sve su to grci izmislili a turci kopirali i mi balkanci se eto po prvi put ko ljudi najeli
Pa sta i nije najljepse uzest od svugdje gastro-kulturu, po malo, zamjesat i stvorit svoju...meni je to izvanredno. Bio sam po cijeloj planeti i svasta probao. Doduse mediteran i njegova "spiza" je zbilja i dalje broj 1!
pa jest samo kažem da ono što mi poznajemo pod nazivima kebab, burek i turska kafa nije tursko već grčko
kebab je nešto najodvratnije i najotrovnije od fastfuda da se mene pita ja bi to zabranio nije mi nikako jasno kako se mogao kebab kao kuga proširiti slovenijom i hrvatskom a u poljskoj češkoj slovačkoj gotovo da ga i nema
kebab je nešto najodvratnije i najotrovnije od fastfuda da se mene pita ja bi to zabranio nije mi nikako jasno kako se mogao kebab kao kuga proširiti slovenijom i hrvatskom a u poljskoj češkoj slovačkoj gotovo da ga i nema
Ne da je dobar. Predobar je...kad sam ga prije 100 godina probao u Njemackoj,(gdje je i uskrsnuo kao Feniks, pa se prosirio po zapadnoj Europi), ostao sam paf. A poslje sam ga rasturao u Grckoj i Turskoj najvise. Nekidan odvedem zenu u Zagrebu na jedno mjesto,(gdje znam ds je obilat) i opet je fenomenalan. Dosao sam i sutra, a gazda kaze; opet...naravno, odvratim ja...
sve su to grci izmislili a turci kopirali i mi balkanci se eto po prvi put ko ljudi najeli
Pa sta i nije najljepse uzest od svugdje gastro-kulturu, po malo, zamjesat i stvorit svoju...meni je to izvanredno. Bio sam po cijeloj planeti i svasta probao. Doduse mediteran i njegova "spiza" je zbilja i dalje broj 1!
pa jest samo kažem da ono što mi poznajemo pod nazivima kebab, burek i turska kafa nije tursko već grčko
E sto se Grcke tice i mljevenog mesa, vjecna im hvala na musaci!
Ne da je dobar. Predobar je...kad sam ga prije 100 godina probao u Njemackoj,(gdje je i uskrsnuo kao Feniks, pa se prosirio po zapadnoj Europi), ostao sam paf. A poslje sam ga rasturao u Grckoj i Turskoj najvise. Nekidan odvedem zenu u Zagrebu na jedno mjesto,(gdje znam ds je obilat) i opet je fenomenalan. Dosao sam i sutra, a gazda kaze; opet...naravno, odvratim ja...
o ukusima se naravno ne raspravlja mada mi taj kebab smrdi na sredstvo za islamizaciju baš kao što je to nekad bio dablćiz sredstvo za amerikanizaciju određenog društva i prostora vrlo je zanimljivo da u nekim država nema kebaba barem ga j anisam vidio a isto tako u tim država nisu poželjni ni migranti koji bi papali kebab
Onda po nekoj dubljoj analizi treba zabraniti i kebap i burek i kavu... Ma blago onome ko nije opterećen sa "nekim" stvarima,pa jede i pije ono što mu paše,bez obzira odakle potječe...
Onda po nekoj dubljoj analizi treba zabraniti i kebap i burek i kavu... Ma blago onome ko nije opterećen sa "nekim" stvarima,pa jede i pije ono što mu paše,bez obzira odakle potječe...
zasto bi zabranjivalo pite i kafu.to je naša tradicija i u umjerinim količinima nije štetno za zdravlje al kebab je nešto drugo otrov ko i dablćiz ima neki dokumentarac šta se desi sa čovjekom ukoliko svaki dan jede iz mcdonaldsa užas a tako je i sa kebabom treba ga zabranit jer sad se već nalazi na svakom ćošku a i ljudi koji ga prodaju su mi sumnjivih faca
A da malo ne pretjerujes? I s osudom Kebaba,(Donera), kao hrane, i sa porijeklom istog i sa recimo, prodavacima istog? Odgledao sam film u kojem lik radi eksperiment, jeduci mjesec dana Mc Donalds proizvode 3 put dnevno, i gdje je medicinski pregledan na pocetku te torture bio zdrav a na kraju skroz sumnjivih i losih zdravstvenih vrijednosti. To je skroz nesto drugo od "sirotog" Kebaba... jel znas koje meso ide unutra? Junetina, puretina, ili kombinacija istih...pecen na lagano sa svih strana, dodaci sjeckano povrce, frta sir i umak. Blagi ili jaci. Moze i chilli. To su sad vec ukusi. Nema tu "plastike"... e sad o nepovjerenju, ne mogu nista reci...al nije ti to druze opasno. I nije zasigurno ni blizu amerikanizaciji brze hrane.
A da malo ne pretjerujes? I s osudom Kebaba,(Donera), kao hrane, i sa porijeklom istog i sa recimo, prodavacima istog? Odgledao sam film u kojem lik radi eksperiment, jeduci mjesec dana Mc Donalds proizvode 3 put dnevno, i gdje je medicinski pregledan na pocetku te torture bio zdrav a na kraju skroz sumnjivih i losih zdravstvenih vrijednosti. To je skroz nesto drugo od "sirotog" Kebaba... jel znas koje meso ide unutra? Junetina, puretina, ili kombinacija istih...pecen na lagano sa svih strana, dodaci sjeckano povrce, frta sir i umak. Blagi ili jaci. Moze i chilli. To su sad vec ukusi. Nema tu "plastike"... e sad o nepovjerenju, ne mogu nista reci...al nije ti to druze opasno. I nije zasigurno ni blizu amerikanizaciji brze hrane.
