Author |
Topic |
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4650 Posts
Member since 10/10/2003 |
|
Nula
Junior Member
415 Posts
Member since 13/05/2019 |
Posted - 28/03/2022 : 10:59:31
|
418 BIS - Qwertyngton
Simpatična i zabavna epizoda koja se igra idejom o paralelnim univerzumima, tačnije paralelnom univerzumu koji se odvija u obližnjem gradu. Džon Goust je u Mater Dolorosi rekao: quote: Na svetu postoje mesta od posebnog značaja, mesta koja, kao železnički čvorovi multiuniverzuma, spajaju sve moguće beskrajne stvarnosti u samo jednu tačku. Munlajt je jedna od takvih tačaka.
Pretpostavljam da je i Qwertyngton jedna takva tačka, što je ovde simbolično predstavljeno kružnim tokom. Epizoda podseća na neke slične iz serijala, a i likovi unutar nje sami pominju Golkondu, uostalom. Kako joj se bližio kraj, sve više sam se nadao da će se epizoda završiti ovako kako se zapravo završila, jer je bilo potencijala da se završi na hiper-racionalan i banalan način kao i bezbroj drugih. Ali ipak je kraj bio zadovoljavajući Što se kontinuiteta tiče, uz par ispravki mogla bi da prođe i kao malo jača maxi priča.
Crtež je jako nekonzistentan, u jednom momentu vrlo detaljan, a u drugom - prazan, ali bez nekog pripovedačkog razloga iza toga. Osim toga je ok crtež, mada vrlo maxijevski |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 28/03/2022 : 19:25:12
|
quote: Originally posted by kiky
to treba preskočiti i zaobići u i redovnoj seriji
Ne slažem se sa ovim. Nisam ni ja oduševljen ciklusom 666, a ni Rrobeovim dobom sve skupa, ali jeste interesantnije nego ono što je bilo pre, i voleo bih da smo mogli da vidimo kako je to ve bilo zamišljeno do kraja (ako jeste uopšte bilo zamišljeno).
Ovako ostajemo na polupokušaju, Boneli po ko zna koji put nema petlje da ide do kraja. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 28/03/2022 : 20:04:10
|
upravo na taj način sam ovdje, već par puta, i bio komentirao taj ciklus. kao neki pokušaj... kao neki nedostatak hrabrosti sa autorove strane da ispriča tu svoju priču, ideju... ako ju je i imao. jer vjerujem da će večini ljudi, ili barem zamjetnom dijelu njih, nakon čitanja dotičnog ostati ogroman upitnik iznad glave; što se tu, kvragu, zapravo htjelo reći... promijeniti? što? |
|
|
Qwertz
Senior Member
Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
Posted - 28/03/2022 : 20:08:00
|
Bilo bi fora da netko recenzira ovaj broj 400 i ciklus 666. Baš bih volio vidjeti detaljnije informacije o tome. Barem mi po crtežu i Dylanu s bradom izgleda zanimljivo. |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Posted - 28/03/2022 : 20:09:59
|
quote: Originally posted by Nula
418 BIS - Qwertyngton
drugačije i pametno. ono kad te random životni događaj sasvim izbaci iz kolosjeka, te kako se nositi sa novonastalom situacijom, apsurdom i traženjem smisla u dotičnom. i ima li to, na koncu, uopće smisla?
dosta dobrih pitanja autor luca vanzela ovdje postavlja a daje i neke svoje odgovore. |
|
|
Qwertz
Senior Member
Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
Posted - 28/03/2022 : 20:11:27
|
upravo na taj način sam ovdje, već par puta, i bio komentirao taj ciklus. kao neki pokušaj... kao neki nedostatak hrabrosti sa autorove strane da ispriča tu svoju priču, ideju... ako ju je i imao. jer vjerujem da će večini ljudi, ili barem zamjetnom dijelu njih, nakon čitanja dotičnog ostati ogroman upitnik iznad glave; što se tu, kvragu, zapravo htjelo reći... promijeniti? što?
