forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Spirou&Fantasio
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

anto
Advanced MemberSerbia
12644 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 04/03/2018 :  11:46:41  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote


Asteriks i Talični imaju svetsku slavu. Gastona se svi rado sećaju. Tintin uživa specijalno mesto u istoriji stripa, i samim tim u srcima istoričara. Čak je i Krcko doživeo „rivajvl“ interesovanja s nedavnim Bookglobeovim integralom.

Al’ nešto slabo spominjemo Spiroua.

NA POČETKU


Nastao 1938, Spirou je kreacija autora Rob-Vela (Roberta Veltrama), stvoren kao maskota za novi dečji magazin u to vreme novinske a ne stripovske izdavačke kuće Dupuis. "Spirou" inače na valonskom narečju znači veverica, a takođe i živahan mladić pun energije. I u početku, to je bila jedina definicija samog Spiroua: mladić koji je živahan i koji svojom živahnoću uspeva da izađe iz raznih neprilika... ali i da upadne u njih. Rob-Vel mu je dao odoru tipičnu za hotelskog bellboya, portira, i zaposlio ga u Moustic hotelu, gde su mu se događale razne zgode i nezgode. Kad je Rob-Vel otišao u rat, serijal je preuzeo Žiže, a nekoliko godina kasnije, desila se presudna stvar – Sprioua su dodelili mlađahnom Žižeovom šegrtu... Andeu Frankinu.

FRANKIN
Priča kreće tek tu. neprevaziđena doza duha koju je tada mladi belgijanac uneo u svoje stripove, od suludih a ipak realnih tehničkih dostignuća, preko neverovatnih životinjskih vrsta, do ponekad naivnog a ponekad oštrog humora, promenila je Spiroua iz temelja... a zajedno sa njim i strip uopšte.Mnogo kasnije, Frankin će izjaviti da nikako nije mogao da uklopi lik Spiroua u strip. On je uvek bio jedna mala marioneta, lik sa kojim bi se čitaoc mogao poistovetiti, bez mane i straha, ali i bez karakternih crta. "Davao sam mu nešto što bi radio, umesto da mu dajem nešto što bi bio", rekao je Frankin. I tako je počeo da pronalazi olakšice, da uvodi nove likove sa kojima se lakše snalazio, da Spiroua ostavlja čitaocu, a razvija Fantazija i Spipa, kao i ostale. "Ostali" su došli tek kada se Frankin osmelio. Što bi bilo negde 1950., sa albumom "Il y a un sorcier a champignac?", prvom dužom pričom (56 strana) u kojoj je Spirou učestvovao. Početni scenario uradio je Enri Žilen, Žižeov brat, ali ono što je na kraju došlo do štamparije je čisti Frankin. U toj priči, Spirou i Fantazio, sada novinari a ne zgubidani, istražuju čudna dešavanja u malom francuskom seocetu Šampinjaku. Seoce je urađeno ispunjeno brojnim komičnim likovima: tu je Gradonačelnik-političar, policajac, lokalna pijanica... i naravno, Grof Pakom Egesip Adelard Ladislas de Šampinjak, mikolog, ludi naučnik, mudra glava, večiti izvor problema i neretko deus ex mahina za Spiroua. Seoce Šampinjak je tada, a i kasnije, omogućilo da se baci na blagu društvenu satiru, ismevajući aktuelne trendove kroz njegove likove. A Grof Šampinjak mu je pružio priliku da eksperinentiše sa svim mogućim naukama: od hemije, preko elektronike, do biologije. To su tek stidljive naznake, potpuno oslobađanje i divljanje dolazi tek kada bude bio stvoren lik Zorgluba...

I tako, kreativni proces postaje sigurniji, priče postaju kompleksnije, scenario uigraniji, a stil crteža od Žižea skreće prema Eržeovoj "čistoj liniji", da bi se u kasnijim epizodama mogle primetiti naznake baroknog stila koji će krasiti Gastona. Da ne bi stalno morao da izmišlja nove negativce, Frankin ubacuje Zantafija Zantasa, zlog Fantaziovog rođaka, sa kojim će se dinamična trojka više puta sukobiti. Nakon jednog sudbonosnog putovanja vozom, rađa se ideja za Marsupilamija, neverovatnu životinju još neverovatnije dugačkog repa i fantastičnih sposobnosti (ali Marsupilamis Fantasi, kako mu je "zvanično" latinsko ime, posebna je priča i o njemu više nekom drugom prilikom). Nije sigurno kako je nastao Zorglub. Ali, kada se pojavila epizoda "Z comme Zorglub", bila je to prava revolucija. Nastavljajući da stvara i razrađuje sporedne likove umesto Spiroua, Franqkin je stvorio i ovu, najkompleksniju i najfascinantniju ličnost u celom serijalu. Zorglub je genije, egocentrik, megaloman, željan slave, ali ne i negativac, želi da pomogne čovečanstvu, šta god ono mislilo o tome. Zorglub stvara svoju naučnu imepriju, sa Zorg ljudima ispranog mozga i čak i svojim Zorg jezikom, koji je u stvari običan jezik čitan s desna na levo. I sve to u ime nauke, i naravno u svoje ime, ali i zato što veruje da je tako bolje za ljude.

Uz Zorgluba, Frankin je i na drugim mestima kritikovao društvene aktuelnosti. U maloj i izmišljenoj južnoameričkoj državici Palombiji, Spirou i Fantazio se suočavaju sa klasičnom latinoameričkom diktaturom; u epizodi "QRN a Bretezelburg", pod oštricu kritike padaju istočnoevropske diktature; a "Spirou et les Hommes bulles" bavi se ekološkim problemima i uopšte zalima koje turizam nanosi. Spirou deluje naivno, ali je daleko od toga.


POSLE FRANKINA


No, sve dobre stvari imaju kraj, tako da se Frankin 1968. povlači sa Spiroua i u potpunosti prelazi na Gastona za koga (ispravno) smatra da kroz njega može da se kreativnije izrazi. Ostavio je sve likove izdavačkoj kući na korišćenje, osim Marsupilamija koga je zadrža za sebe u nadi da će ga ponovo iskoristiti (što se i desilo, mada ne na način kome se nadao). U Dupuisu nije nastala kriza: nekako je bilo logično da će, pošto je postojao i pre Frankina, Spirou nastaviti da postoji i posle njega. Za naslednika je izabran mladi bretanjski autor, Žan Klod Furnije. Furnijea je Frankin lično uveo u stripove, predstavivši Šalu Dupuisu njegovu seriju Bizou. Serija je prihvaćena, a godinu ipo dana kasnije, Furnije nasleđuje svog mentora.

