forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: KOLORKA 101 - Azrayen
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Kerempir
Junior Member

474 Posts

Member since 09/10/2018

Posted - 22/11/2018 :  10:16:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Kerempir a Private Message  Reply with Quote
Azrayen je odličan strip. Znači riječ je o Francuzima u vijetnamu? Zanimljivo čini mi se da imaju više trauma iz alžira nego vijetnamu, bit će dobro pročitati.
Go to Top of Page

ivke80
New Member152 Posts

Member since 24/06/2017

Posted - 28/01/2019 :  23:10:12  Show Profile Show Extended Profile  Send ivke80 a Private Message  Reply with Quote
Priča zanimljiva, sam zaplet relativno jednostavan, međutim razrada priče, realno, faktografsko i detaljno prikazivanje samog rata i situacija u njemu daje priči veliki dodatni kvalitet, jednako kao i dosta sporednih likova koji svi imaju karakter pa daju dubinu priči. Malo sam se gubio sa nazivima mjesta, alžirskim imenima i gdje se što zemljopisno nalazi, vraćao sam se par puta.
Crtež odličan, baš mi se svidio, detaljan, životan, izrazi lica odražavaju emocije, jako, jako dobro. Boja mi nije do krala sjela, to forsiranje dvije -tri nijanse smeđe, boje pjeska, što li već, pogotovo kod boje neba su doprinijele nekoj jednoličnosti, nisu kod mene stvorile tu atmosferu koju su autori očito priželjkvivali. I na slikama u dodatku vidimo raznolikost boja, plavo nebo.
Također, ja sam u par navrata pomislio da je previše tih malih panela na stranici pa me iznenadio kad sam vidio da autori govore da su veliku pažnju pridodavali obliku i rasporedu panela na stranici, očito nismo tu na istoj dužini.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
3553 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 28/01/2019 :  23:23:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Sve je već spomenuto:
Laxov odličan crtež (a meni su se svidjele i boje), jednostavan ali dobar scenarij sa dobrom karakterizacijom likova i zanimljivim detaljima, te na kraju dobar i opsežan dokumentarni prilog.
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member1238 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 11/02/2019 :  10:56:41  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Bitka za Alžir je slavni film Gilla Pontecorva iz 1966. Vrlo relevantan i danas, vjerojatno najbolji film o terorizmu ikad snimljen. Dobio je Zlatnog lava, nominiran je za Oscara u 2 različite godine, a u Francuskoj bio u bunkeru 5 godina, dijelom i zbog sigurnosnih razloga, zbog prijetnji smrću (redatelju) i dizanjem kina u zrak. Prije 15ak godina su ga prikazivali u Pentagonu kao dio obuke za Irak. Tko nije gledao, a zaintrigiran je ovim stripom, obavezno pogledati.

Strip obrađuje istu temu kao i taj film: alžirsko-francuski sukob iz 50ih. Sukob koji neki zovu Rat za neovisnost, neki Bezimeni ili Zaboravljeni rat, a neki ga uopće ne spominju. Poanta stripa je ista kao i filma, fraza kojoj kao i svim frazama koje se previše koriste prijeti da ju uzimamo zdravo za gotovo, ali koja je strašna i točna: nasilje rađa nasilje. Fronta narodnog oslobođenja pobije preko 100 civila. Kolonijalna vlast vatru odluči gasiti vatrom, za odmazdu pobije 12000. Od tih 12000 mrtvih nikne novih 50, 100 tisuća spremnih na borbu bez milosti...

Sve je svedeno u ova dva ključna nijema kadra koji se nalaze jedan do drugog u dnu susjednih stranica.

Na njima vidimo kako dječji pogledi iz tuge i straha prelaze u bijes i mržnju.

Da je to ključna scena Giroud dodatno naglašava reprizirajući istu sliku na zadnjoj stranici. Nije mi se ta eksplicitnost baš dopala, mišljenja sam da je korisnije dozvoliti publici da ključne zaključke sama uoči i nad njima zastane nego im sve nacrtati, no u bogatom dodatku doznajemo da je priča ovog stripa vrlo osobna. Očevi oba autora bili su francuski vojnici u tom ratu, a Giroudov je praktički koautor stripa. Tekst na zadnjoj stranici su njegove riječi koje je zapisao na kraj vlastitog spomenara na to iskustvo.

Edited by - vukozec on 11/02/2019 11:03:27
Go to Top of Page

sumohrvat
Senior MemberCroatia
2227 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 25/06/2019 :  00:56:36  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
Odličan strip... Došao sam do pedesete strane otprilike i shvatio da sam se malo pogubio u radnji pa sam krenuo ispočetka i skinuo ga u komadu. Topla preporuka

odabrao Ðelo Hadžiselimovic,tekst citao Miljenko Kokot
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000