Author |
Topic |
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
legaz
Senior Member
Serbia
2417 Posts
Member since 13/08/2009 |
Posted - 28/12/2018 : 11:23:40
|
quote: Originally posted by solar
Mammucari ovdje podsjeća na neke naslovnice Caravana.
Kako je to dobar stripa. |
Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane. |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14008 Posts
Member since 28/11/2017 |
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17018 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38132 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 28/12/2018 : 16:48:41
|
quote: Originally posted by velka031
Kad li će to kod nas...
Mozda vec za par mjeseci, ali tko ce ga znati.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Vlladimir
Senior Member
2045 Posts
Member since 26/08/2009 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13088 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 28/12/2018 : 22:49:11
|
Koja bi to perverzija bila da Čarobna uzme ovo i napravi u stilu Komesara ili Mercuria ali znamo da već ode u Obojenom programu, bit će i kod njih vrhunski, samo da krene. |
Strike first. Strike hard. No mercy.
|
Edited by - ReemCP on 28/12/2018 22:49:28 |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17018 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13088 Posts
Member since 03/01/2018 |
|
wesskowaz
Advanced Member
Serbia
11527 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14008 Posts
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38132 Posts
Posted - 08/01/2019 : 12:02:16
|
Procitao prvi broj ovog serijala i samo kratki osvrt.
Prvo, ako je netko vec bio zaboravio, ove price su malo krace nego prosjecne SBE price, to jest na 66 stranica su (ko Mark recimo ). I naravno, u boji su, kao sto se moze vidjeti iz postavljenih oglednih tabli. Te, ako je neko zaboravio ili previdio, nije u pitanju nas stari poznanik Jerry Drake, nego sta bi bilo kad bi bilo... da se je Jerry rodio 25 godina kasnije, konkretnije u 1947. I tu zivi u New Yorku, te krajem '67 odlazi u Nam, a kasnije ce ipak dostici u Amazoniju, samo drugim putem i u drugo doba.
Scenarij: Michele Masiero Crtez: Matteo Cremona
Uvodnik je napisao Masiero, a jos jedan kratak tekst u vezi tog razdoblja, kraja 60-ih, je napisao Gianmaria Contro.
SPOILERI SPOILERI SPOILERI
Nas "novi" Jerry se nađe u Vijetnamu, prosinac/decembar 1967 je, a istovremeno odvija se i prica prije odlaska u Nam. U New Yorku upoznaje djevojku Maryann, koju rijesi iz ruku dvoje siledzija, mada tada jos ne zna zasto su je jurili. Zajedno idu na koncert The Velevet Underground, na odru se vidi i Nico, a Maryann kasnije kupuje njihov vinil. Kada ga ona pita kako mu je na njihovom koncertu, on kaze da je malo cudno ali da ga uvijek privlacile cudne stvari. Kasnije ispred stana u kome zive sretne jednog od tog siledzija, i ono sto ne vidi (ili je mozda i vidio) je da joj je taj tip donio heroin. Maryann kaze Jerryju da joj je zivot u neredu ali da ga pokusava sloziti, pogotovo zahvaljujuci njemu. Te da postoje stvari iz njenog zivota koje ne zeli znati. A on joj kaze da je dobio poziv... To se odvija na onom krovu naslovnice broja 2. Mada... tamo bi moglo biti i sta se kasnije desilo pri povratku, vidjet cemo. A kasnije srece i jednog tipa u odjelu, Douglas se zoe, koji mu kaze da ga je Maryann dovela sa porazgovara sa Jeryjem da mu pomogne rijesiti njegov problem sa odlaskom u Nam. No, ne saznamo sta se desilo.
