forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Coronavirus
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 256

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 14/12/2020 : 17:12:36  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
quote:
Originally posted by corto33

quote:
Originally posted by anto
pa čekajte bre,znam sam da saberem 1 + 1 (=2,da ne bude zabune) - udišemo kiseonik,kad izdišemo,izbacujemo ugljen dioksid.Ako nosimo masku,vraćamo taj ugljen dioksid u pluća,čime narušavamo njihov pravilan rad.Čestim nošenjem maske samo se dovodimo u stanje da nas korona jače pogodi.
Jesam li u pravu??

U pravu si:
https://www.bitchute.com/video/PeYr02EfJmAC/?fbclid=IwAR1j51muvrjYUvkrnmrj1ckD1f0iFUc2RBNMktqc6A0t8v6r3n2SYVxu_-s

quote:
The levels of CO2 in the air and potential health problems are:
2,000 - 5,000 ppm: level associated with headaches, sleepiness, and stagnant, stale, stuffy air. Poor concentration, loss of attention, increased heart rate and slight nausea may also be present.
5,000 ppm: this indicates unusual air conditions where high levels of other gases could also be present. Toxicity or oxygen deprivation could occur. This is the permissible exposure limit for daily workplace exposures.

Jesi več kupio ciglu kot starog jarca Dela..., bar se potrudi sa svježijim lažima
https://factcheck.afp.com/flawed-experiments-exaggerate-risk-co2-concentration-masks

Za one koji više vjeruju doktorima nego medijskim manipulatorima..
https://www.youtube.com/watch?v=hCRKlu8VfBQ

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 14/12/2020 : 17:17:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
čovjek ne živi bez simbola
sad je samo pitanje koji su prihvatljivi, a koji debilni
npr. ove javne licitacije "cijepit ću se, ako treba, pred kamerama" su meni debilne
ali vidim sad još veću bizarnost. pogledaj topic u stripovima o AF, tamo ekipa priča o kolekcionarstvu i o tome kako je neki tip platio neki AF (koji se btw može nabaviti za par kuna na sajmu i realno vrijedi 10 kn) preko 7 tisuća kuna. haha. to je simbol do implozije, posljednji stupanj pred ništavilom, kada si kupuješ ovakve toteme i idole po 7 tisuća kuna i to ne neku umjetninu, nego obični industrijski strip, otisnut u mas proizvodnji u industriji. to ni sam Heidegger ne bi mogao objasniti, skupa sa Schellingom i Hegelom u tandemu.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 14/12/2020 : 17:21:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message
Ti voliš primjere iz stripova, eto, u onoj epizodi Nathana Nevera Crni monolit, neki kolekcionar traži kopiju filma Odiseja u svemiru, ne kako bi ga gledao, jer ga baš briga kakav je, nego kako bi povećao kolekciju.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 14/12/2020 : 17:38:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
ma jedno je kupiti si doslovno filmsku vrpcu, da tako kažem, master na kojemu je Kubrick snimio film i raditi si ekskluzivnu privatnu projekciju. to je već ezoterija, makar pervertirana do oponašanja i na silu forsiranja u pop-kulturi. ali, to je još uvijek neki vid elitizma. kužiš, ko da si naručiš da ti Mišo Kovač pjeva u dvorištu, samo za tebe i par frendova, na rođendanu: to su perverzije u ostacima pravog elitizma.

sasvim je drugo kupiti si mas-proizvod, odštancan u tiskari, sa tisućama drugih jednoličnih, istih kopija. i za to iskrcati abnormalne cifre. to je već grdi kič, Mišo Kovač sa brkovima od majoneze.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 14/12/2020 : 17:44:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message
Što se tiče kiča, ima jedna dosta zanimljiva knjiga na temu, Kič: Antologija lošeg ukusa, napisao Gilo Dorfles.

