Author |
Topic  |
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 19/08/2020 : 14:40:55
|
Tako je. Svatko ima pravo krenuti raditi ultimativni rvatski strip. Bez ovog "ultimativni" nemojte ni počimati. Posrnule ćemo brojati putem.
A tržište je takvo, kakvo je. 500 duša, gore dole.
|
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 19/08/2020 : 14:50:36
|
Ali stinkiću ja itekako radim i to najviše dok pišem po forumu i to baš na hrvatskom stripu. Hrvatski likovi u hrvatskoj zbilji na hrvatskom teritoriju, još 15-ak strana i gotovo. Ali ja znam da se tebi to neće svidjeti, obični su to ljudi i obične priče, nesretne ljubavi, brakovi i djetinjstva. Nema junaka i ideala, nema priča većih od života. Moj crtački realizam na Macanov sivi scenaristički realizam. Nije meni do crkavice zaradjene stripom (naravno da ne bi imao ništa protiv) niti je meni do hrvanja s međedima. Nisam ja taj koji će mijenjati stvari, niti želim biti taj. Potreba za hrvatskim stripom ne postoji, postoje samo puste želje i snovi malobrojnih entuzijasta, a i ti snovi su sve mrtviji.
Jedina potreba o kojoj ja brinem jest ona moja za crtanjem i pričanjem priče...i ona će postojat bilo hrv. tržišta ili ne. Ja ću uvijek crtat. Tko zna možda jednom budem crtao i junake veće od života. |
The less I have the more I am a happy man |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10648 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 19/08/2020 : 15:07:38
|
quote: Originally posted by stinky
imaš li ti ult hr strip, peyotl?
Ne, ali to nije ni važno.
Ja sam vam dao iskrenu podršku.
Frano je sjajan crtač, a osim toga je duhovit i inteligentan mladac iz kojeg frcaju kreativne iskre.
Uz tvoj inteligentni humor (kojim začinjavaš svaki post) vaš potencijalni zajednički uradak bi mogao biti vrlo zanimljiv.
Hrvatska je oduvijek imala sjajne strip autore. I u Franovoj generaciji ima mnogo vrsnih autora koji još imaju dosta za pokazati u budućnosti. Osobno se veselim svakom dobrom stripu koji je rezultat rada naših autora, a mnoge i imam u kolekciji. |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
Macon
Senior Member

Slovenia
1775 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 19/08/2020 : 15:19:31
|
quote: Originally posted by Tonto Jedina potreba o kojoj ja brinem jest ona moja za crtanjem i pričanjem priče...i ona će postojat bilo hrv. tržišta ili ne. Ja ću uvijek crtat. Tko zna možda jednom budem crtao i junake veće od života.
Može i sva transcendenca u imanenci.
A očigledno se boriš sa svojim medvjedom u Lici po Stinkyjevo. |
www.maconcomics.com |
 |
|
Macon
Senior Member

Slovenia
1775 Posts
Member since 18/03/2005 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
Posted - 19/08/2020 : 16:19:04
|
Baš sam pročitao Stikijev prošli topic o hr stripu. Kaže Dupli da su Trojica u mraku i 7. žrtva prerada nekih američkih romana.
Fora. Slično je i sa filmom. Meni je zakon ruski film 12. Obrada je to američkih 12 gnjevnih ljudi.
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 19/08/2020 : 16:46:16
|
ne znam, tonto pogledat ću ja to ako bude na raspolaganju. jes da ne vjerujem u macana i njegove sive realizme.
rekao bih još, ali baš smo se svi fino raspekmezili. ko da nam nije umro ult hr strip. vidiš kako malo treba: post-dva, jedna lijepa riječ i prijateljsko bodrenje. i ult hr kič može dati obol ult hr stripu!!! |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 19/08/2020 : 17:02:47
|
quote: Originally posted by frano
Baš sam pročitao Stikijev prošli topic o hr stripu. Kaže Dupli da su Trojica u mraku i 7. žrtva prerada nekih američkih romana.
Fora. Slično je i sa filmom. Meni je zakon ruski film 12. Obrada je to američkih 12 gnjevnih ljudi.
pa i Čaplje su po nekom takvom trivijalnom romanu al' to daje bolje rezultate nego sivi realizmi. kao što je hollywood bolji od von triera. te pop stvari imaju veću težinu, više govore o životu od "autorskih" prenemaganja. autor je samo onaj tko može ovaj pop integrirati u svoju iznimnost. maurović i fuis ili tko je već to pisao trojicu u mraku su veći autori od macana i kordeja. to su fakti koji su i macanu jasni i na koje se on jednom potužio pokošen činjenicom da su trojica u mraku i dalje hr broj 1.
