forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Greta Thunberg
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 30/09/2019 : 07:32:23  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Uvatija si se čovika tigra a u nas sve puno uhljebske krmadi.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 30/09/2019 : 14:18:37  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Eh, Lwoode, ne vidiš ti "big picture".

Znaš li o čemu su Bizantinci raspravljali 1453, u vrijeme dok su im turske horde bile na vratima. Raspravljali su kojeg su spola anđeli. Dakle, u vrijeme kad bi se trebalo posvetiti realnoj opasnosti oni su se bavili nebitnim izmišljenim pizdarijama. Vidiš, tako padaju velike civilizacije.

Tako ti je i danas. Više se medijske bure dignulo zbog Trumpove zabrane služenja vojske transgenderima nego o problemima koje donosi masovna "migracija" milijuna poluobrazovanih muškaraca iz trećeg svijeta na zapad. Identity politics... to je danas bitno. Time se bave institucije. O tome se piše u mainstream medijima. Umjesto da se bavimo realnim problemima ili barem upozoravamo na njih, bitnije je da se nitko ne osjeća uvrijeđenim zbog svojih besmislica.
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2561 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 30/09/2019 : 15:04:09  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by grofica Varga

Onaj koji je jučer imao rudnike aluminijske rude, uništavao zemlju kopanjem, pa zatim uništavao zemlju lužinskim bazenima koji su potrebni da bi se čisti aluminij izvukao, taj isti je prvi uložio novce u reciklažu aluminija. Znao je unaprijed da će rude jednog dana nestati i da lovu mora zavrtiti u nešto drugo. Prvi je počeo vikati ili platio nekog da viče o zagađenju i da nas ljude koji pijemo iz limenke može biti sram. I kako moramo početi reciklirati aluminij, jer tamo stabla više ne rastu zato što je vjetar po njima raspuhao lužinu. Mi smo prihvatili našu odgovornost, zabrinuli se. Otpad sada odvajamo, a računi za komunalije nisu pojeftinili, iako prikupljamo sirovinu koju netko na kraju proda. Sad će i čipirati kante da nebi to olako shvatili, sve će se znati i ići će nam kazna ne držimo li se pravila. Pa će zbog čipova i račun za komunalije skočiti.

Ja osobno smatram da je plastika najveći problem i željela bih svoj novac dati za micanje tih govana iz uporabe. Mikroplastika je dospila u hranu, vodu, zemlju. Truje nas i od toga ćemo pocrkavati, podobivati rakove. I mi i biljke i životinje. Želim da se očisti ona masa plastičurine, veličine Europe, koja pluta po moru. Gdje god vidim plastiku, pokupim je. Al eto, plastika se dobiva od nafte, plastika je odlična za zgrnuti pare na reciklaži, također je kalorična pa i spalione otpada profitiraju od nje. (Ne ide baš toplani na otpad ako nema što gorjeti u njemu.) Ipak je lova tu, tu ćemo malo sporije, iako je to najočitiji problem oko kojeg se svi slažu, jer i na svoje oči vide koliko se upotrebljava i gdje sve kao otpad dospije.

Što idem starija sve mi je više dosta svega. I sve mi se čini da je istinita ona poslovica „Tko kao mlad nije liberalan nema srca, tko kao stariji nije konzerva nema mozga.“ Analogno onoj pričici o rudniku aluminijeve rude, vjerujem da je možda došao kraj nafti i da su oni, jer znaju bolje od nas kad će nafte nestati, ulagali šolde u čišću energiju. Sada moraju brže bolje zavladati i tom gospodarskom granom. Strah me je da nebi bilo preko noći: „Mjenjaj auto u električni! (Kao ovo za dizelaše.) Stavljaj solarne panele, dobit ćeš kaznu. Jel ti kuća energetski učinkovita? Mjenjaj žbuku u debljinu i materijal koji ti ja odredim!“ Krediti će na sve strane letati. Tko više išta može vjerovati tim debilima i njihovim pričama pa makar zvučale plemenito? Greta je nas pozivala na red, nas je ona morala taknuti, uplašiti, zaigrat nam na osjećaj krivnje, pozvati nas na odgovornost. A kao fol ona je iz naroda došla i prodika upravo onima koji su i meni neprijatelji! Ajme koja farsa! Majke ti mile. Sad ćemo se posavađati, podjeliti, zbuniti i uspaničiti pa će nam moći raditi što žele. Dobit ćemo ponudu koju nećemo moći odbiti. Po milijunti put.

