Author |
Topic  |
Nula
Junior Member

415 Posts
Member since 13/05/2019 |
Posted - 20/08/2019 : 01:46:22
|
quote: Originally posted by solar
Mislim da je problem njegovih naslovnica što previše naginju u poetiku a premalo u horor i onu uznemirenost koju su Stanove naslovnice znale izazivati. Balans nije dobar.
Meni je to ok. Cavenago je zadržao malo 80s splatter elemenata, ali ne previše.

A dobili smo i nove, prilično haotične elemente.

Neka ove naslovnice malo podstaknu autore da ne prave od DD običan detektivski krimi serijal. 
Iskreno, mnogo mi je draže što je za naslovnice izabran Cavenago, a ne, recimo, Mastrazzo. On je pravi čovek za one ludosti iz Color festova i Planete mrtvih koji više naginju ka 80s ali sa 'modern touch'.
Dok naslovnice koje Cavenago radi nemamo često priliku da vidimo u knjižarama, kioscima, literaturi generalno.
Nema potrebe za 3D senčenjem, dovoljan je dobar izbor boja i dobar linework. Još jedan maestralan primer je, naravno, Mignola.  |
 |
|
Nula
Junior Member

415 Posts
Posted - 20/08/2019 : 01:49:41
|
Stano mi je mnogo draži unutar stripa. Verovatno u top 3 meni omiljena crtača na DD stranicama te će mi biti mnogo drago ako će ubuduće češće crtati epizode.  |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
Nula
Junior Member

415 Posts
Posted - 20/08/2019 : 01:55:46
|
Btw, neko je već negde na ovom forumu davao neke pretpostavke oko #400+ kontinuiteta.. Bilo je reči o počinjanju nove epizode na pola 'trenutne'. Tu teoriju na neki način potvrđuje ona informacija o crtačima na #400+

Da li planiraju da blenduju iz jednog u drugi crtež tokom epizode ili nešto slično? |
 |
|
Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1867 Posts
Member since 26/01/2011 |
Posted - 20/08/2019 : 02:00:05
|
quote: Originally posted by Nula
Btw, neko je već negde na ovom forumu davao neke pretpostavke oko #400+ kontinuiteta.. Bilo je reči o počinjanju nove epizode na pola 'trenutne'. Tu teoriju na neki način potvrđuje ona informacija o crtačima na #400+

Da li planiraju da blenduju iz jednog u drugi crtež tokom epizode ili nešto slično?
Oh God no! Nadam se da im nije palo na pamet da priče imaju više od 96 stranica i da započinju usred brojao kao početni Martin ili većina JA Zagor priča . This isn't the type of continuity I wanted! |
 |
|
Nula
Junior Member

415 Posts
Posted - 20/08/2019 : 02:05:33
|
quote: Oh God no! Nadam se da im nije palo na pamet da priče imaju više od 96 stranica i da započinju usred brojao kao početni Martin ili većina JA Zagor priča . This isn't the type of continuity I wanted!
Znamo da neće biti promene formata, odnosno broja stranica, ali ovo da quote: započinju usred broja
nažalost vrlo verovatno.  |
Edited by - Nula on 20/08/2019 02:06:19 |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9561 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 20/08/2019 : 07:48:42
|
quote: Originally posted by solar
Mislim da je problem njegovih naslovnica što previše naginju u poetiku a premalo u horor i onu uznemirenost koju su Stanove naslovnice znale izazivati. Balans nije dobar.
Poetika je jak elemet u dylan, od samih početaka. meni ne smetaju naslovnice, kada je inspiriran njegovu naslovnicu možeš cijeli dan gledati. Uporedba sa Stanom je neimenovna ali imaju toliko drukčiji pristup da je teško objektivno ih vrednovati. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
Nula
Junior Member

415 Posts
|
Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4683 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 22/08/2019 : 23:25:28
|
Solare, Nula ubrzanim koracima postaje Jedinica kad su u pitanju novosti i pikanterije u vezi Dilana. Misli o tome :D |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
|
Nula
Junior Member

415 Posts
|
Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4683 Posts
|
Nula
Junior Member

415 Posts
|
Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4683 Posts
Posted - 23/08/2019 : 19:13:32
|
Kapira Dilana i ima smisao za humor! Gde su nominacije za forumasa godine kad ti trebaju? :D |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
 |
|
Nula
Junior Member

415 Posts
|
Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1867 Posts
Posted - 23/08/2019 : 20:10:29
|
Samo nastavi tako dalje, Nula. To je i cilj ovog topica da na jednom mjestu imamo sve za novije priče i kontinuitet. 
Kad smo već kod toga, nastavit ću dalje i s ovim pollovima, ali ovog puta kako Ludens bude izbacivao novije brojeve.
quote:
c) Pollovi (bez spoilera)
OCIJENITE STRIP (link na poll u naslovu epizode!):
Generalno je bio slabiji odaziv kod izlaska VČ izdanja, ali čim bi Ludens izdao taj broj, počeli bi stizati glasovi. Ono, za prvih nekoliko priča se skupilo solidan broj glasova (više nego na recenzijama i temama zajedno), a za zadnje sam ja zeznuo jer sam zaboravio solaru poslati linkove da ih stavi u Ludensov topic. Ali eto, barem neki orijentir dok/ako te novije priče ne dobiju recenziju. |
 |
|
Nula
Junior Member

