forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Zlatna serija - Veseli četvrtak
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 345

alexts
Advanced Member

Serbia
9274 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/02/2018 : 18:04:17  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je ZS/LSM 1979/80-e koštao oko 1DM. Što je negde sadašnjih 60-ak dinara.

Dosta jeftinije od VČ izdanja koja su 270 din. (dakle 4,5 puta skuplja). Jesu u boljoj opremi, ali da bi bili u srazmeri sa nekadašnjim cenama, ne bi trebalo da prelaze 100 dinara (0,8 EUR).
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 07/02/2018 : 18:20:03  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
Da, ali postoji inflacija i u Evropi pa tih 1DM nisu isto. I tamo su plate skocile, kao i cene. A pogledajte cene originalnih italijanskih stripova nekad i sad, cek i u lirama je rasla cena relativno cesto (ne kao kod nas, ali je otisla sa 200 lira za prvog Zagora na 2000 lira dvadesetak godina kasnije)
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/02/2018 : 18:32:46  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by jaki

quote:
Originally posted by ivanl

Izvlacenje iz konteksta nije moja specijalnost. Pojednostavnit cu; svi smo tad imali isto para i mogli smo kupit koliko hoces Zlatnih serija. Danas ne. Razlike od covika do covika i nhihovih placa je ogromna. Svi imamo razlicita primanja i drukcije place. Neki cak i nista, a neki ka da nisu sa ovog svita...znaci platezna mic ce ti odredit koliko danas mos kupit Zlatnih serija, novih, starih, LMS-a, albuma...

Nije istina.
Moji nisu mogli kupiti zs koliko hoce.Uvijek je bilo bogatijih i siromasnijih a to szo je ta razlika u komunizmu bila manja ne znaci da su svi imali istu kupovnu moc.
Npr.kupovao sam redovito zagora,pz,pisane nindje,luna a ostalo kako sam mogao.A znam ljude koji su kupovalu skoro sve ili sve sto je bilo na kioscima.

ne trućaj jaki - sličnih smo godina,i sve je ovako kako ivan kaže.
Tačno je,bilo je bogatijih i siromašnijih - ali bogataš je imao platu od 1500 maraka (u tadašnjim dinarima),a siromah 500-600 maraka.A 60-70% ljudi su imali vrlo slične plate,pa se zato može reći da smo svi bili tu negde (a ne ko danas kad imamo milionere i one bez prebijene pare).
Ako sam ja kao školarac mogao da odvajam od užine (i tu i tamo drpim neku kintu iz majčinog novčanika) i sa tim kupujem većinu kiosk izdanja,šta je tek mogao neko ko je zarađivao.

Nije baš tako. Ne virujen da je u drugin republikama bilo puno drugačije, ali moji su roditelji bili tadašnja srednja klasa, oboje visokoškolovani i zaposleni u struci do druge polovice osandesetih imali plaće 500-600 maraka, tako da su "siromasi" sigurno imali manje.
Jedini period kad su plaće bile suludo visoke za naše pojmove, i kad se stvarno moglo kupit sve šta oćeš je bilo ono kratko vrime markovićevog konvertibilnog dinara. U tome je periodu plaća mojih staraca bila oko 1200 DM. Ja san do devedesete sa izviđačima proputova skoro cilu Jugu, jedino san se te devedesete sa logorovanja u Sloveniji vratija sa pola love koju san nosija sa sobon.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15852 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 07/02/2018 : 18:37:11  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Evo bacio sam oko na Zlatnu seriju u 1987. na primjer;
Kroz tu godinu cijena je rasla sa 340, preko 450 na 540 dinara, dok je primjerice prvi Dylan Dog, pod pokroviteljstvom te iste Zlatne serije, po prvi put u Jugi isao; sa 360, preko 460, na 550 dinara. Zanimljivo u svakom povecanju cijene Dylan je bio skuplji za 10 dinara. Dok je recimo te iste godine Alan Ford rastao sa 300, preko 400 na 500 dinara. Koliki bi to bilo razlike usporedivsi se recimo sa cijenama stripova u prosloj 2017 godini,(razlika 30 godina), ne znam...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 07/02/2018 : 18:43:40  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kroz tu godinu cijena je rasla sa 340, preko 450 na 540 dinara, dok je primjerice prvi Dylan Dog, pod pokroviteljstvom te iste Zlatne serije, po prvi put u Jugi isao; sa 360, preko 460, na 550 dinara. Zanimljivo u svakom povecanju cijene Dylan je bio skuplji za 10 dinara. Dok je recimo te iste godine Alan Ford rastao sa 300, preko 400 na 500 dinara. Koliki bi to bilo razlike usporedivsi se recimo sa cijenama stripova u prosloj 2017 godini,(razlika 30 godina), ne znam...

