forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Domaci strip
 Tulipan, Igor Kordej
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 75

Macon
Senior Member

Slovenia
1775 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 18/08/2020 : 20:38:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message
quote:
Originally posted by frano

Ajd, da ne drobim.

Zašto vas inspirira ili ne, Kordej ili Edi?

U osnovi vidim u osrednjem komercialnom crtanju na prvom mestu želju za zaradom. Ali to mi je poslednja briga kad čitam strip jer želim samo želju za pričanjem priče.

Iako je Ponos vragova dobar rad i vrlo mi se sviđao, Edijev crtački stil je osredan i takvog crtanja ima puno na tržištu. Ali osetio sam želju i vrlo poudarene montaže kadrova.

Dok je Kordej poseban sa izraženim crtačkim uzorom u flamskim renesansnim slikarima- njegova figura je malo deformirana po uzoru na Pietera Bruegela Starijeg.

Evo vam renesansnog Kordeja.

Kod Kordeja su mi vrlo visoko kratke priče U zoni sumraka u duetu sa Djangom.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 19/08/2020 13:04:28
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1775 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 18/08/2020 : 20:39:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message
Kordej je za mene stilistički vrh ne samo Hrvatskog ili Jugoslovenskog stripa več i Europskog.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1775 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 18/08/2020 : 20:42:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

mene ni jedan ni drugi ne inspiriraju
jednostavno, ništa mi ne znače
čak ni nemam pojma tko je edi, pretpostavljam onaj tip koji je crtao ponos vragova
kordejeve neke stripove sam čitao. i on je dobar, no, ako i zanemarim sliku koja se meni stvorila o njemu a koja nije povoljna, znači i bez obzira na to i bez obzira što je njegov crtež zadovoljavajuće dobar - nešto ni tu ne štima, nešto nedostaje. ni sam njegov crtež nema puninu za mene. a i nije dao nijedan značajan strip. možda je još najbolje ovo marshal bass, a to je poluuspjelo. dakako, to je čak veći problem macana, ali kad je kordej dio te cjeline. po tom pitanju, onda je bolji od edija, jer ponos vragova slabije stoji od bassa.

ukratko, hrvatski stripaši su slabašni, uključivši i tebe frano, kad već moram reći. sjećam se papka - i maltene jedino čega se sjećam da mi odzvanja: nije mi dovoljno hrvatski.

čini se da najbolje stoji devlić sa hermanom gottesbergom. to je zanimljivo, čak i jako, ali nije izbrušeno i izrađeno do kraja.

uz hermanna gottesberga, top tri čine još trojica u mraku i lovci na čaplje. ali dugo to nisam preispitao, pa je ovo više na starim osnovama nego na friškim. mislim, da li uopće mogu u top tri - ostali strpovi ni ne dolaze u obzir, preslabi su: od macana, kordeja, štefa, pepeka i koga sve ne.

Hrvatski stripaši nisu slabašni nego "per capita" svetski vrh snage i kvalitete. Isto ko Hrvati u sportu.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 18/08/2020 20:43:29
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/08/2020 : 21:11:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
ni približno
u sportu su uspjesi evidentni, u stripu ne mogu ni u niži rang bonelija
jedan Nolitta je za sve njih nedohvatljiv
zato što to nisu razumjeli, nego se napuhivali bez osnove, macan, kordej itd. zato su i ostali prosječnjaci
tko od njih može uopće primirisati prattu? a pratt je tek neuspjelija verzija Nolitte, rastreseni Nolitta.
to su te relacije, macon.

što ne znači da nisu okej. jesu ovi neki, ali to je jedna standardna, prosječna razina, to ti je recimo The Last Stand, 2013. u svijetu filma: dobro, ali utopljeno u masi sličnih dobrih izvedbi. nije čak ni Cobra, a da ne govorimo onda o Anđelovom srcu ili Velikoj ljepoti.
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1775 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 18/08/2020 : 21:56:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message
Više jih je radilo i radi za Amerikance i Francuze za koje je Bonelli nižja liga u baš svemu.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 18/08/2020 : 22:30:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
boneli je za sve njih majka
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7385 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 18/08/2020 : 22:48:49  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message
Stinky, ovako od oka.
Moji dojmovi o stripovima koje si spomenuo.

Trojica u mraku i Sedma žrtva.