Samo "krači" komentar gore navedenih gluposti (zbog kalibra i količine se stvar nažalost razvukla)

Proizvodnja primarnog aluminija i reciklaža dva su, jedan od drugog različita, biznisa. Proizvodnja primarnog aluminijuma svake godine raste, jedino se proizvodnja iz zapadnog svjeta polako seli na istok i jug, navodno zbog zaštite okoliša, a efekt je suprotan - onečiščavanje i upotreba energije na tonu proizvoda je u tim zemljama za 10 do 20% veča, povečava se i doprinos transporta, da o radnim uvjetima i platama ni ne govorimo. TZV "reciklažu" treba je podijeliti opet na dva različita dijela. Večinu predstavlja "clean scrap" - npr odrezci ili izmet iz proizvodnje, koji se u zatvorenom krugu vračjua u lijevaonice i onda nazad u proizvodnju. To se zove reciklaža samo zato, jer su prisutna dva poslovna subjekta (aluminij koji na isti način kruži unutar jedne firme po toj logici nije reciklaža). Drugo je TZV "dirty scrap", aluminij iz mješanog odpada i iz različitih izvora. Iz takvog aluminija se ne izrađuje ništa, več se dodaje u 100% čisti aluminij (koji je još skuplji, tako financijski,ekološki i energetski od običnog primarnog aluminija).

Mikroplastika polako postaje sveprisutna, ali daleko od "Truje nas i od toga ćemo pocrkavati, podobivati rakove. I mi i biljke i životinje...". Ako smo več kot mikroonesnaživača, puno opasnije su čestice PM 2,5 i PM 10, koje nastaju izgaranjem, uglavnom kod dizela i individualnih ložišta. Za razliku od mikroplastike, koja je večinom inertna i neutralna, te čestice su kemijski aktivne, a u njima se koncentriraju i negorljive tvari kao što su POP-i i teški metali.

Reciklaža plastike NIJE "odlična za zgrnuti pare". Večina novca, koji se tu zgrče ostaje švercerima, koji tu plastiku odvoze u nekakvu ciganiju i tamo odlažu po ilegalnim smetlištima. "Plastika" je zbog raznovrstnosti materiala još teža za neko ozbiljno prerađivanje, tako da i uz najbolju volju, velik dio plastike završi na spaljivanju. Spaljivanje odpada nije baš profitabilno, jer za razliku od ugljena, plina, biomase i sličnog, kod odpada ima puno više problema (i troškova) sa pripremom materiala, mjerenjem emisija, pepelom.., tako da bez nekakvih subvencija stvar ne ide. U razvijenim zemljama normalno je i da su spalione unutar gradova (vidio sam Beč, Prag i Koebenhavn), da je trošak transporta minimalan. Prije par godina sam pričao sa profesorom iz Manchestera, koji se bavi energetskim optimiranjem velikih industrijskih objekata i koji je jednostavno rekao - nakon 100 km transporta cijela ekološka priča leti kroz prozor.

Još par riječi o staklu i staklenom odpadu - problem je pretaljivanje (energetska potrošnje i kemijski sastav), kao embalaža puno je teže od plastike ili Al, pa su i troškovi trasporta veči, pranje i sterilizacija stakla su ekološki i energetsko dosta zahtjevne procedure (prije jedno 20 godina vidio sam i mirisao kako izgleda pranje flaša za ulje sa vručom lužinom...).

Što se tiče "debila i njihovih priča", energetska učinkovitost i prijenos toplinu su priča 19. stolječa (i srednje škole), električni auti i fotovoltaika zasada su stvar izbora i, bar kod nas, stvar luksuza. Kad su se uveli katalizatori i sigurnostni pojasi, hvala bogu, nije bilo interneta i internetnih cmizdravaca, pa smo svejedno preživjeli. Prije 40-50 godina vodokotlič i kanalizacija su bili 9. čudo za pola Juge, pa se kuče nisu rušile. I klima naprave su bile nepotreban produkt razmaženog zapada, pa vidimo gdje smo sada.

Problem je mrdnuti guzicu (i mozak), lakše je nači nekakvog vidovitog Milana, da nam kaže kako smo super, da ne treba mjenjati ništa, a sve ovo ostalo su gluposti iz 1,2,3 ili 4 razloga...