A u Namu Jerry se susrece sa rasizmom unutar vojske, a u jednoj akciji je lakse ranjen (ta situacija me malo podsjetila na onu staru pricu "Etrurski demom", gdje isto upadne u podzemne prosotorije). Jedan VC - ili bolje NV vojnik, barem po odjeci - ga rani, tako da ga metak okrzne u celo i probije mu kacigu, na njega ja pucao iz poda. Kao sreckovic dobije od kolege novu kacigu sa velikom djetelinom sa cetiri lista. Kasnije i Jerry sa svojim vodom ulece u selo My Lai, poslije masakra naravno. No, veoma jasno se moze izvuci da su Amerokenjci krivi za masakr, sve zene i djeca su masakrirai, a bez oruzja su (masakr se realno desio 16. marta 1968).
U najavi drugog broja Bit cu ogledalo tvoje (opet referenca na pjesmu The Velvet Underground & Nico) stoji, da je u Namu postao zarobljenik Vietconga, te pita se sta radi u tom raku kojeg ne razume, i sto se dogodilo s njom i Maryann, lijepom i idealisticnom Maryann, koja je ucinila sve da se on ne ode boriti na drugi kraj svijeta, ali ipak tu je, kojim su to putevima krenuli njihovi zivoti pita se.
Sve u svemu dosta dobro, nije nesto ekstra specijalno, mozda ipak za malo starije, to jest neke scene su mozda malcice vise eksplicitne nego prosjecni Bonelli, ali nije to za +18 (nema ni splatter scena kao u ranim DD). A crtez... pa, sto se mene tice, rekao bih osrednji, moglo je biti i bolje, ali radi svoj posao. Ili recimo tako, mozda malo manje "moderni/japanski" nego onaj u Sirocadi, malo ljudskiji.
Teoretski, ovo bi moglo izaci u unutar JDJP specijalaca, ali dobro, trebali bi onda to staviti u vise brojeva pa je normalnije da su napravili novu ediciju. A Audace se bavi i alt. mladostima ostlaih junaka, pa sto da ne.
|
|
Edited by - Poli on 08/01/2019 16:09:42 |
|
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4343 Posts
Member since 11/09/2006 |
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14008 Posts
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9406 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 08/01/2019 : 14:11:43
|
quote: Originally posted by dzoni
sve je to lepo ali to nije mister no vec neki drugi lik sa njegovim imenom pa me samim tim ovaj serijal ne zanima
Zašto? Ako je to junak tvoje mladosti ali u novom ruhu zašto te ne bi zanimao? Ili ako je to netko potpuno novi, zašto te ne bi zanimalo uopće? |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Kontrast 2
Senior Member
2308 Posts
Member since 12/09/2016 |
Posted - 08/01/2019 : 14:42:17
|
quote: Originally posted by Poli
Procitao prvi broj ovog serijala i samo kratki osvrt.
Da li je jedan broj-jedna priča, ili se proteže na više nastavaka?
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38132 Posts
|
Kontrast 2
Senior Member
2308 Posts
Posted - 08/01/2019 : 14:50:04
|
quote: Originally posted by Deers
Zašto? Ako je to junak tvoje mladosti ali u novom ruhu zašto te ne bi zanimao? Ili ako je to netko potpuno novi, zašto te ne bi zanimalo uopće?