Čitao sam to s nekih desetak godina. Dojmilo me skroz. Iznimne likovnosti, crtao je Maurović te "kauboje", šta ti ja znam, ko zagorce iz Špičkovine. Želim reći, poprilično uvjerljivo. Da je maknuo western ikonografiju, te da je tutnuo likovima lajbeke i vile, to bi bilo to. Rvatski strip. Ono, što me muči, nemam pojma tko je to pisao.

Ponos vragova

Mene je taj strip vratio stripovima.
Jedan od najinspirativnijih svakako.
I tu fale lajbeki. No, autori su se snašli ispričati svoju priču.

Devlića nisam čitao.

Od drugih stripova, hrvatskih, na pamet mi padaju Štefovi Mudraci. Super likovi, branitelji, vrlo ljudski, a opet vrlo stripovski uradak.

Mišljenja sam da smo se, genetalno kao zajednica, kao narod, jedino živim osjećali u ratu i sportu.

Ratnici.

Ne treba se toga sramit.

U indiji je to najcjenjenija kasta :) Ne i najmudrija.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7385 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 19/08/2020 : 05:21:44  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message
Danas možda još par autora, crta konstantno rvatski strip. I to, uvrh glave, par stranica mjesečno.

Tanka je postala ta prva linija obrane.

S druge strane puno mlađih kolega drlja autorske stripove.

I to je dobro.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7385 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 19/08/2020 : 05:37:21  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message
Ja sam imao sreću pa sam bar nakratko vidio tu zadnju epohu konstantne proizvodnje stripova u Modroj lasti.

Vidio sam bome i kako se ugasila.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7385 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 19/08/2020 : 05:40:33  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message
No, još smo tu.
Krezubi, posvađani i zgnječeni sa svih strana.

Još uvijek dahćemo.
:)

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7385 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 19/08/2020 : 08:43:07  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message
Evo jedna gorštačka.
https://www.youtube.com/watch?v=j-swpGHevkw
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 19/08/2020 : 09:54:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by frano

Danas možda još par autora, crta konstantno rvatski strip. I to, uvrh glave, par stranica mjesečno.

Tanka je postala ta prva linija obrane.

S druge strane puno mlađih kolega drlja autorske stripove.

I to je dobro.

pa eto, spalo je na tebe onda
ovaj svoj gaf raspredanja privatnih stvari na scomu možeš pogledati iskosa. otvara se junačka percepcija, ne doduše indijska, ali zato hrvatska mentalno-dinarska u kojoj raste vitalnost i dinamika i život: inicijalni slom koji te skršio zapravo je u funkciji tvog rasta!! rasta u dinarstvu, u vjernosti i izdržavanju svega krezubog i novokvadratski mlitavog. tu masku si uspješno odbacio jednim javnim gafom u kojemu si se oslobađao nametnute kordejevsko-macanovske-maconovske poze. svako oslobađanje je opasno i spasonosno: kao u Deliveranceu, tamo to imaš na razini moćnih slika dano.

ovdje gdje smo ili si sada, to je junački put: od beživotno-bezduhovnog kordejevskog apriorizma do razmišljanja o ultimativnom hrvatskom stripu. po onome što sam vidio u papku, ti to možeš iznijeti (naravno, bilo je potrebno da se oslobodiš i papanstva ---> sve je to još pod utjecajem pozerskog apriorizma = školskog blebeta).

čak je dobro da si prošao taj vrtlog, uključivši i indiju, jer si se na neki način zaokružio. puni krug. puni krug podrazumijeva ograničavanje: jasno NE svemu kordejevskom, macanovskom, maconovskom. ja bih i indijsko otprhnuo sa sebe, što će ti taj balast. imaš iskustvo indije, preradi ga u hrvatsko mentalno dinarstvo. u savršenom krugu hrvatskog mentalnog dinarstva tvoja misao i stripovski potencijal korespondiraju --> dolazi hrvatski ultimativni strip!

ovo je što se tiče idejne strane čitave stvari. toliko je do mene; rad negativnog i stvaralačka bol je na tebi. ti se ne smiješ varati i ostati smrznuto zapanjen mojom metodom ideirajuće apstrakcije. ona je silna, ali na svom terenu. ona ne daje gotovi produkt, odnosno konkretni ultimativni hrvatski strip. ona samo pogoni, vis a tergo. otvorila ti je vrata percepcije, tako što je jasno označila sve nepovoljno, mlitavo, kilavo, riječju: hrvatsku stripovsku laž. na tebe pak otpada oblikovanje, davanje izraza kroz strogo definiranu stripovsku priču, a to moraš učiniti u procijepu konvencije (već uspostavljenih oblika strip-priča, odnosno onog mrtvog) i iznimke (odnosno tvog izvornog, životnog i neponovljivog).
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7385 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 19/08/2020 : 10:01:24  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message
A krfitisusove, Stinky.
Stinu bi pokrenuo ovim tekstom.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7385 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 19/08/2020 : 10:35:05  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message
Ovakav je plan.
Treba zabilježit potres i korona ludilo u tom stripu.
Triba spetljat s košarkom.
I to je to.