Uglavnom, kič je povezan sa idejom masovne robe, štancanja, tako da i nije mogao postojati u antici npr.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 14/12/2020 : 17:59:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
pusti antiku
ovo su osvete kiča ili kako bismo to nazvali
potpuni abnormalni, suludi fenomeni. ja ne znam za druga područja, postoji li takvo što, čini mi se da ne. jer one stare knjige, kao u onom filmu, scena demonskih zabranjenih knjiga, to su već neke elitne stvari.
a ovo na strip sceni, to je banana split. ljudi si kupuju zs zagore i slično po par tisuća kuna. nemam pojma zašto to rade, jer ti stripovi nemaju nikakvu vrijednost, osim tu, čisto izmišljenu, isfantaziranu. jako zanimljivo kao fenomen, dok su ljudi koji to kupuju uglavnom abnormalno dosadni, koliko vidim po forumu. možda to oni rade kao neku vrstu investicije, što bi potvrdilo tezu da su to dosadni, ekonomski ljudi.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3475 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 14/12/2020 : 18:02:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

jer ti stripovi nemaju nikakvu vrijednost, osim tu, čisto izmišljenu, isfantaziranu

Eventualno sentimentalnu.

S druge strane, postoji poslovica da svaka roba ima svoga kupca.
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 14/12/2020 : 18:05:34  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by GGG
Ali na kumulativi, na makro nivou, na 7-dnevnim prosjecima, možeš vidjeti, da li stvar djeluje ili ne.

Možeš samo interpretirati, ovako ili onako.
Nemaš na raspolaganju dva svijeta, niti možeš praviti opite u realnosti.
Zbog toga i sve ove nesuglasice, razilaženja, različiti pokušaji...

Eto, možeš li ti reći da li kod vas sve te mjere djeluju ili ne? Što znači ovo "djeluju"? Kada ne djeluju, a kada djeluju?
Ako djeluju, zašto se raspravlja o novim mjerama?
Ako ne djeluju, kako to da smo još živi i zdravi i svakakvi?
Kako ćeš kvantificirati slučaj ljudi koji umiru u dobi od 80 i 90 godina sa nepoznatom sudbinom stotina tisuća 30-godišnjaka u budućnosti kojima su mjere na ovaj ili onaj način utjecale na život?
I tako, nisu to binarne stvari, GGG, nego ima ohoho pitanja. Kažem, ja ne znam odgovore na ova pitanja. Ipak vidim da ničija objašnjenja ne zadovoljavaju u potpunosti.
Ja čak ni ne kažem da Capak & co NE SMIJU raditi ovo ili ono. Oni to rade, nešto pokušavaju.. za mene to nije bog i batina i napravit ću kako ja mislim da je bolje (ili najbolje). Do sada nisu prešli granicu da bih ja morao postati outlaw: tamo gdje me prisile na masku (u dućanu) stavim, jer nadam se da se razumijemo: imam svoje dobre kapacitete za obradu podataka i snalaženja udatoj situaciji, pa mogu procjenjivati dobro/loše, pluseve i minuse raznih situacija.

Sam si rekao, svih odgovora nema, nema ni pametne metrike, čak i mjerljive stvari kasne (broj pacienata u bolnici za dva tjedna, broj smrti za 4 tjedna). Neke stvari se zna o drugima se nagađa. Problem odgovornih je taj, da moraju donositi ,odluke sad, na osnovu stvari koje su več davno prošle, ili se još nisu dogodil. Za sada je jedina metrika, kako god nepotpuna, broj inficiranih, pa se djelovanje, odnosno nedjelovanje ocjenjujena osnovu toga. Model za Sloveniju na osnovu kojeg se donose praktički sve odluke rade nuklearni fizičari http://r4.ijs.si/COVID19#elf_l1_Lw. Ne znam kako je u Hrvatskoj, ali u Sloveniji se odgovorni spotiču kroz zbrzane odluke, skrivanje podataka, prelaženje preko grešaka i generalnu neučinkovitost komunikacije. Večina mjera je tako na mjestu, ili bar bez neke veče štete, ali zbog par gluposti sve skupa ispad još gore.
O nesposobnosti Slo politike i startu ovog porasta sam več pisao http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=184&TOPIC_ID=51100#2360580 , dodao bi samo, da je i industrija u međuvremenu napravila svoj "plebiscit" i po metodi starog mašinjista odlučila, da se pregura kroz probleme po logici "samo naprijed, dok se norma ne ispuni". Kod nas u Talumu, od 1400 ljudi, oko 250 je več prošlo koronu prirodnim putem (a vjerojatno još koji stotinjak bez simptoma). Država je tu igru i sve posljedice čutke prihvatila, pa se čudi kao da mjer nisu toliko učinkovite, kao što bi morale biti,,,