Stara Huta za 36 minuta

Edited by - GGG on 01/10/2019 00:14:32
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 30/09/2019 : 16:49:57  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagor

Eh, Lwoode, ne vidiš ti "big picture".

Znaš li o čemu su Bizantinci raspravljali 1453, u vrijeme dok su im turske horde bile na vratima. Raspravljali su kojeg su spola anđeli. Dakle, u vrijeme kad bi se trebalo posvetiti realnoj opasnosti oni su se bavili nebitnim izmišljenim pizdarijama. Vidiš, tako padaju velike civilizacije.

Tako ti je i danas. Više se medijske bure dignulo zbog Trumpove zabrane služenja vojske transgenderima nego o problemima koje donosi masovna "migracija" milijuna poluobrazovanih muškaraca iz trećeg svijeta na zapad. Identity politics... to je danas bitno. Time se bave institucije. O tome se piše u mainstream medijima. Umjesto da se bavimo realnim problemima ili barem upozoravamo na njih, bitnije je da se nitko ne osjeća uvrijeđenim zbog svojih besmislica.

Možda ti ne vidiš širu sliku? https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2019-09/papa-blagoslovio-spomenik-migrantima.html

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 01/10/2019 : 00:19:34  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
Izgleda da Greta voli D.R.I.

Will our children look back
With hatred or despair
At a generation of idiots
Who just didn't care

About the fossil fuel fumes
And the aerosol sprays
That put holes in the ozone
And let in the rays

That can cause cancer in humans?
And what is it all worth
Heating up our globe
Destroying our own Earth?

What will they think
Of us with no concern
About the seas of shit
And radiation burn?

We who watched
The waters of the world
Turn to lakes of lava
Killing every form of life?

Will they have regrets
For being born at all
Into a world where only
Acid rain can fall

On all the empty fields
And on the vacant lots
Where cockroaches and crab grass
Are the only crops?

Acid rain dissolving away
The monuments of man
Run for your lives!
Acid rain

Smell the rain coming?
Acid rain
Run for cover now!
Acid rain

The water is on fire!
Acid rain

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 01/10/2019 : 15:40:19  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
ljudi omalovažavaju tu curicu jer je dijete, ali dijete je nažalost u pravu. NIkog od ljudi koji odlučuju nije briga, jer je kapital iznad svega. Jedina nada je propast kapitalizma i slobodnog wall street tržišta. 2008. je jedina godina kada je emisija CO 2 smanjena.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 01/10/2019 : 15:48:02  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

ljudi omalovažavaju tu curicu jer je dijete, ali dijete je nažalost u pravu. NIkog od ljudi koji odlučuju nije briga, jer je kapital iznad svega. Jedina nada je propast kapitalizma i slobodnog wall street tržišta. 2008. je jedina godina kada je emisija CO 2 smanjena.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15028 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 01/10/2019 : 15:59:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

quote:
Originally posted by adriano

+1
Baš je jako smiješno zvuči ovo " propast kapitala ".

Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 01/10/2019 : 18:37:15  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by GGG

Samo "krači" komentar gore navedenih gluposti (zbog kalibra i količine se stvar nažalost razvukla)

Ako nekom želiš pametovati o ovoj temi, krenuo si drito na krivu osobu. Ako želiš razgovarati, naletio si na pravu. Na tebi je izbor na koji ćeš način nastaviti ovu diskusiju.

quote:
Originally posted by GGG

Proizvodnja primarnog aluminija i reciklaža dva su, jedan od drugog različita, biznisa. Proizvodnja primarnog aluminijuma svake godine raste, jedino se proizvodnja iz zapadnog svjeta polako seli na istok i jug, navodno zbog zaštite okoliša, a efekt je suprotan - onečiščavanje i upotreba energije na tonu proizvoda je u tim zemljama za 10 do 20% veča, povečava se i doprinos transporta, da o radnim uvjetima i platama ni ne govorimo. TZV "reciklažu" treba je podijeliti opet na dva različita dijela. Večinu predstavlja "clean scrap" - npr odrezci ili izmet iz proizvodnje, koji se u zatvorenom krugu vračjua u lijevaonice i onda nazad u proizvodnju. To se zove reciklaža samo zato, jer su prisutna dva poslovna subjekta (aluminij koji na isti način kruži unutar jedne firme po toj logici nije reciklaža). Drugo je TZV "dirty scrap", aluminij iz mješanog odpada i iz različitih izvora. Iz takvog aluminija se ne izrađuje ništa, več se dodaje u 100% čisti aluminij (koji je još skuplji, tako financijski,ekološki i energetski od običnog primarnog aluminija).