Papak se vraća kući.

Eto. Trebao mi je samo jedan Smrdljivko ko vitar u leđa.
Bog zna šta će bit s tim projektom.
Možda ništa.

No, ne znači da nije krenuo.

:)
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7385 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 19/08/2020 : 12:29:55  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message
Želim reći, Stinky, hvala.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 19/08/2020 : 12:39:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
ako Bog da, još ćemo mi divaniti, frano

a viđe ostale
nitko ni da zucne o hr stripu. a sve moj do mojega, ljudi od ukusa i pera. fini ljudi.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10648 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 19/08/2020 : 12:44:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message
Nakon dueta Macan & Kordej rađa se novi dinamični duo Frano & Stinky na vodećem gay topicu na stripovi.comu!!!

Ludilo! Nebo je granica!

Neka vam je vitar u leđa, a stina pod nogama. Sretno/sritno.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 19/08/2020 : 12:59:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
imaš li ti ult hr strip, peyotl?
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1775 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 19/08/2020 : 13:00:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message
Šta će vam "ultimativni hrvatski strip" i šta je uopšte to? Vi ionako niste u pravi poziciji za tako nešto jer ste u centru hrvatskoga i po logici stvari vam je hrvatskoga zbog svakodnevice do jedne razine pun krulac. Za takvo nešto će trebati neko iz periferije hrvatskoga (ili iz emigracije), koji sanja o Hrvatski i hrvatskom koje nikad nije ni postojalo i nikad neće.

Sve po principu, da je bio najveći njemački nacionalista i fuehrer sa najvećom njemačkom imperijom (sa ograničenim rokom trajanja) Austrijanac a najveći ruski imperator svih vremena Gruzinac.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 19/08/2020 13:01:00
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 19/08/2020 : 13:17:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
pa, ult hr strip uopće ne mora biti, čak, NE SMIJE BITI u tom pravcu u kojemu ti fantaziraš, macon
tu se vidi zašto ti, macan, kordej, peyo, tko sve ne, ne možete realizirati stvar: tebi odmah pada na pamet nešto bezgranično, beskonačno, ili što bi anselmo canterburyjski rekao nešto od čega se veće ne može zamisliti.

taj prirodan put ljudskog fantaziranja treba slomiti snagom volje odnosno posvećenjem u filozofiju sjekire: puno puno Zagora čitati, Mister Noa itd. naravno, ovo samo po sebi nije dovoljno, jer na scomu možeš na svakom koraku naći one koji su puno Zagora čitali, pa će jednako fantazirati u beskonačnom kao i ti. iz tutorstva prirodnog fantaziranja treba prijeći u - superfantaziranje. superfantaziranje najuzornije demonstriram ja (na raznim topicima).

na primjeru ult hr stripa superfantaziranje može biti i sasvim mala stvar: recimo baš ovo što se odigrava na ovom topicu - stinky raskrinkava hrvatsku stripovsku laž, frano to sastavlja u moćan i precizan izraz. takav strip, pretpostavimo da je frano u stanju definirati oblik, bio bi superioran po svim parametrima kordejevim strancima kurcima palcima i macanovom ustreptalom izrazu o grendelima i šmendelima.
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1775 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 19/08/2020 : 13:37:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message
Uopšte nisam stavio pravca nego sam pitao šta je to.