Sa druge strane, da se pita medicinare, oni bi nas po metodi Wuhan sve pozatvarali u kuče za mjesec dana, pred vrata bi dobili za tjedan dan provianta, a svi bolestni bi išli u namjenske bolnice zatvorenog tipa

Što se tiče škole, tu se potpuno slažem sa tobom. Več prošle godine je stvar bila totalan flop, ove godine je još gore, Najmlađa kčer ima 12 godina i uz njenu dopodnevnu razbibibrigu moramo praktički sve odraditi još popodne. Ako to potraje još koju godinu, mogu slobodno ostaviti posao u laboratoriju i otvoriti obrt za instruiranje kemije i fizike

Kad se sve skupa sabere i okrene - pod broj jedan je treba zaustaviti eksponencialni rast, za što treba bar 3 tjedna strogog lockdowna - kod nas če navodno probati sa 2 tjedna preko Božiča i nove godine, a onda držati taj famozni R ispod jedan i na svaki mig skočiti kao pitbull. U neko dogledno vrijeme, doči če i to famozno cjepivo i kad se procjepe 70+ i medicinari, imat čemo malo drukčiju sliku, možda se i spustimo na famoznu kiky/DODSFERD/panzer gripu

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 14/12/2020 : 18:33:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by GGG

Što se tiče škole, tu se potpuno slažem sa tobom. Več prošle godine je stvar bila totalan flop, ove godine je još gore, Najmlađa kčer ima 12 godina i uz njenu dopodnevnu razbibibrigu moramo praktički sve odraditi još popodne. Ako to potraje još koju godinu, mogu slobodno ostaviti posao u laboratoriju i otvoriti obrt za instruiranje kemije i fizike

Da, škola je top hit. Ja je znam s obje strane, i u sustavu i doma, jer mi mali odrađuje famozni online. Srećom, ovu stranu koju ti moraš odrađivati kroz fiziku i kemiju, ja prepuštam ženi. I ona praktički polazi online nastavu, jer, bezbroj je sitnica i detaljčića koji guraju u angažman (iako je mali zainteresiran i radi i rekli bismo, vrijedan učenik). To su skroz sumanute situacije, u kojima sada roditelji prolaze sadržaje ove i one.
A, s druge strane, mjesecima sam praktički radio u školi, u svakodnevnom dodiru sa velikim brojem učenika, gdje smo se igrali mjera i mjerica. Znači, provodili koliko je to u ljudskim mogućnostima. A ove su pak jako male, tj. ne može se uopće spriječiti kontakt, djeca se igraju, diraju, zezaju itd. I nije došlo ni do kakvog širenja zaraze, jako mali broj učenika se zarazio, a i onda se nije ta zaraza proširila na druge. Tako da je sve to vrlo klimavo i sumnjivo, to o širenju. Prema svim tim pričama koje cirkuliraju, mi smo se u školi svi morali zaraziti, bez obzira što smo nešto pokušavali i provodili. Jednostavno, kontakti su prisutni, ne daju se spriječiti, ne možeš u svakom trenutku niti kontrolirati niti spriječiti da ovaj ovoga ne dira, uzme olovku, šiljilo, skoči mu na leđa i slično. To se sve događalo skupa sa pranjem ruku, dezinfekcijama, razmacima, posebnim razredima, itd. itd.

Škole pod hitno vratiti, i čak sve maknuti, pustiti sve normalno: normalnu nastavu.
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 14/12/2020 : 19:22:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

quote:
Originally posted by Risar_69

quote:
Originally posted by lwood

quote:

Ne idem ...Vrlo važno...Sad mi je sve jasno što su te psihopate sposobne..

https://www.bitchute.com/video/fzBIUZxXOFzW/

https://youtu.be/DBzqBLa1r9c

sta ima

Evo čekan da vas Bill čipira. Šta ima s tobom?

Evo super je. Pa stavljam malo gore svastariju'mastariju
Kad zavrsi to sranje od cipiranja javi se ako sto dodes u posjet u Lj.
Pozdrav

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12648 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 14/12/2020 : 20:23:21  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message
quote:

Pozdrav

Neče trebati. Kad on uleti u Ljubljanu, tvoj čip če početi vibrirati pa češ tako znati da je on u blizini.