Furnije je bio... drugačiji. Tokom svojih devet albuma, bilo je očigledno da to više nije Frankin, da više nema onih suludih gegova i fascinantnih tehničkih otkrića, da novi likovi nisu onako fascinantni kao što su bili i da je sve nekako ozbiljnije. Mnogi čitaoci i kritičari tvrde da je sa svojih devet albuma Furnije u Spiroua uneo neku vrstu poetike, ali većinski sud je da to jednostavno nije Frankin i da Spirou izgleda čudno u obradi ovog bretanjca. Furnije je uneo mnoge nove likove, kao što je kriminalno-teroristička organizacija Trougao i mađioničar Itoh Kata, pokušao da vrati neke stare kao što su Zantafio i Zorglub, i rezultati nisu bili katarstofalni, ali nisu ni bili blistavi. Činjenica je da bi svako ko je pratio Frankina loše prošao, i da je u tom pogledu Furnije još bio fenomenalan, ali u istoriji ovog stripa, on će zauvek zauzimati nezahvalno mesto onog koji je odvikao publiku od Frankina. Fakat da se ni on nije najbolje snalazio sa Spirouovim likom takođe nije pomagao. Furnije je 1979. napustio Spiroua i vratio se Bizou, a 1995. je počeo da crta Les Crannibales, gag serijal o porodici kanibala. Razlika u stilu crteža pokazuje koliko se u stvari na Spriou zlopatio da imitira Frankina.Spiroua je nasledio crtač Nik Broka (po nekim rodbinskim vezama, kruže tračevi), kome je nedostajao scenarista. Čovek za svaki strip i najplodonosniji francuski scenarista – Raul Kauvin prihvatio se posla. Ostaje nejasno da li je Kauvin lično rešio da ne koristi likove koje je Frankin stvorio, ili mu je to, kako će kasnije tvrditi, bilo zabranjeno. U svakom slučaju, tri albuma nakon te suicidalne odluke, Nik & Kauvin se povlače, a veliki scenarista izjavljuje: "Pisanje Spiroua je najgore iskustvo moje karijere."


TOM & ŽANRI


Raspisan je konkurs za nove scenarije. Na njega se javio mlađahni scenarista Tom (Filip Vandeveld), i kada je dobio posao, objavio je da ga prihvata samo ako njegov kolega i prijatelj Žanri (Žean-Rišar Gert) bude crtao taj strip. Dupuis mu je udovoljio, iako je i mnogo iskusniji Iv Šalan nudio svoju retro verziju Spiroua.
Pre nego što se bacio na posao, mladi tandem otišao je kod Frankina po savet i blagoslov. I nije dobio ono čemu se nadao. "Nemojte uzeti Spiroua. To je otrovan poklon", rekao im je stari majstor. Godinama kasnije, Žanri će reći da je to jedini put da nisu poslušali Frankina.

I ne bez razloga. Kada se pojavio "Virus", prva epizoda novog kreativnog tima, bilo je očigledno da je u pitanju frankinovski Spirou... samo brži, sa više akcije, prilagođeniji osamedesetim godinama. Tom & Žanri su odlično pohvatali sve elemente Frankinovog Spiroua, modernizovali ih i vešto upakovali. Publika je poludela: nove zvezde su rođene.Kroz epizode koje su usledile, svi stari dobri likovi su se vratili: seoce Šampinjak, Zantafio i čak i Zorglub, mada na neuobičajen način, preko svog sina, imperatora iz budućnosti. Spirou se prošetao po planeti: Moskva, Australija, Palombija, Njujork, Tibet... Tom & Žanri nisu prezali od novih lokacija. Na to su nadovezali i novi likovi: Snoufellaire, čudno biće iz budućnosti koje je kombinacija... pa, raznih stvari, Don Vito Cortizone, njegova ćerka Luna, Aurelien de Šasmpinjak, nećak grofa od Šampinjaka, opet iz budućnosti... i tu negde su Tom & Žanri upali u zamku – postalo im je lakše da se bave svojim likovima nego Frankinovim, tako da je je Don Vito, ili Vito Proklektnik postao glavni neprijatelj njihovog Spiroua, što jedna ne baš previše inventivna kopija Marlona Brandoa nije ničime zaslužila. Tom & Žanri, koji su počeli da se smenjuju kao crtač i scenarista tako da se više nije znalo ko koji posao radi, nisu hajali na primedbe.


Njihov poslednji album, „Machine qui reve“ je pak bio nešto potpuno drugačije. Epizoda koja je u Spirou magazinu počela da izlazi na šezedesetogodišnji rođendan časopisa, i samim tim i lika, najavljivana je kao odrastanje Spiroua, kako u narativnom, tako i u grafičkom smislu. I zaista,već na prvi pogled postaje jasno da više ništa neće biti isto. Crteži, skoro kroz celu priču uokvireni crnom bojom, deluju mnogo ozbiljnije, Spirou i Fantazio nisu više karikature, ili barem ne tolike, Spip ne govori u sebi, a tema priče je prijateljstvo i izdaja. I Spirou ima ličnost. Blago melanholičnu, sličniju Dilan Dogu nego grofu od Šampinjaka, ali ima ličnost.

To nije prošlo ni kod fanova ni kod kritike, Tom i Žanri su otišli sa Spiroua i zadržali su se samo na „Malom Spirou“ koji sa glavnim serijalom praktično nema nikakve veze. Ostalo je pitanje – ko će raditi Sprioua?

DANAS


2004. se pojavila vest da Spiroua preuzimaju Žan David Morvan i Hoze Luis Munjuera – tandem koji je poznat ovdašnjim čitaocima sa serijala Navis. Svi su bili oduševljeni što nakon 6 godina imamo novu priču, a poneki su se zapitali kako će se Morvan, scenarista poznat po brutalnim (i fizički i emotivno) scenarijima koji dobro oslikavaju savremene teme, snaći na jednom u načelu humorističko-avanturističkom serijalu.Nije se snašao najbolje. Već od njihovog prvog albuma, Pariz ispod Sene, videlo se da nešto ne štima. Pokušaji humora su kilavi; ima previše pozivanja na kontinuitet iz prethodnih epizoda serijala; a lik Sprioua je grublji i pogubljeniji nego što bi trebalo da bude, teži za identifikaciju, ali i drastično manje simpatičan.

Morvan i Munjuera su uradili četiri albuma: Pariz ispod Sene, Čovek koji nije želeo da umre, Spirou u Tokiju i i Z se rađa, gde je ovaj poslednji jubilarni 50. album serijala i donosi jednu veliku promenu, toliku da su fanovi pobesneli, a dugo nije bilo sigurno ni da li će album biti objavljen.S distance, Morvanov Spirou je u stvari nastavak onog koji smo videli u Machine qui reve, Mašini koja sanja – moderan, melanholičan, veoma umoran i iznutra prazan... željan da posle 50 godina doživi kraj svoje šriče. Morvan mu taj kraj i daje , ali sve to - iako donekle intresantno viđenje lika, iako prlepo crtano od strane Munjuere – nije Spirou.