Da je potpuno novi - bolje bi bilo. Ovako se samo dobija zloupotreba nečijeg imena. Ako je neko čitao Mister Noa decenijama, onda je on za njega potpuno definisan lik - rodjen tad i tad, odrastao u odredjenom vremenu koje je definisalo njegove poglede na život, učesnik II sv. rata, Koreje,...otišao u Amazoniju i tamo našao svoj mir. Čovek koji se borio protiv istrebljenja Indiosa, abnormalnog uništavanja tropskih šuma, za neke ljudske vrednosti koje modernim generacijama ne znače ništa. Za šta će da se bori ovaj moderni Mister No? Da ide na gej parade i pije samo mineralnu vodu (ne daj Bože - da puši, užas)? |
|
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4343 Posts
Member since 11/09/2006 |
Posted - 08/01/2019 : 14:57:29
|
ovo ne zelim...jer to nije nas junak vec drugi sa istim imenom u drugom vremenu....ali kako bi trebale ici i obicne crno bele mister no price (nas pravi mister no u njegovom vremenu) to cu citati ako izadje..mada mislim da je u mister nou sve vec receno |
|
|
Kontrast 2
Senior Member
2308 Posts
Posted - 08/01/2019 : 15:01:54
|
quote: Originally posted by dzoni
ovo ne zelim...jer to nije nas junak vec drugi sa istim imenom u drugom vremenu....ali kako bi trebale ici i obicne crno bele mister no price (nas pravi mister no u njegovom vremenu) to cu citati ako izadje..mada mislim da je u mister nou sve vec receno
Bojim se da si u pravu za ovo drugo, ali nada umire poslednja. Što reče jedan moj poznanik (a preneseno na očekivanja od tih novih epizoda): "nije da se bojim - samo me malo strah." |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38132 Posts
Posted - 08/01/2019 : 15:11:45
|
Mozda malo pretjerujete. Napisano je da ce i ovaj stici u Amazoniju, samo ce ga mozda drugi porivi dovesti tamo. Ali je u osnovi pozitivan lik. Pobogou SBE je to, pa nisu valjda isli napraviti crnog Mister Noja. :D Pri cemu ne mislim na boju koze, nego ono... crni strumf. ;)
Kakve sad gej parade u '68. :D :D A covjek pije i pusi (ne samo cigarete). ;)
|
|
|
|
Korg
Senior Member
Ireland
1038 Posts
Member since 23/02/2015 |
Posted - 08/01/2019 : 15:22:18
|
quote: Originally posted by Kontrast 2
quote: Originally posted by Deers
Zašto? Ako je to junak tvoje mladosti ali u novom ruhu zašto te ne bi zanimao? Ili ako je to netko potpuno novi, zašto te ne bi zanimalo uopće?
Da je potpuno novi - bolje bi bilo. Ovako se samo dobija zloupotreba nečijeg imena. Ako je neko čitao Mister Noa decenijama, onda je on za njega potpuno definisan lik - rodjen tad i tad, odrastao u odredjenom vremenu koje je definisalo njegove poglede na život, učesnik II sv. rata, Koreje,...otišao u Amazoniju i tamo našao svoj mir. Čovek koji se borio protiv istrebljenja Indiosa, abnormalnog uništavanja tropskih šuma, za neke ljudske vrednosti koje modernim generacijama ne znače ništa. Za šta će da se bori ovaj moderni Mister No? Da ide na gej parade i pije samo mineralnu vodu (ne daj Bože - da puši, užas)?
Recimo, opet protiv uništavanja tropskih šuma, protiv proizvodnje i raspačavanja droge i dr. oblika organiziranog kriminala i sl. Uvijek se nađe nešto. Stati na stranu slabijeg i usprotiviti se nepravdi. To je u stripu uvijek prolazilo. Ja jedva čekam ovog alternativnog Mister Noa |
|
|
Kontrast 2
Senior Member
2308 Posts
Posted - 08/01/2019 : 15:23:29
|
Al' zamisli ludosti - istovremene priče o Mister Nou pravom (ove nove epizode) i alternativnom Mister Nou. Gde je tu logika? I što mora taj drugi čovek da se zove isto? Neka bude neki novi lik.
|
|
|
Korg
Senior Member
Ireland
1038 Posts
Member since 23/02/2015 |
Posted - 08/01/2019 : 15:33:09
|
A ne znam. Vjerojatno će imati dosta dodirnih točaka sa starim junakom, pa im možda bilo glupo smišljati novi lik. Ja više mislim da je u pitanju publika, tj. da osim nove, mlađe publike ciljaju i one stare nostalgičare. Bez obzira što će ponovo ići i onaj "stari" Mister No. |
Edited by - Korg on 08/01/2019 15:34:53 |
|
|
Topic |
|