To su srodni poslovi, ne mudruj.
Recikliranje svoje korjene upravo vuče od rudara, kemičara, metalurga. Jer tehnologije koje se u reciklaži koriste su izmislili inženjeri, kemičari i ta ekipa. Ne samo to nego se strojevi, separatori, tehnološki i kemijski procesi koji se koriste u oplemenjivanju mineralne sirovine (grana rudarstva) također koriste u recikliranju. Zato ti se ruda zove primarna sirovina, a ona reciklabilna sekundarna sirovina. Shvaćaš li poveznice?
Ako mi ne vjeruješ odi na stranice RGN faxa, otiđi pod diplomski studiji smjer - zbrinjavanje i odlaganje otpada, zapitaj se što to uopće radi tamo i pogledaj predmete koje slušaju.

Ajmo o biznisima.
Mi možemo odvojiti na dva različita biznisa rudnik aluminijeve rude i pogon u kojem iz rude dobivaju aluminij. Ovi iz rudnika mogu samo vaditi rudu i prodavati je. Pogon može samo kupovati rudu, a da rudnik nisu ni vidjeli, te prodavat aluminij kao svoj proizvod. (Za primjer ovog drugog imamo onu nesretnu Glinicu kraj Obrovca. Nema tamo rudnika, ono je samo bio pogon obrađivač rude. Koji nam je 20 godina stajao zapušten skupa s lužnatim bazenima, nedaleko od rijeke Zrmanje, koja je pak opskrbljivač pitkom vodom.) U ovoj priči kamioni mogu biti i 3. biznis. Transportna firma, koja je potpisala ugovor s nekim od njih. Posao im je rudu iz rudnika prevoziti u firmu koja iz nje izvlači aluminij. Gdje ovo ide sad? Hoćemo početi nabrajati koliko ima različitih biznisa po svijetu? Jesi li shvatio kako mogu postojati različiti biznisi unutar iste grane?

Pogon za proizvodnju aluminija iz mog posta je iskarikirana, slikovita pričica kojom sam pokušala nešto poantirati. Ali ti to nisi tako shvatio. Ti si to shvatio tako da ja tvrdim kako ama baš svaki proizvođač aluminija na svijetu sada reciklira limenke. I eto tebe heroja, da mi kažeš kako to nije točno. Pa gle, Glinica je propala dok si rekao limenka. Znaš, ima onih koje i propadaju. A možda ima i neka firma koja je nakon aluminija zavrtila novac u vinogradarstvo. Poanta moje priče je logika novca. Onaj koji je jučer zarađivao na zagađivanju planeta, taj će ti danas zarađivati na negovom spašavanju, te da će mu sustav raznim trikovima pomoći u tome.
U nove biznise ulaže onaj tko ima, ne onaj tko nema. To ti je valjda jasno.

Druga stvar koja ti se zbrčkala u glavi je reciklaža aluminija. Ja ovdje pričam o Al limenkama, ambalažni otpad, iz domačinstva. Ne guraj mi u priču alumimij iz mješovitog otpada, dospio iz raznih izvora. Prvi korak koji napravimo u procesu recikliranja je upravo spriječavanje nastanka tog mješovitog otpada. Razvrstamo ga odmah u kući. U takvom, razvrstanom otpadu, ne tom tvojem mješovitom kojeg mi hoćeš podvaliti u argumentaciju, u onom razvrstanom otpadu - ima novca. Jel ti sada razlika između mješovitog otpada i odvojenog otpada jasna?
Al-limenke ne samo da odvajamo nego ih čak odnesemo u market i dobijemo 50 lipa za to. Tu nas potiču i novcem da ga ne budemo lijeni sakupiti i donjeti. Tu nema zarade? Po tvojoj priči o neisplativosti recikliranja Al, oni daju 50 lipa zato što su oni dobri pa nam daju novac. Onda oni to tako sakupe, pa se natječu s konkurentima tko će prije bankrotirati.