Paralelno s glavnom serijom, Dupuis je pokrenuo serijal jednokratnih albuma u kojima su mnogi scenaristi i crtači mogli da se oprobaju na Spirou bez ulaženja u kontinuitet serijala. Prvi album „Okamenjeni džinovi“ je bio secanriste Fabijana Velmana i crtača Joana. Kasnije su usledili albumi koje potpisuju i Emil Bravo, Trondajm i još nekoliko njih (više o tim albumima kasnije), ali prvi nam je bitan jersu na osnovu njega nakon Morvana i Munjuere Velman i Joan dobili posao na regularnom serijalu.

Njihov prvi album, broj 51, izašao je pre nekoliko nedelja u Francuskoj.

Kod nas je Spirou izlazio kao Spira i Ćira u Stripoteci, Frankinove epizode, a kasnije i u Biseru (Frankin i ponešto Furnijea, a i jedna epizoda Toma i Žanrija u „novom“ Biseru), pa u prvom talasu strip albuma Dečjih novina (ne računajući Biblioteku nostalgiju), zajedno s Gastonom i Bluberijem (zlatno doba Frankina). Kad je sve otišlo bestraga devedestih, Spirou Toma i Žanrija se pojavio u gotovo sigurno piratskom Totemu – izašao je „Spirou u Njujorku“, a kasnije u Totemu specijal, i „Virus“. Danas ga objavljuje Libelus.NA POSLETKUSpirou je verovatno drugi strip za koji sam se vezao u životu (prvi bi bio Krcko). Sečanje, varljivo kako jeste, kaže da me je nakon prvog dana u zabavištu kod kuće dočekao Biser strip #54, „Vanzemaljci u Šampinjaku“. Posle sam lako pojurio stare epizode u Stripoteci i oduševio se. Datumi iz sećanja se baš i ne poklapaju s onim iz pravog života, ko zna šta je stvarno bilo, ali fakat je da mi je prvi original BD album koji sam kupio bio – „Mladost Spiroua“ Toma i Žanrija, koju godinu pre nego što ju je objavio Biser. I da je Spirou jedan od tri serijala koje kupujem bez obzira na to ko je autor.

Ima nečega u njegovoj nevinosti, ma koliko autori tokom godina pokušavali da mu je oduzmu, što mi i u ovim ciničnim danima odgovara.tekst by Đole

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 04/03/2018 12:08:21

anto
Advanced MemberSerbia
12644 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 04/03/2018 :  12:12:23  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
redovna serija:
https://www.bedetheque.com/serie-9-BD-Spirou-et-Fantasio__10000.html
vanredna edicija Une aventure:
https://www.bedetheque.com/serie-12999-BD-Spirou-et-Fantasio-Une-aventure-de-Le-Spirou-de__10000.html

Još malo Đolovog pisanija:
http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/spi/spirou/

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 04/03/2018 12:26:10
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
12644 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 04/03/2018 :  12:18:02  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Spirou & Fantasio 1: 4 puta Spirou ... i Fantasio (Libellus)

Prvi album jednog od najvažnijih strip serijala Francusko-Belgijskog stripa, čiji kultni status nije ništa manji od jednog Asteriksa,Bluberija,Tintina,...Možda Spirou nije imao takav tretman i u ex Yu,ali danas, zahvaljujući izdavačkim kućama Libellus i Darkwood,publika sa ovih prostora može da maksimalno uživa u avanturama ovih junaka.LL je krenuo hronološki od prvog broja, DW od pedeset i prvog,sa tim što će izbacivati i neke specijalce i albume iz spin off serijala "Jedna avantura".Ako Bog da,za neku godinu će se spojiti,pa ćemo imati kompletan opus najdugovečnijeg BD serijala.

Kad sam krenuo sa čitanjem ovog albuma,imao sam strah da li će mi se svideti,jer je ovaj album objavljen tačno 65 godina,te je postajala osnovana bojazan da je vreme učinilo svoje.
Pa ipak,nije Franken bez razloga jedan od najvećih strip autora - 4 puta Spirou ... i Fantasio je krajnje šarmantan i zabavan strip, u kome sam zaista uživao.
Prva epizoda se sastoji iz četiri kraće priče (dve baš kratke i dve nešto duže) - prva je špijunsko-akciona sa zapletom oko tajnih spisa ludog naučnika,druga je sportsko-akciona, gde se Spirou suprotstavlja lokalnom mangupu u jednom boks meču (i ovde se ne spominje Fantasio), treća je mali intermeco (da je tako nazovem) gde Spirou jaše jedno totalno blesavog konja, i u zadnjoj S&F rešavaju jedan neobičan rat na izvesnom Afričkom ostrvu.
Sve priče su jako dobro do odlične (Nacrti za robota 8/10,U ringu 10/10,Na jahanju 7/10 i Pigmeji 9/10).

Vidljiv je uticaj Eržeovog Tintina na Frankenov rad u ovom albumu,kako scenaristički tako i crtački.Svaka tabla ima po pet kaiševa,odnosno svaka tabla po nekih petnaest vrlo sitnih sličica (sitnih u odnosu na dalnji stil crtanja ovog stripa).
Priče su me svojom atmosferom podsetile,kao što rekoh na Tintina,ali i na neke filmove tih vremena, kao De Sikine Kradljivce bicikala,....

9/10

Spirou & Fantasio 2: Vještac iz Gljivodvora (Libellus)

Ovaj album je Libellus prvo objavio, (relativno) davne 2005. godine.Zanimljivo je videti u impresumu sva ta imena,koja onda nisu bila zvučna,ali danas toliko bitna za strip scenu.Osim Dada,kao vlasnika i urednika,pominju se i stanoviti Marko Šunjić (redakcija),Slobodan Jović (saradnik),Darko Macan (prevod),Vedran Jelenić,vlasnik zagrebačke striparnice Asteroid B612,Melina Mikulić,Kowalsky,...

Vještac iz Gljivodvora je po stilu crtanja,klasičan Spirou,sa po osam sličica na tabli.U ovom albumu,prvi put se pojavljuje grof od Šampinjaka/Gljivodvora,ali i ostali žitelji ove varošice koja će u narednim brojevima biti često mesto dešavanja S&F avantura.
Franken je crtač,a kao scenarista se prvi (a mislim i poslednji) put pojavljuje izvesni Jean Darc.
S&F za odmor biraju kampovanje u prirodi,a za destinaciju se odlučuju za mirno i lepo mesto Gljivodvor (u srpskom prevodu Šampinjak).Međutim,tamo se dešavaju jako čudne stvari, pojavljuju se ogromni zečevi,krave kopne za jedan dan,svinje su plave sa crnim tufnama,...Priroda kao da je poludela.A na sve to,svugde se pojavljuju neobične pečurke.Meštani za sve okrivljuju jednog ciganina čergara koji je skoro stigao u njihov kraj sa porodicom,kao vešca,mada određeni znaci upućuju i na zamak grofa,vrlo zagonetne ličnosti.
Priča u ovom broju ima izvesne uspone i padove.Prva trećina mi je jako dobra,pa onda ide jedan deo ne tako kvalitetan,da bi zadnja trećina,koja se dešava u gradu,opet donela sjajne i zanimljive događaje.

