forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 MAKONDO: A. Gajić, LEVA KNJIGA DESNA KNJIGA
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

MAKONDO
Junior Member368 Posts

Member since 20/06/2012

Posted - 19/05/2020 :  20:35:03  Show Profile Show Extended Profile  Send MAKONDO a Private Message  Reply with Quote
Sa ponosom vam predstavljamo naše ubedljivo najzanimljivije izdanje so far!

A5, 240 strana (2x120), kolor, povez: hmmm, čudan... tvrd povez sa dva različita UV laka, dva knjižna bloka i konopcem

Osim sadržaja, koji predstavlja pravi mali umetnički dragulj, ovu knjigu odlikuje i velika tehnička složenost koja je zahtevala puno rada i u štampariji, a kasnije i ručne dorade u ateljeu Alekse Gajića, autora ovog izdanja i jednog od naših najznačajnijih strip-autora i ilustratora.

U narednih 10 dana LKDK prodavaće se po promotivno ceni od 990 din, uz poklon ex-libris potpisan od autora, koji o ovom delu kaže:

" "Leva knjiga Desna knjiga" je nastavak mog kreativno likovno narativnog istraživanja. Kao što sam i naveo u predgovoru knjige, ovo je peta knjiga mog neobavezno terapiskog dela stvaralaštva. Nema se šta novo reći, sem da se sve raspalo. Moji pokušaji da se koliko toliko držim neke forme ovde su propali. Ovo je izbor ilustracija iz moje dve sveščice, i još pet različitih mini kolekcija ilustracija. Takodje ima ovde i "traženih" radova, u kojima mi je dopuštena autorska sloboda, te tako spadaju u ovaj lični izbor. Razlog je što se u proteklih četiri godine, posle izlaska "Pljosnatog stripa", nakupilo pregršt crteža na raznoraznim papirima i kartonima po kojekakvim kutijama. Paralelno sa tim ispunjavao sam i svoje sveske. Kad sam nedavno završio drugu, shvatio sam da je vreme da se podvuče crta na ovaj period rada.
Zašto baš Leva knjiga Desna knjiga? Eksperiment u štamparstvu mi je uvek bio interesantan. Kako osmisliti nešto čudno a da je to moguće tehnološki umnožiti u tiražu? Takodje, moje autorske stvari već svojim pakovanjem treba da ostave utisak ludenja i šašavila, jer sadržaj i jeste takav. Imao sam knjigu uvezanu šrafovima, pljosnatu, minijaturnu, a ovde, konkretno, trik je u tome što su ovo zaista dve knjige - jedna je zalepljena na levu koricu, a druga na desnu koricu, pa mogu da se zajedno posle zaklope. U desnoj su vertikalne ilustracije i šale, a u levoj horizontalne.
Što se tiče tematike, u pitanju su radovi koji su nastali tehnikom mentalnog automatizma (počnem, pa onda gde me odvede, nekako završim) To mu dodje ko neki likovni džez. Nekad ispadne dobro, nekad ispadne "nešto". I ovo izdanje može da se ubroji u terapijsku fazu. Ne znam na kom principu radi, ali ja se osećam bolje. Same teme ne sadrže nikakvo nasilje, zlo, tugu nesreću, ja se držim svog eteričnog optimizma i naravno humora.
Ovo bi moglo da se nazove nekom mini monografijom, jer izbor zahvata zaista širok spektar stvari koje sam radio u prethodnih pet godina."

u zalivu magije...

Edited by - MAKONDO on 19/05/2020 20:56:02

Shaner
Advanced Member

Croatia
3449 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 19/05/2020 :  20:57:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Ludilo!


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member9380 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 19/05/2020 :  21:09:22  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Izgleda odlicno. Izgleda zanimljivo. I samo mogu reci, nikad dosta 'Grujica' ! Bravo!
Go to Top of Page

AleksandarN
New Member133 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 19/05/2020 :  21:32:21  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
Aleksa je sjajan lik i fenomenalan crtac! Ovo se uzima cim bude sanse!
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
6620 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 19/05/2020 :  21:38:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
To!

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

MAKONDO
Junior Member368 Posts

Member since 20/06/2012

Posted - 20/05/2020 :  12:46:17  Show Profile Show Extended Profile  Send MAKONDO a Private Message  Reply with Quote
Uroš Petrović, iz pogovora:

"Aleksa Gajić stvara čudesa.

Ode na pijacu. Šumske gljive, na tezgama od prevrnutih kartonskih kutija mame prolaznike stidljivim pukotinama na obodima svoga sočnog mesa. Vrtlozi šećerne vune mirišu na praznike, furunu i šerbet. Odnekle magarac proklinje utabanu zemlju pod sobom. Zvonce bicikla zalud pokušava da razmakne ljude s kokošima ili cegerima u rukama. Neka kesa leti bolje nego svi ručno rađeni papirni zmajevi prodavca na livadi. Čuje se korpar - i jezikom vešto plete. Visi drvenarija sa zarozanih tendi, al' ne klepeće ona nego ražanj. Miriše zapečena telesina, opojnim dimom draži ptice, mačke, pse i ljude. Naređane aluminijumske felne liče na popunjenu pistu letećih tanjira. Vraćaju svetlost nebu, koliko toliko. Ispred kombija odbačena tehnika austrijske gospode, izdaleka nalik na uređeno groblje robota. Krčavi Radio Beograd ređa stanje vodostaja po gradovima a i po negradovima.

Kada se Aleksa vrati kući, pravi nova čudesa.

Ode potom u šumu. Stoletna korenja izgledaju kao artritične šake koje su grčevito zagrabile ogromne komade zemlje, te se naprasno ukočile. Paprat se ljulja i kada se vetar sasvim utiša (sasvim dovoljno da se isprepada bilo ko, a kamoli onaj bradati Bečlija). Mahovina ne čekinja samo severne strane stabala, već raste bujno i posvuda (ili su ona uputstva o orijentaciji iz izviđačkih priručnika polutačna ili je ova šuma zaista sasvim posebna - verovatno je po prstohvat istine i u jednoj i u drugoj pretpostavci). Gljive se bokoraju preklapajućim kružnicama, ponegde tvoreći gotovo pa olimpijsko znamenje. Kapi šumske vlage kite klikerima sve što ih nije naglo i pohotno upilo.

Kada se Aleksa vrati kući, pravi nova čudesa.

Aleksina potraga za zanimljivim prizorima uvek je u jeku, i on joj se prepušta posvećene budnosti i živog, streličarskog oka. Traga, oštrim pogledom prebira, zastaje na prpošnim divotama i prikrivenim strahotama.

Može Aleksa i nigde da ne ode i da stvara kojekakva čudesa, ali možda ona u tom slučaju ne bi bila toliko čudesna čudesa."

u zalivu magije...
Go to Top of Page

KuntaKinte
Average MemberSerbia
876 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 10/06/2020 :  21:47:53  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Kao i obično: potpuno blesavo i šašavo izdanje.
Crteži i glupiranje su “standardni” (heh, možda je Skrepbuk smešniji), ali izdanje je opet iznenađenje (“dlakava” plastifikacija je hit).
Što se tiče crteža/stripova, moj favorit je: Braća Berić u epizodi Pobeže prase.
Šta je sledeće?

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced MemberSerbia
6937 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 19/06/2020 :  11:06:40  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
U novom Zabavniku tekst o ovom izdanju.

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000