Mislim da je to čisti marketing. Kao kada prodaju novi i bolji prašak za pranje rublja i uvjeravaju nas da stari nije valjao te da ćemo ovim novim biti oduševljeni. Meni su, osobno, one table sa previewa izgledale prilično zanimljivo, ali očito se ta dugo najavljivana promjena svela na svega 6 brojeva u kojima je Dylan pustio bradu. |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Posted - 29/03/2022 : 20:05:38
|
Dylan Dog 424 - Candiweb
žestoko i nemilosrdno o suvremenoj tehnološkoj ovisnosti i agresivnosti mobilnih operatera u pridobivanju ama baš svakog korisnika, dovedeno do stanja groteske.
koliko dugo dylan može ostati vjeran svojim načelima i odupirati se takvom trendu? i ima li on, kao zapravo i svi mi, uopće pravo izbora po tom pitanju? hoću li... ili neću? ili je to već unaprijed izgubljena bitka? |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 29/03/2022 : 20:07:49
|
upravo na taj način sam ovdje, već par puta, i bio komentirao taj ciklus. kao neki pokušaj... kao neki nedostatak hrabrosti sa autorove strane da ispriča tu svoju priču, ideju...
Not what I said. Nije bilo hrabrosti Bonelija, eventaulno Sklavija, ali ne i Rekionija koji je bio mapirao nekoliko narednih arkova i pisao o tome po FB. A onda su mu odobrene priče smaknute tik pred odlazak u štampu i vrlo je diskutabilno da li je i dalje urednik.
Da li bi to valjalo? Kako stvari stoje, nećemo nikada saznati. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Posted - 29/03/2022 : 20:29:38
|
Ovo nisam znao. Ne pratim nikoga od bonellija na drustvenim mrezama, nije mi poznata trenutacna uredivacka politika, a i na ovom forumu me svako malo banuju, pa sasvim ispadnem iz ritma čitanja topika.
Svoj dojam o svemu ovome imam samo na temelju procitanog ciklusa. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 29/03/2022 : 23:31:12
|
Jel se zna nešto više o tome? Mene zanima. Interesirao me taj Dylanov reboot pa sam se razočarao kad sam vidio da se sveo samo na tih prvih 6 epizoda. Mislim, ok, možda i ne bi valjao, ali opet, nakon 400 epizoda u imalo je smisla dati odriješene ruke nečem novom. Opet, koliko se sjećam, reakcije talijanske publike su bile jako loše, dijelile su se nekakve jedinice na ocjenama epizoda. Možda je to prepalo uredništvo. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 30/03/2022 : 11:46:28
|
Reakcije su bile takve od strane bučne grupe koja je kukala kako to nije „pravi” Dilan, a kojima lično toplo preporučujem autoflagelaciju kao vid protesta. Ali jedinice ili ne, prodaja je značajno skočila.
Sve je zapelo, navodno, kada je Sklavi stopirao već odobrenu i gotovu Paolinu višedelnu priču o mladosti Trelkovske, tu negde oko broja 412, a koju je trebalo da prate druge povezane priče. I sad, možda nam ne treba priča o Trelkovskoj, fair enough, ali brate, ne stopiraš iznenada ono što si već odobrio i time bacaš u vodu sve što ide posle. Što rekoh već negde, čudi me da ih Rrobe nije odmah oterao u tri lepe i otišao.
Da se razumemo, nije ribut nikakav spektakl, ali je bolje od alternative koju smo imali pre i sada imamo opet. |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9403 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 30/03/2022 : 12:02:36
|
Zeznuta stvar. Ako se ne varam Sclavi i njegova potpora je bio Rrobeu glavni adut da uopće uvjeri SBE u cijeli projekt. Izgubivši njega ostao je sam. da se razumijemo, Rrobe je bolji za prodati "priču" nego je napisati pa možda si je sam kriv jer je obećavao nešto a nije ispunio, ali ipak nije to baš način. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 30/03/2022 : 12:38:25
|
Loše. Trebao se Sclavi do kraja maknut s Dilana kad je već toliko puta pričao o tome. Ovako je postao ono protiv čega se bunio u početku - konzervativni urednik. |
|
|
patuljakse
Starting Member
49 Posts
Member since 03/06/2014 |
Posted - 30/03/2022 : 13:43:04
|
Ono što je očigledno iz čitave ove svinjarije, u koju pored Rekionijevog nesrećnog i naopakog podgrevanja Sklavijevih klasika računam i naprasni rez koji je usledio, jeste da Boneli ozbiljno oskudeva u scenarističkim i idejnim potencijalima da išta pametno napravi od serijala u budućnosti.