(stamena) 8/10

Spirou & Fantasio 3:Crni klobuci (Libellus)

U trećem albumskom izdanju avantura S&F ponovo se primenjuje koncept iz prvog broja - 4 kraće priče,5 kaiševa sa po 3 sličice, sve to u Tintin retro stilu.
Dve epizode potpisuje Franken,dve Žiže,još jedna legenda francuskog stripa,i čovek koji je Frankenu pomogao oko ulaska u svet devete umetnosti.
Prva pričica se bavi odlaskom S&F na Divlji zapad, u jedan autentičan kaubojski gradić,gde naše junake očekuju brojna neprijatna iznenađenja.Zatim se hvataju u koštac sa ludim mađioničarem/fakirom koji čini da osobe počinju da levitiraju kad on to zaželi,a sve to u cilju razbojništva.Nakon ove avanture selimo se na Azurnu obalu,gde Fantazio počinje da se bavi poslom turističkog prevoznika na svom brodiću, i pri tom zajedno sa Spiroum upada u kriminalne radnje.U zadnjoj priči glavni junaci pokušavaju da raskrinkaju nelegalno prebacivanje droge preko granice.

Zabavno,šarmantno,duhovito.Oseća se duh pedesetih godina, sve sa tadašnjim stilom oblačenja,automobilima,arhitekturom,ponašanjem ljudi.

Možda mi ovaj album nije toliko dobar kao prvi (u kojem je priča sa boksom izdigla kvalitet cele knjige),ali je svakako užitak zagarantovan

8/10

Spirou & Fantasio 4:Nasljednici (Libellus)

Fantaziju umire ujak i na ostavinskoj raspravi beležnik saopštava njemu i njegovom rođaku Zantafiju da će celokupno nasledstvo pripasti onome ko se bolje pokaže u tri zadatka:
1.osmisliti što originalniji izum od kojeg će čovečanstvo imati koristi
2.u profesionalnoj automobilskoj trci zauzeti jedno pd prvih šest mesta
3.uhvatiti neuhvatljivu živuljku koja živi u prašumama Palombije,marsupilamija.

U četvrtom albumu S&F po prvi put se pojavljuje jedan od glavnih negativaca ovog serijala,Zantafio.Takođe, u Naslednicima upoznajemo jednog od najzanimljivijih likova,Marsupilamija,koji će i sam postati glavni junak sopstvene srip edicije.
Korektna epizoda,Franken sve zreliji i kao crtač i kao scenarista.
(kao Tajson jaka) 8/10

Spirou & Fantasio 5:Marsupilami je ukraden (Libellus)

Čudnovata životinja iz Palombijske džungle, kojeg su u prošlom albumu ulovili i smestili u zoo vrt S&F,je iznenada uginula.Zatim se ispostavi da je neko ukrao telo nesrećne životinje i počinje potraga za lopovom skupocenog krzna.Trag vodi do susedne države, Manjane,gde naše junake čeka iznenađenje.
Lagana humoristička avantura sa elementima light-krimića.
Priču potpisuje Žan-Mark Salmon.
Sasvim,savim pristojno - 8/10

Spirou & Fantasio 6:Nosorogov rog (Libellus)

Spira i Ćira, odnosno Spirou i Fantasio su ovaj put upleteni u industrijsku špijunažu, i to oko nacrta prototipa specijalnog automobila firme "Turboauto" (koju smo upoznali u albumu "Naslednici").Trag ih vodi u srce Afrike, među lavove,nosoroge i zulu ratnike.
Po prvi put se uvodi novi lik, koji će dobiti stalniji angažman u S&F avanturama - novinarka Slamčica.
Sasvim,sasvim pristojno - 8/10

Spirou & Fantasio 7:Gljivom protiv diktatora (Libellus)

Za scenario je ovaj put zadužen Moris Rosi.
Tu su grof,Slamčica,ali i još jedan stari lik iz pređašnjih albuma.
Momci imaju zadatak da vrate Marsupilamija u Palombijsku prašumu,ali sticajem nesrećnih okolnosti dospevaju u jednu južnoameričku (ili centraloameričku ?) "banana" državicu,gde vlada tajanstveni general Zantas, stari poznanik naših junaka.Planovi ovog diktatora uključuju S&F u njegove osvajačke ambicije,i oni dobijaju visoke oficirske činove,ali ...
Sasvim,sasvim pristojno - 8/10

Spirou & Fantasio 8:Kriva glava (Libellus)

Fantasio se ponaša jako čudno,dešavaju se pljačke,a sve ukazuje na njega.Policija počinje da ga lovi,a Spirou ne zna da li da pomogne najboljem neprijatelju ili ne?
U ovom albumu ima dosta više krimi elemenata,što meni lično više prija.
Sasvim,sasvim pristojno.I više od toga - 9/10

Samo bih se osvrnuo na još nešto - dao sam tri osmice i jednu devetku,ali se mora uzeti u obzir da su ovo sve albumi stari po šezdeset godina - i zbog toga kapa dole što su ove priče i danas jako zabavne i duhovite;zub vremena ih nije skoro ni malo nagrizao.

Spirou & Fantasio 9:Murinina glava (Libellus)

Spirou,Fantasio i grof pokušavaju da osvoje 6000 dolara nagrade za konstrukciju opreme koja bi omogućila zaronjavanje na 200 metara dubine gde bi bez opasnosti bili obavljeni razni zadaci,a u sklopu "natječaja" koji je raspisao izvesni multimilijarder i brodovlasnik Ksenofon Pavijanis.Međutim,tokom konstruisanja podvodne opreme dešavaju se misteriozne nesreće koje deluju kao namerna podmetanja.
Sjajna epizoda S&F,izgleda da mi baš leže priče sa krimi zapletima.
9/10

Spirou & Fantasio 10:Tišina,krademo! (Libellus)