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47478 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 14/12/2020 : 20:53:12  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by panzer

quote:

Pozdrav

Neče trebati. Kad on uleti u Ljubljanu, tvoj čip če početi vibrirati pa češ tako znati da je on u blizini.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47478 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 14/12/2020 : 20:53:47  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
da se vratimo u sumornu stvarnost
https://www.index.hr/vijesti/clanak/zarazeni-pacijent-iz-splitske-bolnice-nema-tople-vode-za-otusirati-se-idem-kuci/2238846.aspx

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 14/12/2020 : 20:55:07  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by GGG

Da, škola je top hit. Ja je znam s obje strane, i u sustavu i doma, jer mi mali odrađuje famozni online. Srećom, ovu stranu koju ti moraš odrađivati kroz fiziku i kemiju, ja prepuštam ženi. I ona praktički polazi online nastavu, jer, bezbroj je sitnica i detaljčića koji guraju u angažman (iako je mali zainteresiran i radi i rekli bismo, vrijedan učenik). To su skroz sumanute situacije, u kojima sada roditelji prolaze sadržaje ove i one.
A, s druge strane, mjesecima sam praktički radio u školi, u svakodnevnom dodiru sa velikim brojem učenika, gdje smo se igrali mjera i mjerica. Znači, provodili koliko je to u ljudskim mogućnostima. A ove su pak jako male, tj. ne može se uopće spriječiti kontakt, djeca se igraju, diraju, zezaju itd. I nije došlo ni do kakvog širenja zaraze, jako mali broj učenika se zarazio, a i onda se nije ta zaraza proširila na druge. Tako da je sve to vrlo klimavo i sumnjivo, to o širenju. Prema svim tim pričama koje cirkuliraju, mi smo se u školi svi morali zaraziti, bez obzira što smo nešto pokušavali i provodili. Jednostavno, kontakti su prisutni, ne daju se spriječiti, ne možeš u svakom trenutku niti kontrolirati niti spriječiti da ovaj ovoga ne dira, uzme olovku, šiljilo, skoči mu na leđa i slično. To se sve događalo skupa sa pranjem ruku, dezinfekcijama, razmacima, posebnim razredima, itd. itd.

Škole pod hitno vratiti, i čak sve maknuti, pustiti sve normalno: normalnu nastavu.

Kod nas je bio problem, što su još mjesec dana nakon homeschooling ustrajali na regularnom rasporedu satova (4 ili 5 predmeta na dan). Sad su došli k pameti, pa imaju blok satove sa po 2 do 3 predmeta na dan - jedan sat se povežu preko interneta i slušaju učiteljicu, a drugi sat bi kao trebali odraditi sami...
Navodno če pripustiti nazad samo prvee tri razrede, da oslobode roditelje, da mogu nazad na posao (još jedna mjera niz dlaku privredi), dok čemo se mi ostali još neko vrijeme zajebavati sa razlomcima, past tenseo-m, tvrdom i mekom vodom... Prije koja dva tjedna suradnik mi se skršio na stepenicama, jer se spotakao od smjeha, kad sam rekao 'fala kurcu, danas nema matematike...

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4021 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 14/12/2020 : 21:55:48  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
Nije mi jasno ako imas videolekciju koja objasnjava, zasto dijete ne gleda koji je postupak!? U svakom trenutku moze zaustaviti video i po potrebi vratiti ga. Ocigledno je tesko slusati nekoga, pa se bolje praviti blesav i trenirati roditelja. Roditelji si to dozvoljavaju jer misle da njih djeca slusaju, a ne slusaju isto kao sto ne slusaju ni videolekciju (a ni ucitelje). Problem s online nastavom je bas u tome sto roditelji nisu u stanju disciplinirati svoje klince. Mnogi od tih klinaca znaju razno razne, zahtijevne, video igre igrati pa onda sigurno znaju i baratati videom. Klinci su definitvno zahtijevni ali zanimljivi, i s dobrim predispozicijama za napredak.

