Kupovao sam godinama na Amazonu i lokalno najbolje USA stripove (herojske i one druge). I sada svi ti stripovi izlaze na hrvatskom i srpskom jeziku. Više je onoga što već imam nego što nemam. Nekako po defoltu više volim domaće izdanje zbog jezika, a često i bude ljepše urađeno... Kupovati domaća izdanja je doduše dodatni trošak, a tu je i prijevod koji koliko god dobar bio, nije savršen kao original. Uglavnom mi je teško odlučiti kojeg izdanja ću se držati pa dolazi do dupliranja što mi opet ne odgovara zbog prostornog ograničenja... Kakvo je vaše viđenje ovoga ako imate takvih briga.
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Ja najviše volim imati i orginal i domaće izdanje.Ako bih morao izabrati jedno,onda orginal. Budući da većinom pratim super heroje koji su na engleskom,ako je recimo orginal na njemačkom ili nekom drugom jeziku onda bih izabrao domaće izdanje.
Otprilike isto i kod mene. Ako je izvorno na engleskom - original; ako je neki drugi jezik u pitanju, domaći prijevod (s tim da srpske uglavnom izbjegavam u širokom luku - ekavica mi ne smeta, no imena napisana po Vuku me ubijaju u pojam).
Uh... imam brdo Texa u originalu... ako iskljucimo perverzije Libellusa niko nije tehnicki prisao originalu. Prevod, if you want to kill message translate it.
Znam engleski,njemacki i francuski. Engleska izdanja su jeftinija.Bookdepository. Njemacke verzije engleskih i francuskih stripova vise nego duplo skuplji.Tehnicki odradjeni super. Francuske stripove ne kupujem,imam doduse par procitam neke nase digitalne prijevode. Volio bih znati bolje talijanski, jer me hrvatska izdanja istih talijanskih,engleskih i francuskih stripova kostaju. Dakle, originale na engleskom perferiram i ove spaghetti na hrvatskom kupujem. Ali sve manje, leider.
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Znam engleski,njemacki i francuski. Engleska izdanja su jeftinija.Bookdepository. Njemacke verzije engleskih i francuskih stripova vise nego duplo skuplji.Tehnicki odradjeni super. Francuske stripove ne kupujem,imam doduse par procitam neke nase digitalne prijevode. Volio bih znati bolje talijanski, jer me hrvatska izdanja istih talijanskih,engleskih i francuskih stripova kostaju. Dakle, originale na engleskom perferiram i ove spaghetti na hrvatskom kupujem. Ali sve manje, leider.
Darkwood HC je po cijeni sličan original BD paperbacku.
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Govorim engleski, na poslu 'cijeli zivot', znaci koristim ga kao i hrvatski. Taljanski sam usvojio takoder na poslu i njim se sluzim. Ovo kazem jer bi komodno mogao citati na tim jezicima, ali to odbijam iz principa. Kupujem samo stripove na hrvatskom i srpskom. Ponekad i kad izade koji na bosanskom,(ali to je kap u moru, kao sto znamo, do sada). Dakle, radim na nacin, da kupim strip tiskan na srpskom, ako ga nemam na hrvatskom. Osim cirilice,(znam je citati, ali ne bavim se tim, treba mi vise vremena, jer je ne koristim, naravno). Nadalje, ako hrvatski nakladnik izda neki strip kojeg sam imao/kupio na srpskom, ja ga onda uzimam/zamjenim, tako reci. Ove srpske prodam, najcesce poklonim ili ponekad i ostavim...
Darkwood HC je po cijeni sličan original BD paperbacku.
Nisam usporedio ta izdanja koje navodis,al vjerujem ti. Zadnja usporedba mi je bila Rip Kirby,Batman:Long Haloween i Punisher od Fibre sa originalom. Kirby origigi skup,znaci Vrucica+,a ostali su na engleskom mislim,ne drzi me za rijec pred koju godinu sam ih usporedio, strani su samo skuplji kao HC,nisam toliko siguran,tu su si negdje po cijeni,dok SC strani jeftiniji.
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Neckam se oko Preachera. Imam ga na engleskom na kojem sam ga i procitao. Pisan je jako lijepo i ne znam kakav ce mi biti na hrvatskom. Ista dilema je i za 100 Bullets. Nemam pojma kak oce to zavrsiti, a stvarno nema smisla duplirati te serijale.
Skoro uvijek ima prednost domace izdanje, pri cemu sa domace ne mislim samo na slovenska izdanja, nego i na hrvatska, srpska... Mozda da je stvarno veeelika razlika u cijenu (u prednost origiju), ali i tu moze proci samo englesko izdanje. "Problem" je samo sto mi se ne da zajebavat sa narudzbinama, odnosno rijetko nađem nesto za mene i da je cijena primamljiva. Tako sam uzeo npr. The Grand Duke integral, posto je Strip-agent zastekao kod prvog albuma i stao. A uzeo bi i Sacca The Great War ako ga jednom nađem ugodno.