S&F putuju u Inkognitograd,moderan i superbezbedan grad u kojem žive filmske zvezde i milijarderi, ne bi li Fantazio napisao specijalnu reportažu.Ali tamo upadaju u razne misteriozne situacije u čijem je središti izvesni Huan Bez Dos Uhos Y Repos.Vrlo dobra priča kojoj je nedostajao malo bolji kraj da bi je nazvao odličnom.U scenariju učestvuje i Moris Rosi,pored Frankena.
Pored glavne priče,na 16 stranica možemo pročitati vrlo simpatičnu pričicu u kojem S&F pokušavaju da rasvetle nestanke tek kupljenih kola iz jedne automobilske kuće.
Sve u svemu - (ekstra jaka) 8/10

Spirou & Fantasio 11:Rudnik u zemlji gorila (Libellus)

Epizoda u Rudnici Cara Solomona fazonu.Afrika,gorile,misteriozni nestanci,gorile & ostale opasne živuljke iz savane,zulu ratnici,...i marsupilami koji svima jebe kevu!
Na 19 stranica je kraća epizoda Na letovanju se ništa nije dogodilo, u kojem jedan prebogati šeik greškom seda za sportski auto naših junaka i skroz ga uništi ...Odlična pričica.
8/10

Avanture Spirua i Fantazija 12:Gnezdo Marsupilamija (Dečje Novine)

S&F po povratku iz Afrike dobijaju ponudu da održe predavanje o ekspediciji koju su preduzeli u prošlom broju,ali dok se Fantazio nešto premišlje,u njihov termin uleće stara prijateljica Slamčica(odnosno Bazatorka u prevodu DeNo) koja ima sjajnu reportažu iz Palombijske džungle o marsupilamijima.
Iako ne volim kad avanture ove simpatične životinjice zauzmu celu priču,ova epizoda je jako dobra.
U ovom albumu imamo i jednu kraću priču (Vašar gangsera,21 stranica), u kome Spiru treba da preotme otetu bebu iz ruku kriminalne bande.Special guest star u ovoj pričici je Gaston.
(beton) 8/10

Avanture Spirua i Fantazija 13:Putnik iz mezozoika (Dečje Novine)

U ekspediciji na polarnom Antarktiku,grof od Šampinjaka pronalazi misteriozno zaleđeno ogromno jaje.Doprema ga kući,pri čemu se iz njega izlegne mladunće dinosaurusa.Želeći da ga što bolje prouči sa grupom kolega,naučnika raznih specijalnosti,odlučuje da mu da napitak sa ekstratom od pečuraka za brži rast; greškom,mladunče izumrle vrste dobija napitak sa prevelikim sadržajem ovog ekstrata;i tu počinje seks ...

Na 12 i po stranica imamo i priču Na granici straha,u kojoj grof slučajno popije napitak u kojem se nalazi supstanca koja u čoveku izaziva ono najgore u njemu.I opet seks ...

Ova sporedna pričica mi je bila bolja od glavne,koja mi je malo više dečija.
U scenariju,po prvi put učestvuje i Greg.

8/10

Avanture Spirua i Fantazija 14:Zatočenik Bude(Dečje Novine)

Grof ima misterioznog gosta.U pitanju je naučnik koji je konstruisao Gama atomski generator (G.A.G.), genijalni aparat koji ima zastrašujuće mogućnosti i koji,ukoliko bi dospeo u neželjene ruke,bi mogao da ima katastrofalne posledice.Međutim,postoji još jedan naučnik koji je došao do istog otkrića i koji se nalazi zarobljen,u Dolini sedam Buda.S&F zajedno sa grofom i grofovim prijateljem kreću u spasilačku misiju.
Odlična avanturistička epizoda čiju priču osim Frankena, potpisuje (po drugi put) i Greg.

između 8/10 i 9/10

Avanture Spirua i Fantazija 15:Dolazi Zorglub(Dečje Novine)

Kultna epizoda.Saradnja dva stripska velikana se (mada iz trećeg pokušaja) pokazala jako plodonosnom i donela nam sjajan album.Sa ovom pričom,što se mene tiče,S&F su došli do pune zrelosti.
Fantazia,a potom i Spiroua nepoznata osoba kidnapuje,ne bi li poslala poruku grofu Šampinjaku.Vrlo brzo se otkriva da je reč o grofovom kolegi,neshvaćenom naučniku Zorglubu,koji ima veoma ambiciozne planove,u koje bi uključio i samog grofa ....
Posmatrano iz današnje perpspektive,možemo reći da je lik Zorgluba jako značajan za ovaj serijal, i da predstavlja jednog od najvažnijih sporednih likova.Iako je u ovoj epizodi negativac,taj status će se kasnije menjati.
Priča mi je ipak malo "zaštekala" pred kraj,pa bih joj dao ocenuizmeđu 9/10 i 10/10

Avanture Spirua i Fantazija 16:Naš prijatelj Z(Dečje Novine)

Priča se nastavlja tamo gde je stala u prošlom broju.Svi akteri su opet tu; i autori stripa i likovi unutar stripa; + jedan stari "prijatelj".
Ako mi je Dolazi Zorglub malo podbacio pred kraj albuma,u ovoj epizodi sve teče savršeno.
I ako mi je serijal u prošloj priči dostigao punu zrelost,ovde mi je dosegnuo i genijalnost.
U svakom pogledu,Naš prijatelj Z mi je jedno malo remek delo.

10/10

Avanture Spirua i Fantazija 17:Podvodni grad/Trodimenzionalni prijatelj(Dečje Novine)

U ovom albumu,kao koscenaristu,ali i saradnika na crtežu,imamo Žana Robu,poznatog i priznatog po stripu Bil i Bul.Osim toga,17. knjiga S&F nam donosi dve priče jednake dužine (dobro,Podvodni grad je duža za pola table) od po 30 stranica.Interesantno,jer smo u nekoliko prethodnih albuma sa dve epizode navikli da je ta druga priča kratka i obično služi da se popuni standardni broj jedne knjige.

U naslovnoj priči,glavni junaci opet imaju posla sa Džonom Helenom zvanim Murina,negativcem iz 9.epizode (Murinina glava).I opet se koristi čuvena žuta podmornica grofa od Šampinjaka za razotkrivanje podvodnih misterija.
Ono što bih ovde napomenuo je da je jako zanimljivo kad se čita ovaj serijal u kontinuitetu.Iako je svaki album za sebe (osim Našeg prijatelja Z koji sa Dolazi Zorglub čini nekakvu celinu),simpatično je pratiti doživljaje naših junaka hronološki,jer se uvek provuče neki detalj iz prethodnih avantura,čime se podiže kvalitet čitanja.
Elem,ova priča svojim kvalitetom mi je ispod kultnih avantura sa smotanim Zorglubom,ali svakako interesantna i intrigantna.
8/10