Ako je, pored sve pompe, jedino što je Rekioni uspeo da ponudi nekakav bastardizovani niz nepotrebnih rimejkova koji na svojoj grbači, pored nagomilanog mrtvog tereta od nasilnog kontinuiteta, nosi i buljuk izlišnih novih likova koji samo popunjavaju prostor, a pritom ne rade ništa novo niti sveže, sve je to bilo spektakularno klanje vola zbog kilo mesa.
Pored toga, RR je okružen pričama drugih (manje spisateljski agilnih) autora koje pokušavaju da napumpaju klasične likove (Blok, Trelkovska) koji su nekada imali jasnu funkciju, u nešto što oni nikada nije ni trebalo da budu, a to od serijala na kraju pravi (kao što gledamo u Meteora ciklusu) opštu farsu koja neprijatno podseća na neke američke tv serije, i to ne prestiž tv HBO tipa, već network regularne poput recimo Elementary. Te serije isto imaju višak likova a suštinski slab kontinuitet, tako da pisci izgube najviše vremena baveći se nekim tamo nebitnim budalama umesto da razvijaju priču. Na kraju se samo bespotrebno komplikuje nešto što je trebalo da bude jednostavno. Dilan treba da se vrati FILMU, a ne TV-u.
Umesto da se potenciraju retke svetle tačke u spisateljskom staff-u (na prvom mestu Akatino, duo Poreti/Merikone, pa čak i Pagani i Uzzeo ili povampireni Kjaveroti), koji bi pokušali da vrate strip njegovim iskonskim podsticajima, mraku u čoveku i oko njega, forsiraju se umorna Barbato koja samo što još nije napisala epizodu o piškenju u krevet (u Crno i Belo je tome prišla opasno blizu), i maestralni antitalenti poput Baraldi i Simeonija za koje mi uopšte nije jasno kako su prismrdeli serijalu.
Posle svega, nije ni čudo što je Sklavi lupio šakom u sto i prekinuo agoniju. Sad ostaje samo pitanje da li će u Boneliju biti dovoljno lucidni da izaberu pravog urednika, a ne nekog Gvaldonija 2. |
Edited by - patuljakse on 30/03/2022 13:52:08 |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 30/03/2022 : 14:05:43
|
Ali to ti važi za ceo Boneli, osim začuđujuće kompatibilnog tandema Enoh/Vijeti na Dragoneru i donekle Boselija na Dampiru.
Ako/kad Rrobe ode, ko će ga naslediti? Logičan odgovor bi bili ili Ostini zbog Bloka (gde su priče između dobrih i odličnih, ma šta ko pričao) ili Bilota zbog Planete mrtvih. A u stvari će verovatno dati ili nekom ćati za koga nikad nismo čuli, ili Simeu kao „vetaranu”.
Što se tiče ostalog, ne slažem se po pitanju kvalifikacija za Rrobeov ili Paolin rad, ali slažem za Baraldicu i Simea.
A film - pa i film je postao TV (videti pod: Marvel), kako ne bi serijalizovani stripovi koji su to more or less uvek bili. |
|
|
patuljakse
Starting Member
49 Posts
Member since 03/06/2014 |
Posted - 30/03/2022 : 14:56:07
|
quote: Originally posted by Djole
Ali to ti važi za ceo Boneli, osim začuđujuće kompatibilnog tandema Enoh/Vijeti na Dragoneru i donekle Boselija na Dampiru.
Ako/kad Rrobe ode, ko će ga naslediti? Logičan odgovor bi bili ili Ostini zbog Bloka (gde su priče između dobrih i odličnih, ma šta ko pričao) ili Bilota zbog Planete mrtvih. A u stvari će verovatno dati ili nekom ćati za koga nikad nismo čuli, ili Simeu kao „vetaranu”.
