forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 FIBRA za neznalice
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13779 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 07/09/2018 :  18:32:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

quote:
Originally posted by stripnik

Hoću reći za mene je strip
- prvo likovni doživljaj
- pa tek onda književni


100%
Uz dobar crtez izguraces losu pricu do zadnje stranice. Uz los crtez, najcesce necu ni pocimati citati pricu, tj. necu ni znati da je dobra...


Potpuno suprotno kod mene.
Ako je priča loša, crtež me neće zadržati, dosađivat ću se. Ako je priča odlična, može biti nacrtano bilo kako. Naravno, ako je dobro to je veliki bonus...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
28372 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 07/09/2018 :  19:00:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Isto i kod mene. Prica mora biti barem nesto osrednje da ju spasi odlican crtez, dok nema takvog crteza da upropasti nenadj. pricu.Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Jocko
Average MemberSerbia
500 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 07/09/2018 :  19:13:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Isto i ovde.

Odličan crtež uz bljutavu priču ostavlja onaj ''žao mi crtača / džabe je crtao'' utisak, dok kvalitetna priča uz osrednji ili ne naročito atraktivan vizuelni izraz ne gubi na snazi.
Na primer, Zašto sam ubio Pierrea, Grad od stakla ili Svagdanja borba imaju crtež koji bi na prvu odbio mnoge (naročito one koji inače retko čitaju stripove), ali uz odličnu priču i crtež nam se vremenom omili.

A ako čitam na primer neki hiperrealistično nacrtan strip, epska fantastika, džabe sve pršti od realizma ako priča odiše svim mogućim klišeima žanra - mišićavko, lepojka, zmaj, mač, vatra, orci... Neka hvala, svaka čast crtežu, ali hoću ''meso'' u vidu zanimljivijeg zapleta, boljeg scenarija i sl.

Nikad mi lep crtež ne može poboljšati bednu priču koliko mi odlična priča može izvući osrednji / specifičan / naoko nezgrapan crtež.

Go to Top of Page

Jocko
Average MemberSerbia
500 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 07/09/2018 :  19:19:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Albino
Blast
Crno Belo sa povremenim kolorom u vidu škrabotina voštanim bojicama.


Ne vređaj Larseneovu ćerku, mala ima talenta

Šalu na stranu, ali nije sav kolor u tom stripu škrabotina (U 3. i 4. knjizi je ipak većinu onoga u boji crtao Larsene).
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member6589 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 08/09/2018 :  08:28:18  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli


Isto i kod mene. Prica mora biti barem nesto osrednje da ju spasi odlican crtez, dok nema takvog crteza da upropasti nenadj. pricu.

A ne znam...ja bi i Bleka i razne rendzere procitao do kraja ako su odlicno nacrtani, a (za primjer), jako dobre autorske price,(najcesce americkih grafickih novela), me odbijaju nemustim crtezom.
Go to Top of Page

Humbert Coe
Junior Member

Croatia
426 Posts

Member since 17/02/2005

Posted - 08/09/2018 :  10:01:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Humbert Coe a Private Message  Reply with Quote
Nadam se da nema puno odraslih koji nisu shvatili poantu i snagu tih dječjih "škrabotina" u Blastu.

A tko dječje crteže naziva škrabotinama, najdobronamjernije mu preporučujem pročitati o onome što je Picasso htio postići i za čim je tragao i što je izučavao cijeli život.
Kada se zna koliki je znalac bio i što je znao sa svojih četrnaest, ne možemo mu ne vjerovati da je znao što radi i kasnije i zašto je baš to želio postići. Rekao je da traga za istinskim dječjim izrazom - nesputanim, slobodnim.
Da malo interpretiram, onim što su nam kasnije uzeli pa svi mi kuće, ljude, Sunce i oblake crtamo na isti način - jer nam je neka učiteljičica tako pokazala, a društvo ismijalo drugačije pokušaje.

Možda zato i nije čudo da neka remek-djela ne možemo razlikovati od dječjih radova?! No za to već nisam toliko kompetentan.