Kad već koristim pojam intrigantan,on bi svakako najbolje opisao odličnu priču Trodimenzionalni prijatelj,jako napetu,misterioznu i kao što rekoh,intrigantnu.
Fantazio nestaje,a Spirou nalazi malu figuru koja je identična Fantaziju,pa čak ima i otiske prstiju identične nestalom.U vrlo čudnim okolnostima,Spirou kreće u razjašnjenje misterije.
9/10

Avanture Spirua i Fantazija 18:Vrc iz Perecburga(Dečje Novine)

Jednu od najhvaljenijih,po mnogima i najbolju epizodu,ponovo zajedno potpisuju Franken i Greg.
S&F komšija Zovko uspostavlja radio vezu sa kraljem malene države Perecburga,pri čemu dotični kralj Ladislas upućuje poziv u pomoć.Igrom slučaja, Fantazio se u jednom trenutku nalazi u Zovkovoj kući,pri čemu biva otet,a sve ukazuje da je u pitanju greška,te da je trebao biti kidnapovan Zovko,zbog razgovora sa vladarem omalene države.Trag vodi u Perecburg,pa Spirou i komšija radio-amater kreću u avanturu.
Zaista sjajna epizoda,do sada jedna od najboljih,mada zbog ne-tako-odličnog kraja, ipak bih je svrstao malo ispod Našeg prijatelja Z-a (a opet mi je nešto bolja od Dolazi Zorglub).


(ne baš jaka)10/10Avanture Spirua i Fantazija 19:Frka u Šampinjaku(Dečje Novine)

U ovoj knjizi,na scenariju učestvuju još dve ikone franko-belgijanskog stripa - Gos (Nataša) i Pejo (Štrumpfovi);inače,zanimljivo je što dugo nisam znao za postojanje ovog,osmog albuma S&F od Dečje knjige,i relativno sam ga skoro nabavio;i pročitao, i uglavnom bio razočaran.Ali sada,kada ceo serijal čitam u kontinuitetu,utisci su dosta pozitivniji.
Odmah da kažem,u ovom broju je Franken dostigao punu crtalačku zrelost,po kome ga pamtimo u Gaši.Pa i sam Gaša ima određenu ulogu u ovom albumu.Zaplet je banalan,grof se bakće sa Zorglubom koji je u stadijumu novorođenčeta,priskaču u pomoć S&F,Zorgluba otimaju,itd,itd,...
Banalna ideja,ali korektno i jako duhovito izvođenje + predivan Frankenov crtež.
Samo mi nije jasno otkud im sad ovaj auto (beli kabriolet sa crnim krovom), i šta se desilo sa onim Turbo kolima,koje su vozili u prethodnim epizodama??
8/10

Nakon Frke u Šampinjaku,imamo kraću priču,Vesela braća,na 22 stranice - dešava se u redakciji gde rade Fantazio,Gaša i ekipa.Gaston poklanja Fantaziju izdresirane majmune i onda kreće pičvajz.
Urnebesno!

10/10


Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
12644 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 04/03/2018 :  12:21:20  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Fournier:Spirou&Fantasio,knjiga 20 - Tvorac zlata (Libellus)

Sa 20.albumom, palicu preuzima Žan-Klod Furnije;doduše,u ovoj epizodi učestvuje i Franken,ali samo na crtežima Marsupilamija,kome je ovo zadnje gostovanje u redovnim brojevima (u stvari,pojavljuje se u Tembo Tambou,koji je urađen dosta ranije,ali izlazi kao 24.knjiga).
Grof od Gljivodvora/Šampinjaka poseduje čuvenu knjigu Nikolasa Flamela,koja je ključ za pravljenje zlata,i to javno obznanjuje.S&F kreću u posetu grofu,ne bili uradili intervju sa svojim prijateljem,ali tamo zatiču onesvešćenog Zorgluba (koji već neko vreme živi u zamku).Grof je otet,akcija spašavanja započinje.
Tu su i dve kratke pričice,koje su niš' posebno.
Tvorac zlata je dobra epizoda;ali i crtežom i pričom ispod Frankenovog kvaliteta,i slobodno mogu reći da to više nije to - u smislu kultnog humorističkog stripa.

3.5/5

Fournier:Spirou&Fantasio,knjiga 21 - Glukoza za Boženu (Libellus)

U prošlom albumu,Tvorac zlata,bile su i dve kratke pričice - u "Japanskoj gljivi" započinje avantura koja će se nastaviti u celom ovom albumu:
Ito Kata,japanski naučnik i majstor iluzije predaje S&F pečurku Kuko Jomon,da je odnose Grofu od Šampinjaka na analizu - naime,dotična biljka ima neke specijalne mogućnosti,koje Ito tek naslućuje.Tu informaciju ima i tajanstvena organizacija Trougao,koja će pokušati da preotme dragocenu pečurku iz ruku Spiroua i Fantazija.
Glukoza za Boženu je čisto akcijska epizoda;deo sa jurnjavom voza mi je malo bzvz.U principu,više volim S&F kad ima više avanture,fantastike...
3/5

Avanture Spirua i Fantazija 23:Tora Torapa(Libellus)

Iz nekog razloga,Libelusovci su izdali ovaj album poprilično preko reda,još pre 6 godina.
Elem,Zorglub biva kidnapovan (opet),ali srećom ga Spirou pogađa iz puške sa sićušnim mehanizmom pomoću kojeg ga mogu pratiti.Trag ih vodi u Polineziju,na ostrvo Tora Torapa.

Serijal preuzima Žan-Klod Furnije.Crtački bez zamerke,scenaristički ispod Frankenovog (i njegovih prijatelja/saradnika) nivoa.Ne znam kakve će biti ostale epizode, ova je lagana i solidna zabava,ali bez one Frankenove harizmatične atmosferičnosti prethodnih brojeva

(na mišiće) 8/10

Spiru 25:Dijamanti iz Niokolo Koba (Biser strip broj 34,Dečje Novine)

Ovaj album za mene ima posebnu težinu,jer je to prvi BD album kojeg sam kupio i pročitao (bilo je to u trećem razredu osnovne škole (u nekoj banji,na ekskurziji),a do tada sam jedino znao za Zlatnu seriju i Lunov magnus strip,možda i za Mikijev zabavnik,ne sećam se više).I bio je to tako pozitivan šok za mene,da se tog ushićenja i danas rado sećam.I dalje sam redovno "cepao" Zagora,Mikija,Bleka,...ali sam počeo da obraćam pažnju i na stripove iz Bisera,Giganta,...

