Author |
Topic  |
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 31/03/2018 : 11:29:20
|
quote: Originally posted by supermark
Poirot, nemoj se dati duboko potresti i uznemiriti, u pitanju je photoshop
Ali i dalje bolja naslovnica od originalne. Ovdje je barem jasno da je u pitanju grbavac iz Fort Henrya, a ne Zagor. |
 |
|
maelstrom
Senior Member

1262 Posts
Member since 21/12/2010 |
Posted - 31/03/2018 : 11:48:40
|
quote: Originally posted by Jozzinelli
quote: Originally posted by maelstrom
Zaboravih, futrola za pištolj je prazna, a pištolja nigde, ni na zemlji.Ali ajde, to je sitnica, nego što je futrola velika kao da Zagor koristi magnum, a ne kolt.
Pištolj je ostao gore, iznad jame. Zašto bi morao da se vidi na slici?
Futrola nije velika, taman je za Zagorov revolver. Puma je isto velika koliko i treba (pa Zagor deluje mali u odnosu na nju). Grudi kod nabildovanih muškaraca i izgledaju kao sise. Znak na majici i treba da bude na grudima, samo se čini da je sabijen, zbog ugla posmatranja. Materijal od kog su pantalone spada u domen čistog nagađanja.
Uopšte, kritike koje si naveo nisu konstruktivne, čisto cepidlačenje i traženje dlake u jajetu, ono kad hoćeš namerno nešto da kritikuješ, hvataš se za detalje koje ti vidiš na jedan način, a neko će da vidi drugačije.
Jeste, to ti kažeš i sada kao proverenom stručnjaku za sve aspekte života (očigledno se tako promovišeš) treba da ti verujemo kada si ti to napisao.Pa dobro, nastavi da živiš u tom ubeđenju, a dozvolićeš valjda da i mi ostali jadnici "neznalice "kojima se ovako nešto ne sviđa imamo pravo da iznesemo neku kritiku.A ja sam itekako dobro argumentovao kritiku, dok je tebi argument da ono što se jasno očima vidi (poput farmerica) spada u domen čistog nagađanja.
A možda je svaka kritika zaista zabranjena ovde, pogotovo kada su u pitanju izdavači, autori i crtači sa ovih prostora?Jer kada su oni u pitanju, odmah na bilo koji spomen kritike skače masa drvenih advokata kao oparena da brani i ono što su samo oni umislili da treba braniti, a zaista ne znam od čega (zanimljivo je da je među njima dobar broj onih koji se na neki način bave stripom pa u suštini misli da brane sebe,a tu su naravno i bliski drugari).Kao da kritika ne može da bude od pomoći.Ali možda su neki navikli na konstantno tapkanje po ramenu i hvalospeve, znam, to ume da hrani ego. Čuj, ja kritikujem samo radi kritike, pa pogledaj unazad moje postove, koliko kritika ima, isto toliko ima i pohvala i to prema istim subjektima.Kada ima razloga za pohvalu-hvalim, kada ima razloga za kritiku-kritikujem.I tu me uopšte ne zanima ko je sa kim u kakvoj šemi, ko je sa kim kakav drugar, ko je inače super i simpatična osoba, ko je neshvaćeni umetnik, ko je buduća umetnička zvezda, ko je temelj izdavaštva stripova u objektivno teškim okolnostima......(dodati po želji još neko opravdanje). |
Edited by - maelstrom on 31/03/2018 11:50:01 |
 |
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

.jpg)
14565 Posts
Member since 28/11/2017 |
Posted - 31/03/2018 : 11:51:03
|
quote: Originally posted by verab
Ma, zajebancija...ništa bitno, namjerno kilavo odrađeno...ugl, trla baba lan da joj prođe dan:))
Sve ok , pa i photoshop je dio umjetničkog izražavanja... Uglavnom, budem oprezniji prije neopreznog istrčavanja s komentarima.
Mada mi je laknulo što ovo neće ugledati svijetlo dana. Bilo gdje.  |
 |
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

.jpg)
14565 Posts
Member since 28/11/2017 |
Posted - 31/03/2018 : 11:52:32
|
quote: Originally posted by nagor
quote: Originally posted by supermark
Poirot, nemoj se dati duboko potresti i uznemiriti, u pitanju je photoshop
Ali i dalje bolja naslovnica od originalne. Ovdje je barem jasno da je u pitanju grbavac iz Fort Henrya, a ne Zagor.
Fino protkana ironija, sviđa mi se |
 |
|
vronski 3
Senior Member