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 19/08/2020 : 17:52:51
|
na žalost, ni vojna ne zadovoljava. rekao sam jednom: najgora kritika duplove vojne - sviđa se i srbima. to ne može biti. tu se čovjek mora zapitati u čemu je greška. |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
Posted - 19/08/2020 : 18:16:47
|
Eh. To je to. Ujedinjeni smo bili u ratu. Sad svako razvlači po svom. Kauboji, indijanci, tulumbe, baklave, muško, žemsko.
Baš fali malo reda.
Nisam čitao strip od Nenada Barinića o Vukovaru. Sad nedavno koji je izašao. To je koliko znam autentična istinita priča? |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10648 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 19/08/2020 : 20:03:13
|
quote: Originally posted by stinky
na žalost, ni vojna ne zadovoljava. rekao sam jednom: najgora kritika duplove vojne - sviđa se i srbima. to ne može biti. tu se čovjek mora zapitati u čemu je greška.
Ako je to točno, to nije greška.
To je onda iznimno djelo. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 19/08/2020 : 20:05:18
|
nisam ni ja taj o vukovaru a đe nađe đešku, ajme meni. đešku nisam nikada čitao, nego razmijenio par postova s njime o prirodi i društvu. užas tip. božja ovčica koja ne obećava.
o ujedinjenju i razvlačenju: mora biti razvlačenja. čovjek je aktivna autosinteza DISPARATNIH elemenata. kao što vidiš, disparatne elemente, tj. razvlačenje - imamo. fali aktivne autosinteze, to tebe muči. a ja o tome superfantaziram. ja već znam kako se radi aktivna autosinteza i još znam da što jača razvlačenja odnosno unutarnja proturječja, to je viši organizam koji se ujedini aktivnom autosintezom. problem ovog superhumanizma je što je to opasno mišljenje i hod po rubu: disparatni elementi mogu raznijeti svaki na svoju stranu, može pretegnuti destruktivni moment općeg života. zato se zadovoljava nižim oblicima, sivim realizmom malih pobjeda i malih poraza, male priče o nesretnim ljubavima i ostalo moraliziranje koje obvezuje ni na što. to ti je toplo-hladno gorko-slatko ujedinjenje-razvlačenje. tonto se time zadovoljava. ti si mi posljednja nada, apeliram da sve ovo o čemu se tu promišlja posljednjih dana ozbiljno shvatiš i počneš raditi na aktivnoj autosintezi tih velikih proturječja, kojima ja moram davati ton, kako se ne bismo razvodnili u onom nižem obliku male-mali (male pobjede mali porazi). ne zamjerite ljudi, to ja moram tako, ja sam apsurdan i tragičan lik ali ću eventualno biti iskupljen kroz moje više određenje pokretača hrvatske aktivne autosinteze disparatnih elemenata. |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
Posted - 19/08/2020 : 21:27:38
|
Moj zaključak o hrvatskom stripu.
Razbucan individualno. Formiran po klanovima, idejno.
U samoj srži podijeljen na one koji Boga priznaju ili ne.
Kefanje neminovno.
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
Posted - 20/08/2020 : 10:00:55
|
Sve te priče, u sripovima, knjigama, filmovima, ovako ili onako regrutiraju. Duše, umove, mozgove, novake u svakom pogledu. Inspiriraju ih ovako ili onako. I to je u redu. Super je kad su svi u pravu. Fajt je time zanimljiviji.
Baš čitam Grendele nanovo. U Papka sam čak ubacio neke rečenice iz njih. Nazovi, nesvjesno.
No, dobro kaže Stinky. Treba se svega toga otresti. Prosijati na svoj način.
Ipak, utkali su puno u mene, Darko, Edi i Štef. Za to sam im zahvalan. Ne pada mi na pamet da učitelje odbacujem.
Ti dečki su podunfali Star warse, kao Andrija kauboje. Al ipak su provukli svoje.
I to jest hrvatski strip. S koljena na koljeno.
Najbolje da zaboravimo tko smo.
Krezubi ognjištari. Forever. :)
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7369 Posts
|
Topic  |