Ja bi rekao da je kebab više kao pašteta, hrenovke i te kerefeke...dakle nekakva pasta od mesnih ostataka oblikovana u ono nešto što se peče. Ali da je fin je.
I otkud vam da je burek dobar tj da nije nezdrav? Pa i on je isto što i hamburger,pica i ostali fast food.
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far...
Sorry druze, al "omasio si ceo fudbal", Kebab nije od nikakvih ostataka, a kamoli paste od ostataka...moja impresija je da ne da ga nisi okusio, vec ga nusi ni vidio. To je fino peceno meso, tanko rezano sa povrcem, zacinima, feta sirom...bla, bla... probaj, odlican je.
Zanimljivo da smo se uhvatili dva jela za čije je glavne sastojke jako teško utvrditi porijeklo i kvalitetu.
Prvo je mljeveno meso, osobno priznam jedino kad sam odaberem komad mesa i kad se samelje ispred mene, sve ostalo je tko zna što unutra.
Drugo je kebab, koji stvarno ima specifičan okus i ja ga s guštom sredim par puta godišnje, uglavnom pileći. Inače ovakvu hranu pažljivo doziram jer je bez obzira na okus loša za zdravlje.
E sad, kebab ima jedan veliki problem, a to je što se u 99% fastfood objekata ne priprema svjež, već dolazi zaleđen. EU je nedavno razmatrala zabranu takvog tipa kebaba, prvenstveno jer se kod zaleđivanja radi održavanja koriste solidne količine fosfora, ali izgleda da je zabrana za sada odgođena, ipak je kebab prevelika industrija.
Drugi problem je što malo tko može utvrditi što je stvarno sastav smeđeg čuda koje se vrtulja i prži. Postoje provjereni proizvođači, ali kako ovaj svijet vrti kapital, tako se često kupuje i na "crnom tržištu" gdje je cijena osjetno manja, ali i sastav potpuno drugačiji.
Kao kod onih surimi štapića za koje sam dugo mislio kako je u pitanju rakovo meso i čudio se kako su ukusni i jeftini, a na kraju otkrio da su u pitanju riblji ostaci koji se melju, izbjeljuju, lijeće kemikalijama i zatim aromatiziraju i bojaju kako bi izgledali kao rakovo meso. Što sve prehrambena industrija neće smisliti, radi zarade nam prodaju otpad i smeće.
Uglavnom postoji i kebab koji ima sličan sastav, melju se kosti, dobije se brašno koje se opet miješa sa raznim dodacima, boja, aromatizira... i prodaje kao ukusan kebab, pa zato oprez gdje ga kupujete.
Oprez, naravno. Dobro si rekao. Mljeveno meso kad je sigurno, t.j. kupljeno na provjerenom mjestu ili si ga sam mlio, bude fenomenalno. Jela od mljevenog mese nemaju kraja; hamburger, pljeskavica, cevosi, musaka, lazanje, canelloni, turska pizza, bolognese, polpete, mazalice, nema kraja, kazem... samo treba znat i pazit. I kebab takoder. Ima otrova, mila majko...ali dobar doner je nenadjebiv...treba znat dobre mesarnice i dobre zalogajnice. I sve 5. Ja sam cevape koje obozavam, jeo svugdje od legendarnih u Sarajevu, pa cak i u Singaporeu... svugdje. Ali odgovorno tvrdim, nema ih nigdje kao u Kastelima kraj Splita u buffetu "Odmor". Ako koga put nanese, udrite...jednom tamo zadete, uvjek se vratite...naravno da znam, da price ne treba uzimat ozbiljno, ali zbilja, mrak su...vjerujte probao sam sve travnicke, sarajevske, leskovacke...sam sam ih nebrojeno puta radio, cak u Koreji, gdje su ih gledali kao osmo svjetsko cudo... ima masu recepata i masno se placa za njih, ako ti ko zeli uopce prodat. Vekika je to nauka.
Pitao danas kolegu sa posla (iz Splita trbuhom za kruhom u Osijek), kako se zovu bureci tamo dolje. I kaže burek sa sirom, sa mesom itd. I da ako netko tvrdi drugačije, da ne kaki...
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Burek jedem rijetko, kebab jos rjedje, jer mi ne pase previse papra u mesu. Vise volim kinesku kuhinju. A sto se tice zabrana, ljudi/elite sto vise nesto brane, vise ce narod prihvatiti i zavoliti. Kakva je situacija prije ce zabraniti votku i borsc. Meni donijela jedna zena s posla neke ruske kekse "Kopobka"(korovka naski krava), fin keks ide to s mlijekom. Pusti pricu kontra mcdonnija, meni prosli mjesec cekam mehanicara, odem prekoputa bio jedan fast i smazem dva stücka i pomfac..ekstra... kakva amerikanizacija i turcizacija, ljubav ide kroz zeludac...
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
Danas u Bobisu, Split, Joker, tražim burek sa sirom. Kaže mi gospođa za pultom: Daj Bosanac, nemoj me zajebavat, reci sirnica. Kakav burek sa sirom. Velim ja: Izvini
Danas u Bobisu, Split, Joker, tražim burek sa sirom. Kaže mi gospođa za pultom: Daj Bosanac, nemoj me zajebavat, reci sirnica. Kakav burek sa sirom. Velim ja: Izvini
i na koju stranu se izvinula? Lijevu ili desnu? Naravno s burekom od sira