Zanimljivo je da mnogi upadnu u zamke kada je riječ o crtežu - pa neće komentirati katastrofalan crtež u Preživjelima. (Ali barem prati priču koja je užasno loša i naivna! ).

Škrabotine u Blastu toliko su uznemirujuće (a tek oni kolaži!) i pun su pogodak. Sjetimo se i jednog stravičnog crteža kuće iz stripa "Lijepo putovanje", također dječjeg autora.

Kada strip ima loš crtež, a odličnu priču, autora savjetujem da se bavi pisanjem romana ili novela, ako je pak riječ o obratnoj situaciji, neka se bavi slikarstvom ili crtanjem.

A opet, tko im brani da se bave čime žele?! No onda neka ne pišu one patetične zahvale i analize na kraju kojima nastoje posthumno spasiti što se spasiti da.

Humbert Coe

Edited by - Humbert Coe on 08/09/2018 10:03:38
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
28372 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 08/09/2018 :  11:14:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Humbert Coe

Zanimljivo je da mnogi upadnu u zamke kada je riječ o crtežu - pa neće komentirati katastrofalan crtež u Preživjelima.Ono sto je Cossu za Bonelli je Leo za BD?Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member6589 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 08/09/2018 :  11:52:36  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

quote:
Originally posted by Humbert Coe

Zanimljivo je da mnogi upadnu u zamke kada je riječ o crtežu - pa neće komentirati katastrofalan crtež u Preživjelima.Ono sto je Cossu za Bonelli je Leo za BD?

Ugolino je uvjek dezuran krivac. A neke Dylanove epizode mu uopce nisu ni lose. Nihe najbolji ali daleko da je najgori u Bonelliju.
Sto fali Leu?
Doduse prezivjele jos nisam procitao. Prve 3 knjige su mi odlicne.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
3365 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 08/09/2018 :  13:13:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Humbert Coe
Kada strip ima loš crtež, a odličnu priču, autora savjetujem da se bavi pisanjem romana ili novela, ako je pak riječ o obratnoj situaciji, neka se bavi slikarstvom ili crtanjem.Potpisujem.

Mada pretpostavljam da se takvi likovi nisu uspjeli plasirati kao pisci ili slikari pa su se prebacili na stripove.
Go to Top of Page

Jocko
Average MemberSerbia
500 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 08/09/2018 :  17:25:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Škrabotine u Blastu toliko su uznemirujuće (a tek oni kolaži!) i pun su pogodak.Ti kolaži su za sada na prvom mestu naj-wow liste stvari na koje sam u stripovima naleteo. Ne samo vizuelno, već poruka koju nose kao i činjenica da je u stripu te kolaže radio silovatelj koji je lepio stidne dlake svojih žrtava. A razmišljajući malo o tome ne mogu da se odam utisku da to nisu bilo koje dlake, već Larseneove stidne dlake. Ono što naravno nije istina ali bi bio najveći mindfuck u svetu stripa a i šire, je da je Larsene zapravo u stvarnosti silovatelj koji je zaista u stripu lepio stidne dlake svojih pravih žrtava. (spojler - potamniti slova)

Meni su te škrabotine i kolaži, i zapravo ceo strip toliko genijalni, ali potpuno razumem nekoga kome se to ne bi svidelo na prvu. Taj strip i nije napravljen da se svidi svima i da povlađuje čitaocima.