To je godina pre one najinflatornije kad je inflacija bila rekordno visoka, nakon koje je dosao konvertibilni dinar Ante Markovica, jedina veca inflacija bila je u SRJ par godina kasnije kad smo imali novcanicu od 500.000.000.000
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15852 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 07/02/2018 : 18:47:49  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

quote:

quote:

Izvlacenje iz konteksta nije moja specijalnost. Pojednostavnit cu; svi smo tad imali isto para i mogli smo kupit koliko hoces Zlatnih serija. Danas ne. Razlike od covika do covika i nhihovih placa je ogromna. Svi imamo razlicita primanja i drukcije place. Neki cak i nista, a neki ka da nisu sa ovog svita...znaci platezna mic ce ti odredit koliko danas mos kupit Zlatnih serija, novih, starih, LMS-a, albuma...

Nije istina.
Moji nisu mogli kupiti zs koliko hoce.Uvijek je bilo bogatijih i siromasnijih a to szo je ta razlika u komunizmu bila manja ne znaci da su svi imali istu kupovnu moc.
Npr.kupovao sam redovito zagora,pz,pisane nindje,luna a ostalo kako sam mogao.A znam ljude koji su kupovalu skoro sve ili sve sto je bilo na kioscima.

Tačno je,bilo je bogatijih i siromašnijih - ali bogataš je imao platu od 1500 maraka (u tadašnjim dinarima),a siromah 500-600 maraka.A 60-70% ljudi su imali vrlo slične plate,pa se zato može reći da smo svi bili tu negde (a ne ko danas kad imamo milionere i one bez prebijene pare).
Ako sam ja kao školarac mogao da odvajam od užine (i tu i tamo drpim neku kintu iz majčinog novčanika) i sa tim kupujem većinu kiosk izdanja,šta je tek mogao neko ko je zarađivao.

Nije baš tako. Ne virujen da je u drugin republikama bilo puno drugačije, ali moji su roditelji bili tadašnja srednja klasa, oboje visokoškolovani i zaposleni u struci do druge polovice osandesetih imali plaće 500-600 maraka, tako da su "siromasi" sigurno imali manje.
Jedini period kad su plaće bile suludo visoke za naše pojmove, i kad se stvarno moglo kupit sve šta oćeš je bilo ono kratko vrime markovićevog konvertibilnog dinara. U tome je periodu plaća mojih staraca bila oko 1200 DM. Ja san do devedesete sa izviđačima proputova skoro cilu Jugu, jedino san se te devedesete sa logorovanja u Sloveniji vratija sa pola love koju san nosija sa sobon.

Pa nisi nista drukcije reka nego Anto. Inace i moji su starci bili isto ka i tvoji, i ja san sa izvidacima prtija po Jugi...ali san i sljaka ka mulac priko "student servisa" nosija kufere i recimo vec 1986-te bija na Iron Maidenu u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Od svojih para,(evo gledan karta je bila 2 200 dinara). To san sam platija. I vlak i cugu, a spavali smo di uvatimo. Dikod Ferijalni a dikod portun. Bilo nas je prijo 15-tak, ka da se ide na gostovanje... a troke romani. Kupovali smo ih svi. Ja san bija jedan od najmladih...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 07/02/2018 : 18:47:52  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

quote:

quote:

Nije istina.

Da, i ovo je potvrda koja se poklapa sa mojim secanjima i zakljuccima, moji su takodje imali platu slicnu tvojima, i takodje su visokoobraziovani. Vremena su bila bezbriznija, ne samo nama koji smo bili klinci vec i nasim roditeljima, to moze varirati od osobe do osobe, ali vecina se slaze sa time da su vremena bila sretnija i nasim roditeljima jer su, jednostavno, bili bezbrizniji. Nakon ratova i pljackaskoh vlada i privatizacija u vecini bivsih republika to jest drzava, obican covek ni ne moze da se oseca bezbrizno cak ni sa visestruko vecim primanjima
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15852 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 07/02/2018 : 18:53:49  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ---dp---

quote:

To je godina pre one najinflatornije kad je inflacija bila rekordno visoka, nakon koje je dosao konvertibilni dinar Ante Markovica, jedina veca inflacija bila je u SRJ par godina kasnije kad smo imali novcanicu od 500.000.000.000

Znam ,sjecam se. Samo ne spominjem inflaciju. Ovo sam bacio oko na kolekciju, jer me je zaintrigirao prvi izlazak Dylana. Izvadio sam ove cijene samo kao dokument vremena...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9274 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/02/2018 : 18:55:26  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Približno u Srbiji je 1979. za pros. platu oko 470 DM moglo da se kupi 470 ZS/LMS stripova, a za pros. platu u Srbiji 47000 dinara oko 174 VČ stripova. U Hrvatskoj za 800 € (6000 kn) oko 330 Ludens stripova.

I VČ i Ludens su oko 2,4 EUR.

Standard u Hrvatskoj je veći, pa zato i stripovi nisu bitno relativno skuplji u odnosu na SFRJ doba.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9274 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/02/2018 : 19:03:29  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Svodi se na to da bi stripovi u Srbiji trebalo da koštaju oko 100 din. da bi bili "jeftini kao nekad".