Mogu sada nastaviti o svim drugim temama iz tvog posta. Al prvo moram vidjeti kako si odlučio dalje sa mnom. Ne želim ti dati moju energiju, znanje i ljubav prema pisanju, ako ćeš biti kreten.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 01/10/2019 : 18:42:19  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

quote:

Što idem starija sve mi je više dosta svega. I sve mi se čini da je istinita ona poslovica „Tko kao mlad nije liberalan nema srca, tko kao stariji nije konzerva nema mozga.“

Ovo više ima veze sa strahom od promjena nego s bilo čim drugim. Konzervativne stranke se zalažu za očuvanje postojećeg stanja, a stariji čovjek (u pravilu) ima puno više toga za izgubiti od mlađih pa je i zabrinutiji zbog toga.

A ja osobno živim u kraju gdje su i stariji i mlađi u ogromnom postotku konzervativni, pa ipak ne vidim se da s godinama postajem išta konzervativniji. Uvijek ću podržavati prava na osobne slobode pa makar bio i najgluplji čovjek na svijetu zbog toga :)

Eto ga na sad! Nemoj tako, ti si divan, srčan i plemenit, a ja sam hladna kučka. I to stara hladna kučka.
Ovu zajebanu provokativnu rečenicu sam ispalila jer mi je predobro sjela u kontekst. Željela sam kazati da bih prije 10 godina bila dirnuta, možda čak i išla prosvjedovati. Al sada sam reagirala - A muči mala, budu li nam ti likovi tamo udarili mjere za spašavanje svita, najeba je i svit i mi. E sad, možda to nema nikakve veze s mozgom, možda ima više veze s tim da sam upravo oglupila na neke stvari.

@nagor
Neke stvari nisu došle samo s novim dobom sloboda ljudi tigrova.
Dakle imaš... khm.. . Tagovi - Retro,Vintage,Church, Italian. Uživaj!
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 01/10/2019 : 19:37:39  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Da, da, to su tagovi koji se tipkaju lijevom rukom. ;)
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 01/10/2019 : 19:48:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Eto ga na sad! Nemoj tako, ti si divan, srčan i plemenit, a ja sam hladna kučka. I to stara hladna kučka.
Ovu zajebanu provokativnu rečenicu sam ispalila jer mi je predobro sjela u kontekst.

Ja se jesam osjetio donekle prozvanim pa sam se išao braniti :) Nisam liberalan u smislu da ću se boriti za nečija prava (načelno podržati hoću). Ja sam liberalan tako što mi nije bitna nacionalna, religijska, seksualna ili bilo koja druga orijentacija kod ljudi. A ne vidim da bih bio išta pametniji da mi to s godinama postane bitno, pa sam zato odreagirao.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 01/10/2019 : 19:55:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Al-limenke ne samo da odvajamo nego ih čak odnesemo u market i dobijemo 50 lipa za to. Tu nas potiču i novcem da ga ne budemo lijeni sakupiti i donjeti. Tu nema zarade? Po tvojoj priči o neisplativosti recikliranja Al, oni daju 50 lipa zato što su oni dobri pa nam daju novac. Onda oni to tako sakupe, pa se natječu s konkurentima tko će prije bankrotirati.

Samo da komentiram ovo, koliko znam tih 50 lipa je već uključeno u cijenu, pa u biti ti u startu proizvod plaćaš više pa ti refundiraju dio kad vratiš ambalažu. Slična priča kao sa staklenim bocama od pive, samo što ti tu u startu odbiju cijenu ambalaže ako doneseš svoju. Nitko ti ništa ne plaća, samo ti vraćaju što si već platio.

Naravno, kako ima ljudi koji nikad ne vraćaju ambalažu, netko na tome može i zaraditi skupljajući otpad (ili švercom iz susjednih država, znali su se iz mojih krajeva kamioni odvoziti :D), ali opet sumnjam da je država tu u minusu kad se pogledaju ukupne količine.

Edited by - Beva on 01/10/2019 19:56:15
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 01/10/2019 : 20:04:03  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
https://www.index.hr/auto/clanak/jeremy-clarkson-za-the-sun-greta-ti-si-razmazeno-deriste/2120226.aspx
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 01/10/2019 : 20:52:54  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:

Samo da komentiram ovo, koliko znam tih 50 lipa je već uključeno u cijenu, pa u biti ti u startu proizvod plaćaš više pa ti refundiraju dio kad vratiš ambalažu.

Čekaj malo, što su oni onda zaradili na sustavu reciklaže i prije nego su išta reciklirali? Digli cijene proizvoda preko noći zato što su ambalažu deklarirali kao ambalažni otpad?
Eto, pa sad vjeruj u sustav i plemenite namjere očuvanja okoliša. Bolje da mi nisi ovo rekao. Želiš da postanem radikalna desničarka?