Verovatno esenca, koncentrat inaće termin ultimativno nema smisla. Superfantaziranje ha ha ha, odlično. :)

Hrvatska "stripovska laž" kako ti kažeš nema ništa esencialnoga a ni posebno hrvatskoga. A oni tvoji trije kandidati su svi "veći od života" ili barem idu u tom smjeru.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8954 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 19/08/2020 : 13:47:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message
Ni ponos vragova ni maršal bass nisu hrvatski stripovi. To su stripovi hrvatskih autora rađeni za strano tržište, da bi zadovoljili stranca.
Da bi postojao hrvatski strip mora postojati hrvatsko tržište, potreba za istim, a ona ne postoji.
Najbolje od hrvatskoga stripa objavljivano je u patku. Kratke i dovitljive pričice rađene iz srca i duše, a ne za pare i strance.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 19/08/2020 : 13:56:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
naznačio si pravac kada si spojio fantaziranje o periferijskom hitleru i enormnom njemačkom rajhu
kao: ovaj sanja o nečemu najvećem. to su gluposti.

hr emigracija je vrh tema (usput), ali to ti nije periferija: to ti je uglavnom ista glupost, znači, prirodna, "zdravorazumska" fantazija pod kakvu si i ti odmah potpao. to su maltene uvjetovani refleksi, samo na razini stvaranja mentalnih slika. ja te ne krivim, a ni hr emigraciju, jer to je, kako rekoh, prirodan put. to treba slomiti.

kao što je prirodan put paško patak-->blek-->zagor-->larcenet. ovu "puku" prirodnost markos, macan, a vidimo i ti, savjetuješ ex cathedra.

ali čovjek se mora osloboditi "prirodnog", odnosno slomiti sve te tobože propisane modele. opet kažem, jedan takav proboj svjedočim ja. sam sam sebi svjedok.

i da sad ne filozofiram ili pseudofilozofiram. pa da rečem o periferiji.
periferija, u pravom smislu, esencijalnom aka ultimativnom, nije hr emigracija, nego - biti ovako kao ja. to ti je ona prava periferija = prema tvom valjanom uvidu, dobra pretpostavka za istinsku realizaciju ult hr stripa. znači, upravo je suprotno od toga što ti govoriš: nikakav izludjeli emigrant koji mentalno negira datosti nego onaj koji je posred matice a slobodan od svih sveza i tihog brujanja aparata kako reče Hamvas, taj odmjerava što jest a što nije esencijalno i ultimativno hrvatsko.

Edited by - stinky on 19/08/2020 13:58:36
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1775 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 19/08/2020 : 14:04:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message
Da, slažem se. Periferije su različite kao i ultimativno. Naznačio sam spoljašnost.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 19/08/2020 : 14:16:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by Tonto

Ni ponos vragova ni maršal bass nisu hrvatski stripovi. To su stripovi hrvatskih autora rađeni za strano tržište, da bi zadovoljili stranca.
Da bi postojao hrvatski strip mora postojati hrvatsko tržište, potreba za istim, a ona ne postoji.
Najbolje od hrvatskoga stripa objavljivano je u patku. Kratke i dovitljive pričice rađene iz srca i duše, a ne za pare i strance.

Sve si apsolutno pogrešno rekao, tonto.
A osvrnut ću se samo na ono što je sad za našu temu najznačajnije:

"Da bi postojao hrvatski strip mora postojati hrvatsko tržište, potreba za istim, a ona ne postoji."

Vidiš, baš je ovakvo tvoje razmišljanje simptom hr stripovske laži.
Imaš mentalnu barijeru iz koje stvaraš jedan nesavladivi krug. Sad imaš dobar alibi da ne radiš ništa, tj. da pišeš na scomu top 10 glazbenih albuma i slično.

Kada bi postojalo hr tržište i potreba, ti bi bio podređen ovakvim okolnostima odnosno bio bi skroz određen izvana - tako ni ne bi bio u stanju dati ult hr strip. Jasno, mogao bi se prodavati, možda bi skuckao dobru crkavicu. Ali koji ćeš mi ti takav!!???

Ne, nego ti sada imaš muške uvjete. Metaforički rečeno, imaš Liku, "mećavu". Na tebi je da se pohrvaš s međedom, pregrizeš grkljan vuku. Eeeee, dragoviću, kroz to ćeš se ti kaliti; ožiljke i recke koje zadobiješ, pa i slomove i kolapse, ako si u stanju, preobrnut ćeš u svoju pobjedu.
Sada si spreman dati prave stvari. Možda i ult hr strip.

Sada ti diktiraš: što su to potrebe. Stvaraš potrebe, ne iz siromaštva, nego iz preobilja. Prava hrvatska konkvista. Osvajaš tako da poznaješ bolje ove koje osvajaš nego što oni poznaju sami sebe. I da vidiš kako ćeš onda drukčije pjevati, smiljaniću. Ne bi ti više pokislo perje.
Go to Top of Page
Page: of 75 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000