quote:
Kada strip ima loš crtež, a odličnu priču, autora savjetujem da se bavi pisanjem romana ili novela, ako je pak riječ o obratnoj situaciji, neka se bavi slikarstvom ili crtanjem.Ovde si se dotakao nečega što sam hteo napisati.
Primećujem sve više autora (naročito ženskih, ali nije pravilo) koji ne znaju lepo da crtaju, a ne znaju ni da pišu naročito kvalitetno, i onda se odluče da naprave strip. Jer strip može da sakrije spisateljske mane, ali i mane u crtežu. I rezultat može da bude odličan, ne sporim, ali sam uveren da NEKI, a možda i MNOGI od tih autora ne bi bili niti dobri pisci, niti dobri crtači / slikari / ilustratori.
I kod njih najviše u oči upada previše jednostavan crtež, crtež za koji bi, da se ne lažemo, 90% akademski potkovanih ljudi reklo ''pa kakva je ovo glupost''. Takvi u suštini najviše profitiraju od toga u kojoj meri će uspeti da osvoje čitaoce pričom, a priča je najčešće autobiografska, o teškom detinjstvu, porodici, prijateljstvu...
To su oni stripovi gde su likovi nešto više od čiča gliša, koji izgledaju poput egipatskih hijeroglifa, bez dubine, perspektive i sl, i gde čak i amater može da vidi siromaštvo umetničkog izraza...
A opet i takvi stripovi umeju da razvale,ako je crtež dovoljno prijemčiv i ako nosi moćnu priču.

Edited by - Jocko on 08/09/2018 17:28:46
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13779 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 08/09/2018 :  17:36:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Slika (nekome) govori više od 1000 riječi. Čak i jednostavan crtež može pomoći dobroj priči da utone dublje u misli čitatelja. No, bez dobre priče strip je samo galerija manje ili više dobrih slika. A nisam ljubitelj stripa da bih gledao lijepe slikice. To se radi u vrtiću ili u galeriji. Mene zanima način kako uz pomoć crteža još bolje ispričati dobru priču. Ljubitelj sam fantasy literature i vidio sam gomilu apsolutno prekrasno nacrtanih fantasy stripova (dakle pogodiše moj žanr) koji su me ostavili posve ravnodušnim i u dosadi. Naime, priča je bila loša. S druge strane imamo strip iz žanra koji ne volim previše, nacrtan prosječno. I pogodite što, obožavam taj strip jer je autor priče znao šta radi...
Dakle za mene svakako crtež u službi priče.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 08/09/2018 17:38:40
Go to Top of Page

Jocko
Average MemberSerbia
500 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 08/09/2018 :  17:50:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Kad si spomenuo galeriju, gledao sam neke kolekcije naslovnica i ilustracija više različitih autora, i koliko god mi se sviđale i prijale oku, i bile vizuelna perverzija, nisam mogao da ih posmatram duže. Jer ne kriju priču iza sebe.
Zato svi valjda i volimo stripove, jer su film na papiru i priča je ta koja nas zanima. Kad su dela slikara u pitanju u stanju sam dugo da se divim delu, ali šta se onda desi - počnem, kao i mnogi, da razmišljam ne samo o tome kako je delo nastalo i zašto, već i da gradim priču oko te slike / fotografije...
Zato su mi oni fan-artovi, naročito žanrovski, vrlo isprazni. Jer ne kriju priču.
Primera radi, da likovi poput Kena Parkera ili Dilana ne postoje u stripu, i da neko uradi strava ilustracije, niko ne bi dao ni pet para za to. Ali kada mi prođemo s tim likovima sito i rešeto, podelimo s njima ''hleb i so'', i znamo sve njihve vrline i mane, sve dobre ili loše epizode - i te ilustracije dobijaju na značaju. To je moć priče.
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member6589 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 08/09/2018 :  17:58:48  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Evo bas mi je pala napamet prica bez ijednog slova, 'malo drveta i gvozda', genijalna. Bez ijedne rijeci. Dobro, tu mi je Chaboute neprikosnoven, obozavam njegove price bez suvisnih didaskalija, ali ima toga jos...uglavnom, najbolje je i najljepse jel, kad se pogodi i text i crtez i prica i vizualni osjet.
Go to Top of Page