Elem,trideset i kusur godina kasnije,vraćam se ovoj epizodi Spirua u sklopu isčitavanja svih S&F koje imam u kolekciji.Ne bih smeo nazvati ushićenjem lični doživljaj pri čitanju,već više kao jednu ugodnu razbibrigu.S&F se opet nakon epizode Rudnik u zemlji gorila vraćaju u Afriku, i opret kao u pomenutoj knjizi misteriozni nestanci,egzotične životinje,... i misija da se vrati tajanstvena amajlija gri-gri jednom vraču.
I opet Furnije pokazuje svoju sklonost ka scenariju nabijenijom akcijom nego što je to radio njegov prethodnik.Crtež jako lep.Kao što rekoh,ugodna avantuica.
8/10

Spiru 26:Vanzemaljci u Šampinjaku (Biser strip broj 54,Dečje Novine)

I dalje Furnije.U Šampinjaku se dešavaju čudne stvari,leteći tanjiri i slično,a tragovi vode ka grofu Pakomu.U priču se uključuju i naši junaci.
Simpatična epizoda;Furnijeov crtež sve bolji,priča sve tanja.

između 7/10 i 8/10

Spiru 31:Tajna crne kutije (Biser strip broj 88,Dečje Novine)

Nakon Frankena (i prijatelja) i Furnijea,na kultnom serijalu svoja umeća pokazuju Cauvin (scenarista) i relativno nepoznati crtač Nic.Raoul Cauvin je legendarno ime franko belgijanske strip scene sa izvanrednim serijalima Plavim Bluzama i Samijem,pa utoliko više čudi što je poprilično podbacio na Spirouu.
A i sam mogu da potvrdim da je podbacio,jer ova epizoda,Tajna crne kutije nije ni blizu prethodnim epizodama,posebno Frankenovim.
Fantazio dospeva do izvesne crne kutije,koja omogućava konstrukciju raznoraznih naprava,a koja,ukoliko dospe u neželjene ruke,može da ima katastrofalne posledice po čovečanstvo.I kreće akcija.
Crtež je prilično prosečan,a takva je i priča.Utisci još prosečniji.
(jako tanka) 7/10

Spirou 38:Mladi anđeli (Biser strip, šampioni stripa broj 16,Dečje Novine)

Četvrto razdoblje serijala Spirou i Fantazio je pod patronatom Toma kao scenariste i Žanrija u ulozi crtača.Po boljim poznavaocima,vrlo dobar period.
U epizodi Mladi anđeli,veverica Spip nam priča razne dogodovštine glavnih protagonista,to jest Spiroua i Fantazija.Pet pričica,nekih solidnih, nekih solidnijih,ali meni ovaj album ni nekada a ni danas nije nešto posebno legao.Prilično konfuzan scenario na mnogim mestima,crtež "onako".

7/10

Spirou 39:Bilo jednom u Americi (Totem broj 2,Maverick)

E sad mi je već jasno zašto su Toma i Žanri dobro prihvaćeni kod publike.
U pitanju je jako dobra epizoda,u kojoj su S&F umešani u sukob između italijanske mafije i kineske trijade, u sred Njujorka.
Toma ima neki svoj specifičan stil pisanja,dosta svojstven,za razliku od Furnijea i Cauvina, koji su se trudili da budu što sličniji tati Frankenu.A sad i Žanrijev crtež mi dobija na kvalitetu,jer se odlično uklapa u taj način pripovedanja.

između 8/10 i 9/10

Spiru i Fantazio 51:Čuvajte se Zorkonaca (Darkwood)

Posle Tome i Žanrija,Spiroua i druga mu Fantazia,su malo kreirali Morvan i Munuera,neke četiri epizode,pri tom se ne proslavivši, i tako u šestom ciklusu ovog serijala,upravljač preuzimaju Fabian Velman i Joan (crtež).
U prvoj njihovoj epizodi,stari znanac Zorglub,pravi njesra u Šampinjaku,koga vojska stavlja u izolaciju, i planira da obriše sa geografske karte,ali u priču se uključuju S&F ne bi li stvari doveli u red.
Jedan moderan Spirou,sasvim dopadljiv.Priča laganeze,ali zabavna.
(laganeze)8/10

Spiru i Fantazio 52:Tamna strana Z (Darkwood)

Zorglub i dalje pravi gluposti (iako se to njemu tako ne čini),ali ovaj put na tamnoj strani meseca,gde odvodi grofa i naše junake.
Iako je ova epizoda generalno loše ocenjena,meni je baš dobra.
8/10

Spiru i Fantazio 53:U kandžama zVečarke (Darkwood)

U kandžama zVečarke je pravi moderni humoristički strip.Barem ono što ja tražim od savremenog BD-a.
Ako su prehodna dva malo vukla na retro štih ( u pogledu priče,crtež je i u njima baš kako treba) i lovila između ostalog i na neke nostalgične note, ovde je jedan novi Spiru.I to jako dobar Spiru.
I duhovit i nabijen akcijom i prožet savremenim tehnologijama,pogledima na svet (sa sve licemerjem i jurenjem profita kao jednim od najbitnjih parametara novog doba).

9/10

Spiru i Fantazio,vanredna serija "Hors serie" #1-#4 (Darkwood,Karusel integrali #1)

Ovaj sjajan DW integral obuhvata sva četiri albuma iz vanredne edicije Hors serie;u prva dva su skupljeni prvi Frankenovi radovi na S&F (pre onih objavljenih u prvom redovnom albumu "4 puta Spirou ... i Fantasio"),a druga dva sadrže kratke priče raznih autora koji su objavljeni povodom 75 godina serijala.

#1 sadrži priče Tenk (12 tabli) i Nasledstvo (32 stranice) iz 1946/47. godine - priče su simpatično naivne;i kao kod onih pričica iz prvog albuma redovne serije,vidi se uticaj Tintina.Osim toga,jasno se može osetiti atmosfera toga vremena.
Tenk je baš laganeze i naivneze,dok mi je Nasledstvo vrlo,vrlo simpatična!
#2 obuhvata Spiru i montažna kuća (16 stranica) i Robot radar (21 stranica),ali i jednu noviju na dve table;obe su mi epizode jako simpatične, i kome se dopada Spirou iz prvih redovnih albuma,dopašće mu se i ovaj;naivno,ali i veoma dobro.Priča sa robotom će se nastaviti u prvom albumu redovne serije.
Iako je Franken u svim ovim epizodama mlad crtač,već se može naslutiti njegova veličina kao scenariste,osim crtačkog talenta.
#3 i #4 ugošćava razne S&F autore poput Rob-Vela (tvorca Spiroua i Fantazija),Nika,Toma i Žanrija,Žižea,Iva Šalana,Furnijea.Odlične kratke storije od kojih bih pre svega pohvalio one Rob-Vela,Žižea i nezavršenu Iva Šalana.

Za ljubitelje Spiroua ovaj integral je masthevuša.
Za ostale - ne bih se baš smeo usuditi dati preporuku - najbolje da ocenite sami.

