantastično odradio tako da nikad prije nisam toliko priželjkivao pojavu Dylanovog ortaka kao ovdje. Upitno je koliko je bilo uopšte potrebno ubacivanje halucinogenih droga, jer i bez sve te fantazije priča bi mogla savršeno da funkcioniše, to jest da se autor odlučio za nešto više prizmeni scenario. Ova priča bi, sa nešto manjim korekcijama, mogla bez problema da dobije najviše ocjene, ovako ostaje tek jedna markantna i konfuzna epizoda sa nešto manje uspješnim pokušajem inovacije.

Crtež je na momente zaista dobar ali pati od prenatrpanosti, čak do te mjere da pojedine vinjete totalno haotično djeluju. Ko zna, možda je to autor imao u cilju, možda upravo takav crtež odgovara jednoj ovakvoj konfuznoj epizodi.

8, 7, 8, 7.

Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnikCroatia
276 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 15/10/2017 :  09:53:18  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
Crtački i idejno odličan, premda pomalo nezgrapno scenaristički implementiran metaforični uradak o promjenama kroz koje je Dylan u to vrijeme prolazio. Cijela gomila poveznica se od ovuda može izvući, Sarghan ih je većinu već spomenuo. Za pamćenje je metaforički prikaz Groucha koji je, većinom tijekom Sclavijevog odsustva, postao tek klaun, lišen neke dubine koju je imao na početku i postao zatočenik vlastite repetativne uloge koja ga je pretvorila u najobičnijeg cirkusanta. Mada ne uspijevam do kraja prodrti u to zašto se radi o dvije godine, možda zato jer bi godina dana bila premalo (to bi onda ispalo da je Recchioni kriv za to što je s Groucha nastalo). Završetak je i sama najava promjene ususret kojoj serijal kreće, u nadi da će se moći krenuti novi list bez osvrtanja natrag jer koliko god se Recchioni trudio uništiti maligno, čudovišno tkivo pod kojim je Dylan onemoćao, nikada ga neće uspjeti doista, zasvagda odstraniti. Crystal je definitivno i sam Celoni (znam da mu je ovo prvi scenaristički uradak u redovnoj seriji, a vjerojatno i općenito u serijalu mada nisam provjeravao, nije ni bitno) i poprilično je domišljata njegova isprika kako je ovo ipak njegova prva "predstava" za čitatelje pa možda i nije savršena, a "Recchioni" mu odgovara da ju mnogi niti možda neće shvatiti jer nije to baš priča za djecu, odnosno čitatelji već godinama nisu naviknuti na ovakve priče koje traže da im se udijeli više od usputne razbibrige. Naravno, metaforično je očit i jednogodišnji, jesenski interval dolaska cirkusa - to je otprilike trajanje ovog Dylanovog preporoda koji je još nesiguran, krhak, loman i ne potpuno lišen straha da će Dylan ponovo postati obična marioneta u rukama izdavača (to je ponovo najbolje pred kraj reprezentirano kroz lik Crystal, također scena za pamćenje). Naravno, tu je i najava Blochove konačne mirovine, a njegovo triježnjenje Dylana, koji je bijesan jer se i sam osjeća izmanipulirano cirkusom u kojem se našao i nemoćan je osloboditi se njegovog utjecaja, opet se može povezati sa samim serijalom i borbom kroz koju isti prolazi... Tj. barem je meni priča ostavila takav dojam.
Ne bih priču baš nazvao toliko konfuznom, prije slojevitom i neočekivanom u svojoj sadržajnosti i domišljatosti.

“You are not special. You're not a beautiful and unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. We're all part of the same compost heap. We're all singing, all dancing crap of the world.”

Edited by - bonjovi4ever on 15/10/2017 10:47:31
Go to Top of Page

teller
Advanced MemberSlovenia
12571 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 15/10/2017 :  11:29:01  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
meni je bila ok. taman na jesen, baš se fino poklopilo..kad bi bar svi Dilani bili na tom nivoju.

----KARABINA SLIM-----zaslužuje bolje izdanje! Nepravedno zapostavljen junak se mora vratiti u staroj slavi!
Da je pravde Fibra bi ga objavila jer je SAMO DOBAR STRIP!
Go to Top of Page

Barker
Advanced MemberFyro Macedonia
3691 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 16/10/2017 :  00:01:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
Sjajne analize sarghana i bonjovija!
I jos jedan klasican primer razvoja forumasa, ispratili smo Mhejlov put, a evo ga i bonjovi (ispravi(te) me ako gresim)
:aplauzi:

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnikSwitzerland
17106 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 16/10/2017 :  10:43:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit King Warrior's Homepage  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Je, dobra analiza. Mogao si jos koju recenicu ubaciti i poslati na sajt kao recenziju, dok je prica jos svjeza.

Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
5458 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 16/10/2017 :  23:38:34  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Je, dobra analiza. Mogao si jos koju recenicu ubaciti i poslati na sajt kao recenziju, dok je prica jos svjeza.Slazem se! Ajde bonjovi, recenzija ceka!
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnikCroatia
276 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 17/10/2017 :  12:38:44  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
Ma nije mi to nekako za osvrt, više za komentar, tj. pojašnjenje nekih stvari kako sam ih ja vidio i protumačio. Mada imam ja ideju za osvrt, ali to bi onda bilo nešto sasvim drugačije i vjerojatno bi se polovica onih koji pročitaju primila za glavu da što ovaj piše i... Zapravo, sad sam zaključio da baš iz tog razloga taj osvrt treba tako napisati.

“You are not special. You're not a beautiful and unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. We're all part of the same compost heap. We're all singing, all dancing crap of the world.”
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000