vice
Advanced Member

5599 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 08/09/2018 :  18:55:13  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Svagdanja borba je jedan od najboljih stripova koje san čita, i to upravo zbog crteža. Neću nikad zaboravit onaj prizor fotografija nakon vijesti o smrti. Pogodi te ravno u srce. Scenarij je maestralan, da se razumimo, al baš taj neobičan crtež koji ima snagu facijalne emotizacije, pun je pogodak.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13779 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 08/09/2018 :  19:01:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
I da ne bude zabune...
Priča nije (samo) tekst!
Ima fenomenalnih priča ispričanih samo ili uglavnom putem crteža. Pinokio mi pada na pamet. Nije mi sada tu, ali koliko se sjećam malo je tu teksta, a opet je priča fenomenalna. Pripovjedanje u slikama. Ali, opet je priča (doduše slikovna) koja me prvenstvano oduševljava, a ne crtež...
Usvari kada bolje razmislim, nisam ljubitelj stripova koji su pretrpani oblačićima teksta. Crtež mora dati svoj dio u pripovjedanju. Mimika lica junaka mora nam dati do znanja šta mu je na umu, a ne misli u oblačićima sa često naivnim tekstom.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 08/09/2018 19:04:43
Go to Top of Page

Jocko
Average MemberSerbia
500 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 08/09/2018 :  19:10:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Usvari kada bolje razmislim, nisam ljubitelj stripova koji su pretrpani oblačićima teksta. Crtež mora dati svoj dio u pripovjedanju. Mimika lica junaka mora nam dati do znanja šta mu je na umu, a ne misli u oblačićima sa često naivnim tekstom.


+1

A odlično je i kada crtež pokazuje jedno a propratne didaskalije nešto naizgled sasvim drugo (što u konačnici ipak ima veze sa nacrtanim).
To sam viđao kod Žeželja a ima i jedna veoma interesantna priča autora Jasona u zbirci ''If you steal'' koja je na tu 'foru'.

Primetio sam da mange koriste manje teksta i više su 'filmske' od stripova iz drugih zemalja. Dok su npr USA stripovi pretrpani tekstom, dijalozima... Zato se Japanci i manga fanovi žale kako ih američki stripovi guše.

Edited by - Jocko on 08/09/2018 19:12:02
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member6589 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 08/09/2018 :  19:11:41  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Tu se vec slazemo 99%!
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
12556 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 10/09/2018 :  21:32:07  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl


Naravno. Ali uvjek cu prozvakati los scenarij sa dobrim crtezom. Obratno bas i ne...


hmmmm...
iznenadio si me napisavši ovo;očekivao bih to od zadrtog bonelijevca, nekog kvazipoznavaoca stripa,početnika možda,ali od tebe...

u stvari,sad mi tek jasno zašto si zaobišao Trondhajmove stripove.

quote:
Originally posted by Obi-wan


Loš scenario sa najboljim crtežom mi ne prolazi. Dobar scenario sa lošim crtežom mi je ok.


pa to smo valjda već odavno apsolvirali.

quote:
Originally posted by GGGAli sa godiname se ukusi mjenjaju, a naučiš prepoznati stvari koje nisu baš na prvu loptu (i u njima uživati).

Kao klinac, odrastao na Bonelliju, tamo nekih Pratta i Hermanna nisam ni gledao, dok je danas situacija obrnuta (skoro - kod novijih Hermanna uz klasično "ružan" crtež ide i dosadan scenarij). Slično je bilo sa Trondheimom, Larcenetom, mangama....

Naravno najbolje je kad se poklopi i jedno i drugo.


pogodak u sred srede.

quote:
Originally posted by Tonto

quote:
Originally posted by Hercule Poirot

Odličan crtež može, dijelom, zamaskirati i lošiju priču.
S druge strane, vrhunska priča s karikaturalnim crtežom - brzo se zaboravlja.