2374 Posts
Member since 10/01/2014 |
|
mogorovic
Advanced Member

3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 31/03/2018 : 13:19:18
|
quote: Originally posted by zeljko
quote: Originally posted by ivanl
quote: Originally posted by zlatan bihac
idemo iz pocetka: ko je dragica nikolic?
Da ne bi bilo kao sa Aleksom...
ne znam i ne zanima me
osim ako nije mlado lijepo i zgodno žensko 18-39
Nije ni mlado, ni lijepo (možda je nekada bilo). Supruga Tomislava Nikolića, bivšeg srbijanskog predsjednika, likovna umjetnica, radi, između ostalog, i u mozaik tehnici. |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15864 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 31/03/2018 : 14:33:53
|
quote: Originally posted by zeljko
quote: Originally posted by zlatan bihac
idemo iz pocetka: ko je dragica nikolic?
Da ne bi bilo kao sa Aleksom...
ne znam i ne zanima me
osim ako nije mlado lijepo i zgodno žensko 18-39
Nema sto, dosljednost ti se mora priznati. |
Los cukar na fritulama! |
 |
|
Jozzinelli
Senior Member

1680 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 31/03/2018 : 16:18:58
|
quote: Originally posted by maelstrom Jeste, to ti kažeš i sada kao proverenom stručnjaku za sve aspekte života (očigledno se tako promovišeš) treba da ti verujemo kada si ti to napisao.Pa dobro, nastavi da živiš u tom ubeđenju, a dozvolićeš valjda da i mi ostali jadnici "neznalice "kojima se ovako nešto ne sviđa imamo pravo da iznesemo neku kritiku.A ja sam itekako dobro argumentovao kritiku, dok je tebi argument da ono što se jasno očima vidi (poput farmerica) spada u domen čistog nagađanja.
Stvarno ne znam kako se to jasno očima vidi da su debele farmerice u pitanju, jedino ako imaš Supermenov rendgenski vid. Možda zato što nisu pocepane? Koliko ih je Zagor do sada pocepao na naslovnicama, možda ne može uvek da nađe da kupi baš iste takve, pa mu se potrefi ponekad i neki deblji materijal.
Ne tvrdim da sam stručan, ali imam i ja pravo da iznesem svoje gledište koje se ne poklapa sa tvojim. Na koji način si ti argumentovao kritiku? Kažeš da je futrola prevelika i pantalone debele i treba da ti verujemo na reč? Evo, ja to ne vidim na slici, kako ćeš da mi dokažeš?
Nisam tvrdio da inače kritikuješ radi kritike, govorio sam samo o ovom konkretnom slučaju. Većini se možda naslovnica ne sviđa, ali pretpostavljam da je to prvenstveno zbog Zagorovog lica, što je, uostalom, i kod Mikičinih naslovnica bio glavni problem (pored tematske jednoobraznosti), i drugi razlog bi mogao da bude što je urađena u neuobičajenoj tehnici za Zagora, pa nije dovoljno retro. Ako zbog toga smatrate da je naslovnica loša, u redu, ali uz sve to ti kreneš da sitničariš sa nekim "nedostacima", koji možda tebi smetaju, al' evo, ja ih ne vidim i ne mogu da ih smatram greškama i nedostacima u crtežu. Baš sam pre neki dan pogledao klip (potrošio uzalud nekoliko minuta svog života, što bi rekli) sa "greškama" u filmu Rio Bravo, odnosno gomilom beznačajnih sitnica koje niko živi ne primećuje, pa čak i nekim detaljima koji spadaju u domen slobodnog nagađanja, kada se u klipu tvrdi da je šerifov šešir odleteo a to se nigde ne vidi: https://youtu.be/ZE0XepwXe9M?t=40s
I ne, nemam potrebu da branim bilo koga, nisam crtač, ne poznajem nijednog autora, osim iz viđenja nekoliko njih, Aleksu Gajića nikad nisam video uživo, niti imam neke potrebe da stajem u zaštitu Veselog četvrtka. Samo mi smeta to, da kad krene kritika, onda osim realnih razloga, počne da se cepidlači i da se navode greške koje u stvari to nisu (to važi uopšte za sve, ne samo za strip naslovnice i ne samo za ovu naslovnicu). |
Mek Koj nema alternativu |
 |
|
maelstrom
Senior Member