Ovo ne znači da bi se dobro prodavali, jer je Stripoteka do relativno skoro bila 120 din. (sad je 150) pa je prodaja bila loša, jer širu populaciju stripovi ne zanimaju.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27625 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/02/2018 : 19:07:33  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
I dobro,jeste li prihvatili da je bilo i obitelji koje nisu mogle priustiti sve s kioska?Ili je to bilo nemoguce u jugi?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

giant
Average Member

Slovenia
926 Posts

Member since 22/10/2006

Posted - 07/02/2018 : 19:07:43  Show Profile Show Extended Profile  Send giant a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ---dp---

quote:

Koliko se ja srečam Markovič je uveo konvertibilnu valutu tamo oko 89,ne prije.

Invincible shield
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9274 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/02/2018 : 19:18:55  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

I dobro,jeste li prihvatili da je bilo i obitelji koje nisu mogle priustiti sve s kioska?Ili je to bilo nemoguce u jugi?

Ja ti verujem.

Mi koji smo kupovali skoro sve smo bili ekstremno retki.
Go to Top of Page

cerichus
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1685 Posts

Member since 01/02/2007

Posted - 07/02/2018 : 19:23:48  Show Profile Show Extended Profile  Send cerichus a Private Message  Reply with Quote
quote:

Naravno da je bilo.

Elvis has just left the building!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 07/02/2018 : 19:31:52  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

Moglo se spavati na klupama!

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 07/02/2018 : 19:44:07  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ja sam bio kupovao sve (odnosno ZS, LMS, Martija, Dylana, Alana, poslije i Nika, te kada je ponovo krenula Stripoteku i poneki Politikin zabavnik te naravno hrpu ovih dječjih tipa Mikijev zabavnik/almanah/Mapet bebe Yupi stars i ostale:)) ali oni koji su kupovali sve su bili dosta rijetki. Također je bitna još jedna stvar - klinac koji je imao npr oko 400 stripova je bio klinac za kojeg se smatralo da ima OGROMAN BROJ stripova. U prosjeku su klinci imali negdje između 100 - 200 stripova,eventualno 300 rijetko više. Em nisu sve svi kupovali em nisu svi klinci nisu stripove čuvali. Ja sam do pred rat dogurao do nekih 650 stripova i bio sam jedini koji ih je imao tako puno (bahati smajlić koji se kesi, he he he:D))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

feniks
Senior Member

1925 Posts

Member since 08/05/2004

Posted - 07/02/2018 : 19:44:51  Show Profile Show Extended Profile  Send feniks a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cerichus

quote:

Naravno da je bilo.

+1. Svega nas nekoliko je kupovalo sve dnevnikove stripove većina ostalih jedno eventualnodva izdanja mjesečno.

Najbolje bi bilo naći podatak koliko je bio zvanični kurs njemačke marke za određenu godinu pa uporediti s cijenom stripa te godine. Naravno da je bilo odstupanaj u zvaničnom/nezvaničnom kursu i promjene cijene i infalcije. Ali ipak je dobar pokazatelj
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27625 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/02/2018 : 19:46:37  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Moglo se spavati na klupama!

Ajde mali u kurac:)
Plaćaš pivo kad se vidimo:)

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 07/02/2018 : 19:47:36  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
I dva ako treba.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 07/02/2018 : 19:49:11  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
I da, mislim da stripovi nisu bili toliko jeftiniji, prije će biti da su koštali tada otprilike kao što koštaju i sada, barem tu kod nas u HR. Ali sjećam se npr. da je onaj Asterix iz Biser strip šampioni stripa edicije, koji je koštao 50 dinara bio fakat skup, vjerojatno kao sada 35-40 kuna,(bubam napamet) što bi i danas nekom klincu od 10-12 godina bilo skupo.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17118 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 07/02/2018 : 20:18:39  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
I ja mislim da su kiosk stripovi koštali isto kao i sada.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25991 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 07/02/2018 : 20:30:52  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Postoji u ekonomiji onaj Big Mac index.
U Jugi je to bilo Pljeskavica index. Stripovi su koštali kao i jedna pljeskavica, tamo u drugoj polovini osamdesetih. Tako da su sada malčice skuplji

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Bruce Springsteen
Advanced Member

5549 Posts

Member since 28/10/2008

Posted - 07/02/2018 : 20:33:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Springsteen a Private Message  Reply with Quote
Negde u leto 1984.godine sa društvom sam odlazio u Leskovac da prodajem i kupujem stripove ispred tadašnje Leskovačke robne kuće...
Tamo je neko prodavao LMS 10 Pukovnikova podvala za tadašnjih 500 dinara (zelena novčanica sa Nikolom Teslom), strip je bio odlično očuvan, celog dana sam razmišljao da li da ga kupim, i ako sam sakupio nešto para od svojih prodatih stripova ipak ga nisam kupio, verovatno cena mi nije odgovarala... to je recimo kao danas da razmišljam da kupim neki strip za 5.000 dinara...
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27625 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/02/2018 : 20:33:27  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Ispričavam se ali u nas je pljeskavica skuplja od kiosk stripa.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 07/02/2018 : 20:38:42  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Ne znam za Jugu, ali danas pljeskavica dosta varira u cijeni.
Uglavnom, bude i jeftinija, i skuplja od 18kn.

Go to Top of Page
Page: of 345 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.89 seconds. Snitz Forums 2000