U potpunosti suprotno kod mene. Vrhunsku pricu necu zaboravit nikad... vrhunski oslikano govno od price zaboravim do sutra.


i ovde potpis - za Tonta,razume se.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 10/09/2018 21:40:03
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member6589 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 11/09/2018 :  06:38:48  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
E jbg. Anto, kad si me vec prozvao...
Jednostavno volim, ma bas obozavam dobar crtez. E sad, naravno da su price bitne. Bez brige, procitao sam ih par 'tamica' dosad, ali strip je vizualan medij, i prvo sto, kad prolistas strip/album jest; crtez. To je neminovno sto te privuce ili ne. Poslije kad se sve poslozi, ako se posloze i radnja,crtez,scenarij,prica,boja...super! Ako ne, nista. Sta da ti kazem, ni u ludilu nisam zadrti Bonellijevac, mada tamo ima jako puno dobrih crtaca a nekoliko i majstora. Volim ja Bonelli daleko od toga, ali fokus mi je vise na nekim drugim skolama i izricajima,(da tako kazem).
I da, Lewisa Trondheima sam obecao sebi malo prouciti. To ide prvom prilikom. Javim ti rezultate...
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
5908 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 11/09/2018 :  07:09:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Onaj tko smatra da bi dobar crtač bio dobar slikar i dobar scenarist bio dobar pisac romana, novela, itd, promašio je ceo fudbal.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Albino
Starting MemberSerbia
49 Posts

Member since 05/07/2016

Posted - 11/09/2018 :  12:38:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Albino a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Humbert Coe

Nadam se da nema puno odraslih koji nisu shvatili poantu i snagu tih dječjih "škrabotina" u Blastu.

A tko dječje crteže naziva škrabotinama, najdobronamjernije mu preporučujem pročitati o onome što je Picasso htio postići i za čim je tragao i što je izučavao cijeli život.
Kada se zna koliki je znalac bio i što je znao sa svojih četrnaest, ne možemo mu ne vjerovati da je znao što radi i kasnije i zašto je baš to želio postići. Rekao je da traga za istinskim dječjim izrazom - nesputanim, slobodnim.
Da malo interpretiram, onim što su nam kasnije uzeli pa svi mi kuće, ljude, Sunce i oblake crtamo na isti način - jer nam je neka učiteljičica tako pokazala, a društvo ismijalo drugačije pokušaje.

Možda zato i nije čudo da neka remek-djela ne možemo razlikovati od dječjih radova?! No za to već nisam toliko kompetentan.

Zanimljivo je da mnogi upadnu u zamke kada je riječ o crtežu - pa neće komentirati katastrofalan crtež u Preživjelima. (Ali barem prati priču koja je užasno loša i naivna! ).

Škrabotine u Blastu toliko su uznemirujuće (a tek oni kolaži!) i pun su pogodak. Sjetimo se i jednog stravičnog crteža kuće iz stripa "Lijepo putovanje", također dječjeg autora.

Kada strip ima loš crtež, a odličnu priču, autora savjetujem da se bavi pisanjem romana ili novela, ako je pak riječ o obratnoj situaciji, neka se bavi slikarstvom ili crtanjem.

A opet, tko im brani da se bave čime žele?! No onda neka ne pišu one patetične zahvale i analize na kraju kojima nastoje posthumno spasiti što se spasiti da.Ja sam se zaista trudio da preporučim šta je za mene Best Of Fibra.

Tu je na vrhu liste Blast. Škrabotine jesu,ali imaju svoju funkciju i mesto u ovakvom stripu.Mislim da mi je teško da zamislim bilo šta drugo umesto tih škrabotina i kolaža. Posebno u prvoj knizi kad ga prvi put "pukne" Blast...

Reč "škrabotina"je uptrebljena da bi na najbrži i najkraći način prenela doživljaj onima koji ulaze u svet ovakvih stripova , nikako u nekom omalovažavajućem smislu. Istrgnuto iz konteksta, čini se da je anti-preporuka... Kod mene je u TOP 10 (ne delim stripove na CB i kolor- u slučaju Blasta to je najmanje bitno), i mislim da mu leži to što preovlađuje CB/Sivo...