415 Posts
Posted - 23/08/2019 : 20:38:51
|
Ja nisam ni pročitao odlazak inspektora, anarhiju, Wickedford, u dimu bitke, ukus vode, i u prah ćeš se vratiti... ¯\_(ツ)_/¯
Tako da ne znam ni šta se tačno dešava što se kontinuiteta tiče, osim one veze između Groucha i Ghosta u ...i u prah ćeš se vratiti.
Vredi li čitati te priče samo zbog tih nekoliko informacija?
Da li bi neko želeo da napiše u (vrlo) kratkim crtama najvažnije stvari (baš baš spojlere) koje su se tu izdešavale?
Svejedno ću ih pročitati, ali, koliko znam, odgovore na postavljena pitanja dobijamo tek pred kraj meteorskog ciklusa (nešto započeto u duhovi čuvari npr.). |
Edited by - Nula on 23/08/2019 20:39:06 |
 |
|
Nula
Junior Member

415 Posts
Posted - 23/08/2019 : 21:05:22
|
Poslednja koju sam pročitao je Čovek tvojih snova. Meh. U buduće ću se bolje raspitati pre nego što budem čitao nove priče koje je pisala Barbato.
Biću probirljiv: Bilota, Ambrozini, Akatino, Rekioni. 
Možda i Baraldi, možda. |
 |
|
Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1867 Posts
Posted - 24/08/2019 : 00:04:13
|
Vredi li čitati te priče samo zbog tih nekoliko informacija?
Ako pitaš zbog kontinuiteta, ne baš. |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
|
Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1867 Posts
Posted - 24/08/2019 : 14:04:33
|
Da li bi neko želeo da napiše u (vrlo) kratkim crtama najvažnije stvari (baš baš spojlere) koje su se tu izdešavale?
Ustvari, možda ne bi bilo loše da na jedno mjesto saberemo sve "ključne" stvari koje bi mogle imati značaj u narednim pričama. Kako sabirem materijal za teoriju, počet ću sa nekoliko detalja, a ako netko ima još nešto za nadodati, neka slobodno spomene pa ćemo sve spojiti u jedno.
Da počnem: VELIKI SPOILERI
#337 "Duboki svemir"
- Recchioni je potvrdio kako će se do/u broju 400 razriješiti većinu otvorenih narativnih niti započevši od početka preporoda, uključujući od "Dubokog svemira" (ima negdje u DD topicu link na tu izjavu, lijen sam trenutno kopati) - vrijeme radnje: 2427. godina (str. 10) - spominje se Albionsko carstvo (str. 10) - postavka priče: na temelju zapisu o Dylanu Dogu iz 21. stoljeća, stvoren je mnemonički čip s karakterom Dylana Doga koji se zatim ugrađivao u sintetička tjera, stvarajući time replike Dylana Doga. Svaka od replika imala je značajno genetski modificirani/poboljšani kod originalnog Dylana, osim kopije broj 5 koja je imala originalan kod i koju pratimo tijekom cijele priče. - kopija broja 5 na kraju priče usisana je kroz crnu rupu i završila u „paklu“. Tamo skače u provaliju kako bi pokušala pobjeći iz njega. - Priču se može promatrati kao metaforu za serijal i njegovo tadašnje/buduće stanje. Posebno bih naglasio dio koji se odnosi na buduće stanje serijala. - Galija kao jedan od ključnih simbola cijelog serijala uvijek je prisutna u pričama u kojima se pojavljivala (na nebu) i nagovještala smrt te je kao takva odnosila duše/mrtve od zemaljskog života u neka nova/izvanzemaljska prostranstva. Na isti način je i UK-Thatcher futuristička varijanta te galije koja također prenosi "izgubljene" duše (čitaj: mrtvu/zaposjednutu posadu) što dalje od ljudske civilizacije, u novi život, a u ovom slučaju i sam serijal u neki novi smjer. - Sviđa mi se i kako "originalni" Dylanov klon par puta tijekom priče spominje tu usporedbu sa jedrenjacima/galijom na što jedan od modificiranih klonova napominje kako je njima "veći dio tog broda/jedrenjaka "nepoznat" (str.30)". Očigledno, jer je jedino Sclavijeva/originalna verzija Dylana u ranijim pričama veću pozornost posvećivala slaganju galije (i to s većim ciljem, kako je objašnjeno u broju 100 i specijalu "Snovi") dok je ostalim novijim scenaristima galija više služila kao podsjetnik na jedan od Dylanovih hobija iz prvih 100 brojeva. - Implozija unutar futurističke galije koja stvara "crnu rupu koja se stvorila u trulom srcu ovog broda" (str.79) i koja usisava sve nam poznato takoreći daje mig klasičnoj galiji koja nosi duše na drugi svijet, a u ovom slučaju sve unutar sebe šalje/prenosi na drugu stranu (str.79)/ u pakao "gdje će sve ovo prethodno izgledati kao šala" (str.80) također djeluje u duhu klasične galije, ali i jasno upućuje što Recchioni planira dalje sa serijalom. Pitanje je da li je ta usporedba sa Sclavijevom galijom bila namjerna ili slučajna, ali u ovom obliku lijepo funkcionira.