Što se tiče ostalog, ne slažem se po pitanju kvalifikacija za Rrobeov ili Paolin rad, ali slažem za Baraldicu i Simea.
A film - pa i film je postao TV (videti pod: Marvel), kako ne bi serijalizovani stripovi koji su to more or less uvek bili.
I Ostini i Bilota bi bili dobre vesti, svakako. Koliko čujem, Simeoni je dobio nogu zajedno sa RRobe-om, tako da sumnjam da će njega da zovu da uređuje.
U pravu si za ovu Marvel-TV-strip paralelu, ALI monumentalni previd u takvom gledanju na Dilana je što se on uvek razlikovao od drugih Boneli stripova upravo zato što su Sklavijevi izvorni podsticaji bili nepatvoreno FILMSKI, svaka epizoda je imala ugođaj celovečernjeg horor filma, sa redukovanim dijalogom, pojačanom atmosferom i likovno-estetskim pristupom koji je više podsećao na storibord nego na strip-table. I zato je to baš taj vajb koji je trebalo da pokušaju da prizovu, umesto što su tovarili generičke sporedne likove koji su prestali da budu funkcija i postali smetnja.
Ja sam se iskreno nadao da će baš Rekioni to umeti da skapira, pošto je nesumnjivo bolji pisac od većine staff-a, i vidno svestan tipa pripovedanja koji Dilanu odgovara, ali avaj. Momenat kada sam shvatio koliko je i on u tragičnom nesporazumu sa duhom serijala bio je upravo ciklus 666 iz koga je jasno da njega zanima samo post-moderna reciklaža klasika i što više preočiglednih referenci na sve i svja, sa povremenim namigivanjem čitaocu i mestimičnim woke korekcijama.
Njegove inovacije u tim epizodama su čisto kozmetičke i isprazne, a nekad i otvoreni krindž (kao u slučaju Ksabarasovog Ferarija, cmon!), dok je sve sa Raniom i Karpenterom i bukvalizovanjem Bloka kao biološkog oca najveći pokazatelj opšte bezidejnosti.
RR evidentno nije u stanju (ili to ne pokazuje) da napiše priču koja nije samo koktel nabacanih referenci koje su uglavnom toliko na prvu loptu da se čak i podrazumevaju. Osim u Mater Morbi, on i nema šta generalno, lično DA KAŽE, osim što besomučno ponavlja opšta mesta iz popularne kulture i recituje generička podbadanja kapitalizma i tehnokratije.
To je bar moj five cents. Negde sam siguran da se s njim nikako ne bismo usrećili, in the long run. A da li ćemo sa nekim sledećim, strepnja mi je svakako jača od nade...
|
Edited by - patuljakse on 30/03/2022 15:00:45 |
|
|
Nula
Junior Member
415 Posts
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4650 Posts
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9403 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
Nula
Junior Member
415 Posts
Posted - 02/04/2022 : 15:27:06
|
421 - La variabile
Ova epizoda nije baš dobro prošla kod italijanske publike, a može se videti i zašto. U srži jednostavna priča, kao i njena prethodnica, Đavolov dodir. Sa druge strane, način na koji je ova priča ispričana nije nimalo nalik slučaju sa Đavolovim dodirom, i ostalim pričama koje spadaju u 'bolje' Paoline epizode. Mnogo sporija radnja, odmah shvatite šta će biti zaplet u priči, ali da bi došli do istog potrebno je da prođete 70 stranica na kojima se Paola drži principa tell, don't show Mada, isti taj scenario, ako se gleda kao pozorišna predstava, a ne film, ima smisla, pa ko voli nek izvoli
Što se post-400 kontinuiteta tiče: nema ga (osim ako vam quote: ćao Lesli, ja sam Dilan, sećaš me se, mislim nisam ja taj isti Dilan jer, jebiga, svet je uništen pa je ovo sad novi univerzum, znaš već kako to ide
nije dovoljno)
Čeloni je baš bio crtački dragulj u staffu tada kada je izašao Đavolov dodir, i bilo mi je vrlo drago što će ovaj nastavak raditi ista ekipa, ali, razume se, nije to onaj isti Čeloni od pre. Samo što ovde nije došlo do neke promene stila ili eksperimentisanja, već je to onaj njegov stil samo mnogo, mnogo manje jasan. Na zabrinjavajućem broju kadrova nisam mogao da razaznam šta se dešava, ali to je možda do mene. U svakom slučaju to kad se sabere sa Paolinim tekstom, baš na momente ubija užitak.