Spisak postoji!
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnikCroatia
6878 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 11/09/2018 :  13:09:48  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
ja shvaćam da ljudi ne vole 'loš crtež' u stripu
ali kad mi se kao primjer lošeg crteža navodi larcenet ili kako sam ubio pierra, a kao dobar npr neki prosječni bonelli, onda lagano popizdim

a strip je prvenstveno priča ispričana crtežom, koji uvijek mora biti u službi priče i nikad ne smije biti samom sebi svrha
u službi priče su i drugi autorovi alati (poput montaže, odabira gledišta...) da nas natjera da u svojoj glavi stvorimo priču koja teče, da u onim prostorima između dvije sličice zamišljamo pokrete i događaje
nekoj priči više odgovara reduciran crtež, nekoj detaljan i realističan, nekoj karikaturalan ... a manu larcenet se pokazao kao majstor u svim načinima crtanja
pa samo u svagdanjoj borbi imate nekoliko stilova crteža, pa onda predivni blast i na kraju brodeck
rijetki su majstori stripa koji mogu tako ići iz stila u stil, a opet sve usklađeno s pričom, koja je uvijek na prvom mjestu
ja recimo, from hell ne mogu zamisliti s drugim crtežom
tamo upravo odgovara takav način crteža: na momente detaljan, a na momente doveden do nedovršene skice
onaj tko ne razumije strip, tu redukciju će shvatiti kao 'loš crtež' i tu nema pomoći

if you tolerate this, then your children will be next

Edited by - ken2 on 11/09/2018 13:11:30
Go to Top of Page

Albino
Starting MemberSerbia
49 Posts

Member since 05/07/2016

Posted - 11/09/2018 :  13:57:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Albino a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

ja shvaćam da ljudi ne vole 'loš crtež' u stripu
ali kad mi se kao primjer lošeg crteža navodi larcenet ili kako sam ubio pierra, a kao dobar npr neki prosječni bonelli, onda lagano popizdim

a strip je prvenstveno priča ispričana crtežom, koji uvijek mora biti u službi priče i nikad ne smije biti samom sebi svrha
u službi priče su i drugi autorovi alati (poput montaže, odabira gledišta...) da nas natjera da u svojoj glavi stvorimo priču koja teče, da u onim prostorima između dvije sličice zamišljamo pokrete i događaje
nekoj priči više odgovara reduciran crtež, nekoj detaljan i realističan, nekoj karikaturalan ... a manu larcenet se pokazao kao majstor u svim načinima crtanja
pa samo u svagdanjoj borbi imate nekoliko stilova crteža, pa onda predivni blast i na kraju brodeck
rijetki su majstori stripa koji mogu tako ići iz stila u stil, a opet sve usklađeno s pričom, koja je uvijek na prvom mjestu
ja recimo, from hell ne mogu zamisliti s drugim crtežom
tamo upravo odgovara takav način crteža: na momente detaljan, a na momente doveden do nedovršene skice
onaj tko ne razumije strip, tu redukciju će shvatiti kao 'loš crtež' i tu nema pomoći+1 ; Na ovo nema šta da se doda.


Ova tema sada nije najbolje mesto ,ali je ovaj post dobar povod da spomenem strip a ujedno I doktorat Nika Suzenisa "Odravnjivanje". Na žalost ,mnogima nedostupan ili odbojan zbog ćirilice ,ali upravo se bavi gore citiranim. U pitanju je filosofska rasprava o odnosu slike
i reči ispričana na jedan razumljiv i zanimljiv način.

Spisak postoji!
Go to Top of Page

Humbert Coe
Junior Member

Croatia
426 Posts

Member since 17/02/2005

Posted - 13/09/2018 :  10:48:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Humbert Coe a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Onaj tko smatra da bi dobar crtač bio dobar slikar i dobar scenarist bio dobar pisac romana, novela, itd, promašio je ceo fudbal.Mislim da to nitko nije ni rekao.
A vrijedi i obratno, ne vjerujem da bi se romanopisci samo tako snašli u filmu i stripu, slikari pogotovo.