Edited by - grofica Varga on 01/10/2019 20:54:24
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 01/10/2019 : 21:03:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Čekaj malo, što su oni onda zaradili na sustavu reciklaže i prije nego su išta reciklirali? Digli cijene proizvoda preko noći zato što su ambalažu deklarirali kao ambalažni otpad?
Eto, pa sad vjeruj u sustav i plemenite namjere očuvanja okoliša. Bolje da mi nisi ovo rekao. Želiš da postanem radikalna desničarka?

Da, definitivno, kad neki proizvod uđe u sustav povratne naknade, odmah poskupi za 62 lipe:

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/novi-udar-na-dzepove-zbog-povratne-naknade-ne-poskupljuje-samo-mlijeko-20181205

Ako vraćaš, nećeš puno osjetiti poskupljenje, ali ako bacaš...

Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 01/10/2019 : 21:15:45  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
Onda su oni u plusu sve dok ne popijem zadnju limenku pive u životu i odnesem im da mi vrate šolde. A 12 lipa su plusu svaki put. Eto kako zaraditi na recikliranju i bez da išta recikliraš. Tragedija! Tu u njemačkoj barem na računu vidiš što si dao za proizvod, a što za ambalažu. Ko u pivskim flašama u nas, ako ih nisi donio sa sobom. Ma kažem ti ja, kad oni krenu spašavati svijet, oderat će nas ko... Ko nešto što se odere.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 01/10/2019 : 21:20:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ko u pivskim flašama u nas, ako ih nisi donio sa sobom. Ma kažem ti ja, kad oni krenu spašavati svijet, oderat će nas ko... Ko nešto što se odere.

Neće mi biti nimalo krivo ako ga stvarno spase :)

Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 01/10/2019 : 21:26:38  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ko u pivskim flašama u nas, ako ih nisi donio sa sobom. Ma kažem ti ja, kad oni krenu spašavati svijet, oderat će nas ko... Ko nešto što se odere.

Neće mi biti nimalo krivo ako ga stvarno spase :)

E ne, taj svijet je njihov. Njima je to majčica zemlja, a nama maćeha. Sad bi ih baš trebalo ucjenjivati. Ako stvarno apokalipsa dolazi treba im kazati - Što je pičke, što ste se usrali?
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 01/10/2019 : 21:38:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ako stvarno apokalipsa dolazi

Sad ću i ja citirati jednu izjavu, i to u originalu da se ništa ne izgubi u prijevodu:

“One of the painful things about our time is that those who feel certainty are stupid, and those with any imagination and understanding are filled with doubt and indecision.”

Tko imalo razmišlja o svemu ovome, pojma nema kako se postaviti.

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29655 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 01/10/2019 : 22:00:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

https://www.index.hr/auto/clanak/jeremy-clarkson-za-the-sun-greta-ti-si-razmazeno-deriste/2120226.aspx

koliko gluposti na jednom mjestu

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 01/10/2019 : 22:19:06  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Greta je razmaženo derište s dobrim PR-om. To bi moralo biti jasno.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 01/10/2019 : 23:33:01  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:

Legenda!

Edited by - solar on 01/10/2019 23:33:32
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2561 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 01/10/2019 : 23:42:40  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
@ grofica Varga

Kao kemičar koji več 15 godina radi u laboratoriju tvornice aluminija , vjerojatno sam više kvalificiran, da razlikujem muda od bubrega od raznoraznih internetnih copy-paste Dunning Kruger filozofa.(ako na Cobiss.si upišeš "Goran Abramović", nači češ među ostalim i članak "Analiza kakovosti proizvodov iz recikliranega aluminija" gdje sam jedan od autora). Što se tiče odpadaka, postavio sam više od 20 metoda za analizu (5 akreditiranih i više od 10 ovlaštenih), napravio sam preko 100 analiza i ocjena industrijskog odpada (od prerađivanja najlona do samarijumovih magneta), a blefiranje i pokučarstvo komunalaca, eko-geologa i sličnih "zbrinjavača" baš i ne cijenim (ima na Cobissu još jedan moj članak iz 2011, gdje sam im rušio neke kuharske metode, dok se mi je to još dalo)