9/10

Spiru i Fantazio:Jedna avantura broj 4 - Počeci jednog potrčka (Darkwood)

Spin of edicija,u kojoj razni autori daju svoj doprinos ovom stripu.U četvrtoj knjizi,na red je došao Emil Bravo, i kao pisac i kao crtač,i dao nam priiču o prvoj zajedničkoj avanturi Spirua i Fantazia,kao i o njihovom upoznavanju.
Predvečerje pred WWII;u jednom belgiskom hotelu,sastaje se Fon Glaubic,predstavnik nacističke Nemačke i pregovarači iz Poljske koji pokušavaju da izbegnu ratni sukob.Spiru je lift boj i potrčko u dotičnom hotelu,a Fantazio novinar koji pokušava da dođe do trač vesti iz istog hotela koji diskretno posećuju slavni francuski bokser i prelepa i poznata kreatorka iz Belgije.
Inače,ova epizoda je omaž Eržeovom Tintinu,pa čovek u nekim trenucima ima osećaj da čita neki krosover S&F i Tintina.

Komentar na ovo remek delo devete umetnosti je "šta reći a ne zaplakati?".U stripu sam beskrajno uživao prvi put,a sada još i više.

10/10
(šteta što nema veće ocene)

umesto zaključka:
Spir(o)u i Fantazio na ovim prostorima nema popularnost kao u matičnim državama,gde je rame uz rame sa Asteriksom i Taličnim Tomom,a vrlo moguće i nešto iznad njih.Zahvaljući Libelusu i Darkvudu,imaćemo šansu da i na srsko/hrvatskom jeziku pročitamo ovaj serijal,što on definitivno zaslužuje.
Pa ipak,koliko sam primetio na osnovu 29 albuma koje sam mogao pročitati (jedino mi je T&Ž epizoda Virus izmakla iz ruku), Spirou i Fantazio je strip sa skokovitim promenama u kvalitetu,u zavisnosti od autora koji su radili na njemu:
Franken (i prijatelji) je ne samo tvorac stripa,već je i dao najbolji deo celog opusa,iako je dobar deo njegovih albuma stariji od 50,pa čak i 60 godina.Osim što je sjajan crtač,atmosfera koju on stvara je neviđena.
Furnije je odličan crtač,iako dosta vuče na Frankena,a radnja je više akcijska,mada je i tu primetno pokušavanje kopiranja starijeg kolege - pa ipak,on sve to radi vrlo dobro.
Cauvin i Nick - pročitao sam samo jedan album,ali bojim se da je njihov "ran" poprilično ispod proseka prethodnice.Vrlo verovatno da ću čak i preskočiti njihove albume,ukoliko ih LL bude objavljivao (sa obzirom na paprenu cenu)
Toma i Žanri - pročitao sam samo dva albuma,jedan mi je jako dobar,drugi prosečan,ali verujem da se njihovog S&F isplati nabavljati.
Velman i Joan - moderno,inovativno,vrlo dobro - drago mi je da je Darkvud (odnosno Đole) odlučio da krene baš od 51. broja.Čestitam na ideji!
A nadam se da ćemo videti još albuma iz edicije Jedna avantura,kao i te neke Frankenove specijalne brojeve.

reč, dve o izdanjima:
čitao sam Libelusove albume,zatim one matore od Dečjih Novina i Darkvudove.Plus tri Biser stripa,jedan Biser strip šampioni stripa i jedan Totem.

*Libelusovi albumi su savršeni - dizajn,otisak,prevod,razne sitnice,...Osim cene,nažalost.Poslednjih dvanaest albuma su sa svojom promotivnom cenom od 96 k ili punom od 120 k zaista papreni.U najmanju ruku.

*Dečje novine -loše boje, slab otisak,tipfeleri,osrednji prevod,...Nekad su oni bili "vau",kad tvrdokoričenih albuma skoro i nije bilo,ali danas u poređenju sa savremenim izdanjima,ispod proseka su.
Definitivno najveća mana je isprane boje,sve drugo nije toliko strašno.Posebno epizoda Zatočenik Bude.
Od albuma Vrc iz Perecburga,prevod preuzima Đorđe Dimitrijević,a boje su normalne,tako da su zadnja dva albuma korektno urađena,a čika Đorđev prevod otkida.


*Darkvud - bez zamerke;korektno odrađeni albumi sa sjajnom cenom.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 04/03/2018 12:57:48
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
11340 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 04/03/2018 :  12:37:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Franken (i prijatelji) je ne samo tvorac stripa,


Hm, ali on nije tvorac stripa.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
12644 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 04/03/2018 :  12:40:18  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Đole:
Ispravkica: Franken nije tvorac Spirua, već Rob -Vel. Pre Frankena, Spirua je radio i Žiže.
Anegdotica: neko je nekad spomenuo da he Nic dobio posao jer je nečiji brat od strica.


Ja:
Što je najzanimljivije,pre neka dva meseca sam i pročitao u Kowalskovom pogovoru na zadnjoj korici prvog S&F albuma, da je Robert Velter poznatiji kao Rob-Vel,autor Spiroua;davne 1938.godine (prvi album je izašao 12 godina kasnije,1950. godine) se ovaj junak prvi put pojavio u magazinu Spirouov žurnal.A pre manje od mesec dana sam ponovo pročitao taj isti pogovor u klonji i utvrdio gradivo o Spirouovom poreklu.Ali izgleda da mi je Franken toliko upečatljiv,pa mi je ova informacija totalno odlutala.

Đole:
Zanimjlivost: Furnijeov stil veze nema sa ovim u Spiruu, baci pogled na njegove Les Cranibales.
Komentarčić: Tom i Žanrija je malkice zgazilo vreme u prvih nekoliko albuma, onda su odlični od Časovnika komete do Doline prognanih, a onda baš i nisu u preostslim albumima (Vito Malerozni, Fatalna Luna i Crni zrak se posebno ističu po tom pitanju)
.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 04/03/2018 12:43:54
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
11340 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 04/03/2018 :  12:48:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Đole:
Ispravkica: Franken nije tvorac Spirua, već Rob -Vel. Pre Frankena, Spirua je radio i Žiže.


To je prva stvar koja se spominje u Đoletovom tekstu u prvom postu.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
12644 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 04/03/2018 :  12:59:18  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by anto

Đole:
Ispravkica: Franken nije tvorac Spirua, već Rob -Vel. Pre Frankena, Spirua je radio i Žiže.


To je prva stvar koja se spominje u Đoletovom tekstu u prvom postu.


znam,znam

odradio sam kopi-pejst mojih osvrta onakvih kakvih sam ih pisao ranije;uključujući i tu omašku.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member6781 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 04/03/2018 :  23:46:46  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Bas jucer i danas gledao originalne Franquenove table u francuskom institutu u Zagrebu, za 60 godina Gastona...Mrak. Jedna mi je bas zapela za oko, na kojoj su Gaston i Fantasio zajedno...
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000