1262 Posts
Posted - 31/03/2018 : 16:49:06
|
Napisao sam da pretpostavljam da su teže farmerice, a sve i da nisu, svakako su u pitanju teže i neudobnije pantalone od onih koje Zagor inače na svim ostalim naslovnicama nosi.A valjda je svima jasno da su na slici neke vrste farmerica, koje god već.Slično i za čizme.Zagor nije neki revolveraš već skače po drveću tako da ovo nije mali propust. Što se tiče futrole i ostalih stvari, neka ljubitelji stripa sa foruma sami procene.Isto kao što ja tvrdim da je futrola velika, a ti kažeš da treba da mi verujemo na reč, važi i obrnuto, ali si ti još dodao da je njena veličina taman za Zagorov revolver koji se usput ni ne vidi, ne znamo kako bi ga Gajić nacrtao, tako da je ova tvoja izjava u potpunosti u suprotnosti sa bilo kakvom logikom.
Ne slažemo se i to je to, ti imaš jedno mišljenje, a ja drugo, samo to nije razlog da me onako drsko i samodopadno napadaš i omalovažavaš moj post kao da sam neki poslednji debil.Ja nisam to radio vezano ni za jedan tvoj post, mada mogu ti reći da sam poslednjih meseci uočio bar nekoliko njih sa kojima se nikako nisam slagao.Pa opet, nije mi padalo na pamet da omalovažavam te tvoje stavove iznete u formi tvojih postova na forumu.
Vezano za poznavanje autora, crtača i predstavnika izdavača, u mom postu sam izneo neki generalni stav o tome, na osnovu stvari koje se dugi niz godina već protežu po ovom, ali i po nekim drugim forumima i sajtovima. |
Edited by - maelstrom on 31/03/2018 16:50:09 |
 |
|
Jozzinelli
Senior Member

1680 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 31/03/2018 : 17:27:44
|
Pa nije valjda suprotstavljanje mišljenja odmah napadanje i omalovažavanje nekog?! Nisam primetio šta je bilo drsko u mom postu, samo sam ocenio da su tvoje kritike više stvar subjektivnog doživljaja, kao što su i moje primedbe subjektivne, suprotstavljene tvojima, pa sad, kako ko gleda na te detalje. Za razliku od Zagorove face koja je objektivno "ružna" (mada meni ni to nije neki problem, ali ajde).
Što se tiče mojih postova, slobodno možeš da suprotstaviš svoje mišljenje, ja na to ne gledam kao omalovažavanje. Neće valjda diskusije na strip forumima da se svode na komentare tipa "kad izlazi sledeći broj", "odličan/loš strip", "uzimam sigurno", "odlična/ružna naslovnica" itd. |
Mek Koj nema alternativu |
 |
|
maelstrom
Senior Member

1262 Posts
Posted - 31/03/2018 : 18:37:23
|
quote: Originally posted by Jozzinelli
Pa nije valjda suprotstavljanje mišljenja odmah napadanje i omalovažavanje nekog?! Nisam primetio šta je bilo drsko u mom postu, samo sam ocenio da su tvoje kritike više stvar subjektivnog doživljaja, kao što su i moje primedbe subjektivne, suprotstavljene tvojima, pa sad, kako ko gleda na te detalje. Za razliku od Zagorove face koja je objektivno "ružna" (mada meni ni to nije neki problem, ali ajde).
Što se tiče mojih postova, slobodno možeš da suprotstaviš svoje mišljenje, ja na to ne gledam kao omalovažavanje. Neće valjda diskusije na strip forumima da se svode na komentare tipa "kad izlazi sledeći broj", "odličan/loš strip", "uzimam sigurno", "odlična/ružna naslovnica" itd.
Dobro, ne tvrdim ja da si me nešto posebno napao, niti mi to nešto posebno smeta, ali stavio si kroz tvoj post na neki način tebe kao merodavnog sudiju uz to tvrdeći da ja namerno kritikujem i cepidlačim iz čega može da proizađe jedino zaključak da to radim ili iz obesti ili da nemam ništa drugo pametnije da radim, što svakako nije prijatno pročitati. No, dobro, da ne širim dalje diskusiju, bilo pa prošlo, verovatno sam malo ipak preterano primio malo nespretniju kritiku, a ovo što sam boldovao iz tvog posta mi se sviđa pa se nadam da će možda biti prilike i za to.
Ipak, moram da dodam konto diskusije o naslovnici, a zaboravio sam ranije, Zagor ipak nije neki badibilder, pogotovo u devetnaestom veku to nije baš moglo da se vidi, pritom bi Zagor zbog skakanja po drveću ipak trebao da ima neki balans između prisutne razvijene mišićne muskulature na telu i toga da mu telo ipak bude donekle i gipko i što je više moguće pokretno.Ne zaboravimo da je Zagor već na početku serijala prešao tridesetu godinu i da se posle već približio četrdesetoj. Na originalnim naslovnicama je doduše vidljivo da Piccinelli crta Zagora sa malo izraženijim mišićima nego što je to radio Ferri, ali razlika ipak nije drastična i to nije otišlo u tom smeru u kom je otišao Gajić crtajući ovu naslovnicu. |
Edited by - maelstrom on 31/03/2018 18:42:23 |
 |
|
Vlaadisha
Advanced Member