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
Prvo ovo što spominjete da nam brzo ispari što smo pogledali/pročitali/štogod; imam i ja tu baš gadnih problema. Ali dok je problem kod npr Game of Thrones serija šta se neki put ne mogu sjetit ko tu koga pa moram tražit skraćenu/ubrzanu priču u prvih X sezona, kod stripova mi to nije ni najmanji problem-naprotiv, svako toliko obnovim gradivo, negdje se sjetim puno toga, negdje skoro pa niš ugl mogu više puta čitati isto sa istim guštom :D
A sad strana, a u mom slučaju ENG izdanja Vs domaća(HR/SR, čitam i ćirilicu ali teže pa ju izbjegavam), tu uvijek dajem prednost našim izdanjima, em su jeftinija em su prevedena em su neki puta i kvalitetnija. Evo za prijer uzeo sam Humanoidsove Metabarune nekakvo prošireno izdanje, ima mali dodatak na kraju i maknuta je cenzura koje naravno u našim izdanjima nema. Knjiga je 8u1 i čak je i cijena bila prihvatljivih 300injak kn, samo šta mi je premaleno (mislim da je 20x26) ali nije bilo Fibre za kupit, to ću npr kupit čim izađe. A imam i The Killing Joke koji je isto mrvu skuplji, i mrvu manji i tanji od Fibrinog, ali mi se nije dalo duplirat jer je i ovaj DC-ev odličan, čak sam neko vrijeme gledao uzet i ono c/b izdanje al odustao. Da netko izda Akiru odmah bi se riješio ENG izdanaja i uzeo naše, ali ako mi se nešto čita tj želim imati u kolekciji, nije mi uopće bed uzet ENG.
Jedini strip za koji sam siguran da je jeftiniji u US verziji od HR je zadnji Metabarun, US verzija je 2u1, iste veličine/formata i iste cijene, tj duplo jeftinije po borju od našeg izdanja. Svejedno, prednost dajem našem izdanju.
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far...
Posto mi je maternji jezik makedonski, preferiram original izdanja (na engleskom i italijanskom). Original je original, bez resenja za prevode, bez kracenje formata, a neka izdanja su i jeftinija dok stignu do mene (posebno americki trejdovi). Jedini iskljucak je FR/BE skola, tu preferiram Fibra/Darkwood izdanja i nove epizode Martija (VC), buduci da je original 5.50 eura! I normalno, makedonski Dylan, koji je najbolje kiosk izdanje u ex-yu (original format, kvalitetan papir)
Prvo ovo što spominjete da nam brzo ispari što smo pogledali/pročitali/štogod; imam i ja tu baš gadnih problema. Ali dok je problem kod npr Game of Thrones serija šta se neki put ne mogu sjetit ko tu koga pa moram tražit skraćenu/ubrzanu priču u prvih X sezona, kod stripova mi to nije ni najmanji problem-naprotiv, svako toliko obnovim gradivo, negdje se sjetim puno toga, negdje skoro pa niš ugl mogu više puta čitati isto sa istim guštom :D
A sad strana, a u mom slučaju ENG izdanja Vs domaća(HR/SR, čitam i ćirilicu ali teže pa ju izbjegavam), tu uvijek dajem prednost našim izdanjima, em su jeftinija em su prevedena em su neki puta i kvalitetnija. Evo za prijer uzeo sam Humanoidsove Metabarune nekakvo prošireno izdanje, ima mali dodatak na kraju i maknuta je cenzura koje naravno u našim izdanjima nema. Knjiga je 8u1 i čak je i cijena bila prihvatljivih 300injak kn, samo šta mi je premaleno (mislim da je 20x26) ali nije bilo Fibre za kupit, to ću npr kupit čim izađe. A imam i The Killing Joke koji je isto mrvu skuplji, i mrvu manji i tanji od Fibrinog, ali mi se nije dalo duplirat jer je i ovaj DC-ev odličan, čak sam neko vrijeme gledao uzet i ono c/b izdanje al odustao. Da netko izda Akiru odmah bi se riješio ENG izdanaja i uzeo naše, ali ako mi se nešto čita tj želim imati u kolekciji, nije mi uopće bed uzet ENG.
Jedini strip za koji sam siguran da je jeftiniji u US verziji od HR je zadnji Metabarun, US verzija je 2u1, iste veličine/formata i iste cijene, tj duplo jeftinije po borju od našeg izdanja. Svejedno, prednost dajem našem izdanju.
Jel Akiru, japansku mangu mislis, od Otoma Katsuhire da netko izda? Pa izasla je, 40 brojeva, Marketprint je tiskao. Od 2002 do 2005-te.
Jel Akiru, japansku mangu mislis, od Otoma Katsuhire da netko izda? Pa izasla je, 40 brojeva, Marketprint je tiskao. Od 2002 do 2005-te.
Ma to mi je bzvz, neko da izda ovako 6 malo debljih knjižica. Ili ono totalno perverzno izdanje u boji koje očito neće više niko nikad izdat Izgleda isto ko anime, a cifre na netu su brutalne jer je davnih dana rasprodano.
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far...