Pamtim dobro kada je Arthur Clarke u knjizi (Izgubljeni svjetovi 2001) u kojoj piše o paralelnom nastajanju romana i scenarija za "2001: Odiseja u svemiru" naveo kako je ubitačno raspisivati scenarij, pa makar bio iskusan pisac.
Naravno, ovo ne implicira da su sad scenaristi bolji, što li već, stvar je u nešto drugačijem pristupu.

O slikarima koji bi bili odlični u stripu da ne govorim.
Opet ne kažem da je itko od njih na višem nivou ičega. Samo, kada je, npr., priča u stripu loša, sarkastično komentiram da se onda bavi slikarstvom ili crtanjem. Uspješno ili ne, to bi se tek vidjelo.

Ukratko, različite su umjetnosti različita stvar, povezuju ih želja za izražavanjem i kreativnost.

E sad, u svijetu stripa, kao i u drugim manje među pukom raširenim načinima izražavanja, uvijek postoji grupa onih koji će nastojati istu umjetnost dići iznad ostalih.
Rezultirano je to činjenicom da nam se neke umjetnosti serviraju kao "više" (kazalište, slikarstvo...), pa budi neki inat kada znamo da je toliko toga još dobro, a ne ističe se.

Međutim, prisutni su tu i oni koji će bilo kakav, recimo strip, predstavljati kao veliku umjetnost pozivajući se na to da je strip također vrsta umjetnosti. Uporno forsiraju termin "deveta umjetnost" kao da žele prikriti nepoznavanje ostalih vrsta umjetnosti, nečitanje, neupućenost u ostale grane.

Kolekcionari su posebna vrsta koja time čak želi i opravdati "strast" za gomilanjem.

"Ženo, puna mi soba umjetnosti! I to u glanc stanju. Toga nema ni u arheološkim muzejima. Pola Mironovih djela nije ni za trojku. A znao sam vidjeti i inkunabule bez naslovnica... Ne želim razvod."


Humbert Coe
Go to Top of Page

Jocko
Average MemberSerbia
500 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 13/09/2018 :  11:26:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

ja shvaćam da ljudi ne vole 'loš crtež' u stripu
ali kad mi se kao primjer lošeg crteža navodi larcenet ili kako sam ubio pierra, a kao dobar npr neki prosječni bonelli, onda lagano popizdimS obzirom da sam ja jedini koji je spomenuo Svagdanju borbu + Zašto sam ubio Pierrea na ovoj temi, nalazim za shodno da pretpostavim da se ovo odnosilo na mene, a ako i nije nema veze, jer ću svakako da odgovorim.

U MOM slučaju je crtež u ta dva stripa daleko od lošeg (ali ne baš ni vrhunski, mada oba imaju originalne momente, npr poslednja trećina Pierrea!), ali ga ljudi na prvi pogled percipiraju kao detinjast, loš, kao nešto što bi oni, uz malo truda, nacrtali. I to je jednostavno tako.
Meni je lako da uđem u um ljudi koji ovlaš listaju stripove i o njima ne znaju ništa, jer ni ja do pre par godina nisam znao koliko različitih stripova postoje.

I zato mogu da garantujem da će 80% ljudi koje stripovi ne zanimaju crtež u Svagdanjoj borbi ili Pierru odbiti na prvu i delovati detinjasto, kao da je reč o stripu za klince.

Ali u suštini ljude sa jakim predrasudama prema stripu kao mediju neće privući ništa (npr moji ukućani, devojka i prijatelji, u suštini 90% ljudi koje znam). Ma sve i da je Rembrant slikao, ne vredi, njima je priča u slikama - slikovnica, šund, to za njih nije umetnost. Takve iskreno žalim.
A oni koji se nećkaju, njima treba dati ono što im se najviše sviđa. Ako naginju karikaturalnom, onda nešto karikaturalno, ako naginju realističnom onda logično neki (opet uslovno rečeno) ozbiljniji, realistični stil, da ih raspameti.

Edited by - Jocko on 13/09/2018 11:28:01
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000