USA
3515 Posts
Member since 21/07/2004 |
|
maelstrom
Senior Member

1262 Posts
Posted - 31/03/2018 : 18:45:31
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
jesu li uopste postojale farmerice tada? mada zagor je ionako u paralelnom tajmlajnu 
Postojale su, samo stvar je u tome da to nije deo odeće koji bi Zagoru odgovarao čak kada dopustimo autoru i najveću umetničku slobodu.Jednostavno totalno je nelogično iz razloga koje sam naveo i bode oči. |
 |
|
maelstrom
Senior Member

1262 Posts
Posted - 31/03/2018 : 18:51:08
|
Mislim da niko ne osporava Gajićevu umetničku vrednost i veštinu, ali očigledno je da je crtao ovo valjda bez nekog posebnog entuzijazma, a uz to ne može ni svaki umetnik biti stručnjak za svaki žanr ponaosob, očigledno Gajiću ne leži stil Bonelli stripova.
|
Edited by - maelstrom on 31/03/2018 18:51:34 |
 |
|
vronski 3
Senior Member

2374 Posts
Posted - 31/03/2018 : 19:14:17
|
Jednostavno, Napoleon nije strip za široke čitalačke mase i jasno je bilo od starta da to ne može opstati kao kiosk izdanje.
Drugim rečima, ništa u Srbiji na kiosku ne može opstati osim stanovnika kolibe u Darkwoodu i Krejven Rouda broj 7... |
 |
|
ned_lynx
Senior Member

2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
Posted - 31/03/2018 : 20:17:11
|
offtopic: ček časak, napoleon više ne izlazi ili ne ide na kioske, tj. u trafike?
ontopic: meni je, sa druge strane, itekako poznat gajić i njegov opus; edit i ja imam na dvdu, šrafove (genijalan dizajn knjige!), skrepbuk, tehnotajz, bič božji (koji svakako nije moja šolja čaja); pored toga, na stranu ilustracije u zabavniku - sve sam to čito, gledo i imam, može se, stoga, reći da pratim čovekov rad - ALI: nikad, ni u ludilu, ne bih pomislio da je on autor ove ilustracije - izgleda da je vreme da menjam dioptriju:( |
Piši propalo! |
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
ned_lynx
Senior Member

2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15864 Posts
Posted - 31/03/2018 : 22:13:56
|
quote: Originally posted by maelstrom
Mislim da niko ne osporava Gajićevu umetničku vrednost i veštinu, ali očigledno je da je crtao ovo valjda bez nekog posebnog entuzijazma, a uz to ne može ni svaki umetnik biti stručnjak za svaki žanr ponaosob, očigledno Gajiću ne leži stil Bonelli stripova.
Mozda mu je i bio "cejf" potaknuti ovakvu raspravu. Ususkane Bonellijevce nalo razmrdati. |
 |
|
maelstrom
Senior Member

1262 Posts
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15864 Posts
Posted - 01/04/2018 : 09:10:29
|
quote: Originally posted by Poli
Nego, cujem da ce peticu (domacu naslovnu) da napravi Matakovic.
A,je?  |
 |
|
vronski 3
Senior Member

2374 Posts
Posted - 01/04/2018 : 12:18:34
|
quote: Originally posted by Poli
Nego, cujem da ce peticu (domacu naslovnu) da napravi Matakovic.
A,je? 
Ja čuo da će da crta doktor Metrevelić...    |
 |
|
vronski 3
Senior Member

2374 Posts
Posted - 01/04/2018 : 12:20:26
|
Nego ljudi, jel video neko u Srbiji ovaj drugi broj ZS sa retro koricama i žutom trakom na kioscima?
Na Darkwoodu kažu da je puštena i retro verzija na kioske ali je ja još ni na jednom kiosku ne videh... |
 |
|
velka031
Advanced Member

.jpg)
Croatia
17128 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 01/04/2018 : 13:25:35
|
quote: Originally posted by vronski 3
Jednostavno, Napoleon nije strip za široke čitalačke mase i jasno je bilo od starta da to ne može opstati kao kiosk izdanje.
Drugim rečima, ništa u Srbiji na kiosku ne može opstati osim stanovnika kolibe u Darkwoodu i Krejven Rouda broj 7...
Jel to sad istina da Napoleon neće na kioske?? Da li će barem nastaviti izlaziti u ovakvoj formi, čitaj jeftini SC? |
 |
|
Topic  |
|
|
|