- potencijalno važne scene: 1) https://i.imgur.com/PmLwdp6.jpg 2) https://i.imgur.com/23yxeGn.jpg
#338 Nikad više, inspektore Bloch
- načelnik Scotland Yarda (kojeg je Bloch često spominjao u prvim brojevima) je napomenuo Blochu kako mu je nedostajalo malo ambicije i lukavosti u pogledu izbjegavanja određenih grešaka za napredovanje u karijeri (str.5). Tu konkretno navodi Dylana kao razlog za nenapredovanje (str.5). Iako još od najranijih brojeva znamo kako Dylan nije drag glavnom zbog napuštanja Scotland Yarda, činjenica da je on uzrok zbog kojeg Bloch nikada nije napredovao djeluje baš nekako srceparajuće. - Smrt napominje kako je bila začuđena kad je vidjela/osjetila da je došlo Blochovo vrijeme. Točnije, smatrala je to nemogućim, kako bi Bloch trebao doživjeti još mnogo godina života te kako je sudbina iz nekog razloga ubrzala tok (str.98). Znamo kako je Blochovo umirovljene izazvalo cijelu tu situaciju, ali ono što je većini možda promaklo je kako je sam Bloch spomenuo da ga je načelnik posve iznenada poslao u mirovinu. To me natjeralo na razmišljanje da je Blochova mirovina možda također bila inicirana od nekog vanjskog faktora izvan Scotland Yarda. Na primjer, možda je Ghost uspio natjerati načelnika da pošalje Blocha u mirovinu jer je to bio djelić nekog njegovog većeg plana (osobito onog vezanog uz Dylana).
#340 „Dobro došli u Wickedford“
- Zanimljivo, isti taj načelnik spomenut je i na početku priče (str. 12) iako nije nigdje prikazan tijekom priče. Mada, vjerujem kako je to spomenuto više zbog Jenkinsa i naredne točke, no opet.... kad se to stavi u perspektivu s zadnjom točkom u „Nikad više, inspektore Bloch“, možda ipak ima nešto više iza ovog njegovog camea. - Na kraju Penelope predstavlja Jenkinsa kao bivšeg policajca. Izgleda da su i Jenkinsa umirovili zbog problema sa srcem iz „Nikad više, inspektore Bloch“ (ili sam ja tu nešto krivo shvatio?)
#341 U službi kaosa
- ponovno se spominje Albion (str. 96) - potencijalno ključna scena: https://i.imgur.com/IIYX1ie.jpg
+ Što sve znamo o John Ghostu? - Rođen 1981. godine u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici - ostavljen pred vratima samostana sestara presvetog srca  - „pobjegao“ iz sirotišta sa 11 godina, a zatim se idućih 10 godina ništa ne zna o njemu, sve dok se (iznenada?) ne pojavi u Londonu. (tko li je još (na neki način) "pobjegao" iz sirotišta?)
#342 Muško srce - Carpenter komentira Grouchov lik i pojavu. (str.48) - str. 88 "Anonimni telefonski poziv. Jedan muški glas rekao mi je da si ovdje." - važna/potencijalno ključna scena: https://i.imgur.com/t0KSSiS.jpg
#346 ...i prah ćeš opet postati - važne/potencijalno ključne scene: 1) https://i.imgur.com/Tg07yCk.jpg (str. 92) 2) https://i.imgur.com/UfWJ1lb.jpg (str. 96)
.....
#361 Mater Dolorosa - važne/potencijalno ključne scene: https://imgur.com/a/eij744h (str. 24, 45, 46, 47, 48/49, 96/97)
|
Edited by - Sarghan on 04/09/2019 18:37:41 |
 |
|
Nula
Junior Member

415 Posts
|
Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4683 Posts
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 30/08/2019 : 14:21:37
|
quote: Oh God no! Nadam se da im nije palo na pamet da priče imaju više od 96 stranica i da započinju usred brojao kao početni Martin ili većina JA Zagor priča . This isn't the type of continuity I wanted!
Znamo da neće biti promene formata, odnosno broja stranica, ali ovo da quote: započinju usred broja
nažalost vrlo verovatno. 
Ne zapocinju usred broja. Zadnje dvije stranice crta Roi, kao uvod u naredni broj. |
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
|
Topic  |
|