Ideja za naslovnicu je jaaaako dobra uzeći u obzir priču. Izvedba iste je malo off, mada ne mogu da uperim prstom u nešto specifično (možda to što nije centrirana). |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 04/04/2022 : 18:09:04
|
quote: Originally posted by patuljakse
quote: Originally posted by Djole
A film - pa i film je postao TV (videti pod: Marvel), kako ne bi serijalizovani stripovi koji su to more or less uvek bili.
I Ostini i Bilota bi bili dobre vesti, svakako. Koliko čujem, Simeoni je dobio nogu zajedno sa RRobe-om, tako da sumnjam da će njega da zovu da uređuje.
U pravu si za ovu Marvel-TV-strip paralelu, ALI monumentalni previd u takvom gledanju na Dilana je što se on uvek razlikovao od drugih Boneli stripova upravo zato što su Sklavijevi izvorni podsticaji bili nepatvoreno FILMSKI, svaka epizoda je imala ugođaj celovečernjeg horor filma, sa redukovanim dijalogom, pojačanom atmosferom i likovno-estetskim pristupom koji je više podsećao na storibord nego na strip-table. I zato je to baš taj vajb koji je trebalo da pokušaju da prizovu, umesto što su tovarili generičke sporedne likove koji su prestali da budu funkcija i postali smetnja.
Ja sam se iskreno nadao da će baš Rekioni to umeti da skapira, pošto je nesumnjivo bolji pisac od većine staff-a, i vidno svestan tipa pripovedanja koji Dilanu odgovara, ali avaj. Momenat kada sam shvatio koliko je i on u tragičnom nesporazumu sa duhom serijala bio je upravo ciklus 666 iz koga je jasno da njega zanima samo post-moderna reciklaža klasika i što više preočiglednih referenci na sve i svja, sa povremenim namigivanjem čitaocu i mestimičnim woke korekcijama.
Njegove inovacije u tim epizodama su čisto kozmetičke i isprazne, a nekad i otvoreni krindž (kao u slučaju Ksabarasovog Ferarija, cmon!), dok je sve sa Raniom i Karpenterom i bukvalizovanjem Bloka kao biološkog oca najveći pokazatelj opšte bezidejnosti.
RR evidentno nije u stanju (ili to ne pokazuje) da napiše priču koja nije samo koktel nabacanih referenci koje su uglavnom toliko na prvu loptu da se čak i podrazumevaju. Osim u Mater Morbi, on i nema šta generalno, lično DA KAŽE, osim što besomučno ponavlja opšta mesta iz popularne kulture i recituje generička podbadanja kapitalizma i tehnokratije.
To je bar moj five cents. Negde sam siguran da se s njim nikako ne bismo usrećili, in the long run. A da li ćemo sa nekim sledećim, strepnja mi je svakako jača od nade...
Lepa analiza situacije. |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4650 Posts
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Posted - 04/04/2022 : 18:58:17
|
@going going
reklo bi se da kaže rejkoni ovome kako se vraćaju na "staro normalno" u regularnoj seriji... da se izrazim aktualnim epidemiološkim rječnikom. možda im je konačno došlo iz guzice u glavu da treba da se radi na što kvalitetnijim pričama. a za to i novih autora ima... provjereno.
nikakvi ree-butovi, kontinuiteti, meteorski ciklusi i slične neorganizirane, nedorečene, "nasilno" prekinute revolucije koje su na kraju ispale jedno veliko NIŠTA. |
|
|
Topic |
|
|
|