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2543 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 14/12/2020 : 22:04:25  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
quote:
Originally posted by GGG
Jesi več kupio ciglu kot starog jarca Dela..., bar se potrudi sa svježijim lažima
https://factcheck.afp.com/flawed-experiments-exaggerate-risk-co2-concentration-masks

Ovaj fact-checker samo piše, da ne bi trebali biti takvi rezultati kakvi su ali ne pruža neki dokaz za to.
A na tvom drugom videu čovjek samo priča o levelu CO2 u krvi, ne mjeri CO2 ispod maske.

Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2543 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 14/12/2020 : 22:12:44  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
Australija.

Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2543 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 14/12/2020 : 22:56:05  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
Ovo je sa nekog koncerta:
[url=https://ibb.co/hXw5sqD][/url]

Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 14/12/2020 : 23:16:20  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
quote:
Originally posted by BeaGea

Nije mi jasno ako imas videolekciju koja objasnjava, zasto dijete ne gleda koji je postupak!? U svakom trenutku moze zaustaviti video i po potrebi vratiti ga. Ocigledno je tesko slusati nekoga, pa se bolje praviti blesav i trenirati roditelja. Roditelji si to dozvoljavaju jer misle da njih djeca slusaju, a ne slusaju isto kao sto ne slusaju ni videolekciju (a ni ucitelje). Problem s online nastavom je bas u tome sto roditelji nisu u stanju disciplinirati svoje klince. Mnogi od tih klinaca znaju razno razne, zahtijevne, video igre igrati pa onda sigurno znaju i baratati videom. Klinci su definitvno zahtijevni ali zanimljivi, i s dobrim predispozicijama za napredak.

Imamo dvije vrste predavanja - "asinhrona" (unapred snimljena, "A" na rasporedu sati) video sa whiteboardom (matematika) ili PP sa zvučnim snimkama, te "sinhrona" (direktno preko MS Teamsa, "S" na rasporedu sati). Kod ovog drugog učiteljica pregleda i objasni zadatke od prošlog puta (koje smo snimili i uploadali dan prije), ispredava novo gradivo i ima dosta živahnu diskusiju (sa "dizanjem ruku", uključivanjem i isključivanjem mikrofona, itd...)

Svejedno se vidi, kod kojih klinaca se radi redovno, ili su čak roditelji doma i onih koji su prepušteni sami sebi...

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/12/2020 : 23:24:56  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
quote:
Originally posted by panzer

quote:

Pozdrav

Panzer je napisao rečenicu i to jednu koja nema veze sa nikakvim linkom!

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts

Member since 15/10/2010

Posted - 14/12/2020 : 23:44:47  Show Profile Show Extended Profile  Send stripofil a Private Message
Danas gume, sutra mi! Ne budimo ovce.
čujem da Bill ima i dionice Michelina.

https://revijahak.hr/2020/12/14/nove-informacije-michelin-ce-od-2023-godine-sve-automobilske-gume-opremati-cipovima/
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 14/12/2020 : 23:55:19  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by GGG

Ovaj fact-checker samo piše, da ne bi trebali biti takvi rezultati kakvi su ali ne pruža neki dokaz za to.
A na tvom drugom videu čovjek samo priča o levelu CO2 u krvi, ne mjeri CO2 ispod maske.

Dvije stvari, kao prvo relevantan je nivo CO2 (a još više kisika) u krvi a ne u zraku.

Drugo kod kolega na firmi, koji se bavi mjerenjem plinova, sam provjerio kakav je to aparat (inače smo akreditirani laboratorij i za mjerenje CO2 https://www.slo-akreditacija.si/acreditation/talum-institut-d-o-o/).
Ovaj aparat je namjenjen, da kao indikator stoji na nekom mjestu i bilježi sastav okolnog zraka, a ne da se u njega puše - u tom slučaju bi morao imati mjerač tlaka i protočnu mjernu komoru - klinac je puhao unutra svom snagom, lokalno nabio tlak i digao vrjednosti nekoliko puta. Prema uputama za aparat ovaj točno mjeri do postotka vlage 90% - kod prvog i trečeg testa vlaga je bila na 90 i više posto, što znači, da je došlo do kondenzacije na detektoru i da je aparat uz CO2 mjerio još i signal vode i signal CO2 rastvorenog u vodi. A sve ovo, koliko god krivo izvedeno, nije toliko relevantno, jer je sa obzirom na prikaznane vrijednosti aparat najvjerojatnije i krivo kalibriran. Takav aparat nije tvornički kalibriran,več ga kalibrira onaj koji mjeri i to kako hoče. To ti je isto, kao sa kuhinjskom vagom - na nju daš dvije kile, a označiš, da je to samo jedna. Kad Matic (kolega koji mjeri sastav plinova) proba naš aparat Horiba i puhne u njega, da vidi da li normalno odreagira, nikad ne dobije ni 1000 ppma (instrument naravno kalibriramo sa cerificiranim mješavinama plina).