Ali ajmo po redu: Što se metalurške tehnologije tiče, drastična je razlika između proizvodnje metala iz rude, gdje se radi o KEMIJSKOM procesu redukcije, dok je kot samog pretaljivanja i reciklaže radi o FIZIKALNOM procesu (promjena agregatnog stanja i mješanje). Sa stajališta metala su jasno odvojeni upstream (rudarstvo i prerada rude) i downstream procesi (prerada i obrada, uključujuči reciklažu). Kod aluminija je stvar još kompleksnija jer se radi o dva procesa - prvo se iz boksita proizvodi glinica, koja se upotrebljava kao sirovina za cijelu paletu tehnologija, ne samo proizvodnju metalnog aluminija (brusni material korund, specijalni cementi i cigle, pa razne tehničke glinice, sirovina za zeolit u detergentima...)

Glinica u Obrovcu je problem nesposobnosti i korupcije, jer je bila kupljena za dosta čišči tip boksita, nego se nalazi u tom dijelu Dalmacije - taj isti boksit se je još 30 godina prije i 10 godina kasnije vozio te uspješno i profitabilno prerađivao kod nas u Kidričevom (u metalni Al i druge produkte). Ali kako sam prije rekao, proizvodnja glinice nije direktno vezana na proizvodnju metalnog aluminija (gdje su problem fluoridi i CO2) tako da to neke veze sa recikliranjem nema

Što se tiče poanta i pričica, slobodno karikiraj što i kako želiš, ali se isplati držati područja koje bar približno poznaješ, pa če biti naljetanja i (s)kretanja dosta manje. Aluminij je metal, koga je u zemljinoj kori najviše, tako da ako več drobiš o nekakvim mahinacijama, izaberi nekakav metal koji je stvarno problematičan - litij ili kobalt (ili renij ako si frajer ).

Što se novca tiče, još uvijek se najviše investira u proizvodnju primarnog aluminija - najviše investiraju Kinezi, Rusi i Emirati, a i zapadne multinacionalke kao Hydro, Rio Tinto i Alcoa - i to puno više u elektrolize u trečim zemljama nego u recikliranje na zapadu(gdje je to jedino relevantno).

Limenke - to ti baš nije neki primjer, jer se kod nas večinom upotrebljavaju limenke iz bijelog lima (željezo), dok su iz aluminija samo one sa oznakom alu. Iz aluminijuma su kod nas uglavnom sprejevi i metalne tube.

Još jednom malo polaganije - "dirty scrap" NIJE mješani odpad, več mješavina aluminija različitih kvaliteta (samo limenke se mogu razlikovati po sastavu Al od 92 do 97%), razlika je između valjanog i ljevanog alumija (velik udio Si ili Cu), problem su boje i lakovi, naročito bijela boja koja sadrži titanijum dioksid koji ne odgori. Zbog toga je taj material dosta problematičan u tehnološkom i ekološkom smislu i dodaje se po 5-10% u čisti aluminij. Kod nas ga niti direktno ne dodajemo u čisti aluminij, več imamo posebnu peč sa specialnim prečiščivačem plinova zbog nastajanja dioksina kod izgaranja boja i lakova.

Nigdje nisam napisao, da se reciklaža ne isplati, več samo to, da nije istina da če rude nestati i da če se zarađivati na recikliranom aluminiju, kao što ti tvrdiš. Reciklaža ima svoje mjesto u cijeloj priči ali za sada još uvijek dominira primarna proizvodnja. Čak i da se nekim čudom danas zamrzne količina aluminija koja je potrebna na svijetu i da se sav aluminijum 100% vrača u reciklažu, još uvijek bi se morao proizvoditi primarni aluminij zbog gubitaka od 10-30% u postupku reciklaže.

Onih 50 lipa nema veze sa aluminijem - to plača potrošač prilikom kupnje piva, kole ili šta več, i to ne samo za limenke, več i za PET boce, ako se ne varam, pa onda to dobije nazad kad embalažu vrati, a oni koji ne vračaju sa tih 50 lipa časte državu. Vjerojatno se više isplati, nego prčkati po mješanom odpadu. Ali to je više tema za gore pomenute komunalce...

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 02/10/2019 : 08:30:47  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by GGG

@ grofica Varga

Kao kemičar koji več 15 godina radi u laboratoriju tvornice aluminija , vjerojatno sam više kvalificiran, da razlikujem muda od bubrega

Jesi li ti hemičar ili veterinar?
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000