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2543 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 15/12/2020 : 08:23:06  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
Zašto onda daju preporuke za nivo CO2 u zraku i prave te aparate ako je relevantan nivo CO2 u krvi?
Ajde izmjeri onda ti CO2 pod maskom ako imaš neki kalibrirani aparat pri ruci, pa da vidimo.

Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4021 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 15/12/2020 : 12:31:55  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:

Ovo je sa nekog koncerta:
[url=https://ibb.co/hXw5sqD][/url]

Može onda ovako:

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 15/12/2020 : 12:39:45  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
quote:

Zašto onda daju preporuke za nivo CO2 u zraku i prave te aparate ako je relevantan nivo CO2 u krvi?
Ajde izmjeri onda ti CO2 pod maskom ako imaš neki kalibrirani aparat pri ruci, pa da vidimo.

Mogao bi ali neču. Sa svim poštovanjem, sondu sam si spreman gurati u grlo samo zbog kakve gospodične dobro razvijenih materinskih atributa. Zašto u grlo? Eto zašto:

Volumen praznog prostora ispod maske je,ajmo zaokružiti na gore, 10 cc, dok je volumen izdisaja i udisaja 500cc. Nas zanima koliko je CO2 u udisanom zraku, znači u plučima, a ne ispod maske.
Situacija je znači sljedeča - nakon izdisaja ispod maske se nalzi 10 cc zraka sa 38.000 ppm CO2. Pretpostavimo, da je maska potpuno neprehodna i nema nikakve difuzije sa okolnim zrakom (u okolnom zraku je koncentracija oko 100 puta manja i više nego dovoljna da "pogurne" difuziju i kroz tekstilnu ili papirnu masku). Kod udisanja onda tako udahneš tih 10 cc ispod maske i 490 cc okolnog zraka (recimo sa 500 ppm CO2). Računica za koncentraciju CO2 je tako sljedeča:

zrak "ispod maske" + atmosferski zrak

10/500×38.000ppm + 490/500×500ppm = 1250 ppm

Znači u najgorem slučaju udišeš 1250 ppm, realno oko 1000.

Prilično daleko od 5000 ppm, koliko je granica za 8 satnu smjenu.

Ali zašto su te granice?
Odnose se za atmosferu u cjelom prostoru, znači problem su kakvi zatvoreni podrumi, silosi i slično, gdje može doči do povečanja CO2 zbog fermentacije ili nečeg sličnog (naši znam da su mjerili odvodnike zraka iz silosa, a ovakve slične indikatore sam vidio u pivovari). Stvar je u tome, da se te granične vrijednosti odnose na osnovnu vrjednost atmosfere - ako govorimo o 5000 ppm, ti ni sa maskom, ni bez maske ne možeš udahniti nižu koncentraciju CO2 od 5000 ppm , sa maskom je račun ispod.

Račun je u tom slučaju sljedeči

zrak "ispod maske" + atmosferski zrak sa 5000 ppm

10/500×38.000ppm + 490/500×5000ppm = 5660 ppm

Razlika i realno opterečenje je tako 5 puta veče od prošlog primjera. Ali još uvijek prihvatljivo za 8 satnu radnu smjenu. Ali i to je prilično niska granica - podmornice operiraju i po par mjeseci sa 2000-5000 ppm non-stop sa nuklearnim rektorima i oružjem, u krajnje stresnom okruženju...

Još jednom, kritičan dio cjele priče o respiraciji je kisik a ne CO2. Kisik treba posebne čelije i mehanizme za prijenos. CO2 nije problem, ako ga je u krvi previše, tjelo ga može izlučiti kao hidrogenkarbonat kroz urin, znoj i probavne sokove. Moguče je, da je netko pobrkao CO2 i CO ali to je potpuno druga priča.

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page
Page: of 256 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.75 seconds. Snitz Forums 2000